Az árulók sorsa

2013.12.10. 22:20 - vancat

Közeleg az év vége, a szokásos számvetés ideje, és azon kaptam magam, hogy egyre többet merengek: ki is volt idén az év legszégyenteljesebb közéleti  figurája? Meg persze azon, ki volt a 2013-as év legnagyszerűbb, legpéldaértékűbb személyiség.

Kezdjük az előbbivel. Eleinte borzasztóan nehéznek tűnt a választás, legfőbbképpen a rendkívül népes mezőny miatt.

Szégyenteljes figurák? Hát azokat napestig lehetne sorolni - mondhatná bárki - meg mondom én is. De hamar rájöttem: az igazi szégyenteljes figura nem olyan, amilyennek valójában elképzeltem.

Mondok néhány - hangsúlyozottan kiragadott - példát, kedves olvasóim, hogy értsék: az őrült Gyurcsány, a gusztustalan és ostoba, ráadásul állatokat gyilkolászó Semjén, a nem alkoholista és a Parlamentben sosem hullarészeg Pálffy, meg a párja, Szanyi, a hazudozó-nőverő fideszes Balogh, a szintén nőverő, szintén hazudozó + terepjáróval száguldozó és még tisztességről pofázó (időközben kizárt) zuglói LMP-s Várnai László, az ország első számú uzsorásaként elhíresült, válság idején Afrikában szegény  leopárdokra vadászgató rettenetes rosszarcú  Csányi Sándor - és társaik - tulajdonképpen miért is lennének szégyenteljes figurák?

Szégyenteljes az, akiről nem gondolta volna az ember, hogy szégyenteljes. A felsoroltakról - és a hozzájuk hasonszőrűekről -   ne gondolta volna bárki, hogy bármire képesek? Ugye jól gondolom, hogy gondolnák...

Szóval - nálam - az év legszégyenteljesebb figurája címet mindenképpen olyan embernek kell megkapnia, akiről - legalábbis én - sokáig nem gondoltam volna, hogy bármi aljasságra képes. Ez a szempont azért már jól leszűkítette a kört.  Majd tovább szorult a hurok a győztes nyaka körül azzal, hogy a Noemisszió mégiscsak egy környezet-, természet- és állatvédő, valamint a zöld motorizációt (ha van ilyen egyáltalán) népszerűsítő blog.

A kör végül  egy főre szűkült - és be is zárult. Illés Zoltánra.

Pontosabban Dr. Illés Zoltánra. Ő egyébként tényleg doktor, nem úgy, mint az általa irányított zöldhatóság ezt hazudó vezetőnője. Doktorátusával Illés pozitívumait nagyjából ki is merítettem. Pontosabban, ezzel már át is tértem a negatívumokra, mert azt gondolom: egy igazán jóeszű okos ember (Illés ilyen) felelőssége becstelenségben, gerinctelenségben, árulásban még nagyobb, mint másoké.

Illéssel tehát nem az a baj, hogy hazudott. Mit számít, hogy erdőket védő rangereket ígért - és hazudott. Mit számít, hogy szélerőműveket, napcellákat, kollektorokat ígért és atomerőművet kapunk? Mit számít, hogy tisztázatlan a vörösiszap-katasztrófát előidéző céggel folytatott korábbi kapcsolata? Mit számít, hogy kőtahó egy nővel, aki ráadásul csak azt akarja megkérdezni tőle, miért nem védi a környezetet? Mit számít, hogy beengedi a raliversenyzőket az erdőbe?

Ez mind, mind részletkérdés. Illés azért érdemli az év legszégyenteljesebb figurája címet, mert személyében elárulta a környezet- és természetvédelem fontos ügyét.

Illés Zoltánt Orbán - aki régóta utálja és lenézi  - éppen azért választotta, hogy személyével leszerelje az egyre nagyobb számú környezettudatos választópolgár kételyét a Fideszben. Illés "a környezetvédő"  személye szolgált biztosítékul a környezettudatos Fidesz-szavazóknak  arra, hogy minden rendben lesz. Ennek a szerepnek egyébként becsülettel dolgozva és ügyesen egyensúlyozva akár még meg is lehetett volna felelni.

