Biodízelt Foktőről

2011.09.07. 07:49 - vancat

Elnézést, most hosszú leszek. Viszont részletes. Pontosabban nem is én, hanem a kedves olvasók közül néhányan, akik megtiszteltek azzal, hogy részletesen leírták nekem, mi a helyzet Foktőn. Miért pont Foktőn? Azért, mert ott épül Magyarország legnagyobb biodízel-üzeme.

A beruházó egy nagy svájci multi, a falu fekvése ideális, Folyó, vasút, autópálya, repülőtér. Szóval minden adott a sikerhez. Adott továbbá egy fiatal polgármester, aki másodszor áll büntetőügyben bíróság előtt, az állatvédők szerint macskákra is lövöldözik, de lehet, hogy ez utóbbi csak aljas rágalom.

Az alábbi levél valójában négy nekem küldött olvasói levél kvintesszenciája: mint egy alapos nyomozó a vallomások esetében, én is csak azokat az állításokat hagytam benne a végleges változatban, amelyek mindegyikben szerepeltek, és magam is leellenőriztem őket.

Mielőtt megírtam ezt a posztot, le is mentem ugyanis Foktőre. Mivel a buszt nem szeretem, elmentem vonattal Dunaújvárosig, vittem magammal a bringámat, és oknyomozó riportomat egy kellemes kerékpártúrába ágyaztam.

Foktő gyönyörű. Mesés Duna-part, a közelben fehér homokos strand, igazi kedves kis falu. Ha nem lenne a közelben Paks, és nem most készülnének végérvényesen elpusztítani, a vízi, a falusi, az öko és a hagyományőrző turizmus egyik fellegvárává válhatna/válhatott volna.

Ehelyett hamarosan biodízel-nagyhatalom lesz. Apropó, biodízel. Olvasták az alábbi, néhány héttel ezelőtti Reuters-hírt? "A Reuters értesülései szerint olyan tudományos eredmények publikálása előtt áll az Európai Bizottság, amelyek gyökeres változást eredményezhetnek az EU környezetpolitikájában. A 2010-ben és 2011-ben írt tanulmányok tanúsága szerint a mezőgazdasági forrásból származó üzemanyagok elterjedése közvetett módon az élelmiszerárak emelkedéséhez és az erdővel borított területek csökkenéséhez vezet. Az Európai Unió világelső a biodízelgyártásban, 2020-ig tíz százalékra szeretné növelni a környezetbarátnak vélt üzemanyagok piaci részesedését. Nyolcvan százalékkal növekedhet Európa kereslete a mezőgazdasági célokra hasznosítható földterületek iránt, ha elérjük a biodízelgyártásban kitűzött célt – állítják a Bizottságnak írt tanulmányok. A termőföldhiány az erdővel borított területek irtását eredményezi, ami a biodízel alkalmazásának klímabarát hatását erősen lerontja.Az élelmiszerárak szintén aggasztó emelkedésnek indulhatnak a termőterületek hiánya miatt, ez globális szinten is élelmezési problémákhoz vezethet – állítja a Nemzetközi Élelmezéspolitikai Kutatóintézet (IFPRI) a sajtónyilvánosságot kapott tudományos eredményekkel összhangban."

De térjünk vissza a globálisból lokálisba, Foktőre, a Glencore-hoz, Jakab Ferenc polgármesterhez: Foktő község és a Glencore Grain Hungary kft. ügyéhez. A Glencore egy vérbeli multinacionális cég, amely ha elhatároz valamit, mindenen és mindenkin keresztül kész végrehajtani. Náluk, ha egy vezető nem elég gyorsan és célratörően cselekszik, akkor másnap már nem kell munkába jönnie.

Erre csak a foktői ténykedésük alkalmával kettő esetben került sor. Kezdetben igen pozitívnak és gyümölcsözőnek tűnt az együttműködés, mert a 8, majd 10 hektáros területet először bérbe, később tulajdonba vették, négyzetméterenként 1200 Ft plusz áfa áron. Később egyre kevesebbet voltak hajlandók fizetni. Most ott tartunk, hogy egy maradék 6 hektárt csak 650 Ft plusz áfa áron hajlandóak megvenni (ellentétben a polgármester korábbi kijelentéseivel, miszerint azok a maradék földek majd többet fognak érni). Nem így lett.

A beruházások közül tényleg megvalósult a gabonatároló (Gabonatároló és Logisztikai Kft., barákai székhellyel), valamint a kikötő, és most építik a Pannon Növényolajgyárat, szintén Barákán, a volt lőszerraktár területén. A községnek mindeddig tehát bevétele a területeladásokból származott, melyek igencsak végesek voltak, és a befolyt pénz már nincsen, el lett költve.

A cégnek már a gabonatárolóhoz és a kikötőhöz is kellett volna építenie elkerülő utat. Ezt még el tudták intézni, hogy ne kelljen megépíteni. Viszont a Pannon Növényolajgyárhoz már meg kell, hogy építsék, és úgy tűnik, hogy a lakosság kárára. A képviselők hívtak egy független úttervező mérnököt, aki első látásra kijelentette, hogy ez nem elkerülő út, ami egyébként minden józanul gondolkodó ember számára nyilvánvaló. A beruházó érvelésében azzal védekezik, hogy milyen jó lesz ez a lakosságnak, hogy kivezeti a házaik elől a forgalmat. Azt már viszont nem teszi hozzá, hogy a házuk háta mögé.

