Az igazi Defender

2015.10.25. 18:01 - vancat

defender_4.jpgMagyarországon az állami, közösségi és céges korrupció egyik melegágya az autóbeszerzés - különösen a speciális célú járműveké. Vélhetően mindenki emlékszik a még mindig szabadlábon lófráló, eszelős vicsorú Demszky Gáborra, aki mérhetetlen cinizmussal magyarázta meg annak idején, hogy Budapest főpolgármestereként azért van szüksége közpénzből 22 milliós Audi A6 Allroad Quattróra, hogy "ellenőrizhesse a fővárosban zajló nagyberuházások helyszíneit". Majd a budapesti közterület-felügyelet akkori vezetőivel vetetett még néhány, darabonként húszmilliós Volkswagen Tuareget a "közterületek felügyeletére".

Valójában persze arra, hogy kényelmesen járhasson vele, máig tisztázatlan forrásból vásárolt horvátországi nyaralójába.

Demszky azonban csak a jéghegy csúcsa: szinte kivétel nélkül mindenki tud mondani kicsit, közepesen és nagyon felháborító példákat arra, amikor polgármesterek, állami cégvezetők és más választott vagy kinevezett közszolgák hogyan vásároltatnak maguknak közpénzen drága terepjárókat, mindenfajta "nehéz terepen végzendő közfeladat" (általában) kamu indokával.

defender_3.jpgE sokmilliárdos közpénzpazarlást és felesleges környezetszennyezést okozó korrupt gyakorlat megszüntetésére javasolnék egy olyan, most megjelent járművet, amelynél hatékonyabb nem nagyon van, sárban, hóban földutakon végzendő bárminemű és rendű/rangú (köz)munka elvégzésére.

Ugyanakkor garantáltan egyetlen korrupt közalkalmazott és köztisztviselő sem tudja majd magáncélra (kirándulás, kurvázás stb.) használni - merthogy nem nagyon lehet.

A kanadai BRP (Bombardier Recreational Products) legendás Can-Am márkájának legfontosabb 2016 évi újdonsága a Defender névre keresztelt terepmindenes.

defender.jpgHa kell, kisautó, ha szükséges, vontató, ha havazik, hóeltakarító, ha baj van, katasztrófavédelmi szállító, ha rendezvény van, mindenes munkaautó, ha rossz a falusi közbiztonság, mezőőrautó, ha veszélyben az erdő, természetvédelmi őrautó - vagy éppen vadetető terepjáró.

Mindenes, minden helyzetre, minden terepre, mindenkinek.

A paradox az, hogy ma Magyarországon számos önkormányzat, hivatal, civilszervezet, egyesület, hatóság éppen amiatt "nem mer" a Can-Am Defenderhez hasonló kifejezett munkajárműveket vásárolni, "nehogy kikezdjék őket" amiatt, hogy a közpénzeket luxuscikkekre költik.

Míg ma Magyarországon egy Land Rover Defender, de akár egy 8-10-12 millió forintos pick-up közpénzen beszerzése semmifajta izgalmat, kételyt, gyanút nem kelt a közpénzek felett őrködőkben, a kifejezetten - és kizárólag - munkára használható Can-Am (vagy a hozzá hasonló Honda, Kawasaki, Yamaha, Polaris) kisgép megvásárlását senki nem meri megkockáztatni.

Ilyen következmények nélküli, következetlen és képmutató ország a miénk: Land Rover Defendert bárki, bármikor, bármire vehet közpénzbő és használhatja magáncélokra (is).

BRP Defendert viszont - egyelőre - senki nem mer venni - még kizárólag közfeladatok hatékony ellátására sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr138020937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.10.26. 08:59:18

S szerinted ezek közül használható bármi is bármire?
Főleg: Munkára.

Lordmotor 2015.10.26. 09:21:24

Persze evidencia, hogy itt mifelénk a nyakkendős bűnözés sport, hobbi, életforma, de éppen ezért: pont azt a szaros audi a-q-t kellett kipécézni? Az legyen a legnagyobb gondja ennek a világnak, hogy egy 2 milliós város első embere 22 millás verdával jár. Van azoknak jóval több vaj a fején :) Lázás Audi S8 asa, az ocö havi félmilláért bérelt corsái, vagy gyurcsány 90 milliós páncélaudija :)

Ez a BRP amúgy mennyibe fáj? mármint a spékó kiegészítőkkel együtt?

nagyfeszültség 2015.10.26. 09:22:32

@gigabursch:
Mindenesetre Demszky biztosan nem tudva vele kurvázni, nyaralgatni stb.

Mr Pickles 2015.10.26. 09:40:37

"BRP Defendert viszont - egyelőre - senki nem mer venni - még kizárólag közfeladatok hatékony ellátására sem."

nem akarnak, nem pedig nem mernek

csak egy néző 2015.10.26. 10:13:47

vancat
Hát öcsém, ennél idiótább cikket régen olvastam. Nem kedvelem "a még mindig szabadlábon lófráló, eszelős vicsorú Demszky Gábort" de ilyen faszsággal nyitni egy munkagép bemutatását, nem semmi teljesítmény. Vajon amikor a Lázárnak 600 ezerért bérelt Audija volt a téma, akkor is írtál ilyen személyeskedő cikket? Vagy amikor a TEK számára vásárolták számolatlanul az Audi Q7-eseket, akkor sem olvastam tőled felháborodott cikket, hogy miért nem Dacia Dustereket vásárolnak.
Bizony öcsém, "Ilyen következmények nélküli, következetlen és képmutató ország a miénk" ilyen firkászokkal.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.10.26. 10:22:44

környezetvédelmi "szak"blog fizetett gépreklámját láthattuk.
amúgy csecse kis gép....

nagyfeszültség 2015.10.26. 10:29:34

@FILTOL: mivel a brp defendert Magyarorszàgon nem lehet kapni, kurva nagy reklàm...

csak egy néző 2015.10.26. 10:36:54

@nagyfeszültség:
Ok, revideálom a véleményem Lázárral kapcsolatban.

nagyfeszültség 2015.10.26. 12:24:34

@csak egy néző:
Egyébként, ha utálod Lázárt és jól akarsz szórakozni, tényleg érdemes régebbi noemisszio posztokat olvasgatni -:)

csak egy néző 2015.10.26. 13:09:21

Én valahogy úgy gondolom, hogy egy ilyen elvileg "zöld" blogban, aminek ez a mottója, nem kellene személyeskedni bukott és regnáló politikusokkal.

"Stílusos zöld megoldások városban és országúton, a közlekedésben és az életben"

nagyfeszültség 2015.10.26. 14:18:23

@csak egy néző: úgy tűnik a magyar valósàg felülírta a terveket...

teddybear01 2015.10.27. 18:30:03

Ami azt illeti, ez is az egyik semmirevaló cikk a sok közül.

Ez viszont sokkal fontosabb lenne, ha már zöldnek nevezed magad:index.hu/gazdasag/2015/10/27/rezsicsokkentes/

Mindig is tudtam, hogy Orbán nem fér meg semmilyen tartalékpénztől, muszáj neki elzabrálni a jövőnket. De hogy még az ilyen életbevágóan fontos alapot is képes ellopni és fölélni....Mi meg dögöljünk meg.

xvb 2015.10.29. 18:37:28

Már megint egy reklámcikk a saját érdekek szerint megfogalmazva. Pedig még jó is lehetett volna ez a blog.


süti beállítások módosítása