Rezsicsökkentésről, másképpen

2013.10.03. 22:02 - vancat

Őrültnek nevezte Fónagy János államtitkár mindazokat, akik nem támogatják vagy éppen kritizálják a kormány rezsicsökkentését vagy ahogy mostanában nevezik, rezsiharcát. Mivel Fónagy János bizonyosan nem őrült, sőt egy elég logikus, józan gondolkodású kormányzati szakpolitikus, csak arra tudok gondolni: Fónagy ezzel a jelzővel inkább azokra a valóban döntőrészt a politikai, gazdasági alvilághoz tartozó baloldali politikusokra célzott, akik a rezsicsökkentés mellett egyébként minden józan, helyes vagy legalább jó irányba mutató kormányzati lépést is hasonlóképpen kutyapicsáznak.

Mivel Fónagy János bizonyosan nem őrült, azt is nyilvánvalóan tudja, hogy a rezsicsökkentés ebben a formájában annak ellenére is őrültség, hogy Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy és más gyomorforgató figurák ellenzik. Attól ugyanis, hogy valamit politikai, gazdasági és köztörvényes bűnözők elleneznek, az még lehet tényleg rossz. Igaz, korántsem azért, amiért ők állítják.

A rezsicsökkentésből kifejlődött rezsiharc alapvető törekvése tisztességes szándékú, akkor is, ha célja nyilvánvalóan harsány politikai - és lassan választási - előnyszerzés is. Magam sem gondolom helyesnek, hogy az annak idején privatizált közműszolgáltatásokat ellátó külföldi cégek vezetői évi százmilliós fizetésekért, luxusautókkal közlekedve ténykedhessenek azon, hogy extraprofitot termeljenek és lapátoljanak ki Magyarországról olyan kötelező és nélkülözhetetlen szolgáltatások igénybevételéért, amelyek szinte mindegyikének szoros köze van az alapvető emberi létfenntartáshoz.

Eddig minden stimmel. Hiszen aki ezzel nem ért egyet, az alsó hangon is olyan hazaáruló, aki még egyéb aljasságra is képes.

A probléma ott van, hogy a csökkentett rezsiárak differenciálatlan áthárítása a fogyasztókra nem más, mint a pazarlás jutalma és a takarékosság (ami egyenlő környezetvédelem) büntetése. Ez akkor is így van, ha Bajnai vagy az emberekre lövető Gyurcsány valami hasonlót állít. Sajnos. Ez a helyzet.

Ugyanis ez a fajta egyenlősítő rezsicsökkentés például ugyanúgy vonatkozik Magyarország első számú uzsorása, Csányi Sándor OTP vezér luxusvillája rezsijére, vagy éppen az említett multicégek itt székelő vezetőinek villannyal fűtött medencéire, szaunáira, garázsai, garázsfeljáróira, mint egy kétszobás panellakás dolgos lakóira. Aki szerint ez így normális, az tényleg őrült.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr35550680

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A rezsiharc és a szocialista modell 2013.10.04. 13:05:53

Rezsiharc - talán egy rendszerváltás utáni kormányzat sem próbált még ilyen szinten arra apellálni, hogy az átlagszavazó bizony nem lát tovább az orránál, közgazdasági ismeretei nincsenek és bármilyen demagóg szlogennel meg lehet etetni annak érdekében...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzimackó 2013.10.04. 14:02:59

@Vahakomb: te barom, épp ezért nem rezsicsökkentés kéne, hanem a rászorultak támogatása!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.04. 14:19:13

@hardw:

Te meg ostoba fanatikus vagy. De ez persze a te jogod.

KopaszMercis 2013.10.04. 14:21:38

"extraprofitot"
Sztálin elvtárs noemisszio blogot szerkeszt?

csababácsi 2013.10.04. 14:26:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Már egyszer megírtam, hogy sajnos nem igyekszel eléggé a gondolkodásban.

hardw 2013.10.04. 14:26:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: egyrészt az én jogom, másrészt a mondanivalóm közel sem volt ahhoz, amivel megpróbáltad megsemmisíteni.

ha ugyanúgy próbálsz érvek ellen érvelni, ahogy a kormánypárt, azzal maximum a gyöpagyúakat tudod megtéveszteni.

még akkor is, ha részben igazad is van.

Vahakomb 2013.10.04. 14:34:46

@nagyfeszültség: és egyébként a szövegértéssel máskor is gyakran van gondod?

Sir Galahad 2013.10.04. 14:35:27

@Knorr: Aha. És a fizetéseket meg lehet duplázni úgy egy rendelettel, ahogy a rezsit csökkentették? Mert ha nem, fölösleges volt az észrevételed.

Sir Galahad 2013.10.04. 14:37:42

@SemBoga: Rosszul emlékszem, hogy a privatizációs szerződésekben az új tulajdonosoknak garantálták az egyébként jelentős profitot? Mert ha nem, ez mesterséges beavatkozás.

bőrmók 2013.10.04. 14:50:16

Majd ha az állam megveszi ezeket a cégeket, akkor jön csak pénzszivattyú. Szélerőmű felcsútra. Akkor pedig majd majd az áramszünetek és a leállások miatt veritek a nyálatokat.

hardw 2013.10.04. 14:53:55

@bőrmók: az mindegy nekik. a fidesz szar édes, a komcsi szar mérgezett.

bőrmók 2013.10.04. 14:57:31

A blogírónak üzenem, hogy Gyurcsánynak azért savanyú a szőlő, mert egy extraprofit-erőművet akart építeni. Már egy szemkilövés-erőmű is tervbe volt véve, amikor egyszercsak kitört a forradalom.

bőrmók 2013.10.04. 14:58:27

Egyes híresztelések szerint pedig Felcsútra egy szotyiégetőt terveznek

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.10.04. 15:03:26

Orult az, aki a Nagy Kiserlet sikeret veszelyezteti! Sot, az is, aki a Kiserlet 2014-es valasztasok utani folytatasat ellenzi!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/10/a-nagy-kiserlet.html

Makkasz 2013.10.04. 15:05:22

Erre mondjál már konkrét példákat, mert ez egy nagy kövér hazugság kedves posztoló:

"privatizált közműszolgáltatásokat ellátó külföldi cégek vezetői évi százmilliós fizetésekért, luxusautókkal közlekedve ténykedhessenek azon, hogy extraprofitot termeljenek és lapátoljanak ki Magyarországról"

Százmilliós fizetések közműszolgáltatásokban? Talán EON-ban 2-5 ember kereshet ennyit, ez marhaság (ezen kívül még >500 közszolgáltatást ellátó cég van, ráadásul másutt is ennyit keresnek vezetők).
Luxusató? Mi az a luxusautó? Egy cégvezető megjelenhet, tárgyalhat 6 éves opel astrából kiszálva (de nem mondtál semmi konkrétumot, ordas baromság, urban legend).

