Kész átverés Ullmann Mónikával

2011.11.02. 06:19 - vancat

A problémák mindig akkor kezdődnek, amikor egy jól együttélő pár mellett megjelenik egy harmadik, és belép a kapcsolatba. Akkor jön a hazudozás, falsoskodás, képmutatás, titkolózás. Ez történt Ullmann Mónikával is. De ne szaladjunk mindjárt ennyire előre. Ugyanis néhány mondatos méltatást először mindenképpen megér maga a jól együtt(működő) pár: Mónika és az indiai mini villanyautó, a Reva igazán szimpatikus párosa.

Ehhez persze nemcsak Mónika szépsége és kedvessége kellett, de a másik fél szimpatikus magatartása is. A Revát Magyarországon forgalmazó cég (így tök ismeretlenül is merem állítani) egy igazán szimpatikus, korrekt üzletmenetet folytató vállalkozás. Már a weboldaluk (reva.hu/villanyverda.hu) is arról tanúskodik: igenis lehet nem hazudozni a villanyautózásról és zéró emisszióról. Igenis lehet korrekt tájékoztatást adni előnyökről, hátrányokról, igenis lehet az emberek tudatát hasznos és releváns információkkal környezettudatosabbá formálni.

Szóval adott volt egy szimpatikus, csinos művésznő, Mónika és egy bájos kis ökomini, a Reva. Kettejük (marketing)kapcsolata példaértékű, hiszen olyasmit propagálnak (elektromos miniautó), amire igazán nagy szükség lenne a városi egyéni közlekedés tisztábbá tételéhez. A dolog, úgy tűnik, sikeres és szimpatikus volt, hiszen vérszemet kapott egy másik (harmadik) fél is. Ők viszont már se nem szimpatikusak, se nem aranyosak, de még kedvesek sem. Ő(k), az Elmű-Émász áramkereskedő vállalatcsoport, köztudottan igazi profit-farkaséhes gyülekezet. (Ráadásul egy bármit és annak ellenkezőjét is bebizonyítani képes szózsonglőrrel, Boros Norbert szóvivővel felfegyverkezve.)

Az Elmű-Émász kitalálta, hogy ők mostantól "zöldáramot" árulnak: tíz százalékkal drágább lesz, de megújuló forrásból, konkrétan, a Hernád folyón lévő kis vízerőműből származik majd. A zöldáram kampányarca pedig Ullmann Mónika lett, aki egyúttal első zöldáramvásárlójukká is avanzsált.

Mielőtt rátérnénk Borosék - szegény Ullmann Mónikával lefedezett - ökomachinációira, néhány dolgot azért szögezzünk le: 1. Zöld áramot árulni jó dolog. 2. Zöld áram vásárlását propagálni még akkor is jó és szép dolog, ha tíz százalékkal drágábban adják. 3. Zöld áramot propagálni és árulni még akkor is jövőbemutató tett, ha az adott cég transzparenciahiányából adódóan abszolút nem kaphatunk garanciát arra, hogy az éppen elfogyasztott wattunkat bizonyosan a Hernád folyócska termelte-e.

Főleg akkor jó mindez, ha közben az egész történet jó és zöld irányba mutat. Ökotudatos ember ugyanis - még Ullmann Mónika csábító szépsége nélkül is - szívesen vesz zöldnek mondott áramot, mert úgy van vele: ha egy cég a zöld áramára büszke, előbb-utóbb tényleg zöld áramot fog forgalmazni-termeltetni. Megelőlegezett zöldáram-vásárlási bizalmunk pedig egyszer csak önbeteljesítővé válik, és a végén tényleg zöld áramot kapunk a cégtől, aki így maga is sokkal zöldebbé válik. Az Elmű-Émász turpissága éppen ezen a ponton lepleződik le. Ugyanis miközben az óriásplakátokon Ullmann Mónika indákkal körbefonva, a bibliai Éva almájához hasonlóan csábít a zöldáramra, nos, eközben nap mint nap kiderül: az Elmű-Émász valójában csak egy futó kalandnak tekinti mindezt.

