Motorcsónak-eldorádó a nagymarosi strandon

2014.04.09. 10:05 - vancat

A Dunakanyar kellős közepén, a nagymarosi partokon a helyi polgárok kiadták a jelszót, és aláírásokat is gyűjtenek hozzá: strandot a strandra!

strand egykor.jpgMármint arra a területre, amely vagy száz éven át a marosi polgárok kedvenc fürdőző helye volt, politikai rendszerektől függetlenül - egészen addig, amíg a rendszerváltást követően, jelképes bérleti díj fejében egy sportegyesület kizárólagos birtokába nem került. Noha a kezdeményezést már mintegy 600 aláíró támogatja, az ügy nem éppen a megnyugtató végkifejlet felé tart.

A nagymarosi partról lélegzetelállító panoráma tárul elénk, a természet és az épített környezet, a történelem és a kultúra harmonikus egysége, a szentendrei sziget-spicctől a Prédikálószékig, középen Visegráddal, a Salamon-toronnyal, a visegrádi sziklákkal, és fenn a magasban az ország egyik jelképével, a várral.

A marosiak persze nemcsak a túloldalt figyelik; kedvelik saját városukat is, és rajongva szeretik a Dunát, főleg nyáron. A korabeli képeslapok tanúsága szerint már az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején is nagy volt itt a strandélet - pontosan a visegrádi várral szemben.

A hagyományos strandkultúra feltámasztására, ugyanezen a területen, a hetvenes években a kor szellemének megfelelő medencés strandot álmodtak meg a városvezetők. A partra támfalat építtettek, a fal mögötti részt feltöltették, hogy ott - a folyó szintje felett - lehessen létrehozni a strandot. Medencére már nem futotta a tehetségből, de annyi pénz még maradt, hogy egy hosszú, falazott kabin-sorral válasszák el a strandot a mögötte kígyózó 12-es úttól.

Noha a kabinokat sok-sok évi szolgálat után lebontották, a terület a mai napig „strand” bejegyzéssel szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. A Helyi Építési Szabályzat a strandot különleges területként határozza meg, amely - a motoros sportok kivételével - elsősorban a vendéglátás és a vízi sportok létesítményeinek elhelyezésére szolgál.

20140401-DSC_0001.jpgEnnek ellenére az egykori strandon fokozatosan éppen egy motoros sport képviselői vertek gyökeret - már amennyire a motorcsónak-tartás, -tárolás és vízrebocsátás sportnak tekinthető. A motorcsónak-tulajdonosok ugyanis létrehoztak egy sportegyesületet, ami szerény bérleti díj ellenében (63.500 Ft/hónap) kizárólagos használatba vehette az ország egyik legszebb pontján fekvő, köztulajdonban lévő, több mint 500 négyzetméteres területet, gyakorlatilag az előtte és alatta húzódó partszakasszal együtt, ahol pontonkikötőket létesített.

Az a fás-parkos terület, amely bármely magyar vízparti város gyöngyszeme lenne, csúcsidőben 50-60 motorcsónak szabadtéri raktára lett.

A marosiak közben alkalmazkodtak a pontonokkal megszórt partrész és a strand életében bekövetkezett változásokhoz, és évek óta közvetlenül a strand feletti Duna-szakaszra járnak fürödni, akár tiltják ezt a hatóságok, akár elnézik.

A fürdőzés tiltása a marosi strand magasságában azért van érvényben, mert a közelben jelölték ki a teherszállító hajók veszteglőhelyét – a képviselőtestület erősen lobbizik, hogy legalább ezt fél kilométerrel feljebb helyezzék, így mégis lehetne kijelölt fürdőhelye a városnak, az igazi strandtól alig száz méterre.

A városvezetés elképzelését (adjuk vissza a Dunát a nagymarosiaknak) felkarolta egy helyi fiatalok által alapított és működtetett civil szervezet, a Kerekegylet Közhasznú Egyesület. A fiatalok már számos sikeres kezdeményezést valósítottak meg, beindították a helyitermék-piacot, rendbe hozták a teljesen elhanyagolt Hunyadi sétány parti részét, öltöző kabint, hintákat, padokat állítottak, homokozót, strandfoci-pályát építettek.

A Kerekegylet azzal a korántsem meglepő ötlettel kapcsolódott rá a városatyák elképzelésére, hogy ne csak a Dunát, de a strandot is kapják vissza a marosiak. Sőt: ők akár vállalnák is a strand létrehozását és nonprofit működtetését még úgy is, hogy magasabb bérleti díjat fizetnének az önkormányzatnak, mint a motorcsónakosok.

De általános meglepetésre visszapattantak a képviselő testületről.

A jelek szerint ugyanis a nagymarosi strand területét a Motorcsónak SE paradox módon az önkormányzat kifejezett támogatásával használja, hiszen a meglepően alacsony bérleti díj mellett (ami jachtonként mindössze havi ezer forint körüli összeget jelent) helyi egyesületként megkapta a területen lévő épületek (büfé, klubhelység, öltözők) ingyenes használati jogát is.

A városban és a környéken a motorcsónakok tárolásának piaci ára ennél minimum tízszer-tizenötször magasabb – ezt a helyiek által jachtklubozásnak becézett gazdasági vállalkozást nehezen lehet sporttevékenységnek nevezni, így a bérbeadó önkormányzatiak a közpénz rovására finanszírozzák kevesek luxuskedvtelését, vagy éppen extranyereségét (miközben épp a bevételek fontosságáról papolnak más frontokon persze).

És bár a Kerekegylet kezdeményezését rövid idő alatt több mint félezren támogatták aláírásukkal, és a szavak szintjén a képviselők többsége is egyetért az elképzeléssel, a terület funkcióváltását valahogy „nem tartják időszerűnek.”

Persze hogyan is tartanák annak – amikor a polgármester jachtja is ott pihen, és a helyhatósági választások közeledtével a legbefolyásosabb vállalkozókat sem lenne túl időszerű arra emlékeztetni, hogy immár fizetni is lehetne a hajótárolásért a város valamelyik üzleti alapon működő jachtkikötőjében.

A strandosok elképzelésével szemben néhányan abbéli aggodalmuknak adnak hangot, hogy számos motorcsónakosnak nem lesz pénze a drágább kikötésre, az önkormányzat nem tud alternatívát kínálni nekik, és így nem lesz hova menniük. Hát tényleg megszakad az ember szíve. Vajon van-e még egy olyan város az országban, amelyik szociális intézményt tart fenn a szupergazdagoknak?

Természetesen a városban és a környező településeken féltucatnál is több tárolási lehetőség van, piaci árakon – emlékezteti az aggódókat a civil közhasznú egyesület. Ráadásul a dunaparti város szinte összes lakója kertes házban él, átlagban 200-250 méterre a folyótól, így sem a tárolás, sem a vízrebocsátás nem jelenthet megoldhatatlan gondot. De ha gond is, semmiképpen nem a nehéz helyzetben gazdálkodó közösség gondja.

A Kerekegylet és az elképzelést támogatók még nem adták fel, harcolnak az igazukért. Tudják, hogy egy kisvárosban, ahol szinte mindenki mindenkit ismer, esetleg napi kapcsolatban is áll a másikkal, minden konfliktus kellemetlen, minden érdekellentét tisztázása a fennálló egyensúly elkerülhetetlen megbontásával és újrateremtésével jöhet csak létre, de szilárdan bíznak benne, hogy előbb-utóbb a képviselőkkel együtt a szélesebb közösség érdekeinek képviseletére hivatott polgármester is melléjük áll. Remélhetően előbb, mint utóbb. Hiszen őszi újraválasztásában komoly érdemeket szerezhet túramotorcsónakja is. Ha majd talál neki máshol helyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr885995968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marosipolgi 2014.04.14. 16:59:28

