Oligarcházó oligarcha, beszari médiakurva

2014.03.08. 17:34 - vancat

Van annak egyfajta diszkrét bája, amikor oligarchák oligarcházzák egymást: amikor egy vérig sértett, középnagy oligarcha egy bazinagyot fikáz.

Van annak is valami diszkrét bája, amikor egy bárcás médiaprostituált, egy kereskedelmi televízó főbohóca gyalázza "ügyfeleit", a bulvárlapok újságíróit.

Van annak valami diszkrét bája, amikor azok esnek egymásnak, akik pont ugyanolyanok: gátlástalanok, gusztustalanok.

Matyi Dezső, az Alexandra könyváruház hálózat nagyhatalmú ura nemrégiben elszaladt panaszkodni a Heti Válaszhoz: elsírta nekik, hogy egy csúnya nagy oligarcha, Csányi Sándor OTP bankvezér tönkre akarja tenni őt. Matyi szerint az azért borzasztó, hogy egy ilyen Csányi-félének ennyire nagy hatalma lehet. Ez veszélyezteti a demokráciát, a sajtószabadságot.

Aki megtisztelt azzal, hogy már korábban is olvasta a Noemissziót, tudhatja: a legkevésbé sem szívem csücske Magyarország első számú uzsorása és vadász-állatgyilkosa, Csányi Sándor. De itt és most némi kaján vigyorral konstatálom, hogy egy Csányinál lényegesen kisebb, de habitusában hozzá hasonlóan gátlástalan és kártékony figura, Matyi Dezső próbál a nyilvánosság előtt oligarcházni.

De ki is Matyi Dezső? Az az ember, aki nem csak monopolizálta, nem csak súlyosan elgagyisította a hazai könykereskedelmet, de pöffeszkedő kiskirályként uralkodott is felette: könyvkiadóként saját politikai, üzleti, magánéleti versenylovait futtatta, igazi perverz, igénytelen ízlésterrort alkalmazva,. Amelynek következtében a lehető legszánalmasabb, politikai és bulvárszarokkal zilálta szét a hazai közizlést. Egyik legutóbbi és legemlékezetesebb dobása, amikor is megbízást adott - hogy is fogalmazzunk diszkréten - "hölgyismerősének", Szalai Viviennek egy visszaeső, drogos, alkoholista bűnöző, Stohl András börtönélményeinek megírására. Nagyjából ez volt az a magasság, az az intellektuális régió, amelyben a milliárdos Matyi legszívesebben mozgott.

Most viszont valamin összeveszett adósságban úszó cégének hitelezőjével, Csányi Sándorral. Azóta a sajtószabadságot, a demokratikus közéletet félti - Csányitól. Aki állítólag felajánlotta: oldja fel a banktitok alól és szívesen nyilvánosságra hozza az OTP és az Alexandra közötti hitelszerződés részleteit.

Matyi azonban ettől elzárkózik. Inkább csak sajnáltatja magát, ráadásul épp ez a számos igényes kiskiadó működését tönkretevő könyvoligarcha - valami súlyos szereptévesztés következtében - félti az oligarcháktól Magyarországot. Holott, ha valami aggasztó hiányossága a magyar médiának, az az, hogy eddig még senki nem írt arról: bármit is képzel magáról Matyi, az ő üzleti sorsának alakulása semmiféle releváns hatással sincsen - és nem is lesz a magyar szellemi életre.

De hagyjuk, hadd vitatkozzon tovább e két ritka gusztustalan, gátlástalan oligarcha, Csányi és Matyi. És vessünk egy pillantást hazánk elsőszámú médiaprostituáltjának, Sebestyén Balázsnak a megpróbáltatásaira: a tévés és rádiós élő adásokban életvitelszerűen nap mint nap embereket gyalázó, gúnyoló és megalázó, Range Roverjével tilosban parkolgató bundeszligás frizurás zsúrfiú most állítólag éppen be van szarva.

Állítólag - képzeljék el! - bulvárújságírók zaklatják Sebestyént, mert úgy hallották, felesége félrekúr. Ezért aztán Sebestyén luxuscikkekkel körbebástyázott szánalmas és sivár magánéletét, lakhelye környékét polgárőrök védik. Bűnmegelőzés helyett azzal foglalkoznak, hogy ne engedjék a Sebestyén villa közelébe azokat, akikkel egyébként a Sebestyén-félék szoros szimbiózisban élnek: a bulvárújságírókat és a bulvárfotósokat.

Így élnek, ilyen problémákkal küzdenek, kedves olvasóim, Magyarország oligarcháktól rettegő oligarchái, és közönségüktől rettegő, de belőlük élő nemzeti médiakurvái. Sajnos az ő óriási üzleti sikerük ráadásul éppen a mi szégyenünk: azoké a százezreké, vagy talán millióké, akik rendszeresen Sebestyént néznek-hallgatnak, és Matyi Alexandráiban vásárolnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr885850253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2014.03.11. 13:56:02

Szerencsére az Alexandrával kevés kapcsolatom van.

Annál több a Püskivel és a hozzá hasonlókkal.


süti beállítások módosítása