Miért hallgat a kormány az etanolról?

2011.08.23. 09:07 - vancat

Előfordult már önnel, kedves olvasó, hogy úgy érezte, egy politikus - különösen kormánypárti - úgy igazán a szívéből szól? Hát, velem se sokszor... Nemrégiben viszont igazán a szívembe zártam Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mondatait. Ezek így szóltak: "Magyarország olyan fenntartható, környezetbarát agrárpolitikára törekszik, amely biztosítja az élelmiszerellátást, egészséges élelmiszereket, és biztosítja azt is, hogy a vidéki tájak eltartóképessége megmaradjon. Ehhez meg kell őrizni a megfelelő választékot, az élelmiszerkínálat sokszínűségét."

Ennél szebbet, igazabbat rég hallottam. Ráadásul még azzal sem vádolhatjuk a minisztert, hogy e vízió megvalósulásáért ne tett volna meg - legalábbis hivatalba lépése óta időarányosan - egészen sok mindent. Igazából csak az nem világos, hogy miért titokban, suttyomban, magyarázat nélkül hoz meg a kormányzat a fent vázolt szimpatikus vízió megvalósításának érdekében fontos lépéseket?

Azt megértem, hogy ha mutyiznának, akkor sunyítanak. Az viszont teljességgel felfoghatatlan, hogy amikor helyesen és bátran döntenek, azt miért nem merik-akarják fel is vállalni. Itt van például a bioetanol múltkori jövedéki adóemelése. Olyan suttyomban döntöttek róla, mintha valami iszonyú disznóságot tennének, amit gyorsan, csendben le kell zavarni. Ennek pedig az lett a következménye, hogy elkezdtek terjedni a városi legendák, miszerint "csak a Molnak akartak kedvezni", "el akarják venni az emberektől a lehetőséget arra, hogy a maguk kezébe vegyék az energiaelőállítást" stb.

Ráadásul még a döntés után sem akadt egy miniszter - vagy legalább államtitkár - aki kiállt volna és elmagyarázza, hogy ha fenntartható mezőgazdaságot, környezetbarát agrárpolitikát, nagyobb arányú hazai terméket és abból megfelelő választékot, a magyar növényfajták sokféleségének megőrzését akarjuk, akkor nem támogathatjuk - többek között - alacsony jövedéki adószinttel néhány, egyébként jobbára nem is őshonos energianövény féktelen terjedését.

Nem ezt tették, hallgattak. Fazekas Sándor, Illés Zoltán és Matolcsy György is - hogy csak három, e tárgyban feltétlenül kompetens felsővezetőt említsek. Mindez pedig jócskán felerősítette a fent említett összeesküvés elméleteket. Olyannyira, hogy még itt a Noemisszión is többen lemolbérenceztek, csak azért, mert meggyőződésem: Magyarország és az itt élő komoly szaktudású emberek többre hivatottak annál, mint hogy - a harmadik világ legkiszolgáltatottabb banánköztársaságaihoz hasonlóan - etanol alapanyagok ültetvényterületévé és annak betanított bérmunkásaivá váljanak.

Szerintem nemhogy beszélni kellene az etanol termesztés-előállítás-szállítás-használat számos áttételes ökológiai- agrár- és energiapolitikai kárairól, de azt sem tartanám ördögtől valónak, ha - akár egy kis közpénzből - valamifajta felvilágosító kampányt szerveznének, ökologiai, agrár és közgazdász szakemberek bevonásával, akik közérthetően elmagyaráznák az etanol-előállítás és -használat tágabb összefüggéseit. A szolgálati Audi A8-asok néhány havi bérleti díjából egy ilyen etanolfelvilágosító kampányt simán meg lehet finanszírozni...

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr393172827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jassz 2011.08.23. 14:19:38

Ez most úgy hangzik, mintha végre lenne valami nagy bátran felvállalt jó megoldásunk valamire, közben pedig csak ismét lemaradunk és kimaradunk... Nagyon sokan megélhetnének energianövények termelésből. Főleg mivel a multik által nyomott árak miatt a "rendes" terményeket nem tudják eladni. Viszont az "okos és előrelátó" (MUHAHA) döntésnek köszönhetően ha eladni nem is de legalább fuvarozni drágább üzemanyaggal lehet majd.

marosy 2011.08.23. 14:36:59

"Igazából csak az nem világos, hogy miért titokban, suttyomban, magyarázat nélkül hoz meg a kormányzat a fent vázolt szimpatikus vízió megvalósításának érdekében fontos lépéseket? "

Ez így egy aljas hazugság. Ráadásul nem a kormányzat műve, hanem egy képviselő által indítványozott törvénymódosítás, amit meg is magyarázott az illető képviselő a Kosuth Rádióban.
Ráadásul a bioetanol gyártók is elmondhatták a véleményüket abban a műsorban.

