Japánban készül valami

2013.03.19. 06:19 - vancat

tuntetes.jpgA világ környezetvédelem iránt elkötelezett, egyre nagyobbik fele mostanában kétségtelenül Japánra figyel. Két évvel a fukushimai atomkatasztrófa után a legvegytisztábban ott feszül most egymásnak az atomlobbi és az energiaigényeket egyre nagyobb arányban, szelíd és megújuló forrásból előállítani szándékozó, eddig csendes, de egyre hangosabb többség.

Most esély van arra, hogy Németország után egy újabb ipari, technológiai és GDP-óriás, Japán mondjon végre végleges nemet az atomenergia - ahogy a békeharcos szakzsargon fogalmaz - békés célú felhasználására. Na így lesz, újabb, a világ innovációs élvonalát képviselő ipari hatalom ismeri el: túl nagy a kockázata, túl értelmetlen a pusztítása az atomenergia alkalmazásának, és nagyfokú kishitűség azt hinni: ne tudna az emberiség a nap, a szél, a hullámzás és más készen kapott forrásaiból megoldani indokolható energiaigényét.

A nukleáris energia ellen tiltakozókat övező, növekvő globális szimpátia most jól be is ijesztette a hasadásbiznisz hatalmasságait. Itthon is televásárolták fizetett és bújtatott hirdetésekkel a médiát, amely a paksi atomerőmű hallatlan társadalmifelelősség-vállalásáról, fantasztikus biztonságáról sugalmaz fél- és negyedigazságokat. Reméljük, hogy a nemrégiben alakult Hungarikum-bizottságnál azért nem kezdeményezik a Mi atomerőművünk regionális hungarikummá minősítését.

A legfájóbb eközben az, hogy a szoros német-magyar gazdasági szövetségről és a keleti nyitásról beszélő kormányunk nem akar és nem tud e két világhatalom várható megújuló energiaipari boomjára reagálni, rácsatlakozni. Talán véletlen időbeli egybeesés, mégis szimbolikus értékű, hogy éppen most, éppen Japánból érkezik egy, a környezetvédelem szempontjából mérföldkőnek számító modell az autóiparból. Hamarosan bemutatkozik a CRV-sorozatban a Honda új 1,6-os dízele, amellyel a világon elsőként lesz képes egy kényelmes és tágas luxus SUV 100g/km alatti széndioxid-kibocsátásra, a súlyt és az előállításához szükséges energiát megsokszorozó hibrid rendszer nélkül is.

imagesCAYKHZJ3.jpgApropó Honda.

Volt a Fidesz kormánynak egy szimpatikus, hiteles és rendkívül felkészült tagja, aki képviselőjelöltként és később még államtitkárként is egy kis, takarékos Hondával közlekedett, egyfajta kontrasztként a rendőrségi sebességmérők elleni fegyverzettel felszerelt, nyolchengeres kormányzati luxuslimuzinok és utasaik pazarló pöffeszkedésével. Őt Illés Zoltánnak hívják. Azóta a kis Hondából kiparancsolták, választási igéretének - miszerint népszavazást kell rendezni a paksi atomerőmű bővítéséről - betartásától pedig állítólag eltiltották.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr85144611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACSKANŐ 2013.03.19. 14:15:23

Kedvenc SUV-om a CRV!!!! Like!!!!!

RCH 2013.03.19. 16:59:57

Valaki árulja már el, miért jár egy képviselônek autó?
Nem arra van a fizetése, hogy megvegye magának?
Vagy ha már mindenképp kocsit kell hogy kapjon, érje be valami szolídabb jószággal, és na nem tetszik neki, akkor visszaadja és vesz magának nagyobbat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.03.19. 18:00:32

Vállonvergethetik magukat ezért a balfaszságért. A CO2 kvótjáuk ugrik, ez már önmagában sok $. Aztán még az átállás költsége, az idő előtti lebontás - a hasznot nem termeli tovább az üzemelésre alkalmas erőmű - és drágábban termelő erőmű, mind mind jól odaver majd az iparnak. Ha ez kelle nekik... Úgylátszik, hogy a jólétben élőknek agyára megy a jólét. Lásd Németország...

