Fél a naptól a vámpírkormány

2015.01.17. 20:55 - vancat

Tudják, kedves olvasóim, miben hasonlít leginkább Orbán Viktor kormánya a vámpírokhoz? Abban, hogy mindketten rettegnek a napfénytől.

Rettegnek, mert tudják, ha jön a napfény, azonnal végük van.

Igaz, mindketten másként védekeznek ellene: a vámpírok lehetőség szerint pirkadat előtt visszabújnak koporsóikba, az Orbán-kormány pedig termékdíjat vet ki a napelemekre, mondván, azok - teljes életciklusukat tekintve - veszélyes hulladékként szennyezhetik a környezetet.

A legabszurdabb ebben a történetben ráadásul az, hogy ez utóbbi érv egyébként igaz. Adott esetben - elég hosszú - életciklusuk végén, a napelemek, több évtizedes megújuló és környezetterheléstől mentes energiatermelés után, ha kidobják őket, még szennyezhetik is a környezetet.

Csakhogy Orbánék szájából - akik éppen az atomerőművek veszélyes hulladékaiként többezer évig sugárzó kiégett urániumkazettáknak építenek tárolót a Mecsekben - nem éppen hiteles megnyilvánulás a napelemek életciklusának egészéért aggodalmaskodni.

(Mindez körülbelül olyan, mintha egy vámpírtól kérnénk tájékoztatást a napfény esetleges káros hatásairól.)

Viccet, cinizmust félretéve: természetesen nem környezetvédelmi aggodalmakról, meg az újrahasznosítás megszervezéséhez szükséges források biztosításáról van itt szó.

Sokkal inkább arról, hogy technológiában, árban, népszerűségben lassan tényleg ott tart a nap- és szélenergia, hogy lakossági alkalmazásuk kezd veszélyt jelenteni a hatalomra. Ha ugyanis valaki napelemekkel, napkollektorokkal, szélkerekekkel megoldja áram- és melegvízellátását, meg esetleg villanyautójának, elektromos bringájának, rollerének, robogójának töltését, akkor egyetlen szempillantás alatt véget ér a rezsimágia.

Soha többé nem kell atyáskodó rezsibiztosoknak hálálkodni, amiért olcsóbbá változtatták a közterheket, kicsit megregulázták a közműszolgáltatókat. Ilyenek ugyanis egy megújuló energiára épülő világban nincsenek.

Vagyis a modern kori politikai hatalom legerősebb gazdasági erejét, a rezsi, az alapvető megélhetés árának szabályozását veszítik el a napelemek elterjedésével.

Ettől vannak beszarva Orbánék - és persze mások is. Ha ugyanis győz a világban a napenergiára, szélenergiára, háztáji gazdálkodásra épülő néma forradalom, az rövid idő alatt egyszerűen elsodorja az Orbán-, Csányi-, Gyurcsány-, Putyin-féle figurákat, a MOL-hoz, az ELMŰ-höz és a hozzájuk hasonló, környezetpusztító gengsztermultikkal együtt - egyszer és mindenkorra.

Szóval csak ezért félnek úgy a hatalmak a fotovoltaikus energiától, mint vámpírok a napfénytől.

Jól tudják ugyanis: ma már nem születnek napkirályok.

Ma nap- és szélenergiaalapú demokráciák vajúdnak a megszületésért.

 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr807083681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre? 2015.01.18. 15:27:31

Korábbi állomáshelye Szíria volt, ahol akár személyesen is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a nálunk józanabb török, német, orosz, bolíviai, ecuadori, bahreini, venezuel...

Trackback: Kinyíratnád az alkalmazottaidat 5 milliárd forintért? 2015.01.18. 15:25:12

5 milliárdot kaszált 1 nap alatt alkalmazottai halálán a Charlie Hebdo. Előre megtervezett üzleti húzás volt a fél szerkesztőség lemészároltatása, ami után a lap következő heti bevétele a szokásos 43 millió forintnyi euróról közel 5 milliárdnyi euróra ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.01.18. 14:08:52

Ja, miután Rozgonyiék nyilvánosságra hozták, hogyan helyezi el Karácsony zuglóban a párttársakat, Karácsony nyilván azért ajánlott fel a fideszes Rozgonyinak most egy alpolgármesterséget, mert ő viszont imádja a napfürdőt.

midnight coder 2015.01.18. 14:11:15

A gond az, hogy míg az atomerőmű esetén viszonylag kis mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik a megtermelt energiamennyiséghez képest, addig a napelem esetén rengeteg - igaz, jóval kevésbé veszélyes. De tegyük hozzá egyébként, hogy a napelemek gyártása sem kicsit terheli a környezetet, ha pedig a napelemhez háttértárolónak akkumlátort használunk és nem dolgozzuk fel újra, a nagyon zöld napenergia mindjárt nem lesz annyira zöld.

A megoldás mind az atom mind a napenergia esetén a kiszolgált egységek újrafeldolgozása, illetve a keletkező hulladék biztonságos tárolása.

nagyfeszültség 2015.01.18. 14:20:34

@midnight coder:
Ez így igaz, csak éppen az elhasznált napelemek, akkimlátorok újrahasznosítására van technológia, az évezredekig sugárzó atomhulladékra nincsen.

midnight coder 2015.01.18. 14:32:45

@nagyfeszültség: Sajnos, az újrahasznosítással együtt is keletkezik egy rakás hulladék amit tárolni kell. És sokkal több mint amennyi az atom esetében. Márpedig kis mennyiségű nagyon veszélyes hulladékot egyszerűbb biztonságosan tárolni akár a végtelenségig mint nagy mennyiségű, bár kevésbé veszélyeset. Legjobb példa erre a szén-dioxid: sokkal kevésbé veszélyes mint az atom, ugyanakkor nagy mennyiségben a levegőbe jutva sokkal biztosabban pusztítja el a földi ökoszisztémát mint ha egyszerre felrobbantanának az összes atomerőművet. Ahogy amúgy már volt is erre példa a földtörténet során.

