A gyaloglás reneszánsza

2011.10.26. 18:47 - vancat

Miközben egész Európában reneszánszukat élik a meditatív, gyalogos zarándoklatok, és itthon is újjáéledtek a korábbi hosszútávú, ország- vagy régiókerülő gyalogtúrák szép hagyományai, az átlagember egyre kevesebbet gyalogol. Most éppen az Osztrák Közlekedési Klub készített felmérés Ausztria lakóinak gyaloglási szokásairól és mértékéről, és kiderült: náluk is kifejezetten romló a tendencia, hiszen egyre rövidebb utakat is autóval vagy legalábbis valamifajta segédeszközzel teszünk meg.

Az El Camino menő, a szomszédba átsétálni meg smafu? Hol itt a logika?

Logika valószínűleg nincsen a dologban, de racionális okok mindenképpen szerepet játszanak ebben a szó minden értelmében egészségtelen és sajnálatos tendenciában. Ha jól belegondolunk, szinte kivétel nélkül minden járművel kapcsolatos reklám (a rollertől a terepjárón át a magánrepülőig) valamilyen módon a gyaloglás mesterséges kiváltását propagálja. Másrészt szép lassan, sunyin nagyon sok helyről egyszerűen eltüntetik a kulturált gyalogláshoz szükséges infrastruktúrát és hangulatot.

Olyan út mellett, ahol iszonyú nagy az autóforgalom, a zaj, a por, a bűz és még járda sincs, vagy csak nagyon keskeny, amit elállnak az autók, kinek van kedve gyalogolni? Ahol kilométerenek keresztül nincsen egy zebra, ahol legálisan és viszonylag biztonságosan átjutthatnánk az egyik oldalról a másikra, ott ki indul el gyalog? Ráadásul a gyaloglás társadalmi megítélése is a béka segge alatt van. Aki azt mondja, gyalog jött, azt rögtön, rutinból csóró lúzernek nézik. Még csak azt sem mondják, hogy trendi, mint azokra, akik bringáznak, rollereznek.

A kocsival járó "menők" pedig gyakran egyenesen kétségbeesett képet vágnak arra, aki bevallja: gyalogol. Szóval ezerféle társadalmi, forgalomtechnikai ok akadályozza, hogy a legtermészetesebb, legegészségesebb és legősibb közlekedési módot, a gyaloglást válasszuk. Az pedig sajnos megtévesztő látszat csupán, hogy a nagyvárosok belvárosaiban azért ma már egyre gyakoribbak az autómentes sétálózónák. A városok ugyanis nem ezekből állnak, hanem gyakran százszor nagyobb, gyaloglásra tökéletesen alkalmatlan területekből.

(Utoljára Kádár János mondta azt, hogy a gyalogosok pártján áll, viszont egyrészt már ő is hazudott, másrészt igen véreskezű gyilkos volt, úgyhogy őt, ha lehet, nem sírnám vissza. Mostanában Gyurcsánynéről lehet tudni, hogy nordic walkingozik, Hagyó végigjárta az El Caminót és a Szent István-túrát, de ez engem egy kicsit sem nyugtat meg a gyaloglás jövőjét illetően.)

Ma a politikusok döntő többsége nem is titkolja, hogy totálisan leszarja, lenézi a gyaloglást. Sőt, talán már nem is értik, pontosan mit jelent az a mindennapokban. Ma magyar politikus - tisztelet a kivételnek - legfeljebb választási kampányok idején és/vagy (pártállástól függően) vallási- és sportesemények kapcsán gyalogol. Viszont talán lesz egyszer Magyarországon olyan döntéshozó, aki (amellett, hogy nem lop, nem csal, nem hazudik) látványos - és egyébként nagyon szimpatikus - zarándok- és túrautak helyett/mellett a magyar nagyvárosokat is meghódítaná néha gyalogosan. Mert ez lassan az El Caminónál is nagyobb kihívás.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr373332013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netszamuráj 2011.10.26. 20:32:48

Én szoktam gyalogolni, korábban rendszeresen gyalog jártam haza a munkából. Most is gyalog jövök-megyek, csak most már nincs sportértéke, mert csak 1 km-re dolgozom. Korábban 6 km-re dolgoztam.

Jó érzés, feltölti az embert. Csak normális helyen kell tudni gyalogolni, mert nyilván a Hungária körút mellett nem valami kellemes.

gatto nero 2011.10.26. 20:51:33

Nem csak, hogy jó érzés és egészséges, de szerintem alapvető életelemünk. De lassan ez is luxuscikké válik - mármint azok a helyek, ahol szmog és stresszmentesen lehet gyalog közlekedni.

Dr.perrycox 2011.10.26. 21:40:16

Viszont talán lesz egyszer Magyarországon olyan döntéshozó, aki (amellett, hogy nem lop, nem csal, nem hazudik) látványos - és egyébként nagyon ... UTÓPIA

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2011.10.26. 21:56:08

Én kifejezetten szeretek gyalogolni. Sok helyre gyalog megyek. Előfordult az is, hogy elmentem vásárolni a Savoya Parkba, természetesen gyalog, a kiindulópont pedig a Móricz Zsigmond körtér volt. Bevallom, visszafelé már azért villamossal jöttem. :)

Én azért szeretek gyalogolni, mert fogyaszt (ha nem is gyorsan), jó közérzetem lesz utána, lehet közben gondolkozni, átgondolni dolgokat, egészséges, és szeretek nézelődni is, figyelni a házakat, embereket.

A gyaloglással csak egy probléma van: sok időt emészt fel. Kisgyerek vagy több munkahely mellett nemigen űzhető.

2011.10.29. 21:49:41

esetleg, veletlenul, valami csodaval hataros modon, de nem lehet-e, hogy a meregzold gyaloglaspartiak elfelejtik, hogy atlagember (erted, aki dolgozik, nem otthonrol, hanem be kell jarnia), na az pont nem fog napi 4 orat gyalogolni. Gondolatkiserlet kovetkezik: nekem pl. 10 km a munkahelyem otthonrol, kerekitve. 5km/h-val szamolva (gyorsan megyek) 4 ora gyaloglas, naponta. Szamolj hozza 8 ora munkaidot, fel ora ebedidot, es akkor tartunk 12.5 oranal. Ennek oromere a gyerekemet nem latom, mert reggel meg alszik, mikor kenytelen vagyok eljonni, este meg mar alszik, mire hazaerek.

Hat persze, gyalogoljunk. Meg kozben lebegjunk mar vissza a realitasok talajara. Lassan mar a rollerezes vagy bringazas is kornyezetvedelmileg etikatlan lesz, mert sok szennyezoanyag kerul a levegobe ezek gyartasakor.


süti beállítások módosítása