Fiat 500 Electric: mindenki másképp csinálja

2013.01.25. 10:59 - vancat

2013-Fiat-500-Electric-Car_BonjourLife-com-1.jpgA Renault például nagyon szimpatikusan: ahogy elkészül egy-egy újabb villanyautó-fejlesztéssel, gyorsan piacra is dobja azt. A gyorsaság persze okoz néha problémákat: legújabb villanykocsijukat máris elérte egy visszahívási akció, az összes 2012-ben gyártott Twizyt hátsó féknyeregproblémák miatt szervizbe kell vinni.

A Fiat egészen másképp csinálja. Szintén szimpatikusan, a végletekig érlelik villanyautó-fejlesztéseiket, és ezalatt megpróbálják a belsőégésű motorjaikat is a lehető leginkább ökokompatibilissá varázsolni. Ez utóbbi törekvés terméke a 0,9-es, kéthengeres Twin Air, jóval 100 g/km alatt széndioxid-kibocsátással.

Elektromos fejlesztéseik lassúsága még azt eredményezte, hogy például a Fiat 500-asból már közel fél tucat kisgyártó rukkolt elő villanyváltozattal, mire most végre megjelent a gyári 500 Electric. Tény viszont, hogy nagyszerű munkát végeztek a gyáriak - csökkentett lég- és gördülési ellenállású kaszni és futómű, 111 lóerős háromfázisú villanymotor, vízhűtés, lítiumos, 220 voltról négy óra alatt fullra tölthető, 160 kilométeres hatótávú akkumulátor.

Sajnos egyelőre csak a kaliforniai piacra szánják, de nagy butaság lenne, ha záros határidőn belül nem vezetnék be az európai piacra az eddigi legtrendibb szériagyártású elektromos kisautót. Amely ráadásul már 0,9-es Twin Air motorjával is elég trendi és viszonylag öko.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr15042797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACSKANŐ 2013.01.25. 17:16:56

Hát ez igazán szuper kis járgány!!!!!!!

Dudadoktor · http://napiduda.blog.hu/ 2013.01.25. 19:54:40

Az akkumulátor a drága sajnos, én arról sehol semmit nem lehet olvasni, hogy az adott típusba milyen minőségűt szerel az adott gyártó, aztán van a nagy meglepetés mikor pár év után milliós összegek repkednek mert akkupakkot kéne cserélni.


süti beállítások módosítása