Miért csak a maffiózók parkolhatnak ingyen?

2011.03.10. 11:48 - vancat

Kevés hatékonyabb módját ismerem a belvárosi forgalomcsillapításnak - és ezáltal a szmogveszély csökkentésének -, mint egy komoly összegű, kevés kivételt engedő, jól ellenőrzött és jogilag egyértelmű parkolási díjrendszer. A csillapított, úgynevezett "zona 30"-akkal, dugódíjakkal és persze jó tömegközlekedéssel meg kerékpárutakkal, tárolókkal kiegészítve a belvárosi fizető parkolás szinte minden európai nagyvárosnak hatékony gyógyírt jelentett a dugókra, levegőszennyezésre, zajártalomra.

Mégis azt mondom, ha Budapesten rövid időn belül nem sikerül erkölcsileg a jelenleginél biztosabb pillérekre helyezni a fizetőparkolást, a közhatalom egyszerűen elveszíti a morális - és szerintem akár a jogi - alapját is a parkolódíj beszedésének. Javaslom bárkinek, sétáljon el hét közben délelőtt az Andrássy úton vagy a Markó utca környékén. Túlzás nélkül megállapítható, hogy minden második autó (többségében luxusautó) hamis mozgássérült kártyával ingyen használja a másnak drágán mért parkolóhelyeket.

Pontosabban éppen az a legnagyobb baj, hogy nem is hamis, hanem nagyon is eredeti, orvosok által javasolt, és a megfelelő hatóságok által szabályosan kiállított igazolványokról van szó, amelyeknek mindegyikét egy jól felépített és olajozottan működő korrupciós hálózat keretében szinte bárki beszerezheti. A közmegegyezés ráadásul tökéletes az ügyben, hiszen például a Markó utcai bíróságok környékén, a folyamatosan nagyszámú rendőr, közterület-felügyelő és parkolóőr példás szigorral büntet mindenkit, aki rossz helyen parkol, lejár a parkolócédulája vagy bármi egyéb közlekedési kihágást elkövet.

Kizárólag a hamis indokok alapján kenőpénzért vásárolt valódi mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők érezhetik magukat tökéletes biztonságban. A mozgássérült-parkolókártya maffiája egyébként egy újabb hungarikum; legalábbis abban az értelemben mindenképpen, hogy ilyen nyilvánvaló pofátlanságot - súlyos össztársadalmi demoralizáló hatása miatt - talán még az afrikai banánköztársaságokban sem tűrnének hosszú távon.

Ez a szégyenteljes bűnszervezet - amelynek orvosok, közhivatalnokok, ügyvédek és sok-sok végfelhasználó is egyformán bűnrészese - mára olyan amorális közállapotot idézett elő, amelyben tényleg megkérdőjeleződik: van-e egyáltalán joga a közhatalomnak pénzt szedni és büntetni azokat, akik nem részesei ennek a teljes nyugalomban és olajozottan működő bűnszervezetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr732727478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyfeszültség 2011.03.10. 12:15:40

Az ügyvédek nem csak részesei a hamisításnak, de
közülük sokan maguk is hamis adatok alapján
kiállított mozgássérült kártyákkal parkolnak a bíróságok környékén. Szégyenteljes...de tényleg.

nabazzmeg 2011.03.10. 15:27:18

Meg kellen finanszírozni egy közteresnek/rendőrnek álcázott szabadcsapatot és jól dokumentálni kamerával, hogy milyen fürgén és egészségesen távoznak el/érkeznek meg tulajdonosaik ezekhez a szerény négykerekűekhez. Kellene mellé egy felülvizsgálati kötelezettséget előíró jogszabály, majd egy európai, vendégszereplő idegen ajkú orvosokból álló bizottság előtt kéne számot adni testi fogyatékosságaikról.
Ezt követően az engedélyt kibocsátó/ahhoz segítséget nyújtó személyi kör felelősségre vonása következne.
Tudom-tudom, egy szívbetegségnek nincsenek külsőleg feltétlenül látható nyomai, de éppen ezért kellene az említett felülvizsgálat.
Szükséges volna továbbá a vesztegetés, mint tényállás megvalósítása esetén halálbüntetéssel való fenyegetés (lsd. Kína, ott el sem tudok képzelni mást, amivel kordában lehetne tartani a korrupciót és egész jól működik) és akkor talán elkezdődne valamiféle rend kialakulása.

Öreg Sam 2011.03.10. 15:45:15

Higyjétek el,hogy mi mozgássérültek örülnénk a legjobban,ha végre sikerülne eltakaritani a rengeteg hamiskártyást.
Odáig jutottunk,hogy mindenki gyanus,a valódi rokkantra is is ferde szemmel néznek.
Megoldás nincs(ezidáig),talán első lépésként nem háziorvos adná ki az igazolást,hanem illetékes szakorvos,a jog alkalmazója meg rommá büntetné a rajtakapott csalót.

Zet3 2011.03.10. 16:05:46

Nem tudom elitélni azokat akik átverik a jelenlegi
parkolási rendszert. A semmiért kell fizetni sokat.
A többi csak zöld propaganda.

Vityaz 2011.03.10. 16:09:36

Élmény: Ingolstadtban (Audi város) bevásárlóközpont parkolója: mozgássérült helyen áll az Audi Q7...mondom szép, itt is ezt művelik...de látom ám, hogy van kártyája is, mondom szép, itt is megvehető...de akkor látom ám, hogy ezt az autót tényleg rokkant vezeti, a belseje átalakítva, kezelőszervek gyárilag átépítve! És végülis tényleg, egy mozgássérült miért ne járhatna drága autóval?

bájgúnár 2011.03.10. 16:12:58

Ja amíg a háziorvosod határozza meg hogy mozgáskorlátozott vagy addig ezfog menni.Pártizezer forint és birtokában vagy az igazolványnak.Az önkormányzatok egy része még támogatja is pénzel ezeket hogy akadálymentesíteni tudja a környezetét az illető!Dupla pénzlehúzás!

kertészrobi 2011.03.10. 16:13:27

Szar és erkölcstelen vezetők szar országot teremtenek, legyen az cucilista vagy fityiszista. Álságos intézkedé-
sek, álságos törvénykezés, megalapozza a köz
mindennapi kis és nagy erkölcstelenségét.

csárli hárper 2011.03.10. 16:18:45

@Vityaz: járni járhat, de itt abszurdisztánban szinte csak drága autót látsz ilyen kártyával parkolni....
a másik kedvencem a német vagy szlovák rendszámú autó, magyar mozgássérült kártyával....

Félre Beszélő 2011.03.10. 16:25:32

Nem kellene bonyolult jogi herce-hurca és felülvizsgálat. Egyszerűen néhány baseball-ütőkkel ellátott erős ember kell, akik megteremtik a jogalapját a rokkantkártya használatának.

Nagyon gyors hatása lenne, gyorsabb, mint bármilyen más módszernek...

csorsza 2011.03.10. 16:32:19

Ma délután, Soroksárin, tiltott helyen, nemrégi ötös bömös, rokikártya hanyagul a műszerfalra dobva, cigány faszi asszonyával.
Annyira klasszikus kép volt...

Kis ember 2011.03.10. 16:47:35

"a közhatalom egyszerűen elveszíti a morális - és szerintem akár a jogi - alapját is a parkolódíj beszedésének."
Már rég elveszitette.

Régen én is fel voltam háborodva. Aztán rájöttem, hogy nekem, kisembernek mindegy, hogy a csaló állampolgár, vagy a csaló parkolómaffia teszi zsebre a pénzt, ami a köznek járna. Azóta leszarom.

Galocza 2011.03.10. 16:48:51

Véleményem szerint a városi légszennyezés egyik legfőbb elősegítője a fizető parkolás, mert lehetetlenné teszi az autótól való eltávolodást. Sokkal egyserűbb lenne, ha az ember le tudná tenni a kocsit és gyalog, vagy tömegközlekedve (még a tunyábbak is belátnák, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb) intézett ügyei után továbbmenne vele. De mivel általában nem lehet kiszámítani, hogy mennyi időre kell megállni és így legalább az utazás alatt nem kell fizetni. A díjak különösen a büntetések messze aránytalanok a az elövetett "bűn" sulyához képest (Valaki el tudná magyarázni, hogy miért kell azért bűntetést fizetni, mert fél órával tovább áll egy autó ahhoz képest mint amit kifizettek? Szerintem maximum ezen időszak árát lehetne elkérni jogosan.) Mobilparkolás sem igazi megoldás mert csak tovább növeli a költségeket az utazási időt ugyanúgy fizetn kell és az időkorlát is megmarad, ráadásul legutóbb is kiderült, hogy a rendszerhibák esetén is a vétlen félnek kell fizetnie.
Szerintem jó megoldás lenne, ha egy BKV bérlettel ingyen lehetne parkolni (pl. egy rendszámot regisztrálnának a vásárláskor), így az autósoknak is megérné bérletet venni, és az autót csak akkor használni amikor tényleg kell, a pénz a BKV-hoz folyna be amiből lehetne fejleszteni a tömegközlekedést. A célállomáshoz közeli parkolóhely keresés miatti forgalomnövekedés is megszűnne, jellemzően a város frekventált pontjain, ami csökkentené a dugókat is.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2011.03.10. 16:53:20

"Kevés hatékonyabb módját ismerem a belvárosi forgalomcsillapításnak - és ezáltal a szmogveszély csökkentésének -, mint egy komoly összegű, kevés kivételt engedő, jól ellenőrzött és jogilag egyértelmű parkolási díjrendszer."

Dunaújvárosban szabad és ingyenes (hoppá!) a parkolás, és mégis gördülékeny a forgalom. Na persze, ahol a kétkerekű közlekedés (elsősorban motorizált formában) nem csak propaganda, hanem életmód, ott nem is kell agyonszabályozni az embereket...

Kis ember 2011.03.10. 17:02:01

@Galocza:
"Véleményem szerint a városi légszennyezés egyik legfőbb elősegítője a fizető parkolás, mert lehetetlenné teszi az autótól való eltávolodást. "

Én bazi egyszerűen eltávolodok az autól: ha nem kell, otthon hagyom. :)

Spiritmonger 2011.03.10. 17:03:13

a rokkantkártyákat meg lehet venni az arra valóban jogosult, de autóval nem rendelkező személytől kéz alatt, így mint a rokkant ideiglenes sofőrje teljesen törvényes a használata

külföldön, ha járok, az ingyen parkolásért én is elkérem, de még így sem állok vele rokihelyre

pacus 2011.03.10. 17:07:48

A megoldás nagyon egyszerű,ha akarnák.A kártya két esetben használható.A saját jogon és ha valaki mozgássérültet visz,de csak addig addig még a mozgássérült a kocsiban van.Valóban felháborító ahogyan életerős emberek a kocsiból kiugorva használják a kártyát.Lehet látni sí léccel mozgássérültet,luxus terepjárót,ahol a lépcsőre sem egyszerű felszállni,sőt éttermi pincért is.Miskolcon tavaly a rendőrség egy napig vizsgálodott és tízből 5 jogtalan volt.A megoldás az lenne,hogy kellene egy kétfős csoport/rendőrrel/és sétálni az utcán.Ha luxus kocsit találnak várni ameddig a tulaj megjön.Ha nem az Ő nevére szól egyből bevonni az igazolványt és "közokirattal való visszaélés miatt nagyon /több százezer ft./megbüntetni és megnézve a kártya kiállítási dátumát és attól eltelt időre kiszámítani a parkolási díjat és azzal is megbüntetni.Ha nem fizet a jogsit,forgalmit bevonni.Ha nem lehet kivárni a vezetőt a rendör/megteheti/a helyszínen lekérdezi a nyilvántartást megtudva a rendszám alapján a tulajdonost valamint a kártya szám alapján lekérdezni az okmányirodát/központi nyílvántartó/ki a kártya tulajdonosa.Ha a kettő nem azonos az autó tulajdonosát a rendőrségre behívni és jogtalan használat miatt igazolványokat bevonni és feljelentést tenni.Ha a kettő azonos behívni az illetőt elővetetni az okmányirodában az orvosi igazolást és az alapján ha kis gyanú is van független orvossal felülvizsgáltatni.És még egy lényeges.Az első nagy elrettentő büntetést nyilvánosságra hozni és jelezni,hogy elkezdődött a felülvizsgálat és nincsen kegyelem.Az első büntetés után,főleg ha jelezve van a folytatás,nagyon gyorsan sokan befejezik a kártya használatot.A meglévő rendelet alkalmas a rend csinálásra,csak szigorúan alkalmazni is kell.

Kis ember 2011.03.10. 17:12:01

@pacus:
van egy tényleg mozgássérült barátom. Néha napokig (sőt hetekig) nem ül autóba. Szegény brigád eléggé fázna, mire egyszer találkoznának...

Anti Anyag (törölt) 2011.03.10. 17:12:43

700.000 rokkant országa. Sajnos meg is látszik rajtunk.

gatto nero 2011.03.10. 17:18:45

Sajnos ez a visszataszító rokkantkártya biznisz is egy
igazi szégyenteljes hungarikum...és a gagyiságunkon
kívül kifejezi azt is, hogy teljes mértékben telibe szarjuk a mozgássérült honfitársainkat (is).

Sicc 2011.03.10. 17:20:12

Menjetek el BUDAPESTEN A ROZSNYAI utcába.
Két nagy cég található ott:

1. ) Group 4 (vagyonvédelmi cég)
2.) Vasas tornaklub.

Márkás autók, sportautók állnak az utcán egymás hegyén hátán. Minden másodikban ott virít a mozgássérült igazolvány. És ez már így megy egy évtizde, de talán még régebb óta.

Kérdésem:

a.) ez még a rendőrségnek, közterületfelügyeletnek soha nem szúrt szemet?
b.) Ha igen, mennyiért mondják azt, hogy nem?
c.) A két cég vezetése simán eltűri mindezt?
d.) Az ő ingyenes parkolását ki fizeti ki?
e.) A kormány erről miért kussol? Hiszen pontosan tudják, hogy nem csak ebben az egy utcában, hanem Budapest számos más utcájában haszálják ugyanezt a lopást - mert hogy ez igazából az. Minket lopnak meg, és ebben a néma kormány igenis CINKOS!

Öreg Sam 2011.03.10. 17:23:47

@pacus:
Minden elképzelés célravezető lehet.
DE: te is abba a hibába esel,mint sokan,hogy egy mozgássérültnek nem lehet luxusverdája.
Nekem az van,mondhatni kényszerüségből egy operett-terepjáró,ugyanis a gericsérülésem miatt nem tudok LEülni egy normál autóba,csak BEülni egy magasabb épitésübe.
Elég jó márka a verda,mert a csigolyám sérült,nem a fejem,és bizony az árát a fejemmel kerestem :)

a-kis-herceg 2011.03.10. 17:32:59

@Zet3: én is vitatkozom a poszttal. a faszt forgalom szabályozás. de most nincs energiám érvelni. egyébként is a fő csapás irány a qva csaló banda... az meg áll...

willy wonka 2011.03.10. 17:39:46

Sutyerák paraszt az összes nem keveset látok belőlük nap nap mint nap.
Csodálom,hogy valaki energiát fektet,ilyen dokumentumok
megszerzésére. Komolyan, annyira szánalmas emberek élnek itt,kishazánkban. Tisztelet a kivételnek.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.03.10. 17:41:40

@Zet3: "Nem tudom elitélni azokat akik átverik a jelenlegi
parkolási rendszert. A semmiért kell fizetni sokat."

Ne fizess. De ha nem fizetsz, akkor ne is vedd igénybe a szolgáltatást. Ha meg valamiért igénybe veszed, akkor feltehetően azért teszed, mert valamit mégiscsak kapsz. :)

pacus 2011.03.10. 17:44:11

@Öreg Sam: Nem azt mondom ,hogy egy mozgássérültnek nem lehet luxus kocsija,de amikor pl a Bajcsy Zs.úton tízből 6-7 luxus kocsiban van,az már nem OK

Kis ember 2011.03.10. 17:44:44

@Gery.Greyhound:

A gond itt az, hogy a fizetség nem oda megy, ahova szánják.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.03.10. 17:45:38

Hányadék ez az ország.... De nem ezekeről beszélünk a nagy népi forradalom hevében, hanem, hogy Isten, vagy Orbán Viktor benne-e legyen az alkotmányban.

Semmibe nem kerülne erre normális jogszabályt hozni és felülvizsgálni a dolgokat. Amelyik orvos meg kettőnél több ilyet kiállított eltiltani a szakmájától és kész is vagyunk.

pacus 2011.03.10. 17:46:10

@Kis ember: Az lehet,de mellette a másik tizből csak talál egyet

avus · http://avus.blog.hu 2011.03.10. 17:47:30

"Kevés hatékonyabb módját ismerem a belvárosi forgalomcsillapításnak - és ezáltal a szmogveszély csökkentésének -, mint egy komoly összegű, kevés kivételt engedő, jól ellenőrzött és jogilag egyértelmű parkolási díjrendszer"

Azért az 500 forintos benzin is legalább ugyanilyen jó :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.03.10. 17:50:38

@Kis ember: Ez baj. De ettől még az ingyenes parkolás nem megoldás. A fizetős parkolás ugyanis a forgalomszabályozás egyik fontos eszköze: ha drága a parkolás, akkor csak az veszi igénybe, akinek muszáj.

Nekem nagyon ritkán van olyan, hogy kénytelen vagyok autóval menni a városba, olyankor szívesen kifizetnék akár 500 forintot is egy óra parkolásért, ha cserébe garantáltan van szabad hely.

a-kis-herceg 2011.03.10. 17:51:11

@Kis ember: okos logika... de a társadalmat szétzillálták...

1011 éves feudalizmus

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.03.10. 17:51:18

Amúgy az a baj, hogy az állam és rendfenntartók mindig a legkisebb ellenállás irányába cselekszenek. Megbasszák a jogkövető állampolgárt, ha 5 perccel később ért vissza a kocsijához, mert a hivatalban három óra 5 percig tartott az ügyintézés a gondolt három óra helyett, és nem hamisított magának rokkant kártyát. Megbasszák, amikor 65-tel megy a falu kivezető szakaszán, bokorból fotózva, a település vége tábla előtt három méterrel, mert nem szereltette fel magának a lézerblokkolót. Megbasszák a BKV-n, mert két napja lejárt a bérlete, mikor a kisebbsége a metróból üvöltve jön fel, hogy "köcsög ellenőr úgysem fizetek".

Minden helyről csak azt látja a magyar, hogy kibaszott nagy balek, aki betartja a törvényeket. Hánynom kell néha ettől az országtól.

És hülyének nézik az embert, hogy ő miért nem lop innen-onnan, mint mindenki más.

Lehet, hogy hülye is. De nem ezért, hanem mert még mindig itt van.

pacus 2011.03.10. 17:53:11

Egy Ausztriai barátom mondta tavaly,hogy Magyarországon nagyon jó mozgássérültnek lenni,mert a zömük luxus autóval jár.Van olyan közismert ember/milliárdos/sportoló,de a kártyát használja.Tavaly feltettem a kocsija fényképét a rokkant kártyával az index-en a helyszínt is megnevezve.Mai napig semmi nem történt

a-kis-herceg 2011.03.10. 17:54:40

@Spiritmonger: ha veled van a rokkant akkor a kártyáját használhatod ha nincs akkor nem... minden roki kártya melléklete egy roki, aki mozgásában korlátozott...

Orbán Diktor (törölt) 2011.03.10. 18:22:08

poszter:"A mozgássérült-parkolókártya maffiája egyébként egy újabb hungarikum"

A maffia túl nagy falat Orbán Viktornak, de tudnék mondani egyebet is, bár nem sokat érnék vele...
A lényeg: minek kikezdeni a maffiát, amikor az adófizetőktől könnyebben is el lehet venni a pénzt (el lehet lopni a nyugdíjpénzt)? Éljen a nemzeti szolidaritás!
A maffia biztosan nem hagyná szó nélkül, ha a Kedves Vezető, minden magyarok vezére, pártunk és államunk bölcs vezetője, beleköpne a levesébe...

Sambaja5 2011.03.10. 19:20:36

@kertészrobi: Rövid , lényegretörő komment, lájkolom:)

vipman 2011.03.10. 19:37:24

a posztolók többsége nincs tisztában azzal, hogy egy rokikártyát ki és hogyan tud szerezni, pedig csak kicsit kellene keresni a gugliban. MINDEN esetben a házior-
vos állítja ki az igazolást és az önkormányzat automati-
kusan adja.

gorillka 2011.03.10. 19:56:39

én azt nem értem, akinek telik luxusterepjáróra, az nem tudja kifizetni a parkoló díjat?
ráadásul a legtöbb helyen már lehet mobillal fizetni, nem kell apróval rohangálni

tényleg nem értem...

a-kis-herceg 2011.03.10. 19:59:57

@gorillka: :))) ezért vagy te szegény

spórolnak lopnak csalnak hazudnak, abból van szép nagy dzsippo...

Pernahajder Viktor 2011.03.10. 20:13:41

@Öreg Sam: akkor szerinted minden oké?

Meg kell szüntetni az ingyenes parkolást a rokkant kártyára.

gorillka 2011.03.10. 20:18:33

@a-kis-herceg: hát, szegénynek talán nem tartom magam, igaz gazdagnak sem, de nem keresünk rosszul
viszont pont ezért, mert jobban állunk mint az átlag, kínosan figyelek arra, hogy ne blicceljem el a parkolást, lehetőleg magyar terméket vegyek (még ha drágább is), kérjek számlát a mosógépszerelőtől és minden évben fizessek pénzt a gyerek iskolájának alapítványába

lehet, hogy pont ezért nem jött össze a luxusterepjáró :-)

szerintem nagyon szánalmas ez a fajta bliccelés

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2011.03.10. 20:20:10

Az a legszebb ebbe a szép magyar helyzetben, hogy látszólag mindenkit bosszant a kamu rokkant kérdés, de szerintem mindenkinek van pár ilyen ismerőse, de őket mégis megérti. Akkor hogy is van ez?

gorillka 2011.03.10. 20:22:22

@exter69: nekem nincs, mesélj...
miért lehet megérteni?

schdl (törölt) 2011.03.10. 20:23:30

Két dolog:
1., "Rokkantként" egy igazolványt kellene adni rendszámmot feltüntetve.
2., Azt értem, hogy a roki - kártya felment a fizetés alól, de tudomásom szerint szabálytalanul (várakozni tilos tábla hatálya alatt) parkolásra nem jogosít fel. Szabálytalanul, rokkant kártyával parkoló kocsit nem büntetnek. Miért?

tpiski 2011.03.10. 20:33:35

Utálom az ilyen sztereotip demagóg írásokat. Van a családban olyan, aki S-Mercivel jár és rokkantkártyával. Sokat utazik.

Kb minden második helyen belekötnek, beszólnak neki, hogy miért áll a rokkanthelyre, mit képzel, törjön el a lába. 4 gerincműtéten van túl, de persze ez nem látszik, csak 50m gyaloglás után úgy fáj a háta, hogy nem tud továbbmenni, Az itt kommentelők többsége rá köpköd.

Volt egy kolleganőm, Suzukival járt, 25 éves életvidám, egészségtől és energiától kicsattanó. Szintén rokikártyával, őt is utálták érte. Csak éppen a sclerosis multiplexét nem irigyelte senki, ami miatt nem lesz 35.

Kívánom, hogy senkinek ne kelljen ilyen helyzetben lévő emberekkel találkozni a családban, de gondoljon rá mindenki, hogy ilyen is van, ne keserítsétek meg az életüket!

greg_garcia 2011.03.10. 20:37:52

@Anti Anyag: Ne keverjük már fezont a szasszonnal. Az nem rokkantkártya, hanem mozgáskorlátozott igazolvány. Akikről te beszélsz azok a rokkantnyugdíjasok. Nem minden rokkantnyugdíjas mozgássérült egyben és így nem is rendelkezik mozgáskorlátozott igazolvánnyal. Gondolom aki mozgáskorlátozott és ún. luxusautóval közlekedik az nem rokkantnyugdíjas is egyben, mert a törvények szerint vagy sokat keres valaki, vagy rokkantnyugdíjas.
De ha gondolkodtál volna, eszedbe sem jutott volna idehozni a rokkantnyugdíjas témát.

schdl (törölt) 2011.03.10. 20:40:55

Elolvasva a kommenteket még két dolog:
3., Egyértelmű, hogy egy rokkant embertársunknak is telhet luxusjárgányra, ezzel nincs baj. A baj az, hogy a ca. 20 millió feletti kocsik mellé jár a jogosítvány, indexhasználat-felmentés, rokkantkártya, buszsávhasználat, sebességhatár-feloldás. Persze mindez egy minimálbéres vállalkozó nevén, aki a gyorshajtási bírságot havi ötezrével fizeti, különben "éhenhal". És miért? Mert nem bünteti meg senki az imént említett dolgok miatt. Ez rendőrségi akarat és elszántság kérdése.
4., bizonyított visszaélés esetés a gépjármű értékének 50%-a legyen a bírság, de minimum 100e Ft, adó módjára azonnal behajtandó.

a-kis-herceg 2011.03.10. 20:44:23

@schdl: most ugrálsz? 1011 éve igy van... a királyoknak minden király... ne lázongj, mert a parasztfelkelés 500 dik fordulója következik nem soká...

HÚÚ 2011.03.10. 20:46:28

Nemrég egy parkolóban 15 helyből 6 rokkant hely volt. (Hiába no, a rokkantak nagyon mozgékony emberek, sokat autóznak, kell a hely) A 6 helyen két terepjáró állt együtt kb 50 milla értékben, rokkant kártyával az ablakában. Aztán jött Józsi bácsi a kis rozzant verdájával, de nem volt hely egészséges ember számára. Józsi bácsi nem rokkant, de gondolta, ha nincs másutt üres hely, hát ő is a rokkant parkoló helyen áll meg. Reumás derekával görnyedve kibújt az autójából, és máris szembe találta magát a rend éber őrével, aki azonnal igazoltatni kezdte. Eközben az egyik terepjáró tulajdonosa (kb 35 éves) ruganyos léptekkel közeledett az autója felé, pittyegve kinyitotta, beszállt és elhajtott. Józsi bácsi csodálkozva nézett utána, aztán átvette a rendőrtől a bírságról szóló papírt, majd visszabújt az autójába, és elindult másik parkoló helyet keresni.

greg_garcia 2011.03.10. 20:47:17

@tpiski:
Tehát még egyszer. Nem rokikártya, hanem mozgássérült igazolvány. Az SM nem tudom, nem értek hozzá, mozgáskorlátozottságnak számít? Nem minden beteg ember mozgáskorlátozott. Ha minden nehezebben mozgó ember jogosult lenne akkor az 50 felettiek 1/2-e kaphatna ilyen igazolványt. A mozgássérült parkolóhelyek azért vannak kialakítva, hogy a segédeszközt ki tudja pakolni a járműből. Nem azért, hogy a fájós derekú emberek tilosban is tudjanak parkolni, meg közel megállni az ajtóhoz, de főleg nem elbliccelni a parkolási díjat.

gorillka 2011.03.10. 20:56:55

@greg_garcia: ez tényleg így van?
ezzel most megleptél

bár így logikus, ugye a rokkant helyek szélesebbek, hogy ki lehessen nyitni teljesen az ajtót és be lehessen szállni a kerekes székbe

taecleau 2011.03.10. 21:01:15

A legviccesebb, amikor furgonokat (fehérfurgon) látok rokikártyával (igenis rokikártya, és nem mozgássérült igazolvány) miközben a sofőr hátul pakolgatja be az árut a boltja előtt.

mutáns csiga 2011.03.10. 21:01:30

A mozgássérült kártyával a gépkocsi két
kisebb szabálysértést követhet el.
A várakozni tilos táblánál várakozhat, illetve
parkolhat a járdán, de azt is úgy, hogy a járókelőket
ne zavarja a közlekedésben.A mozgássérült kártyával
a megállni tilosnál nem állhat meg, valamint a
Várakozni tilos rakodóhely táblánál nem várakozhat.
Ez az egyetlen Várakozni tilos tábla amelynél a mozgássérült
kártyával rendelkező gépkocsira ugyanazok a szabályok vonatkoznak , mint a kártyanélküliekre.

taecleau 2011.03.10. 21:03:39

@greg_garcia: gondolom neked a zollstock is mérőléc és a fos is lágy széklet, ugye?

Gera 2011.03.10. 21:04:30

Ennek a problémának félelmetesen egyszerű a megoldása: fizessenek a mozgássérültek is. Nem is értem, ki találta ki ezt az ökörséget, az, hogy valaki mozgássérült, annak mi köze a szociális helyzetéhez? Semmi.

//VV\ 2011.03.10. 21:17:36

@Sicc: "Minket lopnak meg, és ebben a néma kormány igenis CINKOS! "

Szerintem Te vagy egy parkoló cég tulajdonosa vagy, akkor brühühühü neked, vagy csak simán furcsán gondolkozol. Mert szerintem az nagyobb lopás bammeg, hogy a semmire magáncégek 300-400 Ft/őradíjas parkolópénzt szednek, amiből max 50-60 Ft/óra jut az önkormányzatokhoz. Na komám ez a LOPÁS. És ez az amiben az összes eddigi kormány, meg polgármester vastagon cinkos volt.

Félreértés ne essék. Parkoló díjat kell fitetni. De kérdeznám én tűletek az alatt a másfél évtized alatt, mióta magáncégek üzemeltetik a köztéri parkolókat hány parkolóhelyet - mélygarázst, parkolóházat stb.. - létesítettek ezen cégek a befolyt bevétel után megmaradt nyereségből???

Szóval kicsit kezdünk elmászni egy olyan irányba, ami már túlmutat a kis kék kártya illegális használatán, és a parkolócégek mennybemenetelét kiáltja ki...

//VV\ 2011.03.10. 21:18:23

tűletek=tőletek bocsi:)

//VV\ 2011.03.10. 21:22:39

@greg_garcia: "A mozgássérült parkolóhelyek azért vannak kialakítva, hogy a segédeszközt ki tudja pakolni a járműből."

Na másik nagyonokos. Tölts velem kérlek egy napot. 33 éves vagyok, és van mozgáskorlátozott igazolványom. Ezért köpjetek le. De így 33 évesen két hónaljmankóval sem tudok mindig kiszállni a kocsiból rendesen, mivel a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeken legtöbbször csak annyi látszik meg, hogy ki van jelölve. De ugyanolyan széles, és szűk, mint a többi. Arról nem is beszélve, hogy hosszra is ugyanakkora, pedig a legtöbb komolyan mozgássérült ember a csomagtartóban tudja csak tartani a kerekesszéket, és azt kivenni nem olyan könnyű, ha rövid a parkolóhely.

tpiski 2011.03.10. 21:37:00

@greg_garcia: Tudom, sajnos biztosan az említett emberek miatt, hogy a mozgássérült igazolvány vonatkozik a SM-re is. És nem a fájós derék miatt jár, hanem a 4 sikertelen műtét után nem vállalja senki az ötödiket, ezért a betegség miatt jogosult az igazolványra.

De épp erről beszéltem. Te ezt ránézésre nem tudod megállapítani, csak az előítéleteid beszélnek belőled.

gorillka 2011.03.10. 21:38:59

@//VV//: azért furcsa, amit írsz, mert ahol merőlegesen lehet parkolni ott tényleg szélesebb parkoló helyek vannak kialakítva (jellemzően bevásárlóközpontok bár lakótelepen is láttam)
ahol viszont párhuzamosan lehet állni ott a szélesség nem befolyásolható
a hossz az kérdéses lehet

tpiski 2011.03.10. 21:40:34

@Gera: Nagyon egyszerű!

Te döntesz, hogy autóval vagy gyalog mész. Egy mozgássérült meg autóval KELL, hogy menjen, mert bkv, gyaloglás nem megoldás számára. Ha muszáj használnia, akkor meg ne szabályozza be a parkolódíj. Mert hidd el a legtöbben örülnének, ha autó nélkül is tudnának közlekedni,

gorillka 2011.03.10. 21:43:36

@tpiski: ennek analógiájára akkor lehetne igazolványt adni minden idős embernek, hiszen ők is nehezen kászálódnak ki a kocsiból , nehezen járnak, vagy a terhességük 9. hónapjában lévő nőknek, vagy egyszerűen csak a nagyon kövéreknek

mi a rendelet célja?
milyen típusú könnyítés jár?

gorillka 2011.03.10. 21:50:55

@tpiski: ennyire rosszul állunk, hogy tényleg ilyen sok mozgáskorlátozott él hazánkban?
illetve dehogy állunk rosszul, hiszen jó részüknek szuper autója van...

bár amikor a rokkant parkolóban kiszáll a csupaizom férfi a kocsiból, bemegy és vásárol egy jó órát, akkor felmerül a kérdés, hogy tényleg rokkant-e (az üzletben többször összefutunk a gondolák közt)

az a baj, hogy az emberek ezt látják naponta és ebből általánosítanak

mindenkinek jobb lenne, ha a tényleg rászorulók kapnának csak ilyen igazolványt

tpiski 2011.03.10. 22:15:44

@gorillka: Igazad van, sokan kaphatnának még, megérdemelnék. Sőt, szerintem az általad említett embereknek ha igazolvány nem is kellene, egy kis előzékenységgel meg lehetne könnyíteni az életüket, az meg nem múlik senki máson, csak önmagunkon. De pl a nyugdíjasoknak jár ingyen tömegközlekedés.

Jut is eszembe. Említett családtag S-Mercivel:
Rokkantnyugdíjas és ingyen utazik. Mégis kénytelen mindenhova autóval menni, ami a 0Ft-hoz képest nem kevés pénz. Van a dolognak árnyoldala is bőven, csak sokan nem gondolnak bele.

tpiski 2011.03.10. 22:19:18

@gorillka: Én is örülnék, ha lenne mód megállítani ezt a dolgot amiről itt szó van, mert akkor azokat az embereket, akik tényleg rászorulnak nem aláznák meg, nem néznék le.

Csakhogy attól tartok, ez nem lehetséges anélkül, hogy néhány jogosultat meg ne alázzanak, mint ahogy a fent is írta valaki, törjük be a luxusautók szélvédőjét, hurcoljuk meg a gazdáját, stb.

Ez csak irigység, a valódi megoldáshoz semmi köze.

Baluci 2011.03.10. 22:48:20

Sajnos én már régen antiszociális vagyok... Épp pár
hónapja vettem rá a szomszédasszonyomat aki 85 éves,
ugyan menjen már el a körzeti orvoshoz. Simán megkapta
a rokikártyát, amit én vigan használok... Bocsi

a-kis-herceg 2011.03.10. 22:53:45

@Baluci: semmi gond. ha a kártya mellékletet (öregnéne) is mindig magaddal viszed akkor ez így jogszerű...

Kivlov 2011.03.10. 22:54:20

???
mielőtt akárki is fikázni kezdeni, nincs autóm, tömegközlekedem.
de vicc, h azért fizessen akárki is (pláne annyit, amennyit kellene!), hogy áll az úton.
???

schdl (törölt) 2011.03.10. 22:58:27

Kicsit OFF: Sokszor elhangzik, hogy az autósok minek követelnek parkolóhelyet, amikor az autó mellé nem vettek parkolót is. Nos, ezzel vitatkoznék. Amikor a régi kocsimon lejárt a műszaki (nyilván akkor már nem használtam - a régin lejárt, az új kocsi még nem volt meg), pár nappal később találtam egy A4-es méretű papírt a szélvédőn, hogy mivel a közterületen olyan gépkocsi tárolható, aminek van érvényes forgalmija, ezért elszállítják, stb (hozzáteszem, lakótelepen). Tehát, ezt az analógiát visszafejtve, igenis joga van az autósoknak parkolóhelyet követelni.
ON

a-kis-herceg 2011.03.10. 22:58:40

@Kivlov: te is azér fizecc hogy álhass a buszon:)))

cso zsi 2011.03.10. 23:04:35

@greg_garcia: Kevered. Attól, hogy kerekesszék ábra van a kártyán, többféle sérült is használhatja. Bár az eredeti szándék valóban a mozgáskorlátozottaknak akart kedvezni. Most pl. szív- és érrendszeri betegek is jogosultak. Látszólag egyben van, pedig mégsem. (nem a konditermi bajnokra gondolok)
Az a boltos is mozgáskorlátozott, aki a fehér furgonból 25 fordulóval tudja kipakolni a mások számára két rekesznyi árut. Még a festőbrigád vállalkozója is megsérülhetett korábban úgy, hogy csak csapatszállításra alkalmas, létramászásra már nem.

cso zsi 2011.03.10. 23:08:01

@Kivlov: Mit gondolsz, mi lesz a következő lépés?
Ha már senki nem vesz benzint (nincs jövedéki bevétel), akkor senki ne fog elgurulni a fizetőparkolókhoz sem. Első körben megvonják a lakossági hozzájárulást, és fizethetsz azért, mert városban áll az autód a ház környékén, második körben kiteszik a határra a Hegyeshalom tábla alá a "fizető parkoló" jelet is, mind a 93000 négyzetkilométerre érvényesen.

cso zsi 2011.03.10. 23:22:43

@vancat: "az a legnagyobb baj, hogy nem is hamis, hanem nagyon is eredeti, orvosok által javasolt, és a megfelelő hatóságok által szabályosan kiállított igazolványokról van szó, amelyeknek mindegyikét egy jól felépített és olajozottan működő korrupciós hálózat keretében szinte bárki beszerezheti. "

Ez nem egészen így működik. Addig stimmel, hogy eredeti, és hivatalos, csak épp a jogosult nem kívánja igénybevenni. Mondjuk a kerekesszékes Pista bácsi Bivalymessziről, aki az elmúlt 40 évben sem mozdult ki a falujából, nemhogy amióta féllábú lett. Megvásárolják tőle a jogosultságot, és "rokona" lesz a városi luxusautósnak.

porthosz 2011.03.10. 23:23:14

@cso zsi:

Na ja csak jelenleg 700 ezer rokkantnyugdijas van az országban.

Ebből csak két dolog fakad:
1, a szomszédos szlovákiban 25 ezer ez a szám. Igaz ők fele ennyien vannak, tehát valójában 50 ezer rokkantnyugdijasnak kéne lennie maximum hacsak nem tört ki az országban valami hatalmas szupervulkán ami nyomorékká tett ennyi embert, de semelyik más szomszédos országot nem érintett...

2, a 2. világháború után nem volt ennyi rokkant

Roki kártyát csak annak adnék akinek bizonyitható mozgásszervi betegsége van. A szivproblémák például pont nem ide tartoznak, sőt egy szivbetegnek pont jó ha többet sétál.

De végülis tökmindegy, hamarosan úgyis bedöl az ország, mert ennyi sok ingyenélő embert úgysem lehet eltartani ilyen kevés embernek.

Baluci 2011.03.10. 23:28:17

Sok "fantasztikus" lebuktató ajánlatot olvastam fenntebb,
de azt hiszem a lényeg elsikkadt. Nevezetesen: hiába áll
akárhány marcona rendőr/köztetületes/ stb. a vezetőre várva,
az ügy simán kivédhető. Ha épp kiszállok az autóból akkor
a rokikártya tulajdonosért megyek, ha meg érkezem, akkor
a rokikártya tulajdonost hoztam. Ki bizonyitja az ellenkezőjét?

krausz2 2011.03.10. 23:35:50

Nem kell rokkant kártya hozzá! Az összes nagy pofájú ott áll másodiknak a II. ker.-i Rózsakert előtt.
Mellettük elmenni csak csak a záróvonalat átlépve a szembejövő sávban lehet.Évek óta!
Valami csoda lehet ott mert elentétben a Mamut-tal
itt nem mernek vagy nem akanak rendet csinálni a hatóságok.
A sok kék lámpás, kék rendszámos luxus autók között én sem
osztanám az észt... Hát ez Magyarország ha jobban tetszik Magyar Köztársaság!

petimegmondja 2011.03.10. 23:44:58

@greg_garcia:

Nem "mozgássérült", hanem "mozgáskorlátozott".

2001 óta az EU előírásai alapján jár. 12 pontból legalább 7.

A rajta szerepeltethető adatokat is az EU írja elő. Nem köthető rendszámhoz. Csak személyhez, aki bármely járműben használhatja.

Amerikában átmeneti mozgáskorlátozottság esetén (pl. lábtörés) is lehet igényelni.

Magyarországon bármit lehet pénzért venni. Még belügyminiszterséget, polgármesterséget is. Pont rokikártyát ne lehetne?

Kivlov 2011.03.10. 23:52:04

@a-kis-herceg:
nyugibérletet, 28 évesen, ennyi...

greg_garcia 2011.03.10. 23:52:26

Pont erről beszélek. Felőlem nevezhetitek rokikártyának, nem az a lényeg. Azért emeltem ki, hogy a hivatalos neve mi, hogy még taeclau meg porthosz is megértse, hogy a rokkantnyugdíjas és a rokikártya az két különböző intézmény. Bár átfedés lehetséges de nem szükségszerű. Ti komolyan azt hiszitek, hogy minden rokkantnyugdíjasnak van és lehet mozgássérült igazolványa?

greg_garcia 2011.03.10. 23:53:38

@taecleau: Ja, hogy ezt te így eldöntötted.

greg_garcia 2011.03.10. 23:55:08

@taecleau: Ja, hogy te nem érted amit olvasol? Bocs, de akkor lehet, hogy neked is jár rokikártya.

greg_garcia 2011.03.11. 00:01:38

@//VV//: Na a másik nagyokos. WTF? Hol mondtam bármi olyat is, amiből neked az jött le, hogy én bántalak? Te sem tudsz olvasni? Mert amit beidéztél, annak semmi köze a reakciódhoz.
Arról meg miért én tehetek, hogy van ahol nem jól jelölik ki a mozgássérült parkolóhelyet?
Kívánom neked, hogy legyen elegendő és megfelelő parkolóhelyed, ahol kipakolhatod a hónaljmankódat. (Ugye észrevetted, hogy én is segédeszközt írtam és nem kerekesszéket?)

cso zsi 2011.03.11. 00:07:41

@porthosz: Az adózók egyelőre többen vannak.
De sajnos a rokkantnyugdíjas, és bizonyos népcsoport között is nagy az átfedés.

greg_garcia 2011.03.11. 00:08:40

@tpiski: A mozgássérülteknek is az lenne a jó, ha a társadalom egyöntetűen elítélné a rokikártyával való ügyeskedést és akkor senki sem piszkálná a valódi jogosultakat. Az előítélet amire utalsz pedig sajnos nagyon jól meg van alapozva, ezt kár tagadni is.

greg_garcia 2011.03.11. 00:11:55

@cso zsi: Nem keverem semmivel. Csak nem vagyok tisztában a pontos körülményekkel, hogy ki kaphat mozgáskorlátozott igazolványt. De ha olvastad amit írtam, láthatod az én megjegyzésem alapvetően arra irányul, hogy ne keverjük a rokkantnyugdíjas dolgot a rokikártyával. NEM ugyanaz a kettő.

greg_garcia 2011.03.11. 00:18:27

@tpiski: Ez a rokkantnyugdíjas dolog viszont necces. Az ismerősöd nagyon korlátozott keretek között dolgozhat törvényesen. A rokkantnyugdíjasság megítélésekor nem csak az egészségi állapotot vizsgálják, hanem a szociális helyzetet is. No, nem túl alaposan, de úgy hallom vagonszámra dobálja ki az ORSZI a rokkantnyugdíjasokat mostanában. Ha valaki egy picit is tud dolgozni, vágják ki 50% alá, azt meg a hajára kenheti. Persze az S Merci is olyan, hogy lehet olcsóbb mint egy Suzuki.

a-kis-herceg 2011.03.11. 00:19:32

@cso zsi: ????

1,7 millió adózó van (versenyszféra) ez minél is több????

(ugye a 800ezer közalkalmazott adózásáról nincs értelme beszélni, hiszen adóból élnek, adóból adóznak...)

cso zsi 2011.03.11. 00:42:43

@a-kis-herceg: Nálam közel a duplája volt infóként (közalk.kal együtt), de szerintem is többen vannak azok, akiknek a népességét 1 milliósra saccolják. Vagy csak gyorsan mozognak, és mindenütt ott vannak.

Bartoki 2011.03.11. 01:57:41

Igazából ezt a rokikártya-bizniszt is a fizetőparkolás okozza.
Meg kell szüntetni (a fizetést), máris nem lesznek rokikártyák sem.

venszivar 2011.03.11. 06:46:32

@Bartoki: Akkor is lenne,hiszen bizonyos helyekre csak ők állhatnának oda(ahol ki van jelölve).Most is sok ingyenes parkolóba ,nyilván nekik külön jelölik s ez így is maradna,ha újra ingyenes lenne ,mindenhol a parkolást.De ez utópia.......

Tibike15 2011.03.11. 07:01:03

Nem látja senki a dolog jó oldalát? Ez egy gazdag ország, ahol még a rokkantak is terepjáróval meg luxus autókkal járnak.

cassio 2011.03.11. 07:15:23

@Gery.Greyhound: nem tudom merre jarsz, de az utobbi 3 evben garantaltan van parkolohely (300 ft-ert). En mindig talaltam.

pfekete101 2011.03.11. 08:12:33

@Vityaz: jarhat, de szerinted mennyi az atlag?
10.000-bol egy ilyen.

Plumper_ 2011.03.11. 08:20:41

múltkor is egy német rendszámos legújabb 7-es béemvét láttam rokkerkártyával keresztbe parkolni a praktikerben.

mi vaaaan?!

legszívesebben lehúztam volna az oldalát egy talicskával.

atila68 (törölt) 2011.03.11. 08:25:27

A 800.000 rokkantnyugdíjas országában a hamis parkolási igazolvány csupán a felszín.

basa1 2011.03.11. 08:31:46

A magyarok általában a világ legrosszabb fajtája......mindenki a maga kényelmére gondol, lopják a közt és kevesen törődnek vele.........

Irta Francesco Massaro a velencei doge titkára 1523-ban, amikor nálunk járt. A pontos levél több helyütt is hozzáférhető.

Változott azóta valami?

Harley 2011.03.11. 08:38:04

@Baluci: Kedves Antiszociális polgártárs , örömmel és megértéssel fogadjuk ezt a " Coming Out -ot " . sokadmagunkkal kivánjuk neked ,ne kelljen a szomszéd nénit igénybe venni , hanem legyen rá valódi jogosultságod , és mindezt érd el saját erőből ! De ha ez a csodás élményt megéred tudasd a nyilvánossággal , hogy a parkolódat addig is lefoglalhassuk részedre !

greg_garcia 2011.03.11. 08:45:32

@atila68: Már nincs 800 ezer. Rohamléptekben csökken a számuk. De egyet tudni kell. Ez a tömeg a politika gyávasága miatt alakult ki. A szocialista nagyipar megszűnésével emberek 10 ezreit terelték a rokkant nyugdíj felé a 90-es évek elején, mert nem merte senki felvállalni a szociális robbanás kockázatát. Ez aztán folytatódott egészen 2007-8-ig, de ez már javíthatatlanul el van bacva. A cigányság, a volt szocialista ipari központok környéke, a 20 évvel ezelőtti néphadsereg, a belügyi szervek érintettek az ügyben. Több 100 ezer ember, akinél a rokkant ellátást a munkanélküliség kezelésére használták. Ezért az első számú felelős a tisztelt politika. Akik pénzért vásárolták be magukat, az valszeg kisebb része az összlétszámnak, csakúgy mint a valódi jogosultak.

Plumper_ 2011.03.11. 08:52:35

@Öreg Sam: a megoldás a tej.
a szélvédőre és mögé locsolva.
nyáron különösen finoman odarohad.

@greg_garcia: oké, ez a magyarázat, de nem lenne jó érzés végighúzni a bunkók autóit?

a-kis-herceg 2011.03.11. 08:55:04

@basa1: na végre egy értelmes hsz

1011 éves feudalizmus

1514 a csúcs volt. pont a felénél...

greg_garcia 2011.03.11. 09:06:35

@Plumper_: Könyörgöm, ezt magyarázom tegnap este óta: MINDEN MOZGÁSKORLÁTOZOTT ROKKANT, DE NEM MINDEN ROKKANTNYUGDÍJAS MOZGÁSKORLÁTOZOTT.
A rokkantnyugdíjasoknak a rokiparkoláshoz semmi közük.Mit olyan kurva nehéz ezen megérteni?

Pernahajder Viktor 2011.03.11. 09:07:40

Én ezt komolyan mondom nem értem. Ennyi értelmi fogyatékost én még nem olvastam. Mi a faszt nem lehet azon érteni, hogy CSALNAK a rokkant igazolványokkal és ez dühíti az embereket, mint ahogy az is amikor az autópálya beáll és egyesek a leállósávban törnek előre. ENNYI!
Senki sem a valóban rászorulókat akarja basztatni!

Plumper_ 2011.03.11. 09:19:12

@greg_garcia: de itt a csaló rohadékokról van szó, ember!

Laresz 2011.03.11. 09:37:27

Nekem két dolog nem világos: miért kap kártyát az aki nem mozgássérült? Miért lehet a kártyával ingyen parkolni?

Ha valaki szívbeteg oly annyira, hogy nem tud a teszkó parkolóban 100m-t gyalogolni, annak jogosítványa se kéne, hogy legyen. Kapjon kártyát a mozgássérült és ne mindenki aki nem tudja hátrafordítani a nyakát.

Az ingyenes parkolás meg indokolatlan: a kártya feljogosítja a jelölt helyek igénybevételére, rendben, a díjat attól bátran ki lehet fizetni. Ugyanitt súlyadó (teljesítmény manapság) mentesség: miért?
A szociálpolitika nem a közlekedésszervezés dolga...

tpiski 2011.03.11. 10:40:33

@greg_garcia:

Sőt, most már olvastam a totalcar-on 10M ft-os Suzukiról is. Persze, ha régi kopott géppel járna, nem 2 éves S500-al, akkor biztos kevesebb embernek szúrná a szemét.

Szociális alapon nem járna neki a kártya, szép nyugdíja van, meg vagyonos ember, van minden ami kell. Csak egészség nincs sajnos, Van amit nem lehet pénzért megvenni,

Minden másra ott a Mastercard:D

greg_garcia 2011.03.11. 11:32:05

@Plumper_: A mozgáskorlátozott igazolvánnyal csaló senkiházikról. De nem a rokkant nyugdíjjal csalókról. Még egyszer: mit nem értesz ebben?

greg_garcia 2011.03.11. 11:44:08

@tpiski: Tudod te miről beszélek. Itt a neten mindenki azt mond amit nem szégyell. Az, hogy S Merci, meg BMW, meg kertes ház, meg anyám kínja, az itt semmit sem jelent. Túl sokan vetítenek itt 2 millió forintos járgányokkal. Félreértés ne essék, nem ítélem meg aki ilyennel jár, csak akkor arra a kérdésre, hogy anyagilag hogy állsz, nem az a válasz, hogy: Audim van.
Az ismerősöd félreértés. Ha bármilyen munkaviszonya van, vagy vállalkozása, vagy a saját cége alkalmazásában áll, nem szabadna rokkant nyugdíjat kapnia és ha a saját vagy családtagja vagyonából él akkor elfogadnia nem helyes.
A rokkant nyugdíj a munkaképtelen SZEGÉNY emberek ellátása. Nem jár.

greg_garcia 2011.03.11. 11:46:39

@Laresz: Teljesen jogos a felvetésed.

Az orvosi elbírálás rendszere is alkalmatlan, számos helyen részrehajló elbírálást tesz lehetővé.

tpiski 2011.03.11. 15:09:30

@greg_garcia:

Érdemes vitatkozni veled, mert képes vagy arra, hogy revidiáld az álláspontod:)

Teljesen igazad van. De itt is van egy kis csavar a történetben, ugyanis elkövetik sokan azt a hibát, hogy mindíg egy adott helyzetet néznek, nem pedig egy folyamatot.

20 évvel ezelőtt dolgozott, nem is keveset, képzett mérnökember. Aztán megsérült és jött a rokkantnyugdíj. Abból élt, aztán alapított vállalkozást, amibe nyilván nem vállalt tisztséget, azt mozgékonyabb emberre bízta.

Tujajdonosként jön az osztalék. Vagy nem. De ehhez el kellett telnie öt évnek azután, hogy lerokkant. Meg azóta húsznak. A rokkantnyugdíjért megdologozott, jár neki. Vagy úgy gondolod, hogy amikor van neki pénze, akkor ne kapjon, amikor meg épp nincs akkor igen?

Amikor belemész a részletekbe, akkor már semmi sem fehér vagy fekete. A nyugdíjogosultság - a rokkantnyugdíjjé is törtvényben szabályozott, ha megítélik egyszer az jár. Azt meg, hogy önszántából lemondjon valaki erről a pénzről, nem elvárható. Hiszen ha nem lenne sérült, lehet, most is dolgozna. Ez a pénz szerintem ugyanis a kiesett bevételt, annak egy részét hivatott pótonli.

Amit a 10 éves járgányokkal való villogásról írsz, azzal teljesen egyetértek!

a-kis-herceg 2011.03.11. 21:21:31

"A pofátlanságnak vannak olyan magas fokai, amiért nem jár büntetés, csak csodálat." (Peterdi Pál)

Ligu 2011.03.22. 02:00:21

@gorillka:
Szerintem nem azért van sok rokikártyás parkoló, mert nem akarnak fizetni a parkolásért, hanem azért mert a Budapesten az egész parkolási rendszer el van baszva. Egyszerűen nem felhasználó-barát a szarakodás az automatákkal meg az sms-sel, az árakról meg ne is beszéljünk.
Ami nagyon hiányzik, hogy lehetne venni adott kerületekre vagy az egész városra érvényes korlátlanul használható havi parkolási bérletet normális árban (mondjuk max 20ezer). Akkor szerintem megszünne a rokikártyázás.
De persze ilyen nálunk sohasem lesz, mert az túl elegáns és jó megoldás volna, nem lehetne tovább szivatni az autósokat a mikuláscsomagokkal, mikor köztudottan abból van a bevétel. A mostani rendszer direkt úgy van kialakítva a lehúzásra, hogy a legnagyobb elővigyázatosság mellett is belefutsz a büntibe időnként.


süti beállítások módosítása