A sok laikus ember fel sem fogja, mit művelnek vele. Azt senki meg sem kérdezi, miért kell örülniük annyira, hiszen ők, a lakosok voltak ott előbb nemde, nehogy már nekik kelljen alkalmazkodniuk. Azonban, sajnos úgy tűnik, nekik kell. A képviselőtestületből öten önmagukat már szinte feláldozva tárgyaltak és szócsatákat vívtak a falujukért, de úgy tűnik mindhiába. Nem bírnak az összeszövetkezett túlerővel. A jegyző és a polgármester egyértelműen a befektetőt pártolja mindenben, kikiáltva a képviselőket befektetőellenesnek, szítva ezzel szándékosan a lakosság ellenszenvét, olyan emberek iránt, akik most már ott tartanak, hogy az életüket viszik vásárra az ügyért.

Tudni kell, hogy eredetileg a rendezési tervben egy sokkal hosszabb nyomvonal szerepelt, mely a falunak minden szempontból megfelelt, a befektetőnek viszont túlságosan drága lett volna. A polgármester elérte, hogy az út annyira rövid legyen, amennyire csak lehet, ezért megy szinte a kertek alatt.

Szólni kell arról is, hogy hol megy az út. Ugyanis nem mást, mint a Nemzeti Ökológiai Hálózat Magterületét szeli ketté. Már letarolták a fákat is, pedig jócskán benne vagyunk a vegetációs időszakban. Ezeknek mindent lehet? Hol vannak ilyenkor a természetvédők?

Akkor sem voltak sehol, amikor a gabonatároló építése során a még az önkormányzat tulajdonában lévő földterületen hatalmas, futballpályányi, kb. tíz méter mély gödröt ástak, és telerakták veszélyes hulladékkal. Amikor ezt észrevette és szóvá tette egy biztonsági őr, már búcsút is mondhatott az állásának.

Terveznek még az urak egy ún. bioégetőművet is, melyet azonban „elfelejtettek” közölni a képviselőtestülettel. Azonban egyszer minden kiderül, csak sajnos az ő esetükben sokszor más későn, hogy intézkedni lehessen. Reméljük, ebben az esetben még nincs késő.

Az erőműre tervezett cég azonban már meg van alapítva, a neten is látható, Juhász Csabával az élén, aki egyébként a Glencore magyarországi igazgatója is. Ő gyakran tesz olyan kijelentéseket, amikor képviselők nyíltan rákérdeznek dolgokra, hogy akkor már csomagolnak is, és mennek Foktőről; vagy jó, akkor nem valósítják meg a tervezett beruházást, több száz munkahellyel stb.

A mostani gabonatároló és gyár tervezett összes munkaerőigénye mintegy 110-120 fő. Ebből most csak a gabonatároló és a kikötő működik. A kikötő még plusz 2-3 fő lehet. Ezen beruházások elfoglaltak már a környékből, - beleértve a művelésből kivont kiváló termőföldeket is - kb. 50 hektár területet.

A szigorú képviselői kérdésekre a válasz: „Jó, akkor a képviselőtestület ellenséges viselkedése miatt nem valósítunk meg egy 250 főt foglalkoztató üzemet.” Holott erről addig szó sem esett! Kérdés: ha a 120 főt foglalkoztató egység elfoglalt kb. 50 hektárt, akkor kétszerennyi még száz hektárt elfoglal majd a megélhetést nyújtó földekből, jól gondoljuk? Ugyanis ez itt egy falu, a lakosai a földből éltek eddig, és ahhoz értenek. Ha elvesszük tőlük a lehetőséget egy egyszeri csábító összeggel, ami nekik pillanatnyilag jól jön szorult helyzetükben, akkor soha többé nem lesz földjük, melyen termelhetnének.

Ugyanis a Glencore másik szlogenje mindig az volt (a polgármesterrel együtt hangoztatva), hogy majd a helyi gazdák biztosabban és jobb áron tudják értékesíteni terményeiket. A bibi ott kezdődött, amikor konkretizálni kellett volna a dolgokat, vagyis átvenni a terményt. Ezzel ők csak 500 tonna súlyhatár felett hajlandóak foglalkozni, mondták, azaz nem rúg labdába senki, egy családi gazdálkodó sem.

Egyébként a gyár az év szinte minden napján dolgozni fog, szombat, vasárnap, ünnepek nem ismert fogalmak itt. A nap huszonnégy órájában. Nem éppen keresztényi magatartás egy elvileg keresztény Magyarországon. Az emberek szívesen hallják a bűvös munkahelyteremtés szót, ezzel mindig eredményesen lehet kampányolni. Csak azt nem értik, meg, hogy 100 fő nem a világ, és annak is csak töredéke lesz foktői, éppen a szigorú leendő munkáltatói elvárások miatt.

A község lakosságszáma 1600-1700 fő között változik. Mi lesz a többi ember érdekeivel? Őket képviselné a képviselők azon része, akik szólni mernek az igazságtalanságok miatt. Erre a polgármester válaszainak egyike: „ez a fejlesztések ára”. A képviselők túlságosan drága és felesleges árnak gondolják mindezeket.

Ami most sokakat foglalkoztat: a Foktőre évszázadok óta bevezető utat a hatóság le akarja záratni annak eredményeként, hogy a beruházó ilyen rövid és kis költségvetésű elkerülő utat építtet. Ez is túlságosan drága árnak tűnik pedig. A testületnek semmibe vették azon határozatát is, miszerint a Glencore ügyvédei egyezzenek meg a közvetlenül érintett lakosokkal, fizessenek nekik kértérítést, ha már ilyen környezetterhelő rövid utat építenek.