dzsedi 2011.08.23. 14:43:59

a bioetanolal csak egyetlengy baj van, az hogy felénk takarmány kukoricából álítják elő, konkrétan az osztrák tulajdonban álló Hungarna Kft. szabadegyházán. így szépen felhajtja a kukorica árát, ami áttételesen megjelenik az élelmiszer árakban (drágább a takarmány a malocnak). nem véletlen hogy két három éve beharangozott három-négy nagy bioetanol beruházásból, semmi sem lett( talán a dunalmási jutott legtovább de még ő is fényévekre a termeléstől) egy idő után túl drágán jutnának kukoricához és nem érné meg termelni, amúgy a szabadegyházán megtermelt etanol igan negy hányda megy külföldre, és brutális több tíz miliárdos hasznot, hajt a tulajdonosoknak.

dzsedi 2011.08.23. 14:48:54

még egy gondolat, és átkötés a cukor árakra, miszerint az kedves uniós elvtársak a harmadik világ(bármi is legyen az) támogatása végett brazil cukrot vetetnek az unióval, így leépítve a cukortermelést pl.nálunk, csak azzal nem számoltak, hogy az okosok, hogy a cukornádból etanolt fognak csinálni, így piszkosul felhajtva az árakat, még egy gondolat az utolsó megmaradt magyarországi cukorgyár, szintén osztrák tulajdonba van, mégpedig ugyanaz a
tulaj mint szabadegyházi etnol gyárnak.

kolompár szmélgol 2011.08.23. 14:55:47

A repcet is Mo-n termesztik, amiböl külföldön jo kis biodizelt gyartanak...

dzsedi 2011.08.23. 15:00:09

@kolompár szmélgol:

lassan itthon is elkészül a növényolaj gyár a foktői dunaparton, már a sineket fektetik a gyárig, egyettlen szépséghibája van történetnek, hogy külföldi tulajdon az is.

Csak Norris 2011.08.23. 15:13:09

A németek közül ha megkérdezek 10Et hogy használna-e
E10-et, 8 azt mondja hogy nem. Pedig abban csak 10 Eth. van.
És akkor ők még nem is gondoltak a mezőgazdaságra, csak az autójukat sajnálják...

Tom és Jerry fan · http://www.tomesjerryfan.hu 2011.08.23. 15:16:05

Bioetanollal nem az a legnagyobb baj, hogy pont ugyanannyiba kerül, mint a benzin? (amennyivel kevesebbe kerül, annyival többet eszik belőle a kocsi, ergo 0-án vagy) Köszönhetően a benzin cégek mindenhova elérő lobbi kezének.

lvjtn (törölt) 2011.08.23. 15:17:02

@dzsedi: "a bioetanolal csak egyetlengy baj van, az hogy felénk takarmány kukoricából álítják elő ... így szépen felhajtja a kukorica árát"

ezt elmagyaráznád, miért oksági összefüggés. akármit akármiből állítanak elő, az árakat a kereslet és a kínálat határozza meg. amíg európában tömegével áll művelésen kívül föld, nem hinném, h a kínálat szűkös lenne, ne tudná a megnövekedő keresletet követni. másrészt a bioüzemanyag eladhatósága szempont: egy bizonyos ár fölött nem éri meg, ez a beszerzési árakat sem engedi csak úgy nőni

arról végképp csak halkan beszélve, hogy ha a sok zöldnáci nem a feketepestissel tekintené a gmo-t egyenértékűnek, pár évtizeden belül lazán lehetne akár talajtól függetlenül, hidroponikus rendszerben termeszteni kaját, üzemanyagot stb. de hát nyilván a minden fejlődés ellenes naiv pásztoridilli ökoromantikával kívánatosabb lesz, ha háború, járvány és éhínség csökkenti le a népességet eltartható szintre, semmint gmo meg bioüzemanyag...

laci_52 2011.08.23. 15:21:47

Lehet, hogy az energianövény-termelés most jó üzlet, de hosszútávon még feljebb hajtja az élelmiszerárakat,melyek már ma is nagyon magasak. Már így is nagy a szegénység az országban, kinek hiányzik az, hogy éhséglázadások és a londonihoz hasonló zavargások törjenek ki? Nem vagyunk messze ettől.

$pi$ 2011.08.23. 15:22:59

Akkor most nem értem, a bioetanol termelés ellehetetlenítése hogyan is kedvez a mezőgazdaságnak. Merthogy cukor, tehén már nincs, akkor ne legyen bioetanol sem, mert az környezetbarát?

Hogyan?

