Ruszkik, haza!

2013.10.22. 07:08 - vancat

Mindannyiunk szívéből szólt ez az egyszerűségében is egyértelmű, otthon és baráti körben folyamatosan emlegetett, a Kádár-rendszerben nagy nyilvánosság előtt legelőször mégis csak 1989-ben, Orbán Viktor bátor beszédében napvilágot látott mondat.

Ami azóta történt velünk magyarokkal, Magyarországgal, de nem utolsó sorban Orbán Viktorral és a "ruszkikkal", nos, az viszont bonyolultsága miatt is érthetetlen és a nagy nyilvánosság előtt még soha őszintén ki nem tárgyalt folyamat. Azok kedvéért, akik nem szeretnek sokat olvasni vagy kevés az idejük, röviden összefoglalom.

A ruszkik ismét itt vannak. Lehet, hogy ittlétük pusztítóbb lesz, mint az ideiglenesen Magyarországon állomásozó Vörös Hadseregé volt. A közvélemény-kutatások szerint a magyarok kétharmada - igaz, mint a hetvenes-nyolcvanas években, nagyrészt ma is csak szűk családi, baráti körben - ismét azt mondja, hogy ruszkik, haza.

Csak most nem számíthatunk arra, hogy mindezt nyilvánosan is kimondja Orbán Viktor. Ugyanis jelenleg éppen ő hívta be őket.

Akik megtisztelnek virtuális társaságukkal a részletek kifejtése során, azok számára kicsit hosszabban. Ja, és 16-os karikával! A nyugalom megzavarására alkalmas kifejezésekkel tűzdelt szöveg következik.

Szóval, ott folytatnám, hogy az 1989-es ruszkik, haza után, de különösen az elmúlt időszakban mondott és tett is érdekeseket ruszkikhaza-ügyben Orbán Viktor. Nyilván nem akarnám egyedül az ő nyakába varrni, de fontos része van abban, hogy ma ismét fura, egymással mondhatni antagonisztikus ellentéteket képviselő kultuszoknak hódolunk - és hódoltat minket a hatalom - különösen így a forradalom ünnepe táján.

Vegyük csak azt, hogy - Orbán Viktorral az élen - Nagy Imre személyében egy mártírra, de azért azt se felejtsük el: egy kommunista gyilkosra emlékezünk kegyelettel, nagy erőkkel. Egy 1950-es élelmezési, majd 1951-es begyűjtési miniszterre, miniszterelnök-helyettesre és kegyeleti okokból tovább talán ne is soroljuk azokat a szégyenteljes köz- és fegyveres pártfunkcióit, amelyben részt vett emberek életének elvételében és megnyomorításában.

Nemrégiben - Orbán Viktor kezdeményezésére - állampénzen állami díszsírhelyet kapott Horn Gyula. Az az ember, aki annak a forradalomnak a során, amelynek mártírjairól most emlékezünk, pufajkásként forradalmárokat gyilkolt.

Orbán Viktor alig több mint húsz évvel a ruszkikhaza után egy beszédében azzal a Kádár Jánossal és korszakával hasonlította össze magát, aki - mai kriminalisztikai szakkifejezéssel élve - igazi gyermekgyilkos volt: ha tud a kedves olvasó jobb szót arra, hogy egy halálos ítélettel valaki beváratja egy fiatalkorú esetében, hogy felnőttkorú legyen, aztán felakasztatja, nos, akkor segítsen.

Ha nem, akkor mondjuk ki: Kádár a történelem azon szarházijainak egyike, aki a gyerekéletet sem kímélte ruszki csatlósainak kiszolgálása során. Szóval moszkoviták, vagy ha úgy tetszik ruszkibérencek akadnak szép számmal frissen kanonizált történelmi személyiségeink között is. (Igaz, egyfajta perverz kompenzációként vagy talán kiegyenlítésképp, azért hébe-hóba frissen kanonizált gyilkosaink áldozatait is kanonizáljuk: most éppen a Nagy Imre regnálása alatt halálra vert nagyszerű szalézi szerzetest, Sándor Istvánt.)