Ez a megegyezés eddig egy lakos esetében történt meg, vele is csak azért, mert fellebbezett az út építési engedélye ellen. A többieket semmibe veszik. Ahogyan a testület döntését is, miszerint ezen a nyomvonalon nem építhető meg az út.

A Glencore múlt nyáron nyitotta meg gabonakikötőjét Foktőn. A helybéliek elmondása szerint parádés partit rendeztek, a gabonasilókban a harmincöt fokos hőségben, kristálypoharakból itták a pezsgőt, elegáns étkészlettel ették a libamájat. De előtte kisétáltak a Duna-partra, hogy a plébános úr megáldja az új létesítményt. A behűtött pezsgőt a pincérek vitték a vendégek után. A foktőiek közül a képviselőtestület tagjai, illetve a Glencore-nál dolgozó helybéliek voltak jelen. Utóbbiak a tűző napra vigyázzba állítva. Egyetlen ember, egy alacsony, copfos fiatal önkormányzati képviselő - beceneve Frenky - volt az, aki nem nézte tétlenül a megalázott, vigyázzba állított földijeit. Odament, köszöntötte őket és megkérdezte, nem szomjasak-e? Nem kérnek-e vizet?

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr133208173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatto nero 2011.09.07. 18:12:13

Azt hallottad, hogy a közelmúltban volt egy elég fura haláleset is? Egy Foktőn ideiglenesen lakó, de a Pannon Növényolajgyár építkezésén dolgozó munkás felakasztotta magát. A búcsúlevelében arra hivatkozott, hogy már hónapok óta nem fizette ki az egyik alvállalkozó.

ZzZZzZ 2011.09.07. 21:46:50

A macskákra lövöldözéssel kapcsolatban a Felis Hungarica és a Macskavilág Alapítvány nyílt levelet intézett a politikusokhoz, de csak semmitmondó magyarázkodás következett, nem cáfolták az ügyet. A szemtanúk változatlanul állítják, hogy az esetek megtörténtek.

dzsedi 2011.09.08. 16:15:30

Foktőn nincs turizmus, évente egy motors találkozótól eltekintve, én kalocsai vagyok, és összvisz kétszer voltam foktőn, a környék turisztikai célpontja a Szelidi tó. Egyébbként nem értem a problémát, a multi az ilyen, az ott élők meg bőven fognak profitálni a befolyó iparűzési adóból. A polgármester meg olyan amilyen, legközelebb már nem ő lesz a polgármester.

dzsedi 2011.09.08. 16:17:44

ja és a buszt én sem szeretem, ezért járok autóval.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.09.08. 16:25:13

Hetente egyszer-kétszer ott sétáltatom a kutyám... Idilli...egyik oldalon a gyönyörű Duna, a másik oldalon az ipari épületek...

JakabFeri, lemondani nem kéne már?

Shawher 2011.09.08. 16:30:24

Nem vagyok egy ingatlanguru, de
" később tulajdonba vették, hektáronként 1200 Ft plusz áfa áron Most ott tartunk, hogy egy maradék 6 hektárt csak 650 Ft plusz áfa áron hajlandóak megvenni "
1 hektár az 10000 négyzetméter. 6,5 fillér egy négyzetméter föld?????? Szerintem itt valami elírás van.
Amúgy meg tele van a tököm azzal, hogy a bioüzemanyagtól félti valaki hasát.
Ha földön dohány termelnek, az nem baj? Attól tüdőrákosok leszünk....
Ha alkoholnak valót, az nem baj? Attól elhülyülünk....
Ez valahogy sose fáj az olajmultik által szponzorált zöldeknek........

mrZ (törölt) 2011.09.08. 16:35:51

A glencore régóta a jóérzésű emberek bögyében van.
Korrupció, adónemfizetés, környezetszennyezés, és még hosszú a lista.
Érdemes rákeresni. pl: "glencore scandal"

Bambano 2011.09.08. 16:37:47

megint a szokásos gagyi, nem ellenőrzött, félrehallásos cikk..

Kezdjük a végén: Magyarország még elvileg sem keresztény, a szekularizáció réges-rég lezajlott. Tehát az, hogy ki mit csinál vasárnap, vallási szemszögből nem véleményezhető.

A külföldi vállalat termőföldet nem vehet. Ha megvette a földet, akkor az termelés alól kivont földterület volt, vagyis azon a helyi falubéliek nem gazdálkodhattak. Tehát az a csúsztatás, hogy a falusiak elől vette el a földet a cég, nem igaz.

hackbard.celine 2011.09.08. 16:39:53

"Egyébként a gyár az év szinte minden napján dolgozni fog, szombat, vasárnap, ünnepek nem ismert fogalmak itt. A nap huszonnégy órájában. Nem éppen keresztényi magatartás egy elvileg keresztény Magyarországon."
Szuperzöld érv. Az ne zavarja a t. bloggert, hogy hétvégére, egyházi ünnepnapokra leállítani és aztán újraindítani egy üzemet sokkal környezetszennyezőbb, mint folyamatosan üzemeltetni.
Ez meg egy igazi gyöngyszem:
"a vízi, a falusi, az öko és a hagyományőrző turizmus egyik fellegvárává válhatna/válhatott volna"
Na és vajon miért nem vált/válik?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.09.08. 16:42:30

Valószínűleg négyzetméter ár lesz az, mert ennyiért az egész Duna-Tisza közét megvenném.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.09.08. 16:48:18

ez a blog kb olyan mint a feministak, nem lat lenyeges tenyeket, arnyalatokat.

sztem ha lett volna termeles azokon a foldeken nem adjak el hugyert szarert, ha meg nem volt eddig termeles, ezutan meg lesz, akkor mi a fasz a bajod vele?

amugy persze, nektek kint kene allni a mezon, nezni az egre es varni a csodat, mert ugye a gazdasag majd csak ugy magatol beindul, beruhazasok nelkul.

amugy miert nem csinaltal belole turistaparadicsomot az elmult 20 evben, amig kutyanak se kellett? :D

nagyfeszültség 2011.09.08. 17:17:11

Kedves Vancat!

