Két mondat a környezetvédelemről

2012.02.21. 06:57 - vancat

Ha igazán röviden össze kellene foglalni a rendszerváltástól mostanáig a magyar környezetvédelmi közpolitika történetét, akkor legvilágosabban két idézettel lehetne elmesélni ezt a becstelen/dicstelen elmúlt húsz évet. Az elsőt néhai Antall József mondta az MDF (a fiatalok kedvéért: volt egy ilyen nevű párt) országos gyűlésén: "Csak olyan piacgazdaságot építhetünk, amelyik kíméli a környezetet".

A második most nemrégiben hangzott el, Orbán Viktor miniszterelnök idei, évértékelő beszédének egy mondataként, és így szól: "A profithajsza lepusztította természeti környezetünket".

Megdöbbentő, miként lehet - akaratlanul is - ilyen tömören, világosan elmesélni több évtized hazai környezetpolitikai történéseit. A demokratikus pluralizmus jegyében szívesen kiegészítettem volna ezt a kis idézetgyűjteményt Boross, Horn, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai egy-egy mondatával, de ők - legalábbis nagy nyilvánosság előtt - egyetlen szót sem szóltak regnálásuk folyamán a környezet védelméről. Horn talán nem is tudta mi az, Boross talán proli huncutságnak tartotta, Medgyessy vélhetően ki sem tudta volna ejteni helyesen ezt a hosszú szót. Gyurcsány, Bajnai? Nekik meg aztán kisebb gondjuk is nagyobb volt annál, hogy ilyesmivel bíbelődjenek.

Mondhatnánk talán, hogy ők jobb is, hogy hallgattak. De mi van a két megszólalóval? Néhai Antall József rendszerváltó miniszterelnökkel, aki pártja egyik súlyos konfliktusokkal teli nagygyűlésén is fontosnak tartotta figyelmeztetni, hogy a piacgazdasági keretfeltételek kialakítása során figyelemmel kell lenni a környezetvédelemre.

De tett ő valamit később e mondatok szellemében? Emlékeznek még Keresztes K. Sándorra? Erre a kőszáli balfaszra? Ő volt a rendszerváltás utáni első magyar környezetvédelmi miniszter. Legmaradandóbb tette az volt, hogy bebizonyította: attól még, hogy egy kormányt demokratikusan választunk, annak tagjai lehetnek totálisan alkalmatlan, inkompetens, korrupt és cinikus emberek.

Nem kevésbé megdöbbentő az Orbán Viktortól származó idei - a rendszerváltás óta második - mondat a környezetvédelemről. Most, amikor egész Európa rászállt Magyarországra, egyik gazdasági-társadalmi probléma követi a másikat, akkor a kormányfő, a többmillió ember által figyelemmel kísért évértékelőben fontosnak tartotta megjegyezni, hogy  "a profithajsza lepusztította a természeti környezetünket".

Őszinte, pontos, igaz és szomorú mondat. Ráadásul éppen azokban a napokban hangzik el, amikor gyakorlatilag kirúgják az Orbán-kormányból az egyetlen tisztességes, a környezet és a magyar hagyományok védelme iránt elkötelezett államtitkárt, Ángyán Józsefet. Közben Orbán beszéde alatt, az első sorban ülve vérvörösre tapsolja a tenyerét Semjén Zsolt, akinek nyilvános és színfalak mögötti ténykedése miatt gyakorlatilag természetvédelmi szégyenpadra került Magyarország. Közben lassan két éve sunyít és pótcselekszik a környezetvédelmi ügyekkel megbízott államtitkár, Illés Zoltán, akire nagyjából egy szánalmas kormányzati udvari bohóc szerepét osztották az államigazgatási munkában.