Sajnos újjáteremtett tabuink viszont nem nagyon engedik, hogy minderről és ehhez hasonlóakról szó essen: arról, hogy a kommunista, moszkovita Kádár bűne nem elsősorban a kommunista, moszkovita Nagy Imre meggyilkoltatása volt. Hanem az ártatlan, jobbára egyébként baloldali munkás és értelmiségi fiatalok százaié.
Róluk nem sok szó esik - még így a forradalom évfordulója környékén sem: Angyal Istvánról, Brusznyai Árpád professzorról, Gimes Miklósról, Szilágyi Józsefről, Szirmai Ottóról és a többiekről. Meg sok minden másról, sok mindenki másról sem.

Hiába vannak gomba módra szaporodó ötvenhatos kutatócsoportok, hiába van Wittner Máriánk. Máig nem ismerjük Göncz Árpád, vagy a már meghalt Vásárhelyi Miklós (Nagy Imre, majd Soros György sajtófőnöke) szerepét a megtorlást követő, halálos ítéletekkel végződött perekben. Ezekről sem illik beszélni - mert ha valaki beszél, - még ma sem feltárás, hanem megtorlás és per lesz belőle.

Mindezek nem férnek bele harmonikusan az új kultuszok szabta keretekbe és értékrendekbe: bezavarnak a képbe, médianyelven a nyugalom megzavarására alkalmas információk lennének. Szóval Nagyot siratjuk. Kádár munkáját a magunkéhoz hasonlítgatjuk, Horn halálából állami parádét rendezünk.

De mi van a ruszkikkal? Nos, a ruszkik azért vannak ismét itt a spejzban, hogy atomerőművet építsenek. Ők ugyanis nagyszerű szakértők. Azért, hogy megvalósítsák az Orbán Viktor indiai beszédében megfogalmazott célkitűzést: öt éven belül 70 százalék legyen az atomenergia részaránya a magyar energiamixben, és Magyarországon legyen a legolcsóbb az áram - ha törik, ha szakad.

Nemrégiben hosszú és kivételesen szakszerű beszélgetés zajlott egy rádióműsorban Aszódi Attilával, hazánk első számú és szélsőségesen, mondhatni elvakultan atompárti szakértőjével. Ő finoman szólva őrültségnek ítélte mindezt: mind az ár, mind a határidő, mind a részarány tekintetében. Orbán környezetének jobb érzésű felében meg néma, dermedt csend.

Ellentmondani félnek, vitatkozni nem mernek. Úgy tűnik a magyar társadalom sem. Pedig a legravaszabbul, legfondorlatosabb prejudikált atompártisággal feltett közvélemény-kutatói kérdések válaszainak kiforgatása után is rendre az derül ki, hogy a magyarok bő kétharmada nem akar új atomerőművet, de orosz technológiájút - és politikai hátszelűt - meg aztán szinte senki sem.

Otthon, szűk baráti körben persze nyilván ma is százezrek mondogatják, hogy ruszkik, haza, és akkor már inkább jöjjenek a németek - szélerőművet építeni. A nyilvánosság előtt viszont még senki sem meri, akarja vagy érzi magát illetékesnek ezt kimondani.

Szóval ismét történelmi feladat vár megfelelő személyre.

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr455591764

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gróf Spanyol Zoltán vízautója 2013.10.22. 11:21:54

Csurka Istvánnak régebben nem kellett a vízautó és most Orbán Viktornak a facebook oldalán ajánlgatják a hívei a szerintük szenzációs találmányt. Szinte már mániákus és ámokfutó gerilla marketinggel napokon keresztül számtalanszor feltéve, megismételve...

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2013.10.22. 11:21:01

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és en...

Trackback: Széles Gábor elkapta az egelygyörgy agyvírust 2013.10.22. 11:20:29

Széles Gábor nemsokára bemutatja állítólag azt az energiacella nevű és szerű találmányt, ami szerinte nemcsak a F.MPSZ (becézve gyerekkori nevén Fidesz) jövőbeli választási sikereit garantálhatja, hanem egyben Magyarországot is kihúzza majd a gazdasági...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.22. 11:15:41

Kicsit durva keverni a történelmet a környezetvédelemmel. Ezt a kétharmadot honnan veszed?

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 11:23:30

“Magyarország olyan növekedési pályára áll amin már vagy ötszáz éve nincs. Ha ez bejön akkor jövőre Orbán Viktor kétharmaddal fog megint nyerni”.

