Ford Mondeo: csak szabad akaratúaknak

2014.11.04. 08:31 - vancat

Mondeo.jpgNem tehetek róla, de a most bemutatott új Ford Mondeóról állandóan csak a korrupció jut eszembe. 

Hiába volt több mint meggyőző a limuzinkategóriában elsőként, ráadásul elérhető áron kínált hibrid hajtása, amely kifejezetten alkalmas nagyvárosi dugókban, vagy csillapított, "zona 30"-as kertvárosokban a légszennyezés nélküli villanymotorral araszolásra. Hiába a kifejezetten sármos forma és a vonzó, új színek. Hiába kategóriájának messze legforradalmibb, takarékos, ezres EcoBoost benzinmotorja, amelyet már a fene tudja hányadszorra választottak meg - tök jogosan - az Év motorjának.

Hiába a szintén forradalmi gyalogos- és állatvédelmi adaptív biztonsági rendszer, amely nélkülünk, helyettünk is észleli és cselekszik, ha ember vagy állat kerül a kocsi elé, sok-sok életet megmentve ezzel. Egyszerűen nem tud elég vonzó és érdekes, szimpatikus és innovatív lenni a Ford új, elegáns nagyautója ahhoz, hogy ne az az egy szó járjon az eszembe: korrupció.

A Ford Mondeónak ugyanis Magyarországon már az előző és azt megelőző generációjának neve is szorosan összefonódott a korrupcióval.

Elég, ha megnézzük e modell hazai eladási statisztikáit, akár évekre visszamenőleg, teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy a Mondeo mindig is a magyar egyik kedvence volt. De nem a magyar államé, amelynek kedvence - és egyértelmű prioritása - hosszú évek óta az, hogy a Porsche Hungáriától, vagyis a Volkswagen, az Audi, a Skoda és a Seat importőr cégétől vagy annak kereskedőitől vásároljanak járműveket. Ha a minisztériumok, kormányhivatalok, állami intézmények, háttérintézmények, önkormányzatok és állami tulajdonú nagyvállalatok nem vásároltak volna folyamatosan, erőltetett menetben Volkswagen Passatokat, akkor - egy évtizedre visszatekintve - kijelenthetnénk, hogy a Ford Mondeo a magyarok kedvenc céges nagyautója.

Egyébként az is. Mindazon, nem államtól függő kis- és középvállalkozások körében, akikre nem érvényes az a ma már doktrínaként elfogadott szigorú szabály, miszerint autót vásárolni, autótendert kiírni alapvetően csak a Porsche Hungária termékeire szokás. Vagy ha úgy tetszik: mindig mindenkinek kutya kötelessége okot és indokot találni, miért kell autót venni vagy lecserélni, és újra autót venni a Porsche Hungáriától.

Olcsó állam? Cseréljük az Audikat, Skodára.

Terrorveszély? Cseréljük a Volkswageneket páncélozott Audikra.

Olcsó szervizóradíj? Cseréljük a BKV Daciáit Volkswagenre.

Frakciófegyelem? Vásároljon minden politikus a Porsche Hungáriától.

Az autókereskedelem azért alapvetően nem politika, de ha már Orbán miniszterelnök úr, Szíjjártó külügyminiszter úr és sok más kormányzati ember hosszú hetek óta kéri, már szinte könyörög: mondjon már valaki konkrétumokat az amerikai kitiltási botrány ügyében, nos én szívesen mondok egyet. 

Megbízható forrásból származó információm szerint a Ford vezetői fordultak már az amerikai kormányhoz az állami autóbeszerzésben tomboló pofátlan korrupció miatt. Igaz, tudtommal ugyanezt megtették már a franciák is.

Ha még emlékeznek kedves olvasóim, annak idején óriási botrány keletkezett abból, hogy egyes korrupt politikusoknak, újságíróknak VIP bankszámláik voltak egy bizonyos pénzintézetnél, ahol a kezelési költség elenyésző, a kamat pedigirreálisan magas volt.

Kapaszkodjanak meg: ma Magyarországon a Porsche Hungária kijelölt márkakereskedéseiben abszolút VIP ügyfelek a magyar politikai elit tagjai: ellenzékiek, kormánypártiak egyaránt. Kedvezményes Skoda, Volkswagen és Audi vásárlási lehetőségben abszolúte százszázalékos nagykoalíció van ma Magyarországon.

De térjünk vissza a Fordra és annak legendás, most megújult modelljére, a Mondeóra. A kettővel ezelőtti generációnak az volt a reklámszlogenje: "Ford Mondeo - a szabad akarat". Ez a szlogen úgy tűnik, ma is érvényes. Magyarországon továbbra is csak azok válhatnak céges Mondeo vásárlóvá, akiknek az akaratuk szabad. Nem köti a ki nem mondott, de mindenki által pontosan ismert szigorú és állami szintű korrupciós márkaválasztási elvárás.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr326862081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2014.11.09. 18:57:29

A fent említett nagykoalícióban bent van a Jobbik és az LMP is?
Furcsállnám...


süti beállítások módosítása