Ők ugyanis minden alkalommal világossá teszik: mindenképpen a Paksi Atomerőmű bővítésében látják a jövőt, teljes mellszélességgel támogatják a kormányt ebben, és hát, emellett, a bogaras zöldeknek azért - ha kell - adnak zöldáramot is - mert ilyen jó fejek.

Egyébként, ha az ember kicsit kevésbé lenne - még mindig - jóhiszemű, már a legelején lelepleződhettek volna ezek a közveszélyes zöldáramot füllentő szélhámosok. Hiszen ha valaki ma Magyarországon komolyan gondolja a megújuló áramtermelést és forgalmazást, minimum azzal kezdi ténykedését, hogy telepít néhány szélerőmű-napelem parkot és ennek átadásokar jelenti be: itt van, tessék, ebből lesz a zöldáram. És nem szegény Hernád folyócskát erőszakolja meg alantas profitéhsége kielégítésére.

Ullmann Mónika és a Reva villanyautó marketingrománca egy őszintének tűnő, szép és jó kapcsolatnak tűnt. (Többször láttam is a Bécsi úton Mónikát, nagyon aranyos volt a kis villanyminivel.) A harmadik fél (Elmű-Émász) belépése ebbe a kapcsolatba viszont semmi másra nem volt jó, mint arra, hogy kikezdje a Reva (és Mónika) eddig tökéletes ökoimázsát. Ráadásul szóvivőjük, Boros Norbert minden adandó alkalommal, tévében, rádióban, újságban, őszintén el is mondja: számukra Mónika és a zöldáram csak egy futó kaland. Ők a Paksi Atomerőműbe szerelmesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr883346623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggie 2011.11.02. 16:48:24

Paksrol elegge zold aram jon...

Reggie 2011.11.02. 16:51:37

De viccet felreteve, Paks bovitese sokkal fontosabb mert igy joval tobb erosen szennyezo(olaj, gaz, szen) eromuvet lehet kivaltani. Amig a sok sotetzold rendere megfurja a szivattyus tarozo(k) epitesere vonatkozo terveket, addig nem is lehet erdemben novelni a megujulo energia aranyat, de persze almodozni lehet rola. Fel kene mar ebredni...

coeurace 2011.11.02. 16:59:26

A Hernádon már régóta van vizerőmű, nem volt itt külön erőszak! Az már más kérdés, hogy mit csinál majd az ELMŰ, ha 10-nél több ember jelentkezik be a kisérletbe, mert annyi áramot nem termel a Hernád.

Ami a Paksi bővitést illeti, miért kell mindig keverni a szezont a fazonnal? A paksi erőmű 2000 MW teljesitménnyel az ország áramszükségletének felét biztositja. Nyilván jó lenne sokkal kevesebb áramot fogyasztani, de egyelőre nő a fogyasztás. Ennek kielégitésére ma nem alkalmas a "zöld"-energia és rövid időn belül nem is lehet kiépiteni olyan kapacitásokat, amelyek ki tudják váltani Paksot.

Ráadásul nem tudom, hogyan lehet üzembiztosan a felhasználáshoz igazodó módon áramot termelni szél és naperőművekkel, a vizerőmű meg (mint te is emlitetted) nem jön szóba jelentős mennyiségben.

vodi 2011.11.02. 17:36:45

nálad kóklerebb blogíró se sok van....

cso zsi 2011.11.02. 17:43:05

Az egy dolog, hogy villanyautónak csak ilyen gokartokat tudnak elképzelni.
De nemrég még láttam a plakátot, amin meg akartak győzni arról, hogy árammal fűteni olcsóbb...
Parapetkonvektorom van, ellenben a villanybojlerem letekeri az órát.

Naszta · http://naszta.hu 2011.11.02. 17:50:10

Nálam a zöld és az atom az nem teljes ellentmondás.

