Treuga dei

2014.11.05. 15:41 - vancat

Próbáljunk meg pozitívan gondolkodni! Próbáljuk értékelni és megtalálni a jót, a pozitívat, az előremutatót mindabban, amit a Kereszténydemokrata Néppárt javasol.

A KDNP már jó ideje szeretné vasárnapra bezáratni a nagyobb boltokat, bevásárlóközpontokat. Szeretnék, ha a hét utolsó napján, amikor ugyebár még a Teremtő Urunk is megpihent, a családok is ezt tennék. Vásárlás helyett inkább templomba, kirándulni mennének, mint újra és újra a céltalan és végtelen konzumidiotizmus szenvedélyének áldozni.

Legyünk empatikusak és értsük meg, hogy mivel a KDNP úgy egyébként nem nagyon létezik, nyilvánvalóan folyamatosan ilyen és ehhez hasonló ötletekkel keresi önálló identitását, hogy legalább médiatartalomként bizonyíthassák önálló, szuverén létüket a védelmező nagytestvér, a Fidesz árnyékában.

A KDNP-nek, úgy tűnik, nem először és talán is nem utoljára nem jön be ez a vasárnapos ötlet. Valószínűleg egy mélységesen konzumidiótává és a polcokon egymás mellé rakott, katonás rendben villódzó ledtévék látványától függővé tett, ostoba tömeggé butított társadalomban okos politikus nem meri bevállalni, hogy elvegye az emberektől mindazt, ami lassan a legfontosabb a számukra: a vásárlást és az azzal járó erekció semmihez sem hasonlítható élményét.

Szóval a KDNP előbb-utóbb kénytelen lesz új, médiatematikává tehető ötlet után nézni, mert nyilvánvaló, hogy a Fidesz, akinek ugyebár a KDNP helyett is meg kell nyernie a választásokat, nem fogja több millió konzumidiótától elvenni azt, amihez talán a legjobban ragaszkodik: a bevásárlás liturgiáját, és bezárni e szertartás templomait, a plázákat. 

Javasolnék inkább egy sokkal ősibb, sokkal KDNP-sebb törvénymódosítást, amivel sokkal kevesebbek érdekeit sértik, és sokkal többek szimpátiáját nyerhetik el kereszténydemokratáink.

Javaslom felelevíteni a középkori Pax Dei (Isteni béke) mozgalmat, amelyből a keresztény egyház talán máig leghaladóbb és legszimpatikusabb kezdeményezése, a Treuga dei, vagyis Isteni Kegyelem, Isteni Fegyvernyugvás intézménye kifejlődött. Ennek lényege az volt, hogy legalább az egyház ünnepre és szabadnapokra mindenkinek fel kellett függeszteni az öldöklést, a fegyverhasználatot és egyfajta békenapokat beiktatva csillapítani gyilkos ösztöneink erejét.

Szóval vasárnapi üzletbezárás helyett meghirdethetné a KDNP a posztmodern treuga deit. Ennek megfelelően vasárnap és egyházi ünnepnapokon nem lehetne gyilkolni, vagyis nem zavarhatnák az erdők csendjét a vadászok, nyugodtan lehetne kirándulni annak veszélye nélkül, hogy egy-egy ittasabb vagy gyengébb idegrendszerű vadász a kiránduló embereket, vakvezető kutyákat vagy esetleg idős gazdájának házától néhány száz méterre csellengő macskákat lövöldözzenek.

Treuga dei, vagyis Isteni béke, Isten teremtményeinek gyilkolási tilalma.

Képzeljék csak el, kedves olvasóim, amikor Semjén Zsolt pártelnök, miniszterelnök-helyettes vasárnap reggel állatok halomra gyilkolászása helyett templomba megy, aztán meg kirándulni. Egész nap csend és béke, egyetlen lövés sem hallatszik.

Szerintem ha javaslatomat átvenné és megvalósíttatná a KDNP, olyan sikerük lenne, hogy legközelebb akár még egyedül is bekerülnének a Parlamentbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr576867227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2014.11.09. 18:54:05

hmmm... jópofa felvetés.

Amúgy személy szerint alig-alig hagynék nyitva vasárnap kereskedelmi intézményt.
Szóval személy szerint támogatom a KDNP eredeti verzióját is.


süti beállítások módosítása