Ha most bárki is azt gondolja, hogy valami „szupermutyi” leleplezést sikerült az olvasók elé tárni, azokat ki kell ábrándítanom.
45 éve adta oda még az akkori községi tanács a motorcsónakosok részére a területet. Azóta egyesületi formát öltve, évente több versenyt szervezve működik a Motorcsónak Egyesület. Minden tanács és képviselő-testület (beleértve a mostanit is) szerződéses formában állapodott meg az Egyesülettel, és egyetlen sportegyesületként bérleti díjat állapított meg. A díj emelése inflációkövetéssel folyamatosan emelkedik. Az utóbbi három évben ugyan nem tudtak versenyt szervezni, de attól ez még Egyesület! Ne felejtsük el, hogy az Egyesület nem piaci szereplő, hanem társadalmi szervezet! Nem hajókikötőként működik!
2003-ban született képviselő-testületi határozatban(akkor még jócskán nem én voltam a polgármester) rögzítették a városatyák, hogy az épületeket a többi egyesülethez hasonlóan ingyen, a földterületet emelt bérleti díjért adja az Egyesületnek.
A nagymarosiak azon a partszakaszon korábban sem szívesen fürdőztek, mert ott iszapos a meder. Ezért senkit sem zavart az Egyesület működése. Lakossági alkalmazkodásról szó sincs.
A városvezetés elképzelését számára olyannyira fontos a szabadstrand kialakítása, hogy a 2014. évi februári testületi döntés alapján ott akar strandot, ahol a lakosság évtizedek óta egyébként is fürdőzik. A Kerekegylet javaslatát ettől függetlenül is megfontolja a testület, de egy több, mint 45 éve működő egyesületet nem teszünk utcára akkor, amikor több törvényi akadály van az ottani stranddal szemben, és még üzleti tervet, garanciákat, és konkrét magvalósítási javaslatot sem kaptunk.
A sikeres fiataloknak jelenleg egyetlen működő projektjük sincs. Három ingatlant kaptak az Önkormányzattól különböző hasznosítási céllal, mindenhol néhány hónapig tartott a lendület, végül elmaradt a siker, talán csak közműhátralék maradt…
Ezek után vállalhatnak sok mindent, de városi területen csak akkor, ha megalapozott anyagokkal támasztják alá, amit szeretnének!!!
A Kerekegylet aláírásgyűjtése megtévesztő volt, nem tájékoztatták az embereket megfelelően arról, mit is akarnak, azt kérték, hogy támogassák a strandot. Természetes, hogy sokan támogatják, én is! Csak nem ott, és ott nem most!
A személyeskedésük ugyan bosszantó, de ezt területszerzési kezdeményezésük agresszivitásának tudom be, erre többet nem kívánok reagálni.
Hazugság, hogy az Önkormányzat lesöpörte a strand kérdést, hiszen fentiekből egyértelmű, hogy nem! Ezek után mindenki döntse el, kinek hisz és ki iránt lehet bizalommal!

nagyfeszültség 2014.04.14. 17:18:35

@marosipolgi: 45 éve mások voltak a motorcsónakok és a viselkedési normák: nem volt ennyi kivagyi, faragatlan tahó száguldozó a dunán. Szóval éppen ideje a megállapodást felülvizsgálni.

Balázs Falvay 2014.04.15. 09:32:51

A piacot pl. az önkormányzat határozott és kitartó szembeszelében hoztuk létre és üzemeltettük jó hangulatban, sok extra programmal, szociális teret biztosítva a népeknek, hírnevet szerezve az országban Nagymarosnak a legtöbb ember javára és megelégedésre.
Minthogy megvalósult és életképesnek bizonyult az önkormányzat atyáskodóan kivette a kezünkből. Bár elrontani nem sikerült, hozzá sem tett semmit.
Ez lesz a stranddal is. A piac is természetes szükségszerűség volt, így a strand is az. Meg fog valósulni!
Csak a térképre kell nézni. Az önkormányzat pedig minél hamarabb az élére áll, annál kevesebbet veszít - sőt megbecsülést, plusz szavazatokat nyer.