A zöld csomag meg vállalható ettől függetlenül. Sokkal normálisabb felállás ez a vízerőmű, mint a szélerőmű, ami mellé vagy csúcs erőmű kell, vagy gázturbina.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.02. 18:16:52

A kampány tényleg csak marketing célokat szolgál, hiszen nem lesznek pár tucatnál többen azok a magukat zöldnek vallók, akik hajlandóak is többet fizetni a "zöldségért". Másrészt tényleg nem tudna több ilyen módon előállított áramot szállítani a szolgáltató. Egyébként a Reva nem rossz kisautó. Teszt itt:
www.autosvilag.com/index.php/REVAi-Szamolj-velem.html

Reggie 2011.11.02. 18:24:35

@chipanddale74: Ja, eleg aranyos, mondjuk a cikkben rendesen hazudnak az uzemeltetesi koltsegrol.

gatto nero 2011.11.02. 18:37:08

@vodi:

szerintem meg ez egy tök szórakoztató poszt,
csak talán te olyan pozícióban vagy, amelyből fáj,
esetleg kellemetlen az igazság.

nagyfeszültség 2011.11.02. 18:41:27

@coeurace:

Elmondom neked mit csinál az Elmünél,
ha tíznél több ember jeletkezik a zöld áramra.
Ugyanazt, mint előtte: gusztustalanul haudnak.
Megszokták, profik benne, miért változtatnának ezen.
Hazudnak az áramlopásokról, hazudnak az üzemi költségkről, hazudnak a profitról.

is 2011.11.02. 18:44:03

Yep. De én azt nem értem: hogyha a zöldenergia (akár állami támogatással) versenyképes a hagyományos energiákkal, akkor miért nincs befektető, meg bank, aki ilyen fenntartható erőműveket megfinanszírozna? ha megáll ez az energiatermelési mód már most a lábán, akkor mire vár a sok zöld aktivista, miért azzal köti le az energiáját, hogy a többieket szapulja? miért nem olvasunk itt konkrét alternatív tervekről, számokkal, megtérüléssel, kWh díjakkal? egyszer már kértem ilyet, kaptam egy 80 oldalas angol nyelvű, általános, számokkal direkt alá nem támasztott (bár látványos grafikonokkal teletömött) kiadványt. mihez kezdjek azzal? tessék Paks alternatíváját a teljes élettartamra (tehát Magyarország következő 50 éves energistratégiáját, energiabiztonsággal, nemzetközi helyzettel, garantált alapanyagokkal, kWh-díjakkal) megadni. ha olyan biztos benne valaki, hoyg van ez az alternatíva, akkor 3 percen belül kapok egy linket egy ilyen dokumentumra, nemigaz?

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.11.02. 18:54:25

Kedves bloggazda! Már megbocsáss, de ha tényleg ennyire értetlen hülye vagy, hagyd abba ezt a műfajt. Kb havonta ugat le valaki, hogy sötét vagy az energetikához, ha erről akarsz írni olvass utána, vagy kérdezz meg valakit. De általában még a megoldást is leírják. Tehát:
Az áram NEM TÁROLHATÓ! Minden másodpercben pontosan annyit kell belőle termelni amit használunk. Ehhez 3 szintű erőművi rendszer kell. Az alaperőmű (pl atom, vagy vízerőmű) nem szabályozható. Az atom azért mert nem és kész, a vízerőmű meg azért, mert ha már megvan az a rohadt drága gát, akkor menjen 100%-on. Ezzel be lehet lőni egy alap szintet. (Illetve a vízerőműnek van egy szezonális ingadozása) Erre jönnek a menetrendtartó erőművek, amivel pl a napi fogyasztásingadozást lehet lekövetni. Ezek pl a szén, vagy biomassza erőművek. De, hogy a fent említett követelménynek, miszerint szinte másodpercre pontosan annyit kell termelni mint amennyi fogy, kell a 3. szint, a csúcserőművek is. Ezek jellemzően gázturbinás erőművek, vagy kisebb (akár szivattyús-tározós) vízerőművek. És akkor van egy 4. csoport, a villamosenergia-rendszer irányítókból heves bazdmegolást kiváltó, teljesen rapszodikusan, szabályozhatatlanul működő kisebb szél, és naperőművek. Ezek kiszámíthatatlansága azt eredményezi, hogy beépített teljesítmény 80%-át pluszban, megbízható erőművekkel is telepíteni kell. Azért "csak" 80%, mert feltételezhető, hogy az országban/Európában mindig lesz olyan hely, ahol épp fúj a szél vagy süt a nap. És akkor meg sem említettem, hogy az a szélerőmű által termelt áram az atom-áramnak háromszorosába kerül. Érted, 300%, nem 110. Na ez a nem mindegy.
Ja és nem vagyok energetikai mérnök, ilyen szinten igazán utánanézhetnél ennek te is, ha már van egy ilyen nevű blogod.

