Vaddisznó kelt hisztériát milliárdoséknál

2012.01.07. 08:48 - vancat

Nemzeti sport lett Magyarországon - de különösen az úribb, budai körökben - a vaddisznóhisztéria. Ráadásul a média még adja is a lovat alá: nemrégiben például valamelyik ostoba kereskedelmi televízió bugyuta híradójának egyik szenzációja az volt, hogy megdöbbentő módon még Schmitt Pálné Makrai Katalin úrhölgy, a magyar first lady rezidenciájának kertjét is feldúlták az állatok.

Azért a riport végén szerencsére mindenkit megnyugtattak, hogy "a köztársasági elnök és felesége nem volt veszélyben". Viszont a rettenetes vaddisznóveszély alátámasztására megszólaltattak még egy nyilván talpig tisztességess munkából milliomossá lett, egészen bizonyosan teljesen szabályos engedéllyel felhúzott luxusvilla tulajdonos-házaspár erősen szőkített hölgytagját, aki megerősítette: hát azért tényleg borzasztó, hogy vaddisznók túrják fel a kertet. Meg kell erősíteni a kerítéseket, nem szabad etetni, itatni az állatokat - hangzanak a szakmai jótanácsok.

A legszégyenteljesebb az egész úri huncutságban, hogy egyetlen riport, cikk, rádióműsor során egy szál kibaszott mondat el nem hagyta volna valakinek a száját arról, hogy valójában mit is keresnek a vaddisznók Buda úri negyedében. Merthogy nyilvánvalóan nem sznobizmusból flangálnak ott...

Ezek a szerencsétlenek éppen éhségükben és szomjúságukban túrják-fúrják be magukat a jobbára úszómedencékkel, tavakkal övezett budai házak kertjeibe. Eredendően ez a vidék ugyanis az ő élőhelyük, életterük volt. Ráadásul amikor ingatlanpanamák, korrupciók közepette gusztustalan sűrűségűre építették be a hegyvidéket, senkinek eszébe nem jutott egy kis empátiával tekinteni a környék flórájára-faunájára. Szinte a létező összes kis vízfolyást egyszerűen lebetonozták, körbeépítették elkerülő egér- és egyéb utakkal, még annak a lehetőségét is elvéve ezektől a szerencsétlen élőlényektől, hogy elmenekülve onnan, legalább megpróbáljanak más élőhelyet keresni.

Éhesek, szomjasak és nem találnak kiutat. Ennyi a bajuk. Gondoltam, ha senki más nem, legalább én, elmondom mindezt - a vaddisznók védelmében.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr993525793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatto nero 2012.01.07. 11:57:17

A legtipikusabb példa az ördög árok, amit
teljes egészében lebetonoztak.
Ez nem csak szegény vaddisznóknak, de minden ott - még élő állatnak problémát okoz.
És persze tök jellemző az emberi nemtörődömségre, önzésre és kapzsiságra.

2012.01.07. 12:38:13

pont a házunk alatt folyik az ördögárok, egyszer az udvar bele is szakadt..

Reggie 2012.01.07. 12:44:08

"...még annak a lehetőségét is elvéve ezektől a szerencsétlen élőlényektől, hogy elmenekülve onnan, legalább megpróbáljanak más élőhelyet keresni. "

LOL. Boven van kiut, csak a vaddiszno sem hulye, nem akar elmenni. Elarulom a vaddiszno mindig ehes es mindig szomjas. Errol szol az elete, hogy keresi a kajat. A kertekbe azert megy, mert ott konnyebben talal barmit is, mint az erdoben.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.01.07. 12:57:49

Totálisan egyetértek.

Amit nem értek: "megszólaltattak még egy nyilván talpig tisztességess munkából milliomossá lett, egészen bizonyosan teljesen szabályos engedéllyel felhúzott luxusvilla tulajdonos-házaspár" ...Miért kell a saját frusztrációdat azzal kapcsolatban, hogy vannak emberek akik többet keresnek nálad, sőt olyanok is akik tisztességesen, sőt olyanok is akik többet tettek le az asztalra öt perc alatt mint te az egész életedben, beleírni a posztba?

the cat 2012.01.07. 13:05:18

@d.z.:

Egyébként te honnan tudod, hogy ez a posztíró csávó (vagy csaj) szegény, gazdag, frusztrált vagy esetleg pont ezek között él és az a véleménye, hogy a budai milliárdosok többsége rohadt csaló?
Másrészt, ki állította, hogy nincsenek tisztességes gazdagok?
Ja és egyébként én is tök egyetértek a poszttal -:)

nagyfeszültség 2012.01.07. 13:08:08

@Reggie:

Viszont erdő már nem nagyon van. Ahol meg még van, azt beépítik. Lásd például ezt a rohadék bűnöző Csipak Pétert, aki ellen még mindig nem emeltek vádat az illegális építkezései miatt.
De ő csak egy példa a sok közül, akik még azt a maradék zöldterületet is ellopják, amit kegyelemből eddig megtartottak.

emberkedek 2012.01.07. 13:54:37

Engem nem zavarna az egész, tényleg az ő életterük valahol, itt lehetne elkezdeni gyakorolni a toleranciát és a zöld életvitelt, hogy ezt elviselik. Mondjuk nálunk csak sündisznók vannak, meg a szomszéd 5 macskája zabálja fel a kutyáim kajáját, de soha egyikre nem szóltam rá még vagy zavartam volna el(ja a sündisznót se).