Falvay Balázs

q0918273645q 2014.04.15. 10:08:38

@nagyfeszültség: Szerencsére tisztán látszik ebből a kommentből is, hogy tisztában van a nagymarosi motorcsónakos ill. strand helyzettel. Sajnos ez a cikk engem nagyon is emlékeztet a 2008- es országgyűlési és helyhatósági választásokat megelőző kampány hangulatára, stílusára. Szerencsére éveken keresztül elkerült Nagymarost ez a stílus. Remélem senkinek sem áll érdekében újjá éleszteni…

marosipolgi 2014.04.15. 12:20:49

@q0918273645q: Természetesen tisztában vagyok. Nyugodtan meg lehet kérdezni a motorcsónakosokat, hogy évek óta pedzegetem a témát. Azt kell csak érteni, hogy amíg nem mi rendelkezünk a partszakasszal, amíg nem szabad a Dunában fürdeni, és amíg nem tudunk alternatívát kínálni a motorcsónakosoknak(akik lássuk be önszántukból nyilván nem fognak lemondani a kikötési jogaikról), addig nincs értelme erőltetni a témát. Ott strandolni addig úgysem lehet. Nem vagyunk ettől olyan messze. Türelem kellene.

Balázs hozzászólásához csak annyit, hogy az ellenszél mindig a jogszerű működés betartására és betartatására vonatkozott. Utánatok az Agrikulti szervezte a piacot, és mikor ők sem vállalták tovább, akkor lépett a képbe az Önkormányzat. "Atyáskodásról" nincsen szó, ez nekünk is plusz feladat, de be kell látnunk, így működik a legjobban!

q0918273645q 2014.04.15. 12:40:53

@marosipolgi: Félreértett, én a „nagyfeszültség” kommentjére (tekintve, hogy az általa megjelölt típus pont nem azt a területet használja), illetve az alapcikk stílusára reagáltam.... Nem értem, miért kell belerondítania néhány embernek Nagymaros nyugodt életébe. Ebben az egész Strand körüli témában én azt érzem, hogy ennek a szűk körnek elsődlegesen az a célja, hogy koholt okokkal lejárassa a Polgármestert, illetve hogy valamilyen módon kiebrudalja a motorcsónakos társaságot onnan. Az már csak másodlagos céljuk, hogy btw, legyen strand…

Balázs Falvay 2014.04.15. 17:23:23

Ej, de csúszós ez a politika, ki is lépek innen!

Vizimento0105 2015.02.05. 11:12:55

Kedves Forumozok!
Sajnos csak most vettem eszre ezt a cikket, nem tudom azota milyen fejlemenyek tortentek az ugyben.

Elozetesen magamrol csak annyit, hogy eletem a viz es kornyeke, a Balaton mellett nottem fel, vizimento vagyok, emellett hivatasos hajos, szenvedelyem az evezos es vitorlas vizisport (is). Jelen pillanatban atmenetileg kulfoldon dolgozom, ennek tudhato be az ekezetek nelkuli irasmodom (tehat nem lustasag).

Olvasva ezt a cikket egy reg nem erzett, Magyarorszaghoz kotheto erzes fogott el...

Szamos esetben voltam Nagymaroson, mind evezos turak alkalmaval, mind szarazfoldon. Nehany esetben meglatogattam az emliett egyesuletet (kikotot) is. Azt kell mondanom, hogy nagyon kellemes meglepeteskent ert az a szivelyes es onzetlen fogadtatas, amelyet ott talaltam, annak ellenere, hogy nem ismerek onnan senkit, a mai napig sem tudok egyetlen konkret nevet sem. Keves ilyenben van az embernek resze a "gazdasagi celu" kikotokben.

