Ökopolitika: kukázva

2011.11.14. 08:23 - vancat

Ökológiai, környezetpolitikai, természetvédelmi szempontból - vagy ahogy mostanában mondják - fenntarthatófejlődés-ügyileg kezd tökéletesen vállalhatatlanná, erkölcstelenné, szégyenteljessé silányulni az Orbán-kormány. De kérem, ha lehet, ennek annyira ne örüljön senki, még azok sem, akik mostanában - egészen más vélt, vagy valós okokból, de utcára vonultak/vonulnak a Fidesz ellen. Ugyanis nagyon-nagyon elkeserítő, rossz hír ez.

Az Orbán-kormány ugyanis környezetvédelmi szempontból tökéletesen vállalhatatlan, erkölcstelen és szégyenteljes kormányok után került nagy többséggel hatalomra Magyarországon. Hiába mondta néhai Antall József nem sokkal a rendszerváltozás után az MDF egyik országos gyűlésén, hogy "csak olyan piacgazdaságot építhetünk, amelyik kíméli a környezetet", már az ő kormányában is szélhámos, dilettáns, korrupt emberek kezébe került a környezetvédelem, és - egyfajta megkövesedett tradícióként - ez mindmáig élő hagyomány maradt. Antall, Boross, Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai alatt a három tulajdonság közül (szélhámos, dilettáns, korrupt) legalább kettővel (talán a hirtelen elhunyt Gyurkó János kivételével) minden kormány környezetvédemért felelős vezetője rendelkezett.

A bohóc Keresztes K. Sándortól, a szíve szerint dél körül kelő, szűziesen mosolygó Fodor Gabikán, a botrányt botrányra halmozó Pepó Pálon át az utolsó erejével még magának "környezetbarát" húszmilliós luxusautót rendelő Szabó Imréig igazán válogatott csapat vetett véget annak az illúziónknak, hogy a rendszerváltás után Magyarországon a környezetet tisztelő modernizáció valósulhat meg.

Ennek a történelmi tehernek a fényében azt hiszem, bárkinek megbocsátható, ha igenis bízott abban, hogy egy - saját bevallása szerint - merőben új, merőben más értékeket képviselő kormány, ha nem is kifejezett zöldpolitikát, de szakmailag tisztes, politikailag tisztességes zöldprogramot valósít meg majd. Különösen annak fényében, hogy a "magyarok önrendelkezésének visszaállításával", múltunk, tradícióink tiszteletével igazán egybecsengene természeti értékeink, erőforrásaink védelme, megbecsülése.

Mi történt ezzel szemben, a teljesség igénye nélkül? A nyugalom megzavarására alkalmas állítások következnek. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hazai és külföldi vadásztársai nyugodt öldöklésének érdekében szabályosan kinyírta a kormányzatból a magyar természetvédelem - egyébként nemzetközi hírű - élő lelkiismeretét, Rodics Katalin biológus-etológus-ökológust, aki szabályok között akarta tartani az irtózatos pusztítást végző vadászlobbi magyarországi tevékenységét. Semjén ráadásul nem csupán egy a kormányzati hatalmával erőszakosan visszaélő erkölcstelen vadász, de a vadászattal kapcsolatos kapcsolatrendszere - ne felejtsük, Hagyótól Zdeborszkyn át Kovács Bence Jánosig számos kétes hírű politikus, üzletember tagja ennek a zárt, informális közösségnek - is igen aggasztó lehet, nemcsak ökológiai, de akár nemzetbiztonsági szempontból is.

De eleve, ma tisztességes, magát komolyan vevő állam sokkal inkább a lehető legszigorúbb szabályok közé szorítja a vadászatot. Normális helyeken elképzelhetetlen, hogy a kormányzat formailag második embere a kijárófiúja legyen ennek a nagyon nagy részben megvetés tárgyát képező, gyilkos sport öldöklési lehetőséget, de gyakran politikai kapcsolatokat és kormányzati protekciót is igénylő rajongóinak.