Extraprofit és pénz kilapátolás, önellentmondás, erre többször felhívtam a figyelmet. Ahol extra profit (magas profit, annak van értelme) van oda befektetnek, nemhogy a megkeresett pénzt, hanem még otthonról hoznak. Ahol nincs profit, onnét viszik ki a tőkét, ill. épül le az ágazat, mert amortizációt sem fedezik beruházásokkal.
Mi az az extra profit? Tőkearányosan 10-20-30% Ninc silyen hogy extraprofit.
Egyébként a pénzkilapátolás és a százmilliós fizetések, luxusautók is ellentmondás. Ha valaki pénzt akar kilapátolni nem Moon fizet 100 milliókat meg luxusautókat vezéreknek áfával, adóval, járulékokkal, regisztrációs adóval.

Az általam idézett mondatt az összefoglalója az emberi butaságnak, a mindent elhivésnek, az írigységnek, a rövidlátásnak.

Ugyanez:
- 500.000 kivándorló bölcsész, mind kosárfonószakos,
- mind londoni McDonaldsokban dolgoznak, a legalantasabb mu nkakörökben.

Ne egyétek már meg ezt a sok szart amit politikusok elétek tesznek.

Nagy cég, nagy bevétellel, nagy befektetéssel, nem kockáztat, drága, korábban már bizonyított vezetőt választ (nem mint állami, ahol az számít ki milyen bő nyállal tud...).

Az ellentmondásokra meg már korábban rávilágítottam. Ébredjetek fel!

Melee 2013.10.04. 15:10:40

"Magam sem gondolom helyesnek, hogy az annak idején privatizált közműszolgáltatásokat ellátó külföldi cégek vezetői évi százmilliós fizetésekért, luxusautókkal közlekedve ténykedhessenek azon, hogy extraprofitot termeljenek és lapátoljanak ki Magyarországról olyan kötelező és nélkülözhetetlen szolgáltatások igénybevételéért, amelyek szinte mindegyikének szoros köze van az alapvető emberi létfenntartáshoz."

Nagyszerű, ha így egyetértesz a kormánnyal, akkor már csak azt áruld el, hogy miért támogattad az e-On gázüzletágának visszavásárlását, valós értékénél 500 millió euróval magasabb áron. Az összes privatizált közműszolgálatot ellátó cég összesen nem tett zsebre annyi hasznot az elmúlt 15 évben, mint amennyit a kormány önként tett az egyikük zsebébe.
Valamint ha belekezdtél, áruld el légy szíves azt is, hogy mennyire gondolod azt helyesnek, hogy kormányközeli emberek extraprofitot tegyenek zsebre olyan dolgokért, amelyek már félig készen vannak, és amelyekért kapják a fizetésüket - lásd például Balogh Gábor esetét.
Nem mellesleg amíg az állam kezelte a közműszolgáltatást a mostaninál nagyságrenddel rosszabb volt, de reálértéken legalább többe került.

egyetmondok 2013.10.04. 15:11:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A hatósági ármegállapításnak semmi köze ehhez a rezsicsökkentéshez. A Makó meg a Jeruzsálem esete.
Hasraütéssel megállapítani egy termék árát, beteg dolog,ez pedig az,nem más, s hogy mennyire beteg,az abból látszik,hogy csak eddig valami 50milliárdot kellett gyorsba az önkoriknak tejelni,hogy a tulajdonukban álló szolgáltatók ezért beálló veszteségeit finanszírozzák.
Ez így nem hatósági ármegállapítás,hanem cucilizmus: a hatékonytól elveszünk,és odaadjuk a nem hatékonynak,akiből szimplán szociális szempontokból csináltunk nem hatékonyat.

2013.10.04. 15:12:18

"az emberekre lövető Gyurcsány"
ez kb annyira igaz, mint az őrszobán embereket agyonverető orbán

Makkasz 2013.10.04. 15:12:25

@Sir Galahad: A fizetéseket nem megduplázni, hanem meghatszorozni lehet normális gazdaságpolitikával. Ahol nem szól bele mindenbe a polip álla, ott:

- 700 eFt nettót keres egy tanító vagy egy postás, 2-10 Ft/hót milliót egy orvos, 1,2 m Ft nettót egy ápoló,
- 180 Ft egy l benzin,
-7 % az áfa (emiatt még a gáz, villany, szemétszállítás is olcsóbb).

Makkasz 2013.10.04. 15:14:33

@Sir Galahad: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A napelemeknek, szélenergiának köze nem kéne hogy legyen az áram árához, és aki karja, valósítsa meg magának, állami támogatás nélkül. Én is megtettem, állami segítség nélkül, megtérül.

Az állami baromságokat, beavatkozást, mindent eluralást kell elfelejteni.

Netuddki. 2013.10.04. 15:15:23

"Mivel Fónagy János bizonyosan nem őrült"

Bizonyíték?

vak komondor is talál szemet 2013.10.04. 15:19:09

Érdekes szösszenet ez, a kormányzati összes idióta paneljét magáévá teszi a szerző, és még úgy se jön ki neki értelmesre az azokból levezett ténykedés... :-P

Sir Galahad 2013.10.04. 15:19:31

@Makkasz: Helyesen tetted, gratulálok, de 1: nincs mindenkinek ennyi pénze, lehet, hogy hitelt sem kap mindenki a jövedelmére, 2: akinek van pénze, az sem feltétlenül gondolkodik ilyen racionálisan, mint te. Tehát fenntartom: az ilyen beruházásokat, ösztönzési céllal, igenis támogatni kellene.