♔bаtyu♔ 2015.01.18. 14:33:52

Most olvastam el a posztot.

Ezt egyszerűen nem értem. Tényleg jó a téma, de a napelemrendszerek veszélyes hulladékként való kezelése ugyanakkor a napelem mint energiaforrás nyilván okozhat olyan dilemmát, amit Orbánék így intéztek el.

De miért kell ezt ilyen primitív ballibsi módra előadni? Miért kell egy jobb sorsra érdemes posztnak ilyen módon orbánoznia? Mert akkor nem Index címlap? Ennyire primkók lennének a cenzorok?

Ha igazad van és valamennyire értesz is hozzá, simán képes vagy bebizonyítani, hogy Orbánék hoztak egy rossz döntést, ami hosszabb távon komolyabb kárt okoz.

Egyébként is rosszul fogod meg a problémát, mert ha 10%--al csökkented a napelem rendszerek árát, akkor sincsenek hatással az átlagember rezsijére. Ez azért (sajnos) nem görög éghajlat, az átlagember ekkor sem fog venni napalem rendszereket. Szóval ez így demagógia.

$pi$ 2015.01.18. 14:35:20

"Ettől vannak beszarva Orbánék - és persze mások is. Ha ugyanis győz a világban a napenergiára, szélenergiára, háztáji gazdálkodásra épülő néma forradalom, az rövid idő alatt egyszerűen elsodorja az Orbán-, Csányi-, Gyurcsány-, Putyin-féle figurákat, a MOL-hoz, az ELMŰ-höz és a hozzájuk hasonló, környezetpusztító gengsztermultikkal együtt - egyszer és mindenkorra."

Hú, barátom, te nagyon naív vagy. Gondolod, hogy a hatodik emeleten majd "csak úgy" lesz villany, víz, fűtés? Gondolod, hogy az ipar majd úgy fog működni, hogy mindenki megtermeli magának ezeket? Gondolod, hogy ha mindenki megújuló energiát használ, akkor nem fognak az emberek függni a hatalomtól?

Az elég alapfeltevés, amiből a következtetéseket levontad olyan abszurd, hogy lehetetlen komolyan venni.

nagyfeszültség 2015.01.18. 14:36:54

@$pi$:

Elég abszurd - viszont igaz lehet, csak hibbi kellene benne -:)

$pi$ 2015.01.18. 14:40:10

@nagyfeszültség: Ki van zárva. A 15. században is függtek az emberek a hatalomtól, pedig nem voltak atomerőművek. :)

nagyfeszültség 2015.01.18. 14:41:27

@♔bаtyu♔:

Szerintem a szerző (vagy szerzők) - posztjai alapján - abszolúte nem Orbán ellenes, csak környezetvédelem ellenes-ellenes:

Csak két példa, de ha visszanézed, találhatsz többet is. Utálja a kommunistákat, a vadászokat és a bűnözőket - bármely politikai formáció tagjai. Nekem ez tetszik a noemisszio-ban..

noemisszio.blog.hu/2014/10/26/sajnos_lazarnak_van_igaza

noemisszio.blog.hu/2014/07/30/horvath_csacsi_es_tarsai

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.18. 14:46:04

"Ha ugyanis győz a világban a napenergiára, szélenergiára, háztáji gazdálkodásra épülő néma forradalom"

Nem győz.

nagyfeszültség 2015.01.18. 14:48:25

@beszélő majom:

akkor viszont vesztesként pusztulunk el

dr Smittpálelnökúr 2015.01.18. 14:50:44

@♔bаtyu♔: te segg, el sem olvasod a posztot, de okádsz egyet.

Igazán elmehetnél a picsába.

nagyfeszültség 2015.01.18. 14:51:10

@$pi$:

Jogos -:)

De - finoman szólva - más világ volt....
Ma egy átlag európai proli olyan színvonalon él és annyi energiát fogyaszt, mint a XV. században egy pápa - vagy egy király.
Mégis mindenki elégedetlen és még többet akar. Pénzből, energiából, hatalomból.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.18. 15:22:19

@nagyfeszültség:

Magyarországon NINCS elég szél, és NINCS elég napsütés ahhoz, hogy érdemben lehessen a napenergiáról, meg a szélenergiáról beszélni.

A háztáji környezetbarát energiatermeélst meg mégis hogy képzeled, amikor a lakosság nagyobbik hányada városokban él, és kb semekkora tulajdona van benapelemezhető felületekben?

midnight coder 2015.01.18. 15:23:27

@nagyfeszültség: Ja. Csak az, hogy agyatlan az nem tetszik. De ez általában a legtöbb sötétzöldre igaz. Mérhetetlenül naivan látják a világot, és még csak fel sem merül bennük egy-egy problémát több oldalról megszemlélni. Odáig jut a pici zöld agyacska hogy jaj de jó, a napelem anélkül termeli nekem az áramot hogy füstölne, de a termék életciklusa, az egy wattra eső környezetszennyezés, az energiatárolással kapcsolatos problémák már nem érdeklik.

dr kíváncsivagyok 2015.01.18. 16:45:21

@beszélő majom:
"Magyarországon NINCS elég szél, és NINCS elég napsütés ahhoz, hogy érdemben lehessen a napenergiáról, meg a szélenergiáról beszélni."