Gera 2012.01.07. 14:39:24

@emberkedek: Én a süniket vödörben szoktam elcipelni a közeli kiserdőbe, mert a kutya nem igazán tud velük együttélni és a szomszédok megőrülnek az ugatástól :)

syandras 2012.01.07. 14:40:41

@emberkedek: Helló, kedves szomszéd!:D

Lóhering a fattyúlovag 2012.01.07. 15:30:30

Na látod, tudsz te értelmes posztot is írni, nem csak azt a sötétzöld elmeháborodást!
@Reggie:
Na ne! A japppppánkertésszel frizírozott pázsiton, exotikus (értsd:kurvadrága) virágok közt, a még exotikusabb (értsd: mégkurvadrágább) cserjék és fák alatt... Merottasztán csak úgy hemzseg a makk, gomba meg mindenféle féreg + pocok, egér, miazmás...
@d.z.:
Mivel kicsi a valószínűsége, hogy pont te is ilyen házban lakj, így ezt a húdeempatikus hozzáröffenést is valószínűleg a jó magyar lakájszolidaritás ihlette.
@Gera:
10 perc alatt lehet a kutyut közömbösíteni a sünikkel szemben, ha rászánsz egy kis fáradságot.

Reggie 2012.01.07. 15:32:12

@nagyfeszültség: Azert van ott erdo, de teny, hogy egyre kisebb.

Reggie 2012.01.07. 15:39:44

@Lóhering a fattyúlovag: Igazad van, biztosan csak a magasugrast gyakoroljak a keritesnel es esetleg beneznek a sufniba, hatha talalnak egy lapatot, mert raftingozni szeretnenek....

Amugy tudtad, hogy a gumokat is megeszik a vaddisznok? Es tudtad, hogy attol meg, hogy a novenyt nem latod a gumo megmarad a foldben?

Lóhering a fattyúlovag 2012.01.07. 15:48:17

@Reggie:
Van róla valamely csekélyke halaványlila segédfogalmam, mivel még aktív koromban volt elég bajom ágazatvezetőként a kukorica, cukorrépa, stb táblákra búcsújáró dögökkel.
És TE drága szittyamagor tezsvírem, jártál már ilyen budai, 20 évesnél nem régebben parcellázott párhektáros újgazdagelvtársúri kertben? (Nem hiszem)

Ez vagyok 2012.01.07. 15:49:29

Miért dúlhatják fel a csodakertet? Nincs kerítés?
OFF: a fenti IQ-tesztnél mindkettő válasz jó:) Kattints rá mindkettőre:)

Sákif za morro? 2012.01.07. 16:26:31

Pál miért nem ír alá egy olyan törvényt, miszerint vaddisznóknak kertbe bemenni tilos?

Cpt. Flint 2012.01.07. 16:36:09

Szerintem meg a poszt a kocsit fogta a lovak elé (megint).
1. A vaddisznó eredeti élettere a mocsár volt, az erdős vidékeken csak mintegy 120-150 éve kezdtek elterjedni. Úgyhogy ennyit az eredti élettérről, most meg az ember terjeszkedett oda, és kész. Ez egy nagyváros, folyamatosan terjeszkedik és újabb természeti területeket nyel el. Nem kell ezt szeretni, de természetvédelmi területeket nem elsősorban ilyen környékeken kell kijelölni. De ha mégis, mert nincs máshol hasonló, akkor kőkeményen meg kell húzni a határokat, betartatni a szabályokat.
2. Ma már Mo-on is tanúi lehetünk a vadon élő állatok urbanizációhoz való alkalmazkodásának. A fecskék, gólyák, vércsék, feketerigók, varjak, nyestek, pelék után megjelennek a nagyobb emlősfajok is. Apámék 50 éve erdő, mező határán laknak. Korábban soha nem fordult elő, de az idén télen megjelentek a kertjükben a rókák. Lerángatják az ágakról a madaraknak felkötött szalonnát, széthúzgálják a szemetet, még egy kinn hagyott cipőt is megrágtak.
A vaddisznók kertbe való bejárása is inkább ilyen alkalmazkodásnak tekinthető szerintem, mert ha csak a mindent legyőző kényszerről lenne szó, akkor a szarvasok, őzek is bejárnának a kertekbe (amúgy olyat is láttam már, de inkább hétvégi telkeken, üdülőknél). És amúgy a vaddisznóállomány túlszaporodásának is köszönhető ez a rohamos alkalmazkodás (rókánál is hasonló a helyzet). S vsddisznó tulajdonságainak változása másban is tetten érhető, pl. a szaporodási időszak is kezd széthúzódni; és nem igazán tudni, hogy mi okból: a környezeti változások hatására, vagy a házidisznó génállomány erős bekeveredése miatt, esetleg a mindenféle hormonhatású vegyianyag környezetbe kerülése váltja ki ezt a hatást.

nagyfeszültség 2012.01.07. 16:37:42

@Reggie: Nem csak az erdők mennyiségével van baj de a rossz eloszlásával is. Sokszor éppen onnan irtották ki az egészet ahol már egy kevés is sokat számítana...