Széles Gábor nemsokára bemutatja állítólag azt az energiacella nevű és szerű találmányt, ami szerinte nemcsak a F.MPSZ (becézve gyerekkori nevén Fidesz) jövőbeli választási sikereit garantálhatja, hanem egyben Magyarországot is kihúzza majd a gazdasági nehézségekből. Gondolom narancsmagfúziós lesz az energia cellája.

Bővebben itt:
vilagnezet.blog.hu/2013/10/03/szeles_gabor_elkapta_az_egelygyorgy_agyvirust

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:23:38

@Morgan kapitány:

ha nem lesz környezetvédelem, vége az emberi történelemnek.

gatto nero 2013.10.22. 11:24:54

Ez egy igazán különleges és nagyon bátor írás!

♔bаtyu♔ 2013.10.22. 11:26:14

Azért nem mindegy, hogy nőket erőszakolnak és az MSZP-sekkel biztosítják itteni hatalmukat, vagy atomerőművet bővítenek és kihagyják az üzletből az MSZP-seket és a liberálisokat.

nnnnnnnn 2013.10.22. 11:27:08

kár hogy a szélerőművel szart se érsz el és háromtrilliót kéne belőle építeni, míg atomercsiből elég csak egyet és tolja az energy-t, ráadásul nem is veszélyes, lévén nyilván paksot fogják bővíteni, tehát nem oszt nem szoroz környezetvédelmi szempontból de azér aggódjál nyugodtan.

♔bаtyu♔ 2013.10.22. 11:27:14

A magyarok bő kétharmada...

Ezt honnan veszed?

♔bаtyu♔ 2013.10.22. 11:28:03

@vilagnezet.blog.hu: Az szerintem kamu, már szeptember elején be akarta mutatni.

TiZ 2013.10.22. 11:28:20

Annyit megjegyeznék, hogy ha viktor tényleg 5 éven belül akar új blokkokat, akkor a ruszkik maguktól hazamennek. Mert nem hülyék.

gatto nero 2013.10.22. 11:28:56

@♔bаtyu♔:

én erről sok helyen olvastam. minden közvélemény kutatás ezt igazolja.

Pl:

mandiner.hu/cikk/20110914_median_nem_ker_az_atombol_a_magyar

MetaLogika 2013.10.22. 11:29:46

"Az elmúlt években az új építésű atomerőművek versenyképtelenné váltak az egyéb technológiákkal szemben. Míg minden más technológia egységnyi áramtermelésre vetített költsége csökkent az elmúlt időszakban, az atomenergiáé növekedett. A mai, szigorúbb előírások és a beruházások óriási mérete miatt fellépő finanszírozási költségek miatt ma már egyáltalán nem az atomenergia a legolcsóbb áramforrás. Az amerikai Energy Information Administration (EIA) szerint a 2018-ban termelni kezdő, legfejlettebb atomerőművek átlagosan 108 $/MWh áron fognak tudni áramot termelni, míg a kombinált ciklusú gázturbinák 66 $/MWh, a szárazföldi szélerőművek 87$/MWh, a vízerőművek pedig 100$/MWh költséggel tudnak majd áramot termelni. Ezek a számok az erőművek életciklusa során felmerülő legtöbb költséget tartalmazzák, a leszerelés költségeit viszont nem, ami jellemzően az atomerőműveknél a legmagasabb."

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:30:27

@♔bаtyu♔:

Szerintem meg nőket se erőszakoljanak és atomerőművet se építsenek.
Erőszakolják meg inkább Fodor Gábort, neki úgyis tetszene.

Reggie 2013.10.22. 11:30:51

@Morgan kapitány: Onnan veszi, hogy o nagyon elvakult sotetzold, tehat amit mond nem kell valosnak vagy bizonyithatonak lenni, boven eleg, hogy o mondja.(Ez kb. olyan, mint a noi "mert csak" indok.) Termeszetesen ez mindenkinek gyanus, aki nem sotetzold.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 11:31:13

@♔bаtyu♔:

Szerintem is kamu. Azt is írtam a blogbejegyzésemben.

nnnnnnnn 2013.10.22. 11:31:39

@gatto nero: persze hogy nem mert az emberek nagy részének fogalma sincs róla mi az, hogy atomerőmű.