Orbán mégis fontosnak tartja őszintén feltárni a helyzetet. Cinizmus? Felszólítás? Retorikai közhely? Nem tudom... Csak remélni merem, hogy cselekvés előtti felismerés.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr924153258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gatto nero 2012.02.21. 12:38:15

Szkeptikus vagyok a környezetvédelem jövőjét illetően....

hackbard.celine 2012.02.21. 13:09:53

Elég ide egy mondat is a környezetvédelmi szakállamtitkár úrtól (a gyengébbek kedvéért Illés Zoltán) :
"Akkor a miniszterelnök úrnak akarok megfelelni."
Ez volt a kérdés:
"És mi van, ha a környezetvédelem érdekei mást diktálnának, mint Orbán Viktor? Akkor melyiket választja?"
Részletesebben:
www.origo.hu/gazdasag/hirek/20101028-interju-illes-zoltan-kornyezetvedelmi-allamtitkarral.html
A saját hűbéreseit helyezte pozícióba, a búbos banka körös beosztottja hagyta jóvá a MAL működési engedélyét.

the cat 2012.02.21. 13:58:30

@hackbard.celine:

+ szánalmas, nőverő nyomorult alak...

nagyfeszültség 2012.02.21. 14:04:09

@hackbard.celine:

Illést nyílvánvalóan zsarolják valamivel.
(Lehet, hogy ezzel a Hassay Zsófi-pofánverési
sztorival...)
De egy biztos: ilyen szarházivá,
ennyi idősen, önmagától nem nagyon válik senki...

hackbard.celine 2012.02.21. 14:47:15

@nagyfeszültség: gondolod?
Idézet:
www.haea.gov.hu/web/v2/portal.nsf/hirek_hu/78D0B341B79B9DDFC12571FE004EF286?OpenDocument
gov.hu domainen van, szóval nem bulvár.
Illés ilyet volt képes nyilatkozni:
"a közel 4 tonna dúsított uránérc esetében azt jelenti, hogyha a tartály, amelyben most ott vannak ezek a fűtőelemek, a tartály 3,6, közel 4 tonna dúsított uránércéből 4 kilogramm mennyiség egy kupacban áll. Akkor előáll az a helyzet, előállhat az a helyzet, kérem, hogy így hallják meg, feltételes módon használtam, és ne adja a Jó Isten, hogy előálljon az a helyzet, amelynek következtében egy egybeégés folyamata történik. Ilyen egybeégés, csak jelzem, az Egyesült Államok egyik atomerőműve esetében már megtörtént, aminek a következménye, ugyanúgy, mint ahogy mondtam, először is 100 Celsius fokon, ha megvan ez az egybeállás, ez az összeégés folyamata, forr a víz, 1000 C felett hidrogénre és oxigénre bomlik. Robbanóelegyet alkot. Ugyanakkor, ahogy a hőmérséklet emelkedik, Aszódi úrnak tökéletesen igaza van, a hőmérséklet emelkedésére az urán folyékonnyá válik, s mint legnehezebb fém, keresztül megy betonon, acélon, mindenen. S elindul a Föld középpontja felé. Nem ez a probléma. Hanem az, hogy ahol vizet érint, ezen a hőmérsékleten hidrogén és oxigénre való bomlás történik. A hidrogén pedig mintegy kráterből újból és újból vulkánszerűen kilöki magából a radioaktív anyagokat. Ennél az esetnél, Paks esetében nukleáris robbanás soha nem következhet be. Ugyanakkor ez a kráterjelenség, ez az egybeégés folyamata, ez a hidrogénrobbanás nagyon nagy kockázattal előfordulhat, s ezt a jelenséget különben úgy hívják, hogy Kína-szindróma. Mert ott az Egyesült Államokban, amikor ez bekövetkezett, mert átmegy a folyékony urán a Föld másik felére, ahol Kína található."
Hajmeresztő? Nem kifejezés. Az urán keresztül megy a betonon, át a Föld magján és kijön Kínában.
Párthűség mindenek felett.

barna86 2012.02.22. 20:33:27

@hackbard.celine:

Ezen teljesen besírtam, ilyet hogy lehet nyilatkozni....:D:D:D Az már inkább szégyen vagy elgondolkodtató, hogy ez a csóka hogy a fenébe kapott vegyészmérnöki-biológusi diplomát a BME/ELTE egyetemeken....


süti beállítások módosítása