Sir Galahad 2013.10.04. 15:21:26

@Makkasz: Gordon! Ennyire ráérsz, hogy ide írogatsz álnéven? Mert ugye te mondtad, hogy 2015 elején itt német fizetések lesznek... menj vissza a szobordöntögető performanszra, az is hülyeség, de legalább szórakoztató.

Makkasz 2013.10.04. 15:28:26

@Sir Galahad: Az oplyan jo, mindenki tudja hogy masok penzebol mit kellene.

Nemegyszer egyenesen azt mondjak kommentelok, en Bojte atyanak "adne'k", en tomegsportra "adnek".

Nosza, ki akadalyoz meg benne. Adj, adj a sajatodbol. Ezt a butasagot lovagoljak meg politikusok 20 eve, hogy mindenki "adast" var masok penzebol, masok dontese alapjan.

nem, nem tamogatni kene, hanem nem kellene 80%-os adoek, hagyni kene a gazdasagot, kapitalizmust mukodni.

bizony, a 700.000 Ft/ho nettot kereso postas barmikor megengedhet maganak egy napkollektor beruhazast. nem kell szinte semmit tamogatni, hagyni kell az embereket hogy meghozzak jo es rossz donteseiket es elvezzek vagy viseljek azok kovetkezmenyeit. Amit lehet tenni, erositeni a penzugyi szemleletre, eletre, felelossegre nevelest, mondjuk erkolcstan helyett.

Vegul, tamogasd Galahad.
Legegyszerubben ugy tudod megtenni, hogy magadnak beruhazol megujulora. Ha mar ezen tul vagyt, segits rokonaidnak, barataidnak, hiszen megterul, hitelezz nekik. Ha ugyanezt az allamtol varod, ugyanugy csak toled tudja beszednei a penzt ra, csak a hatekonysag ketes.
Ne varj semmit az allamtol, baromi rosszul a te penzedbol fogja megvalositani.

Erdeke, lelkiismerete, penze csak az egyennek van, az allamnak egyik sincs. Aki mast allit hazudik, csalo.

hardw 2013.10.04. 15:30:38

@Sir Galahad: sajnos emberünknek eléggé igaza van, még ha a számok kicsit elrugaszkodottabbak is.

ha az államszervezet kicsi lenne, és mindent kiszerveznének, akkor százszor hatékonyabban működnének a dolgok.

irdatlan pénzeket fizetünk a politikusok álmaira, az állami pozíciókba beültetett bérenceik hatékonytalanságára.

más kérdés, hogy a közszféra jelentős megkurtítása a másik oldalon okozna problémákat, de hosszú távon hatékonyabb lenne.

blah 2013.10.04. 15:32:52

mondjuk ha ésszerűen csinálták volna és nem boldog boldogtalant vonnak bele, ami nemhogy kurvára kampányszagú, de egyenesen szavazatvásárlásnak kinéző dolog, akkor talán nem kritizálnák a fenntarthatatlan csodafegyverüket.

GonoszMostoha 2013.10.04. 15:33:22

Normális bérendszer kellene. A rezsidíjak nagyjából közelítenek - vagy ott vannak - az EU-s átlaghoz. Ehhez képest a fizetés sehol sincs (néhány ezer közép- és felsővezetőt kivéve).
A gazdasági versenyt agyoncsapni ilyen hülyeséggel, mint a rezsicsökkentés, na, az a tényleg őrült, aki ezt kitalálta, és akik támogatták. Az a sok-sok termék, amely előállításához áramot, vizet, gázt, stb. használtak fel, szépen behozza majd a veszteséget, inkább azon csodálkozzunk, hogy a hús kilója 1500 Ft fölé ment, és egyáltalán, az árak hetente kúsznak felfelé. Pedig hogy dübörög ez a gazdaság!

Makkasz 2013.10.04. 15:34:17

@Sir Galahad: Nem tudom mit mondott bajnai a szobordontesen, nem is erdekel.

Fura, hogy meg tudod tagadni magadtol es masoktaol a hazaitol eltero, annal sokkal magasabb jolet gondolatat is, csak mert tavolinak erzed.

Emlekezz, Ausztria hova jutott 1968-tol 1991-ig 23 ev alatt 9sokkal nehezebb korulmenyek kozott). En emlekszem, sokat jartam at. Nekunk is megvolt a 23 ev, mi hova jutottunk?
A fizetesek nemetorszagban, svajcban meg sokkal magasabbak, munkanelkuliseg kisebb. Van jovokep, szeretik a fiataljaikat (szemben fidesz vagy mszp szavazokkal, akik nyilvanvaloan gyulolik gyermekeiket es a fiatalokat).

Ne felj Galahad, tamogatasoddal lehet meg 50 evig is nyomorban tartani a magyarokat, a kiszolg'ltatott gondolkodni keptelen egyszeru embereket. ne felj hogy hirtelen 5-6 szoros netto fizetesek lesznek, meg 5% alatti munkanelkuliseg.

Jo ez nektek, szeretitek hogy 1,8 millio ember tartja el az orszagot es par ezer fos elit huzza le a hasznot az egeszbol a munkatokbol, EU csatlakozasbol.

hardw 2013.10.04. 15:38:27

@Makkasz: többet ér nekik a zsigerből jövő "mocskoskomcsik" érzés, csak szerintem nem tudják, hogy miért utálják őket.

főleg, hogy 98-ig (talán a privatizációk egy részét leszámítva) egész szép felívelés és korrekciók voltak.

aztán jött a dakota harcos, megígérte a világot, és azóta mindenki ígérget.

de erről is, mint sokmindenről, majd a történelem rántja le a fátylat, és 100 év múlva a kisdiákok számára is világos lesz, hogy miféle "hazaárulás" történt itt az ezredfordulón.