röhögő 2013.03.19. 18:10:44

Aha... ez az az Illés aki vadbaromságokat beszélt a 2003-as paksi baleset kapcsán. An nyt ért az atomenergiához mint nuszi a hegedüléshez.
Ja mellesleg az arabok 600 millió dollárért építettek egy 100 MW-o naperőművet, ami iccaka nem termel.
Egy 1200 MW-os atom meg 3 milliárd euró lenne.
Na a zöld matematika szerint melyik gazdaságosabb?Ja és itt nem süt annyit a nap mint a tevehajcsároknál.
Kína legnagyobb napelem gyártója meg most jelentett csődöt.
Na ennyit mára a zöldenergiáról!

röhögő 2013.03.19. 18:13:32

"Most esély van arra, hogy Németország után egy újabb ipari, technológiai és GDP-óriás, Japán mondjon végre végleges nemet az atomenergia"
- A vágott szeműek most indítottak újra két atomerőművet, a németek meg a franciáktól importálják az atomáramot.

sterimar 2013.03.19. 18:25:36

Atomenergiara szukseg van.
Nagyon sok atomeromuvet epitenek a vilagban es soknak az elokeszitese is zajlik.

Az meg mar latszik, hogy a nemetek rosszul jartak ezzel az elhamarkodott politikai lepessel.

midnight coder 2013.03.19. 18:31:08

Okoskák hogy örülnének ha néhány millió tonna CO2-vel több kerülne a levegőbe. Mert azt azért gondolom a sötétzöldek sem hiszik, hogy a japcsik kerékpárra pattannak és dinamóval termelik meg ezentúl a nekik szükséges delejt. Napenergia ott nemigen van, geotermikus sem annyi ami kell, a szélenergia pedig a szegény madárkákat irtja.

flamer 2013.03.19. 18:31:29

Nem akarom elrontani itt a sötétzöld fiesztát, de a japánok pont arra jutottak, hogy újraindítják az atomerőműveiket, mert rájöttek, hogy az azoknak a helyettesítésére beállított kőolaj-erőművek nem voltak képesek kiszolgálni az igényeket (ráadásul rettenetesen környeteszennyezőek is).

Sieg 2013.03.19. 18:37:49

Ha már a cikk fél- és negyedigazságok sugalmazásáról ír, akkor az legalább magának el kellene kerülnie.

A poszt sugalmazott féligazsága (vagy pontosabban félhazugsága, vagy talán még inkább önhazugsága) az, hogy ha leállnak az atomerőművek, akkor a kieső energiát majd megújuló energiaforrások fogják pótolni. Hát nem. Egyszerűen az történik, hogy még több fosszilis energiát fogunk felhasználni. Ami ugyan nem termel pár évtizedenként látványos címlapsztorikat, de az összes egészségi káros hatása nagyobb, mint az atomerőműveké.

Addig, amíg nem csak a fejekben és álmokban létezik az összes energiatermelés jelentős részét adó megújuló forrás, az ilyen okfejtések (meg a még tipikus elektromosautó-sztárolás) csak parasztvakítás.

JimK1rk 2013.03.19. 18:47:29

Dinamora magyar!

(szanalmas poszt)

Erdőtársulás 2013.03.19. 18:52:35

Jaja, nagyon gázos a poszt, az alternatív energiaforrásokról mindössze annyit állít, hogy "kishitűség" lenne azt hinni, hogy nem tudja ellátni a teljes emberiség igényeit... hááát, ez minden csak nem érv. Ettől azért kicsit többet várnánk.
Illés "Szarkofág" Zoltánt pedig senki sem tiltotta le semmiről, egyszerűen kormányra emelkedett az ellenzéki pozícióból... Ez ugye nálunk determinálja a 180 fokos fordulatot is.
Egyébként a március 14-15-én jól szereplő "félkatonai" katasztrófavédelem kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Meg ugye a választókörzetében 2010-ben 200 forintért árult liszt-cukor-olaj kampányrendezvény. Mert az is biztos a környezettudatosságra nevel...

