Állatgyilkosok közt egy európai

2015.03.23. 18:09 - vancat

Sokan, sokszor, sokat foglalkozunk a Magyar Országgyűlés munkájával, de rendkívül felületesen. Napirend előtti felszólalások, azonnali kérdések, interpellációk a slágerek, miközben egy bizottsági ülésen elhangzottak, a részletes vitákban kifejtett érvek vagy a napirend utáni felszólalások szinte tökéletesen visszhangtalanok, sőt meghallatlanok maradnak.

Én most ez utóbbiak közül szeretnék idemásolni egyet. Mert mondandója meggyőződésem szerint fontosabb Orbán állítólagos ügynökmúltjánál, Tállai András napirend előtti kérdésekre adott összes összefüggéstelen válaszánál és Szijjártó Péter különböző nyitásait (keleti, déli stb.) magyarázó külpolitikai eszmefuttatásainál együttvéve.

A napirend utáni felszólalás szerzője Kiss László óbudai szocialista képviselő, aki parlamenti viszonyok között rendkívül ritka gesztussal, érző emberként beszél azoknak az állatoknak a szenvedéseiről, akiket embernek bizonyosan nem nevezhető orvvadászok és illegális agancsgyűjtők kergetnek csapdába és gyilkolnak meg rettenetes kínzások után.

Azért is tartom fontosnak ennek a felszólalásnak a szó szerinti közlését, mert a nagyobb részt hobbiállatgyilkosokból (vagyis vadászokból) álló magyar országgyűlés képviselőinek döntő többségéből nyilvánvalóan semmilyen érzelmet nem vált ki egy állat halálra kínzása. Így nyílvánvalóan nem nekik, hanem a magyar társadalom érző, empatikus részének (remélem többségének) szólnak ezek a gondolatok.

Ráadásul, Kiss László felszólalása még az állatok szenvedése iránt közönyös szarháziaknak is tartogat(na) tanulságokat - ha elérné az ingerküszöbüket.

Kiss László egyébként nem először szerepel a Noemisszión. Rendszeres olvasóim talán emlékeznek, hogy ő vetette fel, hogy a budapesti egyes villamos vonalát megkellene hosszabbítani az esztergomi vasút óbudai megállójáig; ötlete be is került a következő évek jóváhagyott fejlesztési tervei közé.

Mindezektől függetlenül Kiss Lászlónak csak azt javaslom, hogy ne adja fel. Magára valamit is adó embernek ugyanis egy velejéig romlott világban is erkölcsi kötelessége jót tenni - vagy legalább arra javaslatot tenni.

Kiss László napirend utáni felszólalása a magyar Országgyűlésben:

"Több mint kétszázezren nézték meg és tízezrek osztották meg a legnépszerűbb videomegosztó oldal felvételét, amelyen szarvasok százai kelnek át a Somogy megyei Lábod melletti autóúton. A vadak egy jól belátható útszakaszon vonultak át, ezért nem történt baleset. Az eset körülményeit többen is vizsgálták.

A helybeliek hozzászokták már az utakon átkelő vadak látványához, de szakemberek szerint ezt a nem mindennapi vonulást illegális agancsgyűjtők okozhatták. Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. erdészeti szóvivője szerint jól kivehető, hogy valami elől futnak a szarvasok a menedéket nyújtó erdő irányába. Véleménye szerint a vadak száma sem hétköznapi, valószínűleg illegális agancsgyűjtők zavarásai miatt verődtek egyetlen hatalmas csordába az állatok.

A jelenség akár állatkínzásnak is minősíthető, mert a pihenőidejükben megzavart állatok legyengülhetnek, és így kisebb agancsot növesztenek. Hogy mi is történik itt valójában: AZ illegális gyűjtők december-április között szervezetten járják az erdőket, nem várják meg,míg a szarvasok elhulllajtják az aggancsaikat, hanem illegális agancsgyűjtők akár végkimerülésig üldözik, vagy csapdába csalják ezeket az állatokat. Gyakran olyan erővel futnak a megrémült állatok,hogy kidöntik a kerítéseket is. Gyakori az is, hogy „aggancsmagasságban” bowdeneket, vagy drótokat feszítenek ki, sokszor elképesztő sérüléseket okozva ezzel az állatoknak.

Miközben elképesztően barbár állatkínzást végeznek ezek a lelkiismeretlen állatkínzók, az anyagi haszon nem mondható jelentősnek – agancsonként 30-40 ezer forintért gyilkolnak meg, kínoznak meg állatokat.

Fontos megjegyezni, hogy a szarvasok hajszolása és az illegális agancsgyűjtés számos bűntett valósít meg. Mivel a hullott agancsok is a vadgazdálkodó tulajdonát képezik, ezért megvalósul a lopás büntette, ugyanakkor az állatkínzás büntette is. Sajnos a vad mozgás közben nem figyel a közúti járművekre, ezért a közlekedést is súlyosan veszélyezteti a vad űzése. Egy Óbudai kötődésű civil szervezet „Ne üss el” címmel mozgalmat indított azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az autósoknak is a hatóságoknak is tennie kell azért. hogy kevesebb állat pusztuljon el a közutakon. Azonban semmilyen autós nem lehet felkészülve, egy olyan közlekedési helyzetre, amely során halálra rémisztett szarvasok lepik el a közutakat. Minden fórumon fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az illegális szarvashajtás nemcsak barbárság, hanem állatkínzás is és súlyos közlekedési veszélyhelyzeteket is okoz."

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr947279787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.03.24. 09:14:55

Azzal a kérdéssel miért nem kívánunk foglalkozni, hogy Kis-Hazánkban alsó hangon a nagyvad létszám egy nullával nagyobb létszámban éldegél, mint amit a természet el tud tartani (ennek oka sok-összetevős), de röviden és tömören:
Minden rommá van rágva és minden púposra van szarva.

A rommá rágás és a púposra szarás egyenesági következménye, hogy milyen szinten sérül az erdő (és vonzáskörzete) önvédelmi, öngyógyító képessége.
Csak két apró, ámde annál súlyosabb példakör:
Milyen mértékben függ össze a vaddisznó létszám, a széttúrt talaj, a kiforgatott és felzabált vakond és cickány (hisz a disznónak kell a fehérje) és a talajbani kontrolláló/predátor szervezetek hiányában felszaporodó cserebogárpajor túlzott károsítása?
Ugyanez dettó a szarvas és őzlétszám, az agyonrágott cserjeszint, a fészkelési és költési biztonság hiánya és a lombrágó rovarok túltengése között?

A kérdés annyira valós és tisztán látható (több év tapasztalattal), hogy bárhol, ahol feltettem a kérdést, hogy ugyanmár, tán nem kéne kikutatni, nos azonnal mindenki elhallgatott.

Ugyanis jelenleg a mellékhaszonvétel gazdasági károsítása nagy ívben leszart a főhaszonvétel szempontjából, főleg ha amentén lobbizni lehet egyéb területeken.


süti beállítások módosítása