Kik ne utazzanak ingyen?

2011.02.23. 08:04 - vancat

Mostanában mindenki azon volt felháborodva, hogy mégsem szűnik meg a nyugdíjasok ingyenes utazása a kormányzat hamarosan nyilvánosságra kerülő, közösségi közlekedést érintő strukturális reformjai során. Biztos sokan lekomcsiznak, de én annyira nem sajnálom a nagyszüleinktől az ingyenes vonatozást. Szerintem még mindig sokkal jobb, ha idős emberek ingyen utaznak - mondjuk az unokáikhoz, orvoshoz - a vasúton, mint amikor nyolcvan évesen a szépkorú kalapos úrvezető feljön egy autóval Fehérvárról Pestre az autópályán, persze pont az ellenkező irányba vezető sávban, és vadul dudál a szembejövőkre....

Lehet persze, hogy a nagyobb nyugdíjjal rendelkező vagy az autótulajdonos idősektől meg lehetne vonni az ingyenutazás társadalmi gesztusát, de én úgy érzem, ez az egész téma inkább csak egy közbeszédelterelő hadművelet. Amíg ugyanis elcsámcsogunk azon, hogy mit csináljanak - vagy éppen mit ne csináljanak - az idősek, nem gondolkodunk el azon, hogy mit csináljanak, vagy mit ne csináljanak az aktív korúak.

Például - ha lehet - mondjuk autózzanak kevesebbet, úgy, hogy közben ugyanannyit tudnak utazni. Ez ugyanis már valóban egy strukturális reformot igényelne. Vagy. Ha megszüntetnénk azt a cinikus és kaotikus állapotot, hogy a Volán buszai meg a MÁV-járatok egymással rivalizálnak (közben Kedves Ferencék az Orangewaysszel meg szarrá keresik magukat a tuti útvonalak lefölözésével), az maga lenne a strukturális reform egyik fontos eleme.

Miért jár Egerből Budapestre buszjárat? Miért nem jár óránként, ütemes menetrendben vonat? Miért nem javítanak a felszabaduló buszokkal az Eger környéki települések - elsősorban Egerbe - irányuló közösségi közlekedésén? Miért jár Komáromból Székesfehérvárra busz? Miért nem jár óránként, ütemes menetrendben a vonat?

A Fidesz-kormány - nagyon helyesen és tisztességesen - visszaállította a megszüntetett Komárom-Fehérvár vasutat. De jár napi öt vagy hat vonatpár; ez a semminél valóban több, a valaminél viszont sokkal kevesebb. Ez nekem, vasútbarátnak klassz, egy hétvégén vonatozgatni, de aki munkába, iskolába jár, ügyet akar intézni akar Komáromban, Kisbéren, Székesfehérváron, annak megalázóan szar.

A példákat pedig vég nélkül lehetne sorolni, hiszen ezer kulturált módja lenne annak, hogy miközben takarékossabb közösségi közlekedést szervezünk, javítunk a minőségén, és motiváljuk az embereket a használatára. Ha ez a kormány mondjuk tíz százalékkal növelni tudná a - megújult - közösségi közlekedést használók részarányát, a motorizációból eredő környezetszennyezés jobban csökkenthető lenne, mint bármilyen kamu roncsprémium, hibridkedvezmény és más hasonló látszat- és kamuintézkedések együttvéve.

Talán hülyén hangzik, de meggyőződésem szerint igazán felhasználóbarát közösségi közlekedési reformot csak olyanok tudnak megálmodni, akik - hosszabb-rövidebb ideig - használták már rendszeresen a helyi és helyközi buszokat, vasutakat, a metrót és a villamost. Aki nem, az szinte képtelen empátiával viszonyulni a nem autóval közlekedőkhöz. Nem azt várnám ettől a kormánytól, amit annak idején Kádár János hazudott, hogy tudnillik ő "a gyalogosok pártján áll". De azt igen, hogy egy kis helyzetfelmérésre - legalább a közösségi közlekedési reform kidolgozásának idejére - néhányan néha helyettesítsék a szolgálati Audit a szakállas vicc szerinti BMW-vel. Vagyis busszal, metróval, villamossal.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr202682380

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legyen ingyenes a vonat! 2011.02.24. 13:09:27

p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { }Nagy vihart kavart az a hír, hogy várhatóan nem veszik el a nyugdíjasoktól az utazási kedvezményeket, azaz továbbra is ingyen utazhatnak az idősek. Az, hogy ez most jó döntés vagy rossz, azt mindenki ítélje meg sa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.02.23. 09:34:34

A gond nem az, hogy az üres vonaton van pár nyugdíjas, hanem, hogy amikor a csúcsidőben a kapacitást az indokoltnál nagyobbra kell méretezni az ingyen utazók miatt. Ha mondjuk csak reggel 9 után lenne ingyenes akkor csak az menne akkor akinek kell, aki meg a fővám téri piacra megy vásárolni Kecskemétről (direkt túlzás) az meg később amikor üres a vonat. Mivel a vasút állandóköltsége rohadt magas, ez a gond, nem az, hogy napközben van-e nyugdíjas szállító vonat, az már gyakorlatilag nem kerül többe.

Az autóra meg annyit mondanék, hogy kb 1 éve számoltam, hogy egy átlag kocsi üzemanyag fogyasztása 1,4 teljesárú vonatjegy. Jó, azóta drágult az üzemanyag, de azért ezt gondolom nem kell tovább magyarázni....
(Illetve annyit mégis, hogy nem, az autózás költségébe nem számolom bele az autó fix költségeit. Akinek nincs autója, annak mindegy, úgy sem tud azzal menni, akinek van, az meg akkor is fizet biztosítást, adót, ha vonatozik is. Azok az emberek pedig nagyon kevesen vannak - ha vannak ilyenek egyáltalán- akik gondolkoznak, kiszámolják, hogy vonatozzanak VAGY autót tartsanak)

nagyfeszültség 2011.02.23. 11:12:41

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

Az szerintem sem lenne ördögtől való ötlet, hogy az ingyenes nyugdíjas jegyek csak csúcsidőn kvül legyenek
érvényesek.

Mighty 2011.02.23. 15:15:27

Az sem lenne egy ördögtől való ötlet, ha legalább egy minimális összeget fizetnének a 65 éven felettiek ezért a kedvezményért. pl a mindenkori nyugdíjas bérlet mondjuk 50%-át.

vastagbor.blog.hu/2010/10/13/van_egy_orszag_8

Szóval 1997 óta ingyen utazhatnak a 65 éven felüliek. A baj az, hogy ezt senki nem fizeti ki, illetve csak részben. Ugye tavaly óta regisztrációs jegyet (ami megint csak plusz pénzbe kerül!!!) kell váltaniuk, amivel kiderült, hogy mennyivel többen utaznak ingyen, mint amennyire gondoltak (többségük csúcsidőben...). Tehát a MÁV és a volán társaságok sem kapják meg az "ingyen" utazás költségét (ami persze az mi adónkból menne). A BKV-ról és a többi nagy város közlekedési társaságánál nem kell regisztrációs jegy, így ezeknek a vállalatoknak lövésük sincs, mennyi pénzt nem kapnak meg.

Ha ezek a pénzek befolynának a közlekedési társaságokhoz, talán nem kerülnének ilyen sokba a teljes árú jegyek, többen használnák. Szerencsére egyre drágább az üzemanyag, egyre többen teszik le az autójukat. Már csak valami olyan rendelet kellene, ami korlátozná a céges autók használatát, mert abból is rengeteg van.

TroppauerHümér 2011.02.24. 08:12:47

Arra azért gondoljatok, hogy a mámi a csarnokba esetleg azért megy reggel hatra, hogy a kis gimnazista unokáinak legyen friss reggelije. Egy ilyen család nem is feltétlen gazdag, ha mondjuk sok a gyerek: az is pénz, hogy nem a mama megy.

De az orvosnál is reggel 8 előtt van a vérvétel.

nemecsek ernő áruló 2011.02.24. 08:15:08

Az ingyenes utazás egy baromság! Legyen 90%-os kedvezménye, mit egy honvédnak, de ne ingyen!

Giraffa 2011.02.24. 08:19:27

1, Az ingyen és kedvezménnyel tömegközlekedők számát csökkenteni kell.

2, a párhuzamos tömegközlekedési kapacitásokat meg kell szüntetni, ahogy a posztban már volt pár példa.

Az Eger-Baja buszjáraton pl. nem tudom elképzelni, hogy rendszeres utazók vannak a két végállomás között.

Ahogy annak sincs értelme páldául, hogy Kecskemét-Cegléd között illetve Kecskemét-Budapest között buszjáratok vannak, ahelyett, hogy a vonatközlekedést sűrítenék.

lilike13 2011.02.24. 08:25:15

Kedves Ferencék nem keresik degeszre magukat az Orangeways buszjáratokkal. Mert már régen nem az övé a cég. Lehet találgatni, kié lett. Ami a nyugdíjasok utazását illeti: nem passzióból utazgatnak. Valóban orvoshoz, vagy a családot mentesíteni a gyerekekkel kapcsolatban. Ezt az "én adómból" című hivatkozást meg abba lehet hagyni. Aki ma nyugdíjas, az negyven-egynéhány évig fizetett. Most pedig a többség annyi pénzt kap, amennyi a rezsire sem elég. Bizony, hogy számít nekik minden forint. És ha már az adóból mire megy a pénz: a debreceni stadionra odaígért sokmilliárdos összeg, miközben egészségügytől, oktatástól, rendőrségtől, tűzoltóságtól vesznek el pénzt, sokkal felháborítóbb.

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 08:29:17

@Mighty: "Ha ezek a pénzek befolynának a közlekedési társaságokhoz, talán nem kerülnének ilyen sokba a teljes árú jegyek, többen használnák. Szerencsére egyre drágább az üzemanyag, egyre többen teszik le az autójukat. Már csak valami olyan rendelet kellene, ami korlátozná a céges autók használatát, mert abból is rengeteg van. "

Miért kellene bármit is korlátozni? A korlátozásokban csak erősen korlátolt emberek látják a megoldást. Tessék alternatívát adni. Legyen a tömegközlekedés gyors, kényelmes, olcsó vagy legalábbis ebből a 3-ból kettő (most egyik se). És az emberek nagy része magától átül a buszra, vonatra. Csak tudod addig, amíg abból választhatok, hogy napi +3 órát egy zsúfolt, hideg, koszos busszal járok, vagy kb. 20%-al drágábban de kényelmesen, melegben, gyorsan saját kocsival, addig a kérdés igazán fel sem merül!

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.02.24. 08:35:24

@lilike13: De, sokan passzióból utaznak. Rengeteg nyugdíjas rohanja meg reggelente a Flórián vagy a Kolosy téren a 86-os buszt, hogy a Fehérvári útra menjenek piacozni (helyismerettel nem rendelkezőknek: a Kolosy téren és a Flórián téren van Óbuda két piaca).

Vannak nyugdíjasok, akik télen péntek-szombat-vasárnap minden nap leutaznak Badacsonytördemicre a telekre. Ja, hogy emiatt a sokezer forintot fizető egyetemistáknak nem jut ülőhely? Kibírják azt a négy órát...

Hajdúszoboszlóról is járnak szép számmal a nénik Debrecenbe, mert ott olcsóbb a burgonya...

A legjobb pedig az a falujáró busz volt, ahol darabra annyi néni utazott (persze mind ingyen), amennyi ülőhely volt. Kihalásos alapon lehet leülni. Ha egy hosszú túra után hulla fáradt vagy és kifizeted a teljes árú jegyet, te akkor is csak állót kapsz, mert az ingyenesek elfoglalnak mindent. És mivel papíron üres a busz (most is, mert 43 regjegyet nem fog a sofőr kinyomtatni), nincs másodrész, nincs sűrítés.

CyberPunK 2011.02.24. 08:35:31

@lilike13: Ami a nyugdíjasok utazását illeti: nem passzióból utazgatnak. Valóban orvoshoz, vagy a családot mentesíteni a gyerekekkel kapcsolatban.

Meg a lófaszt! Reggelente két piac mellett is elmegyek, tudnék mesélni. Az meg biztos, hogy nem a kisunoka reggelijét veszi meg 8 fele...

A laboros kitétel is nettó hülyeség, 7-re rég ott van a kerület összes nyugdíjasa. Szóval nyugodtan lehetne azt mondani, hogy 7-9 között nincs ingyen utazás. Ha akkor akar utazni, akkor vegye meg a jegyet.

Edömér 2011.02.24. 08:38:00

@Giraffa: A Budapest -Kecskemét-Szeged vasúti vonalon jelenleg sajnos lehetetlen több vonatot közlekedtetni, mivel egy sín van.

Szükséges a szociális kedvezmény a közösségi közlekedésben, de nem hiszem, hogy önmagában az, hogy valaki elmúlt 65 éves, elegendő indok lenne az ingyen utazásra. A nyugdíjasoknak jövedelmük van, ami általában több, mint ami egy két gyerekes családban jut átlagosan egy személyre.
Mivel naponta utazok vonattal és busszal is, sajnos kénytelen vagyok tapasztalni, hogy igenis sok nyugdíjas utazgat csak úgy, mert unatkozik. És nagyon gyakran csúcsidőben.

Ingyen utazás szerintem a tanköteles korú gyerekeknek járna az iskola és a lakóhely között, valamint a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek.

Terézágyú 2011.02.24. 08:40:32

- "Juliskám, írja a teszkóújság, hogy ócsó a daráthús, gyerünk be holnap a városba, úgyis ingyen van a busz. Igaz, hogy tele van ingázó gyiákokkal, de nekünk akkor is lesz üllőhely."

Terézágyú 2011.02.24. 08:42:02

Egyébként: más országokban is ez van, hogyha két város között van vonat, akkor tilos a busz? vagy éppen ha van busz, akkor felszedik a síneket, mert nem kell vonat?

nagyfeszültség 2011.02.24. 08:44:51

@lilike13:

De ugye nem azt akarod mondani, hogy szegény Kedves ferenc cégét elvette a Simicska?

CyberPunK 2011.02.24. 08:44:57

Ja igen, és ne felejtsük el azt se, hogy nem csak a magyar nyugdíjasok utaznak ingyen, hanem minden 65 év feletti EU EU állampolgár.

Elstron 2011.02.24. 08:45:56

Szerintem meg vastagon túl van lihegve ez a téma. Ha megszüntetik / radikálisan csökkentik a kedvezményeket, akkor ki fog a távolsági buszokon utazni? Már kedvezménnyel sem versenyképes, a teljes árúról ne is beszéljünk.

Az meg más tészta, hogy az utasok nagy része igénybe vesz valamilyen kedvezményt => diákok, és nyugdíjasok használják leginkább a helyközi járatokat, a munkások pedig legkevésbé. Ki fog utazni, ha megszűnik a kedvezmény?

A helyi járat, BKV persze más dolog, azt nem is keverném bele...

nagyfeszültség 2011.02.24. 08:48:58

@Gerzsonka:

Így van. Amit tök ingyen adnak, annak elvész az értéke!

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2011.02.24. 08:55:16

Még 2009 elején egy a Kossuth Rádióban elhangzott beszelgetés adatai alapján írtam egy bejegyzést arról, hogy mi a gond a vasúttal. Azóta is minden évben bele kell tenni 200 Mrd Ft-ot pluszban, mert a bevételei csak a kb. 15-20 %-át fedezik a költségeinek. Félreértés ne essék, nem a közösségi közlekedés ellen vagyok, de ott tartunk, hogy gyakorlatilag olcsóbb lenne a szárnyvonalakon taxival szállítani az utasokat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2011.02.24. 08:55:18

@Edömér: "Mivel naponta utazok vonattal és busszal is, sajnos kénytelen vagyok tapasztalni, hogy igenis sok nyugdíjas utazgat csak úgy, mert unatkozik."

Ez honnan derül ki? Ásitozik utazás közben?

nemecsek ernő áruló 2011.02.24. 08:57:42

@lilike13: "annyi pénzt kap, amennyi a rezsire sem elég"
Egyrészt ez két szempontból demagóg:

- Aki kisnyugdíjas, az valahogy nem volt sikeres a "rendesen végig dolgozott élet" nevű projektben, mert különben több nyugdíja lenne.

- Addig nekem ne károgjanak a nyugdíjasok, hogy nincs pénz a rezsire, amíg ők azok, akik a panel-felújítási programokat megtorpedózzák. Gyakorlatilag tök ingyen lenne a felújítás, mert fűtés-számlában így is, úgyis kifizetné az összeget. Erre jön azzal, hogy "neki már minek", meg "hol lesz 5 év múlva", hát én teljes tisztelettel ezeknek a "rezsire sem elég" kisnyugdíjasoknak csak azt tudnám mondani, hogy várom, mikor halnak már meg. Legalább nem élősködnének rajtam. Mert ez a fajta élősködik, és ők követelik az "ingyen" szolgáltatásokat a "ledolgozott életre" hivatkozva.

Érdekes módon a "mi" nyugdíjasaink (nagyszülők), akik TÉNYLEG végig dolgozták az életüket nem panaszkodtak soha sem vizitdíjra, meg itt most fizetni kell dologra. Én elhiszem, hogy ők végig dolgozták az életüket, és akkor minden ingyen volt, vagy pofátlanul olcsón. Én elhiszem. Elvégre ma is azt fizetjük!

Rob67 2011.02.24. 09:00:32

Mondjukamint az az írásból kiderül, azért ugye a posztoló inkább kőműves lehet mint közlekedés-szervező szakember.
Na most ha ennyire nem megy, akkor miért kell bele okoskodni?
Normálisan végig gondolva a busz és a vonat közlekedés nem egymás alternatívája, nyilván jelentősen más a gzdaságossági köszübe is.
De úgy nézem ezek nem érdekes dolgok :)

CyberPunK 2011.02.24. 09:01:39

@Gerzsonka: "Elvégre ma is azt fizetjük! "

Ez nem igaz, az államadósan legnagyobb része az elmúlt 20 évben, de főleg az utolsó 8-ban jött össze.

Terézágyú 2011.02.24. 09:02:53

@flash.gordon:
"igenis sok nyugdíjas utazgat csak úgy, mert unatkozik."

Ez honnan derül ki? Ásitozik utazás közben? "

Például mert ők maguk mondják :)

(Nyilván nem mindenki :) de igen sokan :)

nemecsek ernő áruló 2011.02.24. 09:03:10

@CyberPunK: És miért? Mert a ledolgozott élet miatt ingyé' kell adni mindent a nyugdíjasoknak. A nyugdíjasok szent tehenek hozzájuk nem lehet érni.
Saját vélemény: már régen megszüntettem volna az állami nyugdíjat, ahogy van.

orient 2011.02.24. 09:05:21

Több demagógia is van a posztban:

1. Javítani kéne a minőséget igaz? Egyetértek, de ehhez pénz kell. Pénz nem abból lesz ha milliók használnak egy közlekedési formát INGYEN.

2. Le kell vetni a demagógiát, hogy bármi is INGYEN van. Semmi sincs INGYEN! Azzal is egyetért remélem a posztíró hogy 0-és 100% között azért vannak átmenetek nem? Le lehetne vetni ezt a kádári beidegződést, hogy bármi is jár bárkinek ingyen. Legyen ne vegyék el a kedvezményt, de a 100%(ingyen az túlzás). Legyen mondjuk 50%, vagy találják ki, de az emberekkel meg kell értetni minden pénzbe kerül. A kórházi ellátástól kezdve, a közlekedésig minden pénzbe kerül, tudom itthon mindenki fel van háborodva, mert mindent ingyen akar (sajnos még megélhetést is, ha nincs munkám akkor az állam tartson el mert az könnyebb mint dolgozni...stb.mentalitás pontosan ebből fakad)

Nálunk jelentősen gazdagabb nyugat európai országok sem engedhetik meg maguknak hogy egy ekkora réteget ingyen utaztassanak, de bezzeg a kőgazdag, minden évben óriási gazdasági növekedést produkáló gazdasági szuperhatalomnak mint Magyarország simán megy. Gratulálok. Ha nem törölték volna el a 13. havi nyugdíjat a fidesz sem tenné meg, sőt kitudja lehet még visszahozzák, mert arra is futja. Szánalmas. Cégek meg belerokkanak az adókba és járulékokba és senkinek nem éri meg foglalkoztatni annyit kell beadni a közösbe. De az nem számít végül is ők termelik ki a nyugdíjasok jegyét és a különböző ingyenélők segélyeit is. Tehát nem a dolgozók és munkaadók terheit kéne csökkenteni(hogy legyen több munkavállaló és ezáltal a valóban rászorultak-rokkantak..stb. igazi támogatásokat kapjanak mint tőlünk nyugatra) hanem legyen minden ingyen. Miért nem kapnak a nyugdíjasok ingyen BKV-t is? Ja az is van most jut eszembe, mostantól lehetne a kenyér sőt minden élelmiszer is ingyen, az sem kerül pénzbe mint a közlekedés.

Magyarországon az a baj hogy túl nagy réteget akarnak ingyen élésre ösztönözni és elhitetni ez normális (nyugdíjasok INGYEN utazása, ál-rokkantak, 800 ezer közalkalmazott, egyéb fejre járó szociális segélyek) viszont mindenkinek csak annyi hogy ne halljon éhen. Szerintem a nyugati minta sokkal célravezetőbb. Minden ilyet megvonni, közalkalmazottak min. 40%-t kirúgni, cserébe a munkát terhelő járulékokat levinni ami munkára ösztönöz, mert a cégeknek lesz miből embert felvenni végre. Ugyanakkor a kevés valóban rászoruló (rokkant, beteg..stb. valóban kaphatna rendes juttatást, egy szerencsétlen fogyatékkal élő nem 70 ezerből forintból tengődne mondjuk hanem 150 ezerből, hogy ha már fogyatékkal él legalább legyen normális élete, ételei, ruhája, nyaralása...stb. ennek sokkal több értelme lenne mint 6 millió embert eltartani az állam pénzén, mert ez lehetetlen, most még lehet mert korábban hitelekből ment, most meg a magánnyugdíjpénzeken, csak mindkét megoldás a jövőnk felélése mindenképpen!

Kádár János álmaiban meg sem közelítette ami Viktorunkat. (MSZP dettó...)

KarbatettKezűZoltán 2011.02.24. 09:05:22

Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen!
Ennyi.

Nekem is van nagyanyám, már 80 éves, de pár évvel ezelőtt unatkozott, felült a 32-es buszra és ment egy két kört, úgyis ingyen van.
Nem hinném, hogy egyedi eset lenne a nagyi.
Minimum egy önköltségi árat fizettetnék mindenkivel! Abba még nem rokkannának bele és talán nem kéne önteni a pénzt az évtizedek óta veszteséges MÁV-ba.
Vagy a vonatjegy is szociális juttatás?

Alex2000 2011.02.24. 09:13:45

Én nem értek egyet az íróval. Ne felejtsük el, hogy azért vesztességes (most a lopást, csalást ne számítsuk bele) a MÁV, BKV, és azért kerül egy jegy vagy bérlet annyiba mint nyugaton, mert se gyerek, se diák, se terhes mama, se cigány, se nyugdíjas nem fizet ért. Nem igazságos!

Terézágyú 2011.02.24. 09:15:23

@orient:
"Több demagógia is van a posztban:"
Aha. bezzeg nálad: "közalkalmazottak min. 40%-t kirúgni"
"Ugyanakkor ... egy szerencsétlen fogyatékkal élő nem 70 ezerből forintból tengődne mondjuk hanem 150 ezerből"

Az mondjuk fel sem merül benned, hogy sok alkalmazott (és sok közalkalmazott!) sem kap havi 150-et!!!...

KarbatettKezűZoltán 2011.02.24. 09:15:29

@orient: Nem olvastam a posztodat a hozzászólásom előtt, ha így tettem volna még ennyit sem írok, mert TÖKÉLETESEN EGYETÉRTEK VELED, csak lusta voltam jobban kifejteni.

Az a fura az egészben, hogy valószínűleg nem csak neked és nekem jutott ez eszedbe. Amikor döntési pozícióba ér valaki-egy feltételezhetően szintén értelmes ember- akkor totál irracionálisan kezd el gondolkozni. Eltűnnek az érvek és jön helyette a fos a hatalom megőrzésének érdekében.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.02.24. 09:18:11

@Edömér: Kecskemét-Cegléd között irányonként és óránként egy IC-gyors hibrid közlekedik. Mivel váltakozó irányú forgalom mellett is, mivel Katonatelep, Nagykőrös és Nyársapát is alkalmas keresztezésre, tíz percenként elmehet egy vonat.

Kérdés, kell-e óránkéntinál sűrűbb követés akár Szeged, aár Budapest felé? Mert éppen a zónázó vonatot is meg lehet hosszabbítani idáig, ha van rá igény meg ok.

orient 2011.02.24. 09:18:40

@Gerzsonka: Ja a másik a vizitdíj, arra ment a rinyálás, mert nincs rá 300 v. 600 FT, de műtét után persze adja a kisnyugdíjas is a borítékban a 30-80,000 ezer forintot. Addig nem jutott el fejben, ha egyszer a rendszert rendbe tennék a vizitdíjjal és egyéb reformokkal akkor végre a borítékot nem kéne adni mert esetleg a doki keresne 600,000-t havonta és el sem várná. Tehát a több tízezer még mindig rosszabb mint a 300 ft. Mondjuk ehhez ész kell ami sajnos a nyugdíjasoknak nincs , tisztelet az értelmeseknek mint az én rokonaim szerencsére nem ilyenek.

Ja panelprogram! Én belvárosban lakom egy házban ami majdnem összedől olyan állapotban van, viszont eléggé jó helyen befektetőknek. Erre közös képviselő talált egy céget aki a tetőtérért cserébe komplett kívül belül felújítaná a házat , liftet tenne benne, kicserélné a vezetékeket, tehát műszaki felújítást is csinálna. Na ki torpedózza meg mert zavarná a zaj? persze tök ingyen lenne neki, a fiatal generáció meg dögöljön meg a 150 éves házban, dőljön ránk az egész szarkupac mert őt zavarja a felújítás. Na ennyire vagyok én is szolidáris az átlag nyugdíjassal.

Mellesleg én anyám is rendesen dolgozott , rendes nyugdíja van, simán kifizetné az utazást és vizitdíjat, viszont cserébe nem 60 éves trolibuszon kéne utazzon hanem mondjuk új buszokon, a vakolat nem omlana rá a kórházban, nem úgy kezelné az orvos mint valami állatot és nem kéne borítékban kiegészíteni a fizetését. Nem baj tartsuk fenn a populista rendszerünket ahol minden ingyen van az orvosok meg szociális munkások éhbérért...

andalgó kandalló 2011.02.24. 09:19:14

Senki! Kivéve a vasutas, de csak a munkába járásakor. Nekem is van ismerősöm, akinek nyugdíjas anyukája minden héten főz néhány félét, aztán felül a vonatra, és utazik 3 órát, mire felér Pestre. Lássuk már be mindennek ára van, még az állóhelynek is!

sannya 2011.02.24. 09:19:17

tolunk fejletlenebb banankoztarsasagokban is meg tudtak oldani,hogy reggel 9tol 15oriag van ingyen kozlekedes nyugdijasoknak es kismamaknak...
fo musoridoben pedig tessek fizetni...
keves kivetellel(pl orvoshoz kell menni...)meg tudja oldani az eletet napkozben is valaki,aki otthon van egesz nap...
az a nehany jegy meg bele kell hogy ferjen a csaladi koltsegvetesbe...

sannya 2011.02.24. 09:20:58

@orient:
azert ez a vizitdijas 300 forint nem egeszen errol szolt,de az ne zavarjon...
:)

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.02.24. 09:22:56

@Terézágyú: Németországban például több politika is volt erre: nem lehetett tartományok között buszjáratot közlekedtetni, nem lehetett oda új autópályát építeni, ahol még nem volt bizonyos sebességet tudó, villamosított (általában kétvágányú, de ebben van kivétel, pl. München-Landshut) vasútvonal.

Ezek a szabályok mostanában, hogy már kialakult, hogy hol utaznak az emberek vonattal, és ott megfelelő is a szolgáltatás, ezen lazítanak. Igenis lehetnek helyzetek, amikor egy ICE-vonal mentén "nagyjából" párhuzamosan indokolt a buszjárat (pl. a Frankfurt-Köln ICE ugyan megáll Limburgban, de csak egy "railport" nevű helyen, ami kb. annyira Limburg, mint a schwechati repülőtér Bécs).

Hajdú Intercity 2011.02.24. 09:25:09

@flash.gordon: az unatkozó nyugdíjasok utazásáról már egy játékfilm is készült pár évvel ezelőtt, Sinkovits, Agárdi, Kibédi is játszott benne többek között. Szóval társadalmi jelenség,

orient 2011.02.24. 09:25:41

@Terézágyú: Akkor ezt vezesd le nekem légyszíves barátom:

Németországban kb.900 ezer közalkalmazott.
Magyarországon kb. 800ezer.

Miért is van nekünk szükségünk majdnem annyi közszolgára mint Németországnak? Ha ezt elmagyarázod akkor igazat adok neked. Félreértesz nem azt mondom, hogy nincs szükség közszolgákra hanem azt hogy ésszerű mértékben. Ha lenne egy értelmes rendszer annyi emberrel amennyire szükség van (mondjuk fele annyi akkor még arányaiban mindig sokkal több mint Németországban) akkor lehetne adni a maradéknak rendes fizetéseket is. Ha a te munkádra valóban szükség van akkor neked is rendes fizetést adni, orvosoknak azonnal megduplázni a fizetését. De amíg sok a potyautas a rendszerben addig ne is várj emelést, mert el kell tartsd a sok százezer közalkalmazottat is akit csak szociális alapon tartanak meg.

KarbatettKezűZoltán 2011.02.24. 09:26:04

@Terézágyú: Az elv a lényeg te kis matematikus, nem a konkrét számok!
De ennek számolj utána:
EVA-ás vállalkozóként bruttó 500 ezer forintot számlázok, mire befizetem magam után a járulékokat és az EVÁ-t 210 ezer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! marad nálam!!!!
500 forintnyi értéket teremtettem és ennek több mint a felét, 58%-ot be kell fizetnem!!!!
Ezért amikor meghallom, hogy az utasforgalom 70% -át INGYEN utazók teszik ki NAGYON ideges leszek!!!
Ugyanis ŐK valóban INGYEN utaznak, mert ÉN (mi) KIFIZETJÜK HELYETTÜK.
HAGYJÁK NÁLAM A PÉNZEM 80%-át és majd én kifizetem a SAJÁT nagyanyám utazgatásait!!!
FIZESSE MINDENKI A SAJÁT NAGYANYJÁNAK!!!!!

fullánkhegyező 2011.02.24. 09:26:20

Elszomorító olvasni ezt a sok gyűlölettel teli szöveget .
Minden elmúlt időbeli,mai és a következő évszázad hibáiért nem a pillanatnyilag "aktív" ,értsd:dolgozó,munkanélküli,tanuló,,plázacsavargó,2 fűrdőmedencés villalakó,és hajléktalan koldus a felelős.
Nem. Az egyedüli bűnbak a nyugger.Persze van igazság abban,hogy sokan csak azért járnak busszal a városszéli áruházba,mert nekik ingyen van.
Tisztelt gyűlöletszító (még nem nyugdíjas) emberek!
Tegyük fel a kérdést,tényleg csak a sikeresen megidősödött 65 éven felüliek a haszonélvezői a közösségi utazásnak?!
Az országgyűlési képviselők,önkormányzati képviselők ( me, is kis fizetéssel) ,az orvosok a rendőrök és még ki tudja kik ?
Mondhatná bárki ,hogy ők audival járnak.Igen de ha látványosan lemondanának ezen kiváltságukról lehet,hogy az önérzetes , akinek -pélédául- 100 eFt feletti a nyugdíja soha többé nem ülne fel ingyen a vonatra.

Hajdú Intercity 2011.02.24. 09:28:02

@flash.gordon: Nem jut eszembe a címe, de Palásthy György rendezte, aki sok gyermekfilmet csinált. Nemrég a Duna tv is ismételte.

KarbatettKezűZoltán 2011.02.24. 09:31:46

@orient:
A vizitdíjjal viszont nem értek egyet uygenezen az elvi alapon!
Fizetem a tb járulékot, az EÜ hozzájárulás, havonta sok tízezer forint, akkor ne kellejen már ugyanazon szolgáltatásért más jogcímen újra fizetnem!!! tök mindegy, hogy 300 forint vagy 10...
Plusz a gyakorlat megmutatta, hogy undorítóan macerás és megalázó mindenkinek!!

orient 2011.02.24. 09:31:48

@KarbatettKezűZoltán: Igen én is sokkal több rációt látok abban, hogyha az aktív rétegnek van munkája és nem adózza szét magát (aminek mind adó és járulékcsökkentés lenne az alapja) és esetleg az idős szülőknek nem futja valamire akkor inkább az aktív családtagjuk segítse ki. Ez így normális, de MO-n pont fordítva van. A nyugdíjas szülők támogatják sokszor az aktív korú gyermekeiket mert nincs munkájuk. De legyen így továbbra is ez így építi a jövőnket. Szánalmas...

citrix 2011.02.24. 09:33:43

Tényleg,nehogy ám már hozzányúljanak az ingyenes utazáshoz a csúnya kezükkel,az jár a népnek mert megdolgozott érte.Gazdag ország,megengedheti magának.Az a marha aki teljes árú jegyet vesz,az fizessen mint a katonatiszt,hisz van miből.Szép gesztus,kár hogy a gyógyszereket,élelmiszereket,fűtést nem adják ingyen alanyi jogon az időseknek,hiszen milyen jól jönne az a kis segítség és ők aztán megdolgoztak már érte.Aki azt hiszi hogy van miből,az összekeveri Magyarisztánt valamelyik dúsgazdag olajállammal,ideje lenne észhez térni és valós kiadáscsökkentést véghezvinni a költségvetésben.Tudom,egyszerűbb a takarékpénztárakat kifosztani,bank és multiadót kivetni,"átalakítani" az szja-t a bérből és fizetésből élők rovására(ha már olyan idióták hogy nem keresnek 300-nál többet havonta).Egyszerűbb a jövedéki adót emelni,az üzemanyag túl olcsó és a kassza üres,javítsunk a helyzeten.Javaslom,65 felett legyen MINDEN INGYENES.

Terézágyú 2011.02.24. 09:34:37

@KarbatettKezűZoltán:
Te miről beszélsz? :)
És tudod, hogy én miről beszéltem? :)

@orient:
Én nem vezetek le semmit :) csak egy tényt szögeztem le :)

De ha már a közalkalmazottakat említetted, hadd tegyem hozzá: ha kirúgják a sok közalkalmazottat, akkor azok találnak majd maguknak munkát? Vagy ők legyenek nyugodtan munkanélküliek? :)

Tina0611 2011.02.24. 09:35:28

Engem a nyugdíjasok kevésbé zavarnak. Az annál inkább, hogy a XV. kerületből Kistarcsára hazafelé 1-1,5 óra alatt ér haza a fiam, míg reggel, mikor kocsival viszem iskolába, az út nem több 15 percnél. Hát ezért is járunk autóval tömegközlekedés helyett.

levente49 2011.02.24. 09:38:01

Tudjátok azt, hogy nálunk ingyen nemcsak a magyar nyugdíjas utazhat, hanem az Európai Unió összes nyugdíjasa továbbá mindazok, akik megfelelnek a feltételeknek?
Volános ismerősömtől tudom, hogy van olyan hévizi járat, ahol csak 1-2 fizető utas van, a többi ingyen megy...

Kérdéseim:

1. Mi utazhatnánk pl. Ausztriában ingyen?
2. Ki fizeti az ingyen utazás költségeit?

Félreértés ne essék nincs azzal baj, ha valakinek kedvezmény jár, de valahol ésszerű határt kellene szabni. Pl. nyugdíjasok esetében egy havi nyugdíj határt. Nem mindegy, hogy a 120000 Ft-os nyugdíjas is ingyen utazik vagy az IGAZI kisnyugdíjas. A külföldiek ingyenességét meg egyszerűen nem értem.

orient 2011.02.24. 09:39:59

@KarbatettKezűZoltán: Nem tudom, arra emlékszem, hogy a háziorvaosm akkor nem panaszkodott egyedül. Állandóan mosolygott és mindenkinek mondta végre megérte orvosnak lennie, mert olyan dolgokra fordítják amire azelőtt nem volt. Pénzt onnantól nem fogadott el...stb. Szerintem hosszútávon lehetett volna látni a hatásait. Hálapénzt meg kell szüntetni, ilyen orvosi fizetések mellett viszont lehetetlen, mert senki sem várhatja el egy dokitól hogy életeket mentsen annyi pénztért amennyiből éppen nem hal éhen. Mellesleg minden nyugat európai országban van vizitdíj, Hollandiában, Finnországban is. Finnországban vették ki a vesekövemet mikor ott éltem és volt biztosításom. Mikor elhagytam a kórházat kaptam egy számlát amin volt egy összeg (70,000 euró) majd azt kellett elküldenem az egészségbiztosítónak hogy fizesse ki. Elismerték mert fizettem a járulékokat rendesen, majd a végén kikültek egy papírt amin volt egy x eurós napi ágydíj a kórházban töltött napokra. Be kellett fizetnem kb 20 eurót. A kórházban minden ágyhoz LCD tévék voltak és kinyalták a seggem, a kaja jobb volt mint egy pesti étteremben. Orvos egy tábla csokit sem fogadott el. Hát szerintem ez megért 20 eurót. Ja és hozzátenném, hogy keress rá neten, hogy Finnországban köztudottan a legjobb az eg. ellátás az EU-ban és ott költik a GDP arányában a legtöbbet az egészségügyre. Ott sincs teljesen ingyen. De magyarországon persze lehet ez is ingyen mint minden más. AZ elven van a hangsúly, főleg egy olyan országban fontos megértetni az nemberekkel hogy minden pénzbe kerül ahol ennek teljesen nincsenek tudatában!

mellékvágány 2011.02.24. 09:43:38

@orient: Javulhatna a minőség, hiszen ha fizetni kellene, racionalizálódnának az utazások, kevesebb férőhelyre lenne szükség, így ha egységnyi pénzből 200 helyett elég 100 férőhelyet felújítani, pl. 3 vagon helyett elég kettőt is, akkor azt minőségibb anyagokkal, illetve újak vásárlására is lehetne fordítani. Az arányokat csak példának írtam, de nemrég a regisztrációs jegyek alapján egy igen magas szám került napvilágra.

Friedman 2011.02.24. 09:43:55

Ajj, valaki miért blogol, ha ilyen tájékozatlan? De most őszintén!

1: Orangeways egy erdélyi magyar társaság, csíkszeredei főtulajdonossal. Ferencnek mi köze lenne hozzá?

2: A nyugdíjas, ha nem ingyen utazik, akkor gondolod, hogy autózni fog? Az aktívak jelenleg az irreálisan drága bérleten keresztül fizetik meg az ő ingyenes utazásukat (több nyugati nagyvárosban olcsóbb, vagy ugyanannyiba kerül a közösségi közlekedés).

Gondolom a kedves blogger sem teljes áron utazik. Én pl. igen, de 50% alatti az arányunk. Ha ketten utazunk vidékre, se vonattal (MÁV) se busszal (Volán) nem éri meg menni, az autó, még ilyen benzinárak mellett is olcsóbb. Ezen kéne változtatni, és akkor az környezetbarátabb is lenne. Ehhez viszont az kéne, hogy mindenki kivegye a részét a közösségi közlekedés támogatásából.

Husz 2011.02.24. 09:44:17

Gondolkodjunk. Ha eltörlik az utazási kedvezményt, a nyugdijasok nagy része nem utazik, vagy csak akkor, ha nagyon elengedhetetlen. Drasztikusan csökken az utaslétszám, a már most is üres vonatok utas nélkül fognak járni. A Volánnál járatritkításk, törlések várhatók, kevesebb buszvezetőre, kiszolgáló személyzetre lesz szükség. Az üresen futó szerelvények olcsók? Aktiv koru Volánosok, szeretnétek elveszteni a munkátokat?
Sztem elképzelhető 60 felett egy 10%-os térítés bevezetése, de akkor az nem pár útra, hanem korlátlanul. Akkor talán senkinek nem sérülnének az érdekei.

Figyel Castro 2011.02.24. 09:44:35

Miért jár Egerbe busz? Hát, szívesebben felszállok rá,
mint a hót mocskos és büdös vonatra, és olcsóbb is...

orient 2011.02.24. 09:45:12

@Terézágyú: Ha mondjuk ahogy írtam hogy mellé lenne végre egy rendes járulékcsökkentés, hogy a cégeknek valóban megérje felvenni embereket akkor lenne munka. Kapjon munkanélkülit egy belátható ideig6-9 hónap és találjon munkát és LENNE (sok helyen versenyszektorban egy ember látja el 5 munkáját mert olyan magasak a járulékok, hogy nem teheti meg a cég többet vegyen fel, és hidd el ha sokkal kevesebb járulékkal felvenne még 2-3 embert mert ő is tudja a munka minősége javulna ha több ember végezné sok munkát, de jelenleg nem fogja megtenni...)

El lehet kezdeni lassan is a leépítést, nem egyszerre nyilvánvalóan, de szándék sincs meg a rendszer javítására.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.02.24. 09:47:49

@orient: no igen, mert ott például a vasút magáncégekkel megy (még az államvasutat sem számolják bele), de a magáncég is az államtól kapja a pénzét. De a 900 000-ben nem hiszem, hogy benne lennének a nem-szövetségi alkalmazottak sem. Szóval körtét az almával hasonlítasz...

Hajdú Intercity 2011.02.24. 09:48:30

@Gyulimali:
Nagggyon ügyes vagy. Olyan lehangoló, hogy még egyszer sem bírtam végig nézni. Mellesleg 1996-ban készült!!!! "Hetven év felett, nyugdíjasként legfeljebb a MÁV gondol az emberre - például ingyen utazási lehetőséget ad neki. A filmbeli öt vagány ki is használja: este beszállnak egy jó messzire szaladó személybe és reggel - újra Pesten - kiszállnak belőle. Nem mindegyikük hajléktalan, de ha már olyan jól összejöttek, legalább elütik az időt - traccspartival, életük történetének elmesélésével. Az, hogy egyszer csak vége lett, hogy másodrendű állampolgárok lettek, még rendben is lenne, csak hát folyton figyelmeztetik őket, örüljenek, hogy élnek, élvezzék a békés, nyugdíjas életet és főképp ne ugráljanak" - Almási Miklós.

egynagy0 2011.02.24. 09:51:48

@Friedman: korábban én is azt olvastam, hogy Kedves Ferenc eladta részét, kiszállt az Orange-ből. Szóval volt köze hozzá - korábban.

Murderface 2011.02.24. 09:53:10

Csak a 6 éven aluliak utazzanak ingyen.

sannya 2011.02.24. 09:54:40

@Husz:
ezzel az okfejtessel csak az a baj,hogy az ingyen utazok nem a mar most is "ures" vonalakat hasznaljak,dominansan,hanem a nagy szamok torvenye alapjan,a fullra futtatottakat...
ez van...

Edömér 2011.02.24. 09:56:19

@flash.gordon: Beszélgetnek utazás közben. Sokszor úgy, hogy a vagon túlsó felén is jól hallom. Meg vannak akik szóba elegyednek az útitársakkal, például velem is.
"Tudja kedveském, nincs sok dolgom otthon, így eljárok meglátogatni az unokáimat, meg jó időben elmegyünk kirándulni is a szomszédasszonyékkal."

orient 2011.02.24. 09:57:02

@Benbe: OK meggyőztél Magyarországon minden rendben megy és rólunk kell példát vennie a nyugatnak mert nálunk olyan jó élet van és olyan flottul megy a közszféra rendszer is. Érdekes itthon az adóügyemet elintézni hetekbe hónapokba telik (pedig csak becsületesen akarok adót fizetni...) Finnországban ugyan ez volt kb. 20 perc telefon, MAGYARORSZÁGRÓL! Angolul! Valóban mennyire elmaradott ott a rendszer a mi 800 ezres közszféránkhoz képest ahol mindent személyesen kell elintézni mint valami buntu köztársaságban és mindenhol órákat kell várni, és senki semmi nyelvet nem beszél, sőt még le is ordít a francba magyarúúúúúúúúúúúúl!!!! (feleségem NEM magyar van tapasztalatom benne)

Friedman 2011.02.24. 10:00:06

@egynagy0: Hol olvastad? Erre igen kíváncsi lennék. El nem tudnám képzelni, hogy az a tulajdonosi kör bevette volna Ferencet... persze jó pénzért...

Amúgy a Volán pont a szocik idején kelt ki az Orangeways ellen. Szerintük ugyanis "túl jó minőségű szolgáltatást" kínálnak, ezzel megölik az ő üzletüket. Ezért nem engedték, hogy belföldi járatot üzemeltessenek, pedig veszteségfinanszírozást sem kértek volna. Annyira kommunista ez az ország, hogy az fáj...

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.02.24. 10:01:52

@orient: Nem mondtam, hogy minden rendben, csak annyit, hogy az adatok, amiket írtál, nem összehasonlíthatóak.

Mellesleg például az oktatásban kevés az ember, így is bőven túlórázik mindenki.

nagyfeszültség 2011.02.24. 10:02:34

@egynagy0:

Persze, hogy volt, csak oltogatnak ezzel az erdélyi dumával. Ezé a dagadt zsirdisznóé volt, talán Wábererrel kezdték.
Azt ígérték nekik: megkapják a tömegközlekedés zsírosabb falatait. Baján ez össze is jött, de sok helyen nem. Így ez a kis puhos Hagyó Miklós utánzat csalódottan kiszállt.

orient 2011.02.24. 10:02:51

@Friedman: Magyarázz csak "ingyenországban" kutya sem fogja érteni miről hablatyolsz...

azekezetnelkulitelseolvasom 2011.02.24. 10:06:22

@Husz: Amikor ezt Horn Gyuláék kitalálták, más volt a környezet. Az emberek olcsón behozták nyugatról a használt autót, viszonylag gyorsan tömegek szakadtak le a közösségi közlekedésről. Ekkor még volt kapacitás, miért ne ültessük le a szabadon maradt helyekre a nyugdíjasokat, aféle közérzetjavító intézkedésként? Igenám, de a járművek szép lassan mentek a levesbe, az újak meg már igencsak megdrágultak, hiszen rubel helyett dollárban számoltak már egymással a volt szocialista országok is. Ezért van az, hogy a vasúti kocsik többsége ugyanaz mint 30-40 éve, csak kicsit ki vannak pofozva. Aki tehette és teheti elpártol ettől a "színvonaltól". Mára ott tartunk, hogy zömmel a diákok, a nyugdíjasok és az ingyen vagy jelentős kedvezménnyel utazók veszik igénybe a MÁV-ot,

Edömér 2011.02.24. 10:07:07

@Husz: Ha kevesebb lesz az ingyen utazók száma, olcsóbb lehet a jegy. Akkor már megéri kocsi helyett vonattal, busszal járni. És megmarad a Volános munkája.

Pepe135 2011.02.24. 10:08:08

Szerintem a busz és a vonat nagyszerűen megfér egymással. A kapacitást kell úgy beállítani( járatsűrüség, indulási idők, szállítható utasok száma a járaton), hogy jó legyen a kihasználtságuk!
Pl Győr és Budapest között van busz és vonat is. kb hasonló a menetiső, de máshol vannak a megállók. Így pl aki a Móricz ZS. KRt-hez akar menni, vagy a BME-re, illetve a népligetbe, annak ott a busz, aki meg kelenföldre, vagy a Keleti pu. udvar környékére, annak ott a vonat. Nincs ezzel gond.
A gond ott van viszont hogy mind a Volán, Mind a Máv megszüntette az esti, éjszakai (amúgy fullosan) kihasznált járatait. Amíg voltak, el lehetett menni színházba, vacsorázni, moziba, mert éjfél körül indult egy vonat hazafelé.
Most ez este 10-körül, illetve az utolsó busz szombaton fél hétkor megy!!! Ami a nyugdíjasokat illeti, maradhat az ingyenesség, de mondjuk évi tíz alkalommal.
Azonkívül a nappalis tanulóknak is csak a lakhely és az iskola között lenne kedvezményes az utazás!
Valamint engedni kellene a magántársaságok megjelenését. Pl. volánbusz teljes ár BP - Győr 2480 Ft Orange BP - Bécs 2 900 Ft (Sajnos belföldön nem állhat meg!

orient 2011.02.24. 10:09:13

@Benbe: Ok ki lehet fejteni. Millió olyan hely van ahol kevés az ember. Nem csak tanár, de egészségügyben sincs elég ember, de sok helyen meg egész osztályokat lehetne felszámolni 1-2 emberrel fenntartva egy jó rendszerrel. (pl. anyakönyvi hivtalba kellett bejegyeznünk a házasságunkat ami nem itthon köttetett) Mivel nyelvet senki nem beszél kellett fizessek egy hivatalos tolmácsot aki elkísért (paródia komolyan). Kértünk időpontot. Időben megérkeztünk. Várunk vagy 4 órát. Kint ültünk kb. 6-n, bent pedig volt 10 ügyintéző. ÉRTED? 10 ügyintéző 6 ügyfélre és 4 órát vársz mikor időpontod van. Persze mikor elhívtak a fél társaság kávézott meg story magazint lapozgatott. Ez egy személyes példa, biztos máshol nincs ilyen közhivatalokban, ez az egyetlen...na akkor szerintem a beszélgetést itt le is zárhatjuk mert sok értelmét nem látom, támogasd ezt a rendszert, mint az ingyen utazást...

kairouan 2011.02.24. 10:11:15

@Husz: Tehát szerinted tartsunk fenn máv és volán járatokat, azért, hogy ingyen utazhassanak rajta az emberek és néhány aktív korúnak legyen állása??

Tavaly 10 millió ingyen utazás történt és ebből kb 85% volt a 65 év felettiek.

Egyébként meg, akik végigdolgozták az életüket, mint anyám, meg néhány ismerőse azoknak 130-160 ezres nyugdíja van (anyámnak is, aki egészségügyben dolgozott és ismerjük az ottani fizetéseket).
Na most akkor, ebből a pénzből nem telne kedvezményes jegyre?
De, aki 80 ezret keres az vegye meg a teljesárú jegyet!

Edömér 2011.02.24. 10:11:30

@flash.gordon: Aranyosak is sokszor. És sajnálom is őket, hogy nincs értelmes elfoglaltságuk, ezért utazgatnak összevissza. Csak mondjuk tényleg roppant zavaró egy péntek délutáni tömegben a vonaton állva hallgatni, hogy azért utazik, mert társaságra vágyik.

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 10:12:32

@orient: Eddig még senkinek nem sikerült elmagyaráznia, hogy a vizitdíj miért szünteti meg a hálapénzt? Próbáld meg, hátha neked sikerül! Amúgy meg ez a "keveset keres az orvos" jó duma, csak azt kellene figyelembe venni, hogy mindenki más is keveset keres. A hálapénz megoldása az, hogy könyörtelenül ki kell rúgni (esetleg büntetőjogilag büntetni) azokat az orvosokat, akik kérik (mert ez már nem hálapénz, hanem zsarolás)! Hálapénz akkor lenne, ha beavatkozás után (ha minden rendben ment), a hálám jeléül adok annyit, amennyit szeretnék. Az, ha az orvos nyíltan megmondja, hogy a normális eljárásért (amit a tb-ből egyszer már kifizettem), zsebbe mennyit kér, ez ZSAROLÁS!

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 10:13:47

@kairouan: Hol élsz? Az én családomban is végig dolgozták az emberek az életüket, de kb 80e körül van a nyugdíjuk.

Friedman 2011.02.24. 10:16:18

@KarbatettKezűZoltán: Nem az a baj, hogy irracionálisan kezd gondolkodni. Sőt, totál racionális lesz, hogy mindenre azt kiáltja: legyen ingyen. Miért? Mert több szavazati jog van az eltartottaknál, mint az eltartóknál. Ha csak az adófizetők szavazhatnának, hidd el a politika is más lenne. A Fidesz sem azért a bankokat adóztatja a rokkantnyugdíjasok számának megkurtítása vagy az ingyen utazás megvonása helyett, mert ez tetszik neki. Nem, ez tetszik a választóiknak.

Ha egy párt nagyra nő és választást nyer, számolnia kell 3,7 millió nyugdíjassal. Előbb utóbb vissza kell tolni valamilyen módon az adófizetők felé a szavazati arányt, különben társadalmi katasztrófa lesz. Addig sanyargatjuk az adófizetőket, vállalatokat, míg mindenki kimenekül. Fiatalok elmennek külföldre dolgozni, vállalatok nem jönnek ide, 20-30 év múlva marad 5-6 millió nyugdíjas, és majd mindenki ingyen utazhat. Persze már nem lesz min, mert a buszsofőr is elmenekül.

Remélem ezelőtt még rájön a társadalom, hogy ez így nem megy. A gyerekek után járó szavazati jog pl. segíthet ezen a folyamaton, hiszen az visszaadná az adófizetők kezébe a többséget (ne, pls ne kezdjünk cigányozni, nincs annyi belőlük, és amúgy is alig szavaznak).

kormányzó 2011.02.24. 10:17:46

Tulajdonképpen minek rugózni ilyen kérdéseken? Nyugdíjasokat/anyátokat-apátokat/,betegeket,rokkantakat,munkanélkülieket,hajléktalanokat szóval a "söpredéket" elégetni egy erőműben,oszt legalább utoljára volt valami haszon belőlük! És akkor már csak egy kérdés marad,mi legyen amikor TI kerültök a helyükre?Az mindenesetre vigasztaló,legalább az etióp menekültekért fáj a szívetek.

skunky 2011.02.24. 10:19:25

Talán nem tudjátok, de bizonyos távolsági buszok vonalán betiltották hogy álló utast szállíthat a busz. Ergo, a teljesárú bérletemmel munka után nem biztos hogy haza tudok jutni, csúcsidőben 2-3 buszt is meg kell várnom mire kapok helyet. Eközben hetente találkozok egy nénivel aki csak azért utazik 90 kilométert (persze ingyen), mert egy pesti boltban 80 Ft-al olcsóbb a kedvenc macskaeledele.

Mi az olcsó és mi a drága? Valakinek az ingyen utazók után is fizetni kell. Ideje lenne már észhez térni ebben az országban, és valóban azokat támogatni akik dolgoznak és adót fizetnek - legalább annyival hogy el tudjanak jutni a munkahelyükre - ha már úgy döntöttek hogy nem a segélyt várják otthon.

Nem lehetne mondjuk korlátozni az ingyen utak szamát? Adni egy évi 20 alkalmas bérletet a távolsági buszokra - így természetesen ha orvoshoz megy valaki egy évben kétszer a fővárosba, akkor az továbbra is ingyen lenne, de azért az ésszerű kereteken belül maradnánk - macskatápért, piacra, pártgyűlésre, stb. ne utazzon senki 50-100 km-t a többiek adójából, különösen ne csúcsidőben!

háténimmár 2011.02.24. 10:21:03

Kb 20 éve nem ültem vonaton. Múlt héten úgy adódott, hogy zamárdiba (mellé) kellett eljutnom autó nélkül, onnan haza már autóval jöttem.
Egy oneway jegy 2780 Ft-volt siófokon, oké, 1.osztályon. Cserébe nem mertem hozzányúlni az ablakhoz olyan redvás volt, nem beszélve az ués fejtámláján lévő "fehér" textilhuzatról, amit persze ezért a pénzért nem cseréltek le a végállomáson (keleti pu)
Ennyi pénzért eljutottam Siófokra, itt 45 percet kellett volna várnom a csatlakozásra ami még párszáz Ft lett volna, szerencsére értem jöttek autóval.
1.6-os diesel autóm van 6 literes fogysztással. 120 km-en az üzemanyagköltségem ha 380 Ft-ra felmegy az üzemanyagár is egálban vagyok (egyedül utazva!!!) cserébe gyorsabban, kényelmesebben, várakozás nélkül, saját időbeosztás szerint és a helyszínen tartózkodás alatt sem menetrendhez kötötten mozgok.
Szerintetek mikor megyek legközelebb vonattal bárhová?

orient 2011.02.24. 10:23:36

@metal: Én nem tudom levezetni, csak az a tény hogy nálunk sokkal fejlettebb országokban, sokkal jobb ellátásban kérnek vizitdíjat. Ha egyszer te is kórházba fogsz kerülni hollandiában, vagy Finnországban és látod milyen ellátást kapsz akkorsz te is akarsz majd fizetni 300ft érte (mert ott kell...). Akkor te vezesd le nekem ha ilyen országokban kell minimális díjat fizetni akkor itthon miért nem? A vizitdíj nem elsősorban nekem kéne vagy annak aki amúgy is nagyon sok járulékot fizet be hanem bizonyos rétegeknek akik semmit sem fizetnek a közösbe. Nem a lehúzásukra hanem a megértésre, hogy a szociális segély, és semmi más sincs ingyen így egészségügy sem. Sokakn azt gondolják ez JÁR! Hát jár ha dolgozol barátom de amíg az ország 70%-a nem dolgozik addig nem JÁR! Az idős rokonaimnak meg kifizetem én ha nem telik rá nekik inkább.

Mellesleg a rendszer akkor működne ha bezárnák a kórházak nagy részét. Kezdhetik pesten. Helsinkiben van vagy 2 nagy kórház és kész. Pesten meg minden kerületben, sőt 13. ker.-ben nem csak egy kórház van. Sokkal jobb lenne 3-4 kórház Pesten mint nyugat európai hasonló méretű városokban, viszont az nagy és jól felszerelt, jó fizetésekkel mint 20 valahány ami után mind kell rezsit és őrzést, takarítást, fenntartást...stb. fizetni. (alkalmazottakat nem elbocsájtani csak átterelni mert így is kevesen vannak...)

cso zsi 2011.02.24. 10:24:56

@kairouan: 10 milliót soknak tartasz? Mennyi utazásból?
Mert ha kb 3 millió nyugdíjas van, akkor azok évi háromszor utaztak fejenként.

2011.02.24. 10:26:45

Vasút-busz párhuzamosság gondolom csak közvetlen járatok esetén értelmezhető, hisz még egy olyan viszonylatban is, ahol gyakorlatilag egymás mellett fut végig a 2 pálya, lehet néhány jelentősebb kitérő (pl. Nagykanizsa - Budapest, de Zalakarost csak busszal lehet megközelíteni.). A másik probléma a történetben, hogy a vasút hagyományosan messzire elkerüli a városközpontokat, a busznak ellenben nem akadály a fő utcán végighajtani, és nagyobbacska városokban a buszpályaudvar közvetlenül a belváros mellett kap helyet.
Megjegyezném, hogy akinek lehetősége van autóval munkába járni, annak a választás a legkevésbé múlik a két alternatíva költségén.

Pepe135 2011.02.24. 10:32:21

@orient: A vizitdíjban nem a mértéke, hanem a léte a felháborító!
Fizeted a TB-t! A jobb munkáltatók szintén fizetnek utánad.
Ugyan ne akarjanak már még egy bőrt lehúzni azért, mert igénybe veszed a szolgáltatást!
Képzeld el hogy lemész a közértbe egy liter tejért, és úgy kezdik, hogy fizess 50 forintot, ha be akarsz menni az ajtón vásárolni! Vagy fizess, ha fodrászhoz akarsz menni!?
Furcsa nem? Ha kevés a pénzük, emeljék a befizetéseket, de ne kelljen azért fizetni, mert megjelenek a rendelőben!

Friedman 2011.02.24. 10:32:47

@orient: Elég, ha az adófizetők figyelnek :) Az eltartottak racionálisan érvelnek a mindeningyen mellett.

Az adófizetők viszont csak szűklátókörüket bizonyítják, ha ingyenBKV mellett érvelnek.

cso zsi 2011.02.24. 10:35:49

@skunky: Ha orvoshoz kell járni, az nem évi kétszer, inkább havi 3-4-szer kell. A betegség, és a hozzátartozó gyógymód nem kérdezi meg, hogy elmúltál-e 65.

@orient: Te mennyi kórházról tudsz a XIII.-ban, ami mindenki által használható? Mert közkórházat zártak már be a kerületben. Igaz, az egy nagyszabású építési projekt elképzelt területén fekszik. Mi is lett azzal a tervvel? Füstbe ment, vagy dugába dőlt?

kairouan 2011.02.24. 10:36:18

@metal: Magyarországon élek, anyám több mint 40 év munkaviszony után ment nyugdíjba 4 évvel ezelőtt ugyanabból a kórházból, ahol 18 évesen el kezdett dolgozni.

Az, hogy a te családodban miért csak 80 ezres nyugdíj van, azt én nem tudhatom.
De talán megemlíthetem apósomat, akinek csak 65 ezer a nyugdíja, valószínűleg azért, mert nem sokat volt bejelentve. :(

Poptaritop 2011.02.24. 10:36:53

Szociális alapon kell adni _minden_ kedvezményt, nem alanyi jogon. Oszt jónapot.

Friedman 2011.02.24. 10:37:58

@Pepe135: Node abba gondolj bele, hogy a vizitdíjat mindenki fizeti, nem csak aki TB-t fizet. Ez lenne a lényeg. A mértéke igenis lényeges. Átlagban évi 6000 Ft lenne a 300 Ft, míg TB-be én majd egy millió Ft-ot fizetek. 6000 vs. 1.000.000. Ez olyan, mintha 0 lenne Neked. A nagyinak, aki az 5 Ft-os zsemléért 1 órát utazik, neki számít. Ezért, ha kettőt tüsszent nem fog rohanni a rendelőbe. Ez a lényege a vizitdíjnak.

kairouan 2011.02.24. 10:38:13

@cso zsi: Ahhoz képest, hogy tízmillióan ingyen utaztak, azaz igen is sok, nem maga az utazás száma sok, hanem az, hogy ezt az adófizetők pénzéből került kifizetésre.

Friedman 2011.02.24. 10:39:11

@Pepe135: Amúgy a hasonló gondolkodásúak megnyugtatása érdekében kellett volna úgy kitalálni, hogy leírható legyen a TB-ből. Szerintem ez lett volna a legjobb megoldás. Csak Fletóék túl hülyék voltak ehhez.

orient 2011.02.24. 10:45:57

@Pepe135: Én nálam több adót senki sem fizet elhiheted. tavaly még fizetésem 50%-a ment a komcsiknak (igen orbánt és bandáját hívom komcsinak, mert még Marx -Engels-Kádár hármasnak is könnybe lábadna a szeme ha látná mit művel a kormányunk...). Szóval a befizetett adók és járulékok után még mindig fizetnék vizitdíjat, viszont cserébe az egészet fordítsák az egészségügy javítására. Zárjanak be kórházakat ahogy az előbbi kommentemben is írtam, viszont cserébe tartsanak fenn keveset viszont azt top színvonalon, jó fizetésekkel. Ez így megy minden olyan országban ahol az egészségügyi ellátás mérföldekkel a magyar egészs. előtt jár. Azért mert a gyurcsányék szétlopták és csődbevitték az országot a hasonló idiotizmusukkal mint orbán még nem jelenti azt hogy minden rossz amit tettek.(orbánéknál sem inden roszz amit tesznek, jó elemek voltak a szociknál is, most is vannak..) De szerintem jó irány volt a vizitdíj. Valóban nem a saját ötleteiket vették elő hanem nálunk jobban működő rendszereket akartak meghonosítani. Igen szarul csinálták, de legalább a szándék megvolt. A mostani kormánynak ott a lehetőség a kezében, hogy jobban tegye, de a szándék sincs meg. Semmihez sem fognak hozzányúlni, minden marad a régiben mint 20 évig, erre nyakam teszem. Bejelentett reformok nem lesznek mert mindent elmeszelnek majd, mert sajnos bizonyos dolgok elvonással járnak bizonyos rétegektől (mint INGYEN utazás, hangsúlyozom, támogatott utazás ésszerű, ingyenes nem!)

kairouan 2011.02.24. 10:46:40

@kormányzó: Nem arról van szó, hogy ki akarjuk írtani a nyugdíjasokat, hanem arról, hogy nem adjunk már mindent alanyi jogon.
Mivel a nyugdíjakkal nem lehet csalni, annyit kapsz, ami a nyugdíjszelvényen szerepel, ezért meg lehetne tenni, hogy x összeg alatt ingyen utazik, viszont mondjuk 100-150 ezres nyugdíj felett fizessen legalább 50%-ot!

El kellene már felejteni Magyarországon azt a rossz beidegződést, hogy ha valamit adunk, akkor azt mindenkinek adjuk rászorultságtól függetlenül!!

orient 2011.02.24. 10:49:00

@cso zsi: Hirtelen 2 jut eszembe: Nyírő Gyula és Honvédkórház...Mindkettőben voltam kezelésen és orvosnál az utóbbi években, pedig 6. kerületben lakom...na ez hogyan?

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 10:51:15

@kairouan: Pedig hiddel, hogy az én családomban is mindenki végig dolgozta az életét (bejelentve), mondjuk ők vidéken éltek/nek, és TSZ-ben dolgoztak (sokszor napi 12órát).
@orient: Az, hogy ott jobb a szolgáltatás, semmi köze nincs a vizitdíjhoz. Ahhoz igen, hogy ott az aktív korúak jóval nagyobb része dolgozik, jóval magasabb bérért, így jóval magasabbak a befolyó tb pénzek is.

A kórház összevonásokról meg annyit, hogy azzal max. az őrzés költségeit lehetne megspórolni, hiszen az, hogy 2 épületben egyenként 100 szobát fűtünk/takarítunk , vagy 10 épületben egyenként 20-at, közel azonos költséggel jár!

cso zsi 2011.02.24. 10:56:19

@kairouan: Pedig azt is számolni kéne, hogy hány utazásszámból jut 10millió ingyenes.
Hozzáteszem, nem véletlen, hogy ekkora. Évi kétszer utazom vonattal, végszükségből, ha sehonnan nem bírok kocsit keríteni. Busszal utoljára 3 éve utaztam, elvileg 60 kilométeres távra. A menetidő a helyi közlekedéssel együtt fölötte volt a két órának. (idei áron 1280, tehát olcsóbb egy megállóval korábban leszállni 180 forint megtakarítás miatt, 2 személy, és visszaút esetén szorzótényező)
Ha az autózást vissza akarják szorítani, akkor kb fele árat kellene fizetni a tömegközlekedésért. Egyúttal színvonalat emelni.
@Friedman: IngyenBKV-ból nem lehet párttámogatást csinálni. Vajon mekkora belső apparátust kell eltartani, és mibe kerül a külsős biztonsági cég(ek) bérlése?
A befizetett adókból ugyanis már van bevétel. A budai milliárdos, és a falujából soha ki nem mozduló gazda is fizet bele, pedig gyaníthatóan egyikük sem használja.

Plumper_ 2011.02.24. 10:58:14

A csövesek pl. tuti ne utazzanak ingyen!!

cso zsi 2011.02.24. 10:58:42

@orient: Több nem juthat eszedbe, és ebből valószínűleg a "Honvéd" esetében az ÁEK-ban voltál.
Nyírő? Az nem kórház a néhai Szabolcs utcai fényében.

orient 2011.02.24. 11:01:14

@metal: ja meg ha mondjuk 3 kórházban(pl 1000 ágy) a kórtermek fele üresen áll akkor értelmesebb lenne egy nagy kórházban (pl 800 ágy) aminek része még mindig üresen állna, viszont kevesebb kórterem, műtő...stb kéne. Takarításon rezsin is tudsz spórolni, nem is említve mennyi pénzért lehetne eladni egy nagy kürházat ha beintegrálnák egy nagyobba. Pl. Nyírőt simán be lehetne nyomni a Honvédba ami egy high tech kórház, esetleg kicsit kibővítve és átvinni az összes alkalmazottat. Mennyit spórolnának a nyírő fenntartásán nem beszélve hány milliárdért el lehetne adni a kórházat..nem havernak hanem valóban a piacon IGAZI befektetőnek. És 2 kórházról beszélek egy kerületben. Ezt lehetne csinálni sok más helyen is. Én szívesen megyek 6. kerületből a Honvédba rendes ellátásért mint itt helyben egy szar kórházba. Szerintem mindenki érdeke ez lenne, és ezt valóban lehetne vizitdíj nélkül is.

A külföldi példában igazad van, nem azért jobb ott mert vizitdíj van, de te is belátod ha mondjuk Finnországban 1000x akkora bevétele van az egészségügynek a járulékokból, miért is van szükség arra a pár eurós vizitdíjra? Hidd el nem az a 20 euró kell nekik, hanem ott is az elvet ültetik az emberek fejébe: Egészségügy drága mulatság, pénzbe kerül...

Poptaritop 2011.02.24. 11:02:47

@metal: Tetemes összeg ám a kórházak közötti logisztika-ideértve a betegszállítást is-, kert és épület fenntartás/fejlesztés és az infrastruktúra karbantartása. Megbízható forrás hiányában viszont nem merek tippelni hogy ez hogyan aránylik az összköltségekhez.

MagyarZizzi (törölt) 2011.02.24. 11:03:58

Ha a nyugdíjasoknak is kellene fizetni mondjuk egy minimális összeget az utazásért, máris lehetne csökkenteni a teljesárú jegyek árát. Sokan azért nem választják a tömegközlekedést, mert még a benzinárak mellett is olcsóbb nekik, mint a teljesárú menetjegyekkel. Itt főleg a vonatjegyekre gondolok, de ott van pl. a BKV-bérlet, ami szintén pofátlan lenyúlás...

orient 2011.02.24. 11:04:23

@cso zsi: Ha a Nyírő nem kórház (ahol orvosok kórtermek, műtők..stb. vannak akkor mi?) akkor miért nem zárják be az egészet és küldik át a teljes alkalmazotti állományt a ÁEK-ba? El lehetne adni az ingatlant és nem kéne fenntartani. A spórolt pénzből meg lehetne a dokik fizetését emelni..

frikazojd · http://kocs.ma 2011.02.24. 11:06:41

szerintem a temarol az mond el mindent, hogy a mindjartnyugdijas anyukam azt mondta: fiam loj le ha buszra szallok!!

Plumper_ 2011.02.24. 11:07:24

@MagyarZizzi: a BKV bérlet akkor éri meg, ha napi szinten használod.

naja, vidékre autózni 4 személlyel már elég jutányos. olyankor szóba sem kerülhet más.

Nick Leeson 2011.02.24. 11:11:26

Vegyük már észre, hogy Európa anyagilag legingatagabb országában élünk! Akkor mégis, hogy a bánatba tehetjük meg, hogy Európa legnagyobb utazási kedvezményét adjuk bárki számára is? Nyilván sehogy ez a mi baromságunk!
Ez a tény. Ami ezen felül folyik magyarázkodás, az mind kenegetés, szarkavarás. Ennyi!

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.02.24. 11:11:49

@Gerzsonka:
Te egy pénisz vagy és szerintem te vagy az élősködő mind az egysejtűek.
Nagyon ügyesen van minden téren tálalva a nyugdíjas téma.
Kollektív gondoskodás : = hülye vagy, hogy magadtól megélj ezért elvesszük ami a tiéd és majd mi beosztjuk.
Kedvezményes közlekedés: =Mi gondoskodunk rólad mert te mindened beleadtad a közösbe
Nyugdíj: = Igaz, hogy nem kerestél sokat de mi kárpótlunk majd.

Na Gerzsonka. Mutass nekem sikeres nyugdíjasokat aki nem a közösből történő lopással lettek sikeresek.

Ez az egész arra jó, hogy a hülyéktől mindent elvesznek/elvettek.
Most viszont szinte egyidejűleg a lopással már lehet is mutogatni a nyugdíjasokra kik valóban felépítették az országot olyan körülmények közt amire a legtöbben gondolni sem tudtok.
Közutálatnak kitenni őket, hogy látjátok? Ezért nem jut nektek több mert a léhűtőket kell eltartani.
Holott nekik köszönhetitek. hogy apátok nem kiverte, hanem beleélvezett anyátokba.
Ez a tipikus oszd meg és uralkodj elv működik ott ahol a isten bárányaival/ lásd birkák! Meg lehet etetni, hogy a világ nem színes hanem fekete fehér.

Még ma is érvényes. Javaslom olvasgassatok!
NICCOLÓ MACHIAVELLI . A fejedelem. Levél
LORENZO DE MEDICIHEZ

nemecsek ernő áruló 2011.02.24. 11:13:38

@Megszívtuk-Waze: Hogy elolvastad, amit írtam, az elképzelhető, de hogy értelmezni nem tudtad, az viszont biztos. (ásít)

Nick Leeson 2011.02.24. 11:15:36

Ennél már csak az viccesebb, amikor az utóbbi évtizedek folyamán fillérekért megszerzett belvárosi lakásban sír a nyugdíjas, és Rondán Anti zsákos krumplit oszt nekik... Igaz, hogy az ingatlana mostanra 30-40 milkát is ér... De ő ugyebár segítségre szorul, mert nyugdíjas. Az hogy én 10 misiért sem tudok lakást venni, mert a nyugdíjasokat finanszírozom az adómból az senkit nem érdekel...

kekec47 2011.02.24. 11:16:08

Nem tudom, mennyire ismert, de szerintem nem csak a csúnya kormányok meg a csúnya nyugdíjasok okozzák a tömegközlekedés veszteségeit. Nyugdíjasként többször tapasztaltam, hogy 50%-os jegyet kérve 90%-osat kapok a buszvezetőtől, de természetesen elteszi az 50%-os árát. Ha szólok, akkor "büntetésből" elkéri a nyugdíjas szelvényt, és lebélyegzi. Ez közismert az ismerőseim között: mindenki dicséri a rendszert, hogy milyen rendes a vezető. Mikor ezt írásban szóvá tettem, és megkérdeztem, mit tesz ilyen esetben az ellenőr, azt a választ kaptam, hogy a bélyegzés hiánya miatt nem büntet, de pótolja a bélyegzést. Magyarra fordítva az ellenőrök is benne vannak az üzletben. Írtam még egyszer, javasoltam, hirdessék meg nyilvánosan, hogy ha valaki elfogadja a 90%-os jegyet az 50%-os áráért, akkor nem vész el egy pecsét helye, és ezért az ellenőr sem bünteti meg. Nem értékelték a humoromat. Elég lenne statisztikailag kiértékelni, hány darab 90%-os jegy fogy a buszvezetőknél: talán kiderülne, hogy nincs is annyi kedvezményre jogosult. Szerintem ez is hozzájárul a buszjáratok veszteségeihez. Még arra is gondoltam, hogy ezt a felső vezetés is tudja, és elnézi. Talán ezért sztrájkolnak ritkábban a Volánnál. Az elnézett külön jövedelemmel zsarolni lehet a sofőröket.

Pontos 2011.02.24. 11:16:43

@orient: Fel kellene már végre fogni, hogy a vizitdíj bevezetésének semmi köze a hálapénzhez. A parasztvakítás ellenére nem azt a célt szolgálta. Egyébként a hálapénz ellen ellen semmit nem léptek a nagy reformerek.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.02.24. 11:17:35

@BugFixed: Ott van például a Veszprém-Budapest. Háztól-házig számolva is a vonat gyorsabb vagy egyenlő gyors, mint a busz, mégis van busz. Székesfehérvárra szintén. Pedig a Déli pu. inkább belváros, mint Kelenföld, buszállomás.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.02.24. 11:17:52

Legyen mindennek ára! Ne osszák be helyettem, majd én beosztom, de nekem is van áram! Tessék megfizetni, vagy kirúgni ha nem termelek.
Na ezt tessék alkalmazni és akkor ha van igény akkor busz fog járni. Ha megfizetik, akkor vonat.
Apró kiegészítés. Vissza nem térítendő támogatást lehet kapni EU támogatásból ha olyan helyen létesítek buszjáratot ahol valós igény van rá. Gyakorlatilag az új buszt megvehetem

Pontos 2011.02.24. 11:21:24

@orient: Nem csak Bp. van a viágon, hanem vidék is. Mennyivel is olcsóbb 80 km-t utazni 15 helyen. Elég szép összeget fizetünk járulékként, abból fenn lehetne tartani az intézményeket, főleg, ha a nagy TB-csalókat is fizetésre kényszerítenék. Amire törvényes lehetőség van.

nagyfeszültség 2011.02.24. 11:22:01

@Friedman:

Ne vicceljetek már! Aki ebben a történetben egy igazi büdös kommunista tolvaj volt, az Kedves apja, aki az Erdért főnöke volt a pártállamban. Erdélyben egyébként még jobban utálják Kedveséketmint itthon. Hazudnak, csalnak, lopnak nem fizetnek adót.

Adamfark 2011.02.24. 11:22:20

Én mindenképpen megszüntetném a 65 év feletti ingyen utazást.
Általában ezt 2 típus veszi igénybe.
Az egyik az a nyugdíjas, aki rosszabb állapotban van, és évente 3x utazik a "gyerekekhez". Szerintem neki akkora élmény egy-egy ilyen utazás, hogy még szívesen fizetne is érte. :) (persze ezért elvárható egy minimális szolgáltatás!!!)
A másik viszont, aki tényleg passzióból utazgat, mert unatkozik, és ehhez meg szerintem nem kell asszisztálnia az államnak.
Az meg egy megint másik sztori, hogy miért csak a 65év felettiekkel kivételeznek? Mert ha valaki szerdán lesz 65, akkor neki szerdán hirtelen kevesebb lesz a nyugdíja? Kedden is ugyan annyi gyógyszert szed, meg szerdán is.
Akkor meg mire fel jár neki több, mint a 63 évesnek.
Különben így is jár a nyugdíjasoknak éves szinten (ha jól emlékszem) 12db 50%-os jegy a távolsági közlekedésre, meg 2db 90%-os. Nem értem, hogy miért kellene a 65 év felettiekkel ennél tovább kivételezni.

orient 2011.02.24. 11:25:40

@Pontos: Felejtsük el a vizitdíjat , rendben ne legyen. De semmi más se??? Minden legyen továbbra is ingyen, mint utazás, segélyek olyanoknak akik munkaképesek. Eg. rendszert se egyszerűsítsék mert szegény nénikének nem a sarkon van a kórház hanem a másik kerületben viszont ott cserébe rendes ellátást kapna. Ok, legyen a sarkon, viszont ott mindenki megdöglik, mert orvos nincs elég, aki van az túlterhelt alulfizetett. Ebben az országban ami EU egyik legszegényebbje olyan irreális rendszereket tartanak fenn amit egy Németország, Norvégia megirigyelne. Ne legyen vizitdíj de könyörgöm azért valami K@rva dologhoz merjenek már egyszer hozzányúlni a 20 alatt valakinek. BÁRMIHEZ! Mert ami itt van az nem normális és nem fenntartható, a munka és versenyképesség rovására megy. Lehet a társasági adót leviszik, de olyan irreális adók és járulékok sújtják a munkát, hogy nem éri meg cégeknek foglalkoztatni. Miért? POnt azért hogy ez a nagy ésszerűtlen rendszer amihez se az MSZP se a Fidesz nem mer hozzáérni fenntartható legyen. Miért nem lehet egy minimális 20%-s utazást fizettetni a nyugdíjasokkal? Nem lenne sok, de legalább egy picit konszolidálná a MÁV, BKV helyzetét. BÁRMIT, csak nyúljon már valaki valamihez és számolják már fel ezt az ingyenországot egyszer és mindenkorra...

Poptaritop 2011.02.24. 11:27:16

@kairouan: Hehe én is épp ezt írtam. Ez lenne az egyetlen korrekt megoldás.

fogash 2011.02.24. 11:29:55

@Friedman: "pls ne kezdjünk cigányozni, nincs annyi belőlük, és amúgy is alig szavaznak)."

1.) baromi sokan vannak és egyre többen lesznek.
2.) nem pártpreferencia alapján, hanem a vajda/uzsorásuk/stb. utasítása alapján hordában mennek/viszik őket szavazni. A hangadójukat megvenni meg egész olcsó.

A post szar, felületes és tájékozatlan. Tessék reggelente kimenni a Népligetbe, és megnézni, hogy a hévizi buszok kikkel vannak tele. Seniorokkal, akik "úgyisingyenvan" jeligére nem a Rudasba mennek a fonnyadt valagukat áztatni, hanem Hévizre. Este meg hazajönnek.
Illetve lehetőleg a 6-8 óra közötti idősávban buszoznak/vonatoznak, hogy mindenkinek útban legyenek. Nyugdíjosztás napján nem otthon várják a postást, hanem lemennek a postára, mert az idejükbe belefér. Én meg 2 órát állok sorba egy levél feladásával, mert előttem 98 nyugger nem bírt otthon lenni mikor jön a postás, (mert dolga volt!) inkább lebattyog a postára az ingyenbusszal.

Az egyetlen értelmes gondolat a postban az ütemes menetrend, de azt a vasutas"szakma" sem érti, ezért elkaszálta.

Kivlov 2011.02.24. 11:30:42

Senki ne utazzon ingyen, mert ez nem olyan, mint az EÜ, hogy fizeted ha mész hanem, aztán majd öregkorodban úgyis igénybe veszed.
Ennek az országnak (többek között) erre sincs pénze. Az összes ilyen kamu, szavazatvásárlásra kiosztogatott pénzt vissza kell szedni. Ez ilyen egyszerű…

Tavikagyló 2011.02.24. 11:33:05

@Friedman: Ha jól emlékszem, akkor a 6000-es határ nem összességében volt (akkor nem is lenne vele semmi gond) hanem orvosi szakágankánt.
Emlékszem akkor törtem el a lábujjamat. Az ügyeletes traumatológia aki ellátott 1 szakág. Az első munkanapon a háziorvos egy másik, aki továbbküldött a sebészetre az a harmadik, na ők meg egy ismétlő röntgenre ami a negyedik.
2 nap alatt fizettem 4x300=1200 Ft-ot ami nem összevonható. És akkor még a kontrollokról nem beszéltem.
Természetesen mélységesen felháborított, hogy 10 éve nem jártam orvosnál, fizetem a TB-t és még ezzel is szórakoztatnak.

walterhal 2011.02.24. 11:34:25

@Benbe: Ja, csak ki is kell jutni a veszprémi vasútállomásra. Úgy már jóval hosszabb és drágább, vagy menjek kocsival odáig? Az egész réges- régen lett elszúrva, amikor a városoktól sok-sok kilométerre kerültek az állomások a szűkagyú földtulajdonosok miatt. Ma is így viselkednek sokan.

Tavikagyló 2011.02.24. 11:36:37

@Adamfark: Teljesen egyetértek! A helyi közlekedésben pedig csak akkor kapjanak jelentős kedvezményt, ha csúcsidő kizárással utaznak. Ha nem fizessen teljes tarifát

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.02.24. 11:37:20

@walterhal: Mondom háztól-házig is a vonat ugyanannyi, mint a busz. A veszprémi buszállomás sem a városközpontban van, ahhoz képest a vasútállomás nincs olyan messze, mint amennyivel közelebb van a belvároshoz a Déli pu., mint a kelenföldi Volán-állomás.

Tehát amit nyersz, hogy Veszprémben nem mégy ki a vasúthoz, azt bukod Budapesten a hetes gyorson.

Kivlov 2011.02.24. 11:38:47

@Tavikagyló:
egyértelmű. Azzal a vizitdíjas rendszerrel épp az volt a baj, hogy azok fizettek pluszban, akik addig is.
A nyugger nem fizetett, ahogy a C sem.
És nem 20 után kellett volna ingyenesnek lennie, hanem mondjuk az első 6 után fizessen az ember (az 2 havonta 1 alkalom). És akkor fizessen mindenki, nincs kivétel! (max vakok és egyéb hasonló „önhiki” elesettek)
De hát az a rendszer minden ésszerűséget nélkülözve csak pénzbehajtás volt.

Juci Óbudáról 2011.02.24. 11:42:10

" Aki kisnyugdíjas, az valahogy nem volt sikeres a "rendesen végig dolgozott élet" nevű projektben, mert különben több nyugdíja lenne"

Nem mindenki sales manager sem most, sem a múltban. Sok olyan tisztességes foglakozás van, amit alig fizettek, fizetnek meg.

orient 2011.02.24. 11:44:31

@Pontos: Nem csak BP van a világon de vidékről direkt nem írok, mert
Jogosan vágná a fejemhez bármilyen vidéki milyen alaponpofázok én bele az ő életükbe ott. Ok én Pesten élek ezért szívesen vállalom kezdjék ott a konszolidációt ahol én lakom és a családom is. Édesanyám aki nyugdíjas szívesebben utazna többet egy eg. ellátásért ha az színvonalas lenne mint egy szarért 2 buszmegállóra hidd el. Ha a reformokat már Pesten megcsinálnák, már sokkal előrébb tartana a helyzet és spórolás az egészségügyben. Lehet vidéken nem pazarló a rendszer nem ismerem, de itt Pesten nagyon is az ezért írok erről. Tedd szívedre a kezed és számold már össze hány kórház van az 5-6-7-8-13 kerületekben mondjuk. Töménytelen mennyiségű és mind olyan minőségű ellátást ad ahol több esélyed van megdögleni mint meggyógyulni az biztos. Én szívesebben vennék egy kórházat ezekre a kerületekre viszont oda szívesen menjen az ember. Álom marad mert nagyvezír megmondotta: "itten nem lesznek korházbezárások és ingyenes utazások megvonása és semmi más sem ami mindenkinek jó lenne..." Természetesen a populista szocializmus mindenek előtt való!

Pepe135 2011.02.24. 11:45:20

@Friedman: Igy már rendben lenne! :)
Az fizessen díjat, aki nem fizet TB-t! vagy levonható legyen a TB befizetésből.

Tavikagyló 2011.02.24. 11:47:18

@Kivlov: az egész rendszer bűzlött, ahogy most is bűzlik szinte bármi amit kitalálnak.
1. olyan emberek ötletelnek akik a szolgáltatások közelében sincsenek, és csak az íróasztal mögül osztják az észt. (arról nem beszélve, hogy a zsíros fizetésükkel ők határozzák meg, hogy mennyi amennyit mindenki elbír)
2. Minden javaslat és törvény csak pár hét alatt össze van csapva (ld elmúlt idők botrányai) Megemlékezhetünk itt Hordágy Ágnesről akinek minden hétre volt valami baromsága (pl vizitdíj, páncélszekrények stb.)

Tavikagyló 2011.02.24. 11:51:18

@orient:
nagyvezír megmondotta: "itten nem lesznek korházbezárások és ingyenes utazások megvonása és semmi más sem ami mindenkinek jó lenne..."

megfigyeltem (és ez nem csak a mostani bandára igaz), hogy ha valamit nagyon hirdetnek, hogy az nem lesz akkor 100% biztosra vehetjük, hogy 2-3 hónapon belül bekövetkezik.
Nem lesz áramemelés - lett
Nem lesz gázemelés - lett
stb.

céerem 2011.02.24. 11:51:32

Borzasztóan unalmas már ez a "nagyaudis" szemlélet. Aki még életében nem ült Audiban, bizonyára azt hiszi, hogy az állami vezetők csak heccből és fílingből teszik mindezt. Én azt mondom, hogy egy állami vezető igenis jelenjen meg egy szép autóval, és inkább érdemelje ki megfelelő munkával, semmint elvenném tőle ezt a kiváltságot. Járjanak vonattal? Busszal? Ha-ha. Jó vicc, így is folyamatosan késésben vannak. Ők ugyanis, az átlagemberrel ellentétben naponta van, hogy 5-10 helyre hivatalosak és azért arra kíváncsi lennék, hogy tömegközlekedési eszközzel ezt hogyan oldanák meg. Arról nem is beszélve, hogy útközben is folyamatosan dolgoznak, telefonálnak, számítógépeznek. Nem véletlenül lett ez így kitalálva. Inkább a munkájuk minőségén legyen a hangsúly és hogy legyen annyi eszük, hogy ezzel a "kiváltsággal" (??) ne éljenek vissza.

Más. Hogyan lehetne racionalizálni a tömegközlekedést, amikor a jelenlegi kormánypárt azonnal elkezdett vinnyogni, amikor a 2 fő/nap zsúfoltságú vasútvonalakat korábban meg akarták szüntetni, mondván: mi lesz a munkahelyekkel??? Amit a posztíró felvetett, annak is van egy ilyen hátulütője, amit egyébként ennek ellenére meg kellen lépni, máskülönben életünk végéig fizethetjük a mucsajröcsöge- bivajb@sznádalsó vonalat egy ember miatt... A nyugdíjasokat meg hagyjuk már békén, miért nen utazhatnának ingyen? Inkább a munkaképes korban/állapotban lévők kedvezményeit kellene étszabni.

Kicknick 2011.02.24. 11:52:26

Az alapötlet jó. Erről érdemes beszélni.
Az hogy te szívesen fizeted az adódból ( már ha adózol ) a szüleid meg a többi nyugdíjas utazását az a te véleményed.
De ez mekkora hülyeség amit az autóról írtál...mert ugyan jogos, hogy a haldokló nagyfater ne induljon el nyolcvanöt évesen autókázni. De ne ezzel érveljünk már az ingyenesség ellen. Mert ha autóra van pénze akkor buszra is...
A többit meg rátok hagyom. Mert szerintem az írás eléggé megalapozatlan ahhoz hogy belefollyak.

Donorbusz 2011.02.24. 11:55:30

Szerintem a kérdésfelvetés a rossz... A kérdés nem az, h miért utaznak túl sokan kedvezménnyel, hanem h miért vesznek ilyen kvesen teljes árú jegyet???