Ne felejtsük el, hogy fontos pozíciót tölt be az Orbán-kormányban Dr. Illés Zoltán, akiről sok minden elmondható, de egy tény: hazánk egyik legjobban felkészült, legalaposabb és legszélesebb körű szakismeretekkel rendelkező hivatásos környezetvédője. Okkal, joggal várhattunk volna tőle - minimum - alapos, tisztességes, széleskörű politikai, államigazgatási környezetvédelmi munkát. Illés sajnos mára politikai, szakmai, erkölcsi értelemben megszűnt létezni. A Fideszben lenézik, szánják, megmosolyogják, hiszen közelről látják piti kis nőügyleteit, tökéletetes szakmai-emberi súlytalanságát, magára vett túlteljesítő szolgalelkűségét.

Mivel a Noemisszió nem egy bulvármédium, engedjék meg, hogy intim, de szánalmas részletekkel ne szolgáljak. Inkább csak arra emlékeztessek: Illés a Fidesz hatalomra kerülése esetére - pártja nevében - például ügydöntő népszavazást ígért Paks bővítése ügyében. Az Orbán-kormány pedig - hatalomra kerülése előtt és után is - elszámoltatást ígért. Ha lenne elszámoltatás, bizonyosan nem úszhatta volna meg Medgyessy a vízparti telekvásárlást a Balatonon, csak hát ő, mint hírlik, mind a mai napig üzletelget kormánykörökkel.

Csak emlékeztetőül: a szavakkal kissé bizonytalanul bánó, egykor titkosügynökként is szolgált egykori miniszterelnök éppen akkoriban szerezte Balaton-parti telkét az időközben kurtán-furcsán lelépett SCD Group nevű cégtől, amikor egyébként - éppen környezetvédelmi okokból - elkezdték visszaszorítani a partot lenyúló telektulajdonosok önkényes partfoglalásait.

Szintén a haja szála sem görbült a már említett Kovács Bence Jánosnak és a körülötte legyeskedő, neki lobbizó politikusoknak (Újhelyi, Suchman stb.), pedig a Balatonring nevű motorversenypálya felépítésének ürügyén - nemcsak a környezetvédők, de autó- és motorsportban járatos szakemberek szerint is - jó néhány milliárddal megpróbálta átbaszarintani a magyar államot és annak adófizetőit. Amit pedig Sávolyon maga után hagyott ez a többszörösen büntetett előéletű egykori amatőr pornószínész, nos, az kimeríti az ökológiai bűncselekmények összes minősített esetét.

Hasonló megdöbbentő fejlemény, hogy a magyar kamionosmilliárdosokat képviselő Wáberer György egy rövid násztánc után mára sikeresen egybekelt az Orbán-kormányzat fontos döntéshozóival, és annyira szenvedélyesen igyekeznek kiszolgálni üzleti igényeit, hogy az ő és fuvarozótársainak profitja érdekében a hazai vasúti és folyami teherszállítást is hajlandóak hazavágni. De nem tud annyi kamionok által okozott borzalmas halálos baleset történni, hogy tágítsanak a láthatóan Wábererék álta kijelölt öngyilkos közlekedéspolitika útjáról. Wábererék informális kormányzati hatalma immáron kifejezetten aggasztó, és a nekik adott gázolajár- és útdíjkedvezmények egészen vérlázító, felfoghatatlan igazságtalanságok. Mindezek következménye pedig nemcsak az ő mérhetetlen gazdagságuk, de egy a fenntartható fejlődés alapvető elveivel is tökéletesen ellentétes, torz, kamionalapú, közútiszállítás-centrikus koszos gazdaság lett.

Még egy gondolat erejéig az elszámoltatásnál maradva: számomra sokkal kisebb jelentősége van annak, hogy a láthatóan klinikai tüneteket produkáló Gyurcsány Ferenc börtönbe kerül vagy nem, mint annak: a kaszinóberuházástól megmentett Velencei tavat mikor minősítik végre különösen védett ökoszisztémává, megakadályozva, hogy egy újabb - ne adja Isten, esetleg "fideszes Gyurcsány" - újabb eszelős beruházásötlettel álljon elő.

