Legenda

2015.10.19. 05:59 - vancat

super_cub_2.jpgRengeteg nagyszerű legendája van a világ motorkerékpár-gyártásának. Sportmotorok, endurók, robogók, chopperek, túramotorok.

Japánok, olaszok, németek és franciák is.

Mind közül a legnagyobb - és mifelénk egyúttal a legismeretlenebb - azonban kétségtelenül a Honda Super Cub. 1958-ban született, végtelenül egyszerű és nagyszerű. Azóta több mint hatvanmillió példányt adtak el belőle.

Számomra nemcsak egyszerűségében rejlő nagyszerűsége miatt a legkedvesebb. De azért is, mert talán az egyetlen olyan belsőégésű motorral hajtott jármű a világon, amely anélkül volt képes motorizálni és mobilizálni kontinenseket, hogy környezetének elpusztítással fenyegetné azt.

90, majd 110 köbcentis négyütemű motorja, bőven két liter alatti fogyasztása, szinte korlátlan teherbírása, praktikus pakolhatósága és legendás tartóssága már akkor a világ leginkább ökotudatos járművévé tette, amikor ökológiai tudatosságról nem is beszélhettünk.

Nagyok a kerekei, hogy bírja a rossz utakat. Nagyok a csomagtartói, hogy elbírjon mindent. Nagy az élettartalma, mert akkoriban, amikor kitalálták, még nem volt szempont az eldobhatóság.

Kicsi a motorja, de erős - és főleg nyomatékos. Kicsi a szervizigénye és javítani egyszerű. Egyszerre motorizációs- és ökolegenda.

Nálunk mégis ritkaság. Nincs kultusza, nem is lehet kapni. Pontosabban Innova és Wave néven egy időben itthon is lehetett, de jelenleg sajnos nem.

Itthon, aki Vespát hajt, az trendi és menő, de aki Honda Cubbal jár azt csórónak, de legjobb esetben is különcnek nézik.

super_cub_1.jpgÉrtelmetlen és érthetetlen lépés a Hondától, hogy nem vezetik be Európába a Cubot, amelyre - ma már - talán elég érettekké váltak az öreg kontinens vásárlói is.

A tudatos - konzumidiotizmust és sznobizmust nélkülöző - fogyasztói szokások egyre népszerűbbé válásával vélhetően a Honda Super Cub is megtalálhatná vásárlóit Nyugat- és Közép-Keleteurópában is.

Az idei tokiói motor show-n bemutatott elektromos változat, (EC Cub Concept), valamint egy benzines, új verzió, (Super Cub Concept) esélyt adhat arra, hogy ez a szó legjobb értelmében vett kis jószág egyszer végre megjelenjen az európai piacon.

Itthoni elterjedése fontos lépés lenne a normális és környezettudatos egyéni közlekedés felé vezető rögös úton.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr117989183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2015.10.20. 12:11:10

Vespázni életérzés, aki egyszer kipróbálta, nem néz rá más robogóra. Az igazi vespás nem trendiségből, menőségből vespázik, hanem azért, mert vespázni kibaszott jó móka.

nagyfeszültség 2015.10.20. 15:17:00

@immortalis: A Super Cub-al igyanez a helyzet. Tanusíthatom-:)


süti beállítások módosítása