Egy igen lényeges momentumot kifelejtettél - vagy kifelejtettek veled?
Ez az egész - egyébként tök igaz - foktői mocskos Glencor biznisz nem ennek a szerencsétlen elálló fülű Jakabnak az üzlete, ő csak kispályás morzsaszedegető.
Ez, kérlek szépen Semjén Zsolt és - többek között - mszp-s, fideszes, atomerőműves haverjainak biznisze.
Ki is vannak készülve a környékbeli tisztességes, mszp-s, fidesz-es, kdnp-s és persze pártoktól független rendes-tisztességes embere.
Csodálkozom, hogy ha lent jártál a faluban, ezt senki nem említette neked.
Ja, és természetesen lövöldöznek macskákra - is -meg bármilyen más állatra ezek a szarháziak.

the cat 2011.09.08. 17:21:22

@dzsedi:

Remélem igazad van és legközelebb nem Jakab lesz a polgármester, mert végre lecsukják.
Addig pedig - ha léteznek - csak elkapják a grabancát
a radikális állatvédők.

belekotty 2011.09.08. 17:21:34

@nagyfeszültség: Mi köze ehhez az atomerőműnek?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.08. 17:29:22

tényleg nem értem. az egész falunak nincs annyi esze, hogy fogadjanak egy ügyvédet? a 5 hős képviselőnek sincs?

the cat 2011.09.08. 17:29:37

@mrZ:

A szégyen az, hogy ennek a valóban botrányos hírű cégnek a magyar kormány prominensei nyalják a seggét...

nagyfeszültség 2011.09.08. 17:35:27

@belekotty:

Semjén, aki a Glencort és Paksot egyformán segíti ahol tudja és viszont...
Közös vadászatok, szívességek...stb

gatto nero 2011.09.08. 17:37:19

@mcs:

Így is le a kalappal a foktői képviselők előtt, akiket nem tudtak lefizetni, bedarálni, megfélemlíteni. Pedig hidd el, megpróbálták, nem egyszer.

Gazz 2011.09.08. 17:50:40

@Shawher: Ja, szerintem is a mol szponzorálja ezt a blogot. Az írások döntő része a bioüzemanyagokról szól. Az ezen témakörben folytatódó reményteli kutatásokról soha egy büdös szó nincs.
Ezen blog szerzője szerint káros a
- bioetanol - bármiből is készüljön
- biodízel - bármiből is készüljön
- a villanyautók

Arról nemigen hallunk, hogy fel kéne váltani a fosszilis üzemanyagokat. Hogy mik az előremutató új technológiák.
Ha egyáltalán várja a szerző a megújulókra alapozott közlekedést, akkor azt nyilván úgy gondolja, hogy hirtelen a semmiből fognak a szuper villanyautók előteremni pld.
Szóval erős a MOL bűz, és ez azt is megmagyarázza, miért címlapos mindig ez a blog.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.08. 17:52:47

@gatto nero: le a kalappal, tsudálatos teljesítmény ez, tényleg, becsülök én mindenkit, a tankot puszta kézzel megfékező szelíd buddhistákat is, mindenkit.

de. a levett kalap nem segít sokat az ügyön.
az ügyvéd meg esetleg talán.

szóval a kérdés továbbra is az, hogy nincs annyi esze a faluban senkinek, hogy ezt ők -kis halként- nem tudják megoldani?

az ilyen mentalitású helyi nagyarcok foghatók meg a legkönnyebben, mert még a felületes papírforma betartását se veszik komolyan, merthogy ők a tökök a dinnyeföldön.

simán el tudnak bukni egy formai hibán, lecsúszott határidőn, akármin. kell szerezni egy ügyes fiatal ügyvédet sikerdíjért - most a válságban kapva kapnak rajta az ügyvédek.

persze lehet sopánkodni is, szigorúan levett kalappal.

gatto nero 2011.09.08. 17:59:16

@ejszarny:

Szerintem azért nem csináltak az elmúlt 20 évben Foktőből ökoturista paradicsomot, mert a saját korrupcióikkal voltak elfoglalva, meg a Paksi atomerőműves mutyiutazásokkal és nem maradt rá idejük.
Viszont ha ezeket a korrupt embereket gyorsan lecsuknák, még mindig nem lenne késő megőrizni és kiaknázni Foktő és környéke természetes-természeti értékeit.

gatto nero 2011.09.08. 18:05:41

@Gazz:

Nyomozónak ne menjetek-:)
Ennél többet autózást, terepjárózást, belsőégésű motorokat még nem láttam egy blogon belül gyalázni.
A villanyautókról meg 4/5-részt elég jókat ír.
Az etanolt utolja, az atomot is - és ahogy olvasom a Molt és a hozzá hasonlókat is.
Ezt a blogot max. egy szélerőműpark vagy elektromos bringagyár szponzorálhatja.
Annak egyébként talán érdemes is lenne...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.09.08. 18:12:57