Németországban sincs tobb ezekbol,...de MINDEN autópálya mellett ezrével sorakoznak a napelemek !

( Persze , a lusta , hanyag és trehány németek megint nem tudják mit csinálnak,... mi ? )

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.18. 17:00:52

"Vagyis a modern kori politikai hatalom legerősebb gazdasági erejét, a rezsi, az alapvető megélhetés árának szabályozását veszítik el a napelemek elterjedésével."

Csodákat! A legtöbb embernek nincs módja elegendő felületen napelemet elhelyezni.

Én ebben az adókivetésben nem keresnék politikai okot. Csak mérhetetlen hülyeség van benne, de az dögivel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.18. 17:05:29

@midnight coder:

"ha pedig a napelemhez háttértárolónak akkumlátort használunk és nem dolgozzuk fel újra, a nagyon zöld napenergia mindjárt nem lesz annyira zöld."

Az akkumulátorokra szintén van adó, igaz, okos kormányunknak hála csak feleannyi.

"a termék életciklusa, az egy wattra eső környezetszennyezés, az energiatárolással kapcsolatos problémák már nem érdeklik."

Ezekből csak az energiatárolás jelent komoly problémát, az egy W-ra jutó környezetszennyezés nem jelentős. Erre jellemző, hogy az előállítás, szállítás, telepítés és végül az ártalmatlanítás energiaigényét a napelem 2-3 év alatt megtermeli.

2015.01.18. 17:15:22

@$pi$: "Gondolod, hogy a hatodik emeleten majd "csak úgy" lesz villany, víz, fűtés? Gondolod, hogy az ipar majd úgy fog működni, hogy mindenki megtermeli magának ezeket? Gondolod, hogy ha mindenki megújuló energiát használ, akkor nem fognak az emberek függni a hatalomtól?"

Ezt már többször elsütötted a blogokon, te vadbarom. Ebből is látszik, hogy nektek ki van osztva, hogy melyik sódert kell lökni. Jól összedolgozik Hablaty Árpi és Kubatov elvtárs, szarháziak. Csak hogy ettől még mindig marhaság, amit ideokádtál. Tehát: Magyarországon nincs ipar, mivel mindig is agrár állam volt, kisebb kitérőkkel (második világháború előtti német vagy zsidó gyárak, szocialista iparosítás, multi összeszerelő csarnokok). Másrészt, jó sok ország nem rendelkezik atomerőművel, mégis van ipara. Végül pedig, ha kiszedik az összes atomot a földből, mivel fogsz áramot termelni, te balfasz?

2015.01.18. 17:24:23

@beszélő majom: "Magyarországon NINCS elég szél, és NINCS elég napsütés ahhoz, hogy érdemben lehessen a napenergiáról, meg a szélenergiáról beszélni."

Hazudsz. Nézd meg jobban, hogy hány napenergiás cég működik ma az országban (míg be nem tiltja őket a vajdád) és utána fosson a szád. Egyelőre az a helyzet, hogy a kormányodnak nem érdeke a nap vagy szélenergia, hanem a mol és az orosz maffia gazdagítása az adófizetők pénzén és az unokáink eladosítása.

Pop40 2015.01.18. 17:30:01

@♔bаtyu♔:

Karácsony a párttársait veszi maga mellé? Nonszensz. Minimum, hogy fideszesekkel kéne együtt dolgoznia.

Akiknél ugye az se gond, ha a független intézmények élére nevezik ki a haverjaikat, pl Polt főügyész.
Egy "ballibsi" viszont még a hivatalában se merjen együtt dolgozni a párttársaival.

Gondolom, te, hülye fideszes, azt is elvárod, hogy ha a ballib majd hatalomra kerül, minimum fideszes minisztereket vegyen maga mellé a miniszterelnök, mi? :-DD

@ poszt: Jó poszt, igen, erről lehet szó. Noha a rezsicsökkentéses maszlagot már most is csak a leghülyébbek eszik meg.

És bár a világ kétségtelenül ebbe az irányba tart, sajnos messze még az idő, mikor a borsodi zsákfalvakban napkollektorokkal termelnek majd áramot, szóval - bár egyetértek a poszttal - nem hinném, hogy Vityának különösebben aggódnia kellene emiatt.

nagyfeszültség 2015.01.18. 17:50:37

@Jules Verne:

Szó szerint ez a helyzet - sajnos.

midnight coder 2015.01.18. 18:21:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A napelmek ára leginkább a gyártási és szállítási költségeket tartalmazza. Ez ma a napelemek elvi maximális teljesítményével számolva legjobb esetben is kb. 5 év. De egy napelem ha csak nincs hozzá forgatórendszer, soha nem fogja neked az elméleti max. teljesítményét leadni. És ebben nincs benne semmiféle újrafeldolgozás de gyanítom hogy a kicsi kínaiak a környezetvédelmet sem viszik túlzásba ott ahol gyártják.

De ezt amúgy te is ki tudod számolni ha rákeresel a neten a napelem árakra...

sutyerák 2015.01.18. 18:51:43

mit fogyaszt sokat a lakosság?
gázt és villanyt.
a gázbizniszt már lenyúlták évi tízmilliárdokkal a ruszki maffiózó haverjaikkal karöltve,-jönne az áram-hosszútávú lenyúlása.
mecsoda ötlet? százmilliárdokat keres a pióca orbán-maffia évente drága népén,akik még ráadásul fizetik is a bizniszük hitelét vagy 30 évig.
-naja. a hülye magyar meg nem lát tovább az orránál.