Makkasz 2013.10.04. 15:44:33

@hardw: Tudjuk mi ezt mar most is.

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/12/01/diktatorok_kezikonyve/

www.kibulizottorszag.net/

Bizony, azok neve akik megszavaztak a foldtorvenyt, alkotmanyokat, trafikot, neve aranyozott szaritott kutyaszar tablan lesz kifuggesztve a felcsuti emlekstadion bejaratanal, orok mementokent a hiusagrol, kivagyisagrol, telhetetlensegrol, ostobasagrol is sikeres populizmusrol, gondolkodni keptelensegrol, vakhitrol es valasztoi egyugyusegrol.

kvadrillio 2013.10.04. 15:48:44

Ki árulta el a cigányságot? - A Fidesz szerint a szocialisták árulták el a cigányságot, kormányzásuk alatt a "kisujjukat sem mozdították azért, hogy a romák helyzetén változtassanak", emellett "hagyták, hogy egymás..."""

NA MOSTELMENTEK A BÚSBA MINDNYÁJAN DE RÖGTÖN !
KI NEM ADOTT EZEKNEK A SZERENCSÉTLENEKNEK IVÓVIZET A NYÁRI 45 FOKOS HŐSÉGBEN ?????!
HOGY ROHADNÁTOK MEG MIND !

nagyfeszültség 2013.10.04. 15:50:37

@Sir Galahad: igy van és demszky gábor még mindig szabadlábon van.

Akvyr 2013.10.04. 15:52:46

Ez a módszer egyértelműen környezetgazdaságtani csőd. Ha erőszakkal csökken a rezsi, akkor a (víz, gáz, villany, stb) ára nem éri el azt a piaci árszintet, melyet egy szabadpiaci versenykörnyezetben elérne. Ez azt eredményezi, hogy az intertemporális fogyasztás egyensúlya a jelen felé tolódik el. Azaz ha kiiktatjuk a normális árakat, akkor kiiktatjuk az árak kereslet-visszaszorító hatását is, ami normálisan funkcionáló országokban takarékosságra és fejlesztésekre (hatékonyabb fűtőegységek, izzók, csaptelepek, szigetelés, stb.) ösztönzi a lakosságot. Így kevesebb erőforrást használnak fel, és kevesebbet is fizetnek. A valódi rezsicsökkentés a fejlesztés lenne, és nem az óvodás módszer.

Az egy dolog, hogy a kormány kerüli a közgazdászokat, de hogy az ellenzékben sincsen egy józan ész sem, az már tényleg csodálatos. Tényleg képtelenek használni még ezt az érvet sem.
A hús áfacsökkentése egyébként szintén óriási baromság.

Dzoltán55 2013.10.04. 15:55:03

A rezsicsökkentésről igazat írva is egy szemét geci a blogíró.

brumeszkosz 2013.10.04. 15:58:20

Az őrült cigány diktátor tudósai megalkották a rezsiharc csodafegyverét az energia cellát!!! Szupertitkos és szuper jó.

Szopjatok tovább agymosot fideszparasztok, ez kell nektek ?? Csodafegyver!!!

Állatok, barmok, nincs agyatok.

Rodolfo63 2013.10.04. 16:00:11

@Sir Galahad:

jól emlékszem, hogy az államkötvény vásárlóknak garantálják az igen jelentős extra profitot?

Rodolfo63 2013.10.04. 16:01:36

@Makkasz:

ahol "extra" profit van, ott extra mértékű az adófizetés is

Kámasuka 2013.10.04. 16:02:16

Nekem tetszik a rezsicsökkentés.

Az se zavar hogy aki medencét füt, annak is olcsóbb. Nem vk én irigy lumpenproli.

Bár abban igaza van a posztnak hogy ha már kampányhúzás, lehetne hogy akinek kádja van v. medencéje, annak emelkedjen a rezsi. Azt szereti a magyar.

dennisthemenace 2013.10.04. 16:02:33

Fónagy azt ugat, amit akar. Bolond likból bolond szél fúj..

Kámasuka 2013.10.04. 16:13:31

@Akvyr: 'Ez a módszer egyértelműen környezetgazdaságtani csőd. Ha erőszakkal csökken a rezsi, akkor a (víz, gáz, villany, stb) ára nem éri el azt a piaci árszintet, melyet egy szabadpiaci versenykörnyezetben elérne.'

- Asszem a bankok is ezen nyöszörögtek azt mind itt maradtak, a kisebb profitért.

- A profitról hazudnak a szolgáltatók, ez csak természetes, én is azt csinánám.

Rodolfo63 2013.10.04. 16:14:41

@BenFranklin: a bankoknak jelenleg nincsen profitjuk, veszteségesen üzemelnek

Rodolfo63 2013.10.04. 16:15:56

@BenFranklin: ha a szolgáltatókról el tudod képzelni, hogy hazudnak a profitról, akkor a politikusokról miért nem tudod elképzelni, hogy a saját hatalmi törekvéseik érdekében az egész szektort hajlandóak lennének veszélyeztetni?

Kámasuka 2013.10.04. 16:24:08

@Rodolfo63: Nyilván, a bankban mondták..:)

A politikusok is hazudnak, de magyarok, és leválthatóak.

A bankok nem magyarok, nem válthatóak le, azt hazudnak és addig, ameddig jól esik nekik. És meg is tették, szerettek devizahitelezni.

Akvyr 2013.10.04. 16:27:42

@BenFranklin: Ettől függetlenül igaz, a mesterséges árcsökkentés a fejlesztések és környezetvédelmi törekvések ellen hat, azaz rövidtávú kampányfogásért hosszútávú gazdasági hátrányba kerülünk. Inkább növelni kellene a rezsit, és a befolyó pénzt korszerűsítésre költeni.

Másrészt a profit nem egy rossz dolog, el lehetne már felejteni a kommunista szlogeneket. Ha a kormány megtiltja a gazdaság egyes ágazatainak a profitszerzést, akkor senki nem fog befektetni, fejleszteni, vagy versenyezni.