Bambulka 2011.08.23. 15:36:05

Nem léptek jót, hülyeséget csináltak. Ebben is.

dzsedi 2011.08.23. 15:39:13

@lvjtn: arra gondoltam, hogy ha minden kukiból etanol lesz, a sertéshúst nem ezerért hanem háromezeért fogják mérni, amit nem tudsz majd megvenni, tehát megszűnik a sertés tenyésztés, és párizsi sem lészen, konkrétan arra gondoltm, hogy cukornádból előálított ellen nincs kifogásom, mert takarmányként nem használatos. gmo az más tészta az okosok attól félnek hogy a ha nem is közvetlen de követett úton bekerül az emberek étrendjébe. malac megeszi a gémódósitott kukit, te meg a malacot.

dzsedi 2011.08.23. 15:42:51

@$pi$:

tévedsz nem lehetelenítik el a termelést, csak nem magyarországon fogják eladni a megtermel etanolt, hanem kiviszik, ugyanis kivitelnél nincs jövedéki adó amit le kell szúrkolni a magyar állambácsinak, kint ha üzemanyag lesz belőle meg megfizetik a szükséges adót, ha van rá, tehát ne érinti csak a magyar fogyasztást, amit vissza szándékoznak fogni számomra is érthetetlen okból kifolyólag, tudomásom szerint a E85-nek jobbak a károsanyag kibocsájtási arányai mint a benzinnek, tehát környezetberátabb.

balkon-úr 2011.08.23. 15:55:31

Biztosan igaza van a sok sötétzöldnek. Ahol nem termelnek, például bioetanol alapanyagot, ott magától szaporodik a parlagfű. Mert senki sem törődik az elhanyagolt területekkel.
Az mégiscsak sokkal hasznosabb, legalábbis a gyógyszergyáraknak, meg az áfa révén a költségvetésnek. Ja hogy sok százezren szenvednek, kit érdekel?

magyar bucó 2011.08.23. 15:55:53

@dzsedi: tudomásom szerint a E85-nek jobbak a károsanyag kibocsájtási arányai mint a benzinnek, tehát környezetberátabb.

Azért ez nem ilyen egyszerű.

$pi$ 2011.08.23. 15:58:07

@dzsedi: Jah, de akkor már egy piacot elveszítettek nem? Méghozzá a hazait, ami a legközelebb van. Rendben van, hogy talán nem teszi tönkre a termelést, de azért csak nem tesz jöt neki? Miért van erre szükség?

Csak Norris 2011.08.23. 16:04:31

Nem hiszem el hogy a sok barom még mindig az E85-ért rí.
Kipróbáltam -> SZAR
Tőlunk nyugatra meg nem hajlandók minden szemetet beletenni a kocsiba. Még E10-et sem mint feljebb írtam.
A biodiesel az más. Inkább erre haladnak.

Magyarokkal az a baj hogy hátrnyilazás óta nem tudnak rendesen ülni a lovon...

Muad\\\'Dib 2011.08.23. 16:16:25

@$pi$:
Környezetbarát, mi?
"...However, a recent study from the University of Minnesota reports that, in some regions of the country, the amount of water needed to produce this biofuel may actually take a large toll on the environment, offsetting the potential benefits of this new technology.
The researchers found that a surprisingly large amount of water might be required for growing and harvesting the plants from which bioethanol is derived.
This finding raises a new controversy about whether bioethanol is worth the impacts on our water resources. The study appears in the April 15 issue of the journal Environmental Science and Technology.
According to the study, states with high irrigation needs can take up to 2,100 gallons of water to produce one gallon of ethanol, derived from corn. These are mostly states with dry, warm climates and arid soils that require pumping in large quantities of water for irrigation. ..."

dzsedi 2011.08.23. 16:17:43

@Muad\\\'Dib:

én lenni ungarn nem érteni idegenül.

nagyfeszültség 2011.08.23. 16:18:25

@dzsedi:

A Glencor foktői gyárával és tulajdonosi körével elég sok baj van. Annál több már csak a helyi polgármesterrel, aki büntetett előéletű és jelenleg is eljárás folyik ellene.
Sajnos Semjén Zsolt egyelőre védi, de reméljük hamarosan oda kerül, ahová a hozzá hasonlók valók.

gatto nero 2011.08.23. 16:20:25

A bioetanol néhány szélhámos biznisze és néhány tízezer megtévesztett ember átmeneti kényszerkenyere. A kormány pedig valószínűleg azért nem vall színt, mert köztük is ott vannak az etanol lobbisták, így aztán egyensúlyoznak a tűrés-támogatás között.

nu pagagyí 2011.08.23. 16:21:24

@dzsedi:
Ha a bioetanol előállítás a "brutális" hasznot hajt, akkor
az fedezet nyújt olcsó takarmány kukorica behozatalára.
Ha pedig a takarmány kukorica fog hasznot hajtani, akkor
majd azt fogják termelni. A piac így működik, belekontárkodással csak veszteségeket termelünk saját magunknak.