@gatto nero: sztem fel kene ebredni, minden masodik falubol turistaparadicsomot akarnak csinalni.
a maradekbol meg termallofaszt.
jo reggelt!

fkarpati 2011.09.08. 18:17:42

Életemben először lementem Pestről vonattal és kerékpárral vidéke, hogy elmagyarázzam a falusi bunkó parasztoknak, hogy mi nem jó nekik.
De nem érti a bunkója.

gatto nero 2011.09.08. 18:17:50

@ejszarny:

Éppen az a baj, hogy csinálni akarnak. Turistaparadicsomot nem kell csinál. Valami vagy az, vagy nem.

Sword 2011.09.08. 18:50:40

Az EU-s szakértők abba nem gondoltak bele, hogy vannak országok (pl kis hazánk Abszurdisztán), ahol nagy termőföldek hevernek parlagon hála magának az EU-nak. Hisz a jó minőségű magyar termőföld és a sok évszázados múltra visszatekintő mezőgazdaságunk ellenére külföldről importáljuk a szemetet.
Az árakkal versenyezni nem lehet, sok gazda inkább nem is vet, mert ráfizetés. Magyarán ha biodízel meg bioetanol gyártásra alkalmas növényeket telepítünk, ahhoz egy darab fát sem kell kivágni, mert parlagon heverő mezőgazdasági területeket telepítenének be vele. Talán újra lenne értelme gazdálkodni.

retriever 2011.09.08. 19:17:35

Kérdés: a készülő üzem növényolajgyár vagy biodízelüzem;
Ez azért nem mindegy...

tengier1 2011.09.08. 19:27:02

apró probléma a bioüzemanyagokkal: az energiamérlege negatív, ergó úgyse lesz belőle semmi

Zsola777 2011.09.08. 20:20:06

Örülök, hogy a posztokban most már van link is, de ez nem sok! Az uszításon kívül kevés konkrétum található a bioetanollal kapcsolataban, ez inkább csak egy cég útépítése ellen szól. Az meg lehet bármelyiknek.
Tessék a mélyére ásni a történteknek, mert ennek így semmi köze a stílusos zöld megoldásokhoz.

Shawher 2011.09.09. 08:28:34

@tengier1: Ez egy jó duma, amit lehet mantrázni, csak bebizonyítva nem láttam még sehol.
És most ne Gazprom által fizetett angol tudós linket nyomj be, kérlek......
Helyette esetleg a brazil üzemanyagpiacot kéne megnézni, ahol évtizedek óta alkohollal járnak. Tudom, ők lopják valahonnan az energiát, hogy aztán üzemanyagot csinálhassanak belőle......:)))

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.09. 09:20:22

@Sword: esetleg egy kimutatást mellékelnél a magántulajdonú földek művelt/parlag arányáról?

ja, hogy csak a levegőbe beszélsz? köszönjük.

Pink Floyd 2011.09.09. 11:04:25

Kedves gatto nero, sorolj fel olyan természeti értékek/látnivalókat amik Foktőn vannak, de más hasonló pocoktúrásokon nincsenek?
Nyilván addig nem fognak az emberek Pestről Foktőre utazni (több, mit 100 km), amíg van közelebb is hasonló látnivaló.

A magyar lakosság nagy része 15000-nél kisebb lélekszámú kisvárosban, faluban él. Szerintem ők láttak már bocit élőben...
Nem értem, hogyan képzelik egyesek a falusi turizmus felfuttatását. Az "A" jelű pocoktúráson élő elutazik bocit nézni a "B" jelű pocoktúrásra nyaralás/pihenés címszó alatt, és azután a "B" jelű pocoktúráson lakó elmegy az "A" jelűre hogy megnézze a helyi falunapokat?

Pink Floyd 2011.09.09. 11:17:23

@mcs:

Ez egy 2001-es adat. Kicsit régi, de nem hiszem, hogy sokat változott volna.

Dél-Alföldön a szántóföldek 8,1%-a hevert parlagon, az országos arány 6,8% volt. Remélem ez megfelel neked.
Forrás www.avacongress.net/ava2003/cd/pdf/D108.pdf

Parlagot meg ne a magántulajdonú földek között keress, mert a legtöbb parasztnak csak néhány hektárja van, és nem engedheti meg magának a parlagot.

Más: Az igaz, hogy a bioüzemanyagok felhajtották az élelmiszerárakat a világpiacon, és azt is elfogadom, hogy ez miatt sokan haltak éhen, DE a csóró országok lakói talán nem hibásak? Miért költik a GDP-jük nagy részét kalasnyikovokra és taposóaknákra? Az európaiak és az amerikaiak a bűnösök Ruanda nyomoráért, vagy tán nekik nem kéne egymást mészárolni (hutuk és tuszik népirtása)

Pink Floyd 2011.09.09. 12:47:26

@mcs: Már csak az a kérdés, hogy megéri-e azokon a földeken repcét termeszteni. Gőzöm sincs milyen talaj kell hozzá, és valószínűtlen, hogy a legjobb földek lennének parlagon.
De ettől függetlenül Swordnak teljesen igaza van abban, hogy itthon nem fenyegeti az erdőket a bioüzemanyagok terjedése. SŐT, van durván 1 millió hektár rossz minőségű (16 aranykorona alatti) szántó Magyarországon. Ezeket a szántókat csak a támogatások miatt hasznosították. A legjobb lenne művelési ágat változtatni, és erdősíteni. Ezzel munkahelyeket is lehetne teremteni, és később bőven lenne elég tűzifa a lakosságnak, meg a fatüzelésre áttért hőerőműveknek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.09. 13:27:28

@Pink Floyd: igaza van? miben?