2015.01.18. 19:08:22

@midnight coder: " egy napelem ha csak nincs hozzá forgatórendszer, soha nem fogja neked az elméleti max. teljesítményét leadni"

Ökör. Hány olyan épületet láttál forogni, amely tele van napelemmel, akár Németországban?
Aki fizet titeket azért, hogy mindennap okádjátok a bolsevik propagandát, nem ellenőrzi időnként, hogy nem-e hülyültetek meg teljesen?

eßemfaßom meg áll 2015.01.18. 19:26:17

A napelemes áramtermelés csak azért megtérülő befektetés hazánkban, mert az áramot a piaci árnál magasabban KÖTELEZŐ az áramszolgáltatónak visszavásárolni, majd miután visszavásárolta a piaci árnak több mint duplájáért, a saját hálózatán neki kell megoldania, hogy a napelemes által nappal termelt összevissza mennyiségű áram ne zavarja meg a hálózatot.

Kiváncsi lennék, hányan izgulnának rá a napelemre ha azt csak szigetüzemben lehetne működtetni (szobányi aksihegy) vagy a szolgáltató piaci áron vásárolná meg az áramot és még kiszámlázná a hálozat fentartásában emiatt keletkező költségeket is.

eßemfaßom meg áll 2015.01.18. 19:38:53

@dr kíváncsivagyok: "Németországban sincs tobb ezekbol,...de MINDEN autópálya mellett ezrével sorakoznak a napelemek !"

és fizetnek emiatt KWonként kb 15 Ft zöldadót (és most képzeljük el miket írnának az index cimapon ha orbán bejelentené, hogy roppant elkezdi támogatni a napelemeket és ezzel egyidőben 15Ft-al drágább lesz az áram mindenkinek) aztán időnként megfektetik az európai elektromos hálózatot, fejlesztik a szénerőműveket és gigaaksiparkokat építenek

KUHULIN 2015.01.18. 19:55:22

@Jules Verne: "Végül pedig, ha kiszedik az összes atomot a földből, mivel fogsz áramot termelni, te balfasz?"
ROFL!!!

gtrw44 2015.01.18. 20:22:38

@Jules Verne: "Ökör. Hány olyan épületet láttál forogni, amely tele van napelemmel, akár Németországban?"

A "forgatórendszer" jelen esetben azt takarja, hogy a napelem v. szélerőmű által megtermelt villamos energiát eltárolod valamilyen formában és azt később, amikor szükséges felhasználod. Rajtad kívül szerintem senki sem gondolt kacsalábon forgó palotára.

2015.01.18. 20:52:02

@gtrw44: Amire te gondolsz, az az akkumulátor bank, amelynek a tároló kapacitásától függ, hogy hány napra elég az energiád árnyékban. Viszont az sem forog.

kvadrillio 2015.01.18. 21:02:33

Zsidó üzlet a dohányüzlet?
2013-04-24 10:44:37, szerda

Magyar kereskedelmi stratégia a zsidóknak átadni az ország potenciális élvezeti cikk üzletágát?
Döbbenet!
A zsidó maffia kezébe került sok városban és körzetben a dohány piac!
A döntések ellen fellebbezésnek van-e helye? Nem tudni. Azt viszont igen, hogy több nyertes olyan területeken bizonyított eddig, ami csak a pénzt hozta és többnyire amegrendelők kárára.

* Online szerencsejátékok: százmilliós koncessziós díj, játékadó és felügyeleti díj jöhet....
A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői tájékoztatása szerint a most beterjesztett törvényjavaslat zárószavazására várhatóan május 13-át követően kerülhet sor. A nyertesek személye előre tudható akár a veszteseké! A pénzgyűjtésben a zsidók kapnak kiemelkedő szerepet és mindenki más csak asszisztálhat a történések mellé...

Nagy az esély rá, hogy a Fideszhez közelálló körök fogják működtetni az állami dohányboltokat. Bár eddig csak azt hozták nyilvánosságra, hogy a települések felén mely pályázók nyertek koncessziós jogot, máris látszódnak az összefonódások, az, hogy számos településen néhány vállalkozó, családok, rokonok tarthatják felügyelet alatt a piacot. Még csak azon természetes személyek nevét lehet tudni, akik az egyes településeken elnyerték az állami dohányboltok működtetésének jogát, máris megkezdődtek a találgatások arról, vajon mennyiben játszottak közre a pályázatok értékelésénél a politikai szempontok. Az eddigi tapasztalatok alapján nagyon. Jól látszódik például, hogy a Lázár-testvérek tulajdonában lévő, köztudottan Fidesz-kötődésű CBA igazgatósági tagjainak többsége nyert. Gyelán Zsolt elnökhelyettes például Budapest XII. kerületében két boltot fog üzemeltetni, és ugyanennyit a II. kerületben.

Mindemellett ugyanilyen vezetéknéven - így erős a gyanú, hogy rokonsági kapcsolat áll fenn - egy hölgy szintén a XII. kerületben három trafik működési jogát nyerte el. Halmschláger Antalnak egy jutott Kesztölcön, Krupp Józsefnek egy Érden és egy a XII. kerületben, Viszokay Árpádnak kettő a III. kerületben és egy a VIII.-ban, Breier Lászlónak pedig a III. kerületben kettő, a XII. kerületben három boltja lesz, míg Lekeny Györgynek Szegeden kettő. Bár Dienes Zoltán nevű nyertes nincs a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. listáján, Dienes Éva Irén két kerületben nyert összesen három koncessziós jogot. De nem ez lehet az egyetlen családi összefonódás, dohányboltja lesz például Halmschlágernénak is, a Krupp-családnak pedig összesen 8 trafikot számoltunk össze.