Nem értem ezt a bioetanol elleni hőzöngést.

dzsedi 2011.08.23. 16:22:03

@nagyfeszültség:

konkréten a tulaj egy világviszonylatban is nagy multi, a polgármestert meg a képviselőtestület is szopatja, a beruházás meg így is úgy is meglesz, és Kalocsa környékének messze legnagyobb gyára lesz. ideje kicsitt megpörgetni a környéket, mert a módszerváltás óta csak bezárások voltak.

lvjtn (törölt) 2011.08.23. 16:22:34

@dzsedi: de nem lesz minden kukiból etanol, sőt, nemcsak kukoricából lesz etanol, sőt. a kukorica vagy bármely haszonnövény és etanol alapanyag termőterülete még növelhető mo-n és az eu-ban is, továbbá a etanol-alapanyagok felvásárlási árának erős korlátja, hogy a bioetanol alig olcsóbb már most is, mind a benzin, magasabb áron nem érné meg előállítani (egy olajárrobbanásig, persze)

a génmódosítás mint kérdés az, hogy az miért rossz? mikor a sok agyonnemesített gabonánknak már ma sincs semmi köze bármi szabadon termő növényhez, és seperc alatt lenyomná bármilyen más "vadon élő" növény, genetikailag annyira "korcs" a sok hibridizáció miatt. ehhez képest a gmo csak annyi, hogy több a labor benne. viszont egy lehetőség, hogy a terméshozamot, ellenállóképességet, szárazságtűrést növeljék, amivel a növekvő kereslet kielégíthető lenne. mert más út nincs. vagy a kínálatot kell növelni vmi új technológiával, vagy éhínség és háború csökkenti le a keresletet...

kolompár szmélgol 2011.08.23. 16:24:11

Naja, ebben igaza van Muad\\\'Dib -nak, vagy -nek mittomen, az elöallitas egyelöre mocskos draga, de majd eljön az idö amikor, megeri nagyobb mennyisegben gyartani, mint a köolajat kibanyaszni. Abbol is mocskos sok van meg Oroszorszagban, meg a tengerek alatt, csak most meg tul draga kibanyaszni.

Muad\\\'Dib 2011.08.23. 16:25:07

@nu pagagyí:
A teljesség igénye nélkül pl. ez vele a probléma:
"...Az OECD 2007-ben figyelmeztette a fejlődő világbeli kormányokat, hogy az etanol-termések szubvencionálása világszerte élelmiszerár-emelkedést indukálhat és károsíthatja az őshonos öko-szisztémákat...."
"...8209 és 52 372 négyzetkilométer közé tehető az új földterület, melyet igénybe kell venni az élelmiszergabona termesztéséhez, mert az etanol-növények kiszorítják a meglévő termőföldekről az élelmiszeripart.
7 százalékos etanol-aránnyal számolva 201 millió és 1092 milliárd tonna CO2-kibocsátást eredményez az etanolgyártás, ám a politikai szándék 9-11 százalék..."

dzsedi 2011.08.23. 16:27:29

@nu pagagyí:

az a baj hogy nincs olcsó takarmány. ha számokat akarszsz 2009-ben 2,7 2010-ben 17milliárd osztalékot fizetett ki a hungrana 2009 ben 69 miliárd 2010-ben 80 miliárdos árbevételre ez azért ölég jó ebből stagnál a 30miliárdos kivitel és a belső fogyasztás nőt(nyílván egyéb terméket is értékesít a cég nem ponos adatok) itt lesz az érdekesség ha melesznek az idei adatok kíváncsian várom, hogy módosulnak az arányok. és mégegyszer nem üzemegnyag gyártáshoz drága a kukorica, hanem malacot etetni.

rajnaig 2011.08.23. 16:30:55

Azért a nagy felvilágosító kampányba majd az is belekerülhet, hogy vajon a gazdák hány tonna felesleg kukoricát fognak elégetni azért, hogy magasan tarthassák az eladási árat, ha nő a kínálat?
A zöldek meg körülvehetik a máglyát és egymásbakapaszkodva énekelehetik a Kumbayát.

