Árambolt helyett áramautókat

2013.05.31. 11:23 - vancat

Magyarországon művészi szintre fejlesztették a nagyvállalatok az uniós pénzek lehívása szempontjából fontos környezetvédelem, energiatakarékosság, megújuló energiahasználattal, környezetbarát közlekedéssel kapcsolatos ál- és pótcselekvéseket. Sokan úgy képesek évekig ilyesmiről kommunikálni, hogy az égegyadta világon semmi kézzelfoghatót nem tesznek ez ügyben.

Mostanában a legeklatánsabb és legirritálóbb az ELMŰ-ÉMÁSZ soktízmilliós óriásplakát-kampánnyal felfújt árambolt-projektje. Ez egy igazán igénytelen weboldal, ahol felesleges hülyeségeket lehet megvásárolni, miközben az egész összhatása a felületes szemlélő számára azt sugallja, mintha itt valami nagyívű, környezetvédelmi, energiatakarékossági akcióról lenne szó.

Rengeteg felesleges műanyag és/vagy digitális szart vehetünk az internetes áramboltban. Például áramfogyasztás-mérőt, energiatakarékos éjszakai fényt, energiatakarékos elosztót, energiatakarékos konnektort, hűtőhőmérőt, zuhanyhomokórát és még sok-sok kifejezetten a one-euro-marketek kínálatába illő felesleges-eldobható-értelmetlen marhaságokat.

Ford focus.jpgMindez különösen annak fényében és kontrasztjában felettébb dühítő, ha megnézzük, mit tesz a fenntartható fejlődésért áramboltnyitás helyett hat-nyolcszáz kilométerrel arrébb egy ugyanilyen, csak német energiaszolgáltató.

A RheinEnergie például a hóna alá csapta a Fordot - vagy fordítva -, és megteremtették a lehetőségét annak, hogy a Ford Focus electric vásárlói Németországban kizárólag napelem felhasználásával üzemeltessék villanyautójukat. Ugye érzékelhető a különbség az ELMŰ árambolti akciós hűtőhőmérője és az elektromos motorizációt zéró emisszióssá tévő fejlesztési terv között?

Fiesta_1.jpgMellesleg a Ford, talán ennek az együttműködésnek a hatására bemutatta újabb zseniális elektromos járművét, az agymotorokkal felszerelt Fiesta eWheelDrive-ot, amellyel kapcsolatosan csak azt tudom javasolni a tisztelt olvasónak, nézzen meg néhány kisfilmet róla a YouTube-on . Abból ugyanis kiderül, milyen új perspektívákat nyithatna erőátvitelben, parkolásban, súlycsökkentésben és takarékos üzemeltetésben a villenyfiesta elterjedése.

Amíg pedig hozzánk is elérkeznek a valóban lényeges, megújulóenergiaforrás-vételezési lehetőségek és a mindennapokban is használható villanyautók, nos, addig legfeljebb annyit tehetünk a környezetvédelemért, hogy nagy ívben elkerüljük az ELMŰ áramboltját. Így legalább felesleges, haszontalan tárgyak vásárlásával - így gyártásának támogatásával - legalább ne terheljük a környezetet és a pénztárcánkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr45337297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyfeszültség 2013.06.01. 22:25:57

"Glattfelder Béla elmondta, hogy az elektromos közlekedés térnyerésében nagy szerepe lehet a megújuló energiáknak, amelyek "jól tárolhatók lesznek" a különböző elektromos hajtású járművekben. Hozzátette: az Európai Unió elképzelései szerint az 1990-es szinthez képest 2050-re a szén-monoxid-kibocsátást 20 százalékra kell csökkenteni."

A fideszesek nem buták, tudják mit kellene csinálni, csak nem teszik...


süti beállítások módosítása