Nem egy ilyen, a Sukoró-környéki tópart örökös természeti védelemének kimondása lenne Gyurcsány bűneivel szemben a leghatékonyabb hosszútávú ellenszer? Mégsincs szó ilyesmiről. Sőt. Az L. Simon László fideszes képviselő által erőteljesen menedzselt "Velence kapuja" projekt - kicsiben persze - kísértetiesen hasonlít Gyurcsányék korábbi eszelős természetpusztító, gátlástalan, tájidegen elképzeléseihez.

Orbán kormányát lépten-nyomon azzal gyalázzák, hogy nacionalista, nemzeti protekcionista. Sajnos, a fentebb említett példák némelyike arra elég meeggyőző bizonyítékul szolgál, hogy ez nem így van. Hiszen hogyan is lehetne nacionalista az a kormány, amely tétlenül nézi, hogy olasz vadászok napi-heti rendszerességgel védett madarak ezreit pusztítsák és csempésszék haza Magyarországról? Mindezt csak azért, mert van egy olyan tagja a magyar kormánynak, amelyik gátlástalanul lobbizik a szabad vadászatért.

Hogyan lehetne nacionalista az a kormány, amely tétlenül szemléli, hogy lassan Európa legnagyobb átmenő kamionforgalma zúduljon ránk, embert, utat, házat, levegőt nem kímélve? Csak azért, mert van egy gátlástalan magyar milliárdos fuvarozó, aki erőszakosan kilobbizta magának (is) ezeket a feltételeket.

A fent említett példák természetesen a teljesség igénye nélküliek. Még több száz esetet, ügyet disznóságot lehetne itt felsorolni annak alátámasztására, hogy sajnos itt valami ismét nagyon elbaszódott. Nemcsak a környezetpolitikában, de úgy általában morálisan is. Ha tehetik, tegyék, meg, sorolják önök is, amiről tudnak. Hátha ezeken az állapotokon még lehet változtatni. Hátha csak pillanatnyi taktikai és nem stratégiai szövetségek köttettek az Orbán-kormány bennfentesei és a legkörnyezetpusztítóbb magyarok között.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr803375921

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Orbán-kormányt leírták külföldön 2011.11.14. 09:11:55

Egyre több jel mutatja, hogy a külföldi hatalmak, Washingtontól a nehezebben körülírható, ám nem kevésbé befolyásos pénzpiacokig végleg leírták az Orbán-kormányt....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyfeszültség 2011.11.14. 09:17:17

Akkor én még megtoldanám egy példával a fentieket: Vitézy Dávid, aki igen hozzáértő és elvszerű tömegközlekedési szakértőként indult, ma BKK vezérként nagy ívben szarik arra az egyesületre (VEKE) ahonnan jött és szégyen szemben szolgálati kocsival, sofőrrel és tanácsadóval mászkál Budapesten.
Borzalom...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.14. 09:46:34

"környezetet tisztelő modernizáció valósulhat meg."

Miért valósulna meg? A mi társadalmunk bármiféle modernizációt zsigerből ellenez. Miért pont a környezetvédelem területén nőne fel a kor színvonalára?

"Ne felejtsük el, hogy fontos pozíciót tölt be az Orbán-kormányban Dr. Illés Zoltán, akiről sok minden elmondható, de egy tény: hazánk egyik legjobban felkészült, legalaposabb és legszélesebb körű szakismeretekkel rendelkező hivatásos környezetvédője."

Isten segítsen meg minket, szegény kis országom, akinek ő a legjobban felkészült hivatásos környezetvédője! Egy olyan ember, aki erőműbe be sem teszi a lábát, hogyan érthetne az energetikához???

KenSentMe 2011.11.14. 09:51:58

Azért abban van valami gyönyörű, hogy a cikk nagy része arra épül, hogy ki kel délben, kinek vannak nőügyletei, ki pornószínész, ki titkosügynök, ki az, akinek a hivatalában a szolgálati autó a legnagyobb öröme .. jó, értem én be kell bizonyítani, hogy a környezetvédő ember tökéletes és szellemileg felsőbbendű, míg mindenki más morálisan és erkölcsileg is alantas, és csak saját fogyatékossága miatt rohadt köcsög környezetpusztító. Fontos, hogy ez az üzenet eljuson a kisgyerekekhez.