Mivel nem vagyok nagymarosi, nem tisztem es jogom megitelni a szerzodes reszleteit es mikentjet, melynek kereteben a terultetet az Egyesulet kezeli. Azt viszont latom, hogy Nagymaros egy, az orszag egyik legszebb reszen levo, kivalo adottsagokkal rendelkezo vizparti telepules, igen hosszu Duna parttal, mely ehhez kepest minimalisan van kihasznalva. Es epp ezert allok ertetlenul a cikk elott. Miert nem tudunk mi magyarok egymas mellett megferni es egyutt elni??? Milyert kell "kiebrudalni" egy kis meretu, helyi embereket tomorito kikotot a sajat vizparti varosukbol egy ilyen hosszu partszakaszon??? Nem fer el egymas mellett a kikoto es a strand? Ezeket a dolgokat minden vizparti helyen kivaloan meg tudjak oldani, csak mi magyarok nem tudjuk kezelni... Eleg csak lemenni a szomszedos horvat tengerpartra. Szamtalan vedett kis obolben osztozik a teruleten a falu/varoska helyi kikotoje es strandja. Lattam olyan helyet Karlobag kozeleben, ahol gyakorlatilag nem tudtam egymastol elkuloniteni a kikotot es a strandot, megis mindenki kivaloan erzi magat evtizedek ota, a hajosok vigyaznak az emberekre, az emberek pedig tiszteletben tartjak a hajosokat.

Termeszetesen sokmindenben igazat tudok adni a cikk irojanak. Szamos esetben hivatasos hajoskent, es fokent vizimentokent en is dobbenten allok azelott, hogy milyen emberek allnak/ulnek 10-20 millios yachtok kormanyai mogott... De ezert miert akarunk MINDENKIT buntetni? Ezert sajnos senki mas, mint a magyar kedvtelesi celu hajos kepzes a felelos: penzert megveheted a jogsit. De ezert sem a normalis hajosok, sem a strandon furdozo emberek nem hibasak. Akkor miert is adunk privilegiumot az egyiknek ott, ahol egyebkent jol elfernek mindketten?

Azt gondolom, Magyarorszagnak kivalo adottsagai vannak a vizi turizmust illetoen. Es ehhez kepest a vizek kihasznaltsaga minimalis. Nezzunk csak a Balatonra! Vagy akar a teljes magyar Duna vagy Tisza szakaszra! Itthon minden erdekszferanak a viz kozeleben csak azon jar az esze, hogy hogyan lehet kisajatitani a vizteruletet a sajat celjaira. Pl. a Balatonon a parti horgaszok utaljak a csonakos horgaszokat, mert tobb halat fognak, ugyhogy szerintuk meg kellene tiltani a csonakbol valo horgaszatot, a csonakos horgaszok utaljak a vitorlas horgaszokat, mert naluk meg ok fognak tobb halat, a vitorlas horgaszok utaljak azokat akik csak vitorlaznak, es nem horgsznak rola, mert ok zavarjak az o horgasz koreiket stb. stb.
Nem nevetseges? Es mindenhol ugyanezt latni... Szomoru....

Es persze, ez az utalkozas vezet a mostani helyzethez... Ha a Dunanal maradunk, erdemes osszehasonlitani a Nemet es magyar szakasz allapotat.
Ez persze nem jelenti azt, hogy valtozatlanul kell hagyni a mostani allapotot. Felul lehet vizsgalni a terulet kezeleset, az elvart hozzajarulast, egyeb szerzodesi felteteleket stb.
De osszegzeskent azt gondolom, hogy semmi mas nem illik jobban egy "Nagymaros tipusu" telepuleshez, mint egy jol mukodo strand ES kikoto, pezsgo vizparti ES vizi elettel. Azt gondolom ez kozos es nem ellentetes erdek kellene, hogy legyen. Es ezt ertem Magyarorszag minden vizparti telepulesere.


süti beállítások módosítása