Rali helyett zöld fordulatot!

2012.04.02. 07:10 - vancat

Eurómilliókat költenek, újságírókat vesztegetnek, utaztatnak az autógyártók annak érdekében, hogy meggyőzzék egyre gyarapodó számú környezettudatos vásárlójukat: tényleg elkötelezték magukat egy valódi motorizációs zöld fordulat végrehajtására. Holott hitelesebb lenne egyszer valami egyszerű, világos gesztussal egyértelművé tenni: véget érhet az a korszak, amikor az autózás, a motorizáció az eszetlen és felesleges környezetpusztítás szinonimája.

Például valamelyik bátor gyártó - elsőként - bejelenthetné: soha többé nem áldoz pénzt raliversenyek, ralicsapatok/raliautók finanszírozására. Ehelyett például ültet egy erdőt; olyat, amilyet a raliversenyeken tönkre szoktak tenni. Amilyennek a flóráját és faunáját két-három nap alatt hónapokra hazavágják. Miért is?

Azért, hogy néhány autógyártó megmutathassa, milyen fanatikusan sportosak az autói. Azért, hogy néhány simlis cég úgynevezett reklám- és marketingköltségként minél több fals költségszámlát kreálhasson. (Magyarán: adót csalhasson.)

Meg persze azért, hogy néhány tízezer ember igazán alantas szórakozását pénzre válthassák. Szóval, ha egyszer egy komoly autógyártó végre kimondaná: megváltoztak az idők és olyan ócska, felesleges és alantas természetpusztítást, mint a raliversenyzés, elvi-ökológiai okból többé nem támogat... nos, akkor gyorsan kommunikációs helyzetbe hozná a többit is.

Jövőre pedig nemcsak a magyar Eger-rali, de többszáz más eszement verseny maradhatna el. Az autóversenyzés persze korántsem szűnne meg, csupán tehetnénk egy jelentős lépést az erdősávokkal védett zárt pályákra szorításukban. Különös és kétértelmű idevágó hír Gyulai Zsoltnak, a Magyar Autó- és Motorsport Szövetség elnökének bejelentése, miszerint az autósport kifehérítésének érdekében bevezetik a raliautók számára rendszeresített úgynevezett sportrendszámot.

Ezzel a kijelentésével/bejelentésével egyébként maga Gyulai is finoman arra utalt, hogy ez az irreálisan környezetpusztító "sportág" a simlizésnek, számlázásnak és az adócsalásnak a melegágya. Ha az új sportrendszámot egy adóvizsgálattal is egybekötnék, nos, ez esetben önmagától ritkulna meg egyik pillanatról a másikra a gyanúsan nagyszámú hazai rali- és tereprali mezőnye.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr564355329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2012.04.03. 03:13:53

sotetzoldnek lenni nem szegyen,hanem allapot. Ugye szoltal,hogy a tornadokat ne engedelyezzek a midwesten,mert erdoket tesznek tonkre?

Nem tudom,hol lenne ma a Ford, a Toyota, a Subaru vagy a Lancia (Fiat) a rallizas nelkul.

Holnaptol az osszes Euro4 alatti BKVs buszokat tiltsak be! Tiltsak be az urrepuleseket!

fogash 2012.04.22. 22:25:42

Istenem, de nagyon huje vagy te...


süti beállítások módosítása