"ahol nagy termőföldek hevernek parlagon hála magának az EU-nak. " - mármint átlagosan a hazai termőföldek 93,2%-a művelve van, szóval miről beszélünk?

mi van parlagon? ami nem jó minőségű. tehát baromira nem emiatt hozunk be külföldről élelmiszert. - valamint az sem igaz, hogy a paraszt nem vet. hiszen de.

egyébként meg, ha a gagyi szántókat megérné erdősíteni, akkor már csinálnák, mint ahogyan pár helyen teszik is.

ahol meg nem ott nyilván nem éri meg, vagy nincs tőke, vagy egyéb okból. amíg az okait meg nem keresed, meg nem oldod, addig nem is fogják hasznosítani.

---

szóval min is sopánkodunk itt?

ha van tőkéd, akkor vegyél szántót, telepíts rá erdőt és a haza fényre derül.

Pink Floyd 2011.09.09. 13:55:33

@mcs: Abban van igaza, hogy a biodízel miatt erdőket nem kell kivágni Magyarországon, és abban is, hogy a biodízel nem fenyegeti a búza, kukorica (+többi élelmiszernek való) termelést. Sőt, ha csökkenne a kínálat (búzából, kukoricából), akkor kevésbé lenne bajban a növénytermesztés.

Az a 6,8%-nyi parlag azért nem kis terület.

Külföldről azért hozunk be élelmiszert, mert nincs élelmiszeriparunk. Ezért exportálunk félkész termékeket és alapanyagokat.

Szántók erdősítése: Azért nem erdősítik, mert ezeknek a rossz földeknek tulajdonosai néhány hektáros kisparasztok, családi gazdálkodók. És ők inkább felveszik a támogatásokat, és folytatják a szántóföldi növénytermesztést, mintsem erdősítsenek. Gondolj csak bele! Egy őstermelőnek van 10 hektár szántója. (Durván 100-200 hektár már gazdaságos lenne.) Ha ennek csak 5%-át erdősíteni, akkor tovább csökkenne a művelt terület / gépeivel maximum művelhető terület aránya. A mai traktorokat, kombájnokat nem 10 hektárra tervezik, hanem több, mint 100 hektárra. Azt pedig nem lehet megcsinálni, hogy több gazda közösen vesz (+ fenntart) egy komolyabb gépet, mert közös lónak...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.09. 14:32:14

@Pink Floyd: egy csomó mindent állítasz, amiknek nem sok közük vagy egymáshoz, de legalább ellentmondásosak.

a jelenlegi birtokszerkezet mellett a 6,8% üres terület nyilván a legrosszabb minőségű, legrosszabb földrajzi területen lévő (szétaprózott, belvizes, árvizes stb.) földeket jelenti, amin nyilván nem éri meg termelni, mert különben termelnének rajta valamit. tehát mondhatjuk, hogy a gazdaságosan kihasználható földek majdnem 100%-a művelt. (egyébként 93,2%-os kihasználás az elég jó, bármely ágazatban, szerintem - de mezőgazdaságban, uniós szinten is jó érték)

szóval még sincs szabad terület a biodízelnek, de ettől _függetlenül_ nem fogják kivágni az erdőket, mert azok még szarabb talajjal rendelkeznek, szóval inkább a meglévő vetési szerkezet fog megváltozni és ott lesz energianövény, ahol jobban megéri. lehet, hogy búza helyett.
szóval, de, fenyegeti.

a földek tehát művelve vannak, és nem azért hozzuk be a kaját külföldről, mert parlagon áll a jó magyar föld, tehát ez is értelmetlen állítás. egyéb okból hozzuk be, igen, abban közrejátszik az élelmiszeripar állapota is, de semmi köze az ugarok arányához.

a szántókhoz: megint mellébeszélsz. vagy 1. jobban megéri az erdősítés, vagy 2. jobban megéri a szántóföldi művelés. a kettő egyszerre ritkán igaz. tehát vagy (1) erdősít, vagy (2) nem erdősít mert megéri neki még a gazdaságtalanul kicsi táblát is művelni, akkor meg baromira nem fog mást csinálni.

tehát miről beszélünk? erdősítsen az, akinek megéri váltani? csókolom, az már váltott. a többinek meg nem éri meg.

Sword 2011.09.09. 16:27:11

Lehet, hogy részben hibásan fogalmaztam.
Nemcsak a parlagon maradó terüleletekről van szó.
Hanem arról is, hogy egyre kevésbé ér meg egy-egy növény termesztése itthon, hála a multiknak és a nyomott áraknak.
Ha már nem éri meg egy gazdának mondjuk dinnyét termelni, és mindenképpen váltania kell ha talpon akar valahogy maradni, akkor jó alternatíva lehet bioüzemanyag kinyerésére alkalmas növényekkel próbálkozni és nem élelmiszeripari célra termelni.
Másrészről meg a környezetemben is egyre több földet látok, amin pár éve még nőtt a napraforgó, kukorica, búza, most meg csak lepi a gaz. Ezek legalább 10-15 hektáros területek.
Némelyikről egyszerűen legyalulták a földet, eladták termőföldnek köbméterre, aztán leszórták murvával, bármilyen más célra.(?) Lehet, hogy ezek nem nagy számok, de azt se gondolom, hogy ez a tendencia csökkenne. Épp ellenkezőleg.