Rodolfo63 2013.10.04. 16:27:45

@BenFranklin:

azért mert te hazugságnak akarod gondolni a tényeket, az a te bajod - végülis az összeomláskor mindegy, ki hülye és ki nem, mindannyiunkat érinteni fog

Kámasuka 2013.10.04. 16:34:32

@Rodolfo63: Ja, 2010 óta folyamatosan összeomlunk. Ezt mutatják a tények, nem igaz?

Kámasuka 2013.10.04. 16:38:03

@Akvyr: Lehet hogy ez a cél. Hogy az energiaszolgáltatók állami v. hazai tulajdonba legyenek átzsarolva. Ezt támogatni tudom.

Kampánypénzszórás mindig rossz, ha 13. nyugdíj, ha rezsi. Mindig árt a hosszú távú terveknek. De a hosszú távú terveknek az is árt ha kiszavazzák a kormányt a hatalomból.

Már csak a választást kell kivárni, utána normalizálódik a helyzet(emelkedik a rezsi). Akkor majd lehet amiatt pityeregni.

Rodolfo63 2013.10.04. 16:40:13

@BenFranklin: gazdasági növekedés nincs, tartalék nincs, bizalom nincs

kb. mintha egy repülőgépen a levegőben leállítanák a motorokat teljesen és végleg - majd a légitársaság elnöke büszkén mutogatná, hogy ezzel mennyit javulnak a költségek

a kérkedőket meg azzal állítaná le, hogy hát eddig se zuhantunk le

Rodolfo63 2013.10.04. 16:40:54

@Sir Galahad: hülyeség, hogy a kölcsönnek ára van?

Sir Galahad 2013.10.04. 16:42:42

@Makkasz: Te szerencsétlen, ez nem megtagadás kérdése. Ha 0 százalékos szja meg áfa lenne, akkor sem lenne a mostani 6x-a a jövedelmem, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy miből tartanánk fent mindazt, amit most az adókból. Abban igazad van, hogy a magyar állam pazarló és korrupt, abban is, hogy lehetne hatékonyabban és tisztességesebben működtetni... és igen, úgy picivel több pénzünk volna. De nem nyugati szintű jövedelmünk! Számolj, gondolkozz. Jó reggelt!

Kámasuka 2013.10.04. 16:46:19

@Rodolfo63: 1. Gazdasági növekesés mondjuk idén van. Ebben a ciklusban eddig több van mint az előzőben.

2. tartalék - milyen tartalék?
3. 'bizalom nincs' - még soha nem ment neki kormány ilyen támogatással választásnak 23 éve, mint most a fidesz.

Sir Galahad 2013.10.04. 16:52:44

@Rodolfo63: Nem, a garancia a hülyeség.

valaki senki 2013.10.04. 16:56:59

@BenFranklin: Egy másik univerzumban, legfeljebb! Persze, 2008-09ben zakó volt vastagon, de azért ha az eladósodást rosszul kihasználva is, de volt némi növekedés a válság előtt. Az más kérdés, hogy messze nem olyan arányú, mint a hitelekből lehetett volna, ha osztogatás helyett, beruházásokra fordítódik. Persze a stadion építés most sem fog megoldani semmit, úgy-e azt azért tudod?

Le_Penseur 2013.10.04. 17:04:05

A rezsi csökkentésének neokommunista módja helyett az energetikai fejlesztéseket kellet volna felpörgetni. Támogatni a megújuló energia felhasználást. A felhasznált energia mennyiségét kell csökkenteni, nem a népet hülyíteni.

nagyfeszültség 2013.10.04. 17:13:26

@Dzoltán55: ilyen dícséretet is régen olvastam. Irigylem a szerzőt-:)

Tiborpapa 2013.10.04. 17:28:25

Éjszaka néha arra ébredek, hogy amit álmomban kiötöltem, zseniális dolog. Pár perc, míg magamhoz térek, közben lelkesedem az álomban tapasztaltakért. Aztán gondolkodom pár pillanatig, és rájövök, hogy marhaság az egész.
Kedves fideszes polgártársak! Remélem az első fázison túl vagytok már!

Parajpuding 2013.10.04. 17:39:33

Én meg sz@rzsáknak nevezek mindenkit, - Fónagytól a legutolsó fideszorkig - aki továbbra is támogatja a felcsúti gumicsizmást és ámokfutását.

Kámasuka 2013.10.04. 17:40:52

@valaki senki: Esetleg vmi számok?

2006-10ben összesen volt minusz 3% GDP növekedés volt. Meg államadósság növekedés, GDP arányosan.

Ezt nem volna nehéz túlszárnyalni egy NULLÁval, de biztos hogy ez a ciklus pozitív lesz.

Makkasz 2013.10.04. 17:41:30

@Sir Galahad: Jajj te kis te, náluk sem egy döntéssel, egyik napról a másikra lett ekkora a jövedelem.

Ha alacsony az adó, kiszámítható a környezet, a szabadság és magántulajdon szentsége sérthetetlen, akkor beruháznak, pénzt hoznak (én is), munkahelyeket teremtenek, megemelkedik a munkaerő munkaerőpiaci értéke, nem 1,8 millió ember teszi be az összes adóbevételt, kisebb adóterhelés mellett magasabb a befolyó adó.

Mert a gazdaság nőni képes, mert motiváció van, mert a profitszerzés nem szégyen hanem erény, mert az adófizetés nem balfaszság (és balfaszságra megy el), hanem egy kötelezettség.

Mikrokicsinységű állammal 10 év alatt megközelíthetnénk nyugati szomszédunk életszínvonalát.

Nem egy malomban örlünk.

Támogasd csak máséból az ötleteidet, mond meg a politikusnak szerinted mire költse mások és a te pénzed.

Jolka40 2013.10.04. 18:37:00

Csóró nyugdíjasként örülök a rezsicsökkentésnek, legalább arra a kis időre, amíg érvényben lesz. Egyébként pedig megértem azokat az érveket, amelyek ellene szólnak és egyetértek velük. Azt pedig nevetségesnek tartom, hogy azt hiszi a Fidesz, hogy a gondolkodó emberek szavazatát így megvásárolhatja.

Sir Galahad 2013.10.04. 18:39:27

@Makkasz: Tényleg nem egy malomban őrlünk. Én a földön állok két lábbal, te meg álmokat kergetsz. Kellemes álmodozást!

Makkasz 2013.10.04. 18:52:37

@Sir Galahad: Ez nem álmodozás, elszalasztott 2 évtized az életünkből.

én annyira nem álmodozom, hogy megtettem mindent, ne a gyermek és ifjúsággyűlölő, nagy államot akaró ostobák hazájában kényszerűjenek élni és dolgozni gyermekeim.

Azt hiszem, én járok két lábbal a földön, te meg egy futóbolond vagy.

Rodolfo63 2013.10.04. 18:53:13

@BenFranklin:

hát, ha elég nagy nagyítót fog az ember, akkor talán látni némi növekedést, de messze van még az év vége

tartalék? pld. manyup vagyon, bármilyen olyan vagyonelem, aminek a felhasználásával gazdasági növekedést lehetne elérni - nincs már semmi

bizalom? igen, 2010ben sok ember bízott abban, hogy jobb lesz - de a gazdasági életben lévő bizalomról beszéltem (aminek része mindenki, aki pénzt használ) - ha valaki folyamatosan hazudik, nem tartja be az ígéreteit, szétver mindent és lerabolt mindent, akkor nem csoda, hogy a jegybank radikális kamatcsökkentése ellenére sincs jelentős gazdasági növekedés

egyszerűen, akik növekedést tudnának generálni, azok nem bíznak a jövőben, nem lehetnek biztosak abban, hogy a befektetéseik biztonságban lesznek ebben az országban - a vállalkozások nem mernek hitelt felvenni, mert nem merik beruházni, félnek, hogy nem fizetik ki őket a munkájukért, árujukért

a bizalom eltünt a magyar gazdaságból

Rodolfo63 2013.10.04. 18:54:29

@Sir Galahad: miért érzed hülyeségnek a garanciát arra, hogy a kamatot megfizeted?

ha nem vállalsz semmilyen kötelezettséged magadra, eléggé gyér megítélésű üzleti partner lehetsz

Sir Galahad 2013.10.04. 19:14:13

@Rodolfo63: Azért, mert a befektetés kockázattal jár. A kötelezettség annyi, hogy a nyereséget majd megosztom a befektetővel - ha lesz, és amekkora lesz.

Sir Galahad 2013.10.04. 19:16:05

@Makkasz: Ja, aki külföldön él, az könnyen osztja az észt, kibicnek semmi se drága. Gyere ide, itt próbálj okos lenni... nem? Akkor csönd.

Kámasuka 2013.10.04. 19:16:47

@Rodolfo63: Mi köze a manyup vagyonnak a gazd-i növekedéshez? De megint miről beszélsz? Az előző ciklusban volt minusz 3 % növekedés manyuppal.

Csak az MNB tartaléka kb. annyi mint az államadósság.

A gazdasági életben levő bizalom - az ellenzék nagyon szereti a mérhetetlen mutatókat, mert minden mérhetőben lenyomja a patás Orbán.

'a bizalom eltünt a magyar gazdaságból ' - Süket duma. Az EU által prognosztizált 2014es GDP növekedés 2006 óta a legjobb lesz.

Makkasz 2013.10.04. 19:28:44

@Sir Galahad: Nem egészen.

Itt próbálj okos lenni: az ország zászlóshajójának topmenedzsere voltam, majd sikeres vállalatvezető piacvezetnél. Sikerült okosnak lennem.

Kibic: több mint 200 mFt adót fizettem 10 év alatt. 3 magyar gyermekem nevelem, magyarul. Vagyonom nagyobb része Moon van. Rokonaim és barátaim nagy része is magyar. Magyar az anyanyelvem, magyar állampolgár vagyok. Ha megváltozik az ami van, szeretnék hazamenni. A gyermekeimnek lehetőséget adok, hogy maguk döntsenek. Tudják micsoda írigység és gyermek, fiatalellenesség van Moon.

Akkor csönd: az ország érdekében kommunikálok, forumozok folyamatosan. Átlátszónak pénzt adok. Párt alapító vagyok. Meggyőződésem hogy ennek a politikának, ami a nagy államon és emerek kiszolgáltatott állapotban tartásán alapul, véget kell vetni. Meg is teszek érte minden tőlem telhetőt.

Galahad, nyugodj le. Támogatni kell a megújulókat? Támogsd sajátodból. Nem érted hogy a mindenféle államfejésekkel végül magad, szüleid, gyermeked fejed meg a politikai elit javára?

Azt végképp nem értem miárt gondolod ha rugdosod a piramis lábát, a piramisnak fog fájni.

Próbálj meg elgondolkodni amit korábban írtam, előítélet nélkül. Talán segít felnyitni a szemed (kicsi a bizodalmam, már a magas jövedelmektől is viszolyogsz, a 70 év agymosásának legsikereseb példája lehetsz).
Gyere ki a mátrixból!

Makkasz 2013.10.04. 19:39:32

@Sir Galahad:
Várj, az előzőt amit írtam hagyd figyelmen kívül. Inkább ez a válaszom:

Meggyőztél, rájöttem, a te gondolataid sokkal értékesebbek mint az enyémek. Te jól is csinálod ráadásul a dolgaidat, legalábbis hozzám képest egészen biztos. A te meglátásaid helyesek, az enyémek, hát-hát legalábbis ingatagok. Téged a tudás, tapasztalat, megfontoltság segít abban hogy kialakítsd az álláspontodat, nekem meg a megalapozatlan álmaim.

Bocsáss meg, ha felidegesítettelek hülyeségeimmel!

Sir Galahad 2013.10.04. 19:47:54

@Makkasz: Én meg a római pápa vagyok, ja nem, az Apostoli Magyar Királyság vezérlő főfejedelme, ja nem, a világkormány elnöke. Ne haragudj, fáradt vagyok, tudod, a kormányzás nyűgei. Jóccakát.