tükörfúró 2011.11.02. 19:11:28

Hihetetlen szemforgato bullshit ez már megint.
Ezek azok a buckafejüek, akik addig ássák az energiaipar sirját nagy csodálkozó őzike szemekkel, amig tényleg csak a szélből meg a vizből lehet majd energiát csiholni, oszt azt használja a politikus, a nagytőkés, hadiipar, stb, ők meg irhatják ujra ludtollal az okosságaikat a pergamenre, mert a drága zöldáramra a havi fizetésükből annyira nem fogja futni, hogy egy pda-t feltöltsenek.
Idióták.

teddybear01 2011.11.02. 19:18:47

Már több tucatszor elmagyarázták neked, hogy csak egyetlen gazdaságos zöld áramtermelési mód van, méghozzá a vízerőmű.

Magyarországon a szélerőmű nem igazán jó, mert nincs olyan megbízható rendszeres szelünk, mit Hollandiában, illetve a tengerparti országokban, a naperőművek meg csak akkor mennek, ha süt a nap.

De sajnos az itteni zöldeknek a vízerőmű vörös posztó, az atomerőműtől zsigerből hisztériáznak. Marad a környezetromboló hőerőmű, meg a gazdaságtalan szél és naperőmű.

cso zsi 2011.11.02. 19:21:40

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Kis méretekben most is tárolható, és nagy méretben sem lenne különösebb akadálya. Csak nem kell azonnal elektromosságban gondolkodni.
Mert ha az áramot nagy mennyiségben ugyan nem tudjuk tárolni, attól még pl. egy tározóba vizet húzni tudna a fölösleges szélenergia, csak úgy mellékesen. Annak a helyzeti energiája akár alkalmas lehet segéderőnek. Vagy valami hasonló.

Reggie 2011.11.02. 19:40:58

@cso zsi: Kis mennyisegben meg is oldhato ez. Az Osztrakoknak is ilyen szivattyus tarozoval megtamogatott szeleromu parkjuk van, de nalunk sosem fogja elerni a szeleromuvek mennyisege az oveket, mert a domborzatunk nem alkalmas annyi tarozo epitesere.

cso zsi 2011.11.02. 19:50:28

@Reggie: Francba! Nem találtam fel a spanyolvigaszt. ;)

teddybear01 2011.11.02. 20:00:32

@cso zsi: Ja. Lehet. Csakhogy Magyarország egyetlen napi energiájának tárolása kb. 3 Balatonnyi vízmennyiségnek úgy 150 méter magasra történő felszivattyúzásával oldhatod meg.

Ennyit az ipari mennyiségű áramtárolás műszaki megoldhatóságról.

Az osztrákok meg csak csúcserőműnek használják a szivattyús tározóikat. De még az sem mind ilyen rendszerű náluk. A teljes energiatermelésük mindössze kb. a fele származik zöld forrásból, annak a túlnyomó többsége is csak közönséges vízerőművekből.
Ami pedig a szélerőműveiket illeti, a Duna völgye remek természetes szélcsatorna. Nekik így sokkal jobb a helyzetük.

Reggie 2011.11.02. 20:32:29

@teddybear01: vegre valaki jol tud szamolni is:)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.11.02. 20:59:49

