Twizyt csak a tévében láthatunk

2012.07.02. 07:14 - vancat

Mostanában újra egyre több szó esik az úgynevezett kétsebességes Európáról. Ám ezt a két sebességet legtöbben a szegényebb és gazdagabb országok egyenlőtlen fejlődési esélyeiként láttatják, pedig ha valóban létezik kétsebességes Európa, az sokkal inkább az ökológiailag progresszív és a környezetvédelmi szabályok áthághatóságával versenyelőnyként házaló államok és régiók között érhető tetten.

Sajnos, mi magyarok ez utóbbinak vagyunk a szégyenteljes esélyesei. Nálunk annyira kurva jó például a befektetői környezet, hogy gond, probléma nélkül lehet Natura 2000-es területen Audi-gyárat bővíteni, majd amikor ezt az Unió jobb érzésű hivatalnokai ezt szóvá teszik, válaszként a Volt fesztivál is megkapja egy hasonló védettség alatt álló zónában a fesztiválrendezés jogát. Mindezt pedig környezetvédelmi államtitkárunk jelenti be a nyilvánosság előtt.

Miért is vonzó tehát nálunk a befektetői környezet? Mert a magyar hatóságokkal könnyen le lehet szaratni a környezetvédelmi szabályokat, és olyan helyeken lehet fesztiválokat, gyárakat, utakat csinálni, ami Európa jobbik felén elképzelhetetlen lenne.

Az ökológiailag kétsebességes Európa tehát korántsem a szegény és gazdag országok között osztódik meg, inkább az ökológiailag korrektebb, és a végletesen inkorrekt politikai vezetésű államok között. A gazdag Németország és a szegény Görögország például egyaránt a napenergiára építi jövőjét, míg a két történelmi jó barát, Lengyelország és Magyarország - szégyenszemre - vállvetve és sikerrel küzdött azért, hogy megvétózzák a 2020 utáni időszakra kitűzendő széndioxid-kibocsátási határértéket.

De a kétsebességes Európának hamarosan lesznek kifejezetten atommentes és atombarát régiói is, hála néhány hazai üzleti-politikai-bűnözői körnek - mi Paks erőltetett bővítésével természetesen az utóbbi régióba tartozunk.

Az ökológiailag kétsebességes Európában, úgy tűnik, kétféle temékskálát is fognak kínálni a vásárlóknak: környezettudatosakat és a környezet kíméletét figyelmen kívül hagyókat. Valószínűleg az elektromos Solex, a Renault Twizy, a villanyhajtású Piaggiók, Ivecók és a több ezer más, környezettudatos termék ezekben az ökológiailag inkorrekt régiókban nem is nagyon fognak megjelenni, vagy ha igen, akkor csak mutatóban.

Nekünk ökológiai forradalom, zöldgazdaság és megújuló energiák helyett maradnak a természetvédelmi területeken létesülő természetpusztító fesztiválok, gyárak, meg persze az ezeket engedélyező, húsz év után ismét Rio de Janeiróban konferenciázgató korrupt, tavárisnyaló, lézerblokkolóval gyorshajtó és szemrebbenés nélkül hazudozó, mellébeszélő politikusok. Renault Twizyket és más szimpatikus, zöld termékeket meg legfeljebb David Guetta igazán trendi Alphabeat című klipjében láthatunk mindennapos használatban.

Igaz, vannak optimisták akik úgy látják, a korábbi, minden létező szempont szerint vállalhatatlan kormányok után most már legalább csak egy ökológia szempontból inkorrekt elit vette át Magyaroszág irányítását. Csakhogy ez a csak éppen a fenntartható jövőnket teszi kockára.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr654623211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gera 2012.07.02. 10:13:19

Mi köze az államnak ahhoz, hogy egy cég nem árulja itt a termékeit? A Renault nyilván azért nem hozza ide a Twizyt, mert nem tudnák eladni 2,5 millió plusz havi 15 ezer forintért. Ezt valszeg jól látják.

Egyébként Franciaország szerinted melyik sebességhez tartozik a kettőből? Csak mert nekik eszük ágában nincs feladni az atomerőműveiket.

Az Audi beruházás pedig nem korrupció, hanem józan döntés volt, jobban hiányozna nekünk az Audi, mint az az 400 méteres tök üres sáv egy beépített területekkel körbevett volt lőtérből. Korrupció annyi volt az esetben, hogy azok a balfasz álkörnyezetvédők megpróbálták megzsarolni az Audit, mert tévesen mérték fel az erőviszonyokat.

Captain Caveman 2012.07.02. 10:16:57

Csak le kéne venni azt a sötét zöld szemellenzőt...oszt objektíven megnézni a dolgokat. De hát ez nem az a része a világnak.
Próbálj meg szélerőművet csinálni ott, ahol kiszámíthatatlan a szél ereje, próbálj napenergia farmot úgy, hogy nem tudsz megfelelő nagyságú területet biztosítani, vagy inkább vízerőművet akarsz az amúgy is erősen megterhelt folyóvizeinken?
Marad más verzió mint az atomenergia? Ami amúgy elég biztonságos, főleg egy olyan területen, ahol egy földrengésnek v. szökőárnak elhanyagolható az esélye...

Arról már nem is értekeznék külön, hogy az akkumulátoros villanyautó mennyire nem biztosít hosszútávon megoldást a közlekedésre.

Bár akinek David Guetta zenét jelent, annak nem tudom, miért próbálok bármit elmagyarázni

Captain Caveman 2012.07.02. 10:18:22

@Gera: +1
Pontosan így van. Ráadásul érdemes megnézni, hogy ki az egyik legnagyobb támogatója a fúziós erőművek kifejlesztésének. :)

vasgyuszi 2012.07.02. 10:46:47

Egyébként érdekes kis járgány. Münchenben láttam párat az elmúlt hetekben. Vicces vol, amikor a járda mellé letámasztott kocsikába a járdáról szállt be a csóka és rögtön kibuggyant a válla az átellenes oldalon :) Nem próbáltam, de szerintem nem tudnám magamrahajtogatni anélkül, hogy le ne csapnám a vállamat az ajtócskával. K.b. feleakkora helyet foglal el, mint a Smart nevu luxuslimuzin ;) A fiamnak mindenesetre tetszett (6 éves), de kijelentette, hogy o a mi kocsinkat vezeti (C8) és "Anya" kapja a Twizy-t :)))
Mellesleg nekem gyakorlatilag az összes új BMW szük vállba (3er, 5er, X3, X5), mondjuk a 6/7-es szériát nem próbaültem.

Gera 2012.07.02. 10:53:33

Egyébként poénos ez a Twizy, eljátszogatnék vele. Azért két embernek kicsit kevésnek tűnik, kábé két percig bírnám hátul, de akkor inkább gyalogolok :) Egy robogó mindenesetre környezetbarátabbnak tűnik, olcsóbb és hasonló használati értékkel bír.

Globetrotter2014 2012.07.02. 11:06:02

A színvonalat illetően továbbra sem sikerült felkelni a padlóról.

Talán szerencsésebb is ott maradni, ezzel csak a komoly környezetvédőknek ártotok (ha vannak oylan ok még kishazánkban)...


süti beállítások módosítása