Bioetanol: akik árulják, azok is fikázzák

2011.01.25. 07:20 - vancat

Arra, hogy miért környezetpusztító, valamint élelmiszertermelés- és biodiverzitás-ellenes rendszer a bioetanol gyártási folyamata és használata, számos érvet fel tudnék sorolni. Most viszont megpróbáltam utánaérdeklődni, hogy vajon mi a jó benne? Nem a bioetanol-gyárak tulajdonosainak, befektetőinek, meg az általuk korrumpált döntéshozóknak, mert azt tudom: sokféle áttekinthetetlen állami támogatás, könnyen leírható és ellenőrizhetetlen költségek, olcsó előálltás, jövedékiadó-mentesség, gyerekcipőben járó állami kontrolling, szóval jól jövedelmező sunyizássunyizás hátán...

Az is világos, hogy miért érzik bizonyos fogyasztók úgy, hogy ez az új üzemanyagfajta pillanatnyilag jónak tűnik: először is olcsóbb, másodsorban pedig ott a hamis, de illúziószinten azért - egyelőre még - működő zöld imázs; az átalakított autókban pedig csak majd később jelentkeznek a műszaki problémák és a fokozott értékvesztés.

Afelől sincsen kétségem, hogy a gombamódra szaporodó, gépjárműveket bioetanol-használatra átalakító vállalkozásoknak miért jó mindez. Hát azért, mert ha nincs elég bioetanol-átalakító eladás, éhenhalnak - ugyanúgy, mint mi, többszázmillióan fogunk, ha túl sok bioetanolosra átalakított jármű tankol majd erdőt, rétet, legelőt, vizes élőhelyet...

Szóval nem rájuk voltam kíváncsi. Inkább azokra az autógyártókra, akikről tudni lehet, hogy - immáron Magyarországon is - kínálnak gyári, bioetanolos üzemanyagrendszerű autókat. Nekik vajon mi a motivációjuk, vagy ha úgy tetszik, mi ebben a biznisz? (Magyarországon egyébként mindössze négy ilyen márka van.)

Őszinte válaszokat kértem, cserébe inkognitót ígértem. Azt ugyanis pontosan tudtam, hogy hivatalosan, írásban feltett kérdésekre úgyis csak valami kiegyensúlyozottan semmitmondó marhaság lesz a felelet. Háttérbeszélgető partnereimet egyébként alapvetően bioetanol-pártinak képzeltem, akik esetleg akár majd valami normális érvet is felhoznak emellett a sötét és áttekinthetetlen közgazdasági környezetben terjedő üzemanyagfajta mellett.

Nem így történt. "Ez egy jó nagy faszság, aminek a mezőgazdasági árak zuhanásokor elindult Európában a konjuktúrája, aztán ráépült egy maffia, meg egy kis marketing, és például a skandináv országokban mindmáig elég népszerű. Így aztán néhány modell esetében felvettük a kínálatunkba a bioetanolos verziót, de hivatalos kommunikáció nincs róla. Viszont ha valami idióta számonkéri, lehet azt mondani, hogy tessék van ilyen is, de mióta az unióban elindultak a komolyabb viták a bioetanolról, mi úgy csinálunk, mintha igazából nem is lenne etanolos autónk. Egyébként nem is nagyon fogynak, de a központi utasítás egyelőre az, hogy csendben maradunk, aztán legfeljebb majd fokozatosan egyre gyérítjük a választékot." - így fogalmazott az egyik nagy autógyár hazai felsővezetője. (Annyit segítek: nem a Saabé....)

Őszintén meglepődtem, mert bár a szívemből szólt, amit hallottam, igazán nem ilyesmire számítottam. Inkább valami nyakatekert álérvre, amely mögött legalább valamifajta hamis meggyőződés azért van. Egy másik autóscég vezetőjének válasza szerint: "Már az elején világos volt, hogy a világ ilyen túlnépesedése mellett még az sem lesz fenntartható, ha hússal táplálkozunk, és ennek érdekében az állatokkal etetjük meg a mezőgazdasági terményeket. Ebből egyenesen következik, hogy kész katasztrófához vezet, ha mindezt elautózzuk."

De akkor mi a fenének kell bioetanol-rendszerű kínálat a márkának? - tettem fel a kérdést. "Amikor ezekről döntés született, úgy tűnt, hogy a környezetvédők is támogatták a bioetanolt. Jó imázsnak tűnt, mára viszont az imázsnak inkább az tesz jót, ha hallgatunk róla." - hangzott a válasz.

Szóval a bioetanolban azok sem hisznek, akik árulják. Ez egyrészről jó hír, mert így talán jobb eséllyel kerekednek felül majd azok a hangok és erők, amelyek a benzin- és a gázolajalapú motorizációból nem a biomassza villámgyors - igaz, korommentes - elfüstölésében látják a jövő fenntartható mobilitását. Abból a szempontból viszont kétségbeejtő, hogy milyen mérhetetlen cinizmus uralkodik ebben az egyre hangosabb - és hazugabb - autós-zöld kommunikációban.

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr372611527

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A bioetanol-éra vége 2011.01.26. 06:33:08

A bioetanollal nem az a baj, hogy károsítja az üzemanyagrendszert, vagy az, hogy termőföldeket “rabol” – hiszen egyik sem igaz. A baj az, hogy pénzügyileg fáj valakinek. De íme a MAGYAR megoldás: tegyük lehetetlenné a spórolás ezen fo...

Trackback: Megvalósíthatónak tűnik a bioetanolgyár ötlete 2011.01.25. 22:46:34

A volt kabai cukorgyár területén 20 milliárd forintos beruházás keretében épülhet bioetanolgyár – ha minden jól megy....

Trackback: Megvalósíthatónak tűnik a bioetanolgyár ötlete 2011.01.25. 22:46:33

A volt kabai cukorgyár területén 20 milliárd forintos beruházás keretében épülhet bioetanolgyár – ha minden jól megy....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatto nero 2011.01.25. 10:50:54

Szerintem olyan nyilvánvaló, hogy itt egy közpénz-maffiáról és megtévesztett emberek sokaságáról van szó. Szerintem egyébként nem csak az autóforgalmazók, de a politikusok is hallgatnának, mint szar a fűben, ha megkérdeznék őket, mi is a pontos álláspontjuk a bioetanolról

AkarkiJ 2011.01.25. 19:18:59

az, hogy baromság a kaját elautózni, az egyértelmű, és ez igencsak nyomos érv a bioetanol ellen, még ha braziloknál egyeduralkodóvá tudott válni a dolog

de a post elejéből az sugárzik, hogy technikai probléma is van a dologgal, amiről tudnak az autóforgalmazók is, viszont erről meg nincs egy szó se

tehát, azon kívül, hogy irracionális gondolat a kajánkat elautózni, mi is a gond a bioetanollal?

nagyfeszültség 2011.01.25. 19:20:47

Szerintem a legnagyobb gond vele az, hogy tök sötét az etanol biznisz egész háttere és érdekviszonyai.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 19:22:55

azt nem ertem, hogy ha ez egy zold blog, akkor miert fikaz minden probalkozast ami csokkenteni szeretne a fogyasztast, vagy levaltana a fosszilis energiahordozokat valami masra..?

victor vacendak 2011.01.25. 19:29:22

@az igazi Sipi: mert ezek a módszerek pont nem felelnek meg az általad sorolt követelményeknek.

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.25. 19:30:48

Ez a bioetanol egy nagy marhaság, kb. 30%-al olcsóbb mint a benzin, de 20%-al többet fogyaszt az autó mint benzinből. Cserébe hidegen alig indul be, rángat, és szétcseszi a lambdaszondát :( Az igazi megtakarítást, és környezetbarát autózást a gáz jelenti.

Fék_Emil 2011.01.25. 19:31:59

Annyira talán nem is a bioetalonnal van baj, bár az elkerülhetetlen víztartalma miatt korrodálja a motort, ami emiatt rövidebb élettartamú. A fő probléma az, hogy jelenleg élelmiszerként is felhasználható keményítőtartalmú anyagokból készítik, ami teljesen ésszerűtlen és fenntarthatatlan rendszer. Ha iparilag is beindul a ma még csak kísérletileg létező baktériumos cellulózbontás, akkor lehet elgondolkodni az alkoholos autón.

johevi 2011.01.25. 19:34:35

A benzin sem magában drága, hanem rengeteg rajta az adó. Ha bejönne a bioetanol, akkor hiába olcsó az állam nem engedi el a benzinből beszedett pénzt, átteszi a bioetanolra és innentől kezdve az is drága lesz.

victor vacendak 2011.01.25. 19:35:39

@LEG X: És 20%-kal több CO2 is jut a levegőbe az etanollal, már ha ez egyáltalán számít (lévén kurvára kicsi a CO2 káros hatása összehasonlítva mondjuk a korommal).

mizie 2011.01.25. 19:37:39

Ezt a blogot melyik benzinkúthálózat csináltatja?

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.25. 19:38:42

@victor vacendak: Igen, a gázos autónál pedig nincs szilárdrészecske kibocsátás.

The_Genius 2011.01.25. 19:39:45

OK.
Annyit tennék hozzá, hogy

1. annak idején a Diesel motor kitalálásakor az üzemanyag nem a gázolaj volt. A feltaláló/fejlesztő Diesel a motort ugyanis az akkoriban bárhol, bármikor könnyedén és nagy mennyiségben olcsón beszerezhető mogyoróolajra fejlesztette.

2. Miért van az, hogy az üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan az étolaj ára is az egekbe szökik?? Nagyon nemrég még 180 HUF volt 1 liter étolaj. Azóta mi változott? Az infláció ugyanis nem volt magas, ez nem indokolná...
Vagy csak nehogy étolajat tankoljon a parasztja aaz alpesi dizel helyett???

3. Amerikai nagyköbcentis autó az egyik, amit tulajdonolhatok. 5ezer köbcenti felett. Érdekes, hogy 1998-as évjáratú. Minden további nélkül telibe tankolom bioetanollal, és minden átalakítás nélkül simán üzemel vele. 16 helyett eszik 18-at, na bumm.

A másik 2007-es gyártású 1.6-os benzinesem meg a sima benzinből eszik 12-t. Most melyik a jobb? Mindettől függetlenül lefosom a témát. Azt tankolok, amit akarok. Az olajcégek lehúzó brigádok. Az utóbbi 10 évben pedig fel lett fújva az olajár mesterségesen. A bankok által finanszirozott "autót minden parasztnak" projekt által.

Közöd???? 2011.01.25. 19:44:00

Szerintem itt alapvető félreértés van. A bioetanol nagyonjó dolog, teljes szívvel lehet támogatni, kevesebb lesz a kaja így fogyni fognak az emberek és mégegészségesebbek lesznek. Kevesebb lesz a méreg a levegőben és ez is egy nagy plusz az egészségükhöz. Idővel csökken az orvosra fordított pénz így áttéelesen mégolcsóbb lesz a közlekedés. Az emberiség értéktelenebbik improduktívabb része (afrikaiak) éhendöglenek és ez további lehetőséget teremt, a természetes élőhelyek megőrzésére, az afrikai őserdő újra visszahódíthatja a területeit, újra virágzanak majd a szavannák.
A bioetanolt egyszerűen az olajcégek hallgtatják el, nekik még mindig több pénzük több olajuk van, szánalmasak.

Bakkerovics Bakker 2011.01.25. 19:44:46

a biotermékek közül egyedül a sütőolaj üzemanyagcélú felhasználása védhető.
Esetleg még a gyümölcsfeldolgozóipari gyümölcsmaradványok párlata.
Az összes többi hatalmas vétek a föld tápanyagellátási lánca ellen.
Egyszerően bőgni támad kedvam, amikor a látom a biodízelalapanyag repceültetvényeket azokon a földeken, amelyeken emberi, vagy állati táplálkozásra alkalmas növényeket lehetett, és lehetne termeszteni. A kukorica elpöfögtetése miatt meg lazán ölni tudnék.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 19:47:47

@victor vacendak: marmint minek nem felelnek meg..?
milyen kovetelmenuyeket soroltam en fel..?

azt mondtam, hogy majd meg gebednek, hogy kutalaljanak egy alternativ uzemanyagot, vagy olyan autokat fejlesszenek, ami minnel kevesebb fosszilis uzemanyagbol minnel tobb teljesitmenyt csikarjon ki.

erre a blog:

ez szar, ez is szar, az is szar, na az meg aztan...

kicsit olyan ez, mintha a mol fizetne a blogolot...

minden, ami betesz a foszilis energiahordozok fogyasaanak, az itt fikazva van nagy szajjal.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.01.25. 19:47:59

A Magyarországon fölhúzott tucatnyi, állami támogatásból létesített, de alig, vagy (pl. Nagyigmánd) egyáltalán nem termelő bioetanol gyárról ne is beszéljünk!

fagzal 2011.01.25. 19:48:11

Akiket én kérdeztem, ők ellenben mint a bioetanol pártjára álltak. Ja persze ők is inkognitóban, mert úgy hiteles.

gp 2011.01.25. 19:52:46

@az igazi Sipi: ez egy zsákutca. Ha valaki zöld-párti, attól még ne legyen elvakult és/vagy ostoba.

Elég érv a bioetanol ellen, hogy komolyabb elterjedése radikális élelmiszerár emelkedést okozhat.

Amúgy igen szomorúnak tartom, hogy egy ilyen téma 4-5 kommentet vonz, egy bel-külpolitikai pedig százakat. Igaz, a belpolitikába bele lehet szólni (pofázni?), civilizációnk alakulásába pedig alig.

Bakkerovics Bakker 2011.01.25. 19:54:09

az igazi Sipi 2011.01.25. 19:47:47
a bioetanol ahogy ma európában csinálják kibaszott pazarlása a termőtalajoknak. emellett minden egyéb esetleges haszna eltörpül.

kafferbivalybalamber 2011.01.25. 19:54:32

@AkarkiJ: Pár apró gond van a bioetanollal. Az egyik, hogy vezeti az áramot (ellentétben a benzinnel), ami elektrokémiai korróziót okoz, főleg a benzinpumpánál, mert azokból elég sok a tankban lakik. Az üzemanyagcsövek, szelepek műanyag és gumi alkatrészei is máshogy viselik az alkoholt mint a benzint, van amelyik megduzzad.
A másik, hogy a térfogatra eső fűtőértéke jóval kisebb, mint a benziné, vagyis több kell belőle, amihez viszont nagyobb injektorok kellenének. Ezen kívül a forráspontja is sokkal alacsonyabb, mint a benziné, amitől hidegben nehezen gázosítható, nehéz vele a hidegindítás.

gp 2011.01.25. 19:57:02

@gp: ó már majdnem 20 komment... :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 19:59:55

@gp: valahogy meg fog oldodni ez a beteges tulnepesedes...

senki ne szamitson arra, hogy meg lehet uszni milliardok igen gyors halala nelkul. aki azt hiszi, hogy huzamosan kepes a fold eltartani 3-4 milliard embernel tobbet, az vagy hazudik, vagy hulye. szoval ne csinaljunk ugy,m intha ez a problema nem oldana meg magat 30 even belul..
a bioetanol lehet, hogy gyorsit rakjta egy kicsit, de az nem ketseges, hogy ennek a szmanak le kell redukalodnia, mert tarthatatlan. nem en mondom ezt, hanem a termeszeti torvenyek. ha a fodon egy allat tulszaporodik, akkor tomeges kihalassal all vissza az egyensulyi helyzet.