Martian (törölt) 2013.03.19. 19:04:34

...de az is lehet, hogy a japók azóta titokban már gyártják a zsebrevágható hidegfúziós erőműveket, amelyek közül majd egy MrFusion 2015-ben belekerül Brown doki felújított DeLorean-jába. :)))

kovács istván 2013.03.19. 19:20:51

Nem túl publikus de az összes paksi beszállitócéget pár nap leforgása alatt megvette pártunk és kormányunk, aki nem akarta eladni a cégét annak felmondták a szerzödését.
Ez van, atom lesz, a Bátaapáti hulladéktárolóba meg már most szivárog a viz, nem csak képletesen, szebb jövöt.

Cifu78 2013.03.19. 19:25:57

Van aki még meglepődik azon, hogy itt demagógiát osztogatnak eme blogon, és hogy soha, egyetlen egy esetben sem próbált még meg a T. szerző számok szintjén végiggondolni, hogy mégis miről beszél? :)

Azt az apróságot elhallgatja például, hogy az atomreaktorok kiváltására Japán bizony foszilis erőművekben gondolkodik, illetve erős a nyomás arra, hogy legalább néhány reaktort visszakapcsoljanak, mivel a kieső reaktorokat jelenleg a foszilis erőművek pótolják, ám kihasználtságuk erősen maximálva van, még tavaly volt téma, hogy az erőművek leállás/kiesés nélküli üzemeltetése bizony komoly kihívás még a japánoknak is.

Érdemes megnézni, nagyszerűen látható az adatokból is, hogy nem a "zöld" energia bővül, hanem a fosszilis erőművek váltották ki a nukleáris energiát japánban:
www.eia.gov/todayinenergy/detail.cfm?id=10391

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.03.19. 19:27:13

@flamer: na jah, ez csak egy tajekozatlan hulyegyerek, dunsztja sincs a fizika es matematika alapjairol sem.

pont az ilyen hulyek miatt szuletett meg a "pokolba vezeto ut joszandekkal van kikovezve"

alapvetoen nem lennenek rosszak a celjai, csak hulye es korlatolt. ja es csakis ugy tudja definialni sajat magat, ha van ellensegkepe. pl hibrid technologia, nukleris energia..

ezeket szereti ekezgetni a szellemi toprongy. persze targyi tudas, tenyek es bizonyitekok nelkul.

wfoaxgaga 2013.03.19. 19:28:23

Baaazdmeg, te hülyébb vagy a sokéves átlagnál.

1. Japán lett a legnagyobb folyékony földgáz importőr, pár napja jelent meg erről a cikk. Ha ez megújuló...
2. Illés - ezek szerint - soha nem gondolta komolyan, amit bármikor is mondott. Ellentétben Ángyánnal, akinek most is van arca és lelkiismerete. Jó reggelt!

Na pá.

kovács istván 2013.03.19. 19:35:08

Félelmetes hogy az atomlobbi mennyire megfözte az agyakat..
tisztelettel adózom minden eltérö véleménynek, hülyének max magamat van jogom titulálni, de a maghasadással nem túl elönyös vizet forralni, generációk generációi fizetikmeg ezt az ostobaságot ami jelen pillanatban pár ember zsebét tömi..

Kelly és a szexi dög 2013.03.19. 19:45:13

Se vízierőmű, se atom...akkor majd szarból nyerjük az energiát, mint a Mad Maxben?

prettyinpink 2013.03.19. 20:25:45

Jujjuj. Nagy itt a baj a kedves szerkesztővel.

Fék_Emil 2013.03.19. 20:26:08

Illés Zoltánt pozitív példának felhozni nagyfokú tájékozatlanságra és rossz emberismeretre utal... Beszélj pár emberrel a felügyelőségi dolgozókból, olvass el pár interjút vele és majd megérted!