Qju 2012.01.07. 16:51:23

A vaddisznó jellemzően történelem formáló tényező hazánkban. Rettegjenek is tőle azok akiknek kell! :)

Ez az új Nick 2012.01.07. 17:26:47

Csúf gonosz Hókuszpók, no meg a gazdagok.

Cpt. Flint 2012.01.07. 17:42:43

Ja, és még egy: nyilván az újságírónak az hír, ha valami millionér és/vagy celeb és/vagy politikus kertjét túrja a vaddisznó, az meg nem hír, ha Józsi bácsiét Mucsajröcsögén. Pedig lehet, hogy azt már 10 éve túrja. Lásd erdei és mezőgazdasági vadkár.

emberkedek 2012.01.07. 18:04:03

@Cpt. Flint:

Az enyhe telek jót tesznek a populációnak szerencsére + kevesebb a megművelt földterület vidéken, ez vezethet a vadpopuláció növekedéséhez, de a vadászat is megy rendesen pl. olaszok amit idehaza művelnek az nem valami kultúrált és ez tömeges jelenség, nem perifériális.
A budai hegyvidék megint más tészta, mert ez egy olyan régió, ahol ténylegesen az urbanizáció okozza a vadak területvesztését és itt nekik adok igazat, csakis a sznobizmus miatt húzódik arra az "elite" és nem Pesten a puszta irányába, ahol nem lenne érezhető a faunának a természet ilyen mértékű elvesztése.

malaryanbeast 2012.01.07. 18:04:46

Ha szabad akkor csak hozzászólnék.
Amolyan úricselédként volt szerencsém megcsodálni ezt a nem ritka jelenséget nemrégiben, úgy egy hónapja pasaréten.
éjszakánként egy természetvédelmi terület határán
(mily meglepő) nem túl szegény úriember rezidenciáját kellett figyelnem, mivel az illető dolgos, jóravaló magyar módján tisztességes munkából húzta fel ezt a 2000 nm-es legénylakást
és nem volt félnivalója más emberektől akik nem maffiózók.

Nos történt hogy egy hétig vaddisznók közt múlattam éjszakáimat, ugyanis a malacok szép nagy kondában járják a környék erdős területeit, élelem után kutatva. Abszolút nem zavarta őket hogy a konda közepén állok. Kissé megnehezítette ugyan a dolgom hogy ne rájuk figyeljek, de a lényeg az hogy ott sem a disznók pofátlankodtak beh annak a fene világváros budapestnek a közepibe biza, hanem pénzmosó cégvezírék építették tele a hegyoldalt. jelzem, környezetvédelmi terület.

Speciel ha én laknék ott, lehet zavarnának a vaddisznók,
de ha valaki kurvának megy, ne lepődjön meg ha meg is basszák ahogy szól a fráma.
Ha valaki az erdő, ráadásul tölgyes kellős közepébe építi a luxusvillát, ne legyen megrökönyödve hogy ott bizony vadállatok vannak.

Teljesen más tészta amikor belsőbb területekre merészkednek be vadállatok mint ahogy azt Flint jegyezte;
az egy kicsit más tészta. Mint tavaly amikor a Margit hídon kergették az ominózus vadmalacot.

Félreértés ne essék, nincs kisebbségi komplexusom,
nem gondolom hogy minden gazdag bűnöző és megérdemli ha rossz történik vele, de azért azt be kell látni hogy kis hazánkban ez a megállapítás sem állna messze az igazságtól. Az építési hatóság meg ne a kis embert szopassa folyton nüansznyi dolgok miatt, hanem igen is, foglalkozzon jobban ezzel a természetvédelmi területre építünk témával, valamint hogy azok határára mit enged építeni.

off

pán-európai romastratéga 2012.01.07. 18:59:44

ez direkt ilyen gazdagokra köpködő blog? mert elég szar

emberkedek 2012.01.07. 19:06:13

@malaryanbeast:
Végre kimondta valaki, ez bizony természetvédelmi terület, csak hát van az a pénz. Akkor bizony el kell viselni malacékat.

@pán-európai romastratéga:

Nyugi a te hasznos munkád megmarad és nemsokára te is építhetsz magadnak, mint Fosztó Petike, imbecilis Kóka meg a többiek.


süti beállítások módosítása