Válaszaim is vannak: több éves személyes tapasztalatra alapozva a BP-Szeged vonallal kapcsolatban:

1. drága: már 1 embernél olcsóbb az autó, mint a vonat

2. lassú: Szeged - BP között nincs pl. Intercity - illetve van, de az csak szerelvényenként 2 kocsi (ergo egy kényelmesebbb 2.osztály) és ugyanúgy megáll olyan metropiliszoknál, mint Szatymaz vagy Nagykőrös

3. koszos és zsúfolt

Én sem utaznék ezen a vonalon, ha a munkáltatóm nem fizetné az utiköltségem kb. 80%-át (na nem jófejségből, hanem a MT által rárótt kötelezettségek miatt :oP)

Egyébként a nyugdíjasok is fizethetnének 10%-os jegyet, abba senki sem halna bele, főleg, akik Pécsről járnak segget áztatni Mórahalomra (és mondjuk a diákoknak meg a dolgozú lúzereknek azért kell Bátaszéktől Mórahalomig m1.5 órát állni, mert a mamókák ingyenjeggyel elfoglalják az összes ülést) :D

Persze kérdés, h mi a cél? Ha a profit, akkor fizessen minenki és legyen a szolgáltaás színvonalas. Vagy akár jöjjön 2-3 táraság, akik ár-minőség alapon valós (!) piaci versenyt generálnak. Ha viszont az interurbán közlekedést egyfajta közszolgáltatásként definiáljuk (Alkotmány?) és telenyomjuk adóforintokkal, akkor ne lepődjünk meg azon h veszteséges....

Friedman 2011.02.24. 11:56:30

@Tavikagyló: Húha, az 1200 Ft is soknak hangzik :) Amikor jelen árfolyamon minimum 100 ezer Ft egy szülés, azalatt az orvos nem hajlandó megcsinálni. Ezt a rendszert kéne inkább felszámolni, és nem a vizitdíjon kellett volna csámcsogni. Nekem pl. tetszik a Zöldkeresztes mozgalom. Az ellenérvek (pl. bérfeszültség) pusztán kapálózást jelentenek, hogy azok az orvosok, akik nem a fizetésük dupláját, hanem sokkal többet kapnak hálapénzből, továbbra is kaphassák.

Mindegy, lényeg, hogy az évi ezer Ft-okban mérhető vizitsíj összeg összehasonlíthatatlan a többszázezrekben vagy akár milliós nagyságrendben mozgó éves TB befizetésekkel.

Fahang 2011.02.24. 11:56:52

Semmi baj nincs azzal, hogy Pesten több, mint HATSZÁZEZREN utazhatnak ingyen. Nem gáz, még úgy se, hogy tudjuk, minden hetedik ingyen utazónak a nyugdíjából bőven telne akár taxira is.

Ami kellemetlen, hogy reggel 7-9igdugig vannak a járatok, olyankor nem kéne engedni az ingyenutazást. Nem az átlagos járatokkal van baj, hanem a csúcsforgalomban. Kevés nagymama és nagypapa kíséri az unokáját reggel a buszon suliba meg oviba. A helyet viszont elveszik másoktól, akik fizettek érte. Rengeteget.

Tavikagyló 2011.02.24. 12:00:33

@céerem dolcseesgabona.blog.hu/:
Egyszer valahol hallottam, hogy nálunk mindenki egy kategóriával magasabb autóval jár, mint amit meg tudna fizetni. No ez igaz a mi drága politikusainkra is. A nagy és a nagyon nagy között jelentős a különbség! Persze ne járjon Trabival, no de ami most megy....

A másik bajom az, hogy ezek a figurák általában a "pártfőmuftiságuk" mellett polgármesterek is bivalyb@sznádon. De állandóan Pesten eszi őket a rosseb. Én ezt is megszüntetném, ha polgármester foglalkozzon a településével, rontsa ott a levegőt.

Kepan 2011.02.24. 12:01:00

Már megírtam egy másik poszton, de akkor itt is. :)

- munka hiánya
- rezsiköltségek kontra fizetések
- korrupció
- óriási államapparátus (bent a Parlamentben is)
- orvosi hálapénz kontra saját esküjük
- a pedagógus nem fegyelmezhet
- a rendőrnek már lassan arra se lesz joga hogy megállítson bárkit, bárhol
- stbstb

Amig a fentiek közül nem lesz megoldva néhány, addig nagyon nem fog érdekelni, hogy ki utazgat ingyen. Ha a BKV/MÁV kombóban mindenki fizetne mindig mindenért, akkor is veszteséges lenne.
Iskolás koromban sosem jajgattam, hogy a nyugdíjasoktól nem tudok leülni én, a kifáradt fiatal... Ha volt hely, leültem, ha kellett, felálltam és átadtam a helyem szó nélkül.
Nem ez a legnagyobb problémánk ebben az országban.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2011.02.24. 12:01:50

Környezetvédelmi okokból meg tudom érteni a posztírót, sőt, egyet is értek vele!

Kár, hogy ebben a formájában fenntarthatatlan a dolog. Az embereket úgy is rá lehet szorítani a közösségi közlekedési módok használatára, hogy mondjuk megtiltjuk nekik a városba behajtást autóval, vagy pedig azt is megsarcoljuk. Ehhez persze P+R parkoló kell dögivel, és olyan tömegközlekedési eszközök, amelyekre van gusztusa felszállni az embernek (a szervezés alapvetően jó Budapesten). Azt se feledjük el, hogy a sok nyugdíjas a reggeli csúcsforgalomban csak konc, azok, akik a nemzetgazdaság szekerét tolják, zsúfoltan utaznak (fölöslegesen keltve feszültséget a nyugdíjasok és azok között, akiknek a munkájából a nyugdíjakat fizetik).

A környezetvédelmet szem előtt tartva azt mondanám, a főváros ruházzon be olcsón fenntartható, mondjuk gázos, üzemanyagcellás vagy hibrid buszokba (nem tudom, villamosbl és metrószerelvényekből létezik-e alacsony fogyasztású, de gondolom igen), mindenkitől szedjen pénzt az utazásért, a kisnyugdíjasok nyugdíját kompenzálják ennyivel (de ne mindenkiét, aki 110-120e Ft-ot kap legalább havonta, annak ne), és legyenek végre őrzött P+R parkolók. Ez már egy csomó extra bevételt hozhat a BKV konyhájára, és akkor még nem is beszéltünk a belső átalakításokról, amivel költséghatékonyabbá lehet tenni a közösségi közlekedést. Jó, mondjuk ez a BKV, de már az is jó. A MÁV, Volán, Oriangeways már külön bejegyzést igényelne :).

Tavikagyló 2011.02.24. 12:04:26

@Friedman: gondolom vágod, hogy nem az összegen volt a hangsúly!:))))
Azt azért még hozzá kell tennem, mennyire kellemes volt rögzítetlen töréssel keresgetni az automatát...

isti77 2011.02.24. 12:04:59

Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem tartom igazságosnak, hogy a saját jövedelemmel nem rendelkező gyerekek (6 éves kor fölött) csak jeggyel vagy bérlettel utazhatnak, míg a 65 év felettiek, akik - érdemeik elismerése mellett - mégiscsak rendelkeznek önálló jövedelemmel, ennek nagyságát most ne firtassuk (van akinek kevés, de van olyan is, akik jóval többet kapnak a magyar átlagFIZETÉSNÉL), ők ingyen.

céerem 2011.02.24. 12:06:44

@Tavikagyló: Ebben teljesen egyetértünk, a pozícióhalmozás ilyen esetben a minőségi munka rovására mehet. És senki ne jöjjön a megfelelő érdekképviselettel...

isti77 2011.02.24. 12:07:01

Persze kétségtelen, hogy a gyerekeknek nincs szavazatii joguk... legalábbis egyelőre, az ő seggüket nem érdemes kinyalni.

orient 2011.02.24. 12:11:33

@Tavikagyló: Ez igaz viszont az mennyire szórakoztató, hogy van 3,x millió adófizető mint te meg én akik közül a 70% nincs is teljes fizetésre bejelentve, mondjuk összesen 2 millió RENDES fehér adófizető és másik 8 millió emberke aki meg ingyen kap mert te adózol utána? Ez nem felháborító.

2011.02.24. 12:14:16

Anyámmal (nyugdíjas) és anyósommal(Romániából áttelepült) rendszeresen "összeveszünk", amikor kifejtem nekik erről a véleményemet, miszerint a nyugdíjasok ingyenes utazását azonnal elvenném ha most kormányfő élehetnék, csakúgy mint a határunkon kívül élő magyarok utazási kedvezményeit. A nyugdíjasoknak megadnám a 66% kedvezményt, a külhoniak meg onnan kérjenek kedvezményt, ahova az adót fizetik (és persze ott is váéasszanak, de az megint egy másik kérdés). És azt is szeretném már megérni, hogy ne legyen olcsóbb nekem, és a feleségemnek kocsival utazni, mint vonattal!
Ha Nagyigándról (ideiglenes lakcímem) haza akarok menni Mezőtúrra, az vonatjegyben 4180Ft *2, plusz még 4 db vonaljegy, ami 1320ft, összesen 9580 Ft!!! Két főre: 19160Ft!!!
Ez 240 km kocsival, 250km vonattal.
Kocsival, téli 6l-es fogyasztást nézve, 360Ft-s benzint, ez10.368 Ft Csaknem 9000 ft-val kevesebb!!!
Tehát ne csak a nyuggerekre, képviselőkre, sínbohócokra figyeljünk már, hanem azon hülyékre, akik adót fizetnek, és emellett esetleg szeretnének néha a csládjukkal megfizethető áron utazni.

mement 2011.02.24. 12:14:51

a tarsadalmi szolidaritas az idosekkel szemben azert rendesen kibukik egyesekbol :/

Kivlov 2011.02.24. 12:15:02

@isti77:
ebben az országban az igazságos szót rég el kell felejteni.
az hol igazságos, hogy rengetegen leélnek egy életet munkanélkül, gyerekgyártásból élve.
vagy hogy az ürge polgármester, képviselő, IT tag, FB tag, bizottsági tag egyszerre.
neki nem 24 órából áll egy nap???
az ingyen furikázás me a világ legnagyobb vicce...

Tavikagyló 2011.02.24. 12:17:14

@orient: ha jól emlékszem 2 évvel ezelőtti statisztika volt, hogy 3,5 milla keresőkorú van az országban. Ebből 2,8 adott be adóbevallást - a többi nullás volt. Ebből levonjuk a 800ezer köztisztviselőt (akiket mi fizetünk) meg legalább még 1millió minimálbérest és a szám amit kapunk elkeserítő.
De jólét, meg ingyenes ez+az azért van...

Kivlov 2011.02.24. 12:19:21

@mement:
Na ettől a kamudumától hányok még!
Hova jutott az ország 20 év nagy szolidaritásával??? A csőd szélére, ennyi!
Racionálisan kéne gondolkodni végre és felérni ésszel, hogy az államnak nincs pénze, csak amit a lakosok neki adnak!
Fizessen, ha utazgatni akar, ez nem korfüggő. Ha pl jogsit csináltatsz, ami szintén egy állami szolgáltatás, az ingyenes 65 felett? Nem! Akkor? Miről beszélünk?

Yasashi Tanuki 2011.02.24. 12:20:02

Igaza van a posztolónak. A politikusok többségének halvány gőze sincs a BKV-s viszonyokról. Emlékezetes számomra, hogy amikor egy kb. 3 ciklussal ezelőtti kampányban az index
összeállított egy tesztet és egyik jelöltned se sikerült etalálnia
, hogy mennyi a BKV havibérlet ára. Nagyon durván mellélőttek.
Ha jól emlékszem Demszky pl. csak a felére saccolta.
Ameddig ilyen triviális dolgokkal nincsenek tisztában, hogyan gondolják szabályozni a kérdést.
Alap lenne a képviselőknél a mandátum kezdetekor, hogy minimum félévig a magyar átlagjövedelemből éljenek meg.

Tavikagyló 2011.02.24. 12:21:53

@Add_tovább: A külhoni magyaroknak van utazási kedvezménye???? Ez agyamat eldobom!!!! Van még a világon ilyen hülye ország? Meg ennyire birka nemzet?

Kivlov 2011.02.24. 12:30:26

@Tavikagyló:
a BKV-n ez van: "65 évnél idősebb magyar, valamint EU, EGT tagállam és Svájc állampolgára"

szerintem máshol is, mert ha jól tudom az EUban (ilyen téren), nem lehet állampolgárság szerint diszkriminálni...

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 12:34:05

@Friedman: "Ezt a rendszert kéne inkább felszámolni, és nem a vizitdíjon kellett volna csámcsogni. "

Még egyszer leírom, hátha most már mindenki felfogja. A vizitdíjnak, és a hálapénznek semmi köze egymáshoz! Nincs semmilyen hatással egyik, a másikra.

"Amikor jelen árfolyamon minimum 100 ezer Ft egy szülés, azalatt az orvos nem hajlandó megcsinálni."

Ezt hívják zsarolásnak, és simán büntetőjogilag meg lehetne fogni, csak évek óta a szöveg megy róla, a megoldás helyett!

Tavikagyló 2011.02.24. 12:39:21

Na most megnéztem a MÁV oldalát. Hát ilyen nincs! Minden 65év feletti EU polgár ingyen utazik!!!!!!!! A határon túli magyarok 65 felett ingyenes! 6-65 között évente 4x 90% kedvezmény! Diákoknak folyamatosan 50%.
Mi a fene van itt????????????

Kizártnak tartom, hogy a nyugdíjasaink nyugaton megkapnák ezeket a kedvezményeket.
Feltételezem az lehet, hogy ha az állam polgáraira van kedvezmény akkor azt ki kell terjeszteni az EU-re (ezért lett fizetős pár ingyenes múzeum) De ha máshol nincs ilyen kedvezmény....

mement 2011.02.24. 12:39:32

@Kivlov:`Racionálisan kéne gondolkodni végre és felérni ésszel, hogy az államnak nincs pénze, csak amit a lakosok neki adnak!`

A nagymamam rengeteg penzt adott az allamnak 45 es 50 ev kozotti bejelentett munkaviszonyal a hata mogott.

Mirol is beszelunk?

kairouan 2011.02.24. 12:41:39

@mement: Társadalmi szolidarítás???

Nem tudom, hogy hallottál-e már róla, de ha valaki mondjuk Romániából - miután 30 évig nem itt adózott - átjön és itt megy nyugdíjba, akkor a magyar állam fizeti a teljes nyugdíját.

Tehát, te meg én meg többi adófizető tartja el!

De nyugodtan támogathatod azt a rokonomat is, aki szült három gyereket és 27 éve nem dolgozik. Még van 10 éve a nyugdíjig, aztán majd fog sírni, hogy nem tud megélni 30ezerből, de legalább majd ingyen utazhat!

2011.02.24. 12:41:48

@Kivlov: Csak MAGYARHONBAN van ilyen. Még egy orszűágban full ingyen, de csak a honi pógárnak, másutt mindenütt fizetni kell, sőt, sok helyen a kedvezményt adó igazolványért is, 40-130EUR közti összeget.
és 50% felett kevés helyen adnak kedvezményt... Csak az ilyen gazdag országok, mint Magyarisztán.

PontifexMaximus 2011.02.24. 12:42:58

1. Napi szinten közlekedek vonaton Aszód-Bp Keleti viszonylatban (51km = 60km es jegy). Egy retúr jegy teljes áron 2200 Ft. Amiért még mindig vonattal járok az az, hogy van BKV bérletem, igy csak Rákoscsabáig veszek jegyet (34km = 35 km jegy, illetve kiváltottam a Start Klub tagságot (26 felett 30e/év) amivel 50%-os kedvezményre vagyok jogosult. Igy 640 Ft -ból (plusz BKV bérlet + Start Klub) megjárom oda vissza. A mai magyar bérekhez illetve benzinárakhoz a 2200Ft 100km-re szerintem túl sok.

2. Ne feledjük azt el, hogy a MÁV minden évben jelentős támogatást kap az államtól, amit szintén mi adófizetők fizetünk, csak indirekt módon. Valahol mintha azt olvastam volna, hogy olyan 60mrd a jegybevétel és olyan 160 mrd a kompenzáció, szóval ha mindent a jegyárakban kellene megfizetni a jelenlegi feltételek szerint az kb 3-4szeres jegyárat jelentene.

3. A magasabb nyugdijjal rendelkezők kiemelése az ingyenes közlekedésből szerintem nem feltétlenül jó ötlet, hiszen pont ők azok, akik aktiv korunkban sokat fizettek adót, tb-t. A simlisek meg ingyen közledjenek?

4. Elgondolkodtató az is, hogy a jelenlegi nyugdijasok sokáig 3% majd 6% tb járulékot fizetett, mi már 8% 9,5 - 10%-ot fizetünk és jó eséllyel nem kapunk annyi nyugdijat arányaiban, mint ők.

5. Tavaly 90.000 gyerek született, a 70-es években 160+ ezer. Ha a trend nem javul drasztikusan, akkor nagyon érdekes dolgok lesznek 2035 körül amikor a 70-es években születettek elmennének nyugdijba, akkor tutti nem lesz ingyenes utazgatás...

Üdv,

Pontifex.

Friedman 2011.02.24. 12:45:41

@metal: Szerintem van hatása a vizitdíjnak a hálapénzre. Ha valaki kifizet 300 Ft-ot egy vizsgálatért, utána nem jut eszébe 5000 Ft-ot adni hálapénzként, mert úgy érzi, már fizetett. Nyugdíjasok dugdossák a legjobban az aprópénzt (egy-két ezer Ft) az orvosok zsebébe (ismerős orvostól tudom). Ezután nem tennék.

De abban igazad van, hogy nem ez a lényeg, hogy milyen kapcsolat van a kettő között. Ami lényeg szerintem, hogy nem kellett volna rávenni a népet, hogy emiatt népszavazzanak. Más területre kellett volna a Fidesznek akkor összpontosítania. Neadjisten programot kidolgozni, hogy ne most kelljen halasztgatni folyamatosan a februárra ígért reformcsomag publikálását.

ui.: Az undorító, "én erkölcsi fölényben vagyok, de még egyszer leereszkedem közétek és elmondom" stílust hanyagold légyszi legközelebb. Köszi

szajberpiraty 2011.02.24. 12:46:04

Egyetértek azzal, hogy semmi nincsen ingyen. Szerintem aki tömegközlekedéssel utazik, az igenis járuljon hozzá a dologhoz, akkor is ha nyugdíjas. Nem mondom, hogy vegyen teljesáru jegyet, de mondjuk 30%-át egy nyugdíjas is kifizethetné a jegynek.

-HB- 2011.02.24. 12:46:11

kb 5-6 éve történt, péntek délután, 2-3 körül, Veszprémből jöttem volna haza Bpre, busszal. Alapból tömeg várt már, sorban állni nem képes a magyar, mamik nyomultak előre, de a buszra felszállva koppantunk. Nem Veszprém volt az első megállója, és TELE volt nyugdíjasokkal. Péntek délután. Hangosan szenvedtek egész úton, hogy milyen fárasztó ez az utazás (mindannyian ültek). Mi pedig, a többi utas, végigálltuk az utat a szűk folyosón, egymásnak préselődve (élmény volt :S), mellettem egy lány a bőröndjén az állathordozó dobozával egyensúlyozott. Egészen a Petőfi híd budai hídfőjéig állhattam, és még fizethettem is.
Ugyanez a rákosborzasztói 97E-n -> tök mind1, mikor indulok itthonról, a buszon már az utolsó-első megállónál sem lehet leülni a piacoló nénikéktől. A kettes ülésre bedobja maga mellé a cumót, és nem moccan.
Adjanak nekik szerintem havi 10-15 utazókupont, vagy valamit találjanak ki, és akkor nem napi szinten utazgatnának a város másik végébe. Én is összevonom a programjaimat, hogy ne kellejen egy 5 perces dologért beutaznom a belvárosba pl, hanem akkor aznapra szervezek mindent, pedig bérletem van, és időm is lenne...

Kivlov 2011.02.24. 12:46:57

@Add_tovább:
a másholt én a BKV-n kívül éretettem a MÁVra, Volánra, egyéb városi helyi cégekre.

Kivlov 2011.02.24. 12:48:42

@mement:
ha 45-50 év bejelentett (!) munkaviszonya volt, akkor nincs szüksége ingyenes utazgatásra, simán jobban él, mint egy átlagbért kereső, fizessen a jegyért.

karmon manna 2011.02.24. 12:50:04

Több poszt is foglalkozott e témával az elmúlt napokban, és kb. 1 ezrelék aki az ingyenességre szavaz. Bár ebben nyilván az is benne van, hogy a nyugdíjasok tobbsége nem netezik. Még ennek ellenére is meglepő, hogy ehhez nem mer Orbán Viktor hozzányúlni - ha lehet hinni a médiának.

Kivlov 2011.02.24. 12:50:43

@Tavikagyló:
és még a közalkalmazottaknak van asszem évi 12 retúr utazás 50%-osan. de mivel buszon szinte sosem írnak bele, ha okosan csinálod kihúzhatod vele egész évben...

mement 2011.02.24. 12:50:46

@kairouan: Nem tudom, hogy hallottál-e már róla, de ha valaki mondjuk Romániából - miután 30 évig nem itt adózott - átjön és itt megy nyugdíjba, akkor a magyar állam fizeti a teljes nyugdíját.

Hallottam rola. Gaz. Hogy jon ez ide az idosekkel kapcsolatban?

A rokonodtol meg nem sajnalom, ha 3 gyereket cserebe normalisan felnevelt. Szegyen hogy te igen.

Tavikagyló 2011.02.24. 12:57:07

@Kivlov: Mi ez a folyamatos pozitív diszkrimináció a közalkalmazottakkal? Értem én, hogy pár éve azt mondták, ők rosszabbul keresnek, mint a versenyszféra, de mostanra ez igencsak megfordult!! És még plusz kedvezményeket is kapnak (pl. kötelezőre is jár valami).
Szeretnék én egy olyan nyugalmas állást magamnak ahol nem szakadok meg, el tudok menni táppénzre ha megfázom, vagy beteg a gyerek és ezért nem rúgnak ki, fullra be vagyok jelentve, van szabim, kedvezményeim stb...

kairouan 2011.02.24. 12:57:41

@mement: "Hogy jon ez ide az idosekkel kapcsolatban?"
Úgy hogy őket is nekünk kell eltartani!

"rokonodtol meg nem sajnalom, ha 3 gyereket cserebe normalisan felnevelt. Szegyen hogy te igen."

Ezek szerint, aki szül három gyereket annak soha többet nem kell dolgozni?
Akkor mi a baj a cigányokkal? Ők még többet is szülnek!

Egyébként én szégyellném magam a gyerekeim előtt, hogy egészséges emberként inkább otthon ücsörgök és segélyeken meg a férjemen élősködöm!
Az ilyen gyerek szerinted mit visz tovább? Majd szülök és a férjem meg az állam eltart?

skunky 2011.02.24. 13:02:07

@mement: itt lenne már az ideje annak is hogy néha az idősek szolidarítsanak a munkaképes korosztállyal:
pl, nem utazik csúcsidőben ha nem halaszthatlan az ügy, nem tolakszik az orvosnál a korára hivatkozva, mikor téged meg a melóból 2 órára engedtek el, stb.....

hozzátenném még hogy, sok régi nyugdíjas 10 év munkaviszonyt kapargatott össze TSZ-ből, innen-onnan, nem tudom mikor fizették be azt a sok pénzt amiért most cserébe mindent elvárnak ingyen

természetesen tisztelet a kivételnek, sokan mennek most nyugdíjba 30-40 év munkaviszony után, anyukám is egy vidéki cégtől ahol a bejelentett, legális munkája után 45 ezer forint nyugdíjat kap - de nincs még 65, így nyilván nem utazhat ingyen, míg a 80 éves szomszédnéni, 10 éves munkaviszonnyal a háta mögött - csak még az átkosban lett nyugdíjas - 120 ezret kap és ingyen utazik

hol az igazság ebben az országban?

2011.02.24. 13:02:27

@Kivlov: Mindenütt (minden eszközön) ingyen tömegkölzlekednek a nyuggerek. (megtehetem, hogy így hívom őket, anyám sem sértődik meg...)

Hajdú Intercity 2011.02.24. 13:05:15

@kala majka: Ennek a "felturbózott" utazási igénynek a számlájára is írható, hogy kénytelenek lettünk használt járműveket venni.

2011.02.24. 13:05:57

Amúgy nemrégen mesélték, hogy a hévizi buszra (reggel), és a visszafelé jövőre este értelmetlenség ülőhelyet keresni, mert már jóelőre fent vannak az ingyenes nyugdíjasok. Reggel legurulnak Hévízre, este vissza Pestre. Jó dolog ez, a melős meg álldogál, s még örül, ha busszal mehet meóba, ha a cége fizeti a 86%-t. Ha nem, a fizu negyede röppen kii az ablakon.

Kivlov 2011.02.24. 13:06:47

@Tavikagyló:
ez van, sajna. minimum 100ezer embert kéne onnan p*csánrúgni...

Kivlov 2011.02.24. 13:08:08

@Add_tovább:
ennyi. 3 millió szavazó, akik még szavaznak is, mert az jelenti nekik az orgazmust, hogy végre X-elhetnek, nemúgy mint a vörös érában...

egyszuszra 2011.02.24. 13:09:28

Ha a buszokon nem pecsételik-lyukasztják a karikákat, akkor nem kellene a belső ellenőrzést erősíteni? Vagy a karikás rendszert kellene átalakitani?

Tavikagyló 2011.02.24. 13:10:57

@Add_tovább: Ezt csak megerősíteni tudom. Dolgoztam Hévízen pár évet. Tömött buszok jöttek minden nap. Viszont ha én akartam hazajönni inkább választottam a vonatot Keszthelyről, mert az nyugdíjasoknak már "messze" volt. (5 km)

A nép fia 2011.02.24. 13:11:30

Senki.
Ne utazzon senki ingyen.
Legyen teljes árú jegy, és legyen 50%-os.
Félárú jegyet vehessen: diák, nyugdíjas, rokkant, vagy egyéb, esetleg nagycsaládos 5 fő felett.
Mindenki más teljes árút vegyen.

Tavikagyló 2011.02.24. 13:13:24

@Kivlov: szerintem szorozd meg azt a számot. Tudod mennyi b@meg hivatal van, amiről sosem hallottál de más sem?

mement 2011.02.24. 13:14:35

@kairouan: A ciganyal se lenne bajom hogy nem dolgozik, ha cserebe normalis, civilizalt, kulturalt a tarsadalom szamara hasznos csemetekel latna el minket, es 2 felbol legalabb az egyiknek van munkaja.

Az en fejemben nem az ordogtol valo kep, hogy aki betud valalni 3 gyereket egy fizetesre (csak az apukajera) az nem baj ha nem dolgozik. Nem vagyok hive a nagycsalados hulyesegnek, de ez is hozzatartozik a szolidaritashoz.

mement 2011.02.24. 13:17:58

@skunky: a szolidaritas nem igazsagon alapulo dolog, neked sem lenne bajod az idosek utaztatasaval, ha nem folyna el rengeteg penz valoban indokolatlan,megmagyarazhatatlan helyekre.

Es ha nem ferek fel a buszra, mert sok az ember nem az jut szembe hogy kocsog nyugdijasok, hanem hogy miert nincs tobb busz?

Az emberi gyarolsag, a tolakodas, lokdosodes, masik ele allas a sorban, belogas az orvosnal... stb nem az oregek kizarolagos tulajdonsaga, hanem emberi vonas.

mement 2011.02.24. 13:18:34

@kairouan: a romanokhoz meg annyit, hogy ez egy egyszeru modositas kerdese, hogy csak magyar allampolgar.

Cirrus 2011.02.24. 13:19:11

Szerintem a nyugdíjasok ingyenes utazásában az is közrejátszik, hogy nem lenne könnyű (mindenkinek) szankciókat alkalmazni velük szemben. Nem életszerű, hogy az ellenőr személyit követel, fenyegetőzik, leszállít, rendőrt hív, ha idős emberről van szó, akinek nincs jegye, bérlete, vagy nem érvényes, úgyis békén hagynák. Ettől függetlenül én is eltörölném a mostani rendszert.

orient 2011.02.24. 13:22:50

@metal: Ok fogd meg őket apám. Látom nem szoktál orvoshoz menni. Sajnos nincs elég orvos és aki jó orvos az már mind elment. Ha megfognád őket a maradék is elhúzna a francba te meg szépen elvéreznél a műtőben. Műhiba nem lenne mert a doki szimplán megmondaná bocs nem tudok egyszerre 25 embert műteni, rá nem volt időm bocsi...ha megműtene az is olyan lenne, hogy jobb ha ne tette volna.

Tehát orvosoknak rendes fizetést adni és utána lehet elkapdosni őket ha továbbra is hálapénzt fogadnak el vagy kérnek. De először a fizetésüket kell rendezni.

Kivlov 2011.02.24. 13:22:58

@Cirrus:
???
egy távolsági buszon ilyesmiről nem lehet beszélni.
MÁV-nál se nagyon.

kairouan 2011.02.24. 13:25:06

@mement: Mivel még abban a rendszerben szült, amikor három gyerek után ingyen lakás járt, szerintem ez már önmagában is elég kedvezmény és támogatás.

Egyébként azért nem dolgozik, mert amikor lett volna lehetősége, úgy ítélte meg túl messze van a munkahely és nem éri meg bejárni! Ez nyilván követendő példa a gyermekei számára!
Na de mindegy, mindenki úgy cseszi el az életét, ahogy akarja!

Kivlov 2011.02.24. 13:25:30

@orient:
nemcsak az orvosokét kéne rendezni, hanem minden alkalmazottét.
120 nettós átlagbér? vicc. ha a duplája lenne az átlag, akkor is szegények lennénk...

Kivlov 2011.02.24. 13:26:30

@egyszuszra:
bárki nyomtathat ilyen papírt netről. egy kamu aláírás + pecsét és annyi. 1 éve így furikázok...

orient 2011.02.24. 13:33:01

@Kivlov: Mondjuk ezzel nem értek egyet. A 800ezres közalkalmazotti szám egy vicc. Nagyon sokra nincs szükség. Ha ezt valaki rendezné végre és valóban annyi ember lenne a közszférában amennyire szükség van akkor a maradékét valóban rendezni kéne. De sajnos a közszolgák nagyon nagy része szükségtelen. Kérlek nézd meg az összehasonlítást más országokkal EU-ban. Magyarországon többszöröse a közszféra létszáma bármilyen más országokhoz képest. És ott ugyebár jólét van (Németorsz, Finnorsz. Svédország...stb.)

skunky 2011.02.24. 13:39:44

@mement: gondolom nem az ő kizárólagos tulajdonságuk, de többet tapasztalom az ő részükről mint kamaszoktól - ez igazán szomorú hiszen nekik kellene példát mutatni a jövő generációja számára

Joooe 2011.02.24. 13:43:12

Sziasztok!

@Post: "Biztos sokan lekomcsiznak, de én annyira nem sajnálom a nagyszüleinktől az ingyenes vonatozást."
Na akkor figyelj én mit fogok kapni :))

Ez egy jó blognak tűnik ahhoz, hogy kifejtsek egy elsőre talán bizarrnak hangzó ötletet. Azóta foglalkoztat amikor először pestre költöztem, kb. 4 éve. (Időközben már egy méltán népszerűtlen politikai párt méltán népszerűtlen politikusa is felvetett hasonlót, csak ő kevésbé ésszerűsítési megfontolásból, inkább szociális jófejkedésként.)

Újdonsült Budapesti tartózkodóként igazából azon gondolkodtam, mekkora cécóval jár a BKV jegyek, bérletek megvásárlása, ellenőrzése, azaz annak adminisztrálása hogy ki az aki igénybe veszi ezt a szolgáltatást, miközben vagy mindenki utazik rajta, vagy utaznia KÉNE, hogy ne autóval szennyezzen, akadályozzon, idegesítsen.

Ebből jött a kérdésfelvetés: annyira rossz lenne a közösségi közlekedést adóból fizetetté (szándékosan nem az "ingyenessé" kifejezést használom) tenni?

Technikai körvonalak BKV esetében:
- Mindenki akinek Budapesten van bejelentett lakhelye/tartózkodási helye/munkahelye az a fizetéséből automatikusan levonva egy fix összeget fizet helyi közlekedési adó címén
- Aki igénybe veszi a közösségi közlekedést annál ez az igénybevett szolgáltatás ellenértéke
- Aki autóval jár, annál ez környezetterhelési adónak tekinthető
- A biciklisek kárpótolhatók azzal, hogy a pénz egy része kerékpárút fejlesztésre fordítódik

Előnyök:
- Óriási költségmegtakarítás lenne, ha nem kellene a jegyek legyártásával, értékesítésével (személyzet és ingatlanok) és ellenőrzésével törődni, az utasoknak is kényelmesebb ha megszabadulnak ettől az adminisztrációtól, sorbanállástól
- Az egyszerű utasköltsége akkori számításaim szerint kevesebb mint harmada lenne így mintha megvenné a bérletet (a fizetők körének szélesedése és a költségmegtakarítás miatt).
- Környezetvédelmi és városképi megfontolások: "ha már úgyis ki van fizetve, inkább megyek bkv-val"
- Eddig sem volt piaci verseny, ennek elvesztésétől nem kell tartani. Az utasok elégedettségének mérésével megoldható lenne a vezetők teljesítményarányos bérezése.
- Külföldiek számára csalogató gesztus, úgyis elkölti a nyaralásra szánt pénzt, ha nem bkv büntetésre/jegyre akkor másra
- Akik nem dolgoznak, mert fiatalok, idősek, vagy ideiglenesen munkanélküliek, nem fizetnek, szociálisan is barátságos

És elvileg ez rendszer kiterjeszthető lenne nem csak helyi, de helyközi/távolsági közlekedésre is, illetve más városokban is, de Budapest kapcsán jutott eszembe.

t0thl 2011.02.24. 13:45:32

@Joooe: Ja és adóból lehetne majd fizetni a milliós vezetői fizukat, meg a mutyizott beszerzési tendereket is.
Jó ötlet amúgy, de gondold el mi lenne belőle....

Joooe 2011.02.24. 13:49:27

@t0thl: most is kap annyi állami pénzt a bkv, hogy gyakorlatilag ez közpénzből folyik el jelenleg is

Kivlov 2011.02.24. 13:53:10

@Joooe:
pesten lakom 5 éve, nagyrészt albérletben, 1 éve sajátban. alőtte suliba jártam ide.
de ha rajtam múlik sosem lesz pesti bejelentett lakcímem.
elég csak egy autó kötelezőjére gondolni, ha pesti vagy sokkal drágább...
ergo nem fizetnék "különadót", de használnám...

Joooe 2011.02.24. 13:56:05

@Kivlov: nekem sincs pesti lakcímem, ezért vettem fel a pesti munkahelyet is a listára ;)
(Az sulit azért nem mert fizetésből levont adóként képzelem, tehát nemdolgozó diákként még nem fizetsz)

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 13:57:19

@orient: Apám! Mennyi lenne az elég fizetés? Ha egy szülésért elkér minimum 100e-t, akkor mennyi lenne az elég? És ezek az "emberek" (ha egyáltalán annak lehet őket nevezni) simán bele tudnak nézni a tükörbe! Nem csak az orvosok nincsenek megfizetve ebben az országban!
Az elmenésükhöz meg annyit, hogy talán nem kellene az állam pénzén orvost képezni úgy, hogy utána simán elengedjük!

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 13:59:56

@Friedman: "Szerintem van hatása a vizitdíjnak a hálapénzre. Ha valaki kifizet 300 Ft-ot egy vizsgálatért, utána nem jut eszébe 5000 Ft-ot adni hálapénzként, mert úgy érzi, már fizetett. Nyugdíjasok dugdossák a legjobban az aprópénzt (egy-két ezer Ft) az orvosok zsebébe (ismerős orvostól tudom). Ezután nem tennék."

