Széndioxidadót, rögtön!

2012.09.26. 17:00 - vancat

Célját tekintve tiszteletre méltó, módszere miatt mégis aggasztó az agrárkormányzatnak a magyar dinnye, alma, paprikatermesztőket - a külföldi konkurenciával szemben - védő, mentő és helyzetbe hozó akciósorozata.

Tiszteletre méltó, hogy Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár hajlandó a hajnalait vagány bőrszerkójában a nagybani piacon tölteni, külföldi árut magyarként értékesíteni, valamint olcsó, silány, adózatlan külföldi zöldséggel, gyümölccsel a hazai termelőket tönkrevágni szándékozók ellen razziázni.

Aggasztó viszont az, hogy Budai láthatóan meg van győződve róla: kommandózása eredményre is vezet.

Márpedig ez aggasztó naivitásra vall, különösen egy olyan ember részéről, aki korábban elszámoltatási kormánybiztosként azért nyilván találkozott jó néhány ravasz szélhámossal. Neki igazán tudnia kéne: a nagybani piacon generációk óta működő zöldség-gyümölcs maffiával nem nagyon lehet egy ködös hajnalon, bőrdzsekiben, néhány kigyúrt vámkommandóssal az oldalunkon leszámolni.

Velük leszámolni, vagy ha úgy tetszik: őket, tehát a manipulatív külföldi zöldség- és gyümölcskereskedelmet egészen másképp, más megközelítéssel lehet sarokba szorítani.

Mint annyi minden másra, a magyar gazdák, a helyben termelt áruk helyzetbe hozására is az ökológiai adórendszer egyik fontos eleme, a széndioxidadó lenne a megoldás. A képlet egyszerű: fizetni kellene az áru szállítása során keletkező szennyezésért. 50 kilométerig mondjuk semmit, afelett viszont sávosan növekvő összeget.

Így aztán versenyhátrányba kerülne a marokkói paprika a szentesivel, a kínai fokhagyma a makóival, a chilei bor a villányival, a spanyol dinnye a hevesivel, a brazil fűszerpaprika a bogyiszlóival szemben.

Ráadásul nem kellene multiknak könyörögni, hogy légyszí-légyszí áruljátok korrekt áron a magyar élelmiszert!

Nem kellene állami kartellgyanúba keveredni a gyanúsan egységes dinnyeár miatt. És végül, de nem utolsósorban: a széndioxidadóval nemcsak a magyar termelőket-termékeket védenénk, de visszaszerezhetnénk az unióban jó ideje megtépázott környezetvédelmi imázsunkat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr474804582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biobender 2012.09.26. 18:51:57

Persze okostojas, nIlvan senki nem venne eszre, hogy valmiert csak az elemiszereknel faj neked a szendioxid. Egy zold hazugsag pont olyan hazugsag mint a voros . Mondjuk alcazaskent be lehetne vezetni a szendioxidadot a villanyaramra, a benzinre meg sok minden masra is -na ezzel jol atvernenk a hulye EU-t.

Dirty Harry 2012.09.26. 19:08:20

Bizonyára a magyar élelmiszer-exportőrök is lelkesednének érte, nagyon.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.09.26. 19:27:04

Ha lehet találjál még ki néhány adót--szeretni fognak érte!
Azzal ne is foglalkozz,hogy miért versenyképtelen a magyar mezőgazdaság(korrupció,mutyi,hozzánemértés,agyatlan gazdaságpolitika,agyatlan adórendszer,......), te csak nyomjad az adókat!

Gyulimali 2012.09.26. 19:33:48

Nyitott kapuk...
Jövőre jön az e-útdíj. 85HUF/km, amit majd néhány év alatt a duplájára fognak emelni.
Így megfelel?

Kepa 2012.09.26. 20:17:39

Eloszor azt hittem ez egy vicces iras lesz . A vegere kiderult, hogy komolyan beszelsz.
Ez szornyu!

tobias2 2012.09.26. 20:21:46

A távoli Oroszországból származó olajat különösen meg kell adóztatni, hogy versenyhátrányba kerüljön a ... izé ... szóval versenyhátrányba kerüljön. Mindent, ami külföldről jön, alaposan meg kell adóztatni szintén! Oppá... Ez nem véletlenül a vám visszaállítása...?

Joooe 2012.09.26. 20:32:25

Látom sok a hülye, aki ha meglátja az adó szót, elönti a vér az agyát :)
Szerintem tök jó ötlet, csak egyedileg nem meg valósítható a határellenőrzés, vámok hiánya és a szabad kereskedelmi rendelkezések miatt, csak még 1 dolog miatt mi lennénk a rossz stréberek. EU szintjén megvalósítható lenne, de sosem fog megvalósulni, túl sok a mutyi és az ellenérdek.

Balt 2012.09.26. 20:49:44

Na. Jó, hogy címlapon volt a poszt, úgyis most olvastam: :)
totalcar.hu/magazin/hirek/2012/09/25/a_villanyauto_eletkeptelen

Qwer 2012.09.26. 21:23:01

És hogy működne ez az adó? Ki lenne az alanya? Önbevallással vagy kivetéssel? Várom a kedves posztoló elképzeléseit erre!

Avatar 2012.10.10. 11:57:49

A képlet az, hogy jelenleg is fizetni kell a messzebbről jövő áruk idejuttatásáért. Minél messzebbről hozzák, annál több üzemanyagot használnak fel a szállításhoz, ráadásul az üzemanyag árának jelentős része már most is adó.
És ennek ellenére is versenyképes a marokkói paprika a szentesivel, a kínai fokhagyma a makóival, a chilei bor a villányival, a spanyol dinnye a hevesivel, a brazil fűszerpaprika a bogyiszlóival szemben...


süti beállítások módosítása