Tartózkodjunk Frei szarától!

2014.01.02. 14:45 - vancat

Sok millió honfi- és talán több milliárd bolygótársammal együtt én is rendszeresen iszom kávét. Mégsem tudok napirendre térni afelett, hogy a kávéivás egyre több felesleges nyomorúságot okoz a világban. A felégetett erdők helyét elfoglaló nagyüzemi kávéültetvények visszafordíthatatlan biodiverzitásromboló hatása közismert. De mintha az emberiség lassan már arra is képtelen lenne, hogy a kávéiváshoz hasonló szenvedélyeit legalább a lehető legkisebb pusztítás mellett élvezze.

Egyre agresszívebben akarják lenyomni a torkunkon például a kapszulás Nespresso szetteket: amely lényege, hogy minden adag kávé elfogyasztásával még plusz egy kapszulányi felesleges szemetet termelünk, nem elégedve meg a kávé termesztése, feldolgozása, szállítása során keletkező - gyakran felesleges - környezeti ártalmakkal.

(Arról nem is beszélve, hogy innentől abszolút nem tudhatjuk, pontosan mit is tartalmaz a zárt kapszula.)

De mintha még ez sem lenne elég: itt az újabb eszement őrület: divatba hozták a Kopi Luwakot, a cibetmacskák ürülékéből készült exkluzív kávét. És nem kellett sokat várni arra, hogy ez is megjelenjen Magyarországon.

Hadd idézzek röviden Frei Tamás kávés cégének Facebook-oldaláról:

"Indonéziában él a pálmasodró cibet macska. Ő eszi meg a tökéletesen érett kávécseresznyéket, majd a gyomrában egy különleges fermentáció által olyan ízeket szabadít fel a kávébabokban, amik semmilyen reakcióval nem utánozhatóak. Végül a kávét végtermékként kiüríti, mivel túl kemény ahhoz, hogy megeméssze, csak a gyümölcs húsát, héját képes feldolgozni. Ezeket a kávészemeket gyűjtik össze a szumátrai őserdőben élő népek, majd megtisztítják, csomagolják, és a zöldkávépiacra hihetetlen magas áron viszik ki. Nekünk ennek ellenére mégis sikerült szereznünk ebből a RITKA KINCSBŐL, amit pár nap múlva meg is kóstolhattok. (Itt, a Facebookon tudhatjátok majd meg, hogy pontosan melyik kávézónkban.) Úgyhogy végre azt a választ tudjuk adni a sokat hallott kérdésre: IGEN, NÁLUNK KAPHATÓ KOPI LUWAK!"

Azt most hagyjuk, hogy miért kellene nekünk egy macskafajta ürülékéből készült italt innunk: sajnos a szarevés (coprofagia) vagy éppen szarivás, úgy tűnik, nem idegen a magából kivetkőzött emberiség utóbbi évszázadokban felvett attitűdjei között.

De azt legalább figyelembe vehetnénk, hogy ezek a szerencsétlen, senkinek nem ártott cibatmacskák - mint ahogy azt számos az utóbbi időben készült leleplező riport tanúsítja - rettenetes kínok között pusztulnak el kávétermelésük során. Hiszen természetesen szemen szedett hazugság az, hogy szabadon élnek, szemenszedett hazugság az, hogy jó körülmények között tartják őket. Erről többszáz egymástól független forrásból is meg lehet győződni.

Frei, aki tájékozott, világlátott ember, reklámüzenetében természetesen ótvar módon hamisít, hiszen ő is azt a számos dokumentumfilmben feltárt hazugságot szajkózza, hogy ritka kincsről van szó, melyet az őserdőben, szabadon élő állatok ürülékéből gyűjtögetnek össze.

Nem, kedves Frei Tamás: a cibetmacskák faketrecekbe zárva, fekélyes sebektől hosszan szenvedve, koszos tenyésztelepeken végzik be - hiszen szabadon ezredannyi cibetmacska-ürülék sem lenne begyűjthető, mint amennyit a világ különböző helyein a Freihez hasonló gátlástalan üzletemberek árulnak.

Szóval kedves kávékedvelő honfitársaim! Megkérlek titeket, hogy tartózkodjunk Frei szarától és a Nespresso szemetétől egyaránt. Őrizzük meg méltóságunkat, és igyunk úgy kávét, hogy azzal a lehető legkevesebbet ártsunk és szemeteljünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr795721501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

predi 2014.01.02. 17:59:59

"A stílus maga az ember" - attól függetlenül, hogy a fenti dolgok igazak, vagy sem.

nagyfeszültség 2014.01.02. 18:53:47

@predi:

Mármint a Frei-re gondolsz?
Aki világéletében egy stílustalan faszfej volt.

bridget jones 2014.01.02. 18:58:34

Ha lenne ma Magyarországon ütős és összetartó állatvédő mozgalom, a Frei Café baszhatná - hogy stílszerű legyek -:)
De frei ezt is megússza - valószinüleg az össze korábbi mocsokságával egyetemben.

gatto nero 2014.01.03. 15:16:06

Frei annakidején már riporterként is gátlástalan és gerinctelen volt.
Ugyanilyen üzletemberként.
Nem tudom mire számítottál?
Hogy majd pont az állatokkal szemben lesz korrekt, toleráns, megértő?