@cso zsi: Kis mértékben sem tárolható. Amit tárolásnak nevezünk, az az, hogy attól, hogy én most felkapcsolom a lámpát, nem fog 230 Voltról érezhetően lecsökkenni a hálózati feszültség. Itt az érezhetőn van a hangsúly mert gyakorlatilag csökken, és ha sokan kapcsolják fel a lámpát akkor viszont tényleg csökken. Csak a MAVIR irányítói ezt figyelemmel kísérik, és megakadályozzák, az erőművek felpörgetésével. Az ilyenek, hogy szuperkondenzátor, akkumulátor, és társai ebben a nagyságrendben nem játszanak.
A gravitációs erőmű megoldásnak megoldás, lásd Franciaország, ahol arányaiban kétszer annyi atomerőmű van, mint nálunk. Tehát a folyamatosan alaperőművekkel megtermelt áram mennyisége igen magas, ezt használják fogyasztási völgyben arra, hogy vizet pumpáljanak a hegytetőre, a fogyasztási csúcson, pedig ezt a vizet csúcserőműként használva leengedik. Ezzel két baj van, az egyik, hogy a sötétzöldek tuti megfúrják, mert meg kell skalpolni hozzá egy hegyet, hogy tározót építsünk, a másik, pedig, hogy nyilván nem 100% a hatásfoka. Bár az atomerőmű mint alaperőmű és a gravitációs tározó mint csúcserőmű kombinációja ezzel együtt az egyik legolcsóbb villamos energia termelési rendszert alkotja.

is 2011.11.02. 21:37:20

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: plusz tegyük hozzá, hogy a határkeresztező kapacitások mennyisége meg nem elég ahhoz, hogy a holland szélből Hollandiában megtermelt áramot elhozzák Magyarországra. fejlesztik ezeket a kapacitásokat, de ez rendszerirányításban is egy nagyságrenddel nagyobb szervezést igényel, szóval még minimum 15-20 év, amíg Európa eljut idáig.

Magyarország sosem lesz önellátó pusztán szél- és napenergiából, a földhőt meg senki nem próbálta még országos méretekben (Izland se nem az a méret, se nem az a helyzet), tehát az iszonyat kockázat, komoly ember azt helyből nem vállalhatja be. vízerőművet meg az ilyen blogoknak sikerült megtorpedózni, a szlovákok 20 éve a hasukat fogják röhögve, mert őket a Duna simán ellátja olcsó energiával. a kör bezárult.

Reggie 2011.11.03. 00:27:26

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Hat az messze nem igaz, hogy kis mertekben sem tarolhato messze nem igaz...
Nemeteknel van 290MW-os suritett levegos tarozo.
Szivattyus tarozobol USA-ban 350MW.
Akkumulatoros: Japanban 38MW. Alaska: 40MW

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.11.03. 16:41:32

@Reggie: Igen, tehát nem tárolható. A víz tárolható, a gáz tárolható, a dobozos tej az is tárolható. Az áram nem, csak a sűrített levegő meg a (magasan lévő) víz. És ez mind mind plusz beruházást igényel, arról nem is beszélve, hogy hatásfoka is van ám az energia oda-vissza alakítgatásának, ami nem 100%. Tehát minél kevesebb ilyen kell (minél kisebb az ingadozás) annál jobb.

Reggie 2011.11.03. 20:03:28

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Ertem min lovagolsz. Az aram is tarolhato, erre valoak a szupravezetos tarolok. Egy 1m atmeroju 1MW-os teljesitmenyu 1MJ energiat tud tarolni.98 ota tobb ilyen tarozo van.

MaCS_70 2011.11.05. 12:13:43

Halihó!

Érdemben az elektromos energia szerintem sem tárolható.
Helyzeti, kinetikus, stb. energiákra oda-vissza konvertálni nem ekvivalens a tárolással, bár azt gyakorlati alapon -- bár borzalmas hatásfokka, de -- kiváltja.
Akkumulátoros tárolásról sincs értelme beszélni, mert gyakorlatban értelmesen felhasználható, bevethető, gazdaságos technológiája nincs.

Ettől függetlenül égetően nagy szükség lenne idehaza legalább két szivattyú erőműre, de az idióta zöldek ugye fúrják.

Középtávon számunkra az egyetlen lehetőség az atomenergia -- és ezt nem csak Magyarországra értem.
Jóval környezetbarátabb, mint bármilyen fosszilisalapú energiatermelés -- pláne, hogy van benne komoly fejlődési kapacitás, lásd tórium, amiről én kívülállóként már öt éve is ódákat hallok SZAKEMBEREKTŐL.

Úgyhogy szerintem aki az atomenergia ellen kampányol, az
- tájékozatlan,
- hülye,
- nem környezetbarát.

Üdv: MaCS


süti beállítások módosítása