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:31:44

@TiZ:

Nyílván ez az öt év csak az indiai látogatás hevében tett kijelentés.
Sajnos az ilyen ostoba heveskedés diktátorokra jellemző.

gatto nero 2013.10.22. 11:33:21

@$$$=$$$:

Addig jó, amíg nem tudjuk. ha megtapasztaltuk, akkor már késő....

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:35:26

@$$$=$$$:

Szerintem egyelőre csak építsenek pár ezer szél és naperőművet. Vagy legalább ne akadályozzák, hogy az emberek és a vállalkozások építsenek maguknak.
És majd ha ez nem elég, térjünk vissza az atomhoz - meg a ruszkikhoz.
De addig tényleg menjenek haza...

Reggie 2013.10.22. 11:35:31

@gatto nero: Pedig most is tapasztalod. Ezert nincs egekben a villanyszamlad.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 11:35:43

Megosztottam a facebookon több helyen is ezt a blogbejegyzést. Többek közt itt is:

Szórakoztató Valláskritika
8.689 ember kedveli · 5.121 ember beszél erről
www.facebook.com/szorakoztato.vallaskritika

deruyter 2013.10.22. 11:36:02

Hát ez elég zavarosra sikeredett. Pedig a lényegi mondanivaló fontos lenne. Semmilyen komoly szakmai és társadalmi párbeszéd nem folyik arról, hogy Mao.-on milyen forrásból lesz megfizethető árú energia az elkövetkező 20-30 évben, valamint, hogy milyen stratégia van a fogyasztás csökkentésére, valamint, hogy hogyan legyen biztosítva legalább némi energiafüggetlenség. Én bevallom nem értek hozzá, de az a baj, hogy akik értenek hozzá, azokat sem vonják be, nekünk meg senki meg sem próbálja elmagyarázni. Nagyon komoly jelentőségű ügy, hiszen arról van szó, hogy a jövedelmünk egy jelentős részét erre kültjük, és teljesen a fejünk felett akarják eldönteni, hogy ez a következő évtizedekben mennyi legyen. Nem is beszélve arról, hogy egy atomerőmű ezermilliárdokba kerül, ami természetesen melegágya a nagyüzemi lopásnak. Kérdem én, pl. miért nem tudjuk, hogy miért csak az oroszokkal tárgyalunk és miért szent tehén az atomenergia?

jet set 2013.10.22. 11:36:03

"Franciaország villamos energiájának például 75%-át biztosítják atomerőművek"

De biztosan a franciák valamit rosszul csinálnak.

gatto nero 2013.10.22. 11:38:23

@deruyter:

Nem zavaros, különleges, egyedi megközelítés!

jet set 2013.10.22. 11:38:44

"Franciaország villamos energiájának például 75%-át biztosítják atomerőművek"

A franciák biztosan valamit rosszul csinálnak.

Reggie 2013.10.22. 11:39:47

@jet set: A franciak annyival vannak elorebb, hogy sajat technologiajuk es know-how-juk is van(anno meg kiserleti robbantgattak is). De aki nem hulye az atomot hasznal termelesre, meg japan is visszakapcsolta az eromuveit, mert egyszeruen beszakadt a gazdasaga a draga olaj es gaz alapu aramtermelestol.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 11:43:51

@Reggie:

Azért én végeznék egy számítást például gázturbinás vegyes erőművekre, amelyek földgázzal, de biogázzal is tudnak üzemelni. Hazánkban nagyon sok a trágya és a mindenféle hús, növényipari és mezőgazdasági hulladék, amelyből biogáz nyerhető.

Azonkívül a geotermikus energia is lehet olcsóbb és biztonságosabb lenne.

NA YA! 2013.10.22. 11:43:52

Azért a 4.század derekán, a kelet Európában élő vizigótok szerepét nem említetted a nukleáris energia orosz kutyák általi kiépítésének tekintetében, pedig ők legalább olyan fontos tényezők ez ügyben, mint az általad felsorolt többi szereplő!

dzsedi 2013.10.22. 11:45:29

a kedves posztíró egy idióta. kell az olcsó energia és kész.

dzsedi 2013.10.22. 11:45:29

a kedves posztíró egy idióta. kell az olcsó energia és kész.