@S.N.E/csak úgy: "a bioetanol ahogy ma európában csinálják kibaszott pazarlása a termőtalajoknak."

Magyarorszagon cirka 1 millio ha fold megmuveletlen. na ezt ubereld a bioetanollal:-)

:osbourne. (törölt) 2011.01.25. 20:01:43

@S.N.E/csak úgy:

A bioetanol a mezőgazdaság mellékterméke és eddig ment a kukába az az anyag amiből csináltak. Szabadegyházán van gyár és ott van bioetanol készítés.

Nem ez a fő csapasirány hanem az alkohol és az izocukor.

Wandál 2011.01.25. 20:03:09

nekem bejött a bioetanol, kapott a gép még egy ac-pumpát, nagy, top feedes fuel railt, meg 850es injektorokat. simán lead 450 lóerőt 1,7 bar turbónyomáson, túlmelegedés nélkül. benzinnel már 1.4nél baromi meleg volt víz-olaj ic víz. a víz is kell bele nagyon, mert így nem kell vízbefecskendező rendszert is rakni bele... szóval nekem tetszik :)

w

Balt 2011.01.25. 20:04:00

@victor vacendak: "És 20%-kal több CO2 is jut a levegőbe az etanollal"

Ami viszont CO2-semleges, mert a pár hónap vagy év alatt a levegőből fotoszintetizált CO2-t "szabadítja fel" újra, szemben a kőolajból nyert hajtóanyaggal...

BenőBá 2011.01.25. 20:04:06

@nagyfeszültség: Ja, és az olaj biznisz háttere az tiszta.
Arabok, oroszok, olajtőzsde, ezek kifejetten transzparens dolgok.

Bakkerovics Bakker 2011.01.25. 20:05:04

az igazi Sipi 2011.01.25. 19:59:55
inkább legyen műveletlen, mint elpazarolt.

Hungeralien 2011.01.25. 20:05:27

Ha annyira szar, miért agitálnak ellene ennyien?

Miért nem hagyják egyszerűen kimúlni mint bármi mást ami szar és senkinek nem kell...

Gondoltam olvashatok valami jó kis éret, de ezek az ellenérvek harmatgyengék. Mondjuk amíg nem lesz háromszor ennyi a benya, el sem gondolkodom semilyen átalakításon. Akkor viszont...

Balt 2011.01.25. 20:06:25

@victor vacendak: Ja, és nézzük meg az egyéb zöldkártya-paramétereket benzinnel és etanollal!

gabest1 2011.01.25. 20:06:50

@victor vacendak: De az CO2 onnan is jött, a levegőből. Ha viszont olajat égetünk, akkor az már plusz mennyiség.

Hungeralien 2011.01.25. 20:08:21

@gabest1:

Erre fogja mondani valaki majd érvként, hogy de a bioüzemanyagok előállításához több hagyományos üzemanyag kell mint amennyit termel. Amire te leírod hogy ez képtelenség, ő meg visszaválaszol hogy hülye vagy.

Céltalan vita...

Shawher 2011.01.25. 20:09:38

alkoholgyártási technológia: 3 kg kukorica/1 liter etanol
kukorica termésátlag: 80 mázsa/ hektár
kukorica termésátlag: 8 000 kg/hektár
kukorica termésátlag: 800 000 kg/ négyzetkilométer
egy négyzetkilométeren előállítható: 266 667 liter alkohol/nkm
egy átlagautó éves futása: 15 000 km
egy átlagautó átlag fogyasztása/km: 0,1 10l/100 km
egy átlagautó éves fogyasztása: 1 500 liter

1 nkm hány autó hoz elég: 178 autó
autók száma: 600 000 000 db
szükséges termőterület: 3 375 000 nkm
a szárazföld területe a földön: 148 939 100 nkm
az üzemanyag termőterület aránya: 2,3%

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.25. 20:10:19

Bioetanol? Anno a Riga mopedem festékhigítóval is ment, ha nem volt zseton benzinre.

Engem meg addig nem érdekel, míg nincs csapvízzel működő autó. Majd ha lesz, akkor az érdekelni fog.

schdl (törölt) 2011.01.25. 20:11:30

A technikai kérdésre válaszolva (bár nem vagyok nagy szaki, de utánajártam, mert megfontoltam az átalakítást): az ugynevezett átalakítás 20eFt-ért annyit jelent, hogy kapsz egy extra gyújtásvezérlőt a kocsidba, mert más a tiszta bioetanol égési tulajdonsága. Igen ám, de a rendszer többi része érintetlen marad, az alkohol meg szépen egy idő múlva megeszi az összes létező gumitömítést az üzemanyagellátó rendszerben. Magyarul lehet, hogy megtakarítasz 1 tankolást félévente, de utána cserélheted a fél kocsit - nem jó üzlet. Ez az átépítésre vonatkozik. Az eleve ilyen üzeműre fejlesztett kocsiknál ez nyilván nem játszik. Még valami: a "sima" benzin is tartalmaz bioetanolt, megszabott %-ban (kötelezően)

sutyerák 2011.01.25. 20:12:01

mintha azt láttam volna valamelyik ismeretterjesztő csatornán,hogy a kukorica szárából készítenek sört,majd abból lepárlással bioalkoholt.-amelyet aztán lehet tankolni.-valami általuk kifejlesztett baktériumokkal.
Tehát hulladékból és nem élelmiszerből-

Hungeralien 2011.01.25. 20:13:21

@Turk Hava Yollari: "Engem meg addig nem érdekel, míg nincs csapvízzel működő autó. Majd ha lesz, akkor az érdekelni fog."

Majd akkor azt is leugatja valaki hogy de a víz
- korrodálja az alkatrészeket
- Afrikában hányan szomjaznak
- drága lesz tőle a sör
- sosem fog kiépülni töltőhálózat
- nem jut majd a tűzoltóknak és leég minden ház

Fú, de furcsa hangultaban vagyok máma...

Shawher 2011.01.25. 20:13:38

szóval, a föld 2,3%át megművelve az sszes autó kizárólag etanollal járhatna
szerintem megcsinálható

nagyfeszültség 2011.01.25. 20:15:23

@az igazi Sipi: de szerintem ezen a blogon a fosszilis energiahordozók is fikázva vannak...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.25. 20:16:02

@Hungeralien: Á nem furcsa! Hidd el nekem lesz még sz*rabb is! (mármint a hangulatod...)

Balt 2011.01.25. 20:17:22

@schdl: "kapsz egy extra gyújtásvezérlőt a kocsidba, mert más a tiszta bioetanol égési tulajdonsága."

Mondjuk, hogy befecskendezés-vezérlőt. Kisebb az etanol fajlagos energiasűrűsége, ezért nagyobb mennyiség kell, általában hosszabb befecskendezési ciklus és/vagy nagyobb nyomás. Swiftnél ez egy alátét kérdése...

Lehet, hogy elegendő európai tapasztalat nincsen a fém-, gumi- stb. alkatrészek etanol-állóságára, de Brazíliában kb. 40 éve járnak kizárólag etanollal VW Käferek.

Hungeralien 2011.01.25. 20:17:50

@S.N.E/csak úgy: "inkább legyen műveletlen, mint elpazarolt. "

Na jó, erre a szánalmas kommentre már nem tudok nem reagálni: ha nem használsz egy megújuló valami, akkor az egyenlő a pazarlással. Az nem más, mint évente elfecséreln azt, amit használhatnánk is.

Persze minek is vitázom...?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 20:18:15

@Shawher: annyit tegyunk azert hozza, hogy a szarazfoldnek csak 12%-a alkalmas termoterulet.

@schdl: rendszeresen lvasok utana ennek a bioetanol dolognak. blogokon, felhasznalok tapasztalatait keresve. nem nagyon meselnek a tomitesek tonkretetelerol.

mellesleg bar 20 eve vegeztem mint vegyesz, raadasul gumi szakon es csak egy evet dolgoztam a szkamamban azt mondom, hogy ez egy baromsag:-)

Balt 2011.01.25. 20:18:46

@Hungeralien:
"- sosem fog kiépülni töltőhálózat
- nem jut majd a tűzoltóknak és leég minden ház"

:)) :)))

Balt 2011.01.25. 20:20:45

@az igazi Sipi: Jó, jó, de mi hajcsa...? :))

nagyfeszültség 2011.01.25. 20:21:19

@BenőBá: Igazad van, de attól még én nem örülök, hogy valakik most meg bioetanol címen szervezkednek a háttérben rengeteg közpénzzel. Egyébként azért a MOL tulajdonosi szervezete mégis ismertebb, mint mondjuk a legnagyobb hazai bioetanol üzemek mögött álló of shor cégeké.
De nem akarom megvédeni a benzinlobbit, elég szarság szárad a lelkükön.

Törökátok 2011.01.25. 20:24:03

Nekem az a bajom ezzel a biznisszel (és bárki bármit mond, neki is, mindenkinek), hogy nem vagyok benne vastagon. Sajnos vékonyan sem.

Balt 2011.01.25. 20:24:43

Egyébként meg: sok finom repcét és kukoricaszárat kívánok minden kedves méregzöldnek, valamint napelemmel töltött kirántott (berúgójú) liba(kergető) főfogást! :)

finalNmbr 2011.01.25. 20:27:46

még jó hogy jópár helyen már NEM élelmiszerből készül az etanol

Törökátok 2011.01.25. 20:35:59

@az igazi Sipi:

Természetesen. Mint írtam, mindenkinek. Ha milliárdokat keresnének vele, és a legnagyobb bajuk az lenne, hogy reggel a márványgarázsból a városban 23 liter BENZINT kajáló Maseratival, a 30+ liter benzint elpöfögő veterán '71-es Buick Riviera Boattail-el, vagy az ugyanannyi gázolajon elcsámcsogó H1-el álljanak ki, kurvára nem itt szájkaratéznának :) Ennyi.

2011.01.25. 20:36:32

Mit mondjak....

Nem lettem meggyőzve az írás alapján, hogy ez hülyeség. Mondjuk azt sem mondom, hogy ez új út, de ez a cikk kevés ahhoz, hogy leleplezzük a Nagy Bioetanol Összeesküvést.

A "névtelen informátorom" az általánosságban elpuffogtatott érvek nagyon kevesek ahhoz, hogy ennek értelme is legyen.

Örülök, hogy koptattad a billentyűzeted. Tényleges tények felmutatása hiányában kevés volt mindez.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.01.25. 20:38:43

A jelenlegi jóléti szintet (wc-re is autóval megy a civilizált világ) sehogy se lehet fenntartani. Gondolom ez a cikk is azért született, mert a szerzőjében elkezdtek kikristályosodni ezek a gondolatok a fenntarthatatlanságról.

victor vacendak 2011.01.25. 20:39:29

@az igazi Sipi: "ami csokkenteni szeretne a fogyasztast, vagy levaltana a fosszilis energiahordozokat valami masra"

Nem csökken a fogyasztás pl. az etanol esetében, sőt. A fosszilis leváltása még csak-csak, de szinte minden jelenleg alkalmazott alternatívának sok más hátulütője van, vagy is nem igazán zöld megoldás, nem annyira, hogy élhető legyen. A LPG-t mondjuk érdemes megfontolni, de én személy szerint azt sem tartom ideális megoldásnak.

ad3423324 2011.01.25. 20:41:00

@az igazi Sipi: mert a bioetanol minden, csak nem zöld.

Éhesló 2011.01.25. 20:43:23

Már nem tudja sem a postoló sem a méregzöld haverjai, hogy mit találjanak ki a többség kínzására.
Az autósok jól és békében elvoltak a benzinnel és a dízelolajjal, míg sok marha zöld ki nem találta, hogy ez nem kóser és elkezdték őket kínozni, mindenféle hülyeséggel, amitől semmi nem lett jobb, ellenben sokkal drágább lett és nehezebben üzembentarthatóvá vált.
De EZ NEM ELÉG a méregzöldeknek!
Amikor megtették az autósok amit követeltek rajtuk, megint nekik mentek minden marhasággal. Vég nélkül. Amiről két éve ezerrel hirdették ez kell, ma szar. Ami ma kell, holnapra lesz garantáltan szar.

Fejezzétek be, és járjatok gyalog, egyetek füvet, de abból is csak azt, amit nem gépekkel, vegyszerekkel, műtrágyával gyártanak. és nem szállítanak sehová sehonnan sem.
Ha eluntátok menjetek haza internet, víz és áram nélküli barlangotokba és rakjatok tüzet ha fáztok, de csakis kézzel, gyufa nélkül, kizárólag elhullott rőzséből, uszadékfából, nehogy egy fát is kivágjatok. Amit sz.rtok, pisáltok dugjátok fel mert az is környezetszennyező és fertőző.
No ekkor lesz közel NULLA a lábnyomotok a világban.
Alig várom a példamutatásotokat, elviszem a fiaimat megmutatni milyenek a fájintos méregzöldek, ha bégre példát mutattok...

A többi embert (a demokratikus többséget) meg hagyjátok békében a doktriner hülyeségeitekkel, mert elegünk volt a nácikból, komancsokból és a méregzöld ökonácikból is akik rajtunk próbálgatják az eszement ötleteiket, minden mindegy alapon!

opel16v · http://www.e85power.hu 2011.01.25. 20:44:07

Egyre durvább ez a foszilis lobbi... azért elég igénytelenre sikerült ez a két idézet, nem kell hozzá túlképzettnek lenni, hogy lássa az ember: a cikk írója találta ki... és pofátlanul behazudja, hogy inkognitóban akarja hagyni a forrását...

Tudtommal a cikk írójának ez már a sokadik dilettáns kirohanása... remélem talál hamar valami más
elfoglaltságot magának, és nem beszél több hülyeséget.

FeketeLeaves 2011.01.25. 20:44:28

Egy ilyen blognak az a dolga, hogy elmondja a kontra érveket a bioetanol ellenében.

Ez lenne a dolga, de ez már a második poszt, amiből süt a hülyeség.

Vagy az olajmulti megvette a bloggert és akkor érthető.

- Mert az összképhez hozzátartozna:
miért sötétebb az etanol biznisz, mint a kőolaj? Vagy a gázolaj? Lsd 90-es évek.
- Miért kap(na) nagyobb dotációt az etanol niznisz, mint a kőolaj biznisz? Lsd. lex MOL
- Mi ez a hülyeség arról, hogy elautózzuk az élelmiszer készletünket? Először meg kéne tanulni annyi kaját venni, amennyi kell otthonra, annyit kérni az étteremben, amivel pont jól lax, és a felesleg nem kukába menne. A kettő közötti különbözet elautózható vagy az élelmiszer árak csökkentésére fordítható. naponta 17 t pékárut dob ki a csak TESCO, mert megszárad, mert lejár a töltellék szavatossága, meg mert nem kell. Ne kenjük már a hedonista kereslet/kínálat kérdését a bioetanol gyártásra.

Ezt a bloggert megvette a MOL. vagy egyszerűen nem érti, hogyan kéne érvelni.

victor vacendak 2011.01.25. 20:45:52

@Shawher: 2007-es adatok szerint 806 millió autó volt. Akkor most mondjuk 900 millió. Az már mindjárt 3,3%-a szárazföldnek, és a termőterületnek ennél jóval tetemesebb rész. A vicc az, hogy a leggazdaságtalanabb, legkorszerűtlenebb autókat gyártó ország a No. 1. az évente piacra dobott járművek számát tekintve. Elég lenne az ő kontárkodásukat korlátozni, de ugye ez lehetetlen, mert a fél világ az ő pénzükre szorul.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 20:46:44

@victor vacendak: nem is mondtam egy szoval sem, hogy a bioetanol csokkenti a fogyasztast. a bioetanol a karosanyag-kibocsatast csokkenti.

amit en leirtam az az, hogy az olyan technikai megoldasokat fikazzak, amik csokkentik a foszilis energiahordozoval uzemelo motorok, jarmuvek teljesitmenyaranyos es/vagy valos fogyasztasat

Bambulka 2011.01.25. 20:48:07

Dolgoztam olajcégnél (Exxon), annál sötétebb biznisz nincs a világon. A környezetünket két dolog teszi tönkre alapvetően: fosszilis energiahordozók felhasználása és - talán kevésbé ismert módon - a haszonállat tartás. A bioetanol egy helyes irányba tett lépés.

FeketeLeaves 2011.01.25. 20:48:57

azt kifelejtettem, hogy az autók nem biotenanollal mennek, hanem bioetanol és benzin keverékével 85:15 arányban.

ha Budapesten minden 10. autó bioetanollal menne, mondjuk gázolja helyett (úgy értem nem azt tankolna, hanem az autó lenne erre elkalmas), töredékére csökkenne a korom szennyezés.

Anti Anyag (törölt) 2011.01.25. 20:50:52

A gazdák nyakára rohad a kukorica, de nem kell a bioetanol.

Ha nem a MOL lenne a legnagyobb hazai vállalat már rég bioetanollal járna mindenki és leszarnánk kell e a németeknek a disznóink húsa,

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.25. 20:55:55

"Magyarországon egyébként mindössze négy ilyen márka van."

Én ötöt tudok.

Kizárásos alapon a posztban a Peugeot szerepel. Ők azok, akiknél hír az van etanolos autóról, tesztek is vannak a magyar neten (308), de nyoma nincs náluk sehol a modellnek, bárhol túrom a weblapjukat.

És, hogy kik a többiek? Saab, Volvo, Ford és Dacia.
Dacia, bizony. Tessék csak belekukkantani az MCV árlistába.
És közben a konfigurátor a Dusternél is felajánl etanolos motort, de ott meg az árlistában nincs.

victor vacendak 2011.01.25. 20:56:07

@az igazi Sipi: nem írtad, nem írtad, de amit idéztem, az írtad, nem? Erre írtam, hogy a bioetanol - a mai poszt témája - nem felel meg a felvetésednek. Ennyi. Nem kell túlragozni.

A bioetanol akkor lesz vitális megoldás, ha elterjed a cellulózalapú előállítás nem? És mondjuk a motorok 100% etanolon futnak, nem pedig 15%-os keveréken. Magyarázza már el valaki...! :-)
Egyelőre még a pénztárca sem érzi meg a pozitív oldalát.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.25. 20:59:20

@FeketeLeaves: Én is olvastam valahol (nem mondhatom meg sajnos hol a forrás védelmében, csakúgy mint a posztoló sem mondja meg hol mondták neki azokat a dolgokat, ha mondták egyáltalán és nem maga találta ki), hogy a bloggazda az olajmulti fizetett ügynöke és szabadidejében az ördöggel cimborál.

Komolyra fordítva a szót, érdekes, hogy mondjuk a Közös Agrárpolitika (KAP) nem fáj a zöldeknek, sem pedig az, hogy a mai magyar mezőgazdaság kukorica termésátlaga hektáronként a 70-es évek végi szinten van. Az sem baj, hogy az olajért folytatott küzdelemmel ezerszámra pusztítjuk el embertársainkat - nyilván nem számít, hiszen jó messze van. Az viszont rögtön népellenség, aki E85-öt tankol. Mert a kombájn ami az előállításhoz szükséges kukoricát betakarítja energiát fogyaszt - vagy mi, ha jól értem az érvelést. A tartályhajó az mivel megy? Napenergiával? És a tank, amivel szétlövik mondjuk Irakot, az lendkerekes? És az a pénz honnan van, amivel olyan gusztustalan középkori diktatúrákat tartanak működésben, mint mondjuk Szaudi Arábia??

Nekem is vannak kérdéseim, nem csak neked, vancat.

victor vacendak 2011.01.25. 20:59:38

@bonifac: a bioetanolos Dacia csak Franciaországban van. Logan, Sandero, MCV és Duster.
Nálunk (románia) a hivatalos árlistán csak MCV GPL (gázüzemű) van.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.25. 21:04:54

@bonifac: Ja, az MCV-nél az utolsó, műszaki adatos oldalt nézd.

Segítek, az 1.6 16V motor etanolos.
A Dusterben is.

victor vacendak 2011.01.25. 21:07:47

@bonifac: és hol látod az árát? Mert csak az ülésszám szerepel, mint megkülönböztetés. Nem tudom, hogy ha bemennél és azt kérnéd, kapnál-e? Mivel romániában sem árusítják még. Ha egyáltalán.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 21:09:30

@victor vacendak: nem
amit te ideztel, az a szovegkornyezetbol kiragadott reszlet volt, ami koszonoviszonyban sem voltak azxzal, amit en allitottam.

sehol, egyetlen szoval nem mondtam, hogy a bioetanol csokkenti a fogyasztast. ha talalsz ilyet, szolj, ok?;-)

az, hogy nem erted meg az osszetett mondatokat es nem fogod fel azok jelenteset - lasd: funkcionalis analfabetizmus - mindossze a magyar okatatsi rendszer botranyos allapotanak a jele..:-)

sem szandekomban nem allt sehol azt allitani, hogy a bioetanol csokkenti a fogyasztast, sem nem sugalltam, sem nem ertelmezheto ugy az altalam irt hozzaszolas.

bambapacák 2011.01.25. 21:13:30

Lineárisan számítgatni a kukoricatermést az ökörség, mert a gyártás során a mezőgazdasági gépek, a szállítójárművek, a szárítók, az alkohol lepárlók is jelentős (fosszilis) energiahordozót fogysztanak, vagyis sokkal rosszabb az egyenleg. A szemestermény hússá alakítása talán még rosszabb hatásfokú, így részletes modellezés nélkül nem tudom melyik a nagyobb horog. Egyszerűen a robbanómotor korának kell lejárnia. Ha a villanyautó áramát hőerőművel állítjuk elő és a gagyi akkumulátorokba tuszkoljuk, akkor az összesített kihozatal ez esetben sem jobb. Ha élni akarnak az unokáink is, jöhet a gyalog meg a bringa, vonat. A sugárhajtású repülőgép sok ezer lóerős turbinái is dobálják a koporsónkra a földet. 7-8 milliárd ember számára csak egy FALANSZTER (lásd Madách Imre Az ember tragédiája) az "élhető modell, a mostani fogyasztói társadalom kényszerűen összezuhan. (100 éve a gyarmatokon 1 milliárd ember is összeveszett -i VH-, az élelemért a vízért mi más történhet?)

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.25. 21:13:56

@victor vacendak: Az árát nézd a 1.6 16V sorban.
Merthogy az etanolos motor benzines (is).

Volnál szíves figyelmesebben olvasni, megadtam minden infót, ne kelljen már szájbarágnom mindent.

Azt valóban nem tudom, ha bemennék, adnának-e. De az árlista és a weboldal szerint a Dacia ÁRUL etanolos motorral autókat. Pont.

Yasashi Tanuki 2011.01.25. 21:14:27

"Egyszerően bőgni támad kedvam, amikor a látom a biodízelalapanyag repceültetvényeket azokon a földeken, amelyeken emberi, vagy állati táplálkozásra alkalmas növényeket lehetett, és lehetne termeszteni. A kukorica elpöfögtetése miatt meg lazán ölni tudnék. "

Akkor nem támad kedved bőgni amikor az ország keleti felén parlagon állnak a földek, mert nem éri meg megművelni az alacsony átvételi árak és a terménytolvajok miatt. Pl. tavaly a léalmáért 8 ft-ot adtak, a meggy ára 60 Ft volt, a cigánybandák pedig teherautókkal járnak szüretelni a mások földjeire.

Magyarországon nem azért halnak éhen emberek mert nincs elég élelmiszer, hanem max azért mert lusták megművelni a kertjüket, vagy piára költik a kenyérre valót.

A bioetanol olyasvalami amit bármelyik évszakban egyenletes jó áron lehet értékesíteni, ebből meg lehet fizetni a földek őrzését és a napszámosokat is, és ez elég jó lehetőség az elmaradott vidékeken munkahelyteremtésre egy ilyen jó mezőgazdasági adottságú országnak, mint Magyarország.

Tóth Ágas 2011.01.25. 21:15:03

mitől olyan biztos itt mindenki abban, hogy az etanol megeszi a gumitömítéseket? én 3 éve csak etanolt tankolok, 120 ezer km óta semmi probléma nincs az autóval. a netnek tele kéne lenni horrorsztorikkal, hogy etanolt tankoltam és megette a tömítéseket.. egyébként hidegben is pöccre indul, az autóm, igaz van átalakítóm, ami 50 ezer Ft-ba került anno. és igen, megtérült, eddig kb 250eFt-ot spóroltam meg az etanol használatával.
és nem tudtam, hogy a Földön csak azóta van éhezés, amióta etanolt kapni. én úgy emlékszem előtte is volt éhezés amin a mezőgazdasági túltermelés sem segített.
az autóm CO kibocsátása pedig 0.00, mely értéket a zöldkártya kibocsátása előtt mérték be.
az etanol/E85 pedig a benzinnél magasabb oktánszámú üzemanyag, egész pontosan 105 oktános. a 85 az E85-ben az etanoltartalmat jelöli %-ban. A maradék 15% benzin.
A magasabb oktánszám a nagyobb nyomaték lehetőségét jelenti, ami a megfelelő elektronikával szintén kihasználható.
Az etanol tisztább, jobb üzemanyag, mint a benzin. Ezen nincs mit vitatni.
Sötét érdekek.. nem lehet, hogy a benzin és a dízelolaj mögött, az olajtársaságok tájékán vannak a sötét érdekek? A "spontán" megjelenő cikkek, "vélemények" az etanol haszontalanságáról.. Persze-persze, tudom, az olajtársaságok nem is alkalmaznak PR ügynökségeket...
Ne egyétek meg ezeket az etanolfikázó süketdumákat! Inkább tankoljatok olcsóbban.
Onnan fúj a szél, hogy 1 év alatt megtizenkétszereződtek az E85 eladások. Ami nyilván a benzineladások kárára ment.

victor vacendak 2011.01.25. 21:15:09

@az igazi Sipi: OK, utoljára, nehogy szétrobbanjon a fejed a nagy - nem magyar oktatásban szerzett tudástól -:
"miert fikaz minden probalkozast ami csokkenteni szeretne a fogyasztast, vagy levaltana a fosszilis energiahordozokat valami masra..?"

Itt a "minden próbálkozás, ami csökkenteni szeretné a fogyasztást" kifejezés vajon a mai posztban szereplő alternatívára is érvényes? Vagy nem? Mert azt nem írtad.

Egyébként ott, ahol te tanultál, azt nem mutatták meg, hogy miként tudod a magyar ékezetes billentyűzetet aktiválni?

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.25. 21:16:37

@victor vacendak: Fárasztasz.

A posztban a MAGYARORSZÁGON árult etanolos autókról van szó. Lehet, hogy Romániában a Duster nem az, de a MAGYAR konfigurátor mégis azt mondja.

Te most kivel vitázol? Velem?

Mert a magyar Dacia képviselettel kéne.
Magyarázd már meg nekik, hogy nincs etanolos autójuk, hiszen Romániában sincs.

ad3423324 2011.01.25. 21:19:29

@az igazi Sipi: "Ugyanakkor az igények számos okból jelentősen nőnek. Először is bolygónknak minden évben 79 millióval több embert kell ellátnia, s a népesség növekedése épp azokon a területeken a legnagyobb, ahol jelenleg is súlyosak az ellátási problémák. A jövő élelmezési problémáinak kezelése legalább annyira múlik a családtervezésen, mint a technológiai megoldásokon, erre a célra mégis nagyságrendileg századannyi pénz jut, mint az iraki háborúra [65]. Másodszor, több milliárd ember fogyaszt egyre több állati eredetű fehérjét, ami áttételesen a gabona kevésbé hatékony fölhasználását jelenti. A táplálékláncban fölfelé haladva az eredetileg növények által megkötött energiának mindig csak egy része épül be az állatok szervezetébe, ezért minél magasabban van egy élőlény a táplálékláncban, fogyasztása az energiafelhasználásnak annál kevésbé hatékony módját jelenti. Harmadrészt a bioüzemanyagok térnyerése újabb versenyhelyzetet teremt: a mezőgazdasági termelők választhatnak, hogy termékeiket élelmezési vagy energetikai felhasználás céljából értékesítsék, ezáltal tovább erősödik az olajár és az élelmiszerárak közötti csatolás. Az Egyesült Államok kukoricatermésének 30%-a etanollá alakul akkor, amikor tanulmányok bizonyítják, hogy érdemesebb lenne a biomasszából áramot előállítani, és ezzel elektromos autókat hajtani [63]. A világ vezető gabonaexportőre így kevesebb kukoricával látja el a világpiacot, ami miatt nagyobb termelésre van szükség más országokban, ez viszont ökoszisztémák átalakításával és általában jelentős CO2 kibocsátással jár. Hasonlóan a pálmaolaj üzemanyagként való alkalmazásához, az üvegházgáz-kibocsátás szempontjából is rosszabbul járhatunk, mintha hagyományos üzemanyagot használnák, vagy a megtérülési idő évszázados nagyságrendű lehet [64]. A világ élelmezésének energia-hatékony megoldásai nem csak az éhezők számát csökkenthetik, hanem a mezőgazdasági szektor (közlekedésével egy nagyságrendbe eső) kibocsátásainak mérséklésében is központi jelentőségűek. "

ehhez ugye hozzá kell tenni, hogy a bioetanol iránti megnövekedett kereslet újabb nagy területű termőföldek létrehozását vonná maga után, ez csak erdőirtással megoldható...

FeketeLeaves 2011.01.25. 21:19:46

@Zig Zag:
mély egyetértésem. és még fokozni tudnám azzal, hogy vajon mi kerül többe? Az Etanol(lal kevert) üzemanyagot előállítani (gondoljunk arra, hogy a kontinentális övben gyakorlatilag lokáisan előállítható) vagy benzin/gázolaj infrastruktúrát működtetni, több-ezer km-ről szállítani az olaja.

És adjuk hozzá az egészségügyi költségeket, amelyek a rengeteg felsőléguti megbetegedéssel együtt járnak (még nem is tudjuk pntosan, kb 15-20 év kell hozzá), hogy a gázolaj mikro és nano részecskék milyne károkat okoznak a tüdőnkben. feltevések vannak, klinikai tesztek folyamatban, de végleges eredmény még nincs.

Egyéként írta már valaki: demagóg dolog azt állítani, hogy etanol cska emberi étkezésre alkalmas alapanyagból állítható elő. nem, de pillanatnyilag abból a leghatékonyabb Mindezt úgy, hogy azt a kukoricát fermentálják, amit egyébként a sertéések kapnának, hogy aztán zsugorfóliába csomagolt pick szalámi legyen a polcon.

mert ebben a kicseszett országban vajon hányan élnek minden nap puliszkán (kukoricadarán). Én évente max 10 csőnyi kukoricát eszem meg direktbe. a többit állati takarmányon keresztül.

aválasztó 2011.01.25. 21:21:03

Nagyon gyengére sikerült ez cikk. Sötét konspirációk sejtetése,
homályos utalások. Tehát csak rosszindulat. A képzetlenek megtévesztésére sem alkalmas. Az olajlobbi simogatására viszont megfelel. Nem sokára nem kell gondolkodnia az írónak,
hogy mit fog tankolni, mert már az olajlobbi sem lesz sehol, és se az ő szekerét , se az olajosokét nem tolja már semmi.....
Marad neki is az "alternatív" akkor megint előveheti és olvasgathatja ezt a " remeket ".

FeketeLeaves 2011.01.25. 21:21:49

Bocsánat a rengeteg elütésért. Ismerem a nyelvünket, Csak szarul gépelek a laptop billentyűzetén.

dihjital 2011.01.25. 21:23:28

Szerintem egyszerű, hogy miért tankolják az emberek: 100 forinttal olcsóbb a 95-ös benzinnél. Én is ezt tankolom, és a CO2 kibocsátás etanollal egy nagyságrenddel kisebb mint normál üzemanyag esetén. Mennyivel jobb a ritka földfémeket használó hibrid vagy teljesen elektromos autó és nem mellékesen mit is termel manapság a magyar mezőgazdaság?

victor vacendak 2011.01.25. 21:23:56

@bonifac: az MCV-t megtaláltam, bocsánatodért esedezem, de a Duster nem etanolos. Csak a K4M 696 motorverzió E85 kompatibilis, a Duster pedig csak K4M 690, ez a régi Euro4-es, és a K4M 606-os, ez az újabb Euro 5-ös. Előbbi a fronthajtásoshoz, utóbbi a 4x4-hez jár. Nem vitatkozom, csak a figyelmedbe ajánlom. A magyar oldalon is elérhető a technikai infó, én szívesen, szarkazmus és arrogancia nélkül is segítek :-)

www.dacia-local.hu/pdf/arlista/arlista_duster.pdf

a Dusterről, és ott is pont az a két motor szerepel, ami az őshazában. Sajnálom, hogy ellentmondtam. :-)

FeketeLeaves 2011.01.25. 21:25:38

Fél óra netes kutakodás/kérdezősködés után kiderült, hogy ki ez a "hozzáértő".
Megtartom magamnak a nevet, de sem agrár, sem kémiai/technológiai, sem közgazdasági ismerete és tapasztalata nincsen.

Mekk mester, aki mindnehez ért. Kb. ezen a szinten.
Köszönjük elég volt, be lehet zárni a blogot, a következő alkalommal kiteszem ide a nevet és az elérhetőséget.

Ajánlom, mindenki kutakodjon kicsit a neten, könnyű ráismerni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 21:27:46

@victor vacendak: nem
nem ervenyes

a "vagy" szocska a magyarban valasztast jelol. tehat ulok, vagy allok. ebren vagyok, vagy alszom.

amire te gondolsz, az az "es" szocskaval lenne jo.
ha azt irtam volna, hogy "csokkentene a fogyasztast ES! levaltana a fosszilis energiahordozokat", akkor igazad lenne.

en viszont a vagy szot hasznaltam.

latod, egyetlen kis szo hogy ki tud csesznii veled..?;-)

gyurj meg a magyarodra..:-)

Überspannung 2011.01.25. 21:28:35

Egy lehetséges megoldás a problémára:
www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/megoldas_a_magas_arakra_jon_a_bakteriumbenzin.144267.html
Jópár sivatagot tele kellene telepíteni vele, hogy ki tudja váltani a kőolaj alapú üzemanyagot. Viszont kár, hogy ha megvalósul, visszafoghatja az elektromos autók terjedését.

aválasztó 2011.01.25. 21:30:10

Ja , és egyébként hallgassatok Tóth Ágasra .

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.01.25. 21:32:21

@الله أكبر: ertem en, de egyelore az elektromos hajtas a kozeleben sincs a belsoegesu motorok eljesittmenyenek es hatotavolsaganak.

az elelmezesi gondokat meg nem a bioetanol idezi elo, legfeljebb csepegtet kicsit abba a teli poharba, amit 6.8 milliard ember hugyozott tele.

a versenyhelyzet pedig kivanatos:-)

victor vacendak 2011.01.25. 21:32:54

@dihjital: nem úgy van, hogy bár az E85 esetében 21%-kal kevesebb az Co2 kibocsátás, de a magasabb fogyasztás miatt ez valójában 19%-kal magasabb értéket ad a végén? A tiszta alkohol üzem lenne az ideális, ott valóban alacsonyabb a kibocsátás. Vagy, ha a benzinhez külön fecskendezik az alkoholt, ami többek között kiküszöböli a az oldott víztartalmat, a hidegbéli viselkedést, de mivel külön tankban kéne tárolni nem túl egyszerű megoldás.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.25. 21:34:07

@FeketeLeaves: Aztán ugye ott van még a kedvencem: teljes ciklusra számított értékek. És akkor ugye jönnek mindenféle számokkal. Aztán benyögöm, hogy a köolajnál milyen teljes ciklust számol? Visszatöltik a föld alá, vagy az 50 000 évnyi újratermelődést veszi alapul, vagy mi?

ad3423324 2011.01.25. 21:34:12

@az igazi Sipi: persze, hogy kívánatos, ha az a célunk, hogy 50-100 év múlva lakhatatlan legyen ez a bolygó.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.25. 21:36:36

@victor vacendak:

Szóval az MCV megvan? Akkor forgalmaz a Dacia etanolos autót? Igennel vagy nemmel válaszolj, légy szíves.

A Duster esetében sem mondtál ellent. (Valamiért ez neked szívügyed, hogy fennakadsz az információim egyik részén, felfújod, és úgy csinálsz, mintha csak arról lenne szó.) Ha átolvasod, amiket írtam, az annyi volt, hogy a konfigurátor felkínál etanolos Dustert. Az árlistában pontosan tudom, hogy nincs.
Ezt írtam, idézem: "Dacia, bizony. Tessék csak belekukkantani az MCV árlistába.
És közben a konfigurátor a Dusternél is felajánl etanolos motort, de ott meg az árlistában nincs. "

Egyébként, mivel a konfigurátor franciául beszél az üzemanyagoknál, ezért vagy hibásan vették át a franciáktól, vagy annyit jelent, hogy LESZ etanolos Duster.

Szarkazmus nem lett volna, ha nem mondasz zsigerből ellent, anélkül, hogy utánanéznél, és nem értetlenkednél. Még mindig. (Arroganciát ne emlegess.)

És továbbra is a magyar Dacia képviselettel kéne vitáznod, nem velem. Én csak közöltem pár infót, ami a weblapjukról származik.
Te meg nekemesel, szakmai részletekkel bizonyítva "igazadat". (Valójában meg semmit, mert azt bizonyítod, hogy a magyar árlistában nincs etanolos Duster. Én meg nem mondtam, hogy van. Azt, hogy a konfigurátor szerint akkor miért van, meg elegánsan figyelmen kívül hagyod.)

Tudod mit? Írok nekik, és rákérdezek, hogy miért ajánl fel a konfigurátor etanolos Dustert. De komolyan.

Forest (törölt) 2011.01.25. 21:37:08

Jó az a bioetanol.
Szerelő is mondta, hogy a futárgyerek Suzukija hogyan égett le az akna fölött. Merthogy a sok okos ember beletankolja a normál autóba a bioetanolt, az meg szépen, módszeresen felzabálja a benzinszállításra amúgy alkalmas rendszerben a gumicsöveket.
Ja, hogy át kellene alakítani etanol-kompatibilisre? Pénzt költeni egy olyan technológiára, ami csak kicsit olcsóbb a benzinnél?
Az úgy már nem buli.
A sztori vége az lett, hogy a szerelő kifizette a srácnak az autót, de attól a naptól kezdve a féléves VW Passat-hoz sem nyúl hozzá, ha csak egyszer bioetanolt tankoltak bele.
Akinek esze van (és némi készpénze) beleteszi a full automata gázrendszert az autóba, és jár kb féláron.
Igaz ott deklaráltan ára van a beszerelésnek, mert ott nem csak beleb@szarintják a tartályt egy gumicsővel, meg egy nyomáscsökkentővel, hanem kiépítik a full rendszert a betöltő csonktól, a computeren át a befecskendezőkig.
Az egyik legtisztább üzemű rendszer.
Csak hát pénzbe kerül.

dihjital 2011.01.25. 21:38:03

@victor vacendak: Nekem kb. 10%-al fogyaszt többet etanollal, amennyiben tisztán ezzel megyek (van átalakító az autóban). A kutaknál azt látom, hogy nagyon sokat (főleg télen) csak felesben tankolnak etanolt vagy még kevesebbet, hogy egyáltalán elinduljon az autó. Nyáron ilyen gond nincsen. Akárhogy is vesszük lassan 400 forint egy liter benzin és akinek sokat kell menni az megnézi, hogy mennyiért tud alternatívát. Én inkább ezt tankolom és nem járok át a szomszédos országokba. Hiába magyar autóba, magyar üzemanyag kell ....

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.25. 21:39:35

@victor vacendak: "őshazában"

Ezt nem tudom szó nélkül hagyni, ne haragudj.

Románia nem egyenlő Erdéllyel. (Ez világos.)
Erdély pedig nem a magyar őshaza. (Ezt meg tanultuk.)

(Ha félreértettem volna, bocs.)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.25. 21:39:38

@FeketeLeaves: "azt a kukoricát fermentálják, amit egyébként a sertéések kapnának, hogy aztán zsugorfóliába csomagolt pick szalámi legyen a polcon." Na ez meg a másik. Milyen sertés enné meg, amikor az állatállományt kivágták, mert a francia paraszton kívül senkinek sem jó KAP miatt az az érdek, hogy egy szál állattenyésztés, egy fikarcnyi növénytermesztés ne legyen Mo-on. Akkor milyen sertés enné meg azt a kukoricát?? Nézzenek meg már egy statisztikát, mennyi lábasjószág van ma idehaza. Nem tévedés, az 1940-es évek végi szinten vagyunk, tehát a 2.vh. utáni értékeket mutatjuk. A szlovák tej persze senkit sem zavar, azt veszik óccsóért a Tescoban.

Csak Norris 2011.01.25. 21:42:22

@dihjital: Lehet hogy olcsóbb, de valaki írta hogy 20% többletfogyasztás van.
Hát nekem: Városban benzin: 7.7L ethanol 8.2L, itt még jó lenne...
De hát én olyan fajta vagyok aki a autóval nem dugózni szeret, így inkább messzire jártam vele, a pályán 130-nál már benzin 7-7.2L, ethanol 9.5L.
Így már nem is akkor buli. Aki meg csak a Ft/l-ig lát megérdemli.
Én 3 hónap után kiszereltem, mert ha még üzemanyagszivattyúm is megdöglik akkor már ráfizetésbe megy a dolog.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.01.25. 21:42:32

A Peugeot esetében csak rendelésre hoznak ide bioetanolos 308-at. Mivel a bioetanolos márkák vezetőit és PR-osait ismerem, nem tartom valószínűnek, hogy valamelyikük is ilyen nyilatkozatot adott volna, ennél sokkal profibbak, még privátban is. Az tény, (és ezt nagyon nem hangsúlyozzák a bioetanol kapcsán) hogy elsősorban a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére alkalmas a bioetanol. (Mivel megújuló erőforrásról van szó, a kocsiból távozó CO2 újra megkötésre kerül a következő adag kukoricában.) A tapasztalatok alapján azt lehet mondani, hogy a húszezer forintos átalakítások messze nem megfelelőek. Egy teljes átalakítás százezres nagyságrendű, és ebben az esetben lehetünk biztosak abban, hogy nem okozunk komolyabb kárt az autóban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy garanciális autó esetén ez a beavatkozás szinte minden esetben a gyári garancia elvesztését jelenti. Az is tény, hogy a benzin 10% is bio lesz lassan. Valahogyan az egyensúlyt kellene megtalálni az élelmiszer termelés és a bioüzemanyag gyártása között. Egyébként a februári kormányülésen lesz egy olyan tervezet, ami felülvizsgálja az üzemanyagok adótartalmát. Na nem a benziné és a dízelé fog csökkenni, hanem a gázé és a bioetanolé nőni.

Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus 2011.01.25. 21:44:48

kurva nagy baromság, és még mocskosul álszent dolog is.

dihjital 2011.01.25. 21:48:02

@Desmond77: Annó vettem a fáradságot és elmentem leméretni, hogy mi a hatása az etanolnak az autó teljesítményére. Érdekes volt látni, hogy pl. etanollal 89 fokig tudott az olaj az autóban melegedni 6000-es fordulat felett, ahol a normál benzin 100 fok körül volt. Nekem a V6 3.0L 9 fölött van autópályán. Ehhez képest a 10 liter már nem nagy lépés. Ja és miért V6 3.0L? Mert éves szinten 60 ezer kilométert utazom és ez egy Ignisben nem akkora buli...Na, jó éjszakát mindenkinek.

Bakkerovics Bakker 2011.01.25. 21:53:15

Hungeralien 2011.01.25. 20:17:50
ha értenél a mezőgazdasághoz, nem mondtál volna ekkora baromságot.
ismerős számodra az a furcsa szó, hogy talaj-erőforrás?

agydoki 2011.01.25. 21:54:16

Hát az összes hozzászólást nem olvastam végig, csak a posztot. Az inkognitósdi, nevek nélkül... az egy vicc, ez a messziről jött ember azt mond amit akar kategória. Az hogy a bioetanol gyártás miatt bárhol bárki is éhezne, megint csak komolytalan. Ha bevetnénk a 20-30 éve parlagon álló földeket az országban, adnánk pár ezer embernek munkát, akik most is esznek, de nem csinálnak (nem tudnak) semmit egész nap. Egy jó pont. Az én autómban nincs átalakító, nyáron 50-50, télen 30-70 arányban tankolom az etanolt benzinnel, 3%-10% közt van a többlet fogyasztás. Az autó ilyen üzemben megtett 70 ezer km után is hibátlan, legalábbis olyan baja nem volt, aminek bármi köze lenne az üzemanyag ellátáshoz. (Amúgy van már benne 220 ezer, nem hiszem, hogy élettartam problémák lesznek.) A karbon ciklus nullás mérlegéhez, amit az etanol előnyeként szoktak felhozni, nem mondok semmit, ez logikus nagyjából, viszont az 50-50-es üzemben mérhető alacsonyabb kéndioxid és nitrogén-oxid kibocsájtás etanollal alacsonyabb, ez mérhető. Szóval amit én most látok, állásokat lehetne vele teremteni, plusz kevésbé fulladoznék, ha többen használnák, mint a dízelt. Igazából az éhező afrikaiak nem érdekelnek. Se a 2 milliárd kínai és indiai, ők vannak többen a kelleténél.

Csak Norris 2011.01.25. 21:54:42

@dihjital: NEkem nem kell magyarázkodni a nagyköbcenti miatt. A lehközelebbi nekem is 2.5 V6 volt. Jártam Karlsruhéba wagonr-rel, uh tudom miről beszélsz. Az 1l plusz tényleg nem sok. Nekem most a focus 1.6 hozta amit feljebb írtam. Az meg annyiranem jó.
A gázban még jobban hinnék, mert az németeknél is 65-70 cent, a benzin 1.40-hez képest, de hát veszélyeseb elvileg, meg ki van tiltva a parkolóházakból...

Rive 2011.01.25. 21:55:29

???Mijeza' zizé?

OK, a bioetanol (jelen termelési metódusai) körül tényleg vannak kérdőjelek, de ez a bejegyzés már (az egyik előző etanolos még talán) végképpp nem kérdőjelekről szól, hanem szimpla fikatúra.

No mindegy, ami idetartozik:

- a direkt kockázatok dolgában a metanolos közösség jól képben van, ezt ekézni tán' nem kéne.
- az élelemellátással kapcsolatos gondok jelenleg csak korlátozott jelentőségűek - igen, később lehet probléma: az etanolt ennek ellenére is megéri 'életben' tartani, szimplán, mert több alternatív, igencsak igéretes alkoholos módszer is kutatás, fejlesztés alatt van.
- EROEI dolgában, mint előző pont
- életciklus-elemzés dettó.

_Lehet_, hogy az etanol zsákútca, de nem _biztos_, és aki csak egy vasat tart most a tűzbe, az nagyon könnyen szopóágon találhatja magát.

Az olajlobbi pedig köszöni, jelenleg az egyik legnagyobb befektetője a zöldiparnak - köszönöm a hívőknek, mindig olyan jókat vigyorgok, amikor valaki bedobja ezt a hülyeséget.

gaspi.gt 2011.01.25. 21:55:56

Bocsi, nem olvastam az előző százmillió hozzászólást. Ez csak a technológiai része lesz ennek a vitának:

Szóval bioetanol: tényleg az elején az élelmiszer termesztésére használható földeket vett el ennek termelése. Emiatt ugrottak is egyet az élelmiszerárak. Ez lehet az első generációs bioetanolgyártás kb. .

Ma már a szakirodalom nem ezekkel van tele - nem véletlenül -, hiszen ezek nem fenntarthatóak. Ma már a mezőgazdasági hulladékokból (szár, szalma, ilyesmi) csinálják a bioetanolt, mert így a mezőgazdasági termék melléktermékéből (jó, mi?) is értékes árut állíthat elő. Ami így már "biokompatibilis".

Az étolaj-áremelkedés háttere: bizony, a repce/napraforgó/egyéb-sok-olajat-termelő-növény olaj előállítására történő termesztése miatt megugrott ezek kereskedelmi ára. De ezek is kiszorultak mára a mainstream kutatásokból. A kereskedők meg nyilván tartják/nagyon-lassan-csökkentik ezek árát. Hát nyilván, nekik ez éri meg.

13+1: ott van az időjárás, azért is drága minden

Daniel Ortega 2011.01.25. 22:09:21

Nekem a 26 éves colt-nál bevált a fele-fele arány (nyáron) átalakítás nélkül. Nem rohadt le semmi. Amúgy sem egy rakéta, de nem is kell több (szerintem) Egyébként nem ott van a gond, hogy "élelmiszerből" csinálják, hanem amennyi kaját kidobunk a szemétbe az mekkora termőterületen termett meg, hány tonna vegyszer felhasználásával és ebből hány éhező lakna jól ha az élelmiszerek elosztása megfelelő lenne... Ezekből még trágya sem lesz, mert megy a hulladékégetőbe.
De nem hinném, hogy az etanol előállítása több energiába kerül,mint a benziné
Az étolaj ára meg mesterségesen magas, itthon annyi van belőle, hogy fürdeni lehetne benne.
Amúgy az 1920-as években itthon is törvényben volt, hogy a benzinbe alkoholt kell keverni, úgyhogy ez nem új. Olyat meg nem láttam, hogy valakinek berozsdásodott a motorblokkja (főleg belülről)

Karvaly 2011.01.25. 22:15:21

"Egyszerően bőgni támad kedvam, amikor a látom a biodízelalapanyag repceültetvényeket azokon a földeken, amelyeken emberi, vagy állati táplálkozásra alkalmas növényeket lehetett, és lehetne termeszteni. A kukorica elpöfögtetése miatt meg lazán ölni tudnék."

Gondoltam, jelzem, hogy a karácsonyfát vagy a virágokat sem esszük meg. Sőt, azokat a növényeket sem, amikből póló vagy éppen - áttételesen - bőrhuzat vagy cipő lesz.

Ejoy 2011.01.25. 22:16:38

Ha ez a poszt 15évvel ezelőtt íródott volna akkor azt mondanám rendben. Most viszont inkább azt mondom, hogy: szégyen...

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.25. 22:17:48

@az igazi Sipi: Ööö, és a megengedő vagy? (Te csak a kizárót említed.)

ave 2011.01.25. 22:21:39

Csak azert olcsobb, mert az allam tamogatja, nincs rajta annyi ado. Vagyis igazabol egyaltalan nem gazdasagos uzemanyag.
De hat a bioize is munkat ad parezer embernek, nehez erre azt mondani, hogy hagyjuk a fenebe, mehetnek vilagga.

gp 2011.01.25. 22:26:00

@az igazi Sipi: Valóban. Túlnépesedés. Pontosan ezért pörögnek ezerrel az élelmiszeriparban a génmanipulálások/kutatások a növényeknél vagy az állatoknál. Persze a tengerentúlon még inkább ezen dolgoznak. Mi, a vén Európában, meg majd vesszük tőlük drágán.

Balt 2011.01.25. 22:30:49

@FeketeLeaves: "azt kifelejtettem, hogy az autók nem biotenanollal mennek, hanem bioetanol és benzin keverékével 85:15 arányban."

Sőt, tudtommal télen 70:30. (Nem Dávid Ibolya-i értelemben, csak több benne a banya... akarom mondani: benya.)

31/48 2011.01.25. 22:33:24

Előttem szólók már mindent elmondtak erről a gusztustalan posztról, de nekem ez:

@Zig Zag: a komment tetszett a legjobban.

Szaúd-Arábia ritka nagy szégyenfolt, nem is beszélve arról, hogy az Al-Kaidától kezdve a muzulmán terrorszervezetek többségének hátországa.

Brazília meg köszöni szépen jól elvan a bioetanollal. Akkor hogy is van ez?

szethi 2011.01.25. 22:37:00

Üdv!
Én a cikkben említett rohadék etanolátalaktó beépítők közé tartozom. Több éve. Ezért teljesen hiteltelen vagyok.

1. Megfalalő átalakítóval működik.
2. Igen, többet eszik. Aki csak városban, 3 km- távokra, sokat hideg motorral használja, annak én nem ajánlom, mert sokat ehet.
3. Lófaxt eszi a tömítést. A szesz sokkal kevésbé agresszív anyag mint a benzin. Egyszerű próba, tegyél tejfölös pohárba, meglátod melyik oldja fel a kettő közül.
4. Egy francot ég le a Szutyuki tőle simán beletankolva. Pont az az egyik baja, hogy kicsit nehezebben gyullad mint a benzin. Ha az a bontószökevény leégett, akkor leégett volna benzinnel is.
5. A motor ( kuncsaftok beszámolója alapján) sokszor csendesebb, némileg rugalmasabb, úgy általában kellemesebb vele. A turbó benzines viszont határozottan igen megmarhul tőle, szinte chiptuning.

6. mondjuk egy V-ös Golfot, és hasonlókat nagy cumi etanollal vinni műszakira, mert ki fogják vágni. Hiába jó a CO, ha a lambda érték nem, és az a tulok vizsgapad nem ismeri ezt a verziót. Kimaradt a drága szoftverből, úgyhogy nem engedi tovább, de ez nem az etanol hibája, hanem azé a baromé, aki a szoftvert írta. ( Egyébként a szoftver nem ismeri az OPC Astrát sem, akinek gyárilag 1000 az alapjárat, úgyhogy fék/kuplung módszerrel kell 800-ra fullasztani, különben nem engedi tovább)

És a végére annyit, hogy az Opelnek is van etanolos gyári Astrája aranyárban. Opel márkaszervizes ismerős végigcikkszámozta az alkatrészeket, AC-tól a befecskendező szelepekig minden ugyanaz, kivéve a motorvezérlőt, amiben simán kicsit módosított szoftver fut, úgyhogy ismét nem kell a horror a gumitömítések haláláról, meg az élettartamról!

Annyi előfordulhat átalakító nélkül, hogy folyamatos szegénykeverékes üzemben mehet egyes tipusok motorja, ami nagyobb folyamatos terhelésnél szelepelégést dugólukadást okozhat, de ehez taposni kell rendesen.

roki 2011.01.25. 22:39:14

Az a helyzet, hogy várhatók voltak ezek az etanol-fanyalgó hozzászólások, mivel 100-110 $/hordó olajárnál lesz rentábilis a ~ 30-40.000 FT/T áru kukoricából etanolt előállítani közlekedési célra.

Jelenleg ugyan magasabb a kukorica ára, 55.000 Ft/T, de ez azt jelenti, hogy 140$/hordó olajár körül be fog indulni teljes gőzzel az összes magyarországi etanolüzem is.

Lényegében a gabonafélék ára hozzá van kötve az olajárhoz és egyes országok lobbistái nem szeretnék ezt az árat megfizetni, a jövőben is igényelnék a dömpingáron megszerezhető élelmiszer alapanyagot a gyors ütemben szaporodó népességük etetéséhez..

Magyarországnak nyilván az az érdeke, hogy minél drágábban értékesítsük a jelentős nagyságú felelslegeinket.

Zajgyár 2011.01.25. 22:41:15

@ave: "Csak azert olcsobb, mert az allam tamogatja, nincs rajta annyi ado."

Ja, de ha én kitalálnám a vízmotort, akkor a vízre is jövedéki adót vetnének ki. Ha a balatoni iszappal működő motort találnám ki, akkor arra is rakna vagy 70% adót a kormányunk (Gyurcsány is és Orbán is, mivel egykutyák!).

Mert ugye a bioetanol sem más, mint etanol -> etil alkohol vagyis amit megiszunk sör/bor/pálinka formájában.

Ha főzöl magadnak 50l pálinkát, azt megteheted adómentesen, de ha beletöltöd a kocsidba, üzemanyag jövedéki adót kell rá fizetni...

Az, hogy az állam agyonadóztat, az nem támogatás, hanem legális rablás. Az sem támogatás hogy valamit nem adóztat annyira, az kis rablás.

roki 2011.01.25. 22:52:45

@Zajgyár: Ha főzöl magadnak 50l pálinkát, azt megteheted adómentesen, de ha beletöltöd a kocsidba, üzemanyag jövedéki adót kell rá fizetni...

Szerinted lesz olyan finánc, aki rám bizonyítja, hogy a kifőzött krumplihéj cefréből furikázom?

A fejenként 50 liter erről szól, hiszen az egy családra nagymamával már 250 liter üzemanyag, amit egy következő generációs kisautóban kúton tankolt benzinnel felesben már ismét megfizethető teszi a közlekedést, bármennyit is akarnak a sejkek kizsarolni belőlünk.

A cseresznyém ott rohad évek óta a fák alatt, most már talán értelme lesz lehajolni érte.

Balt 2011.01.25. 23:00:03

@victor vacendak: "nem úgy van, hogy bár az E85 esetében 21%-kal kevesebb az Co2 kibocsátás, de a magasabb fogyasztás miatt ez valójában 19%-kal magasabb értéket ad a végén?"

Egy biztos: nem változtat a jelen CO2-mérlegén, szemben a kőolajból (gázból, szénből stb.) nyert fosszilis energiahordozókkal.

szethi 2011.01.25. 23:00:30

Roki! Csak 98%-os szeszt kell főznöd, amit még nagyeszű Orbánunk is tilt. Sima házipálasszel meg egyik motor sem fog menni

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2011.01.25. 23:02:19

Szeretem ezt a blogot, mindig felvidít a marhaságaival :D

Balt 2011.01.25. 23:03:29

@Forest: "sok okos ember beletankolja a normál autóba a bioetanolt, az meg szépen, módszeresen felzabálja a benzinszállításra amúgy alkalmas rendszerben a gumicsöveket."

Kamu. Hirtelen itt egy próba:
www.injektor.hu/index.jsp?id=2&main=181&akt=2
"Fél évet állt az üzemanyagcső E85-ben. Szemmel látható elváltozás nincs rajta. A rövid csődarabot 6 bar nyomással terheltük 1 órán keresztül, amit hibátlanul elviselt. Ilyen nagy nyomás rendeltetésszerűen csak a KE rendszernél fordul elő."

Balt 2011.01.25. 23:04:35

@Forest: "Az egyik legtisztább üzemű rendszer."

És nem széndioxid-semleges.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.25. 23:08:36

@roki: és hogyan csinálsz otthon víztelenített szeszt? csak kérdem?

roki 2011.01.25. 23:09:08

@szethi:
A finomításnál olyanra finomítod, amilyenre akarod, legfeljebb ha ott áll a hátam mögött a finánc, akkor nem üzemanyagot csinálok, hanem páleszt.
Örökké csak nem áll ott, akkor legfeljebb majd felrakom harmadszor is.
Az a fontos, hogy a főzőt ne vihesse el, mert a réz drága dolog....;)))

roki 2011.01.25. 23:11:37

@Zig Zag:
Gondolom a 98%-os jó, azt még lehet csinálni, de szerintem egy darabka szeparátor membránhoz is hozzájut az, aki nagyon akar.

szethi 2011.01.25. 23:20:17

@roki: Van a rézre egy fináncnál sokkal veszélyesebb csapat, úgyhogy vigyázz, ne csillanjon ki a sufniból. :-)))

Balt 2011.01.25. 23:20:53

@szethi: "6. mondjuk egy V-ös Golfot, és hasonlókat nagy cumi etanollal vinni műszakira, mert ki fogják vágni. Hiába jó a CO, ha a lambda érték nem, és az a tulok vizsgapad nem ismeri ezt a verziót."

Nyáron kipróbáltam a "tiszta" E85-öt egy mezei (alátétes) Swiftben. (Nyáron nem is volt indítási probléma sem, télen már lenne...) Elfelejtettem, hogy tele tank etanollal kell így mennem vizsgázni, de csont nélkül átment az Autóklubnál, még csak nem is kérdeztek semmit, pedig ugye elég pálinka szaga van. :) (Ez már ODB- stekkeres motor.)

szethi 2011.01.25. 23:22:53

@Balt: Mindig ezzel jönnek elsőre. Csak amotorbenzin agresszív, mert pl a gyógyszertári, azaz sebbenzin is teljesen békés anyag szinte még a kotonra is. Ezért szoktam javasolni a tejfölöspohát tesztet, aztán a mély hallgatás közbeni elgondolkodást.

Balt 2011.01.25. 23:24:18

@Desmond77: A fentebb citált írásból:

"Üzemanyag szivattyú és négy darab befecskendező szelep hosszútávú "bioetanol állósági vizsgálata".
Az edényben elhelyezett üzemanyagszivattyú (az edényben jobbra, hátul) az E85-öt az elosztócsőbe nyomja. A befecskendező szelepek egyszerre, szakaszosan működnek, 50% kitöltési tényezővel. Mint megfigyelhető, a befecskendező szelepekből az üzemanyag visszakerül az edénybe, ugyanígy a nyomásszabályzó (az elosztócső végén, jobbra) utáni, visszafolyó ági "fölös" mennyiség is, így körforgás alakul ki. Így a rendszer felügyeleti igénye csekély: gyakorlatilag csak az akku töltött állapotára illetve a porlasztás miatt levegőbe kerülő, elpárolgó üzemanyag pótlására kell figyelni. A hosszú, két és fél hónapos, összesen bő 300 órás vizsgálat során egyetlen cső nem ment tönkre, a befecskendező szelepek tökéletesen működnek, 1 perc alatti szállításuk (mérési hibahatáron belül) ugyanannyi, mint a kísérlet elején volt. Ugyanez igaz az üzemanyag szivattyúra is.

Mindez természetesen nem bizonyítja azt, hogy a bioetanol használata adott esetben esetleg nem rövidítheti le egyes alkatrészek élettartamát. Azt viszont bizonyítva látjuk, hogy az előzetes fenntartások, aggodalmak erősen túlzóak voltak. A jelzett vizsgálati ciklus megfelel 25-30,000 kilométernek, ami alatt érzékelhető, kimutatható romlás a kritikus alkatrészek állapotában nem következett be. Azt is vegyük figyelembe, hogy a kísérlethez felhasznált alkatrészek eleve használtak voltak, meglehet jelentős üzemidővel."

szethi 2011.01.25. 23:26:12

@Balt: A haverom 30 párezer kilométeres Golfját alhajtották, mert 1.1 volt a lambda. A kipufogóból alpesi levegő jött de nem engedte tovább a renccer. Egész hétvégén autókázott, aztán hétfőn benzinnel minden csodás.
Nekem 850T5-öm van, na arra dugdossa a rohadék OBD-jét :-))

Daniel Ortega 2011.01.25. 23:26:17

@roki: Persze, otthon 97,2% (Azeotrópia és minimum forrpont) körül lehetsz maximum és az is csak pár ml l, mert ugye egyre több víz kerül bele a lepárlás során. Ha tudsz otthon abszolút alkoholt csinálni kisüsti módszerrel (vagy netán rektifikálással) akkor azt védesd le :) Ja meg gyümölcsből\cukorból elég drága mulatság lenne.

Balt 2011.01.25. 23:26:32

@szethi: Akkor erre kb. meg is feleltem. :)

Zajgyár 2011.01.25. 23:27:03

@Balt: "Elfelejtettem, hogy tele tank etanollal kell így mennem vizsgázni, de csont nélkül átment az Autóklubnál"

Ugye te nem tudod azt, hogy a vizsga nagyjából csak a lehúzásól szól? Hallottál már olyanról hogy "S. András fóti lakos műszaki okok miatt elvesztette irányítását a gépjárműve felett?". Nem, és azért nem, mert nincsen műszaki okokból történt baleset, az egész csak a lehúzásról szól, minden autó átmegy! (Még az enyémiek is :P)

roki 2011.01.25. 23:31:07

Most olvastam, hogy Romániában háztartásonként 500 literig lehet szabadon pálinkát főzni a nemrég bevezetett törvényük értelmében és csak onnantól kell adót fizetni, 100 literenként 375 eurót.

Érdekes ez a dolog, szerintem senki sem hiszi komolyan, hogy a szőröstalpúak megvedelnének fejenként évi száz liter pálinkát a kisgyermektől az aggastyánig....

Balt 2011.01.25. 23:31:31

@szethi: Hú, a Volvóról most olvastam a TC-tesztet. Tetszett. :) Ez itt off tkp, de eddig a Saabomba nem mertem etanolt tankolni, csak "tisztítási" célból, de arra is bejelzett a chk. engine... Kell majd egy kis sw-frissítés. :)

Daniel Ortega 2011.01.25. 23:36:04

@roki: Nem hát, de gondolom Te se iszol meg 50 litert évente :) megfelelő ellenszolgáltatás fejében elajándékozod :)

roki 2011.01.25. 23:38:13

@Daniel Ortega:

Ha egy ködös hajnalon autózol, akkor is kerül a hengerbe rendesen víz....

Amúgy pedig azt gondolom, hogy a közeljövőben áttörést érnek el a mindenféle baktériumokkal és enzimekkel a cellulóz bontásában és netán lesz valami kínai cég, aki ellopja a dolgot és kis zacsikban árulgatják majd a jószágokat.

Csinálunk még fürészporból is pálinkát, amit még cukrozni sem kell.

Balt 2011.01.25. 23:40:36

@szethi: Ja, egyébként turbó + etanol rulez. :)

Balt 2011.01.25. 23:42:17

@Zajgyár: Nem hinném, sosem adtam egy fillér jattot sem. Az Autóklubnál talán nem is szokás.

roki 2011.01.25. 23:42:27

@Daniel Ortega:

Ha fél ország főzi, kinek adják el???

ki kicsoda 2011.01.25. 23:44:07

vancat!

... addig még érted, hogy benzin, de mitől megy?

Zajgyár 2011.01.25. 23:45:40

@Balt:

Ennek ellenére átmegy...
Kifizetsz x forintot, de mire?

Ha jó a kocsid, akkor is átmegy, ha nem 100%-os, akkor x+y, de akkor is átmegy. Akkor mi értelme? Megakadályoz balesetet? Nem.

szethi 2011.01.25. 23:56:40

@roki: A víz mán csak olyan, jön megy. Egy a lényeg hogy 60 fok körül van a harmatpont. az alatt csapódik és rohasz, felette takarodik elfelé. Létezik már olyan motor, aminek 40 fok az üzemi hőfoka? :-)) ( mielőtt valaki bkóstolna javaslom a kazán, gázkazán, kondenzációs kazán, kémény stb témákat. A viz mindenhol ugyanúgy működik)

A kínainek pedig már semmit nem kell ellopni. Kiviszi a sok idióta magától a technológiát, mert ott tál rizsáért gyártathat Nokiát, Adidast meg minden menő dolgot. A barom! Aztán meg pislog, mikor meglátja ugyanazt az anyag, ésgyártási minőséget már echte kínai márkaként harmad, negyedéron. Vegyen adidast akinek hat anyja van, mikor a zőődsárkány póló ugyanolyan komfortos, ugyanannyi mosást kibír, oszt1 csak ezerötszáz. Így jártak.

Kopasz Szuzukis 2011.01.25. 23:57:59

Na, a sok ostoba méregzöld talált valami csócsálni valót, és le nem cuppanna róla. Mint Csiccsolína a méretesről.
Ad 1.: arról a termőföldről, amin a bioetanolnakvaló terem, ugyan egy éhezőt sem tartanának el. Nem is zabálnivalót kell Afrikába hordani, hanem megtanítani őket dolgozni és földet művelni.
Ad 2: az eddig felhozott "nagyonződ" alternatívák mind kivétel nélkül szintén súlyos környezetszennyező megoldások. Csak épp erről kussol mindenki. A villanyautó nem az orrod alá pöfög, de az erőmű, ahol a vellany képződik, sok millió köbméter gáz ég el. Az akkumulátorgyártás és újrahasznosítás, meg millió köbméterszámra termeli a nehézfém tartalmú hulladékot. A szélerőmű csak szél esetén termel áramot. Minden más "alternatív" energiahordozó jelenleg kőolajra épül.

Ad 3: mindenki csak a keskeny nyomtávú, egyhasznú termelési rendszerekben gondolkodva állapítja meg a gazdaságtalanságot.

Daniel Ortega 2011.01.26. 00:01:24

@roki: Nem vagyok autószerelő, de azért van ott elég meleg, hogy ne maradjon ott.
Egyébként az USA-ban tejsavóból is csinálnak alkoholt, csak azt másik élesztő erjeszti, mint a glükózt. Ha forgalmazzák is majd kis zacsiban akkor se fogsz otthon abszolút alkoholt csinálni, mert ahhoz megfelelő kémiai/fizikai vízmegötési/vízelvonási eljárások szükségesek, amik nem olcsók. Az enzimek meg arra kellenek, hogy azokat az alapanyagokat amelyekből közvetett úton lehet alkoholt kinyerni alkalmassá tegyék az erjesztésre(minél olcsóbban). Pl. cellulóz, keményítő. De ilyen jószágokat lehet kapni most is. Csak nem kis zacsiban hanem nagy zsákokban :)
A fél ország nem főz, vagy ha igen hamar elmegy tőle a kedve, de ha mégsem akkor az ország másik fele megveszi :)

Void Bunkoid 2011.01.26. 00:01:52

@الله أكبر: "persze, hogy kívánatos, ha az a célunk, hogy 50-100 év múlva lakhatatlan legyen ez a bolygó."

Előbb-utóbb úgyis ez fog történni. De ne feledje senki, a bolygó nem lesz EGYÁLTALÁN lakhatatlan, mindössze a jelenlegi 7, meg esetleg az 50-100 évvel későbbre prognosztizált 10-12 milliárd ember számára lesz lakhatatlan.

Véleményem szerint nem fogjuk megvárni az ötven vagy száz évet, én körülbelül maximum 15-20 évet jósolok a következő nagy bokszmeccs (immáron a harmadik) eljövetelére, a kék sarokban több mint valószínű, hogy az USA, a pirosban fogalmam sincs, hogy ki, de a bunyó utólag igen jó hatással lesz az emberiségre, mert sikeresen meg fogja annyira tizedelni, hogy ne legyünk túl sokan ezen a bolygón.

Már MOST túl sokan vagyunk, az egész világgazdasági válságos hiszti abból fakad, hogy egész egyszerűen több ember van, mint amennyire lenne szükség. Így növekszik a munkanélküliek száma, annak ellenére hogy igazából mindent sokkal kevesebb munkával elő lehet már állítani, mint mondjuk száz éve. Persze egyenlő elosztásról vagy újraelosztásról senki hallani sem akar. Marad a harács, meg a felhalmozás, másikoldalt az éhezés meg a nyomor, meló sosem lesz több, és előbb-utóbb a harácsolók is össze fognak veszni azon a kevésen, ami maradt. Némi tűzijátéj után viszont a megmaradt mondjuk fél-1 milliárd embernek viszont már lesz bőven megint nyersanyag, meló, meg lebensraum, Teller Edének pedig szobrot fognak állítani, amiért kitalálta azt a baromi nagyot pukkanó tűzijátékrakétát még a huszadik században, mert kardokkal-íjakkal sokkal macerásabb lett volna ledarálni olyan sok embert :)

Void Bunkoid 2011.01.26. 00:04:28

Jaj elnézést, rosszul központoztam. a közepén úgy lenne helyes, hogy "Így novekszik a munkanélküliek száma. Annak ellenére, hogy igazából....,persze egyenlő elosztástól...."

na így már értelmes. Köszönöm.

PokerKevin · http://pokerheaven.blog.hu/ 2011.01.26. 00:09:23

Nem ez lesz a kőolaj kiváltása. Főleg, ne búzából csináljunk már benzint, amikor a világ számos részén éheznek. Ráadásul olyan országok, akik bővelkednek olajban.

borzzz 2011.01.26. 00:40:26

"Arra, hogy miért környezetpusztító, valamint élelmiszertermelés- és biodiverzitás-ellenes rendszer a bioetanol gyártási folyamata és használata, számos érvet fel tudnék sorolni."

Akkor tedd meg. És, ha kérhetem, ne nevezd "utánajárásnak" azt, hogy megszólaltattál egy (vagy két?) névtelen gyártót, akik ugyan nem érveltek a bioetanol mellett, de ellene sem -- az idézett szövegben nincsenek érvek, csak állítások, az egyik állítás pl. az, hogy a skandináv országokban népszerű.

Nem vagyok bioetanol párti, csak érdekel a téma, azért kattontottam ide. A poszttól nem lettem okosabb, bár a kommentelők egy része menti a helyzetet.

kerdesek05 2011.01.26. 01:01:22

Teljesen rossz a világnak a bioetanol.
Egy tankolás fullon annyiban van előállítással és felhasználással, mint egy néger gyerek egész évi kajája.

HAHÓ AZ EGÉSZ EGY ÁTVÁGÁS.

31/48 2011.01.26. 01:05:37

@kerdesek05: ahhoz képest elég sok a néger gyerek. Érdekes módon a világnak nem azon a részén csökken a népesség pedig elég erős az elvándorlás.

kerdesek05 2011.01.26. 01:14:41

mióta van bioetanol?

A napi egy-két dollárból élők kajája veszik el azáltal, hogy nekik pont azokból van mit szájba venni, amiből tolják a bioetanolt.
Ha megy bioetanolnak, keresletfellendülés, árdrágítás lesz, és nuku kaja, max magvak azoknak akik eddig ettek ezen alapanyagokból lepényt meg kását.

AZ EGÉSZ BIOETANOOL EGY ÖSSZESSÉGÉBEN SEHOVA SEM TEHETŐ MEGTAKARÍTÁS, ÉS CSAK MARKETING DUMA A KÖRNYEZETVÉDELEMRE.
persze. 15 százalékos csökkentés, meg nulla emisszió aha aha.

Ez pont olyan mint a szédixidkvóta morális kérdés.
A világ azért fizet mert nem szarom tele teljesen? És a maradékot meg eldhatom?

roki 2011.01.26. 01:58:18

@kerdesek05:
"A napi egy-két dollárból élők kajája veszik el azáltal, hogy nekik pont azokból van mit szájba venni, amiből tolják a bioetanolt."

A napi egy-két dollárból élő tömegek nem várhatják el, hogy ahol az élelmiszert termelik, ott azt jelentős veszteséggel tegyék a kedvükért.
A magyar ipari melós az adójával támogatja az mezőgazdálkodást, hogy a paraszt ne dögöljön éhen és minden évben megmunkálja azt a földet, amin az élelmiszer terem, még, ha piaci áron veszteséggel is, mert drága a traktor üzemanyaga és drága a szintén szinhidrogének felhasználásával készülő műtrágya.

A globális felvásárlási mechanizmus torzító hatása miatt az olcsó élelmiszer mögött egy kizsákmányolás van, teljesen korrekt, hogy a piac fizesse meg az élelmiszer szénhidrogénben mért energia egyenértékét legalább, a benne levő fehérjék, zsír még így is ingyen van az importálóknak.

Lehet, hogy kegyetlennek tűnik, de a kényszer felelős társadalmi tervezésre kell késztesse egyes országok vezetőit.

Amire Kína képes volt, azt más is lemásolhatja, nem a mi dolgunk átvállani a problémáikat.

Mikor adott nekünk valamelyik sejk egy hordó olajat is ingyen, pedig van itt is nyomor doszt...

2011.01.26. 05:16:21

Nekem mindig olyan érzésem van az ilyenektől mint amikor gyógyszert vesz be az ember, sosem tudod meg, hogy mi lett volna ha nem veszed be...

2011.01.26. 05:21:12

@szethi: Az alatt mit értsünk h a benzines turbó megmarhul tőle? Mitől kéne jobban mennie? Én párszor tankoltam fele-fele de semmilyen különbséget nem láttam, viszont a szegény keverék veszélye miatt nem használom, egy 1.8T motort sajnálnék kivégezni ezzel.

Dr.Bio74 2011.01.26. 06:01:52

Ennyi baromságot.
Csak nem kezdi valakinek nyomni a szemét az etanol adó kedvezménye?
Anélkül, hogy az etanol környezeti hatásaiba belemennék, néhány dolog. Az etanol gyártás, felhasználás ugyanolyan irányított dolog, mint a kőolaj származékoké. Látható, hogy mindenhol el lehet menni rossz irányokba, de ettől még nem feltétlenül az alapötlet a rossz. Az élelmiszer halált vízionáloknak pedig annyi, hogy nézzenek már körbe legyenek szívesek, hogy az élelmiszereink árai, minősége mitől függ, másrészről a magyar mezőgazdasági potenciál pontosan hol is áll? A napi egy-két dollárból élők megélhetéseit a legkevésbé sem a bioetanol gyártás befolyásolja jelenleg, ez a vízió kissé érzelmileg túlfűtött.
Az etanol hatásáról pedig, részemről, mert kipróbáltam, de jelenleg a téli hideg miatt nem használom, csak pozitívan tudok nyilatkozni.

Dr.Bio74 2011.01.26. 06:10:21

@KárászAti:
Az 50% os arány átalakítás nélkül már túl sok az etanolból. 30% fölé nem érdemes menni. Másrészről közismert, hogy a motortól is erősen függ, hogy milyen hatást érzel. Egy 1,8T motor eleve olyan kategória, mely mellett az etanol hatása nem feltétlenül domináns, míg egy 1,4 es nyolcszelepes gépnél nagyon is érezhetővé válik a hatása.
Hogy mitől kéne jobban mennie az pedig csak egyszerű kémia.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2011.01.26. 06:14:28

Nagyon sok faszságot olvastam, de különösen azok bántják a fülemet/szememet amik a 105ös oktánszámú etanok jóságát hirdetik oktánszám alapon.
Először is , az oktánszám kompressziótűrést jelent, ami a körfolyamat maximális kompressziójának öngyulladásmentességét jelenti. mivel ez tényleg befolyásolja elméletileg a körfolyamat teljesítményét , minden más jellemző változatlanul hagyása mellett teljesítménynövekedést okoz (a motorban kialakuló nyomásviszony miatt).

DE

a kompressziótűrés javolása nem eredményezi a kompresszió megnövekedését, vagyis eg-két szélsőséges helyzet elviselésén kívül -mivel nem nő a kompresszió (mitől is nőne)- hagyományos motornál szart sem ér.
Súlyosodik a helyzet hogyha figyelembe vesszük , hogy bármilyen alkoholnak az energiatartalma mindig kisebb a vele azonos szénatomszámú telített parafinénál. (ugyanis vegyileg már részben oxidált, benne van kötött oxigén)

Nem beszélve arról hgy az alkohol oldja az olajat, és viszkozitását (ezzel kenőképességét) csökkenti.

Ezután már mindenki ért , hogy a "szar" ukrán 95ös benzin miért olyan mint a magyar 98as.
Az üzemanyagot energiatartalma szerint kell értékelni (árat számítani) és az oktánszámos faszságot el kellene felejteni.

qpci · http://www.helysegnevtablak.hu 2011.01.26. 06:18:27

Kíváncsi lennék, a blog írója mivel jár, van-e tapasztalata róla, és ért-e az autókhoz.
egy e85 áruló és fogyasztó

finalNmbr 2011.01.26. 07:04:21

pfu, nekifutok ujra ..

1. etanol nem elelmiszerbol keszul. marmint nem olyanbol amit megennenk (nem, az allatok se ennek meg).
2. ujgeneracios tanolok mar egyaltalan nem elelmiszerbol keszulnek. (pl. szemetbol..)
3. legtobb uj auto megha nincs is rairva h megy etanollal kepes erzekelni. (de a legtobb markanal kerheted kifejezetten etanollal es nem, nem 5 v 6 markanal van csak ilyen..)
4. regi kocsikba parezer forintbol lehet atalakitot epiteni, vagy kicsit tobbert atalaakitot vasarolni.
5. meg ha tisztan nem is, de etanolt lehet sima kocsiba is tankolni.
6. ahhoz h egy kocsi tokeletessen menjen etanollal osszvissz egy barmikor kiszerelheto elektonikai eszkoz kell ami az uzemanyag levego aranyt valtoztatja meg.

BaLee 2011.01.26. 07:40:43

Végre van egy alternatíva a méregdrága benzin és gázolaj mellett (igaz a bioetanol is egyre drágább) ami még akkor is megéri ha 10, vagy neadj isten 20%-al többet eszik tőle az autó (és átalakítás sem szükséges, ha nem tisztán csak ezt tankolod). Nem kell sírni a gazdáknak, hogy nem tudják eladni a terményt, van valami amit biztosan el tudnak majd adni ráadásul nem is rossz áron, de azért csak fikázzuk!

Ez az! Remek gondolat! Gratulálok!

Én mindenesetre tankolom továbbra is felesbe és spórolok ezzel ~2000Ft-okat tankolásonként.

forlan 2011.01.26. 07:40:58

Nagyon unalmas már,hogy mindig agyalni kell azon,ki mit,miért,milyen indokból,esetleg (nagy százalékban) ÉRDEKBŐL! mond.Fárasztó.

midnight coder 2011.01.26. 07:45:47

Igazából a dolog mezőgazdasági része inkább hasznos mint káros. Itt európában nem csak hogy meg tudjuk termelni a mindenkori felhasználásunk sokszorosát, de a gond inkább az, hogy nincs kinek eladni az élelmiszert, mert nincs fizetőképes kereslet. Persze a kicsi nyam-nyamok afrikában megennének bármennyit, csak ugye nem igazán van mivel fizetniük érte, ingyen meg sem a paraszt nem dolgozik sem senki. Az pedig szintén nem túl jó, hogy a mezőgazdaságból kimaradt területeken csak a parlagfű terem.

A gond szvsz inkább az egész folyamat CO2 mérlegével van. Ami nem biztos hogy annyira jó. Ugyanis, ahhoz hogy normális eredmények legyenek, először is trágyázni kell. Ez pedig már eleve energia, méghozzá nem is kevés. Aztán ugye a terület megművelése, a termény betakarítása, szállítása, átalakítása üzemanyaggá. Biztos hogy a folyamat energiamérlege pozitív, de azt kötve hiszem hogy van tizedannyira pozitív mint ha az egész területet befednék napelemmel.

2011.01.26. 07:47:45

Kontroll és kontrolling az nagyon nem ugyanaz.

magyar bucó 2011.01.26. 08:03:51

@Steve_Jobs: Az etanolt (illetve az alapanyagát) olyan területen állítják elő, ahol egyébként élelmiszert termelnek. Egy az egyben megáll, hogy kaja vagy etanol.

Ajtony 2011.01.26. 08:07:30

@Tóth Ágas: gázzal járok, arra ugyanezt mondták - hazavágja a motort. Kétszázezer km, és a motor még jó

Balt 2011.01.26. 08:13:30

@kerdesek05: "Egy tankolás fullon annyiban van előállítással és felhasználással, mint egy néger gyerek egész évi kajája."

Jó, akkor akinek ez szívügye, fogadjon fel 1(-2) "néger gyereket" és etesse, az meg húzza a kordét. Így ki van húzva a dolog méregfoga asszem...

citrix 2011.01.26. 08:14:11

A bioetanol azért lett népszerű,mert jövedéki adó híján lényegesen olcsóbb a benzinnél.Hogy mennyire környezetbarát(!) vagy sem,az egyáltalán nem érdekel senkit a politikusok és zöldek lózungjain kívül.Azért nincs rajta jövedéki adó,hogy el tudjon terjedni a használata,legyen beruházó az előállítására és forgalmazására,legyen rá kereslet.Ha már piacot nyert,bizony ráteszik erre is a jövedéki adót,erről senkinek ne legyen kétsége,ne ringassa magát álmokba a pórnép.A Földön nem a bioetanol miatt van éhezés,hanem azért mert túlnépesedett a bolygó,100 év alatt 6milliárd emberrel(éhes szájjal) lett több.Ekkora népességrobbanást ez a kis bolygó hosszabb távon,vagyis újabb 100 éven keresztül nem fog elbírni,ezt mindenki tudja csak nem szabad kimondani,szőnyeg alá kell seperni.A szőnyeg alá sepert mocsok egyszer csak előkerül majd,de annak csúnya következménye lesz mindenkire nézve.Magyarországon óriási területek vannak parlagon,tehát itt a bioetanol nem okoz éhezést.Technikailag az etanol égése tökéletesebb a benzinnél,de hidegben nehezen indítható a motor.Vigyázni kell vele,mert ha kiömlik és meggyullad,a lángja alig látható,nem világít és füstöl mint a benzin,könnyen nagy tüzet okoz mire észreveszik a bajt.

Balt 2011.01.26. 08:18:02

@kerdesek05: "AZ EGÉSZ BIOETANOOL EGY ÖSSZESSÉGÉBEN SEHOVA SEM TEHETŐ MEGTAKARÍTÁS, ÉS CSAK MARKETING DUMA A KÖRNYEZETVÉDELEMRE."

CO2-kibocsátási megtakarítás, abból nem is kevés. (Ui. a lágyszárú, egynyári növényekből előállítva éven belül gyakorlatilag nullszaldós a "mutatvány", de energianádból, -fűzből is évtizeden belül, szemben a kőolajjal ugye.) A bioetanol által bővül talán kisebb mértékben a Száhel-övezet, hogy a kedvenc toposszal lőjek vissza...

Ajtony 2011.01.26. 08:19:39

Vajon mennyire környezettudatos az a kommentelő, aki légkondis irodából nyomja a kommenteket?
- és milyen alapon várja el a teljesen elszegényedett vidéktől, parasztságtól, hogy öntudatosan termelje a mesterségesen nyomott árú élelmiszert, miközben az "öntudatos" zöldek kétpofára zabálják a hiperekben kapható kínai zöldséget.
Ha az etanol alapanyag jobban fizet, igaza van annak aki azt termeli

Balt 2011.01.26. 08:21:22

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Igen, igen, régóta szorgalmazom, hogy Davosba villanyautóval menjenek a zöld-anarchisták. :) Mekkora kaland lesz!... Remélem film is készül belőle! :)

magyar bucó 2011.01.26. 08:21:48

@Balt: Az etanol közel sem CO2 nullszaldós, elég sok dízel motort kell üzemeltetni ahhoz, hogy etanolt tankolhass.

A Szahara meg jórészt az ott lakók rablógazdálkodása miatt terjeszkedik. Arrafelé a tehén a legnagyobb értékmérő és a félsivatagos zónában az utolsó fűszálat is lelegeltetik, a trágyát meg elégetik. Így lesz a félsivatagból egész.

finalNmbr 2011.01.26. 08:23:10

@magyar bucó: Magyarországon bőségessen van termőterület. Rengeteg az olyan terület is ahol ideiglenessen még csak termelés sem folyik. Emellett minden évben nemkevés felesleges kukorica marad.. Most olvasva kicsit rosszul fogalmaztam az elöző hozzászólásomban.. bocsi. Lényeg, hogy ettől nem lesz kevesebb étel itthon illetve ha nagyüzemi etanol termelés lenne akkor is lenne még bőségessen termőterület az élelmiszereknek.

Ajtony 2011.01.26. 08:24:07

@magyar bucó: azért ebben vastagon ludas a ma éppen "zöld", de nemrég még rabszolgatartó európai atlanti part

finalNmbr 2011.01.26. 08:26:57

@magyar bucó: Ja igen, az sem mellékes, hogy az etanol NEM magából a kukoricából készül hanem annak szárából vagy csutkályából

Balt 2011.01.26. 08:27:37

@KárászAti: "Az alatt mit értsünk h a benzines turbó megmarhul tőle? Mitől kéne jobban mennie?"

Attól, hogy a turbónál (nagyobb levegőmennyiség mellett) többlet üzemanyagot lehet befecskendezni (a motorvezérlés és esetleg a befecskendezők korlátait leküzdve...), mert ugye a szívómotoroknál egy szint fölé nem lehet menni. Ott csak a nagyobb előgyújtás marad (teljesítményre ható) előnyként az etanol kompressziótűrése miatt.

finalNmbr 2011.01.26. 08:28:35

@Steve_Jobs: fail. pontosjé a csutkája :D

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.01.26. 08:29:46

A cikkíró már nem először járatja le magát tanúbizonyságot téve tájékozatlanságáról és előítéletes, felszínes gondolkodásáról.
Erről már csak az jut eszembe, amit a medve mondott a vadásznak a viccben:
"Vadász, vadász, te szopni jársz ide..."

midnight coder 2011.01.26. 08:30:11

@magyar bucó: Nem tehén hanem kecske. És olyan ügyesek, hogy még a fára is felmászatják legelni.

Balt 2011.01.26. 08:30:42

@Walter_Dornberger: "a kompressziótűrés javolása nem eredményezi a kompresszió megnövekedését, vagyis eg-két szélsőséges helyzet elviselésén kívül -mivel nem nő a kompresszió (mitől is nőne)- hagyományos motornál szart sem ér."