Egyébként nem akarom kiábrándítani a szerzőt, de az ötlet nem a Mezgazd és Vidékfejlesztési Minisztériumból származik, mégcsak nem is agrárszakember vetette fel. A tAz emelést a MOL igazgatótanácsának egyik jogásza, most fideszes országgyűlési képviselő, név szerint Aradszky András jegyzi. És ez nem legenda, utána lehet nézni.

dzsedi 2011.08.23. 16:31:35

@lvjtn:

idehaza csak kukoricából készítik. de valójában elég sok más növébny is megfelene a célra, de nálunk az a legnagyobb menyiségben beszerezhető és olcsóbb mint a búza, és egyéb gabona növények.

nagyfeszültség 2011.08.23. 16:33:11

@dzsedi:

Nem kétlem, amit írsz.
Én csak azt állítottam, hogy a foktői polgármester
büntetett előéletű - számos lap megírta.
És nem értem, hogy lehet büntetett előéletű embert
közpénz közelébe engedni.

Adrian Mole 2011.08.23. 16:34:30

@lvjtn:
"európában tömegével áll művelésen kívül föld"
Egyes EU tagállamokra részben igaz félinformáció. Művelésen kívül jelenthet pl. gyepesítést, egy éves pihentetést, nem élelmiszer célú (és egyéb, kvótákban nem megszabott) növénytermesztést is. Adott esetben energetikai céllal is.
Magyarországon viszont a szántók töredék százaléka nem művelt, itthon nem megoldás ezt emlegetni.

"ha a sok zöldnáci nem a feketepestissel tekintené a gmo-t egyenértékűnek, pár évtizeden belül lazán lehetne akár talajtól függetlenül, hidroponikus rendszerben termeszteni kaját"
A GMO-k ilyen összefüggésben nem játszanak, mert zárt termesztésükre más szabályok (enyhébbek) vonatkoznak, mint a szabadföldire. Szóval, ha látsz ebben fantáziát és megtérülési lehetőséget, vágj bele. Annyit hadd jegyezzek meg, hogy a jelenleg piacon lévő GMO-k termésátlaga nem predesztinálja őket ilyen rendszerben való használatra. Szóval ez egy jó nagy kapufa megjegyzés volt.

Elijah_Baley 2011.08.23. 16:36:11

hát igen, mekkora poén volt a bioetanol jövedéki adóját felnyomni, most a sok paraszt aki eddig energianövényt termelt, most rohan pityókával bevetni a felszabadult földjét.

Adrian Mole 2011.08.23. 16:39:29

@lvjtn:
"terméshozamot, ellenállóképességet, szárazságtűrést növeljék"
Majd, egyszer, a messzi jövőben, talán. Piacrakerülés előtt sincsenek ezek a fajták. Ami van, az nem ad nagyobb terméshozamot, nem ellenállóbb, nem tűri jobban a szárazságot. nem a génmódosítás a rossz önmagában, hanem a piacon lévő szortiment.

dzsedi 2011.08.23. 16:48:19

@nagyfeszültség:

nem tudom, hogy bütetett-e vagy nem, de ha igen valóban nincs keresnivalója a posztján. mindanozáltal az a gyár fontos a környéknek, és abban a gyárban egy fillér közpénz sincs.

nagyfeszültség 2011.08.23. 17:03:38

@dzsedi:

Akkor szerintem mindenben egyetértünk-:)

lvjtn (törölt) 2011.08.23. 17:19:33

@Adrian Mole: na ja, de nem is lesznek, ha be lesznek tiltva, a kutatásuk visszaszorítva. pedig adott esetben el tudom képzelni, hogy vacak talajon, kifejezetten bioüzemanyag céljára kifejlesszenek vmi növényt. jelen pillanatban a "vágj bele" javallatod ott bukik, h mo-n kitárcsázzák a gmo kukoricát, mintha pestises lenne. egyáltalán nem biztos, hogy ez megoldást jelent akár élelmiszer, akár üzemanyag szükséglet enyhítésére, de egy ötlet, amit a zöld szervezetek állami szervekkel és ilyen-olyan lobbikkal karöltve élből elvetnek

@dzsedi: a repcét csak tervezték mo-n ilyen célra?

Zozzancs · http://fitprogramokregivel.hu/c9 2011.08.23. 17:24:42

Ja, tuti igaza volt a honatyáknak, és svédek a norvégok meg az amcsik lükék, csak mi vagyunk helikopterek.

Bündnis 2011.08.23. 17:26:52

Persze hogy hallgat, érdekelt a MOL-ban, de nem érdekelt a bioetanolban..ennyire egyszerű. Minden politikusnak vannak MOL és OTP részvényei, mindegyiket megkeni a MOL meg az OTP, de ki keni meg őket az etanolosok közül???..na ki?:.

Bündnis 2011.08.23. 17:27:36

senki - ezért miért kellene csak úgy foglalkozniuk az etanollal...egyébként az is szar, ugyanúgy mint a kőolaj

ketyosz 2011.08.23. 17:38:30

Hát persze, hogy hülye mindenki a világban, csak mi vagyunk az okosok.
vancat, megint jó nagy baromságot írtál. Kellene már valami normális ember aki jegyezne egy igazi, komoly környezetvédelmi-zöld blogot...

dzsedi 2011.08.23. 17:50:13

@lvjtn:

a repce olajat ad, biodízel alapanyag, alkohol nem lesz belőle.

popocatepetl 2011.08.23. 17:51:34

@Bambulka: "Nem léptek jót, hülyeséget csináltak. Ebben is."

Köszönjük a tényekkel alátámasztott okos hozzászólást..

popocatepetl 2011.08.23. 17:53:06

@ketyosz: Kár, hogy nem lehet interneten pipázni, mert a fajtád szívesen megtenné bárkinek, csak az ne magyar legyen.

gatto nero 2011.08.23. 17:53:59

@Bündnis:

Hát Gyurcsányék biztos érdekeltek voltak az
etanolbizniszben és ahogy látom,
Budai Gyula sem igyekszik kivizsgálni az etanollal kapcsolatos ügyeiket, szóval Magosz-os korában valószinüleg ő is.
Vélhetően Semjén is, aki ennek a svájci-izraeli
Glencornak a kijáróembere és vélhetően az a
csúnya pocokarcú - nem tudom, hogy hívják fideszes, írónak csúfolt kulturálisbizottságelnök is, hiszen nagyon
erősen kardoskodott, hogy ne emeljék az etanol
jövedéki adóját.
És még az a több száz minisztériumi, hatósági ember,
akiről nem tudunk, mert láthatatlanok a
nyilvánosság előtt.

lvjtn (törölt) 2011.08.23. 17:55:11

@dzsedi: kösz! ennyiből a bioetanol és a biodízel közül tény, hogy utóbbi lényegesen nagyobb lehetőségekkel bír, több növényből is előállítható

dzsedi 2011.08.23. 18:01:31

@lvjtn:

gazdaságoan előállítható a kulcs szó, mert előállítani alkoholt sok mindenből lehet, csak keményítő és vagy cukor tartalom kérdése. például szilvából is elő lehet állítai, csak hát jobb helyeken azt megisszák :) érdekesség viszont, hogy a kukoríca csíra olaj is biodízel alapanyag ami ha jól tudom, a kukorícaából előállított etanol gyártás egyik mellékterméke.

dzsedi 2011.08.23. 18:03:00

@lvjtn:

biodízel meg bármely olajat adó növényből meg lehet csinálni repce, napraforgó, mogyoró de itt is a gazdaságosság dominál.

Zsola777 2011.08.23. 18:06:44

A bugonya, kukorica, paradicsom vajon őshonos növény?

Adrian Mole 2011.08.23. 18:48:48

@lvjtn:
Azt hiszem, félreértettél, nem lengett ki az iróniamétered.

"adott esetben el tudom képzelni, hogy vacak talajon, kifejezetten bioüzemanyag céljára kifejlesszenek vmi növényt"
Vannak ilyen próbálkozások, de nincs piacra bocsátás állapotában, a közelében sem nagyon. Erről pedig kizárólag a fejlesztő cég tehet, senki más. Mondom senki más.

OldStruggler 2011.08.23. 18:51:35

Adót emeltek, ezért hallgattak. Sztem pedig inkább adót kellett volna csökkenteni, hogy minél többen álljanak át az E85-re. Mert ez egy bonyolultabb ügy annál, mint, hogy akkor energianövényeket termelünk-e vagy élelmiszer-növényeket.
De nem ez a jövő alternatívája.
Még nagyobb csend van az LPG-üzem körül. Tkp. egy lepárlási melléktermék, de egyben egy környezetbarát gépjárműhajtóanyag. Ezt kellene még kedvezőbb áron adni! Ma már új autót is lehet venni vegyes (benzin/gáz) üzemmre alakítva.
Ezt járd körbe "noemisszió".

popocatepetl 2011.08.23. 20:16:43

@Bambulka: Ha a hivatkozott tanulmány alapján alakítottad ki sommás véleményedet, akkor valamit nem jól olvastál benne. Elemzi az élelmiszer- versus üzemanyag-növény dillemát, s nyitva hagyja a kérdést valamennyire, a javasolt megoldások pedig pont nem jók Magyarországra.

nagyfeszültség 2011.08.23. 20:17:01

@zweigelt:

Jogos!
Nem értem én sem miért akadályozzák a gázüzemű autózást. Olaszországban például fantasztikusan működik és sokkal ökobb, mint a benzin, a gázolaj vagy az
etanol...

