Karácsonyi zöldtanácsok

2015.12.24. 11:33 - vancat

Szakítva tradícióinkkal, idén nem osztjuk ki a leghányingerkeltőbb magyarok díját, mint például tavaly.

Természetesen nem érdeklődés vagy esetleg megfelelő számú kiváló jelölt híján. És nem is azért, mert valamifajta álszentség okán az ünnepek alatt nem akarnánk negatív dolgokkal foglalkozni.

Az ok ennél sokkal prózaibb.

Korrupt, állatgyilkos, alkoholista és közpénzből kurvázó szarháziak esetében semmiképpen sem szeretnénk megválogatni a szavainkat, viszont ha róluk alkotott és elég sokak által osztott, nagyrészt tényekkel is alátámasztható véleményünket a maga valójában, nyíltan és ide vonatkozó szép magyar szavakkal közöljük, esélyt adunk ezeknek a mocskoknak arra, hogy perelhessenek.

Erre pedig még akkor is sajnáljuk az időt és a pénzt, ha eddig az összes ilyesmivel próbálkozó közéleti bűnöző ellen győztünk. Utóbb mégis mindig az az érzésünk maradt: a perek elleni védekezéssel töltött időt energiát mennyivel jobb lett volna mondjuk árva állatok mentésére fordítani.

Ezért, kedves, hűséges olvasóim, idén év végén inkább néhány hasznos, egyszerű és fokozatosan is bevezethető életmódtanáccsal szolgálnánk arról, miként lehet(ne) legalább egy kicsit zöldebben, a környezetet, a természetet és az állatokat tisztelve élni.

Szóval szarháziak helyett jöjjenek tanácsok a zöldebb élethez - amelyeket akár korrupt, szarházi politikusbűnözők is betarthatnak -:)

1. Autó

Ha kedves autóval járó olvasóim, csupán heti két autómentes napot tartanak, évente átlagosan 1,8 tonnával csökkenthetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Helyette javaslom a tömegközlekedés, a kerékpározás, a villanyrollerezés és a gyaloglás helyes arányú és kellemes mixét.

2. Komposztálás

Igazán apróság, hogy a szerves hulladékokat (pl. krumplihéj, kávézacc, sütőtökhéj stb, stb, stb) kukába dobás helyett komposztájuk. Ezt városban is meg lehet tenni, akár egy társasházi kert sarkában, akár rosszabb minőségű városi zöldterületeken.

3. Húsevés

Ha a világ húsmentes étkezésre térne át, évente állatok milliárdjainak egyre rettenetesebb, méltatlanabb és nagyüzemibb szenvedéseit lehetne megszüntetni, de nagyjából az Egyesült Államok egy éves széndioxid-kibocsátását és rengeteg erdő kiirtását lehetne megspórolni. Személyes tapasztalatomból származó tanácsom az, hogy aki szeretné elhagyni a húsevést, tegye fokozatosan és ne hirtelen sokkolja a szervezetét húsnélküliséggel.

4. Önmérséklet a lakhatásnál

Az önmérséklet egyébként is egy alapvető erény, de fontos zöld érték is. Mindenben, így a lakhatásnál is. Az Egyesült Államokban már egy ideje népszerűségnek örvend az úgynevezett tiny house-mozgalom , amelynek lényege, hogy éppen akkora házban/lakásban lakjunk, amekkorára valójában szükségünk van.

Továbbá: kalandvágyó nyaralóknak javaslom - természetesen csak Európán belül - a fapados repülés helyett a vasutat. Nem csak kalandos, szép, néha kicsit zűrös, de egy-egy reptéri sztrájk esetén akár gyorsabb is a minden közlekedési mód közül legkörnyezetpusztítóbb légiközlekedés helyett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr998195628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása