Cukorhiány, aminek még Schobert Norbi sem örülhet

2011.03.07. 08:41 - vancat

Schobert Norbi és fanjai első hallásra akár még örülhetnének is: cukorhiány és ennek nyomán jelentős cukorár-emelkedés jelentkezett Európában, Magyarországon pedig még az átlagnál is magasabbra szöktek az árak, és a hiány is jelentősebb. A Norbi-rajongókat azonban sajnos ki kell ábrándítsam: sajnos mindez nem az Update-módszer kormányra kerülésének első jele. Itt a cukorhiány nem cél, csak tünet.

Magának a hirtelen jött áremelkedésnek és cukorhiánynak az oka ugyanis egy szimpla, egyszerű történet. Az utóbbi időben Brazíliából kevesebb cukor érkezett az Unióba a megszokottnál, mert a cukornádtermés egy kicsit nagyobb részéből készült bioetanol. Lehet, hogy az utóbbi hónapokban többet - vagy többen - autóztak Dél Amerikában, ezért brazil barátaink úgy döntöttek, inkább feldolgozzák üzemanyagnak, mintsem hogy elküldjék nekünk édesítéshez. Így aztán itt a szégyenszemre már Brazíliának is egyre kiszolgáltatottabb öreg kontinensen keletkezett egy cuki kis cukorválság.

Most azon nem érdemes siránkoznunk - vagyis érdemes talán lenne, de felesleges - hogy kik és mit csináltak Magyarországon az elmúlt húsz évben a cukorgyárakkal, a cukorrépa-termelőkkel. Magam iránti kíméletből azt sem szívesen számolgatnám, mennyi a széndioxid-kibocsátása annak a cukornak, amelyet a magyar alföldön egykor termett cukorrépa helyett, az Amazonas kiirtott őserdeinek helyén termesztett cukornádból nyernek és utaztatnak többezer kilométert, mire a konyhánkba kerül.

Inkább csak azon gondolkodnék el egy kicsit: valójában kinek az érdeke ennek a gazdaságilag irracionális, ökológiailag jóvátehetetlen, és lassan, de egyre gyakrabban magukat a fogyasztókat is konkrétan megkárosító őrült bioetanol-biznisznek a működtetése. Ugyanis az teljesen bizonyos, hogy nem megszeretjük, hanem valakik, ha akarjuk, ha nem, megszerettetik velünk a bioetanolt; ráadásul a rendkívül erőteljes propaganda ellenére is csak több-kevesebb sikerrel.

Legutóbb például Németországban tört ki botrány abból, hogy az autósok nem akartak eleget vásárolni a rájuk erőltetett, bioetanollal kevert üzemanyagból, hanem helyette inkább a hagyományos szuperbenzint részesítették előnyben. Kinek a megrendelését teljesíti például az Európai Bizottság, amikor az üzemanyagokra vonatkozóan tavaly alkotott egy új rendeletet, amely szerint az olajtársaságnak új benzin- és gázolajtípust kell forgalmaznia, ami 90 százalékban benzin, 10 százalékban pedig etanol?

Kérdések, amelyekre jó lenne - és jogunk lenne - választ kapni, de egyre gyanúsabb, hogy mennyire nem kapunk. Nem akarnék összeesküvés-elméletekbe bocsátkozni, de megdöbbentő volt egy kedves olvasóm e-mailje, amelyben elküldte nekem a Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak címzett beadványát. Annak vizsgálatát kérik, hogy az előző tíz évben, de különösen a Gyurcsány-kormányok idején kik és miért kaptak, valamint mire fordították a bioetanol-gyárak létesítésére folyósított állami pénzeket? Budai munkatársai elhajtják őt: az egykori Magosz-vezér számára érzékelhetően kellemetlen a bioetanol- és közpénzösszefüggések feszegetése. Jellemzően gyanús az is, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a cukorhiány okának kiderítésére - amelynek okát mellesleg pontosan tudni lehet - vizsgálóbizottságot hoz létre, és sokat sejtetően annyit már el is árultak, hogy galád felvásárlók állnak a dolog mögött.

Nem a magyar cukoripar felszámolása, nem a bioetanol irreális térnyerése, hanem néhány sötétben bujkáló galád felvásárló. Régi, bevált kommunikációs elterelő hadművelet. Az ötvenes években, ha felütötte a fejét egy kisebb-nagyobb éhínség, felakasztottak néhány "árdrágítót" és "feketézőt", így megnyugodtak a kedélyek, és nem kellett magyarázatot adni arra, hogy miért gyapotot termesztünk ott, ahol inkább búzát kéne.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr852717450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiberAll 2011.03.07. 09:24:28

Jah Fletó volt, én láttam. Gyurcsány saját kezűleg szedte szét a cukorgyárakat, meg szántotta be a répát...
Nah hagyjuk már azt hogy mindenért a Fletó a hibás, anno Antal és kormánya szeretett mindent privatizálni, mivel baszták elfogadni hogy anno elengedjék az ország adósságát. Ennek isszuk most a levét, a többi már csak a szar cizellálása volt. Bár amit most I. Viktor királyunk és apostoli császárunk csinál, az is már súlyos eset.

dombovarivanda 2011.03.07. 09:29:05

Visszatérve a cukorra az is érdekes, hogy amíg nálunk európa szerte tomboló cukorválsággal magyarázzák a több mint 300 forintos kilónkénti cukorárat, addig pont tegnap, Ausztriában járva saját szememmel láttam, hogy a magyarok ötvenesével (sőt sokan százasával) "viszik, mint a cukrot" a boltokból, ahol az ára mindenféle akciózás nélkül 65-80 eurocent között mozog. Azaz a nagy "cukorválság" közepén Ausztria valami varázslatos módon a magyar ár feléért tudja árulni a cukrot.Ez több szempontból is izgalmassá teszi a magyar árpolitikát és annak kommunikációját.

Amúgy a bioetanol, és biomassza előállítással kapcsolatos alapvető aggodalmakat osztom.

Asidotus 2011.03.07. 09:31:29

én azért nem bánom, hogy az ember egészségét KOMOLYAN károsító cukor drágább, és így kevesebbet eszünk belőle.

Platon 2011.03.07. 09:36:47

Érdemes lenne tájékozódni is egy kicsit.

A bioetanol felfuttatásának egy közvetlen oka van, mégpedig az hogy a döntéshozók egy része elhitte a peak-oil pánikot.

Nem az EU-t kéne szidni hanem a rémhírterjesztőket.

B3NZiN 2011.03.07. 09:42:38

Biztos nagyon elborult ötlet, de nem lehet azokat a cukorgyárakat újra üzembe helyezni ? Kaba, stb..

padisah 2011.03.07. 09:44:40

Szerintem a cukorra jövedéki adót kéne kivetni - mert amúgy is egészségtelen, így viszont összeomlik annyira a fogyasztása, hogy majd nem vesznek belőle 50 kilókat.

Egyébként a vonatkozó index fórumos topikban is volt erről szó, a vizsgálóbizottság felállítása természetesen marhaság, de a nagy áremelkedést mégiscsak az váltja ki, hogy a lakosság ahelyett hogy a piac szabályait követve a drága cukorból inkább keveset vesz, megrohanják a boltokat és mégtöbbet vásárol.

padisah 2011.03.07. 09:45:49

@svábhegy: Szerintem azokat a gyárakat már szétszedték, de erről nincs konkrét infóm. Csak nehezen tudom elképzelni hogy a szinesfémgyüjtők az eltelt évek alatt önmérsékletet tanusítottak volna.

tom28 2011.03.07. 09:46:56

A kormány elsődleges célja az kellene, hogy legyen hogy az alapvető élelmiszereket, alapanyagokat meg tudjuk termelni itthon.
Az autózás és EU érdekek támogatása másodlagos.
Ahogy a liszt ügy/kartell történetek elsikkadtak úgy a cukor is elfog. Gondolom a kormány és egyéb politikusainknak is sok olyan barátja van aki repcét és egyéb hasznos dolgot termel jó pénzért és meg is magyarázzák ez miért jó nekünk.

tom28 2011.03.07. 09:49:16

@svábhegy: én is ezt látnám jónak, bár az utolsó cukorgyár felrobbantásáról maga Szellő RTL István tájékoztatott minket valamikor a hiradóban széles mosollyal és nagy lelkesedéssel mintha csak megint 6:3 győztünk volna

Platon 2011.03.07. 09:49:29

@padisah:
Téves. Éppen a cukron (és a dohányon) szokták bemutatni a közgazdászok hogy az ár emelkedése nem feltétlenül jár a kereslet csökkenésével, sőt akár növelheti is azt. Éppen mint jelen esetben. Ezt hívják úgy hogy negatív árrugalmasság.

Körticsek · http://muranomanufaktura.blog.hu 2011.03.07. 09:49:40

"Lehet, hogy az utóbbi hónapokban többet - vagy többen - autóztak Dél Amerikában, ezért brazil barátaink úgy döntöttek, inkább feldolgozzák üzemanyagnak, mintsem hogy elküldjék nekünk édesítéshez."

A magasabb olajár miatt termelnek több etanolt, kiváltandó a fosszilis üzemanyagokat, nem azért, mert kedvük szottyant többet autózni.

Mpett 2011.03.07. 09:50:13

re: svábhegy
Az Uniós "cukorreform" során az EU pénzt adott arra, hogy a magyar gazdák felhagyjanak a cukorrépa-termesztéssel, a gyárakat pedig a "reform" előírásaként Uniós pénzből elbontották - KÖTELEZŐ JELLEGGEL. Kaba volt az ország legfiatalabb és egyben legmodernebb cukorgyára, naná, hogy a földdel tették egyenlővé.

Roy 2011.03.07. 09:50:25

@Nűnű: Te nem bánod?
Majd fogod amikor nem csak a cukor ára lesz magasabb hanem minden élelmiszeré.

Roy 2011.03.07. 09:54:12

@padisah: Jövedéki adót a cukorra, Normális vagy?
Mivel édesíted teádat, kávédat? A süteményekbe mit teszelel?
A rákkeltő mesterséges édesítőszereket, vagy a hamisított mézet,

Shawher 2011.03.07. 09:56:49

Tegnap előtt jöttem meg Németországból. ott akkora a cukorhiány, hogy 0,59 Euroért, azaz bruttó 160 forintért hirdeti kilóját a REAL.

Szimplán át vagyunk baszva, már megint.

Platon 2011.03.07. 09:57:33

@Körticsek:
Braziliában minimális a fosszilis üzemanyagok használata a közlekedésben. Ott évtizedek óta mindenki bioetanollal közlekedik.

Platon 2011.03.07. 09:58:10

@Roy:

Rákkeltő az eszed tokja. Nem kéne minden ostobaságot beszopni.

padisah 2011.03.07. 09:58:17

@Roy: amit a kávémba rakok az kerühet 2x többve is, nem számít ilyen kicsi a mennyiség
viszont arra már nem jut, hogy süteménybe, jól megcukrozott diós tésztába rakjam etc, és kb ez lenne a célja is
Tegnap vettem 450 forintért 1 kg cukrot éjjelnappaliba.
A cukor NAGYON egészségtelen, még ha a norbi updates dolgokban nem is hiszel, még mindig ott van a fogszuvasodás.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.03.07. 09:58:19

ha 500 ft fole megy a benzin meg a szarbol is uzemanyagott
gyartanak, itt cukor , etolaj nem lesz

padisah 2011.03.07. 10:00:21

@Platon: Ilyen csak akkor lehet, ha az ár emelkedésével státuszimbólummá válik a cucc. Cukor esetében ilyen aligha van. Egyébként itt példaként az üzemanyagot lehet felhozni, amin szintén van jövedéki adó.

nabazzmeg 2011.03.07. 10:01:12

Marie Antoinette: komornyik, miért engedetlenkedik a nép Párizs utcáin?
Komornyik: mert nincs kenyerük, Felséges Asszony...
Marie Antoinette: nincs kenyerük? akkor miért nem esznek kalácsot?!

drága a cukor? egyetek akkor mézet! :-)

Az etanol pedig egy baromság, persze sokaknak üzlet, azért erőltetik, pedig nem egy tanulmány bebizonyította, hogy több üvegházhatású gáz keletkezik az előállítása során, mint amennyi ugyanannyi fosszilis cucc kitermelés/finomítás/elhasználás folyamán. Emellett félő, hogy egy csomó termelő országban éhezéshez vezet, ha a megtermelt növényeket pl. kukorica úgymond eltankoljuk.
Egyébként meg mi vásárlók vagyunk a drágulás -egyik - oka: egyrészt egyre nagyobb a kereslet, mert egyre több a fogyasztó, másrészt a globalizációnak köszönhetően minden mindenhol elérhető és ezt megszoktuk. Egyszerűbben kellene élni, nem lenne kereslet egy csomó drága cucc után, egyből lemenne az áruk.
Volt erről egy doku film, a briteknél van egy olyan település, ahol pl. csak olyan gyümölcsöt árulnak, ami helyben termett, télen pedig az ezekből készült befőtteket, aszalt dolgokat fogyasztják és nem hoznak semmit a tengeren túlról. Persze sok más értelmes dolog is volt benne, de ez ragadt meg bennem a legjobban.

Platon 2011.03.07. 10:06:13

@padisah:
Most éppen saját magadat cáfolod, hiszen te magad fejtetted ki az előbb hagy ilyen pedig mégis van. :)

A cukor, és a dohány esetében a mechanizmus nem a státusszimbólumá válás (olyan is van persze csak nem ezen termékeknél), hanem a raktározás, a még rosszabbra készülés.

Nyilvánvalóan a fosszilis üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése csökkentené az üzemanyaggá konvertált cukor mennyiségét, de ehez mo. kevés.

Shawher 2011.03.07. 10:07:35

@nabazzmeg: "nem egy tanulmány bebizonyította, hogy több üvegházhatású gáz keletkezik az előállítása során, mint amennyi ugyanannyi fosszilis cucc kitermelés/finomítás/elhasználás folyamán. "

ezen tanulmányokat elsősorban olajipari cégek finanszírozzák

flamer 2011.03.07. 10:07:48

@svábhegy: A cukorgyárakat alapvetően azért zárták be, mert nem volt cukorrépa, mert a termelők átálltak jobban jövedelmező növényekre. Szóval hiába lennének gyárak, akkor se lenne cukor, mert nincs miből cukrot csinálni.

cini23 2011.03.07. 10:08:20

Ezért jó a cukormentes élet. Egy éve nem vettem cukrot és nem is érint az áremelkedés. Csak nézem a bevásárló kocsikba rakott kartonokat és nevetgélek :)

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 10:10:44

Ezer évig semmi baj nem volt a cukorral, most meg az újkori méregkeverők kitalálták, hogy ami természetes az rossz.
Zabálj E betűs csodákat, semmi mást.
Érdekes módon 150 évvel ezelőtt nem volt fogszuvasodás, nem volt ennyi elhízott uszály.
Mo.-on tizenvalahány cukorgyár üzemelt 90' előtt, de az új KGST utasítására felszámolták és az itthoni csicskák meg seggetnyalva, egymást megelőzve próbáltak megvelelni az új főnököknek. Most nem a Marx összest imádják, hanem az EU-t.

Platon 2011.03.07. 10:13:40

@Roy:

Nézz utána. Semmilyen mértékadó tudományos kutatás nem támasztotta alá ezeket a rémhíreket ellenben bőven megcáfolta az UFO magazin szintű szaklapok ilyen irányú rémhíreit.

Az igen igen szigorú FDA évtizedekig vizsgálta őket de semmilyen kimutatható összefüggést nem talált. De szíved joga rettegj csak halál nyugodtan tovább. :)

De ha nagyon félsz, még mindig használhatsz Gaio-Tagatose-t ami teljesen természetes cukor, csak fordított szimmetriájú ezért a szervezet nem tudja hasznosítani, simán kiürül, viszont az íze ugyanolyan. Persze nem olcsó.

Platon 2011.03.07. 10:15:05

@itten megyen jobbra!:

150 éve nem volt fogszuvasodás :D :D :D

LoL :D

Na ez gyönyörű volt.

Roy 2011.03.07. 10:16:06

@padisah: Norbi az úgy hülye ahogy van. Milyen alapon ad ő ad tanácsokat, mikor semmiféle képzetsége nincs hozzá. Lehet, hogy Te csaka kávédba raksz cukrot, de van aki például szeretné eltenni lekvárnak, befőtnek a kertjében megtermelt gyümölcsöt. Azt meg cukor nélkül nem igen lehet.
Sajnos a cukor drágasága miatt nagyon sok élelmiszernek mehet fel az ára, amit már jeleztek is.
Fogszuvasodást meg nem a dióstészta miatt kapsz. A nagymennyiségő édesség(cukorka, csokoládé) fogyasztástól annál inkább.

padisah 2011.03.07. 10:16:57

www.indexmundi.com/commodities/?commodity=sugar

nemzetközi cukorárak,
Aug 2010 18.60
Jan 2011 32.09

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 10:19:16

@Platon:
Jajj, Bobek ne cinikuskodj!
Ne mond nekem, hogy ennyi rossz fogú ember volt
akkoriban.
Beszopod, hogy az aszpartám nem okoz megbetegedéseket?

Hány éves vagy, hogy itt lol-ozol?

padisah 2011.03.07. 10:20:34

@Platon: a raktárok feltöltése, pont egy áremelkedés közepén az raktárt feltöltő butasága, a raktározásnak pont az az értelme, hogy akkor veszünk amikor olcsó, és NEM azt raktározzuk el, nem azt ami épp drága

az ilyen okból bekövetkező áremelkedés csak átmeneti lehet, olyan mint egy részvénypiaci buborék, a státusszimbólummá válás viszont tartós állapot lehet, igazából nem tudom pl. a dohány fogyasztása hogy változott az elmúlt 10 évben. De még ha emelkedett is, nem tudjuk vajon mennyi lenne ha nem lenne jövedéki adó. Szinte minden fiatal dohányzik, pláne kocsmában, buliban.

ビンセント・ベガ 2011.03.07. 10:22:04

Nem értem mi a probléma. Megy fel a cukor ára... Ahogy nő az igény az import kiváltására, majd növelni fogják Európa szerte (meg talán itthon is) a cukornád meg a cukorrépa vetési területét. Inkább ki kéne használni a lehetőséget.

Roy 2011.03.07. 10:22:18

@Platon: Tudod nem az ufómagazinból vettem, hanam tudományos munkákból. Van némi kapcsolatom az Országos Élelmiszer és Táplálkozástudományi Intézettel (OÉTI).
Valóban létezik olyan édesítő ami nem okoz semmi problémát. Egyrészt megfizethetetlen, másrészt nem kapható a sarki fűszeresnél. Ebből főzz lekvárt, befőtet, és a gatyád is rámegy.

padisah 2011.03.07. 10:24:03

@Roy: A Norbi elolvasta az Atkins diátát, lefogyott vele, aztán rájött hogy ebből pénzt is tud csinálni, ha becsomagolja trendi marketingbe. Az alapja megvan a dolognak, de ráépített pár valószinűleg felesleges dolgot. Az Atkins diétának meg az a lényege, hogy nem eszik az illető szénhidrátot, vagy nagyon keveset. Én most ezzel fogytam 4kg-t.

A fogszuvasodás kb azóta népbetegség Magyarországon, hogy letelepültek a honfoglalók, és hús helyett gabonát kezdtek enni. (Ez a leleteken nyomon követhető). Aztán a finomított cukrok megjelenésével kilőtt a dolog még jobban, az 1900-as évek elejétől.

2011.03.07. 10:28:23

Egyszerű megoldás: NE vegyen senki cukrot két hónapig (még nincs lekvárszezon) és az árak szépen vissza fognak állni az előzőekre.
Európa-szerte NEM drágább a cukor.
A nagyker-maffia lesz itt a ludas...

csocsocsókolom 2011.03.07. 10:32:31

Német Lidl cukor ár most:

www.lidl.de/de/Billiger/Zucker

Kb.177 Ft

Akkor ezt így most hogy?

Platon 2011.03.07. 10:32:38

@Roy:

Akkor talán feljelentést kéne tenned hogy az OÉTI rákkeltő termék forgalmazását engedélyezi.

Mondjuk lehivatkozhatnál párat azokból a tudományos munkánkból, hátha mégis találunk ott UFO-magazinos kapcsolatot.

Addig is az OÉTI közleménye:
www.weborvos.hu/weborvos/tenyek_aszpartamrol/69212/

vagy itt egy másik:

www.geographic.hu/Tudomany/2006/05/Az_aszpartam_megsem_okoz_rakot

Platon 2011.03.07. 10:34:38

@padisah:
Butaság?Talán. Ha tartós emelkedésre számítasz akkor nem.

Hosszútávon tartósan emelkedni fog e az ára? Thomas Malthus szerint igen. Ebben max. egy újabb zöld forradalom segíthetne de erre kb. zero az esély.

Platon 2011.03.07. 10:36:21

@itten megyen jobbra!:

Te tettél egy erős állítást, neked kéne bizonyítani. A fogszuvasodás kb. 1000 éve népbetegség a kárpát medencében, de már az ókori Rómában is jól megéltek a fogorvosok a foghúzásból.

Hülyeségeket beszélsz.

csocsocsókolom 2011.03.07. 10:36:28

A német ALDI-ban is kb. 177 ft:

www.aldi-sued.de/de/html/product_range/sortiment_preissenkung.htm?WT.z_src=main

Alulról a 7. sorban, balról második az 1kg-os cukor.

Hipper 2011.03.07. 10:41:55

Annyi az ára, amennyit fizetünk érte...

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.07. 10:45:20

Az is baj, hogy az elfogyasztott cukor kétharmada importból jön. Ha jól tudom már csak Kaposváron van cukorgyárunk, ahol nem csak magyar cukrot dolgoznak fel. Egyébként az is a cukorhiány magyarázata volt, hogy Brazíliában és Ausztráliában is hatalmas áradások pusztítottak. Csak azt nem tudom, hogy a már régen raktárban lévő cukornak ehhez mi köze van.

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 10:46:12

@Platon:
Ok, felületes módon írtam azt a hsz.-t., de
-biztos nem egészséges a túlzott cukorfogyasztás, de nekem ne mondja senki, hogy a cukor káros.
-Valóban volt fogszuvasodás, amit a cukor okozott,de olyan kritikán aluli fogakkal nem rendelkezett az átlag, mint a XX. sz.-tól kezdve . És ezt nem csak a cukor okozza vagy okozhatja, hanem az a rettentő mennyiségű adalék és mű élelmiszer, amit nap mint nap megetetnek a bírkákkal.

nabazzmeg 2011.03.07. 10:48:39

@Shawher: azért ebben ne legyél olyan biztos.....szerinted ha az etanol igazán nagy durranás lenne, akkor az olajcégeknek nem volna pénzük földre-munkára, hogy etanol előállításhoz szükséges növényeket termesztessenek?
Tudod miért olcsó az etanol? Mert jelenleg csak kb. 5%-ban keverik a 95-ös mellé, kevés fogy belőle, másrészt nincs rajta jövedéki adó. Na azt várd meg, hogy erre is rárakja állambácsi, majd akkor drágább lesz mint a benzin.

midnight coder 2011.03.07. 10:48:39

Én azért leginkább arra lennék mégiscsak kíváncsi, hogy vajon miért is kell az EU-ba brazil cukrot hozni, miközben a hazai cukorgyárakat azért zárták be - legalábbis ezzel indokolták - hogy az EU-ban túltermelés van cukorból.

flamer 2011.03.07. 10:49:42

@Platon: Mondjuk aki ennyi idő után is képes elhinni Malthus marhaságait, az meg is érdemli.

nabazzmeg 2011.03.07. 10:50:05

@midnight coder: ugyanezt kérdeznék a borászok (szőlőkivágás) a sertés, baromfi és tejtermelő ágazatok...
hát azért, hogy ez a puruttya kis balkáni szar ország nehogy már ne a globálszemetet egye, azér'.

midnight coder 2011.03.07. 10:51:42

@itten megyen jobbra!: Ugyan már! Nézd meg a "természeti népeket" szerte a világban. Milyen fogaik vannak ? A legtöbbnek 40 éves korára jóval több füle van mint foga. És igen, a fogászat kb. egy idős az emberiséggel, max. a technológia finomodott valamit. Pl. a középkorban nem annyira volt érzéstelenítés, és persze ennyire jó pótlásokat sem tudtak csinálni. De azért próbálkoztak.

Tibike15 2011.03.07. 10:55:21

Magyarországon mindig találnak indokot az emelésre. Most is. Egykor cukor exportáló ország voltunk és most a brazil bioetanol miatt kell dupla árat fizetni. Hiszi a piszi. Ennyire nem lehetnek hülyék akik erről az ügyről nyilatkoznak. Akkor külföldön miért nem ment fel a duplájára a cukor ára?
Vagy mivelünk fizettetik ki a német vásárló különbözetét is ?

Azoknak az ostoba vagy korrupt politikusoknak meg csak gratulálni lehet, akik eladták a magyar cukoripart és hagyták, hogy tönkretegyék a gyárakat és ezzel a termesztést is utána.

Apropó, ha a brazikoknak megéri etanlot gyártani, akkor miért nem próbált meg itt senki a cukorrépából etanolt gyártani? Ilyen benzinárak mellett az is kifizetődő lehetne.

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 10:56:22

@midnight coder:
Négerekre vagy az indiaiakra gondoltál?

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 10:57:21

@Platon:
Hülyeségeket Te beszélsz, ha a NG-re hivatkozól, mert ugyanaz a klikk a tulajdonos, mint akik etetik az ezernyi moslékkal a világot.

balkon-úr 2011.03.07. 10:57:45

Mostanság főzik a pálinkát. A cefre sem dolgozik cukor nélkül.

flamer 2011.03.07. 11:08:07

@itten megyen jobbra!: Szólhattál volna már az elején, hogy totál idióta vagy, akkor senki sem foglalkozott volna veled.

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 11:09:21

@flamer:
Magyarázd meg , hogy miért...

flamer 2011.03.07. 11:13:41

@itten megyen jobbra!: Azért, mert fülüket befogó idiótáknak kár bármit is magyarázni.
Vagy azt kérded, honnan látszik, hogy idióta vagy? Onnan, hogy annyi az összes érved, hogy "mert azok is zsidók/szabadkűmüvesek/akárkik". Ez tényleg megy bármelyik hülyének is, nem kell annyit gondolkodni, mint a rendes tudományos kutatásokon.

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 11:17:14

@flamer:
Te Isten barma!
Ki zsidózott, Te szerencsétlen!!!!
Én a multinacionális cégekről beszéltem, Te retardált.
Ki beszélt itt összeesküvésekről????
Tudod mi az hogy multinacionális cég, multinacionális tőke??????
Milyen szabadkőmüvesek??????

Blokkolnám 2011.03.07. 11:18:07

Tisztelt vancat!

Érdeklődnék, hogy pontosan mi alapján köti össze a magyarországi cukorgyártást a magyarországi bioetanol gyártással.
Információim szerint Mo-n kukoricából állítják elő a bioetanolt. Magyarországon egyetlen ilyen cég van.
Az üzem kapacitása akkora, hogy többet is tudna termelni, de mivel az EU szabályozza, hogy Mo max mennyit termelhet, így értelemszerűen többet nem is termelhet, mint most.

Azt feltételezni, hogy cukorrépa helyett csak kukoricára álltak át a gazdák (és hogy ezért magas az ára a cukornak), az elég meredek.
Kérem vegye számításba azt is, hogy sokkal kevesebb disznóhúst állítunk elő, mint 20 éve, ami magával vonja azt is, hogy kevesebb takarmányra (kukoricára) van szüksége az állattenyésztésnek.

Úgy érzem a mo-i cukor illetve búza probléma kicsit összetettebb probléma, mint ahogy Ön a felszínt karcolva halandzsázik egyet a bioetanol és cukorrépa kombinációjáról.
Nem beszélve arról, hogy 1 cukorrépa üzemünk van már csak. (Itt a háttérben biztosan külföldi érdek állt, hogy piacot teremtsenek a külföldi cukornak.)

Várom válaszát!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.07. 11:26:03

Olvastam egy cikket korábban, hogy a Coca-Cola emberei Dél-Amerikában vizsgálkál az indiánok által "édes fűnek" nevezett növényt ami 1oo-szor intenzívebb édesítőszer a cukornádból nyert cukornál, viszont kaloriaértéke elképesztően alacsony. Remélem nem fog váratlanul eltűnni illetve kihalni ez az ígéretes növény (ahogy az elektromos autó) a cukor lobbi közreműködése végett.

itten megyen jobbra! 2011.03.07. 11:26:09

@flamer:
TGM-et is lenácizod, mert nem ért egyet a multikkal?

midnight coder 2011.03.07. 11:26:13

@itten megyen jobbra!: Gyakoraltilag bármelyikre. Pl. ha megnézel egy amazóniai indiánt aki még soha nem látott fehérembert ezelőtt, 40 év felett nemigen látsz fogat a szájában. De ugyanez igaz a bushmanokra és a többiekre is.

NewWay 2011.03.07. 11:44:26

@svábhegy:
"Biztos nagyon elborult ötlet, de nem lehet azokat a cukorgyárakat újra üzembe helyezni ? Kaba, stb.. "

Tekintve, hogy azokat lerombolták és van amelyiket fel is robbantottak, sajnos nem.

De hát ez is volt a cél...

flamer 2011.03.07. 11:45:19

@itten megyen jobbra!: Látom a szövegértés nem erős oldalad.
Az kurvára mindegy, hogy hívod a mumusod, ha neked a multik azok, akkor azok, attól még ugyanolyan idióta maradsz.

@Chaoyang: Nem kell ehhez mindenféle egzotikus fű, ott a nyírfa, remekül lehet belőle nyírcukrot készíteni, ami kb. ezekkel a tulajdonságokkal bír. Persze annak is megvannak a maga mellékhatásai meg úgy hússzor annyiba kerül, mint a sima cukor.

Alvarez 2011.03.07. 11:50:38

A 350 forintos cukor drága lenne? Ne vicceljünk már...

kvadrillio 2011.03.07. 11:59:54

Indítsák újra a cukorgyártást.
Mindig lehet újrakezdeni.

kvadrillio 2011.03.07. 12:03:23

@Alvarez: bion drága. Reggelire egy findzsa zöld teát iszom 3 kávéskanál cukorral. Megdöbbentem mikor láttam, hogy duplájára emelkedett.
Tudod....., sok a minimálbéres kis hazánkban meg a minimálnyugdíjas is.
Akik nem tartoznak a "Széll Kálmán" szupergazdagok közé ! :)

Donjuan 2011.03.07. 12:06:01

@itten megyen jobbra!: "biztos nem egészséges a túlzott cukorfogyasztás, de nekem ne mondja senki, hogy a cukor káros" - Pedig de, pillanatnyilag a legtöbb betegségért ez az élelmiszernek csúfolt vegyszer (olyan eljárásokon meg keresztül, hogy semmi köze a répához) a felelős:
- elhízás
- fogszuvasodás
- csontritkulás
- cukorbetegség
- keringési problémák stb.

Kb 200 éve létezik kristálycukor, Mo-on azelőtt mindent mézzel édesítettek. Volt nádcukor is, de ritka volt és drága. Én 4 éve nem eszem cukrot.

Donjuan 2011.03.07. 12:08:37

@padisah: "A Norbi elolvasta az Atkins diátát, lefogyott vele, aztán rájött hogy ebből pénzt is tud csinálni, ha becsomagolja trendi marketingbe." - Sporttal fogyott le. Együtt triatlonoztam vele.

Alvarez 2011.03.07. 12:09:52

@kvadrillio: jaj, mindig jönnek ezzel a kisnyugdíjas demagógiával. ha megnézed a cukor kalóriatartalmát / 1Ft, akkor messze a legolcsóbb élelmiszerek között van még így is.

Azt pedig nagyon rosszul teszed, hogy cukorral iszod a zöld teát, mert az semlegesíti a pozitív hatását.

Donjuan 2011.03.07. 12:10:35

@Chaoyang: az a Coca Cola, amelyik a light üdítőket karamellával színezi? LOL

vasgyuszi 2011.03.07. 12:16:39

Ecsém, hülye vagy, mint a seggemen a pattanás:

"Legutóbb például Németországban tört ki botrány abból, hogy az autósok nem akartak eleget vásárolni a rájuk erőltetett, bioetanollal kevert üzemanyagból,"

Ez így ebben a formában nettó baromság! Ha tisztában lennél a helyzettel, vagy legalább alapfokon bírnád a nyelvet, lecsurgott volna a híradásokból, hogy a tájékozatlanság miatt a Zemberek nem merik belepancsolni a kocsijukba az E10-et. Qrvára nem azért, mert csak úgy nem akarják! Azért nem, mert nem volt tájékoztatási kampány, az autógyártók is ahányan vannak, annyi álláspontot képviselnek. Na ezért nem kér Jürgen az E10-bol.

Részemrol hozzáteszem, hogy én ezt is hülyeségnek tartom. ha engem érintene (de nem, mert dízel) akkor már réges-´reg kértem volna egy állásfoglalást a kocsim gyártójától, hogy elvisel-e az E10-et vagy nem. Ennyi. Ha erre sem képes a pógár, akkor dögöljön meg, függetlenül attól, hogy Béla vagy Jürgen. Ennyi a véleményem ;)

roki 2011.03.07. 12:18:12

@kvadrillio:

A répacukor gyártás, pláne amióta a nád betakarítását gépesítették és ezzel lenullázták az időszakos élőmunka költségét, nagyon veszteséges, még ott is az, ahol a magyarországinál magasabb a fajlagos terméshozam és cukortartalom.
Európában csak azért termelünk répacukrot, mert emlékszünk rá, hogy milyen volt a II.WW alatt, amikor a blokád következtében nem ért ide a nádcukor.
A termelést az EU támogatásából tartják fenn, mindenki a különféle úton-módon kialkudott kvótája szerint teheti.
Magyarország a saját piacra 105.000 T cukrot termelhet a támogatottból, a többi részét az EU-ban jobbb cukorrépa adottságokkal rendelkezők és Franciaország tengeren túli megyéiben cukornádat termelők biztosítják számunkra.
Ha ezen kvótán felül termelnénk, akkor egyrészt nem volna rá támogatási lehetőség, másrészt nem kerülhetne a magyar belpiacra, exportálni kellene.

Azon lehet esetleg vitázni, hogy a mindenféle kvóták jó vagy rossz tárgyalási és érdekérvényesítési stratégia szerint lettek megállapítva.
Cukorrépa esetén maguk a magyar parasztok mondtak le csinos summa ellenében a termelési kvótáikról és döntöttek úgy, hogy más terményeket termelnek a jövőben.
Cukorrépa híján nem egyszerű ám cukorgyárakat üzemeltetni.

roki 2011.03.07. 12:23:53

@vasgyuszi:

Persze, hogy baromság, de vancat valamiért rohadtul aggódik, hogy az élelmiszer ára és az üzemanyag ár összekötődik.
Ez Magyarország számára egy kívánatos opció, hiszen élelmiszer exportőrként a jövedelmek felénk áramlását erősíti azokból az országokból, akik élelmiszer importőrök, ráadásul az etanol gyártásra fordítot árualapok eltűntével megszűnik az élelmiszer kínálati piac és nem csak a gyarmatárú gabonákra, hanem a magasan feldolgozott termékekre is lesz kereslet így visszakerülnek Magyarországra azok az élelmiszzer feldolgozó iparban levő munkahelyek, amik a dömping kukorica-búza-szója áraknak köszönhetően a fogyasztó országok felé mozdultak el.

Alvarez 2011.03.07. 12:33:53

@roki: pontosan. Magyarországi adottságok kb. 20millió ember ellátását teszik lehetővé, tehát nettó exportőrök lehetünk, ezen csak nyer az ország. A magas árakat amúgy is kifizeti a lakosság, csak nem a boltban, hanem az adón (támogatáson) keresztül. Végre az őstermelők is fognak adózni!

Platon 2011.03.07. 12:38:18

@itten megyen jobbra!:

Ebben biztos vagy? Továbbá összevetetted a fogak állapotát az átlagéletkorral?

roki 2011.03.07. 12:43:59

@Alvarez:

Pontosan.
Amennyiben viszont itt történik a feldolgozás, akkor az alacsony presztizsű munkahelyek létrejöttével az is talál értelmes elfoglaltásot aki eddig a lehetőség hiányában segélyen élősködött és így már ő is emberhez méltó módon kiveheti a részét a társadalom fenntartásából.

Az élelmiszer drágulásávgal együtt csökken a segélyezésre fordítandó összeg, az élelmiszertermelési szektorból nagyobb adóbevétel keletkezik, tehát a polgárok személyi jellegű adói tovább csökkenthetők, amiből futja a megemelkedő élelmiszerárak finanszírozására.

GT-51 2011.03.07. 13:18:17

Az EU-ba történő belépésünkkel beléptünk az ott alkalmazott kvóterendszerben is. A cukorgyártási kvótákat a cukorgyáraké és nem a magyar állam kapta. 2004 május 1.-én a belépéskor, valamennyi cukorgyár multinacionális cégek tulajdonában volt, így a cukorkvóták is az ő kezükbe került. A cukorrépa termelési kvóta viszont magyar mezőgazdasági termelőknek lett leosztva. MIvel a cukorrépa átvételi ára is EU által meghatározott volt és csökkent, a magyar termelők nem akartak cukorrépát termelni .Ha nincs cukorrépa, nics szükség gyárakra. Ez az alaptörténet ,amit jobbra balra lehet szinezni. Annyi reklámot még a cukorrépának, hogy a cukorrépát vetésforgóban négy évenként korrekt viszonyok között lehet termelni, a cukornádat 6-8 évig (!!) ugyanazon a helyen monokultúrában termesztik, el lehet képzelni mennyire tönkreteszi a környezetet. Braziliában elsősorban a szójaültetvények, de a cukornád ültetvények miatt is folyamatosan irtják az esőerdőket. Hazai adalék:a kabai cukorgyárat 1978-ban avattuk, 2006-ban temettük. Nem hiba, hanem bűn volt bezáratni...

Platon 2011.03.07. 17:00:49

@flamer:

Meséld ezt az egyetemi oktatóknak.
Malthust fikázni addig volt divat amíg tartott a zöld forradalom.

Majd tíz éve a világ népessége több élelmiszert fogyaszt mint amit megtermel. Az élelmiszer tartalékok évről évre csökkennek.

Ezt gondold végig, és lehet hogy a torkodon akad a tiszteletes fikázása.

gascan 2011.03.10. 09:01:09

@vasgyuszi: Látom egy az egyben felmondtad, amit az újságban írnak, szép is lenne, ha ilyen egyszerû lenne, és csak a tájékoztatáson múlna minden. A probléma súlypontja ott van, hogy nincs az E10zel hosszú távú tapasztalat, és ha mégis gondot okoz valamelyik motornál (az emberek többsége nem új autóval jár, amire még gari van, illetve cseszheted a garit, az ilyen folyamatok hosszútávúak), akkor ki állja a cehhet? A gyártó? Az állam? Na égy hogyan bizonyítod, hogy az üzemanyag volt a hibás? Összegyûjtöd az összes számlát, saját pénzeden igazságügyi szakértôt fogadsz? Mert annyira nem olcsó az E10, hogy utána a pógár zsebbôl cseréljen teszem azt, injektorsort.

Én biztos, hogy nem fogok ilyen pancsolt taknyot tankolni a piezoinjektoros autómba, fôleg úgy nem, hogy mások az én pöcsömmel akarják verni a csalánt.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.16. 07:04:55

@Donjuan: meg aszpartinnal... egyébként szerintem azért kutatják az édesfűvet, hogy megtudják, hogyan kell modosítani a genetikáját, hogy kihaljon... :D

Asidotus 2011.03.17. 12:44:16

@itten megyen jobbra!:
ipari cukortermelés alig száz éves mutatvány. Egyáltalán nem ettek cukrot az emberek a történelem folyamán, legfeljebb egy kevés mézzel édesítették az ételeiket.
Az ipari forradalom tette lehetővé, hogy széles tömegek cukros élelmiszereket egyenek.
És a modern orvostudomány tette lehetővé, hogy anyival megnőjön az életkorunk, hogy a hozzáadorr cukor kifejthesse káros hatását.
Másrészt meg, kávéba, teába nem teszünk aszpartámot. Abba szacharint teszünk, ami bizonyítottan ártalmatlan. (Az aszpartám nem is bírja a hőt.)


süti beállítások módosítása