Rodolfo63 2013.10.04. 19:48:36

@BenFranklin: a fidesz a prognosztizált adatok szerint már rég sokkal jobb gazdasági növekedést kellett volna hogy produkáljon

matolcsy miket is mondott? 4-5% szinte azonnal? és hol is vannak a számok?

hol van a többszázezer új versenyszférás állás itthon? sehol

beindult a gazdasági növekedés a kamatcsökkentés hatására? nem

az összefüggés tán láthatatlan számodra - de inkább a tények miatt játszod az értetlent

Rodolfo63 2013.10.04. 19:51:10

@Sir Galahad: tévedésben élsz - a kamat másik neve bérleti díj

ha valamit bérelsz, azért bérleti díjat fizetsz

pénzt is lehet bérelni, a végén pedig a bérleti díj mellett vissza is kell adni azt

az, hogy te ingyen akarod másét, az csak téged jellemez

Kámasuka 2013.10.04. 19:52:33

@Rodolfo63: Nem Matolcsy hanem az EU prognosztizálja ezt. Az az EU aki tavaly ilyenkor 2013ra recessziót jósolt, de min. 0,5% meglesz idén is.

'hol van a többszázezer új versenyszférás állás itthon? sehol' - én meg látod annak is örülök hogy nem duplázódott meg a munkanélküliség mint 2002-10ben.

'beindult a gazdasági növekedés a kamatcsökkentés hatására? nem' - ja hogy nem. Ok.

Tényeket csak én írtam.

Rodolfo63 2013.10.04. 19:55:32

arra igyekeztem célozni, hogy a prognosztizált számokkal akkor lehet valamit kezdeni, akkor lehet hivatkozásnak tekinteni, ha már múltbeli statisztikai adat

azért nem duplázódik, mert most közmunkásnak hívják a munkanélkülit

illetve, párszázezer magyar úgy döntött, inkább külföldre költözik, mert ebből elege van

miért, hol van gazdasági növekedés? a 0,1%-ra gondolsz, mint növekedés? a kamatot levitte az mnb, hátha ettől a hitelezésen keresztül beindul valami

nem történt semmi - ennyire ért a fidesz a dolgokhoz - elterveznek egy csomó mindent, és semmi nem jön be belőle - semmi

Sir Galahad 2013.10.04. 20:03:22

@Rodolfo63: A bérleti díj nem azonos a kamattal. Ha valamit bérlek, az nem azonos azzal, mint ha befektetek valamibe, aminek a kimenetele kétséges. Nem gondoltam, hogy van ember, akinek ezt külön el kell magyarázni.

Kámasuka 2013.10.04. 20:12:07

@Rodolfo63: 1.Ha 2012 végéig nézzük, ez a ciklus akkor is nagyobb GDP növekedést hozott, mint az előző.

2. 'azért nem duplázódik, mert most közmunkásnak hívják a munkanélkülit' - marhaság, jöjjenek a tényeid

3. 'párszázezer magyar úgy döntött, inkább külföldre költözik, mert ebből elege van' - emiatt még jobb eredmény hogy a foglalkoztatottság a 2007es szinten van.

4. A minusz 3%-hoz(2006-10 átlag) képest a +0,1% szerintem a gazdaság gyógyulása

Minden bejött a fidesznek, a GDP, az adósság, a foglalkoztatottság. És még jobb lesz 2014ben.

Rodolfo63 2013.10.04. 20:19:20

@BenFranklin:

1., ha így nézzük, ha úgy nézzük játék? akkor ha a 2009-es válság miatti átmeneti zuhanást nem nézzük, akkor sehol nincs a mostani növekedés - kb. ennyi értelme van az egész európát megroppantó külső ok miatt a kormányzatot okolni, amikor most nincs ilyen

2., tények? oké, régen munkanélkülinek hívták, most meg közmunkásnak, megváltoztatták a szabályozást - a lényeg azonban változatlan, alamizsnát kapnak és gyakorlatilag nulla hozzáadott értéket produkálnak

3., szóval, az hogy az emberek elmenekülnek innen és emiatt szépek a számok, a kormányzati munka eredményességét mutatja számodra?

4., ahhoz képest, hogy az elmúlt 3 évben nem volt világrengető gazdasági visszaesés, a +0% igen "nagy" eredmény

semmit nem tudtak összehozni eddig a fideszesek, még egy nyamvadt hóvihart se tudtak lerendezni - ha bármi hirtelen fog beütni, pont ugyanúgy fog lefagyni a magyar gazdaság, mint március 14-én este az autóban ragadt emberek

Kámasuka 2013.10.04. 20:25:21

@Rodolfo63: 1. Hogyne néznénk. Hisz volt..:) Sőt az átmeneti adósságnövekedést is törleszteni kell. Pont azért volt átmeneti, mert a politika megváltozott.

2. Számokat, ne rizsázzál. A versenyszférában is ugyanannyian dolgoznak mint 2010ben. Minden közmunkás tiszta nyereség a segélyeshez képest.

3. Ha kevesebben vannak itt, de ugyanannyian dolgoznak a kevesebből, az a kormányzati munka eredménye, igen.

4. Pont 3%-kal jobb mint Gyurnaiéké, akiknek 2,5 év a 4ből vg-i konjunktúrában telt, ami azóta nincs.

Rodolfo63 2013.10.04. 20:45:54

@BenFranklin:

2., az állam fizet, amit kap érte gazdasági értelemben, ugyananniy egy közmunkásnál, meg egy munkanélkülinél is

3., beleszámítják azokat is, akik külföldre kényszerültek költözni, a ksh trükkjei

4., volt is növekedés, a válság viszont leállított mindent itt

Kámasuka 2013.10.04. 20:51:07

@Rodolfo63: 2. marhaság

3. marhaság

4. 2007 +0,1% 2008 +0,9% emellett az adósság az komolyan elszállt. Ez mind a válság előtt.

gatto nero 2013.10.04. 20:55:27

Sajnos Orbánnak szinte semmi empátiája sincsen a környezetvédelemhez, ezért valószinüleg nem is érti mi a probléma a rezsicsökkentéssel.