Egy korszerű motorvezérlés (uram bocsá' még a Swift 1.0 is...) simán utánaszabályozza az előgyújtást a kopogáshatárra.

Balt 2011.01.26. 08:31:47

@Walter_Dornberger: "Nem beszélve arról hgy az alkohol oldja az olajat, és viszkozitását (ezzel kenőképességét) csökkenti."

A benzin (gázolaj) talán nem?

sas70 2011.01.26. 08:32:29

A világban nem azért van éhezés, mert etanolt termelnek mezőgazdasági területeken, ugyanis akkor is volt, amikor még nem termelték. Éhezés, a javak egyenlőtlen elosztása, és felhasználása miatt van, tessék csak utána nézni, remekül látszik a statisztikákból.
Magyarországnak különösen előnyös az etanol előállítás, mert azokon a mezőgazdasági területeken, ahol nem lehet, vagy nehéz jó minőségű terményeket előállítani, az etanolhoz szükséges növények termelhetők. Ráadásul a technológiák fejlődésével nem csak a szemeskukoricából lehet etanolt előállítani, hanem a teljes növényből(szár, levélzet). Még egy adalék, hogy olcsóbban termelhető olyan kukorica, ami nem állati takarmányozásra, vagy emberi fogyasztásra kerül, mert keveseb vegyszerezést, trágyázást és gépi munkát igényel. Kisérleti fázisban pedig már van olyan technológia is, ami az alkoholból rögtön villamosenergiát állít elő, ez persze majd ha beérik nem csak az olajos cégeknek, hanem az áramtermelő erőműveknek, szolgáltatóknak is csípni fogja a szemét. Pár év múlva lehet majd azon vitatkozunk, hogy egy társasháznak, vagy egy családi házhoz megéri-e ilyen technológiát beszerzni. Az is nagyon szép lesz!

Balt 2011.01.26. 08:36:03

@midnight coder: "azt kötve hiszem hogy van tizedannyira pozitív mint ha az egész területet befednék napelemmel."

Írd és mondd: a napelemek energiamérlege életciklusuk alatt a mai technológia mellett viszont negatív. És nemigen érik be alattuk a banán... :)

magyar bucó 2011.01.26. 08:37:18

@Steve_Jobs: Természetesen a kukorica terméséből készül az etanol.

juliusbond 2011.01.26. 08:38:23

Ez a poszt az érem másik oldala. A másik béna oldala.
Búzából etanolt csinálni: gáz. De lehet másból is, csak még nem tudjuk, hogyan.
A posztban nem szerepel alternatíva. Benzin?
A jelenlegi üzemanyag beszerzés import. Tehát import függőségünk van. A megtermelt GDP-nk egy része megy külföldre. Ha mi termeljük, akkor a GDP az a része marad, és további fogyasztást generálhat.
Persze a kommentem ugyanúgy gáz, mint maga a poszt.

magyar bucó 2011.01.26. 08:38:59

@Balt: Ettől még nem nő a kompresszió. Az egy gyári érték, ami használat során csak romlik. A motor konstrukciójánál meghatározott érték feletti kompressziótűrés semmilyen szinten sem hasznosul.

Balt 2011.01.26. 08:40:17

@magyar bucó: "Az etanol közel sem CO2 nullszaldós, elég sok dízel motort kell üzemeltetni ahhoz, hogy etanolt tankolhass."

Jé, és a benzin csordogál magától, csak ki kell merni?

magyar bucó 2011.01.26. 08:41:26

@Ajtony: Mert? Ők találták ki, hogy minél több tehened (zebud) van, annál gazdagabb vagy?

Balt 2011.01.26. 08:42:09

@magyar bucó: "A Szahara meg jórészt az ott lakók rablógazdálkodása miatt terjeszkedik."

Meg talán az üvegházhatás miatt - amiben meglehet, a tehenek is benne vannak a metán által, de ezt talán mégsem vitathatjuk el a kedves bantu embertársaktól, különösen, ha AK-val vigyázzák. :)

magyar bucó 2011.01.26. 08:42:11

@Balt: Ez mennyiben befolyásolja az etanol állítólagos nullszaldósságát?

magyar bucó 2011.01.26. 08:44:02

@Balt: A növényzet módszeres kiirtásával (ahogyan ők csinálják) még talán Írországban is lehetne sivatagot csinálni. Na jó, ott inkább sártengert puszta sziklákkal váltakozva.

finalNmbr 2011.01.26. 08:44:04

@magyar bucó: Nem. Nem a kukorica terméséből készül. cukor előállításhoz nem kell maga a termés.

magyar bucó 2011.01.26. 08:46:37

@Steve_Jobs: Nálunk pl. Győrben készül kukoricából alkohol. Természetesen a termésből.
www.gyoriszesz.hu

Battlestar Galactica 2011.01.26. 08:48:21

Találtam a neten egy oldalt:

running_on_alcohol.tripod.com/index.html

Talán így működne a dolog. Talán ha az állam nem akarna minden bőrt lehúzni az autósokról és a gazdaságok megtermelhetnék a saját üzemanyaguk legalább egy részét.
És akkor a biohulladék valóban hasznos anyaggá válhatna!

Talán így lenne értelme.

finalNmbr 2011.01.26. 08:49:55

@magyar bucó: Győri vagyok szintén. Amiből cukrot lehet készíteni abból készülhet etanol. Persze, lehet termés is de lehet a kukorica más része is. Azt mondjuk már nem tudom, milyen arányban készül termésből illetve a kukorica más részeiből.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.01.26. 08:49:58

@magyar bucó: A magasabb komperssziótűrésű üzemanyag magasabb turbónyomást, azaz több levegő és üzemanyag elégetését teszi lehetővé, vagyis jelentős teljesítménynövekedéssel jár.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.26. 08:50:04

A poszt demagóg és nem érdekel, de van egy mondat, ami csípi a szemem:

"az átalakított autókban pedig csak majd később jelentkeznek a műszaki problémák és a fokozott értékvesztés. "

Ezt lesz szíves a posztoló megmagyarázni, szakmailag?? Látott már etanol átalakítót? Tudja, hogyan működik? Tudja, hogy kell "beszerelni" ? Használta már? Javít autót? Ért hozzá?

A mondatból kiderül, nem. Jó magyar módra, úgy nyilatkozik valamiről,hogy fogalma sincs róla.

A poszthoz egyetlen dolgot:

A kúton ott a bioetanol. Használjuk, olcsóbb és hibátlan. Az egyetlen probléma a hideg indítás is megoldva.

A magas üzemanyag árak és a magas tömegközlekedés árak mellett, most ez a legolcsóbb megoldás. Létezni is alig tudunk, néhányan, annyival lett drágább az életünk..Ráadásul környezetkímélő, abban az értelemben, hogy ha már le van gyártva, jobb ha erre használjuk, mint ha megisszák és a kőolajszármazékhoz képest áldás. Papolni azért kell, hogy ne bioetanolnak valót termesszen minden gazda, mert azon több a haszon..Viszont akkor, ne az autóst szidjuk, aki olcsóbban szeretne autózni és ne keltsünk rémhíreket! A horror magas kőolaj árakat kell visszaszorítani és a kutya sem fog etanollal menni..

Viszont ne legyünk olyan képmutatók, hogy azt várjuk a polgártól, ő maga ne tankoljon etanolt, ha az olcsóbb, törvényes, jó és a benzinnél környezet kímélőbb! (ha már le van gyártva!!))

magyar bucó 2011.01.26. 08:50:35

@Daily Shark: Swift 1.0-ról volt szó. Szerinted van benne turbó?

magyar bucó 2011.01.26. 08:52:03

@Steve_Jobs: Csak termésből. Egyszer állj ki a gyár elé és addig állj ott, míg látsz egy teherautót bemenni kukoricaszárral megrakva.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.01.26. 08:54:19

@magyar bucó: Korszerű motorvezérlésről volt szó ÁLTALÁBAN, és említés történt, mintegy mellékesen a Swiftről IS.

finalNmbr 2011.01.26. 08:56:42

@magyar bucó: Félreértesz. Értemén, hogy itt termésből készül.. de nem mindenhol a termést használják mert a cukrot más részeiből is elő lehet állítani. De mondom, nem tudom, hogy itthon hány gyártó használja a termést illetve hány az egyéb részeket.

IQLight 2011.01.26. 08:56:59

Édesjóistenem! Így benézni a csőbe és többet ki sem látni belőle... értem én, hogy blogszabadság van, de legyen már a hülyeségnek is határa!

"...ha túl sok bioetanolosra átalakított jármű tankol majd erdőt, rétet, legelőt, vizes élőhelyet..."
...és Terminátorok lepik el a Földet basszus!

Ha legalább értené, amit írt... de olvasni, szöveget értelmezni nem tanult meg.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.26. 08:57:35

@midnight coder: Az első felében igazad van. A másodikban nem teljesen. A bioetanolhoz termesztetni sokall egyszerűbb, környezetkímélőbben lehet, sokkal rosszabb területeken és a növény szinte teljes felhasználásával, mint az élelmiszernél.

Ha ezeket is figyelembe veszed, nem is olyan rossz a mérleg! A hatalmas, parlagon lévő és parlagfüvet termő területek kihasználása jó dolog. A probléma azokban az országokban lenne komoly, ahol az élelmiszernek is kevés termő területen bioetanolnak valót termesztene a gazda. Ezt kormányzati szinten kell kontrollálni és meg kel oldani az egyensúly kérdését..

magyar bucó 2011.01.26. 08:58:27

@Steve_Jobs: Elvileg lehetséges másból is. Létező, gazdaságos technológia a szemtermésre van.

Balt 2011.01.26. 08:58:40

@magyar bucó: "Ez mennyiben befolyásolja az etanol állítólagos nullszaldósságát?"

Annyiban, hogy a kőolaj-finomításhoz meglátásom szerint arányaiban messze több energia (és pláne: költség) szükségeltetik, mint az etanolhoz. Jó, mondhatni tyúk-tojás kölcsönhatás, de a Dunamenti Erőmű (>2000 MW) és a tiszai hőerőművek (800+200 MW) aligha véletlenül van ott, ahol: egyrészt nyilván a HFO, mint tüzelőanyag rendelkezésre áll, másrészt nem kevés villamos és hőteljesítmény szükségeltetik a lepárláshoz. Aki akár csak 1x körbeautózott Ercsi felé, láthatja. És ez csak a finomítás, a kitermelés, szállítás szóba sem került.

magyar bucó 2011.01.26. 08:58:58

@Daily Shark: A korszerű motorvezérlés nem tartalmaz turbót.

Balt 2011.01.26. 09:01:42

@Balt: "(...) A Saab Európában elsőként 2005-ben kihozta az alkohollal (is) üzemeltethető személyautó szériamodelleket, BioPower néven. A 9.5 2.0t BioPower teljesítménye benzinüzemben 150 LE, míg E85 tankolása esetén 180 LE, ez a modell a svédországi 9.5 eladások bő kétharmadát teszi ki."

Balt 2011.01.26. 09:04:59

@magyar bucó: A Swift nyilván nem profitál túl sokat az etanolból, pláne az "alátétes" módszerrel. :)
www.etanolblog.hu/2010/08/regi-swift-e85-atalakitasa-hazilag_5132.html

A Saabba meg még nem mertem tiszta etanolt tankolni, de úgy érzem, eljön az ideje... :) (Ez nem gyári biopower, csak az előbb idézett 150 LE-s "mezei" kisturbós.)

Balt 2011.01.26. 09:08:15

@magyar bucó: Dehogynem. A kisturbós motorok rohamosan terjednek. És pont az emisszió mérséklése miatt...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.01.26. 09:10:44

@magyar bucó: Viszont a magasabb kompressziótűrés hasznosíthatatlanságára vonatkozó állításod pedig csak szívómotorra igaz.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.01.26. 09:13:06

@Balt: Annyiban igaza van, hogy azért a turbómotorok még kisebb részét teszik ki az eladásoknak.
Amúgy a motorvezérlés valóban nem tartalmaz turbót, ahogy ő mondta, mert az a motor egyik alkatrésze, a vezérlés legfeljebb szoftvert tartalmaz, mely képes a turbót is kezelni. :)

Balt 2011.01.26. 09:14:16

@Daily Shark: OK, a Swift 1.0-ra vonatkozó ECU előgyújtás-szabályozást (105-ös okánszámig) visszavonom az előbb olvasottak alapján, kézzel kell állítani. :)

Balt 2011.01.26. 09:41:40

"A kutaknál kapható benzin oktánszáma általában 92, 95 vagy 98, a 99-es oktánszámú benzin nem minden kútnál hozzáférhető, nem is beszélve a különösen drága 100-as oktánszámú benzinről. Az etanol viszont 105 oktánszámú, aminek megvannak az előnyei. Mivel ezt a kérdést többször is érintjük más témáknál, erről csak nagyon röviden.
A korszerű motorvezérlő rendszerek kopogáshatáron tartják az előgyújtást, mert az előgyújtás növelése nyomaték (és ezzel teljesítmény) növekedést okoz, miközben csökken a fajlagos fogyasztás. A kopogásos égés viszont kerülendő, mert motorkárosodást idéz elő.
Minél magasabb az oktánszám, annál jobban kitolódik a kopogás nélkül elérhető előgyújtás tartománya. Ezért érezzük erősebbnek a motort, ha 100-as oktánszámú benzint töltünk a tartályba, és ezért még előnyösebb a 105 oktánszámú etanol használata."

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.26. 10:05:10

@roki: Nagyon csodálkoznék, ha az 50 literes mennyiségnél maradunk, hogy megérné a víztelenített szesz házi előállítása. Másként pedig azt végképp tilos otthon előállítani (erre nem terjed kia pálinkafőzési moratórium), ergo előbb utóbb kinyomoznak a fináncok és jól kelesztre feszítik, aki ilyet csinál. Tehát sehogy sem éri meg ezzel pancsolni.

Ajtony 2011.01.26. 10:14:51

@magyar bucó: Fordítva ülsz a zebun. Nem ők jöttek Európába osztani az észt, és nem ők szívták az angol/francia/holland földből az olajat, üveggyöngyért vett koncesszió alapján

Ajtony 2011.01.26. 10:16:16

@Zig Zag: Házi körülmények között nem gazdaságos az előállítása

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2011.01.26. 10:49:59

@Balt: 2011-ben ezt még valaki le meri írni? A benzincső zabáló etanol? Haha.
Dilettantizmus.
Van ahol problémát okozhat de pont nem az üzemanyagcsőben? Aki ilyet le mer írni látott már életében gépjármű üzemanyag rendszert?

magyar bucó 2011.01.26. 13:55:00

@Ajtony: Viszont ők csinálják maguknak a sivatagot, nem az olajbányászok.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2011.01.26. 15:00:59

@bonifac: Megkérdeztem, ahogy ígértem, kaptam választ.

A lényeg: májustól várható etanolos Duster.


süti beállítások módosítása