Ne mentegessük a gyilkosokat!

2015.06.20. 08:43 - vancat

A hivatalos statisztikai adatok szerint hosszú évek óta folyamatosan csökken a Magyarországon elkövetett gyilkosságok száma.

Szerintem meg meredeken emelkedik.

E határozott álláspontomat egyébként én is statisztikai adatokra alapozom, csak egy kicsit másképpen értelmezem azokat. Meggyőződésem ugyanis, hogy aki durva és tudatos közlekedési szabálysértés (gyorshajtás, közúti agresszio, zebrán gázolás stb) során közlekedési balesetben öl meg valakit, az is gyilkos.

Hiába ússza meg általában pénzbírsággal, felfüggesztett börtönnel vagy legrosszabb esetben valami lightos kis fogházzal, akkor is gyilkos.

Ha pedig ezeknek a gyilkosoknak a számát is hozzáadjuk a rablógyilkosokéhoz, a hirtelen felindulásból életet kiontókéhoz, a gondatlanságból elkövetett emberölésekéhez, nos, akkor sajnos könnyen beláthatjuk: kétségbeejtően sok a gyilkosság ma Magyarországon.

Az agresszív, erőszakos gyorshajtás, a folyamatos közúti veszélyeztetés ráadásul a mai magyar társadalomban egy tökéletesen elfogadott, de legalábbis tudomásul vett össztársadalmi méretű járvány.

Aki gyereket gyilkol, azt egy egész társadalom mélységes megvetése veszi körül. Aki notóriusan gyorshajt, gyereket gázol - és öl - annak mindig van mentség.

Ráadásul a gyorshajtó gyilkosokkal szembeni megdöbbentően megengedő társadalmi közmorál kétségbeejtő megnyilvánulásokat szül.

Legutóbb Balatonfüreden gázolt halálra egy teljesen szabályosan bicikliző kislányt egy idióta nő. Rögtön meg is írta persze Magyarország egyik legalpáribb bulvármagazinja, a Bors, a kommentelők pedig a gyermekgázoló gyilkos mellé áltak, és a halott kislány apukáját kárhoztatják, amiért az elengedte biciklizni a gyereket.

A halálos gyerekgázolás a magyar társadalom alpáribb, bulvárfogyasztó részében társadalmilag elfogadott cselekedetté vált. Olyasmivé, amit nem megakadályozni kell, hanem a gyilkosoknak utólagos mentségeket kell keresni.

Az akár gyilkosságba torkolló gyorshajtás és közúti erőszakoskodás polgárjoga persze nyílvánvalóan csak egy nagyobb összefüggésben értelmezhető társadalmi degeneráció és frusztráció tünete.

De ettől még a tény tény marad: ma Magyarországon  a gyilkosok egy része - konkrétan a közúti agresszorok - nem börtönt és megvetést, hanem legfeljebb pénzbírságot és kollektív társadalmi mentségkeresést kapnak.

Ez pedig minimum rémes, szánalmas és gyalázatos.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr737558742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.06.20. 13:11:46

A "gyorshajtás" egy olyan gumifogalom, amivel nem haboznak visszaélni sem a sünök és a droidjaik a sunyiban kitett, levett, elfordított, lefedett sebességkorlátozó táblák mellett, lakott területek határától pártucat méterre, felüljárókon, bokrokon, autópályákon forgalommal szemben beállva fosztogatva bárkit, aki a hálójukba esik (kivéve persze lézer jani és a a követőit) és persze a psoterhez hasonlóan beteg gondolkodású bírákat, szügyészeket, akik bármit "gyorshajtássá" manipulálnának, csak, hogy a védett állatfajként óvott egyéb - bármilyen KRESZ betartása alól notóriusan felmentett és vizsgára, sarcra, egyedi azonosító viselésére nem kötelezhető) közlekedési résztvevőket (gyalogosokat, bringásokat józanul, részegen bárhol, mopedeseket) mentegethessék.
Pont mintha csak a jogosítvánnyal, rendszámmal felszereltekre vonatkozna bármilyen szabály.

Ezért tehát nincs annál aljasabb húzás, mint egy laza mozdulattal a "gyorshajtás" kategóriájába seperni azt, amikor a "kislány" a főútvonalat téveszti össze a játszótérrel és válik áldozattá egy nem kellően felkészült szerencsétlen járművezető "gyorshajtása", vagy a tata részegen való cirkuszi mutatványait és a vadásztársaság minden biológiai és természeti normalitást meghaladó vadtenyészetének éjjeli tombolását kell tompítani holmi "gyorshajtás" járművezetőre maszatolásával.