Kopasz Szuzukis 2011.08.23. 20:19:05

A bioetanolnak vesznie kell. Nem azért, mert nem alternatívája a kőolajszármazékoknak, hanem azért, mert megint a farok csóválja meg az ebet. A megtermelt zöldtömegnek mintegy 10%-át alakítják több lépcsőben, költséges módszerekkel üzemanyaggá. És a sötétzöldekhez hasonló korlátoltsággal erőltetik a keményítő-alapú alkohol előállítást.
Pedig sokkal egyszerűbben lehet sokkal több energiahordozóhoz jutni. Egyik megoldás a metanizálás. A megtermelt zöld növénytömeget, ami bármi lehet: energiafű, len, kender, juta, napraforgó, akác, nyár, nyír, - aprítás után metánbacikkal lebontatva metán és széndioxid elegye nyerhető. Vizet hozzáadva kész is a szintézisgáz, amit a vegyipar jelenleg kőolajból állít elő, hogy etanolt, metanolt szintetizáljon.
A széndioxid leválasztása után a metán akár azonnal is használható hajtóanyagnak a dízeles gépjárművekben, némi átalakítással. Debrecen városa éveken keresztül használta a metánt az autóbuszok üzemeltetésére. Kevésbé voltak büdösek, mint a sima dízelek. Igaz, a mai "korszerű" common rail dízelek nem működnek metánnal, de a régebbiek igen.
Vagyis, ha körülnézünk akad még alternatívája a mai gépjárművek üzembentartására, kőolaj nélkül.

Ami meg a kőolajlobby által oly környezetszennyezőnek, veszélyesnek itélt bio-üzemanyagok károkozása közelébe sem jár a kőolaj veszélyeinek. Csak erről illik hallgatni ám!

ketyosz 2011.08.23. 20:36:29

@popocatepetl:
Ide figyelj te bohóc,

Az a baj, hogy - ahogy írod - a "magadfajta" amellett, hogy tájékozatlan és nem hozzáértő, olyan végtelenül hülye is, hogy nem tud a sorok között olvasni. Csak azt a tanulságot bírja levonni bármiből, amihez épp' kedve van.
Magyar vagyok, a hazám érdekeit nézem, védem. Itt arra gondoltam te majom, hogy ha a skandináv országok mellett olyan csöppnyi országok is mint Brazília, Kanada, USA - és hadd' ne soroljam tovább - jól ki tud jönni a bioetanol használatával, sőt további pl. környezetvédelmi eredményeket is el tud érni, akkor talán nekünk is sikerülhet, főleg, hogy lekötetlen szakirányú mezőgazdasági kapacitásaink vannak.
Ehhez persze az kellene, hogy a kormányzat ne gátat szabjon, hanem támogassa az ilyen kezdeményezéseket. Jelenleg az általad istenített kormányzati lépés egy dolog által motivált: Az adóbevétel maximalizálása által. Ezt ki is mondták így, szemtől-szemben.
Semmi köze nem volt az oknak és az okozatnak ahhoz, amit te, vagy cikket jegyző ide böfögött.
Az az álláspont, amiket a bioetanollal kapcsolatban támasztottatok féligazságok alapján képzett, korai bevezetési szakaszban és fölös mezőgazdasági kapacitások hiánya esetén állja csak meg a helyét! Ha a stílusotokat akarnám követni egyenesen azt mondanám, hogy ez az olajlobbi által szponzorált álláspont.
Az igazi probléma, amit valóban meg kellene oldani az pedig az, hogy - ellentétben az ipar legtöbb termelő/szártó szegmensével - a fermentálás épp', hogy nagy tételben nem gazdaságos a jelenlegi technológiával.
Jelenleg, ha belegondolsz akkor látod, hogy a helyzet emiatt épp' a sok kistermelőnek - ezáltal a helyi, MAGYAR vállalkozóknak - kedvezNE, ha a kormány is úgy akarná.
De nem.

No, ezt próbáld meg megemészteni, te magyarkodó tudatlan barom.

(A szerző fermentálóipari, de nem a bioetanol gyártásban dolgozó szakmérnök.)

magyar bucó 2011.08.23. 20:46:57

@ketyosz: "a fermentálás épp', hogy nagy tételben nem gazdaságos a jelenlegi technológiával"

Ezt kifejtenéd? Mert a józan észen kívül a tapasztalattal is ellentétes. Hatalmas gyárakban készül a sör, a finomszesz...

the cat 2011.08.23. 20:49:46

@ketyosz:

Attól még, hogy agresszívkedsz és bunkóskodsz
egyáltalán nem lettél meggyőzőbb.
Egyébként tök jellemző, hogy a bioetanol nagy
apologétái szinte mind hozzád hasonlóan tahón
és erőszakosan kommunikálnak.
Ilyenek vagytok ti etanol funok...

ketyosz 2011.08.23. 21:05:33

@the cat:
Ja, jó agresszív lettem, miután antimagyarnak kiáltott ki egy majom, aki nem is ismer, de azért emellett szopópályára is ítélt egyúttal. Nagyon belopózott a magyar stílusba, hogy a más véleményűeket alázni kell.