Budapesten a külföldiek által frekventált Várnegyedben és a Belvárosban több koncessziós jogot is elnyert Csetényi Csaba és Krskó Tibor, a Hamu és Gyémánt Kft. tulajdonosa. A cég nyerte el 2011-ben a Rogán Antal polgármester által vezetett V. kerületi önkormányzat 120 millió forintos kommunikációs tenderét. 2007-ben az Alexandra Irodalmi Kávéházban ők mutatták be Dieter H. Wirtz: A szivarok kézikönyve című kötetet. A nagykanizsai nyertesek között két pályázattal az önkormányzati képviselő, Jerausek István is szerepel - közölte a kanizsahr.hu. A képviselőnek civilben vendéglátóipari vállalkozása van, bisztrót üzemeltet.

A koncesszióért magánszemélyek jelentkezhettek, de meg kellett jelölni azt is, hogy milyen cég fogja üzemeltetni a trafikokat. Ha majd ezt is nyilvánosságra hozzák, és tüzetesen átvizsgálható lesz, hol, kik a tulajdonosok, akkor derülnek ki igazán az összefonódások. A módszerek változatosak: van, ahol zsebszerződést kötnek a "partnerrel", aki a jövedelmének egy bizonyos hányadával vagy az üzlethelyiség bérével fizet a "felső kapcsolatának", de arról is tudni, hogy a trafikok mögött álló betéti társaságok kültagját adják majd a trafikhálózat mögött álló nagyobb vállalkozások. Jó esély van tehát arra, hogy kevés kézben összpontosuljon a nagy üzlet.

Ezt támasztja alá a Budapesti Corvinus Egyetem és az Enrawell közös elemzése is, miszerint Magyarországon összesen 29 olyan pályázó nyert koncessziót, aki egymaga - a kiírás szerinti maximumot - öt darab koncessziót szerzett. A pályázók ráadásul 13 településen, koncentráltan jelennek meg; például Győrben, Pécsett és Szombathelyen. Ezeken a megyeszékhelyeken több ízben is előfordult, hogy a maximális számú koncessziót nyerte egy pályázó. Ily módon például a Szombathelyen kiosztott 40 koncesszió fele 4 pályázó kezében koncentrálódik. 26 településen összesen 49 pályázó örülhet a megszerzett négy engedélynek. Ugyanakkor az elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy az elnyert koncessziók számának összehasonlítása során csupán az egyes pályázókat lehetséges vizsgálni. A névhasonlóság miatt viszont több esetben feltételezhető, hogy egy-egy településen családtagok külön-külön is nyertek koncessziós jogokat, így előfordulhat, hogy egy család kezében akár 6-8 koncesszió összpontosul.

Összesen 4602 nyertes 1473 településen árulhatja majd dohánytermékeit, a települések felén pedig a jelenlegi állás szerint nem lehet majd dohányt kapni. Ennek orvoslására újabb pályázatot ír ...

kvadrillio 2015.01.18. 21:03:24

MIUÉRT VETTE EL A TRAFIKOKAT 20 ÉVE EBBŐL ÉLŐKTŐL AZ ORBÁNKORMÁNY ÉS MIÉRT ADTA ODA ZSIDÓKNAK ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

kvadrillio 2015.01.18. 21:10:53

@kvadrillio: Ennek orvoslására újabb pályázatot ír ki az NDN.

Arra a kérdésre várjuk a választ, hogyan teljesült az a törvényben megfogalmazott cél, hogy a kormány a megváltozott munkaképességűeknek és a tartósan munkanélkülieknek fog segíteni úgy, hogy előnyt élveznek a pályázati kiírásnál - emelte ki érdeklődésünkre Tóth Csaba (MSZP) országgyűlési képviselő. Hozzátette: arra is kiváncsiak, hányan vannak a nyertesek között olyanok, akik korábban valamilyen formában dohányboltot üzemeltettek. Nem utolsósorban: szeretnék látni, hogy az egyes pályázók neve mögött milyen gazdasági társaságok állnak, kik a tagjaik, kik fogják valójában működtetni az üzleteket.

Néhány ismert név a nyertesek listájáról

Borosi Zoltán: minden jel szerint a rendszerváltás időszakában a CBA-vezér Baldauf Lászlóval volt gazdasági munkaközösségben, később pedig a CBA-Baldauf Kft. ügyvezető igazgatói székében is ült.

Hídvégi Bence: a fonyódi polgármester 19 éves fia.

Herczeg Józsefné: az algyői polgármester felesége

Eged István: a Heves-megyei Pétervására Fidesz-KDNP-s polgármestere

Mondok József: Izsák polgármestere

Derecskei Gábor: Gárdony képviselő testületének független tagja.

Jerausek István Péter: nagykanizsai Fidesz-KDNP-s képviselő

Baranyai Tibor, az Azzuro Kft. tulajdonosa. Korábban lapunk ezt írta róluk: "Ez a cég rengeteg megbízást kapott az elmúlt években a Fidesz vezette megyei közgyűléstől, ráadásul a szombathelyi vagyonhasznosító irodaházát és telephelyeit is ők védik, illetve több önkormányzati rendezvényt biztosítottak az elmúlt másfél évben."
(A névazonosság miatt lehetnek eltérések a funkciók feltüntetésékőr, ha ilyen előfordul, azért elnézést kérünk.)

Tarolt az esztergomi család

Esztergomban 16 koncessziós jogot osztottak ki, ebből 10 egy család kezében összpontosul. Információink szerint a Sóron család feje gyerekkori barátja és osztálytársa volt Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának. Talán ettől nem függetlenül a család évekig Mol-kutat üzemeltetett Esztergomban, még egy hónappal ezelőtt is. Most összesen négy trafikra kapott működtetési jogot egy Sóron Tibor nevű úr, Esztergomban, Csolnokon, Piliscséven és Sárisápon egyre-egyre. Sóron Ádámnak négy trafikja lesz Esztergomban, Sóron Tibor Györgynének pedig öt boltja szintén Esztergomban.

Teljes csere Pécsett

A cigarettát régóta árusítók megdöbbentek a dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat eredményén Pécsett, ahol szinte teljesen lecserélődnek a kereskedők. A régi boltosok helyett új emberek vihetik a dohánybizniszt. A Pécsma.hu információi szerint olyanok nyertek, akik korábban építőipari céget vezettek, hotelmenedzserként dolgoztak, vagy éppen nem is pécsiek. Az utóbbiak között olyanok is vannak, akik az ország több pontján is nyithatnak trafikokat.

A közel száz éve a Ferencesek utcája végén működő dohányboltos sem került be a kivételezettek közé, pedig ő is pályázott. Káldi Zsolt megdöbbent, mikor megtudta, nem nyert. - Fogalmam sincs miért nem kerültünk be, és szerintem nem szakmai szempontok vezérelték a döntéshozókat - mondta indulatosan Káldi, hozzátéve: a neveket elnézve mindössze három volt ismerős számára, a többiekről nem tudja, kicsodák. Nem csak ő járt így.

kvadrillio 2015.01.18. 21:12:41

Tiszta véletlen: a Híradó főszerkesztő felesége is duplán trafikozik
in Áttörő hírek, Legalja
19 júl 2013

A köztévé Híradócentrum-főszerkesztőjének esete a trafikmutyival
Talán nem véletlen, hogy a köztévé hírműsoraiban igen ritkán foglalkoznak a trafikmutyival, ugyanis a főszerkesztőnek, Németh Balázsnak a felesége két koncessziót is nyert a pályázaton – derítette ki az Index. Németh Balázs a portál megkeresésére úgy reagált: nem összeférhetetlen a pozíciójával, hogy a családjának trafikja van. (Áh, dehogy az és dehogy elfogult az ügyben. Mi változott itt 23 év alatt?)

Az Index információi szerint az m1 Híradó vezetőjének személyes érintettsége is van a trafikügyben, mivel családja két trafikot (ha lúd, legyen kövér) is nyithatott Nagykovácsiban.

A hírportál utánanézett, hogy az MTVA videótárában a trafik szóra keresve idén januártól mindössze 24 anyagot dob ki a kereső, a trafikmutyira viszont egyet sem; ráadásul ezekből jó néhány a kevésbé nézett reggeli műsorokban szerepelt. Az Index kérdésére az RTL Klub azt válaszolta, hogy január elseje óta az esti Híradóban 53 trafikos anyaguk ment le, míg a TV2-nél nem vezetnek ilyen statisztikát, a saját videótárukban 11 anyag szerepel, azaz a TV2 még kevesebbet foglalkozott a témával.

Nagykovácsiban négy trafik nyílt meg július elsején, mint az Index a helyszínen megtudta, ebből kettő egy tulajdonos, Varga Patrícia kezébe került. Mindkettőt a helyi CBA-ból választották le, és mint az ajtóra kifüggesztett tábláról kiderült, a Dohánypapír Bt. a TV2-s Németh Lajos meteorológus címére van bejelentve. A portál kiderítette, hogy Varga Patrícia Németh Lajos menye, azaz fiának, az egykor a TV2-nek sportriportokat készítő Németh Balázsnak a felesége. Németh Balázs viszont 2009 óta az MTI munkatársa, később a Hírcentrum egyik szerkesztője, majd idén február óta az MTI Híradócentrum főszerkesztője.

Az Indexnek több belsős forrás is megerősítette, hogy ez a poszt valójában azt jelenti, hogy Németh felkérésére és az ő jóváhagyásával kerülhetnek adásba a fontosabb anyagok. Németh Balázs ugyan személyesen nem tulajdonosa a két nagykovácsi trafiknak, de többen úgy vélik, hogy felesége vállalkozása miatt összeférhetetlen lett a köztévében vállalt funkciójával. Németh Balázs az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy “nem összeférhetetlen a pozíciómmal az, hogy a családomnak trafikja van. Ennyi erővel, ha van egy taxis barátom, akkor nem foglalkozhatnánk a taxistörvénnyel, ha a szüleim nyugdíjasok, akkor a nyugdíjasokkal, mint ahogy a készülő demográfiai programmal sem foglalkozhatnánk, mivel én is kétgyerekes családapa vagyok”. Németh nem gondolja úgy, hogy “a közmédia alul kezelné ezt az ügyet”. (Hiteles magyarázat, ugye?)

Az Index megkereste Varga Patríciát is, aki elmondta, hogy négy éve két kisgyerekkel van otthon, és azért vágott bele az üzletbe, mert szeretne visszatérni a munka világába. “Az egész család nagyon cigiellenes, de mi hiszünk abban, hogy ezzel az új trafiktörvénnyel tényleg visszaszorul a dohányzók száma” (Na ez a legjobb!!). Arra a kérdésre, hogy ez a vágya ellentmondásban áll azzal, hogy a következő 20 évben a trafikokból akar megélni, úgy felelt, hogy “majd meglátjuk”, “túlzónak tartom azokat a sajtóban keringő legendákat, amik arról szólnak, hogy micsoda jó üzlet a trafikozás”. (Ez is hihető, direkt vág bele egy rossz üzletbe)

...AVAgy....előny....HA VALAKI A METAPÉDIÁBAN SZEREPEL ?????

MNÉMETH LAJOS......BALÁZSKA APUKÁJAHHH...

kvadrillio 2015.01.18. 21:13:29

A VÉGÉN KIKDERÜL, HOGY MAGYARORSZÁG..............IZRAEL !

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.01.18. 21:17:08

Most valaki javítson ki, ha tévedek, de pár éve még arról cikkeztek az, hogy újságok a napelemek gyártása nagyon környezetszennyező és legfeljebb akkor éri meg környezeti szempontból, ha legalább 20-25 évig használják.
A kevés napsütés miatt aggódók nézzenek szét a híresen napsütötte Németországban mennyi napelem van.

kvadrillio 2015.01.18. 21:22:12

@kvadrillio: HMMM..... TEHÁT AKKOR.....ZSIDÓ A KORMÁNYUNK, ÁLLAMILAG TÖMI MEGGAZDAGODÁSILAG A ZSIDÓKAT.....ÉS HAGYJA MEGDÖGLENI AZ IGAZ MAGYAROKAT !!!!!

HAGYJA ÉHEN HALNI ŐKET, MUNKANÉLKÜLIEKET CSINÁL BELŐLÜK, A SZOCIÁLIS SEGÉLYT MEGVONJA TŐLÜK, A 3 HÓNAPOS M.N ÉLKÜLI SEGÉLYT IS MEGSZÜNTETI, ÉS CSAKIS A ZSIDÓKNAK BIZTOSÍT NORMÁLIS MEGÉLHETÉST EBBEN AZ ORSZÁGBAN, AMIT MAGYARORSZÁGNAK HÍVNAK !!!....MÉG EGYENLŐREHHH.....

megnézegettem egyenként pár trafiknyertest.....és mind zsidó !

CSODÁÁÁÁÁS.........

$pi$ 2015.01.18. 21:31:34

@Jules Verne: "Tehát: Magyarországon nincs ipar, mivel mindig is agrár állam volt"

A magyar mezőgazdaság a GDP kevesebb mint 5%-át adja. Ennyire vagyunk agrárállam. :)

Ludovikás Levente 2015.01.18. 21:33:56

Ez a vámpír egész újszerűen hangzik. Hitler, Sztálin, Rákosi, meg az összes lehetséges többi rosszfiú után most megtudhattuk hogy Orbán egy vámpír - csak nem Drakula személyesen?

gtrw44 2015.01.18. 21:38:43

@Jules Verne: Sajnos, nem ennyire egyszerű az akkumulátor használata. Ahhoz, hogy egy háztartás napokig működjön akkumulátorról, ahhoz brutális beruházás szükséges.

$pi$ 2015.01.18. 21:40:40

@gtrw44: Kiszámoltam, a saját fogyasztásomat véve alapul. Gyakorlatilag lehetetlen lenne megoldani, tízmilliókat kellene aksikra költeni és pár évente le kellene cserélni őket.

És ha télen beüt egy pár hetes borús idő, akkor ég mindig áram nélkül maradnék.

Mr. Waszabi 2015.01.18. 21:51:29

Orbánnak Kádár széke kell. Már 25 éve is arra hajtott, de csak ekkora vargabetűvel tudott beleülni. Innen büdösödik minden elképzelése a szocialista állami tulajdonról, tervgazdaságról. S ezért nem is érhet sikert - idő közben Kuba is békét kötött az USA-val, tehát hamarosan jobban fog menni nekik is a szekér, mint Magyarországnak ezzel az avítt politikával. Ugyanis, mindahány diktátorral haverkodik, egy különbség mindig lesz közötte és közöttük - a többiek mind valamilyen természeti erőforrásnak köszönhetik hatalmukat. Hülyének lenni alapvető emberi jog, de visszaélni vele, az nettó hülyeség. Orbán az egyetlen nettó hülye jelenleg a világpolitika színpadán. Ez sokkal súlyosabb eset, mint akár Horthy.

gtrw44 2015.01.18. 21:56:09

@$pi$: Én is kiszámoltam az enyémet és pont olyan eredményre jutottam mint Te. Pedig jó lenne leválni az E-On-ról, Csak úgy heccből.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.18. 22:13:13

@vancat:
A Tiborc gyerek minden állami napelemes beruházást megnyer, tök mindegy mekkora a termékdíj az elemeken, mert az zemberek fizetik meg az adójukkal!
Azok a cégek akik a versenyszférában próbálnak érvényesülni, igen szar helyzetbe kerülnek, így a Tiborc esetleges konkurenciái kihullanak.
@beszélő majom:
Na itt a baj amikor egy majom nem csak beszél, de ír is!
Fogj kezet az L. Simonnal!
Az a sok hülye befektető csak a ráfizetés maximális szándékából rakta tele az M1 mellett a földeket szélerőművekkel??!!
De ennél még hülyébb befektetők sorban állnak, hogy újabbakat telepítsenek. A sok agyament! csak nem adnak egyenlőre engedélyt!
Na vajh' miért?
Nem mondom azt, hogy az MVM+narancsoligarchák személyes összefonódásokra gondolj, mert gondolkodni nem tudsz!

$pi$ 2015.01.18. 22:21:33

@gtrw44: Elméletileg meg lehet csinálni, csak nem nagyon éri meg. Kisméretű szénerőművet lehetne építeni (mint a cséplőgépek voltak) amit aztán lehetne fűteni esetleg fával is. Ezzel ki tudnád védeni a hosszabb szüneteket, amíg az elindul azt lehetne aksiról nyomni, az alapot meg adhatná a szél.

A napelem az elég gáz, viszonylag kicsi a teljesítménye, sokba kerül és rövid az élettartama. Ha már napenergia, akkor gőzfejlesztéssel lehetne megoldani, de persze az is nagyon bonyolult, bonyolultabb és drágább mint a házi szénerőmű.