Pink Floyd 2011.09.09. 21:01:00

@mcs: erdősítés, vagy meghagyás szántónak kérdés

Volt a hozzászólásomban két szó, ami elkerülte a figyelmedet: felveszi a támogatásokat

Így aztán mind az 1-es pont igaz, mind a 2-es pont.
1 Jobban megéri az erdősítés (az adófizetőknek),
2 de jobban megéri a szántóföldi művelés (a gazdálkodónak)
Ezen pedig könnyen lehetne segíteni. Meg kell változtatni a támogatási rendszereket.
De még ha a parasztnak is jobban megérné az erdősítés, akkor sem hiszem, hogy belevágna, mert nem ért hozzá. Az meg, hogy elcserélné, eladná a földjét olyannak, aki ért is az erdőkhöz, az megint valószínűtlen. A parasztok görcsösen ragaszkodnak a földjükhöz, és nem bíznak meg egymásban.

Parlagon heverő szántók helyzete:
A zárójelen belül felsorolták két dolgot, amin könnyen lehetne segíteni:
1szétaprózódott parcellák egy kézbe összpontosítása
2 belvíz elleni árkok tisztán tartása, vagy ahol a parasztok betemették (hogy nyerjenek néhány négyzetméter területet) ott újra ásása

Élelmiszer import: Nem állítottam egy szóval sem, hogy a parlagon heverő földek miatt importálunk élelmiszereket. A hozzászólásomnak azt a részét Swordnak szántam. És az sem igaz, hogy a külföldről importált élelmiszer szar lenne (tudom, hogy nem te állítottad). Csak ha külföldi termékkel van probléma akkor azt felkapja a sajtó, a piaci magyar zöldségeket, gyümölcsöket meg senki nem ellenőrzi. És ez van a nagykereskedelemben is. Ha valamelyik szupermarketben találnak romlott húst, akkor megy a sajtóban a skandalum, hogy már megint azok a gonosz multik... De ha a sarki hentesnél van a baj, arra mindenki csak legyint.

Adrian Mole 2011.09.11. 23:25:31

@Pink Floyd:

Nagyon régi adatok. A jelenlegi szám valamivel egy százalék felett van (az extrém csapadékos 2010-es évben!). Sokkal durvább, hogy a nem hasznosított mezőgazdasági területek (vonalas létesítmények - utak, árkok, légvezetékek oszlopai, valamint pl. karámok, kutak) aránya ennél jóval nagyobb, és a kivett területek aránya még ennél is magasabb. Az utóbbi kettő ráadásul dinamikusan növekszik, míg a parlagok aránya folyamatosan csökken.
Biodízel és etanol esetén nem érdemes a parlagokkal foglalkozni.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.12. 14:17:40

@Adrian Mole: engem érdekelnének a friss adatok. tudnál linkelni valami releváns felmérést?

Cortez70 2011.09.13. 14:47:59

A cikk írójának halvány fogalma sincs semmiről!Vagy megvezették, vagy "csúsztat".A cikk minden mondatában van valami valótlan, csak néhányat:
-Hol van itt autópálya???Repülőtér...gazzal felvert orosz kifutópály!
-Foktőn olajsajtoló épül, nem dízelüzem.
-A föld nm-ként volt 650 ft, ez a helyi árak 6-7 szerese
-A különböző elkerülő út nyomvonalak közül nem a Glencorecore, hanem 15-16 hatóság választotta ki az egyetlen, minden jogszabálynak megfelelő változatot
-A Glencore a falutól SEMMIT sem kapott, mindenért fizetnie kellett
-A hős biztonsági őr (volt rendőr) lopott mint a szarka,
ezért rúgták ki.
-Az utolsó bekezdés szemenszedett hazugság az utólsó betűig...én is ott voltam

Pink Floyd 2011.09.13. 16:15:57

@Adrian Mole:

Ha már elavultak az adataim, akkor sorry. De ettől függetlenül, én nem érzem főbenjáró bűnnek, ha Magyarországon csökken a búza és kukorica vetésterülete (feltéve, ha jövedelmezőbbre térnek át). Úgy is nagyon szétnyílt az agrárolló, ha csökken a kenyérgabonát vetésterülete, akkor talán egy kicsit összébb zár az olló. Viszont, hogy mennyivel több a biodízel energiatartalma, mint az előállításukra fordított, nem tudom. De érdekelne.

Adrian Mole 2011.09.13. 20:40:33

@mcs:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xtabla/amo/tablamo10_08.html

@Pink Floyd:
Jó kérdések. Azért azt hozzátenném, hogy a volumennel is van probléma. Minél kisebb, annál gazdaságtalanabb. Minél nagyobb, annál több az externália (pl. szállítási költség, minőségi különbségek miatti plusz technológiai költségek). Az igazság odaát (illetve valahol középen). Ami a nem mindegy, az az, hogy az optimális volumen lehetővé teszi-e az általános üzemanyag használatot. Én úgy tudom, hogy az optimum az üzemi szinten (gazdálkodó a saját földjein használ agrodízelt) van.