Azzal nincs semmi baj, ha a nénike dugdossa az orvos zsebébe a pénzt! Az ő dolga, ha adni akar adjon. A probléma ott van, ha előre követelik a pénzt, és ha nem adsz, nem látnak el megfelelően (pedig az ellátást már kifizetted a tb-n keresztül).

orient 2011.02.24. 14:05:16

@metal: Hát barátom te nagyon egyszerű egy lélek vagy. A szülészorvos aki lehúz 100 ezret egy szülésért az orvostársadalomban kb. 3%. És mi van a 97%-kal? Mondjuk olyanról hallottál-e hogy aneszteziológus? Ja az a csávó aki a műtét alatt altat és figyeli ott ne hagyd a fogad. Na ezt a csókát nem is látod, se műtét előtt se műtét után. Tudod mennyi a havi keresete? Bármelyik szemét adócsaló az országban (ez a lakosság kb. 70%-a) többet keres mint ő. Azért elég fontos munkát végez és ha műszakozik meg heti 7 napot dolgozik akkor is figyelnie kell te ne hagyd ott a fogad. Na vele mit csinálsz? Ja ő is dolgozzon havi nettó 140-ért értem.
Ok én vagyok a hülye elismerem...

Tavikagyló 2011.02.24. 14:07:10

@metal: Óóóóóó!!! Rátapintottál a kedvenc témámra! :)) Röghöz kell kötni. De nem csak az orvosokat, minden diplomást. Dolgozzon a szakmájában idehaza X évet, aztán azt csinál amit akar. Ha nem vissza kell fizetni mindent. (a minden alatt tényleg mindet értek. Nem 100-150ezer/ félév) Rögtön nem lenne annyi büfé - könyvtár szakos. Megszűnne, hogy egy titkárnőnek 3 diploma kell, lenne elég tanár stb.
De ez most baromira nem tartozik ide.

Friedman 2011.02.24. 14:09:45

@Joooe: Féltem, hogy valami szociális alapú cécót hozol ki az egészből, de ez így tök racionális, tetszik a felvetés.

Ennek ellenére nem értek egyet vele, mert túl drága államilag finanszírozni az egészet. Ezt csak úgy lehetne kivitelezni, ha emellé emeled az adókat. 50 milliárd plusz állami költség lenne, ami azt jelenti, hogy mondjuk 3-4% ponttal kéne megdobni az adót.

Sőt, a javaslatod szerint csak a budapestiek fizetnék, tehát akkor legalább 5-7% ponttal kéne emelni a budapestiek adóját. Magyarul a jelen 20% helyett 27% lehetne a személyi jövedelem adó. Ez szerintem túl nagy áldozat.

ui.: amúgy így is a BKV 100 milliárdos bevételének felét az állam fizeti, de még így is veszteséges, mert 125 milliárd a teljes üzemi költség.

A nép fia 2011.02.24. 14:11:30

@Joooe: ennyi éve élsz Budapesten, és még idealista vagy? Majd kinövöd. :-)

Joooe 2011.02.24. 14:14:57

@Friedman: nem jövedelemarányosan számoltam, fix összegre gondoltam. Nem tudom most mik a pontos adatok, de a te 50 milliárdodból ha a 2 millió pestiből csak 1 millió lenne fizető, akkor is havonta 4166 Ft/fő, míg egy bkv bérlet most 10 000 körül van...

Friedman 2011.02.24. 14:15:04

@metal: Addig nem gond, amíg a nénike azt nem mondja, hogy dehát olyan kicsi a nyugdíja, és megélni sem tud belőle, meg nem jut gyógyszerre (szintén ártámogatott persze). Akkor ne dugdosson havi 10-20 ezret orvosok zsebébe és mindjárt több marad ételre.

Az idősek tipikusan azt hiszik, hogy ezzel lehet megvenni az orvos kedvességét, és akkor legközelebb is pl. soron kívül fogadja, stb. És ez így igaz is sok esetben, mert pl. tőlem egy buznyákot sem kap az orvos, ha véletlenül emlékezne rám, engem biztos utolsónak hív be. De szerencsére nem emlékszik rám, mer 3 évente egyszer ha lát.

Amire rá akartam világítani, az az, hogy 300 Ft vizitdíj fizetése után biztosan azt mondja a nénike, hogy nem adok az orvosnak már egy vasat sem. Nem véletlen, hogy az orvosok ennyire tiltakoztak a vizitdíj ellen. Pedig azt ők kapták egy az egyben.

Joooe 2011.02.24. 14:16:31

@A nép fia: már ismét nem vagyok pesti, csak dolgozni járok már be :) (Eddig bírtam ;))

Friedman 2011.02.24. 14:21:40

@Joooe: Ennyi a BKV hivatalos jegyárbevétele. Ezzel rá is világítottál a problémára: sok a bliccelő, és persze nem használ minden második ember BKV-t.

Fix pénz lehetne, de azon az alacsony keresetűek háborognának, úgy ahogy most is a 3-4 ezer forintos havi nettó kiesés miatt. Másik vitámban pont a 300 Ft vizitdíjról van szó. Azon is háborogtak. Hidd el, ebből újra tüntetés lenne. Mellesleg nekem pl. jó lenne a havi 4160 Ft, mert én 10 ezer Ft-ért veszem a bérletet. :)

skunky 2011.02.24. 14:22:59

@Joooe: Nem értek egyet azzal hogy mindenki fizessen egy szolgáltatásért még akkor is ha sosem veszi igénybe - mondom ezt úgy hogy teljesárú bérletet veszek. Ilyen alapon igazságos mondjuk hogy a tápszer legyen ingyen a gyerekeknek hiszen ők a jövő adófizetői. Ez a volt szocialista szemlélet hogy mindenki fizessen közösen aztán szétosztjuk eddig sem vált be - kicsit utópisztikus elképzelés számomra. Sokkal jobb odaadni a pénzt az embereknek - viszont következetesen megkérni a szolgáltatások árát, mert akkor értékeljük is azt.

fizetekmegegysort 2011.02.24. 14:24:31

Anélkül, hogy nagyon belemennék (mert egyébként felháborít az "ingyenesség")..... Az ingyen azért nem jó, mert van egy negatív pszichés hatása. Amiért nem kell fizetnem, ami nekem jár, abból akármennyit elvehetek... többet is, mint amire szükségem van. Ha ingyen tesznek eléd egy vödör sütit, addig fogsz enni, míg rosszul nem leszel. Ha fizetned kell érte - akár minimális hozzájárulást - csak annyit fogsz enni, amennyire valóban szükséged van. Egyszerűen így működik az ember. Ezért pártolnám a minimális hozzájárulást, legyen a nyugdíjasoknak mondjuk 90 %os kedvezményük. Nyilván rászorultsági alapon lehetne az igazán kis nyugdíjjal rendelkezőknek valamiféle 10-20 alkalmas ingyenes bérletet is adni... ezzel viszont annyi az össz bajom, hogy bizony 20 éve volt rendszerváltás. Aki valóban "ledolgozta az életét és fizetett egy életen át", annak NINCS kis nyugdíja. Annak van, aki vagy nem dolgozta végig, vagy nem fizetett rendesen járulékot. Őket meg egyébként is támogatjuk, azzal, hogy mindezek ellenére van állami nyugdíjuk. Mit kéne még adnunk? Azon az áron, hogy beledölgünk az adófizetésbe.

Tavikagyló 2011.02.24. 14:25:45

@Joooe: Hát ez nem fog menni. Az autós nem fog fizetni a fizujából mondván (és teljesen igaza van) fizeti a benzinbe épített útadót, a súlyadót meg még isten tudja mit, szóval őt hagyják lógva az egész BKV-val.
Az élelmes vállalkozó nem fizet, mert átteszi a székhelyét Érdre így az alkalmazottai sem fizetnek, csak itt dolgoznak. A multi nem fizet mivel neki már eleve vidékre van bejelentve a cége, és még sorolhatnám...

A fejenkénti 4166 iszonyat sok annak aki nem is használja a BKV-t. Ha pár száz forintról lenne szó akkor talán. De gondolj bele ez a nettó minimálbér 7%-a.

Friedman 2011.02.24. 14:31:25

@Joooe: Amúgy nem is vagyok biztos benne, hogy van 1 millió adófizető Pesten. Erről mondjuk nincs pontos adatom. De pl. 3,6 millió van belőlük országszerte.

Joooe 2011.02.24. 14:32:52

@Friedman: @skunky: egyébként is visszatérő terv, máshol működő megoldás a dugódíj, ez azt váltaná ki, megvan tehát amögött is az indoklás, hogy az autósok miért fizetnek.

Az pedig hogy fix összeg, nem jövedelemarányos az valóban nem a legszociálisabb dolog, ugyanakkor az, hogy ha épp munkanélküli vagy fizetés nélkül használhatod az meg igen. Még mindig szociálisabb mint a bérletvásárlás, ahol akkor is ki kell pengetned a 10000-ret ha hatvanezret keresel (mellesleg bp. munkaerőpiacon kevésbé jellemző ennyire alacsony bér)

Ez a dolog azt érintené hátrányosan aki:
- bliccel (nehogymá felháborodjon)
- autózik (lásd dugódíj)
más nem nagyon van, ha mégis tüntetni akar, "majd megunja és hazamegy" :))

Joooe 2011.02.24. 14:34:46

@Friedman: sokkal nagyobb mind a népsűrűség, mind a foglalkoztatottság mint az országos átlag. A pest megyéből ingázókkal (mint pl én :)) együtt szerintem nem tévedtem nagyot, de sajnos én sem ismerek pontos adatot.

Zelefánt 2011.02.24. 14:42:44

Hogy kik ne utazzanak ingyen?!...
Hát a Lázár nevű köcsög, meg az összes többi
kőmilliárdos fasszopó igyenélő tolvaj geci --
mindegyiknek van saját autója, hát használja azt,
bassza meg, a számla nélkül felvett költségtérítésből
még sofőrre is futná, ha derogál vezetni, hogy
rohadnának meg valamennyien.

"Mert nekik az jár". Az.
A kerékbetörés kevés lenne, még kezdetnek is.

Kivlov 2011.02.24. 14:43:20

@Joooe:
ez vicc. és akkor egy pesti székhelyű cégnél, aki vidéki helszínen van rendszeresen, az cumizott???

Joooe 2011.02.24. 14:45:25

@Kivlov: mondjuk számítson a munkavégzés helye... (ahogy ez sok jogszabályban szerepel)

skunky 2011.02.24. 14:49:29

@Joooe: ha országos szinten nézzük az ötletedet - mert miért csak pont a pesti közlekedés - akkor már elég furi hogy mondjuk mindenki fizet 4 ezret, azok is akik 10 perc sétára laknak a munkahelyüktől és sosem ülnek se távolsági buszra se bkv-ra, esetleg ki sem mozdulnak a vidéki kisvárosból ahová születtek. Akinek meg nincs pénze jegyre és becsületes (vagy annyira zöld) az eddig is gyalogolt, bicajozott, stb. Azért mert sokan nem akarnak fizetni, még nem kell a többit is szívatni egy ilyen extra adóval vagy nevezzük bárminek - persze egyszerübb megoldás mint valami épkézláb rendszert kitalálni és ellenőrizni ezerrel hogy mindenki betartja-e a szabályokat.

Joooe 2011.02.24. 14:59:25

@skunky: szándékosan csak bp-vel foglalkoztam, a többi településre igényelne egy kis kutatómunkát a részletek kidolgozása, ha pesten működőképesnek bizonyul.
Pl. a helyi közlekedés színvonalával arányosan kéne fizetni
- a faluban ahol nincs helyi közlekedés 0 Ft
- ...
- Bp-n ahol 2-3 percenként jár metró, villamos, busz, stb., éjszakai járatok is vannak ott 4200 Ft
(Bár a kisvárosban ahol a közlekedés színvonala meg sem közelíti a bkv-t nem olcsóbb a jegy sem - tudom hogy pestiként furcsa lehet azt hallani hogy a bkv az jó, de próbálj ott közlekedni ahol (fél-) óránként jár a busz, sokat kell gyalogolnod a megállóhoz, és este 10 után baszhatod )

A távolsági közlekedésre hogy alkalmazható-e vagy érdemes-e alkalmazni ugyancsak kutatómunkát igényelne, ezért igyekszem bp-re korlátozni a vitát.

metal · http://electric.blog.hu 2011.02.24. 15:00:42

@orient: "Na vele mit csinálsz? Ja ő is dolgozzon havi nettó 140-ért értem."

Ilyet hol írtam? Adjanak nekik jobb fizetést, de amíg nincs, addig ne zsarolják a betegeket!

Kivlov 2011.02.24. 15:01:00

@Joooe:
kamu. mi van a sales-esekkel? vagy az egyszerre több projekten dolgozó építésvezetővel? arról nem is beszélve, mikor a brigádot egyik héten ide viszik melózni, másikon oda, harmadikon meg amoda. kivitelezhetetlen...

Kivlov 2011.02.24. 15:03:11

@Zelefánt:
késő. '89ben kellett volna kasztani, nem mellett verni "hogy vér nélküli rendszerváltás"

juliusbond 2011.02.24. 15:08:57

Szadán lakok, annak is a kieső részén, oda nem jár semmi, kocsi nélkül halott vagyok. Azonban kb 15 perc sétára van a veresegyházi vasútállomás. Ez a séta belefér. Az inkább zavaró, hogy Pestről, buliból vagy hazamegyek az éjféli vonattal, vagy megvárom a hajnali 4-est. Az első korai, hogy elég legyen a buliból, gyorsan kell sokat inni, és gyorsan kell sokat táncolni (énekelni). És gyorsan kell beszélgetni. A 4 óráshoz pedig már öreg vagyok, néha.

Az sem kellemes, hogy a kocsival 30 perc alatt bejárható út vonattal 48-58 perc. Ráadásul a Nyugati nekem napközben nem is megfelelő cél. A Hungária krt. szintjén jó lenne egy állomás. Volt már erre elgondolás, ahogy arra is, hogy a Nyugatiba érkező vonatok alagúton továbbmennének Kelenföldre.

Joooe 2011.02.24. 15:30:47

@t0thl: @Kivlov: @Friedman: @A nép fia: @skunky: @Tavikagyló:

Köszi a válaszokat, nem akarom túlragozni a témát, úgysem rajtunk múlik. Csak kíváncsi voltam mennyire hangzik ez extrém ötletnek, igazából nagyobb ellenállásra számítottam. :)

Pályaelhagyó autóversenyző 2011.02.24. 15:38:45

sztem sokan nem ertik, h miert korlatozzak sok helyen az ingyenes utazasokat foleg csucsidoben. (es persze azon kivul is)

normalis esetben (eszak-europaban mondjuk, mert a latin videkekre ez nem igaz) alapvetoen 2 csucsidoszak van, amibol a reggeli a meghatarozo. a jarmuparkot pedig erre a reggeli csucsra tervezik, napkozben a jarmupark egy jelentos resze pihen. gyakorlatilag a kapacitas egy reszet csak reggel hasznaljak ki, mar az esti csucsterhele is jovas kisebb a legtobb uzemben, mert idoben jobban szetoszlik a terheles.

amennyiben sikerulne jobban "szethuzni" a reggeli csucsot vagy a forgalom egy reszet atterhelni mashova vagy szethuzni, akkor egy csomo penzt meg lehetne sporolni.

a hevizes pelda a dolog masik fele, amikor a korlatlanul utazo "tokfeleslegesen" utazgat, megjegyzem, ez minden berletesre is jellemzo. ennyi lusta disznot, mint a pesti belso keruletekben lakok, nem nagyon latsz mashol, az ismert mondast nemileg atkoltve, meg a wc-re is bmv-vel jarnak (buszmetrovillamos, termeszetesen) azutan jonnek ide sirni, h egy megalloert minek kell 300ft-ot fizetni? (atlag 4-5 perces setarol beszelunk)

a fej nélküli ember 2011.02.24. 15:47:03

Engem abból a szempontból zavar az ingyen utazás, hogy torzítja a menetrendet. Felénk a buszok a piacra járásra vannak belőve, és aki pl 3 műszakba járna dolgozni, este és hétvégén nem tud tömegközlekedni, mert nincs mivel. Ugye akkor kell buszközlekedés, amikor a legtöbben használják.
Marad a költözés közel a melóhoz egy patkánylyukba, olcsó albérlet (elvisz egy fizetést), vagy autózás (elvisz egy harmad/fél fizetést) az olcsó, nagy, szép, de a munkahelyektől gyakorlatilag elzárt falusi családi ház és ütemes menetrend helyett. (Keményebb arcoknak időjárásfüggetlen hosszútávfutás, kerékpározás vagy motorozás.)

Kivlov 2011.02.24. 16:02:22

@a fej nélküli ember:
ez is.
ami számomra a legrosszabb: hogy rossz ösztönző.
pláne egy olyan országban, ahol azt kellene legelőször, óvodától kezdve a fejekbe verni, hogy mindennek ára van!
nem ezt a kommer vonalat erőltetni...

kormányzó 2011.02.25. 06:17:37

@kairouan: "Nem arról van szó..."Ma.Még! És holnap?Mikor fogjátok úgy érezni,már nem ciki irtani a "mindenbajforrásokat"?És Tii,hány éves korotokra tervezitek a "félreállást" a fejlődés útjából?Ahogy Benneteket olvasgatlak,szerintem anyáitok boldogok a sírban.Bocs ha durva lennék!

sajatnev (törölt) 2012.02.24. 22:07:04

Teljesen igazságtalan hogy valaki pusztán a kora miatt ingyen utazhat. Még ha szociális alapon járna azt megérteném. De én meg a minimálbérből fizessek annyival többet bérletre, hogy a nyugdíjasok ingyen utazgatását is fedezze. Ez mi ha nem diszkrimináció??? Talán a kenyeret is kapják ingyen a boltban mert urambocsá elég öregek hozzá? Azért kapják a nyugdíjat, hogy fizethessék azoknak a dolgoknak az árát, amit igénybe vesznek. Ennyi.


süti beállítások módosítása