Egy jó megoldás lehet, ha van valami jó bővízű patak a telkeden. Olyasmit lehetne csinálni mint a vizimalmok voltak és annak már elég jó a teljesítménye. És folyamatos, ami nagyon nagy előny. Ráadásul az élettartama is jó, néha pár csapágyat kellene cserélni és örökös.

gtrw44 2015.01.18. 22:51:10

@$pi$: Hát, a szomszédok hamar levernék a derekamat, ha a szénerőművemmel állandóan füstölnék. :-( És a szén sem olcsó. Akkor már egy kis dízel aggregátor és az mehetne automatán is, bár állandó megoldásnak az sem jó. Sajnos a legolcsóbb megoldás a közmű. 40 Ft/kW és nincs karbantartási költség, nem kell szenet lapátolni, gázolajat hordani, csendes. Napelemet azért majd szeretnék, de csak a 24 órás fogyasztóknak.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.19. 10:56:16

@villamos alóli kacaj nem mindíg őszinte:

Megeheted a faszomat.

Nyilván vannak olyan területek az országban, ahol egy-egy forgó kitelepítése MEGTÉRÜL, és 10-15 év alatt behozza az árát, de hülye vagy, ha azt képzeled, hogy ezekkel a forgókkal országos szinten bármennyi energiát ki lehet váltani.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.19. 13:24:49

@beszélő majom:

ad.1.: Sokáig nem lesz gondod a kajára, bár a banánhoz képest (amihez szoktál) kissé keményebb.

ad.2.: A butaság, nem betegség, ettől még lehetsz a társadalom hasznos tagja (alsó szinten).

ad.3.: Hogy másnak ne mondj ilyen hülyeségeket, jelenleg is településeket látnak el, egyébként meg az országos hálózatra dolgoznak, csak nem igen akarja az MVM átvenni, hülye korlátokra hívatkozva, pld. bünteti azt, ha előre nem mondják meg mennyit termelnek be?!

gigabursch 2015.02.25. 10:26:23

Ilyen az agymosás:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brutalis_aramszunet_johet_hamarosan.593944.html

"Minden eddiginél jobban rámutat a napenergia szerepének erősödésére, hogy a közelgő napfogyatkozás egész Európát megrázó áramkimaradással fenyeget. Tíz évvel ezelőtt csak egy ritka jelenségként csodálták volna meg az európaiak a nappali sötétséget, míg most emiatt elsötétülhetnek számítógépeik képernyői.
A jövő hónapban esedékes napfogyatkozás kiütheti Európa áramellátását, mivel olyan sok országban nőtt meg a napenergia részaránya az elektromos energia termelésében, hogy a nappali sötétség súlyos zavarokat okozhat - írja a Financial Times energiaszolgáltatók figyelmeztetését idézve. Nem lehet kizárni, hogy komoly áramkimaradások lesznek - közölte az elektromos hálózatok üzemeltetőinek szervezete, az European Network of Transmission System Operators for Electricity.

A napfogyatkozás precedens nélküli tesztje lesz az európai elektromos rendszernek. Közvetve vagy közvetlenül Európa minden része érintett, ám az olyan országokban, mint Németország vagy Olaszország, amelyek nagyon komolyan támaszkodnak a napenergiára, különösen nagy a kockázat - folytatatódik a szakértő szervezet közleménye.

Nagy rakás Paks

Az iparág szervezeteinek szakértői hónapok óta igyekeznek felkészíteni a kontinens egymással keresztbe-kasul összekötött elektromos hálózatát a közelgő sokkra, amely közép-európai idő szerint március 20-án 8 óra 40 és 12 óra 50 között éri az áramtermelést. Az elektromos rendszerek üzemeltetői telefonos távkonferencia segítségével fogják tartani a kapcsolatot egymással a kritikus időszakban.

A probléma nagyságát mutatja, hogy nagyjából 35 ezer megawatt napenergia-termelő kapacitás (a paksi atomerőmű áramtermelési képességének több mint 17-szerese) esik ki fokozatosan az áramtermelésből, majd tér vissza ugyanígy a rendszerbe. (Az utóbbi is okozhat gondokat.)

Mindez két óra alatt történik meg, egy szokásos munkanapon, úgy, hogy a normál naplementéknél sokkal gyorsabban zajlik le a váltás a napfényről a sötétségre és vissza. Ezt kell lekövetniük a cégeknek szén-, gáz- és más hagyományos erőművek be- és kikapcsolásával, ami szakértők szerint komoly kihívást jelent az áramszolgáltatás irányítóinak.

Ugrásszerű növekedés

A napenergia terjedésének nagy lökést adott, hogy az EU 2020-ra 20 százalékra akarja emelni az alternatív energiaforrások szerepét Európa áramellátásában. Számos ország kormánya jelentős kedvezményekkel segíti a napelemek telepítését. Németország áramtermelésének több negyede ma már alternatív forrásokra támaszkodik.

Európában a napenergia az áramtermelés 0,1 százalékát adta 2002-ben, míg ma 10,5 százalék az aránya. Ez az óriási változás, a természetes napsütés gazdasági jelentőségének megugrása áll a hátterében annak, hogy a napfogyatkozás korábban nem tapasztalt veszéllyel jár."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.02.25. 11:13:17

@gigabursch:

Ezt én is olvastam, talán tegnap jelent meg? Jót nevettem rajta, de sajnos biztos vannak, akik komolyan veszik.

Annyi benne az igazság, hogy nagyjából - de nem is teljesen - egyszerre esnek ki a naperőművek, ezért egy picit tényleg oda kell figyelni, de csak ennyi, nem több.


süti beállítások módosítása