Pink Floyd 2011.09.13. 22:10:37

@Adrian Mole: Nekem ezzel a ksh adattal az a problémám, hogy a parlagon maradt területek szerintem benne vannak a szántó adatsorban. Mert a művelési ág maradt szántóföldi növénytermesztés, csak éppen nem használják. Mondjuk ettől függetlenül lehet, hogy igazad van, és már sokkal kevesebb a parlagon maradt terület, mint 10 éve. Elvégre folyamatosan emelkedik a termőföld ára.

Adrian Mole 2011.09.14. 11:02:28

@Pink Floyd:
A szarul kezelt területek lehet, benne vannak, a szántókhoz tartoznak vélhetőleg a vetett vadföldek. de a parlag (nem vetettek bele semmit) a módszertan miatt mondjuk, hiteles adat.
Nem a termőföld ára miatt csökken a parlagok aránya, hanem gazdasági okokból: az EU-s földalapú támogatás csak akkor jár, ha művelik a földet. Persze, simán lehet bele bukfencet is vetni, ha a műhold és a területi ellenőrzés azt mondja, hogy oké, akkor ez biztos bevétel a gazdának, akkor is, ha a végén nem betakarítógép megy ki, hanem betárcsázza.

Atisza 2011.09.15. 12:34:10

Kedves vancat!

Elnézést, most rövid leszek: ez nem egy oknyomozó riport. Amit részletesnek hívsz az valójában terjengős. Attól hogy négy megnevezetlen forrást használsz (akiknek úgy tűnik nagyon hasonló a véleménye) és leutazol Foktőre, még nem válsz hitelessé, pláne egy helyi lakos számára. Ez az egyoldalú, vádaskodó, hangulat keltő (a végén elnyomó földesúr és a sanyargatott paraszt kép) írás egy hőzöngés.

Elnézést, most hosszabb leszek: Az írásod tele van együgyű ellentétpárokkal. Az idilli falu, amely a hagyományőrző turizmus fellegvára lehetne, és az ipari nagyhatalom amely „most készül elpusztítani” . A gonosz polgármester – a macskaölő - és az öt mártír képviselő - „akik az életüket viszik vásárra az ügyért” – már-már népmesei motívum is lehetne, ahol a rossz mindig fekete, a jó mindig fehér. Ez az elképzelés azért is hibás, mert egyértelmű vonalat húzol az általad felépített jó és rossz közé, és a térfelekre leosztod a szerepeket. Az igazságkeresésnek ez a fajta megosztó jellege mindig ellenséges, mivel mindegyik oldal a vonal túloldalán lévőket látja majd rossznak, és sokszor elvész a valódi cél, mindenki magáért harcol. Ezt jól levetted a levelekből, mert a jelenlegi széthúzásnak a faluban is ez az alapja. Mindenki azt gondolja, hogy neki van igaza, azt akarja bizonyítani hogy ő van a jó oldalon, a másikról pedig, hogy az egyértelmű rossz, aki ellen ő méltán küzdhet. A széthúzás, ellenségeskedés nem vezet eredményhez. A bejegyzésedtől azt vártam, hogy egy kívülálló pártatlan látásmódján keresztül kapok majd egy elemzést, de csalódás volt ugyanazt olvashatom, amit itt a képviselők szajkóznak. Sajnálatos, hogy tovább erősíted az ellenségkeresést, holott a konszenzus és együttműködés lenne a járható út.

Alapvető hiba, hogy a problémákat egyoldalúan vizsgálod, és ezzel szándékosan eltorzítod a képet.

Te azt írod: „Ugyanis ez itt egy falu, a lakosai a földből éltek eddig, és ahhoz értenek. Ha elvesszük tőlük a lehetőséget egy egyszeri csábító összeggel, ami nekik pillanatnyilag jól jön szorult helyzetükben, akkor soha többé nem lesz földjük, melyen termelhetnének.” Olyan patetikus ez a gondolatod, kár hogy sértő! Miből gondolod, hogy jobban tudod kívülről megítélni a helyzetüket, mint ők a saját magukét? Bárki aki eladta ott a földjét jól járt vele, különben nem adta volna el. Nem buta parasztok adták el az egyetlen kenyéradó földüket!

Az elkerülő útról: jelenleg a közút, ami Foktőn keresztül megy a falu kb 1%-át érinteti (éppen hogy csak belekóstol a faluba), az ezt elkerülő út pedig ennek a néhány háznak a fákkal körülvett kertvégét fogja érinteni. „A sok laikus ember fel sem fogja, mit művelnek vele.”- írod, de az építéshatóságnak kötelezettsége a tájékoztatás, amiben biztosítják a fellebbezés jogát.

Nyugtalanító a tíz méter mély gödör, amiben veszélyes hulladékok vannak. Te ezt 4 sorban említed, de ha valóban ilyen komoly lenne a probléma, jobban is kifejthetnéd, vagy csak a félelemkeltés a célod?

Azt írod:„Az emberek szívesen hallják a bűvös munkahelyteremtés szót, ezzel mindig eredményesen lehet kampányolni. Csak azt nem értik, meg, hogy 100 fő nem a világ, és annak is csak töredéke lesz foktői, éppen a szigorú leendő munkáltatói elvárások miatt.” A szigorú munkáltatói elvárások miben befolyásolják hogy ne dolgozzon ott foktői, ezzel azt értsem, hogy a foktőiek nem felelnének meg az elvárásoknak?

Még számos megjegyzésem lenne az írásodhoz, de talán ennyi is elég egy kívülállónak, hogy miért nem látja jól a helyzetünket, amit felszínes tapasztalataiból ítélt meg.


süti beállítások módosítása