Illés nem ezt tette. Illés seggnyalóbb lett a hivatásos seggnyalóknál, csicskább a csicskáknál, gyávább és szolgalelkűbb a hivatalos gyáváknál és főállású szolgáknál. Egykori környezetvédőként elárulta a környezet- és természetvédelmet, ezzel lejáratta magát.

Paradox módon mindenhol:  Illés ma a Fidesz-kormányzat berkein és magán a Fideszen belül legalább olyan elvtelensége miatt lesajnált, szolgalelkűsége miatt kinevetett, bugyuta és gyakran már kínos Orbán-imádata miatt kellemetlen, ciki  figura, mint amilyen - jogosan - kitaszított, bukott angyala a környezetvédő mozgalmaknak. Áruló.

Az árulók sorsa márpedig évezredek óta ilyen. Megvetik az elárultak, és azok is, akiknek az érdekében árulását elkövette.

Ps. Ja és most jönne (végre) a legpéldaértékűbb 2013-as  személyiség - a zöld közéletben. De őt inkább legközelebb.

 Higgyék el, megér egy önálló posztot.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr165685284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogas 2013.12.11. 08:29:38

Nem általában "erdőket védő rangereket" ígért, hanem a nemzeti parkok védelmére rendészeti képzéssel felkészített őrszemélyzetet. Az őrszemélyzet rendészeti képzése megkezdődött.

Bogas 2013.12.11. 13:48:01

"Mit számít, hogy beengedi a raliversenyzőket az erdőbe?"

Ezt mikor csinálta? Én úgy látom az erdőtörvényből, hogy

"Erdőben lovas és technikai sportversenyt rendezni csak az erdőgazdálkodó hozzájárulásával és az erdészeti hatóság engedélyével lehet."

Bogas 2013.12.11. 21:20:54

@nagyfeszültség: de történt, mint írtam, megkezdődtek a rendészeti képzések.

nagyfeszültség 2013.12.12. 11:50:44

@Bogas:

Vagyis ettől az időponttól fegyveres rangerek fogják védeni az erdeinket, természetvédelmi területeinket, natura 2000-es területeinket?

Mert ez jó hír lenne.

Bogas 2013.12.12. 11:58:45

@nagyfeszültség: Én úgy tudom (lehet hogy tévesen) hogy csak a nemzeti parkokba ígért fegyveres, rendészeti képzéssel felkészített őrszolgálatot. Nincs akkora hülye az országban, aki minden természetvédelmi területre ígért volna ilyet, hiszen akkor külön őrség kéne például a pannonhalmi arborétumba is.

A fegyveres őrség a nemzeti parkoknál már megvan, hiszen csak olyan ember lehet természetvédelmi őr, aki egészségügyileg alkalmas a fegyvertartásra. Most már fegyverük is van, ami nem volt általános az elmúltnyolcévben.

Tehát van őr, fegyver, képzés meg lesz, fél éven belül.

Bogas 2013.12.12. 11:59:50

@gatto nero: kormánypárti vagyok, de nem hülye. Egy Tolnai Jánosnénak nem fogok védelmére kelni, az tuti.

gatto nero 2013.12.12. 12:09:52

@Bogas:

Én is azt gondolom, hogy az ilyen tolnaijánosnék - akik nem kormánypártiak, nem ellenzékiek - csak hazudósak és diploma meg nyelvvizsga nélküliek - rontják jelentősen egy kormány imázsát. Csakhogy őket (őt) valaki kiválasztotta, kinevezte, bizalmat szavazott neki.
És ez Illés volt, aki szerintem ma már többet árt az Orbán kormánynak, mint akár a nőverő Balogh.
Apropó nőverés...Illést azért megkérdezném Hassay Zsófia polgármester asszonyról...

gigabursch 2013.12.17. 13:24:20

@Bogas:
Viszont az erdővédelmi őrszolgálat még nyomokban sincs.

Mondjuk, hogy az
- erdő
- mező
- természetvédelmi
- hal
- stb
őrszolgálat miért nem szervezhető egybe? Nos azt én nem tudom.

Bogas 2013.12.17. 14:40:22

@gigabursch: Bocs, mikor igérte meg Illés úr az erdővédelmi őrszolgálatot?

jávor benedek 2013.12.20. 16:45:42

Ha lehet javaslatot tenni az év legpéldaértékűbb zöld közszereplőjére, akkor én Zsák Ferencre szavazok.


süti beállítások módosítása