Amúgy Japán annyiból szerencsésebb helyzetben van, mint Magyarország, hogy ott a geotermikus és az árapály erőművek is szóba jöhetnek az atomerőművek mellett, és nem helyett. De szenük, olajuk, gázuk nem nagyon van, csak szelük van dögivel. Ha szerencsénk van, kifejlesztenek valami hatékonyabb szélerőművet, ami a mostaniakkal ellentétben több energiát termel az élettartama alatt, mint ami az elkészítéséhez kell.

prettyinpink 2013.03.19. 20:27:08

Figyelne inkább Kínára és USA-ra a környezetvédelem iránt elfogult "többség"....

röhögő 2013.03.19. 20:30:44

@kovács istván: Baromságot beszélsz. Harminc évnyi áramod előállítása csupán két deci nagyaktivitású cuccot termel. Számokkal gyere öcsi! A Mecsekben lévő urán 1000 évre elegendő energia Magyarországnak.
Bátaapátiban meg kit érdekel a vízszivárgás? Ott nem lesz nagyaktivitású cucc. Ami ott lesz, azt az ágyad alatt is tarthatnád, nem lenne bajod tőle. Csak azért tartják ott, hogy valami hülye nehogy újrahasznosítja.

kovács istván 2013.03.19. 20:39:48

csak megismételni tudom, jó munkát végzett a lobbi, az MTA tagjai önköltségen jöttek bizonygatni mind a radioktivitás bagatelizálasa mind a tárolóhely alkalmatlansága miatti aggályaikat, amit semmibe vett a paks által fizetett kutatócsoport, és a média, mert azt halljátok amit ök akarnak..
innenfogva örültség minden ami valós teny..sajnos

Bambano 2013.03.19. 21:32:01

mostanra csak annyi maradt még ki, hogy a honda crv az nem luxus suv. a többit elmondták.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2013.03.19. 23:12:58

"szimpatikus, hiteles és rendkívül felkészült"

Illés Zoltán elképesztően ostoba ember, csak gratulálni tudok neked, ha ez még annak ellenére sem esett le neked, hogy a környezetvédelem terén is egy az egyben a lehető legrosszhiszeműbb, legértelmetlenebb pártpolitikai vonalat nyomatja többnyire. (Lásd pl. a Balaton vízszintjével kapcsolatban bemutatott ámokfutását.)

Ami meg az atomot illeti, Hirosimát és Nagaszakit beleszámolva sem halt meg még századannyi ember sem az atomtól, mint a széntől.

hackbard.celine 2013.03.19. 23:32:42

OMFG!
Illés és a hitelesség? A paksi elmeroggyant ámokfutását nem is idézem be, az akkora szégyen egy egykori vegyészmérnöktől. Kína-szindróma? Aki akarja megkeresi, teljesen beteg.
De álljon itt egy interjú:
www.origo.hu/gazdasag/hirek/20101028-interju-illes-zoltan-kornyezetvedelmi-allamtitkarral.html
"Riporter: És mi van, ha a környezetvédelem érdekei mást diktálnának, mint Orbán Viktor? Akkor melyiket választja?
Illés: Akkor a miniszterelnök úrnak akarok megfelelni."
Japán épp a mélytengeri metán-hidrát kinyerésén munkálkodik, attól mentsen meg minket a Jóisten, ha az elszabadul, 25x veszélyesebb üveghézhatású gáz, mint a CO2, de elégetve is CO2 lesz belőle! Egy cunami sem kizárt ha megbolygatják a nem túl stabil lemezeket.
hvg.hu/gazdasag/20130312_Japanok_foldgazt_nyertek_ki_tengeralatti
A kedves kisdízel CRV-nél azért csak meg kéne nézni a PM5-10 alatti emissziót és a nitrogén oxidokat, valóban akkora csodáság? Végülis a tüdőből véráramba bekerülő szennyezők legalább nem csak tüdőrákot okozhatnak.
Ostoba poszt, de legalább hozza a szokásos sötétzöld szintet.


süti beállítások módosítása