Kámasuka 2013.10.04. 21:01:15

@gatto nero: Azér az is egy fajta környezetszennyezés lenne, ha bukna a fidesz és jönne Bajnai, Mester, Feri meg a haverok.

Rodolfo63 2013.10.04. 21:04:30

@BenFranklin: a válság előtt voltak 4% feletti értékek is tartósan - miért nem akarod inkább ehhez viszonyítani a mostani eredményeket?

Kámasuka 2013.10.04. 21:15:08

@Rodolfo63: Mert az nem az előző ciklusban volt, most pedig az előző ciklus szeretné magát megválasztatni 2014ben Orbán helyett.

Valóban volt komoly növekedés 1998-tól 2006ig. Ebből 2002ig még a GDP arányos adósság is csökkent, majd 2006ig már nőtt. Aztán jött az ElQrás, amikor az csökkent aminek nőni kell, és az nőtt aminek csökkenni kell, nem kicsit, nagyon. És a válság hatása volt a hab a tortán, de az már csak 2009.

Rodolfo63 2013.10.04. 21:27:09

@BenFranklin: mivan, az elmúlt 8 év nem játszik, amikor olyan számokat csipeget belőle az ember, ami messze übereli a mostani kormányzati munkát? :)

Kámasuka 2013.10.04. 21:32:26

@Rodolfo63: Megyó a pályázó vagy Bajnai?

Ha hasonlíthatnékod van Megyó 4 évét hasonlítsd az 1. OV kormányhoz mert mind2 vg-i konjunktúrában dolgozott.

Bajcsányékat a mostanihoz.

Az eredmény ugyanaz.

Rodolfo63 2013.10.04. 21:39:56

@BenFranklin: ügye most nem mondod komolyan, hogy elfelejtetted, megyó csak 2 évig volt és utána a gyurcsány kormány jött? :)

ha meg bajnait akarod ekézni, akkor nézd azt az egy évet - egy óriás külső hatás miatt bekövetkező visszaesésből is képes volt stabilizálni, legalábbis a számok alapján

Kámasuka 2013.10.04. 21:43:14

1.'Morgan Stanley egyre biztosabbnak tartja, hogy az MNB-program jelentősen bővíteni fogja a vállalati szektor hitelellátását, és a cég londoni elemzői emiatt felfelé ható kockázatokat látnak a magyar gazdaság jövő évi növekedésére szóló, jelenleg 1,5 százalékos GDP-bővülést valószínűsítő saját előrejelzésükre.'

2. 'A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai, akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett elemzésükben megerősítették azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 2,6 százalékkal növekedhet.'

3. 'Az HSBC londoni elemzői mindezt egybevetve – a Magyarországon zajló erőteljes monetáris ösztönzés figyelembevételével – az eddigi 1,3 százalékról 2 százalékra javították a magyar gazdaság jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket.'

4. 'Barclays a globális felzárkózó térségről összeállított új negyedéves prognózisában a magyar gazdaság jövő évi növekedésére szóló előrejelzését csaknem megkétszerezte: az általa eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett most már szintén 2 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon 2014-ben.'

Kámasuka 2013.10.04. 21:45:32

@Rodolfo63: Én inkább egyben nézem a 98-02-t, meg a 02-06ot, meg a többit. Én ugyanis csak egyszer szavaztam ciklusonként.

Minek ekézzem a szakértőket? Hiszen az eredményeik önmagukért beszélnek.

Rodolfo63 2013.10.04. 21:53:20

@BenFranklin: jó duma ez az egyben nézni dolog - de érdekes módon, évek óta "elmúlt 8 év"ezés megy - hát, most össze lett vetve az elmúlt 8 év egy része a mostanival

a kedves szakértők meg túl bizakodóak a véleményem szerint a magyar jövőt illetően

gatto nero 2013.10.05. 09:54:07

@Rodolfo63: a magyar jövő azon is múlik, elpusztítjuk e teljesen a természetet vagy hajlandóak leszünk megbecsülni, ami még megmaradt belőle.

pedes75 2013.10.06. 11:07:20

Az utolsó bekezdés kivételével egyetértek, a "rászorultsági elv" azonban klasszikus populista duma, arra bazíroz, hogy aki hallja, majd a rászorult kategóriába gondolja magát.

"A probléma ott van, hogy a csökkentett rezsiárak differenciálatlan áthárítása a fogyasztókra nem más"

Mármint az árcsökkentés differenciálatlansága, nem az áthárításuké (aminek egyébként sem a lakossági fogyasztó a célpontja, hiszen a lényeg pont az, hogy az ő csekkjén kisebb összebbnek kell szerepelnie korábbival azonos fogyasztás esetén).

És nem is az a fő probléma, hogy ez nem 'rászorultsági' alapon megy, hanem az, hogy nem ösztönöz takarékosságra, pláne környezetkímélésre. Ha a rezsicsökkentésből fakadó megtakarítás nem egyenesen a fogyasztó zsebében landolna, hanem mondjuk egy nominális számlán gyűlne, amit célzottan (fűtéskorszerűsítésre, alternatív energiaforrásokra, egyebekre) lehetne elkölteni, akkor lenne ösztönzőereje környezettudaosság szempontjából.

De ez nem érdeke sem a szolgáltatónak, sem a kormánynak, úyhogy marad a frontális rezsiharc, á la több pénzt a zembereknek.

Úgy tűnik, kajálják.

Baldrick68 2013.10.07. 08:23:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
5x ár?

Fura.
Elővettem anyám gázszámláit.
2010 December havi gázszámla (mockosz kizsákmányoló baloldal etc. etc. etc.)

3,6 Ft / MJ illetve 90,61 Ft / m3

majd elővettem a sikeres rezsiháború utáni számlát 2013.08 .
5,7 Ft / MJ illetve 196,45 Ft / m3
Ja és ez már a rezsicsökkentett érték :-)

dennisthemenace 2013.10.25. 15:37:15

@Kámasuka: Meg a szabad rablas. A foglalkoztatottsággal az a bibi, hogy a fél ország kulfoldon van foglalkoztatva.


süti beállítások módosítása