Mindenesetre én akkor sem szeretem az ehhez hasonló mocskolódást (mindig eszembe jut a "mielőtt nekiállsz másokra mutogatni, azért nézd meg jó alaposan hogy tiszta-e a kezed" bölcsesség), tudomásul kell venni, hogy a világot nem szent életű emberek vezetik általában, már csak azért sem, mert ők éppen szegénygyerekeket tanítanak olvasni Indiában és Brazíliában missziós munkában, meg leprásokról gondoskodnak.

nagyfeszültség 2011.11.14. 10:01:07

@VRbagoly:

Azért a szent élető és a mérhetetlenül cinikus, korrupt, ostoba, szűklátókörő között van középút.
Én bőven megelégednék valahol Teréz Anya és Semjén között félúton egy normális tisztes kormánnyal, aki odafigyel a környeezet és a természet lehetőség szerinti védelmére és nem üzletel bűnözőkkel.
Túl nagy kívánság?

Izo 2011.11.14. 10:10:52

Kedves vancat, küldjek neked egy Xanaxot?

gatto nero 2011.11.14. 10:20:40

@VRbagoly:

Már ne haragudj, de az, hogy Kovács Bence János - aki nem csak szar pornószínész volt, de ügyetlen, pitlák csaló és sikkasztó is - kis híján lenyúlja a magyar államot kb 5 milliárdra és ennek semmi következménye ne legyen...
Hogy Illés sokkal inkább eel van foglalva
Hassay Zsófia pezstrálásával (meg pofánfágásával) mint a valódi, hatékony államigazgatási-környezetvédelmi munkával, hogy kiderül: kolontáron is az ő kurvája adta ki a vörösiszaptároló környezetvédelmi engedélyét.
Hogy Semjén atomerőműlobbistákkal, mszp-s bűnözőkkel vadászgat és lényegében fedezi az olasz vadászbűnözők aljas állatírtását és csempészetét.
Nos, én ezt nem mocskolódásnak, hanem egy rettenese helyzetnek tartom és igazán elképesztőnek leginkább azt, hogy mindez szinte sehol nem kap nyílvánosságot.
Azt pedig, hogy a kamionlobbi mit művel a háttérben és miként befolyásolja a kormányzati döntéshozatalt,
leginkább szerintem az ügyéségnek
kellene megvizsgálnia.

the cat 2011.11.14. 10:25:42

@Izo:

Szerintem nem a szerzőnek kellene xanax, hanem azoknak a magyar adófizetőknek, akiknek a pénzén ez a vicsaft zajlik. Az újságíróknak pedih kavonto, mert úgy tűnik rohadt gyorsan, szinte napok alatt elfelejtenek mindeen botrányt.
zért történhet sok ilyen és ehhez hasonló disznóság.

svájci néger 2011.11.14. 10:26:54

adalék:
Hármashatár-hegy. Valaha (tavaly elött még az) természetvédelmi terület; ma új házak, és még építés alatt állók sorakoznak a Fenyôgyöngye után. Fent a csúcson, valaha (még tavaly is) Rekettyés büfé és kiránduló célpont; ma sorompó, ôrbódé, magánút.

Globetrotter2014 2011.11.14. 10:38:26

"Noemisszió nem egy bulvármédium". De sajna pont az. Hűzöngő és idegsesítő cikkeket publikálnak rajta, és az agresszív hangnemnek sem sikerül elterelni a figyelmet a hozzá nem értésről.

Mindazonátlal a demokratikus kontrollnak része hogy ilyen cikkek jelenjenek meg, és ha egy poltikus a környezetvédők lábára lép annak legyen visszhagja. Ezért én pl érdeklődéssel olvastam végig.

A vadászatról pedig annyit, hogy nehezen védhető. érdekes hogy normális kultúrákban ez megoldható lyan sportokkal amik nem ennyire egyoldalúak és neccesek, és a poltikusoknak eljut az agyukig, hjogy ezzel a "hobbival" komoly szavazatokat veszíthetnek. tehát vadászakot vagy szado mazo klubbos tagságot, esetleg laternatív nem irányultságot nem reklámoznak, mégha hódolnak is neki.

Medgar 2011.11.14. 10:43:21

elérkezett az a pillantat amikor majdnem teljesen egyetértek a posztolóval (Paksot kivéve)

gatto nero 2011.11.14. 11:19:56

@Medx:

Szerintm ha pakspárti vagy akkor is egyetérthetsz azzal, hogy igenis legyen a bővítéséről népszavazás - ha már telipofával megígérték...

midnight coder 2011.11.14. 11:28:32

Minden környezetvédőt és állatvédőt be kellene tenni egy rakás emberevő tigris közé, hogy ezáltal segíthessék a veszélyezetett állatfajok fennmaradását.

Én ugyan soha nem vadásztam, nem is fogok, de elég érdekesnek tartom az ezzel kapcsolatos hisztit. Mintha nem mindegy lenne annak az állatnak hogy egy vadász lövi-e le, vagy valamelyik kedves hobbiállattartó még kedvesebb kutyuskája tépi-e szét élve. Amúgy valóban nem mindegy - a vadászat lényegesen humánusabb vég az állat számára.

Aztán azon is el lehetne filózni, hogy Pl. egy oroszlán hogyan végez a bivallyal vagy más nagy testű élőlénnyel. Nos, nem szép látvány. Ahogy az sem, ahogy a lelkes környezetvédők által visszatelepített farkasok végeznek a nagyobb testű áldozatukkal. Bizony, azt is élve tépik szét. Ezek szerint a humánus állatvédőknek kutya kötelességük lenne kiiratani az összes ragadozót, hiszen milyen sok növényevő milyen kegyetlen véget ér a tevékenységük következtében.

Sőt, mivel így vagy úgy, de minden élőlény eltávozik egyszer a világból, ezt megelőzendő egy igazi állat és környezetvédőnek a legfontosabb hogy felrobbantsa a bolygót. Ha ugyanis ezt már a dinoszauruszok korában megtette volna valaki, akkor hány élőlény halálát lehetett volna megspórolni ? De még ma sem késő - ha felrobbantod a bolygót, akkor az ükunokádnak biztosan nem kell meghalnia - mivel meg sem születik. :-)

midnight coder 2011.11.14. 11:30:58

@gatto nero: Ja. Tényleg nagyon hasznos lenne egy ilyen népszavazás. A 8 elemis Jucika néni nyilván éppúgy fel tudja mérni az atomerőmű építésével kapcsolatos környezeti veszélyeket, illetve az alternatívák árát és az általuk képviselt kockázatokat mint az Akadémia elnöke. Vagy nem ? Esetleg a Jucika néni az alapján tájékozódik, amit a Barátok közt-ben a Miklós nyilatkozik ? És Miklós meg azt mondja, amit a legtöbbet fizető lobby a szájába ad ? Ugyan már, demokrácia rulez.

gatto nero 2011.11.14. 11:33:33

A "hiszti" tárgya nem maga a vadászat, hanem annak módszerei, szereplői és a körülötte zajló illegális politikai lobbitevékenység.
Meg az, hogy amíg az emberek közül sokszázezren a túlélésért küzdenek, ezek vadászgatnak jódolgukban, ahelyett, hogy kormányoznának.

the cat 2011.11.14. 11:38:33

@midnight coder:

Amit ez az oligofrén tekintetű puhatestű Semjén műveel az nem vadászat, hanem off roadozással egybekötött piálás és előre bekészített állatok legyilkolászása.
De ez nem csak Semjénre áll: a zsírdisznó Erős János, Hagyó és még sokan mások ugyanezt teszik -
hogy lőnék ki egymást az állatok helyett....

gatto nero 2011.11.14. 11:40:34

@midnight coder:

Ok. Megértettem.
De akkor nem kell ezt ígérni.
Nem kell hazudni és becsapni senkit.

midnight coder 2011.11.14. 11:42:51

@gatto nero: Nem lehet hogy ez puszta irigység ? Illetve az a jó kis emberi tulajdonság, hogy a saját értékrendemet akarom ráerőltetni mindenkire mindenáron ?

nagyfeszültség 2011.11.14. 11:56:30

@TrueY:

Hidd el, Illés felkészült ember, ökológiai és műszaki szempontból egyaránt. Ezt kár vitatni.
Ezzel szemben sajnos egy magánéleti problémákkal
küzdő, nőverő, szánalmas, ideggyenge alak, aki mára vélhetően hatalommániássá és zsarolhatóvá is vált.
Elég baj ez mindazoknak, akik úgy vélték: személyében egy elkötelezett szakember kezébe kerül a környezetpolitika Magyarországon.

mement 2011.11.14. 12:01:24

@midnight coder: tehat szarjunk egy egesz orszag velemenyere nagyivben, mert lesznek olyan velemenyek ami _szerinted_ nem megalapozott, es nem arra mutat amit te kivanatosnak tartasz?

Medgar 2011.11.14. 12:55:08

@gatto nero: pakspárti vagyok, pont ezért nem támogatom a népszavazást. Ilyen dolgokról a szakmának kellene döntenie, nem a politikának. (A szakmába beleértem a környezetvédelmi szakembereket is.)

Lásd Németo., ahol politikai okból állították le az atomerőműveket, de lelkesen veszik a franciáktól az atomáramot.

Mo. energia kiszolgáltatottságát csökkenteni kell, nem növelni.

teddybear01 2011.11.14. 15:16:56

Én is Paks-párti vagyok, és éppen ezért nem tekintem a szokásos méregzöld propagandát normálisnak. Azt el kell ismernem, hogy viszont a propagandához értenek. Felheccelni viszont sokkal könnyebb egy tömeget, mint bevallani, hogy ha az álláspontjuk győz, akkor áramszünetek lesznek, és legalább háromszoros árat kell ezentúl fizetni a villanyszámlába.

Sajnos az amúgy teljesen normális természet-védelmi célkitűzéseiket elhomályosítja a teljes körű technikai és biológiai tudatlanságuk. Sajnos, amíg zsigerből csak annyit tudnak üvölteni, hogy az atomerőmű rossz, meg hogy Csernobil és Fukushima, addig nem lehet őket körültekintő és komoly embereknek tekinteni.

Azonkívül egyre terjed az a nézet Európában, hogy a legtöbb zöld szervezet komoly pénzeket kap a propagandájukra a különböző hagyományos hőerőműveket működtető vállalkozásoktól, egészen nyíltan, vagy leplezve. Erről sem hallottam még nyilatkozni egyetlen Greenpeace vezetőt sem.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.14. 21:20:12

@nagyfeszültség: Nem hiszem el! :)
Olyan ember, aki fél bemenni egy erőműbe (pedig több helyre is invitálták), mennyire lehet felkészült?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.15. 15:18:07

@nagyfeszültség: Illés felkészültségéről kialakult képet szeretném satírozgatni egy picit:
hvg.hu/hvgfriss/2011.45/201145_hiszteriakeltes_vorosiszapugyben_nyakig_a_k

"Gerencsérnek már 1999-ben is távoznia kellett posztjáról, ugyancsak – az akkor az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságát elnöklő – Illés nyomására. Ő már e minőségében is kifogásolta a tatai cég tevékenységét, meggyanúsítva, hogy ezer tonna galvániszapot illegálisan helyezett el. Az ez ügyben elrendelt nyomozás során Illés útmutatására feltörték a Hungalu egykori tatabányai üzemcsarnokának a világháború óta érintetlen betonját, csakhogy ott semmiféle galvániszap nem volt."

Hihi...

Vaandor 2011.11.18. 23:15:20

"fenntarthatófejlődés-ügyileg kezd tökéletesen vállalhatatlanná, erkölcstelenné, szégyenteljessé silányulni az Orbán-kormány."

Ja, meg minden egyéb ügyileg is. Újabban már önmaga számára is.

Nem, nem örülök. Nincs minek.


süti beállítások módosítása