Orbán Viktor, az ösztönös zöld

2011.12.01. 12:58 - vancat

Sajnos Orbán Viktor miniszterelnököt - mostani és előző kormányzása is bizonyítja - nem igazán hatják át a zöld gondolatok. Mindez persze még nem bűn, csak azért kellemetlen, mert stábjába nem választ - legalább néhány - olyan embert, akik helyette, az ő nevében is, tudatosan képviselnék a legkülönbözőbb ügyekben, vitákban, törvényjavaslatokban a zöld gondolatokat. Másrészről, ezért fordulhat elő, hogy akár tudtán és akaratán kívül is hatalomközelbe kerülhetnek olyan ökobűnözők, akik nem is olyan lassan, mint amilyen biztosan minden konzervatív környezetvédőt eltántorítanak attól, hogy a Fideszre szavazzon. (Köztudott, hogy csak úgy hemzseg az atom, vadász, etanol és közúti fuvarozólobbistáktól a kormány környéke, de néha ezeket az embereket nem is olyan egyszerű észrevenni, mert megtévesztésül mondanak azért szépeket, zöldeket is.)

Mindenesetre a miniszterelnök az utóbbi napokban már másodszor cáfolt rá abszolút zöldmentes imázsára, nem kis reményeket ébresztve a természet védőiben. Először azzal keltett igazi meglepetést, hogy - az atomlobbi által tökéletesen felkészített frakcióival szemben is - megszavazta: a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (KNPA) kiadásait teljes egészében a Paksi Atomerőmű befizetései fedezzék, vagyis ne az adófizetők pénzéből "kutassák" a tökéletes zsákutcának bizonyult atomenergia kutatásokat, hanem finanszírozza azt teljes egészében maga az atomerőmű - ha akarja. (Legfeljebb majd egy kicsivel kevesebb politikust visz "szakmai" utazásokra)

A környezetvédő szervezet által megfogalmazott és Jávor Benedek által benyújtott módosító javaslat végül csúfosan elvérzett: Orbán miniszterelnök úr súlyos és megalázó kisebbségben maradt saját - és a parlament összes többi - atomlobbistájával szemben is. Reméljük - éles és csavaros eszű emberként - azért elgondolkodott egy kicsit: mi motiválhatta ezt a sok-sok egymással szinte semmiben egyet nem értő képviselőt, hogy ilyen, akár vele szemben is felálló egységben segítsék a Paksi Atomerőművet...

De ezzel még nem ért véget Orbán Viktor zöld hete. A minap azzal állt elő: ne büntessék azokat, akik néhány pohár ital elfogyasztása után kerékpárra ülnek. A sofőrrel járó, vagy sofőrszolgálatot igénybe vevő menő szakértők persze azonnal és hivatalból le is döbbentek. "Falvakon átautózva néha frászt kapunk a cikcakkban közlekedő biciklistáktól. Ezért még inkább korlátozni kellene ezt a jelenséget. Például fel lehetne vetni, hogy a biciklivel érkező vendégeket ne szolgálják ki a kocsmákban" - nyilatkozta rögtön az egyik nagytudású szakértő.

Azt persze már senki sem vetette fel, hogy a falvakon átautózva talán nem kéne száguldozni - még józanul sem. Merthogy a falvakban lévő utak alapvetően nem arra készültek, hogy mi gyorsan átautózzunk és minket ott semmi, senki ne zavarjon meg ebben. Azok az utak eredendően az ottani emberek közlekedésére épültek. Olyan embereknek, akiknek falvaiban számos helyen megszüntették a vasutat, ritkították a buszközlekedést és ők ott bizony bicikliznek. És persze néha isznak is.

Egyébként magam sem gondolnám, hogy engedjük szabadjára a tajtrészeg biciklizést, de talán egy kistelepülésen, néhány pohár ital utáni hazatekerés csak belefér... De ha nem, nos akkor sem gondolom, hogy a falusi bicikliseken kellene megkezdeni a példás szigort: előtte talán a falvakban illegálisan offroadozó terepjárósokkal, a részegen lövöldöző és autózó vadászokkal, a településeken állat módjára áthajtó kamionosokkal és elmebeteg autósokkal, a széttuningolt motorokkal száguldozókkal, az életveszélyesen, gyakran természetvédelmi területen quadozókkal, crossmotorozókkal lehetne végre megkezdeni a szigort.

