railjet.jpgBudapestről immáron környezetbarát módon, ráadásul európai színvonalon, elfogadható árakon utazhatunk számos osztrák, német, svájci, sőt átszállással olasz, spanyol és francia nagyvárosba is vonattal az örvendetesen bővülő Railjet vonathálózatnak köszönhetően. A minőség kitűnő, az ár elfogadható. Pontos, tiszta, kényelmes. Majdnem tökéletes.

Amiért csak majdnem, az viszont sajnos nem műszaki, kényelmi vagy menetrendi probléma, hanem az a fránya emberi tényező. Érthetetlen módon a még fapados repülőjáratokon is bekussoló szófosásos, hosszan, eszelős ostobaságokat és intimitásokat beszélő, kütyüdebil, krónikusan hiperaktív, mániákusan zizegő honfitársaink a Railjet vonatokon egyelőre képtelenek disztingválni - és sajnos ezt nem is követeli meg tőlük senki. Igaz, a vagonok elején és végén ki van téve egy eléggé félre nem érthető tábla pszt! jellel, meg egy áthúzott mobiltelefon, ami nyilván csak annyit akar üzenni, hogy ne tessék órákig, hangosan a másik fülébe pofázni mobilon és lehetőleg szíveskedjenek halkabbra venni a csengőhangot.

railjet2.jpgMindezt azonban nincs, aki betartassa: vonaton nincs stewardess, és nem mondják be induláskor sem a rail-jet etikett alapvető illemszabályait - amelyek egyébként pont megegyeznek más, zárt közegben érvényes viselkedési szabályokkal. Így aztán a luxusutazás könnyen idegőrlő rémálommá változhat: egy vagonban elég egy-két hangosan telefonálgató tahó, dobókockával játszó faszkalap vagy legutóbbi baszásairól - vagy meg nem baszatásaikról - rébuszokban beszélő barátnő.

Ők magukban többszáz ember nyugalmát, mentális kényelmét képesek tönkretenni. Ráadásul igazából nincsen, aki leállítsa őket, hiszen az ember nem azért utazik Railjettel, hogy fegyelmezzen, kérleljen, utasítgasson: ráadásul milyen alapon is tenné? Hiszen nem tilos beszélgetni, telefonálni, társasjátékozni - arra viszont még egy Budapest-München út is rövid, hogy elmagyarázzuk egy agyhalottnak, hogyan kell(ene) mindezt csendesen, kulturáltan, mások auráját kímélve tenni.

A MÁV-ÖBB helyett tehát magam készítettem egy rövid rail-jet etikettet, de ezúttal kifejezetten arra kérném, sőt buzdítanám a tisztelt olvasóimat, kommentelőimet: egészítsék ki azt saját javaslataikkal. Hátha eljut mindez az illetékesekhez, és lehetővé teszik, hogy ezek az - elvben - nagyszerű és környezetbarát vonatos utazások kevesebb szellemi, mentális környezetszennyezés mellett is igénybe vehetőek legyenek.

Railjet etikett:

- Halkan, lehetőség szerint keveset beszélünk. Hosszabb beszélgetésekhez, vagy telefonbeszélgetésekhez kimegyünk a folyosóra.

- Telefonunk csengőhangját az utazás ideje alatt halkabbra vesszük.

- Nem röhögünk nyerítve.

- Nem zörgünk feleslegesen különböző tárgyakkal.

- Olvasunk, alszunk, fülhallgatóval zenét, rádiót hallgatunk, nyelvet tanulunk, gyönyörködünk a tájban, laptopon írunk, internetezünk, gondolkodunk, relaxálunk, meditálunk: választék a másokat nem zavaró rail-jeten végezhető tevékenységek közül.

- Csendesen eszünk, iszunk: nem szürcsölünk, csámcsogunk, morzsázunk. Nem tisztítjuk a fogunkat (ha igen, kimegyünk a vécébe).