ARobika 2014.01.03. 21:24:24

Jó post!
A K. L. "kávé" egy gátlástalan, TERMÉSZETellenes marketinggépezet terméke.
Kiváló, jobbnál-jobb kávékat lehet fogyasztani a világ számos tájegységéről. Ezek a kávék általában magasan lévő, állandó mikroklímájú helyeken termeszthetők, tehát nem kell az ültetvények miatt erdőket pusztítani, ráadásul sok embernek megélhetést ad.
VISZONT AZ A KÁVÉ, AMI EGY ÁLLAT SANYARGATÁSÁBÓL SZÁRMAZIK, AZ SZAR! Ez esetben szó szerint.

predi 2014.01.03. 21:47:55

@nagyfeszültség: A Frei lehet gerinctelen vagy idegesítő, stílustalansággal nem vádolnám. Viszont feleslegesen trágárkodni az.

creativehun 2014.01.03. 22:27:17

Azt gondolom ha valaki eszement sznobizmusában ezt a kávét akarja inni...tegye!Az emberek többsége pár éve még azt sem tudta mi is ez egyáltalán de most a sok hülye sznobja mindegy mibe kerül alapon de ezt akar inni..A történetbe a kapszulás pro nem kapszulás kávé belekeverni felesleges mert hasonlóan a filteres kontra szálas teához a legtöbb ember azért képben van annyira,hogy tudja kapszulában és filterben sütik el a gyártók a silányabb minőséget drágább áron.Visszatérve a kopi luwak születéséhez.Ahogy a liba vagy épp a kacsa tömés is sokak számára esztelen állatkínzás ami pusztán a minél nagyobb profit elérését célozza úgy biztosan a hozzáértők számára ennek a kávénak a termesztési körülményei is kiverik a biztosítékot. Nagy általánosságban azt kijelenteni,hogy tartózkodjunk Frei szarától miközben konkrétan erről a kávéról beszélünk a x valahány fajta kávé közül számomra erős túlzásnak tűnik.Ilyenkor szoktam elgondolkodni azon..vajon a cikk szerzőjét mi motiválta?? Feltételezem nem a cibetmacskák iránti olthatalan,soha nem múló szerelem!

gatto nero 2014.01.03. 23:09:02

@creativehun:

Szerintem meg nagyon egyszerű: Frei kezdett most Magyarországon propagálni egy olyan kávét, amelynek előállítása teljesen feleslegesen gyötrelmet, szenvedést okoz a cibetmacskáknak.
Frei egy világlátott, publicistaként másokkal szemben erkölcsösséget, korrektséget elváró ember, míg a sajtát üzleti ügyeiben egy inkorrekt szarházi.
Ha pedig nyomon követed a noemissziot igenis kinézheted a szerzőből, hogy abszolúte kizárólag a cibetmacskák és általában az állatok iránti szeretetet motiválta a posztját.
Ez a magánvéleményem Freiről, a posztról és a blogról.

gatto nero 2014.01.03. 23:12:27

@ARobika:

Jó komment -:)
nagyon egyetértek.

nagyfeszültség 2014.01.03. 23:15:35

@creativehun:

Szégyenszemre a noemisszio volt a kevés médiumok egyike, aki az utóbbi években bátran és ha kellett durván felemelte a szavát az állatkínzókkal szemben. Szóval azt az összeesküvés elméletedet szerintem elfelejtheted, hogy az egész kávé ügy csak apropó volt és szegény frei tomikát akarták bántani.
Aki magára ugyan piperkőc módon kényes, de másokkal szemben már riporterként is gerinctelen módon gátlástalan volt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.01.04. 13:16:40

olyan sokkal lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomot olyan kevés lemondással. Pl. a kávéról.

nagyfeszültség 2014.01.04. 13:22:40

@peetmaster:

vagy legalábbis a napi kávémennyiség csökkentésével...

Sophie_27 2014.01.04. 17:05:47

@peetmaster:
Nem lehet mindenről lemondani, az képtelenség.Meg kell találni az ésszerű mértéket sok mindenben: a kávéfogyasztás mennyiségében. Én is szeretem a kávét és képtelen lennék lemondani róla, de csökkentettem azt a mennyiséget amit fogyasztottam.

Tier 2014.01.04. 17:34:27

coffee from assholes to assholes

Pasztilla01 2014.01.04. 20:54:17

Amellett, hogy egyetértek, a k(!)oprofágiát kár volt ide keverni, pláne tudományoskodóan. Történetesen a koprofágia egy elmegyógyászati fogalom, és semmi köze nincs kulturális jelenségekhez. Nem kell messze menni, egyebek mellett az sem koprofágia, hogy az itt honos népek felismerték: a legízletesebb pöfeteggombák tehénlegelőkön, egyhetes tehénlepényeken tenyésznek.

nincs semmi baj! 2014.01.05. 12:11:49

@Pasztilla01: Egyetértek. Nagyon indulatos a cikk és ennek megfelelően demagóg is. A szerző logikáját követve a száz évvel ezelőtt élt parasztember (aki a poszterhez hasonló sötétzöldek szerint egyébként a követendő minta lenne) is koprofág volt, mert a háziállatai ürülékével tette termékennyé a földjét. :)

nagyfeszültség 2014.01.05. 12:19:10

@nincs semmi baj!:

A koprofágia szarevés, nem trágyázás. Nagy különbség.
Egyébként meg, ha állatvédő lennél, te se tudnál indulatok nélkül írni állatok felesleges szenvedéséről.
Ehhez nem kell "sötétzöldnek" lenni, elég jó érzésűnek.
Szerintem a szerző logikája egyszerű:
"Őrizzük meg méltóságunkat, és igyunk úgy kávét, hogy azzal a lehető legkevesebbet ártsunk és szemeteljünk."

nincs semmi baj! 2014.01.05. 14:28:29

@nagyfeszültség: Mármost attól, hogy állatvédő vagy, még nem feltétlenül kell demagógnak is lenni. Van annak más módja is, hogy meggyőzd embertársaidat, mondjuk rendes érvek. A sötétzöld kifejezés meg, bár pejoratív, de szerintem nagyon is kifejező (látom, fáj :) ). Ugyanis a legtöbb sötétzöld sutba dobja a racionális érvelés szabályait, inszinuál, megbélyegez és nagy indulatosságában megfeledkezik egy igen fontos dologról, ti. arról, hogy az ellenfél (mondjuk azok a multinacionális cégek, akik környezetpusztító és állatkínzó technológiákat alkalmaznak) a propagandában sokkal jobb, és az eszköztáruk is gazdagabb. Szóval nem csak arról van szó, hogy valamiféle "a cél szentesíti az eszközt" érveléssel lesöprik az olyan ellenvéleményeket, melyek a csúsztatásokra, vagy az érvelési hibákra hívják fel a figyelmet, de ráadásul egy eleve vesztes szituációba kényszerítik saját magukat.

Röviden: Több tárgyilagosságot és kevesebb demagógiát szeretnék látni zöld oldalon. Ez nem csak azért lenne jó, mert úgy nem bosszantanám fel az ilyen posztokon, de úgy hiszem (az egyébként támogatandó) célok elérése szempontjából is hasznosabb lenne.

nincs semmi baj! 2014.01.05. 14:31:48

@nincs semmi baj!: Mielőtt még: jó sok nyelvtani hibát vétettem, meg egy szó is kimaradt a végénn, de remélem érthető a komment :)

nagyfeszültség 2014.01.05. 21:05:32

@nincs semmi baj!:

Tárgyilagosság kell. Egyetértek.
De ezesetben mi nem tárgyilagos?
Frei biznisze miatt állatokat kínoznak,
Amit demagógiának ítélsz, az meg szenvedély. Anélkül meg nem lehet, de nem is érdemes élni.
A multinacionális cégeknek nem a kommunikációjuk jobb, hanem a pénzük sokkal több.
Ezért tűnik úgy, hogy ők ügyesebben így aztán többet szerepelnek például a médiában.
Nem, nem ügyesek, nem érvelnek jól, hitelesen.
Egyszerűen csak megvesznek mindenkit, akit lehet.

randomuser1 2014.01.12. 14:58:19

ez lenne legkissebb baj frej elvtárssal, de a publicisztikája...
mikor háziasszonyok veszik a könyveit, az a korpofágia, nem a cibetszar kávé:)

imi60 2019.11.27. 23:49:38

@nagyfeszültség: nem a frei biznisze miatt kínozzák az állatokat.ha frei egy szem kávébabot sem venne akkor is kínoznák. De ne egyél semmilyen húst sem mert azokat az állatokat amiket a húsáért tenyésztik mind megölik a húsáért.Nagyon ronda szokás ugye?

nagyfeszültség 2019.11.28. 09:03:07

@imi60:

Drága Imre, szívemből szól: már nagyon régóta semmilyen állati eredetű ételt nem eszem. Nem csak állatvédelemből, de egészségügyi okokból sem. Neked is a figyelmedbe ajánlanék ezügyben egy nagyon inspiráló filmet: www.youtube.com/watch?v=bBBfe1AXqZY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1UiyVrzrSv7TdwreIE2rMtCbgDKnA1BUWHxPC_QhdI6mz32QD8Vv10X6s

nagyfeszültség 2019.11.28. 09:03:38

@imi60:

Drága Imre, szívemből szól: már nagyon régóta semmilyen állati eredetű ételt nem eszem. Nem csak állatvédelemből, de egészségügyi okokból sem. Neked is a figyelmedbe ajánlanék ezügyben egy nagyon inspiráló filmet: www.youtube.com/watch?v=bBBfe1AXqZY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1UiyVrzrSv7TdwreIE2rMtCbgDKnA1BUWHxPC_QhdI6mz32QD8Vv10X6s


süti beállítások módosítása