Tehát egy szónak is száz a vége:
épeszű, normális emberek, a törvényeik, a bíráik is különbséget képesek tenni egy veszélyes üzem közben elkövetett hiba, gondatlanság és egy rablógyilkosság között.

A poster nem tartozik ebbe a kategóriába.
Ő nem képes rá.
Ő csak blogol.

nagyfeszültség 2015.06.20. 13:27:52

@Éhes ló:
Szerintem a poszt csak az idióta gyorshajtók által teljesen feleslegesen halálra gázolt gyermekekért emelt szót. Ez talán még nem bűn.

Éhes ló 2015.06.20. 14:41:35

@nagyfeszültség: bűnről írtam volna a poster kapcsán?
Hol olvastál ilyet?
Melyik mondatomban?

Éhes ló 2015.06.20. 14:44:47

@nagyfeszültség: még egy apróság, mert lehet nem ugyanazt olvassuk sem a postban,, sem az én hozzászólásomban.
Próbaként tehát, szerinted itt miról írt a poster?
"Meggyőződésem ugyanis, hogy aki durva és tudatos közlekedési szabálysértés (gyorshajtás, közúti agresszio, zebrán gázolás stb) során közlekedési balesetben öl meg valakit, az is gyilkos."

Mert én erre próbáltam reagálni és senkit nem neveztem bűnösnek.
Sőt.
Maga a bűn szó, szórészlet sem szerepel a hozzászólásomban..
Érted?

Bradolf Pittler 2015.06.20. 16:06:13

Nem tehet róla senki, ha sötét, akár az éjszaka. Az ilyen mértékű butaság egyik jellemzője, hogy az illető a Borsból szerzi az értesüléseit. Ez önmagában nem probléma, ha azonban a tények ismerete nélkül bejegyzést is ír erről és félretájékoztatja az olvasókat, az már súlyosabb eset. A mondanivalóm a szerzőnek is szólna, azonban látszik, hogy oly mértékű a sötétsége, hogy valószínűleg még az Éhes ló nicknevű felhasználó kommentjét sem sikerült feldolgoznia.
Az igazság, hogy a kislányok a Völgy utca felől érkeztek. Az utca végén van egy STOP tábla (a bejegyzés íróján kívül úgy sejtem mindenki tudja, hogy mit jelent). Itt csatlakozik be a Noszlopy Gáspár utcába, amelyen az autót vezető nő is közlekedett, tehát védett útvonalon. Sajnos a két kislány a legkevésbé sem biciklizett szabályosan.
kepfeltoltes.hu/150620/sketch-1434806478703_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Sajnálatos ami történt, de nem árt ilyenkor is gondolkodni egy picit, még akkor is, ha "blogger" az illető.
Javaslom, hogy a Bors vagy Blikk és hasonlóan nívós médiumok helyett inkább az ügyben leginkább kompetens személyek szavára, nyilatkozatára adjon az ember. Gondolok mondjuk az illetékes rendőrkapitányság szóvivőjére: www.furedtv.hu/?p=videok&anyagid=4086
Sajnálom, hogy egy ismét egy gyermek hagyott itt "minket"!

gigabursch 2015.06.23. 15:19:41

Ezt a cikket inkább Rezes Éva esetén kellett volna megírni, ahol egy beb@***t celebluvnya az x5-ös bömiben halálra taposott egy családot az M3-on
Az tényleg gyilkosság volt, de méginkább terrorizmus (elmerengve a btk terrorizmus jogállásán, én az ügyészség nevében simán bedobtam volna).

Ez - amennyire kibogoztam - szerencsétlen baleset, aminek fő részese a két szülő, aki nem volt a gyerekekkel.

Ez utóbbi balesetben egyébként mindenkit sajnálok (nem mintha ettől könnyebb lenne bárkinek is). Talán érdemes lenne azon elmerengeni, hogy lett volna e pár méter, pár század mp eséllyel több, ha mindegyik gyerek megfelelő láthatósági cuccban van, van-e rajtuk sisak, stb, stb, stb.
Ezt talán nem ártana kivesézni hozzáértő embereknek.


süti beállítások módosítása