Aztán, majd ha ezeket az igazán közveszélyes jelenségeket már kellőképpen visszaszorították, nos, akkor vissza lehetne térni a pityókás bringások problémájára is. "Valaki azt találta ki, még valamikor régebben, hogy ha a biciklin az ember iszik, akkor megbüntetik. Szerintem ez a magyar valóság teljes ismeretének hiánya alapján született" – ezt mondta Orbán Viktor, és azt gondolom: tökéletesen egyet lehet érteni vele. Szóval, miniszterelnök úr: üdvözöljük kétszeri villámlátogatásán a környezet védői között. Reméljük, a jövőben gyakrabban ellátogat ide hozzánk, és esetleg ökológiai, környezetpolitikai szempontból is jobban megnézi majd, kikkel is veszi körbe magát kormányzati munkája során.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr233428801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2011.12.01. 15:10:09

"Reméljük - éles és csavaros eszű emberként - azért elgondolkodott egy kicsit: mi motiválhatta ezt a sok-sok egymással szinte semmiben egyet nem értő képviselőt, hogy ilyen, akár vele szemben is felálló egységben segítsék a Paksi Atomerőművet..."
Nagyon egyszerű. Alapvetően három dolog:
1. A zöldekkel ellentétben, őket nem a fosszilis lobbi finanszírozzza.
2. Az ország áramfogyasztásának felét Paks adja - 0 CO2 kibocsájtással. A másik felét pedig szén és gáztüzelésű erőművek adják. És ez kb. így is fog maradni, kb. ez a reális alternatíva záros határidőn belül. Vagy CO2, vagy atom.
3. Paks kb. 1/3-ával adja olcsóbban az áramot mint bármi más.

És van még valami - a fosszilis tüzelővel valószínűleg nem az a legnagyobb baj, hogy szennyezi a környezetet, hanem az hogy záros határidőn belül elfogy. Az pedig azt is jelenti egyébként, hogy az eddig sötétzöld blogok írásával foglalkozó bölcsészek is mehetnek a földekre kapálni napi 12 órában, és énekelhetik hogy "van vöröshagyma a tarisznyába / keserű magába". Mert az, hogy bármilyen megújulóval ki lehet váltani a kieső fosszilis tüzelőanyagokat, finoman szólva is utópia. Ami pedig azt jelenti, hogy úgy 10-25 éven belül durva visszaesésre lehet számolni errefelé az átlagpolgár életszínvonalát illetően - rossz esetben a Mad Max forgatókönyv sem zárható ki. Ezen enyhíthet az atomenergia.

nagyfeszültség 2011.12.01. 15:34:42

@midnight coder:

ha lehet, se mad max, se atom.
Inkább meg kellene tanulni szerényebben élni.
Orbán meg nyugodtan picsán rúghatná az egyébként egyáltalán nem az energiaellátás biztonságáért aggódó, hanem színtisztán saját zsebre dolgozó politikusbűnöző lobbistáit.

midnight coder 2011.12.02. 09:53:55

@nagyfeszültség: Ja.Az egész európai civilizáció jó ideje sok-sok energiarabszolga használatával él ilyen szinten. A szerényebb életvitel azt jelenti, hogy ezeket az energiarabszolgákat szépen visszahelyettesítjük hús-vér rabszolgákkal. Pontosan úgy, ahogy a fosszilis tüzelő előtti régi "szép" időkben...

barna86 2011.12.02. 19:26:13

Ha már újfent az atom ellen érvelt, írt a posztoló, akkor gondolkozzunk. Kivételesen ne az atomról beszéljünk, mivel az kb. veszett kapa nyele itt (tisztelet a kivételnek), hanem felteszem a kérdést: az oly' nagyon preferált szél-, nap- és geotermikus energiának is van környezetre, éghajlatra stb. gyakorolt hatásra. Csak az energiamegmaradás fizikai törvényére gondoljuk, semmi más extra nem kell :)

Reggie 2011.12.04. 17:30:04

"Először azzal keltett igazi meglepetést, hogy - az atomlobbi által tökéletesen felkészített frakcióival szemben is - megszavazta: a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (KNPA) kiadásait teljes egészében a Paksi Atomerőmű befizetései fedezzék, vagyis ne az adófizetők pénzéből "kutassák" a tökéletes zsákutcának bizonyult atomenergia kutatásokat, hanem finanszírozza azt teljes egészében maga az atomerőmű - ha akarja."

Ocsem, te nagyon meguthetted a fejed a heten. Ekkora orbialis baromsagot, miszerint az atomenergia zsakutca, mar regen hallottam....

ZBR 2011.12.05. 13:50:00

A részegen biciklizés jóváhagyása, mint környezetvédelmi intézkedés? WTF? Semmi köze ennek ahhoz!

Ami meg a "példás szigort" illeti... A közlekedés társasjáték, amiben a részeg biciklis is benne van, akár tetszik, akár nem. Az autók a falvak nagyobb részében 50-nel mennek. Nem száguldozás, csak haladás. Mert a 30 azért töymörgés. De se 30-nál, se 50-nél egy kivilágítatlanul eléd beeső tökrészeg biciklissel nem tudsz mit kezdeni. Na ezért nem kell részegen biciklizni. Magyarország kiemelkedő helyen áll az alkoholbetegek számát illetően és Viktorunk korábbi szabad a pálinkafőzés című előadása ezen nem segített. Ahogy a tajtrészegen biciklizést sem előzi meg azokkal a nyilatkozatokkal, amikor DEKLARÁLJA, hogy márpedig a biciklizés az piásan is oké kéne, hogy legyen. Ahogy a költségvetés bevételein sem segített a pálinkafőzős mutatvány. Hol az a pénz? Azért miért nem ágál senki? Mer' a jókis házipálesz -adómentesen méghozzá- ugye az köll...


süti beállítások módosítása