Csodálatos ezeknek - ha csak nem egy "ember" áll több fikanick mögött - a google-ból összeollózott okosságait olvasni.
Olyan ez, mikor a közelmúltban osztrák "állatvédők" által heccelt ostoba emberek majd' bedöntötték a magyar baromfiipart.
Nem néztek semmit, csak mentek a saját féligazságaik és ostobaságaik mentén. Annyi eszük nem volt, hogy annak utánajárjanak, ugyan kinek állhat az érdekében egy ilyen kampány.
Csak tapsolni tudok.
Szokták mondani, hogy "sötétzöldek". Azt kell mondjam, találó.

ketyosz 2011.08.23. 21:19:04

@magyar bucó:
Kicsit hosszú lenne itt nekifogni, de ha elolvasod a Kopasz Suzukist néhánnyal feljebb, akkor nagyjából érthető. Az előállítás meglehetősen bonyolult folyamat, aminek nagyon szigorú technológiai korlátai és szabályai is vannak. Ezek olyan kritériumokat szabnak, amik - olajalapú üzemanyagok szerinti - nagy mennyiségben nem teljesíthetők RENTÁBILISAN.
Az élelmiszer-ipari - konkrétan fogyasztási célú - felvetéseddel kapcsolatban pedig azt javaslom nézz meg néhány statisztikai összegzést a motorbenzinek és a teljes élelmiszer-ipari célú előállítás viszonylatában
A Kopasz Suzukisnak nagyjából igaza van a metánnal kapcsolatban is, de nem teljesen, mert azért az sem olyan egyszerű. Azt is írja, hogy a bioetanolnak törvényszerűen vesznie kell. Ebben viszont nagyot téved.

A fő baj az, hogy a legtöbb döntéshozó egyetlen helyettesítő termékben gondolkodik, pedig a lényeg a szinergia és az egyensúly. Nem gondolom - már csak az alkalmazott gépészeti és autóipari technológiák miatt sem - hogy egyetlen "vietnami balzsam" előállítására kellene törekedni.
Verseny és a valamit-valamiért elve.

A végére pedig egy kis politika: Azt/azokat akik hagyták a magyar cukoripart (és még mi sok egyebet) veszni hagyni, sőt tönkretenni agyon kellene ütni. Ehhez ugyanis az EU-nak sok köze nem volt, csak szépen rákenték ezt aaa... khmmm... Azt.
Ennek komoly pénzekre váltható okai voltak, amik olyan zsebekbe vándoroltak, akiket ma "politikai és gazdasági elit" meg "oligarcha" jelzőkkel illetünk.

Lehet magyarkodni: Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
Birkák.

magyar bucó 2011.08.23. 21:49:14

@ketyosz: Finoman szólva nem győztél meg. Egyetlen érvet sem hoztál fel az állításod mellett, ezért továbbra is meggyőződésem, hogy alkoholt (nem minőségi szeszesitalt!) is csak nagyban éri meg gyártani. Messze nem a hazai kisvállalkozások pályája.

popocatepetl 2011.08.24. 13:54:40

@ketyosz: Azért kiáltottalak ki annak, mert az is vagy, egy antimagyar seggfej. Sőt, magyarfóbiás tetűhintás, nagyképű, félreinformált, de nagyon öntudatos senkiházi.

ketyosz 2011.08.24. 14:42:38

@popocatepetl:

Olyan szívesen megkérdeném, hogy ugyan mi a jó anyádért lennék "antimagyar", mikor épp' hogy a magyar termelőt védem?!
De mivel úriember vagyok, csak legyintek a magadfajtára: Így van. Nem is látom veled értelmét vitatkozni.

ketyosz 2011.08.24. 14:47:00

@the cat:
No most még le is zsidózott ez a majom. Azért kíváncsi lennék, hogy ugyan honnan veszi ezt és az ehhez hasonlókat. Ehhez legyen szavad!
És még én vagyok a "tahón és erőszakosan kommunikáló etanol fun"...
:D

De sötét van zöldéknél, de nagyon sötét...
A jó Isten védje meg a környezetet, mert bennetek, "zöldekben" nem sok fantázia és tehetség van.

Amennyiben ez rád nem vonatkozik, ne vedd magadra!)


süti beállítások módosítása