A Ladák visszatérése

2015.09.06. 19:57 - vancat

lada1.pngKalina, Granta, 4x4, 4x4 Urban, majd később Vesta és X-Ray. Ezek lesznek a Magyarországra (is) visszatérő Ladák típusnevei. A Nissan-Renault-Dacia csoporthoz tartozó márka erős önállósággal fejleszti és gyártja típusait, amelyek - első ránézésre - egytől egyig kifejezetten tetszetősek, praktikusak, sőt némelyik egészen harmonikus-sármos. Viszont kizárólag a 4x4 nevű típus az, amely alkalmas lehet a márkához fűződő nosztalgiák némelyikének felélesztésére.

A Ladához itthon is - köztudottan - nosztalgikus érzelmek sokasága kötődik, az autósporttól, a hátsókerékhajtáson át az év autójává is megválasztott FIAT 124-es utódjaként született "ezerkettes zsiga" igéző vonalaiig és bájos-kedves szocreál extráiig.

lada2.jpgSokan, sokféle okból várják szimpátiával-nosztalgiával vissza a Ladát, amelynek forgalmazása, Budapesten, Óbudán az Autóváros nevű cég újabb márkájaként indul novemberben.

Én is szimpátiával-nosztalgiával várom a Ladát - igaz, kicsit más jellegű okokból.

Ha hinni lehet a híreknek - és az új importőr tájékoztatásának - a Ladák már gyártási filozófiájukban elég jelentősen különbözni fognak a piacon kapható más márkák típusaitól. A legfontosabb két különbség abban látszik, hogy egyrészt a Ladánál kifejezett célul tűzték ki az erős, strapabíró, tartós és megbízható járművek gyártását. Másrészt - egyelőre - nem lesz része a kínálatnak dízelüzemű erőforrás.

lada4.jpgE kettőből következően környezetvédelmi szempontból - is - szimpatikus autók lesznek a posztmodern Ladák.

Annak ellenére is, hogy a - ma érvényben lévő, kizárólag széndioxidkibocsátás-alapú - környezetvédelmi normarendszer szerint nem tartoznak majd a leginkább zöld autók közé.

A két fentebb említett jellegzetességük - tartósság/megbízhatóság és dízelmentesség - miatt a szememben környezettudatos vásárlók számára is kifejezetten ajánlható márka érkezik vissza Magyarországra.

Ha pedig végre az ezügyben is legendásan pancser Európai Unió végre a valósághoz igazítja környezetvédelmi normarendszerét: szankcionálja a koromszennyezést és a néhány év után eldobhatóvá váló "tartós fogyasztási cikkeket" - nos, akkor a Lada új modelljei akár "hivatalosan" is a környezetbarát járművek listáinak élére ugorhatnak Európában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr47765490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xvb 2015.09.07. 21:41:21

Lada a környezetbarát autók listájának élén!

nagyfeszültség 2015.09.08. 08:20:12

@xvb:
Csodálkozol?
Tartós, nem dízel, egyszerű.
Ennyi a titka.

gigabursch 2015.09.09. 11:13:41

A cél szép és jó, de hogy ez meg is valósul-e? A fene se tudja...

Mindenesetre az állandó tákolás, legózás, stb... nekem már rég nem a világom...

xvb 2015.09.10. 12:20:36

Azért ez a kijelentés elég erős! De tényleg, a Toyota mennyit küzd a hibriddel, hogy környezetbarát legyen, erre jön a Lada, és máris elnyeri a No Emisszió Szponzor Környezetvédő Díjat!


süti beállítások módosítása