Magyarországi éhségmenet, brüsszeli éhségfrakció

2014.05.05. 20:50 - vancat

Miután világossá vált, hogy a Magyar Szocialista Párt a következő négy évre nem kapott felhatalmazást legtöbbet hangoztatott programpontja, a hazai gyermekéhezés felszámolására, úgy tűnik, most Brüsszelben szándékoznak harcolni ugyanezért. A parlamenti választások után most az európai uniós kampányban is ezt a valóban sokkoló mondatot ismételgetik: fel akarják számolni a gyemekéhezést.

Mint köztudott, rendezett már az MSZP Magyarországon éhségmenetet, most - úgy tűnik - éhségfrakcióval készülnek Brüsszelbe.

De kik is indulnának harcba Brüsszelbe a gyermekéhezés ellen?

A baloldali listavezetővel, Szanyi Tiborral kapcsolatosan nagyon meg kell fontolni a jelzőket, hiszen azt már korábban világosan leszögezte: aki például alkoholistának meri nevezni, azt - Pálffy Istvánhoz a KDNP szintén abszolút nem alkoholista képviselőjéhez hasonlóan - beperli. Úgyhogy én sem merném ezzel a bizonyosan igaztalan állítással rontani Szanyi Tibor egyébként kitűnő renoméját. Ezért tényszerűen legfeljebb annyit jegyeznék meg róla, hogy a gyermekéhezés elleni harc jövőbeli brüsszeli baloldali parancsnoka talán a magyar politikai élet legsuttyóbb, legordenárébb, legmocskosabb szájú figurája.

Hasonlóan körültekintően szükséges fogalmazni Újhelyi Istvánnal kapcsolatosan, hiszen a Brüsszelbe induló baloldali éhezés elleni csapat másik meghatározó arca nemcsak büntetlen előéletű, de még semmilyen vizsgálat, nyomozás sem indult vele kapcsolatosan. Soha, senki nem volt kíváncsi például a brutális közpénzlenyúlási kísérlet, népszerűbb nevén Balatonring projekt, sem pedig a szintén meghíúsult budapesti Dakar indulási projekt ügyében. És valahogy úgy tűnik, a négy évvel ezelőtt elszámoltatással kampányoló Fidesz-kormány is nagy ívben kerüli is a Sedesa-Dakar-Balatonring-Palik-Honvédelmi Minisztérium-Hungaroring saga felderítését, amelyek körül Újhelyi - bizonyosan nagy-nagy tisztességgel, csak és szigorúan a közjót akarva - oly nagy intenzitással bábáskodott.

Egyébként Újhelyitől már most sem idegen az uniós politika: nemrégiben például az 1956-os pufajkás gyilkosról, Horn Gyuláról kísérelt meg termet elneveztetni Brüsszelben, így lényegében előre, még érkezése előtt letéve névjegyét az összeurópai parlamentben.

De hagyjuk is a gyermekéhezés ellen küzdeni szándékozó kis csapatot. Kritika helyett pedig építő javaslatokkal segítsünk inkább abban: valójában mit is tehet majd Szanyi, Újhelyi Brüsszelben - meg néha Strasburgban - a magyarországi gyermekéhezés ellen.

Tudom, kedves olvasóim, nyilván önökben is felvetődött a legkézenfekvőbb megoldás: hát odaadhatnák az éhezőknek azt a havi 8-10 ezer eurót, amit különböző jogcímeken egy-egy uniós képviselő - így Szanyi és Újhelyi is - megkap.

De én nem erre gondoltam.

Ha valaki komolyan gondolja az éhezés elleni küzdelmet, akkor az első feladata az, hogy megvizsgálja: itthon Magyarországon és általában Európában megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy élelmiszert termeljünk azoknak, akik enni szeretnének, de nem jutnak ételhez.

A választ ma már egy gyermek is tudja, talán már a földrajz órákon is tanítják: nem, nagyon nem teszünk meg mindent.

Mert az európai - így a magyar - termőföldek egyre aggasztóbban növekvő részén olyan növényeket termesztünk, amelyből bioetanol, vagyis növényi eredetű benzin készül.

Ahelyett tehát, hogy enni adnánk az éhezőknek, inkább olcsón szeretnénk autózni. Nos, ezt a kirívóan botrányos helyzetet a következő években tényleg az EU törvényhozásában lehetne megváltoztatni. Egyébként vannak is rá - elsősorban német - kezdeményezések.

Nyugodtan ki lehetne mondani, mondatni: tilos etanol alapanyagokat termeszteni azokon a földterületeken, ahol élelmiszer alapanyagokat is lehet.

Szóval lenne hasznos feladat és hatékony munka Szanyi kapitánynak, meg Újhelyi Pistának Brüsszelben.

Igaz, ezirányú tevékenységüket bizonyosan nem nézné jó szemmel az a lassan összeérő és összenövő szocialista-fideszes hazai agrároligarcha kör, akik miközben a föld védelmével, meg a vidék önellátásával kábítanak, nemcsak hogy bioetanol alapanyagokat termesztenek élelmiszerek helyett, de - komoly állami és uniós támogatásokkal - még magukat a feldolgozó (bioetanol) üzemeket is sokszor ők működtetik.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr206120695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása