Tahók a tavon

2011.07.15. 08:23 - vancat

Szép és ritka példája a természet - és saját nyugalmunk - konszenzusos védelmének az, ahogy a Balatonon tiltják a motorcsónakok közlekedését. Szép és ritka eset az, hogy két fontos és befolyásos döntéshozó, Siófok és Balatonfüred polgármesterei (Balázs Árpád és Bóka István) évtizedek óta, egyöntetűen és határozottan kiállnak a csónakmotormentes Balatonért. Szép és ritka egybeesés az, amikor valami szegénynek és gazdagnak egyaránt érdekében áll: márpedig a motorcsónakmentes tó ugyanolyan hasznos az ötvenmilliós vitorlás nyugalmat és csendet kereső tulajdonosának, mint azoknak, akik a személyvonattal jönnek le egy napra, és szeretnének anélkül úszni egyet a Balatonban, hogy kettéhasítaná a fejüket egy Stohl Andráshoz hasonló állapotban lévő, véletlenül éppen hullarészeg, bekokainozott faszfej a menő hajójával.

Ezt az idilli állapotot persze sokan és sokszor próbálták és próbálják felpuhítani. A kilencvenes években vitorlásegyesületekhez tartozó kamuverseny-rendező motorcsónakok kaptak "rendezői", "kísérői", "versenyszervezői", "vízimentői" engedélyt arra, hogy - mindezeket a feladatokat természetesen telibe szarva - legálisan tahóskodhassanak a tavon. Mostanra viszont más kiskaput találtak a balatoni simlis tahók. (A Dunán motorcsónakkal száguldozó szimpla tahókkal szemben a balatoniaknak azért jár ki a simlis jelző is, hiszen folyóinkon sajnos egyelőre teljesen törvényesen lehet vízen rohanni, míg a balatoni motorcsónakozás engedélyeztetéséhez a tahóság mellett a simlisség is alapfeltétel.)

A simli lényege a következő: van lehetőség vízitaxi-szolgáltatásra engedélyt kérni a tavon, majd a taxizáshoz beszerzett jachttal - akár folyamatos taxizást imitálva - végig lehet motorcsónakozni a nyarat. A méltányosság kedvéért azért tegyük hozzá: a balatoni tahók sokkal kevesebben vannak, sőt, kis túlzással azt is mondhatjuk, név szerint tudható, kik ők. Valószínűleg nemcsak a vitorlázók, de az említett polgármesterek, a balatoni vízirendőrség és minden egyéb hatóság és civil szervezet tisztában van pontos nevükkel, és ismertek azok a cégek is, amelyek mögé ezt a történetet elrejtik.

Ebből adódóan, ha túl sokáig tahóskodhatnak, előbb-utóbb élnünk kell a gyanúperrel, hogy ők valamiért elsők az egyébként egyenlők között. Magyarán: valaki(k) valamiért eltűrik, hogy mindenkit hülyének nézve büszkén motorcsónakozzanak ott, ahol szigorúan tilos. Szóval lehet, hogy előbb-utóbb érdemes lesz behatóbban is foglalkozni a személyükkel, mert - ahogy mondani szokták - egy simlis tahó mögött mindig kell állnia egy másik, nagyon befolyásos simlis tahónak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr73069101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nazer 2011.07.15. 11:39:38

nem lenne rossz,attól a ténytől eltekintve,hogy a vitorlás egyesületeknek valóban szükségük van motorcsónakra,ettől eltekintve tökéletesen egyetértek.

gézukácska 2011.07.15. 11:47:00

Ha szerinted a Dunán motorcsónakázók is tahók, akkor szerinted hol lehessen motorcsónakozni???
Nem az a tahó aki szerint mindenki más tahó?
(egy senki vagyok, nincs motorcsónakom)

Überspannung 2011.07.15. 11:49:42

ezt a fajtának gyerekkorukban mindent megengedtek a szüleik, azóta azt hiszik, hogy mindent szabad

sweety 2011.07.15. 11:52:24

Miért ne lehetne a Dunán motorcsónakozni? Ott kit zavar? Nincsenek fürdőzők....

Peetee 2011.07.15. 11:52:25

4-5km széles az a kurva tó, és 80km hosszú.
Miért nem lehet egy belső ~1-2km széles sávot kijeleölni, meg hozzá 10-15kikötőt, ahová kötött útvonalon, 2-300méter széles sávon be- és kihajózhatnak?

Ez így a ló túlsó oldala; a tó alkalmas lenne a motorcsónakozásra, de az akinek nincs csónakja (vagy arra pénze) az mindjárt úgy áll hozz: Itt én nem csónakozok ,akkor ne motorcsónakozzon senki más sem!!!
Tipikus magyar hozzáállás: Dögöljön meg a szomszéd tehene is!!!

Gergice 2011.07.15. 12:15:15

Ha én egy sörrel ücsörgök a langyosvízben, miközben csendesen zsibbadva bámulom a túlpart sziluettjét, a motorbőgés nagyjából az utolsó dolog amit hallani akarok.

Ebben semmi irigység nincs, az úgynevezett technikai sportokat amúgyis értetlenséggel szemlélem.

Ez az egész "biztos csak irigykedtek" dolog már nagyon unalmas, pont annyira mint az hogy a buzigyűlölő nyilván maga is látens homoszexuális :)

Seregbontó 2011.07.15. 12:19:28

Azt értem, hogy a Balatonon ez probléma, de mi baj van a Dunával. Abban nem szokás fürödni, vagy ha mégis, csak azokon a sekély részeken, melyek közelébe nem megy motorcsónak.

badogosmester 2011.07.15. 12:23:54

Savanyú a szőlő! :-)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.07.15. 12:25:16

Kb 250-300 olyan csónak van a tavon, amelynek nem lenne ott semmi keresnivalója.

FIGO 2011.07.15. 12:30:13

Tahó a posztol, mert:

„Szeretnének a nélkül úszni egyet a Balatonban, hogy kettéhasítaná a fejüket egy Stohl Andráshoz hasonló állapotban lévő, véletlenül éppen hullarészeg, bekokainozott faszfej a menő hajójával.”

Akkor te ugye dacból ki sem lépsz a barlangodból, hogy nehogy tahókkal találkozz?!

„A Dunán motorcsónakkal száguldozó szimpla tahókkal szemben a balatoniaknak azért jár ki a simlis jelző is, hiszen folyóinkon sajnos egyelőre teljesen törvényesen lehet vízen rohanni, míg a balatoni motorcsónakozás engedélyeztetéséhez a tahóság mellett a simlisség is alapfeltétel.”

Akkor azzal ugye egyetértesz, hogy minden tahó vitorlázhasson a Balcsin úgy, hogy a hajója motorját vitorlának álcázva hajókázzon?
El ne hidd egy percig se, hogy a sok vitorlázó tudja használni a hajóját motor nélkül!

Egy ideje olvasom a blogodat, és meg kell mondjam, hogy olyan szinten proli, és demagóg vagy, mint a 70éves őskomcsi nagyapám! Neki is az szúrja a szemét, ha másnak többje van!

Én nem tanulok meg vitorlázni, mert nem terhelem ezzel az agyam, helyette dolgozom azt, amiben jó vagyok, és igenis motorcsónakozom a Balcsin, miközben segítek sok tahónak, aki elfelejti, hogy nem tud vitorlázni, és segítségre szorul.
Javaslom engedd le otthon a redőnyt, nehogy megirigyeld valakitől az izzadságát ebben a melegben, Öcsi!

vittore 2011.07.15. 12:37:37

@Peetee: aha..... mindenki a legrövidebb úton, a kijelölt szakaszra... Te biztosan nem Magyarországon élsz.Kedves cikkíró! Milyen alapon nevezed tahónak aki a Dunán motorcsónakozik? Ez egy ordas nagy általánosítás. Nagy ugyan a tahófaktor, de vannak normális hajósok is, akik legalább annyira utálják eteket az újgazdag parasztokat mint akárki más.

labi 2011.07.15. 12:40:43

Ugyan ugyan, nem minden motorcsónakos tahó, csak a tahók láthatóbbak. :)
Van ott is éppen elég normális, aki ugyanúgy szivja a fogát a hülyék miatt, mint ahogy ez minden "közösségben" így van.

Mindamellett én is jobban kedvelem a Balaton jelenlegi kevésmotoros állapotát.

elizon pucsnik 2011.07.15. 12:43:18

a szőlő effektus nem működik,képzeljétek,volt aki terhelte az agyát és megtanult vitorlázni,van is mivel,sőt motorja is van,lehet,hogy erősebb ,mint a kis "taxiké",ellenben alig használva(képzeld,még benzinre is futná) Az igazi balatoni ember már csak ilyen ...

taxi546 2011.07.15. 12:43:20

Hol lehet vizitaxit rendelni?

vittore 2011.07.15. 12:45:50

@FIGO: Fogd föl, hogy az évente több százezer turista és az ott lakók, hozzászoktak ahhoz, illetve úgy szeretik a Balatont hogy nem újgazdag parasztok motorcsónakáznak rajta, hanem vitorlások és a fürdőzők használják. Van más ezer hely ahol lehet berregni, itt NEM. Másrészt a sok tahó azt hiszi, hogy villoghat a balcsin a motorcsónakkal, holott egy vitorlás és annak fenntartása nagyságrendekkel többe kerül.

biohouse 2011.07.15. 12:46:58

Nekem az tetszik, hogy a vitorlásokat (ill.más jachtokat) csak elektromos motorral lehet felszerelni. erre mindenki vesz az akkumulátorához egy fasza aggregátort, oszt jónapot.

FIGO 2011.07.15. 12:51:51

@vittore: Oké értem én, de mi van akkor, ha épp fuldoklik valaki 500méterre a parttól, evezzenek be érte?
No most én is demagóg vagyok, bocsi érte, de nem látom be miért ne lehetne értelmes kompromisszumokat kötni! Ne sajátítsa már ki a tavat egy kaszt magának!
Ez épp olyan, mintha az autópályáról kitiltanák a motorosokat, a városból meg az autósokat! Komolyan gondoljátok, hogy mindenki villogni akar, én épphogy nyugiban akarok lenni a családommal, a tó közepén, ahol nem kell szembesülnöm minden szarral!

Macaroon · http://habcsokespuszedli.blogspot.com/ 2011.07.15. 12:54:33

Savanyú a szőlő! Lenn Krk-en mikor este bejönnek a volt endékás nagyik meg papik a motorcsónakkal minden jutott eszembe csak az nem, hogy tahót. Az jutott eszembe, hogy így akarok öreg lenni! És segítettünk nekik kiszállni. Gusztustalan dolog az általánosítás úgy mondom, hogy kiemelten mozgás párti vagyok, de azért jó lenne néhány helyre motorcsónakkal is eljutni!

labi 2011.07.15. 12:55:10

@FIGO:
Ha nyugiban akarsz lenni a családdal, akkor nem a balaton közepe a legjobb, egy nyugis öböl akár már az adrián is jobban bejövős. :)

FIGO 2011.07.15. 12:56:42

@labi: Nem járok Horvátországba, a pénzem itthon költöm!

mement 2011.07.15. 12:57:09

@gézukácska: mondjuk, viccbol, hobbibol, oncelu szorakozasbol sehol ne lehessen motorcsonakozni. Kozcelu feladatok, vagy indokolhato szukseg eseten, termeszetesen ez nem ervenyes.

Ez lehet egy korrek alapallas, es ehez kepest lehet engedmenyeket tenni a szorakozni vagyoknak nagyritkan, ha meltanyolhato az indoklas, es megfeleloen megteritik a karokozoast:)

Joebacsi70 2011.07.15. 12:57:46

@biohouse: Ez az elektromotoros infód nem igazán fedii a valóságot. A Balatonon található vitorlások döntő többségén dízel motor található.

mement 2011.07.15. 12:59:27

@egy derék katona: peldaul a dunan evezos sportot uzo emberekkel rendszeresen geciznek a motorcsonakos arcok. Nekik igencsak zavaro, meg nekem sem tetszik hogy pusztan szorakozasbol szennyezik a kornyezetemet.

svájci néger 2011.07.15. 13:00:27

magyar morállal és kulturáltsággal motorcsónakozni életveszélyes. A Dunán csak azért nincs minden nap egy lefejezett fürdözô, mert az úszók nem mennek be a sodrásba és így nem találkoznak a csónakokkal. Ugyanez a Balatonon nem így lenne. Ott mindenhol vannak úszók, és az átlagos magyar motorcsónak tulajdonos jobban szereti a saját bicepszét nézegetni vezetés közben, mint az elötte levô vízfelületet. Csúnya világ lesz az...

ekei8 2011.07.15. 13:01:07

Ja persze, mindenki tahó akinek több pénze van mint neked és olyasmit tesz amiről te max álmodozol.

A balatonnál sokkal kisebb Wörthi tavon, hogy a csudába férnek el mégis a motorcsónakok? De mondhatnám a Tisza tavat is...

Ez ugyanaz a történet mint amikor azt követelik egyesek, hogy a közvetlenül a tó partján lévő nyaralókat rombolják le, mert micsoda dolog, hogy valaki lekeríti a tavat. Persze megnézném, hogy a hőbőrgők közül aztán hányan kezdenének önkéntes bontásba, ha netán örökölnének egy ilyen nyaralót valami rég nem látott nagynénitől...

Mellesleg megsúgom (hosszú évek tapasztalata alapján) a mindenkit veszélyeztető, ha kell-ha nem ezerrel száguldozó tahókat onnan lehet megismerni a dunán, hogy "RENDŐRSÉG" felirat van a hajójuk oldalára írva.

mement 2011.07.15. 13:01:09

@FIGO: a vitorlas hajok motorhasznalata nagyon durvan be van szabalyozva, aki megis azzal kozlekedik ugyanaz a fasszopo fereglelku archetipus mint aki a jogszabalyi lehetosegeket kijatszva suhangat fol es ala a tavon.

tocibacsi 2011.07.15. 13:03:16

A balcsi esetében valós a probléma: most elsősorban a tahók azok, aki engedélyt szerváltak... És akikkel a vizen találkozunk, azok nem igen szoktak tahó voltukra rácáfolni... fingjuk nincs róla, mekkora távot illenék tartani egy vitorlástól, vagy ha tudják, akkor is basznak rá, ami mégrosszabb... ebből adóódan bennünk az utálat fogalmazódik meg, és nehezen fogjuk azt mondani, hogy hú, pedig tényleg, szegény motorcsónak, dejó lenne...

vittore 2011.07.15. 13:03:20

@FIGO: evvel az erővel mondhatnád azt is, hogy minden fürdőző mellé motorcsónakot! Arra amit te írsz ott van a vizirendőrség. Nekem sem lenne avval semmi bajom, ha lenne egy tó, ahol 50 éve nem lehet vitorlázni és ezt továbbra sem engednék meg. (nem vitorlázom, néha motorcsónakozni szoktam a Dunán....)
Na látod erről van szó a nyugalomról. Ha ellepnék a motorcsónakosok a Balcsit, pont ez szünne meg. Ami ebben a szomorú, hogy erről nem a csónakok tehetnek, hanem az a kör aki megengedheti magának, hogy fenntartson egyet.....(tisztelet a kivételnek)

vittore 2011.07.15. 13:07:23

@svájci néger: @ekei8: Így igaz! A híres Magyar (balkáni)mentalitással van a baj, nem a csónakokkal.

huncsongor 2011.07.15. 13:07:35

Balatonon a vitorlázás menjen, persze lehessen minden vitorlás klubnak 1-2 motorcsónakja, ha épp gyerekeket oktatnak. A vízi-mentőknek meg a rendőröknek is. De hobbiból senkinek, szét kúrná a jó kis tavunkat.

A Dunáról is kitiltanám a hobbi célú jachtokat. Magyarország híres arról, hogy milyen jók vagyunk kajakban, kenuban, evezésben, én nem szeretném ha a paraszt jachtosok vissza vetnék a Dunai igazi vízi sportokat.

FIGO 2011.07.15. 13:08:11

@mement: Éreztem a finom utalást, de mivel nem vagyok fasszopo fereglelku archetipus nem veszem magamra, további szép napot neked!

tocibacsi 2011.07.15. 13:08:58

@ekei8: azé tudod egy vitorlás se 2 fillér, nem szanszos, hogy a hajóstársadalom egyszerű irígységből rühelli a dolgot...
A dolog szeritem egyébként sem a "vonattal érkező" strandolót idegesíti, hanem a fentebb említett réteget, hisz a nyílt vizen lehet igazán érzékelni a problémát... Ha meg valaki a fürdőzők közé kerül motorcsónakkal, ott nem aza baj, hogy tilos vagy sem, az olyat sztem a wörtitavon is ki kell végezni...
L. az előző kommentemet: egyszerűen nincs meg itt a kultúra azok körében, akik már csinálják. Ők jelentiok a példát és ők okozzák a közutálatot...

Dömper Ármánd 2011.07.15. 13:09:50

Én atomerőművet akarok építeni a kertemben, de nem hagyják. Nem értem, kit zavar, szerintem csak irigykednek.

biohouse 2011.07.15. 13:10:06

@Joebacsi70: Nekem a Velencei-tóról van infóm, nem fogalmaztam egyértelműen.

FIGO 2011.07.15. 13:11:01

@vittore: Ha már a nyugalom: Akkor a turisták tömegei is zavarnak, meg a tucc-tucc zene, és a dugók az utakon? Különben épp a kompromisszumokat említettem fentebb!
Kijelölt útvonalak kellenek, a hajók számára, és a vitorlás, motoros hajók fizessenek külön hozzájárulást a vízi rendészetnek a korszerűsítés, a hatékonyság, és a szabályok betartatása végett! Így már jó?

tocibacsi 2011.07.15. 13:12:08

@huncsongor: azért a duna más tészta... és igen, jogos a kritika, MINDENHONNAN kitiltani őket genyaság lenne... a dunában eleve csomó helyne tilos fürödni, nem? Vagy ez a múlté? Örvények, teherforgalom, stb... szóval ott azért bőven lehet kompromisszum... És a lényeg: a dunán jüval kevesebb a vitorlás... kajakosok: na ez szép téma... aki kajakost borít, azt a helyszínen kell kivégezni... De a dunát nem ismerem úgy, mint a balcsit... de a balcsin tényleg színte csak a kegatív példával találkozni...

FIGO 2011.07.15. 13:15:22

@mement: Köszönöm, lassan rohanok is le a tóra! Hátha van még néhány felborult kék szalag akiket kivontathatok...

svájci néger 2011.07.15. 13:16:27

...arra is kiváncsi lennék, hogy adott esetben hány motorcsonakos adná meg az elsöbbséget egy útjogos vitorlásnak.

mement 2011.07.15. 13:16:39

@FIGO: `motoros hajók fizessenek külön hozzájárulást a vízi rendészetnek a korszerűsítés, a hatékonyság, és a szabályok betartatása végett`

Ez akkor jo ha vissz akarod vetni valahol a tulburjanzot, megfeleloen nagy tomeg szerint karonsak erzett viselkedesmintazatott.

De mi azt szeretnenk hogy ez a folyamat el se kezdodjon, ne legyen mit kesobb visszavetni. Le lehet elni boldogan ugy egy eletet konnyeden, hogy nem motorcsonakazgatsz a balatonon.

mement 2011.07.15. 13:17:51

@FIGO: amennyiben kozhasznu (hivatalasoan is az, nem csak ugy ramondva) feladatott latsz el, akkor nem ertem min akadtal meg?

Alal 2011.07.15. 13:21:30

Itt a téma elsiklik egy lényeges dolog felett: a Balatonon nem a fürdőzők miatt nem szabad motorcsónakkal közlekedni, hanem hogy kíméljék az élővilágot (minimalizálják a zajszennyezést, a felesleges áramlatokat, a benzines motorokból kijövő szemetet).

FIGO 2011.07.15. 13:26:12

@mement: Alapvetően nem érzek nagy gondot kettőnk közt! De én a legalizálás, és szigorú ellenőrzés mellett vagyok, ami, ha az általad képviselt irányzat is hajlandó rá úgy a megfelelő szabályozás mellett lehet rendben üzemelni a Balatonon, nem hagyva lehetőséget a renitenskedésre, de ezek a jogszabályalkotókra tartoznának, a vízi rendészetre pedig a betartatás! Addig pedig a tó nyugalmának teljes figyelembe vétele mellett közhasznú feladatokat is ellátva legálisan, de valóban nem korrekt módon használhatom a hajóm!

Gróf Úr 2011.07.15. 13:29:58

24 éve vitorlázom 31 lábas hajóm van, benne 26 lovas dízel (amivel elkötök-kikötök, mentem a hajómat- néha másét is, meg más életét is - viharban), csak hogy tudjátok hová tenni a hozzászólást.

A baj nem a motorcsónakosokkal van; azt lehet szépen, kulturáltan, a szabályokat betartva művelni. A baj a tahókkal van. Na, azoknak meg már van motorcsónakja, motoros yachtja és használják is rendesen. Nyélgáz a kikötőben, hogy csak úgy repkednek a kikötött hajók, vagizás a fürdőzők _között_, hátha beficcen egy plázabula etc.

mement 2011.07.15. 13:30:28

@FIGO: Mashol ennek lehet teret engedni, szigoru de korrekt szabalyzassal, de az nem a balaton szerintem, tul nagy okologiai, turisztikai, kulturalis es tarsadalmi erteke van annak a tonak, ahhoz hogy nagyaranyu szenyezzesnek tegyuk ki, ami elvezeten, szorakozason kivul mast nem szolgal.

ekei8 2011.07.15. 13:30:48

@vittore: @tocibacsi:

Ezekkel én tökéletesen egyetértek, csak ha mindenre az a válasz, hogy "tícsákbe!", akkor nem is fog kialakulni soha az a bizonyos kultúra.

Amin én konkrétan leginkább felkaptam a vizet, az a dunai hajósok ánblokk letahózása, miközben én valahogy egyáltalán nem érzékelem, hogy a dunán bármi gond lenne. Egy-két hülye persze mindenhol van, de ilyen elven mindent be lehetne tiltani.

Mivel a balatonon jelenleg csak kiskapuk kijátszásával lehet motorcsónakázni, ezért szerintem nem kell meglepődni, ha ebből kifolyólag többnyire olyan mentalitású emberek fognak ott közlekedni, akik tesznek a szabályokra, viszont ebből megintcsak nem azt a következtetést kéne levonni, hogy akkor tícsákbe.

Rengeteg olyan tó van európában, ahol motoros, vitorlás, kajakos, fürdőző tökéletesen megfér egymás mellett. A probléma nem az eszközökkel hanem azok használóival van, de - mondom sokadszor - nem az kell legyen a megoldás, hogy akkor itt csak vitorlázni lehet. Ilyen elven a strandokat is bezárhatnák, mert a hangoskodó-pancsoló gyerekek zavarják csendre vágyó horgászokat.

Meg kellene tanulnunk egymás mellett élni, elfogadni, hogy mások vagyunk, mások az igényeink-lehetőségeink és nem mindjárt úgy hozzáálni mindenhez, hogy szüntessék be ami nekünk nem tetszik.

ekei8 2011.07.15. 13:38:41

@mement:

"ami elvezeten, szorakozason kivul mast nem szolgal. "

Meg fogsz lepődni, de a fürdőhelyeket az emberek többsége pont ezekkel a célokkal keresi (ill. keresné) fel.

mement 2011.07.15. 13:43:42

@ekei8: szovegertelmezesel latom vannak problemak.

nem az elvezeti celu latogatassal; van baj. Hanem azzal ha ugy erzed jol magad hogy kozben nagymertekben tonkrevagod masok szorakozasat, vagy kozvetve vagy kozvetlen.

vittore 2011.07.15. 13:46:55

@FIGO: Nem :) A fent említett dolgok is zavarnak, zavarhatnak, de + még a motorcsónakok, na az egy kicsit sok lenne. Ísmételten leírom: ma Magyarországon az a réteg (de legalább is a 90% uk) aki motorcsonakot engedhet meg magának, sajnos a tahóparaszt kategóriába tartozik. A tapasztalat és nem az irígység beszél belőlem.

Krinyo 2011.07.15. 13:47:04

Bocs, de szerintem legalabb annyira jogos igenyem a KULTURALT, szabalyokat betarto motorcsonakozas, mint barmely mas embernek barmely mas kedvtelesi celu, technikat hasznalo idotoltese.
Miert kellene barmit rogton "tilcsakbe" szalaggal atkotni, mikozben ha szabalyokat betartva csinalnad, senkit sem zavarnal es te is elvezned.
Elvezem is a Tiszat, amikor tudom. Betartom a szabalyokat, nem vetek hullamot, ahol nem szabad, stb. Ahol mehetek, ott meg elvezem a sebesseget, a hajomat, vagy eppen a wakeboardomat.

A szabalyok betartatasa a hatosag felelossege, ha tennek a dolgukat, nem lenne ennyi "taho" a vizeken.

mement 2011.07.15. 13:50:26

@Krinyo: Mondjuk ha a technikat hasznalo emberek kepesek lennenek megerteni, hogy a kedvenc idotoltesuk egy csomo emberrnek kurvara zavaro, es belerondit szinten a szabadidejenek toltesebe, nem kene betiltassal kezdeni, es onnan aprankent engedni.

nagyfeszültség 2011.07.15. 13:50:39

Többen, többedszerre írják: savanyú a szőlő, arra utalva, hogy nyílván az támadja a motorcsónakokat, akinek nem tellik rá. Szerintem ilyeneket pont azok a reménytelenül
csóró lúzerek írogatnak, akiknek nem tellik arra, hogy ne kelljen feltünősködniük és mondenféle zajos szarságok nélkül is minőségi módon pihenhessenek.

ekei8 2011.07.15. 13:52:17

@mement:

Ja igen, és európa összes többi taván, hogy nem vágja tönkre mindenki szórakozását egy pár motorcsónak? Leírtam már párszor a Wörthi tavavat, magyarázd már meg, hogy a nem épp környezetszennyezésről híres Ausztriában, hogy férnek bele mégis a motorcsónakok egy festői szépésgű tóba, ha nálunk a jóval nagyobb balatonon "mindenki szórakozásását tönkrevágnák"?

A part mellett vezető vágányokon félóránként elhúzó vonatok nem vágják tönkre a szórakozásodat, csak a tőled kilométerekre elhúzó apró motorcsónakok? Érdekes...

vittore 2011.07.15. 13:52:50

@ekei8: Sajnos nem tudunk megtanulni. Ez a baj. Alapvetően viszont igazad van.

FIGO 2011.07.15. 13:57:52

@vittore: Akkor a 10% baszzon szárazon, mert láttál pár bunkót, akik a reprezentatív felmérésed szerint 90%-ot képviselnek! Az én tapasztalatom az, hogy akik valóban megengedhetik maguknak az efféle luxust, nem kérkednek, a kérkedés nagyrészt a hirtelen gazdag fuxosok képviselik, de ők mennek jet-skizni a bányatavakra!

ekei8 2011.07.15. 13:59:13

@vittore:

Én sem látom rózsásnak a helyzetet, de valamikor el kellene kezdenünk elindulni a jó irányba, ha csak kis lépésekkel is, de el kell kezdeni átformálni a társadalmat, különben örökre a balkánon ragadunk.

Nemrég olvastam, hogy valahol az amazonason indiánok lelőttek két öreg túrázó kajakost, mert zavarta őket, hogy a közelükben vertek sátrat. Sajnos mi sem tartunk sokkal előrébb és az ilyen stílusú posztok egész biztos nem a jó irányba visznek...

mement 2011.07.15. 13:59:28

@ekei8: Talan ugyanazert amiert itthon 10bol 9 sofor ha autoba ul egy idiota paraszt lesz, ha kiszall akkor meg visszavaltozik normalis emberre.
Lehet vagyakozoan nezni a nyugatra, de azert mert az osztrakoknal tudnak kozossegben elni az emberek, nalunk meg nem kene hazavagni a Balatont, nagy csilogo szemekkel bizva a sors kegyelmeben, hogy hatha egyszer `jo utra tevednek`.

Egyebkent nem ertem, ha ennyi lehetoseg van motorcsonakozni europa szerte, akkor miert nem lehet kibirni hogy a balatonon nem:)?

Pernahajder Viktor 2011.07.15. 14:19:02

Szó sem lehet a legalizálásról. Ez Magyarország, ha valaki még nem vette volna észre. Más (jobb) helyeken egy sör után simán vezethetsz. Itthon nem véletlenül van zéró tolerancia, mert a magyar ilyen hülye. Lásd még roki parkolás. Na ezek után egy minimális nyitás is katasztrofális lenne.

think different 2011.07.15. 14:19:06

A write-only kommenteloknek:

Meg lett emlitve az 50 millas vitorlas, amivel nincs a posz tolojanak semmi baja, ergo rohadtul nem irigykedesrol van szo.
Magyarul: 5 millas kismotoros kopaszbutapesti vallalkozo kezeben joval zavarobb tenyezo a csendes tavon, mint a ringatozo, szelbe kapaszkodo, neha 100 millas katamaran.
Ami csak ki-/behajozasnal fogja a motort hasznalni, mig a fenti pondro vegig csapatja a tavat Keszthelytol Vilagosig.
A mese meg nem kell, hogy majd kulturaltan, mert 25 evig a Viz mellett eltem es ha ott elment morotcsonak lassan es halkan, az egy horgasz par wattos elektromos ladikja volt.
A mentok, rendorok hasznaljak, de a tobbiket szettart labbal ultetnem ra a forgo hajocsavarra.

Ezert sajnalom, hogy az oktatasi rendszer megtalalta onmaga lejtojet, mert sokat nem birjak az osszetett szovegeket ertelmezni.

think different 2011.07.15. 14:19:36

@ekei8: Az a halvany reszlet kimaradt, hogy az indian (nem tobbes szam egy volt es az egesz falu szegyenli a tortenetet) nagyjabol ajulasig volt bestohlozva.

gatto nero 2011.07.15. 14:22:18

Egyetértek Vancat!
Aki yacht méretű motorcsónakkal
száguldozik bárhol, az valóban egy igazi, stílustalan
tahó!
Rettenetes pazarlás, borzalmas környezetszennyezés, zajártalom, beteg, nyomoronc exibicionizmus.
Egész más lapra tartoznak azok, akiknek vagy egy kis csónakjuk, egy kisebb benzines, esetleg elektromos motorral.
De szerintem ez a poszt nem róluk, hanem az igazi tahókról szól...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.07.15. 14:24:03

Egy hajszálnyi rést sem szabad(na) engedni, mert nálunk egy hajszálnyi résbe mindig egy trágyadombot sikerül behordani (hogy ilyen képzavarral éljek) és onnantól nincs megállás. Sajnos ez egy olyan ország, ahol vagy a fürdőzők, vitorlázók, nyugalmat keresők tava lesz, vagy a motorcsónakos idiótáké, középutat nem tudok elképzelni. Ezen kívül ez egy 3 m átlagmélységű, tehát viszonylag kisví víztömegű, sérülékeny tó, amire nagyon kell vigyázni.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.07.15. 14:28:32

A Dunáról annyit, hogy a Szentendrei ágban egy nyári hétvégén nem könnyű örömet találni az evezésben a rengeteg motorcsónak miatt. Ezek nagy része egyébként nem tahó, csak azzal zavarnak, hogy ott vannak. Itt is mérlegelni kellene szerintem, hogy az evezős vízisportokat vagy a motorcsónakokat akarjuk-e preferálni.

biohazard 2011.07.15. 14:30:24

@ekei8: Pont ez a baj: a tahó nem kilóméterekre húz el tőled, hanem bemegy a fürdőzők közé vagizni, csapat a kikötőben, stb.

phaszfej 2011.07.15. 14:40:50

És az utcámban a belvárosban miért vannak kocsik? Kurvára nem vágyom rájuk és utálom hallgatni őket. Ne legyenek.

anarcho78 2011.07.15. 14:43:28

@sweety: próbáltál már pecázni a dunán úgy, hogy körülötted kergetőznek a jetskisek, motorcsónakosok? szerintem nem... a parttól 3 méterre haladó kajak/kenu szakosztályokról és az őket üvöltve vezető, másra tekintettel nem levő hajcsárokról már nem is beszélve. nyilván az ember nyugalmat keresve megy a vízpartra horgászni (nem szükséges feltétel a halfogás, sőt!) és az a tény, hogy ötpercenkétn ki szedni a szereléket miattuk, nem túl idegnyugtató. pedig én is fizetek(fizettem, amíg pecáztam) a Duna "használatáért". Főváros: horgászjegy megújítás 4.000-6.000 Ft, éves területi jegy 12.000 Ft. AKkor ez hogy is van ez?

ekei8 2011.07.15. 14:45:21

@mement:

Ha szerinted 10-ből 9 emberrrel baj van, akkor a hibát a saját készülékedben keresd. Olyan emberekkel felesleges vitatkozni akik magán kívűl mindenkit idiótának tart...

vittore 2011.07.15. 14:46:16

@FIGO: Bemásolom ide egy kommentelő társam írását, mert hiába írtam le többször, úgy látom nem érted a mondani valómat: "Meg lett emlitve az 50 millas vitorlas, amivel nincs a posz tolojanak semmi baja, ergo rohadtul nem irigykedesrol van szo.
Magyarul: 5 millas kismotoros kopaszbutapesti vallalkozo kezeben joval zavarobb tenyezo a csendes tavon, mint a ringatozo, szelbe kapaszkodo, neha 100 millas katamaran.
Ami csak ki-/behajozasnal fogja a motort hasznalni, mig a fenti pondro vegig csapatja a tavat Keszthelytol Vilagosig.
A mese meg nem kell, hogy majd kulturaltan, mert 25 evig a Viz mellett eltem es ha ott elment morotcsonak lassan es halkan, az egy horgasz par wattos elektromos ladikja volt.
A mentok, rendorok hasznaljak, de a tobbiket szettart labbal ultetnem ra a forgo hajocsavarra."

ekei8 2011.07.15. 14:47:23

@biohazard:

Mutass már egy balatoni videót ahol fürdőzők között vagizik valaki motorcsónakkal.

pruntyike 2011.07.15. 14:55:04

Kínzó kérdés: motorcsóankozik vagy motorcsónakázik?
Szerintem az utóbbia helyes, elvégre hülyén hat, hogy "csónakozom egyet a tavon".

Gumi 2011.07.15. 14:56:48

A motorcsónakozás egyik haszna, hogy oxigénnel feldúsítja a vizet, ami jót tesz a vízi élővilágnak a szélcsendes kánikulai napokon.
Én már csak ezért is engedném a dízelmotoros vízijárműveket, kizárólag növényi olajjal tankolva. Annak a károsanyag tartalma a vízbe kipufogva töredéke az ásványi olajénak, ráadásul néhány nap múlva a szennyezés már szinte kimutathatatlan. (Valamilyen USA intézet v. egyetem kutatási anyagában olvastam.)
Szóval nem indokolt a teljes tiltás, úgy gondolom...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.07.15. 14:57:00

Tényleg én is megdöbbenek ezen a blogon - hogyan lehet ilyen színvonallal mindig index címlapon? De komolyan. Nem is értem. Rettenetesen demagóg, és a megközelítése egy 16-17 éves gyermek szintjén van, aki nem túl jó tanuló, nem túl tájékozott, hogy azért ne sértsek meg minden ilyen korú tájékozott embert.
Nem kérdés hogy a Balatonon egyértelműen legyen tilos a motorcsónak használat, ahogyan eddig is volt. Nem kétséges hogy életmentési és szolgáltatási, oktatási, versenyzési, vitorlás hajók kikötőből való ki és beállásához stb, célra jól meghatározott keretek között lehet használni motoros hajót. Az se kétséges hogy Magyarország korrupt ország, nem is kicsit. Így ezzel visszaélnek. Ez rendőrségi ügy.
De hogy a posztoló hogyan juthatott olyan következtetésekre hogy : a vitorlásegyesületek is korruptak, és visszaélnek a motorcsónakokkal - sőt telibe szarják a teendőiket,.. Itt szeretném jelezni hogy buta, sztereotip és korlátolt ember vagy. Esetleg támaszd alá konkrétumokkal ezt az állítást, mert nagyon csúnya dolog az, hogy sok fiatal akár civil, no profit alapon vezet versenyeket gyermekeknek, vagy sokan feláldozzák a hétvégéjüket olyan minimál pénzért, hogy egy teljes napot a Balaton közepén egy helyben ringatózzanak, aztán a verseny végén mindenki őt anyázza ha nem volt sikeres.
További érdekes fejlemény hogy valamiért az összes nem tahó és valóban vizitaxist is letahóztad, sőt összehoztad őket valamiféle fura összeesküvés elméletben helyi politikusokkal... Miféle no emisszió ez? Arról lehet szó ami fejedben van. No emisszió...

Gumi 2011.07.15. 15:01:02

@zombizan: "...hajszálnyi résbe mindig egy trágyadombot sikerül behordani ..."
Ezzel sajnos egyet kell értenem...

tocibacsi 2011.07.15. 15:12:34

@ekei8: "Mivel a balatonon jelenleg csak kiskapuk kijátszásával lehet..." - na, hát ugyanarról beszélünk :) ugyanezt mondtam, ez az oka annak, hogy a vitorlás társadalom hallani se akar róla... Véleményem az, hogy ha lenne - mint ahogy nincs - olyan rendőri jelenlét, amit hajócsavarhoz kötözva süllyeszti el a tahókat motorcsónakostul, ha a környezetüket veszélyeztetik, méghozzá kivétel nélkül, akkor volna sansz, hogy valami kialakuljon. De elég körbenézni az utakon...

Egy másik fontos dolog: sok esetben elfelejtik a hozzászólók, hogy a balaton azé nem ugyanaz, mint a többi tó pl. nyugateurópában... a balcsiba ugye délen begyalagolsz egy kilómétert és még térdig ér... Szóva a fürdőzők nem elzárt, 1-200 méter széles parti sávokban vannak jelen...

tocibacsi 2011.07.15. 15:18:42

Egyébként a balcsin a nemtörődömség a túloldalon is megmutatkozik... Horgászok (magam is művelem a sportot) képesek kiülni sok száz méterre a parttól, éjszakára, totális sötétben, teljesen kivilágítatlaul pl. süllőzni. Egy ilyen eset még egy relatíve lassú vitorlással szemben is öngyilkosság, magam is kényszerültem többször is az éjszaka közepén, az utolsó pillanatban, derékszögben kerülni ilyen barmokat...

tocibacsi 2011.07.15. 15:22:47

@Legelő Őse: szeritem egyetlen emberben sem megy fel a pumpa, ha lobogókkal teletűzdelt, versenyt bonyolító hajót lát. Akkor sem, ha valami nagyobbacska személyszállító csónakkal találkozik... szeritem tökéletesen körülhatárolható az a réteg, akikről a poszt szól... Azt hiszem, mindenki képes megkülönböztetni, kiszórni a sokmilliós szarokat...

Martian (törölt) 2011.07.15. 15:27:59

Vicces írás... már a jó százakárhány éves Három ember egy csónakban c. remekműben is téma volt a csónakázók kontra motoros yachtok meccs... :))

biohazard 2011.07.15. 15:30:29

@ekei8: Amiről nincs videóm, az nem is létezik?

ny 2011.07.15. 15:34:31

@egy derék katona:
menj le este futni a Margitszigetre. Percenként repeszt el egy zajos motorcsónak. Zaj van, az evezősök pedig küszködnek azzal, hogy ne boruljanak bele a vízbe.

nagyfeszültség 2011.07.15. 15:35:58

@ny:

vagy menj ki a római partra, vagy szentendrére, vagy leányfalura....

gatto nero 2011.07.15. 15:37:09

@nazer:

Szerintem az egyértelmű, hogy itt nem a vitorlásegyesületek valóban oktatásra, versenyszervezésre,
elsősegélynyújtásra rendelkezésre álló - általában kisméretű - motorcsónakjairól van szó.
Szerintem ez a poszt kifejezetten a
tahók yachtjairól szól és én is tökre egyetértek!

tükörfúró 2011.07.15. 15:41:04

na, pozitív csalódás!
az első értelmes poszt ezen a blogon, ami ott kifogásolja a motorizációt, ahol semmi helye, és végre nem a lepkeszárnyon repkedős utópiákat, hanem nagyonis ésszerű és kézenfekvő dolgokat kifogásol
innen már csak egy lépés lenne felismerni, a baj nem a motorizációval van, (a globális-kibocsájtás jelentős, de nem a legnagyobb része), sokkal inkább avval, egymáshoz és a mindennapokhoz hogyan tudunk viszonyulni, képesek vagyunk-e ésszerűen együtt élni a hobbi, munka, és mindennapi célú motorizációval
a balaton és az természet tul kicsike, mivel az ország is kicsike
boldogabb nemzeteknek a komplett országnál 3x nagyobb nemzeti parkjaik vannak..
innen jön, hogyegy kis tavon, ha mindenki hajózik aki épp megengedheti magának, belefulladunk a zajva és a mocsokba
erdők és a terepjárás ugyanez, szép technikai sport, csak épp itt hely az, ami nincsen hozzá
ha mindenki venne egy lerohadt összekerekest akinek megtetszik ez és csapatna az erdőben ahol tetszik..előbbihez hasonló lenne a helyzet

sajnos vannak akik mindent a társadalmi, természeti, és egyéb hatásoktol függetlenül, csak fulldemagóg igen,igen,igen nem,nem, nem szélsőségek közt tudnak értelmezni, erre trenírozta őket egy életen át a közbeszéd és a politika

a kommentek nagyrészében is ez megy, ami szomorú, de valahol tökéletesen érthető

Anti Anyag (törölt) 2011.07.15. 15:42:04

A Szentendrei Duna ágat pár motorcsónak lehetetleníti el. Győzelmüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most nyílt meg egy újabb motorcsónak bázis a Békásmegyeri gát előtt.

Nem az élsportba kellene ölni milliárdokat, hanem pár értelmes rendelkezéssel támogatni, hogy pld. a Rómain újra fellendüljön a vízisport, (motorcsónakok kitiltása bizonyos teljesítmény felett, csónakkölcsönzők letelepedésének támogatása) ami egyértelműen tömegsport.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2011.07.15. 15:50:03

Én a Balinvadász nevű motoros yachttal futottam össze Almádiban. Állítólag egy helyi vállalkozó horgászcsónakja.

guerillero 2011.07.15. 15:50:42

Én a magam részéről visszaállítatnám a halálbüntetést a Balatonon motoros hajóval közlekedőknek. (Nem a vitorlásegyesületre, rendőrökre, vízitaxira gondolok.) Akinek annyi erkölcsi érzéke nincs, hogy egy tisztaságában megőrzött magyar természeti kincset és más nyaralók nyugalmát, békéjét ne szarja telibe és ne csak azzal foglalkozzon, hogy motoros yachton verdesse a nyálát, azt a többségi társadalomnak el kell ítélni, ki kell vetni a testéből, mint egy beteg sejtet.

Anti Anyag (törölt) 2011.07.15. 16:01:38

@guerillero: Az a helyzet, hogy Stohl féléket ez marhára nem hatja meg. Abban lehet reménykedni, hogy ez a "színész" bagázs kiszokik az Adriára, ott van hely, igaz, ott persze nem ők a nagyfiúk.

ekei8 2011.07.15. 16:06:21

@biohazard:

Ezt komolyan kérded, a mai világban? Bizony, amiről nincs videó, az nem létezik...

iliaz 2011.07.15. 16:30:07

Úgy látszik vannak még emberek, akik értelmesen próbálnak vitatkozni... viszont vannak akik még mindig nem értik a lényeget.
A Balatonra motorcsónak NEM való. Kivéve persze azt, amelyik közfeladatot lát el. Nem feltétlenül azért nem való, mert az összes motorcsónakos csakis tahó lehet, vagy mert "savanyú a szőlő"... hanem a tó vízminősége, és az élővilág összetettsége miatt. Ezt nem nehéz megérteni...

ekei8-nak: a Wörth-i tó átlagmélysége valahol 40m körül van, míg a Balatoné talán 3m... na ezért ne használjanak itt motorcsónakot.

FIGO 2011.07.15. 16:31:03

@vittore: Soká kellett várnod a válaszra, de közben leértem a családdal a Balcsira, eddig tartott még átpakoltam a kocsiból /Cayenne Hybrid/ a hajóba, meg a lakásba!
Szóval barátom, én ma már élvezem a kicsit felhős eget, és a péntek estét, és nem foglalkozom tovább a hozzád hasonlókkal!
A Balcsi mindenkié, és találja meg a kikapcsolódást mindenki ahogy tudja...
Kellemes hétvégét kívánok egyúttal mindenkinek! Üdv srácok a Fairlineról!

Überspannung 2011.07.15. 16:51:57

@FIGO: érvelési hibát követsz el, valamiért azt szeretnéd hinni, hogy itt irigykedés van. Nincs, de az jó lenne, ha mindenki betartaná a szabályokat és nem a kiskapukat használnák egyesek főbejáratként. A kiskapu létezése persze nem a te hibád, hanem a jogalkotóé, viszont aki visszaél vele, azt jobb helyeken nem tartjuk teljesen normálisnak.
Az érvelési hibáddal kapcsoladban olvasd el ezt, próbáld meg értelmezni:
maria.blog.hu/2009/07/27/irigy_vagy_kiskocsog_azert_frocsogsz

Picsasereghajtó 2011.07.15. 17:03:26

Sok az irigy proli ebben az országban. Persze, legyen mindenhol csend és hullaszag, hogy a sok proli csendben élvezhesse a nagy büdös semmit.

(Nekem nincs motorcsónakom, és ha lenne is fölös pár millám, valószínűleg másra költeném el, de nem irigylem azt, aki az életben ebben leli örömét és meg is engedheti magának.)

FIGO 2011.07.15. 17:08:52

@j'en ai fair any stone: Na de nehogy már a fika egye meg az óvodást!
Remélem a munkádban is ilyen maximalista vagy! Én az voltam, vagyok, és ezért lett módom hajót vásárolni! Ez volt az álmom, és hidd el nem a strandolók között bójázom vele!
Na de tényleg péntek...
Te is inkább a vízben fröcsögj!

nagyfeszültség 2011.07.15. 17:41:24

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön:

Az irigy prolinál csak egy rosszabb van:
a megtollasodott proli, aki mindig mindenhol
megmutatja, hogy
ő mekkora király és bármennyi pénze van képtelen kultúráltan, méltóságteljesen kikapcsolódni, szórakozni.
Ők éreznek késztetést, hogy a Balatonon motorcsónakozzanak.
Szerintem róluk szól ez a poszt:
akik tahók - a vizen is.

__1EMBER__ 2011.07.15. 17:43:58

@FIGO: Az nagyon jó, hogy te figyelsz a körülötted lévőkre, de sajnos azt hagyod figyelmen kívül, hogy a kiskapuzok többsége nem. Ráadásul egy olyan helyen, időben (Magyarország ma) ahol addig mindenki szarik mindenre, ameddig nem lesz egy fasza kis Fókusz+ az ovisról, akit nem a fika hanem egy (vagy kettő) hajócsavar átalakít csukatáppá.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2011.07.15. 17:58:24

Még a tiltás előtt volt szerencsém a Balatonhoz.
Nagy megkönnyebbülés volt mindannyiunk számára, amikor kitiltották a motorcsónakokat.
Akkoriban még nem volt divat a tahóskodás és talán a motorcsónakosok többsége külföldről, utánfutón húzta a Balatonhoz a gépét, de a fürdőzőkre egyfolytában veszélyt jelentő gépeket egész nap hallgatnunk kellett - a víz ugyanis nagyon viszi a hangot - ezen kívül nem kevés olajat hagytak a vízben, ami ott úszott a tetején, olykor sebbenzinnel kellett lemosni a lábunkról.

Kivételek mindig voltak, a hetvenes években pl. önkéntes vízirendőrködést vállalva lehetett motorcsónakázni, de csak hazaiaknak, abból meg kevés volt.

Bár én jóideje nem járok a Balatonra, mert utálom a Siófokon vígan burjánzó parlagfüvet, a tömeget és az arcátlan lehúzást, szerintem kár lenne tönkretenni a tavat a motorcsónakok beengedésével.

Azt viszont szomorúnak tartom, hogy a Duna egyáltalán nem kedvez a motorcsónakázásnak és a dunai hajósok Pozsonynál visszafordulnak, mert lejjebb semmi infrastruktúra, se kikötő, se csónakos vendéglátás, se benzinkút, csak az iszapos part Mohácsig.

gatto nero 2011.07.15. 18:08:01

@az igazi medwe:

Szerintem a Dunán túrahajózók nem klasszikus motorcsónakosok, sokkal inkább olyan csatornahajósok, akik a Duna-Rajna-Majna rendszeren keresztül-kasul járják Európát. Döntő többségük igazán jómódú és kultúrember, akik lassan mennek, élvezik a tájat és nagyon vigyáznak a folyó(k)ra.
Szóval őket semmiképpen sem említeném egy lapon a Budapest-Szentendre és Visegrád között le-föl
szaladgáló, zenét bömböltető faszokkal.

Hiszia Piszi 2011.07.15. 18:15:12

Kedves vancat!
Annyira jól foglaltad össze a lényeget,hogy ehhez nincs mit hozzátenni!
Köszi!

Bret 2011.07.15. 18:21:16

Megint csak ott tartunk, hogy hol marad az ellenőrzés, hiába jók a szabályok. Persze, vízi taxi a Balatonon, hopp, de mindjárt megcsappanának, ha konkrét vízi taxi állomások lennének, kötelező lenne tartani a menetidőt és a sebesség a teljes útvonalon korlátozott lenne.

Vagy a dunai motorcsónakázás, hiába mondja ki a vízi kresz, hogy motor nélküli vízi jármű mellett csak alapjáraton szabad elmenni, és azt is milyen távolságot kell tartani, ha ez senkit sem érdekel és nem akarják vagy nem tudják büntetni.

Aktívan vitorlázom, végig vízitúráztam az összes magyar folyót, soha nagy hajó problémát nem okozott, ellenben számtalan életveszélyes motorcsónakkal, jetskivel találkoztam.

Mivel a szabályozás nem segít és betartani sem sikerül, én sem látok más megoldást, mint alapból az összes vízből kitiltani a nagysebességű motorcsónakokat, és legfeljebb engedélyezni, külön, egyes helyeken a száguldást.

Ahogy vitorlázom, ennyi erővel motorcsónakázhanék is, tehát nem savanyú a szőlő. Éppenséggel arról van szó, hogy egyetlen vadbarom, tahó, nevezzük aminek akarjuk, sok száz ember nyugodt pihenését, rontja el, elveszi tőlük az, hogy valóban a természet hangjait hallják, amiért a vízre mentek, amit olyan kevés helyen lehet megtapasztalni már.

Hiszia Piszi 2011.07.15. 18:26:30

@az igazi medwe:
Én gyakran járok Siófokon.
1.Elvétve látok parlagfüvet,szerintem sokkal kevesebb van mint máshol.
2.Az arcátlan lehúzás országos jelenség,miért pont Siófokon bánt ez Téged?
3.Tömeg azért van,mert sokan szeretjük Siófokot.Talán nem véletlenül:)
Az az érzésem,hogy elég régen jártál ott.Itt az ideje,hogy újra megnézd,mondjuk egy hétvégén,amikor 40 fok van a városban!:)

Anti Anyag (törölt) 2011.07.15. 18:37:07

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: Miről beszélsz?

Fikázta itt valaki a vitorláshajókat? Pedig jópáruk többe kerül mint egy motorcsónak.

battery 2011.07.15. 19:31:44

Elöljáróban megjegyzem, hogy közel ötven éve ladikázok hazai vizeken. Csónakkal, vitorlással, motorcsónakkal.
Aki a gyakorlatban meg szeretné tapasztalni, hogy mi történik akkor, ha kontroll és szankciók nélkül ráengednek egy vízre tahó embereket, az tapasztalja meg ezt az 50-300m széles soroksári-Dunán.
2003-ban eltörölték a 4kW-os korlátozást. Helyette elrendelték a 15, néhány helyen az 5km/h-s maximális sebességet. Bicepsznézegetés van, csigatörés a jelzett (kitűzött) zátonyon van. Ész, intelligencia, szabálytisztelet - egy szál se...

A hullámkeltésről és ezáltal a vízinövényekről levert ikrákról most ne is essék több szó.

Überspannung 2011.07.17. 07:25:14

@FIGO:
galeria.sportgeza.hu/cikkek/2011/07/16/kekszalag_2011_mentes_kepei/
Nos, hány vitorlást mentettél ki tegnap a versenyen? És mennyit fogsz ma?
Halljunk valami pozitívat!

Mike--99 2013.02.20. 19:47:08

Kedves mindenki!

Úgy gondolom a következő kép ideillik!

Íme a tahók egyike: humormaffia.hu/sarka-kata-beszol-a-facebookon/


süti beállítások módosítása