Lajosforras 2013.10.22. 11:45:29

Juhé, nem kell nekünk atomerőmű,minek...? Majd feltúrjuk megint Bős-Nagymarost, vagy rittyentünk a Tiszára duzzasztóművet, mert az olyan "zöld" dolog.
Vagy szélerőművekkel rakjuk tele a jó Isten is. Esetleg némi gázfüggőséget még begyűjthetünk.
Legyen szélerőmű, persze. Legyen elérhető háztartások, kisebb települések, lakóközösségek számára mint alternatíva, legyenek okos rendszerek a felesleges villamos energia visszatáplálására, de hagyjuk már az atomot békén. Semmi baj nincs vele.

Parajpuding 2013.10.22. 11:45:50

Korrekt írás.
Mondjuk nem értem, hogy az atomerőműbe ölni szándékozott csillagászati összeggel (vagy akárcsak egy részével) miért nem a megújuló energiákra (különösen napenergia napelemmmel való hasznosítása) való átállást támogatjuk és ösztönözzük.
Ebből is látszik, hogy mutyiország felcsúti miniducéja mennyire buta, rövidlátó, önösérdekű, amúgy pedig egy dörgölöző, gazsuláló emberszabású.

nnnnnnnn 2013.10.22. 11:45:54

@nagyfeszültség: ha ez ilyen hót egyszerű lenne, mindenki szélerőművet meg naperőművet használna. csak az a baj, hogy 10edannyira nem hatékonyak mint egy atomerőmű. nem véletlen nem elterjedt.
szerintem ebből a szempontból ki kell várni a házi folyékony napelemet, amit lehet otthoni használatra alkalmazni. de nagymértékben ez nem megoldás. iparnak több energia kell.
bármilyen hülyén hangzik, az atomerőmű biztonságos, környezetkímélő, sok energiát termel.

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:46:36

Az külön tetszik ebben a posztban, hogy így október 23 ünnepe előtt végre felhívja a figyelmet a Göncz és Vásárhelyi nevű spiclikre, akik a később felakasztott barátaik ellen vallottak.
Továbbá arra a nyílt és elképesztő paradoxonra, hogy Obán mostmár tényleg a gyilkos kommunista noemnklatúra egyre több emblematikus figuráját - ahogy a szerző írja - kanonizálja:
Horn, Kádár, Nagy lassan a mennybe megy, majd egy kis bajnaizással és gyurcsányozással véli helyreállíthatónak a "megbillent" egyensúlyt.
Azt hiszem egy kicsit hülyének néz minket ez az ember....

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:47:15

@dzsedi:

Látod, pont te vagy Orbán célcsoportja.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 11:48:24

1956 szerintem meg nem forradalom volt elsősorban, hanem egy előre a KGB által megtervezett színdarab. 1955 ben ki kellett vonulniuk Ausztriából. Logikus, hogy ha Magyarországot nem akarták feladni, akkor kell valami balhé, kell valami indok. Lett.

Ja édesapám még 1956 késő tavaszán vagy nyár elején utazott Moszkvába mezőgazdasági gépész továbbképzésre. Visszafelé jövet a határhoz közel állandóan leállították a vonatot a harckocsi hadoszlopoknak. Tehát a harckocsik már november előtt legalább fél évvel ott várakoztak a Szovjet-Magyar határnál. (((nem a szuezi válság miatt)))

herut 2013.10.22. 11:49:33

Most kellene pofázni,hogy nem leszünk gyarmat,ruszkik haza!
Orosszal, japánnal atomerőművet építtetni az álmoskönyv szerint sem jelent jót.@$$$=$$$: Egyetértek!

nnnnnnnn 2013.10.22. 11:53:10

@gatto nero: 1 kilogramm urán vagy tórium energiaegyenértéke egyenlő 3,5 millió kilogramm szénével.
Az energia előállítása kb. ugyanannyiba kerül így, mint szénből, azaz nagyon olcsó.
Az erőműveket szigorúan őrzik, a reaktor maga vasbeton reaktorcsarnokban van elhelyezve és így relatíve védett a terrortámadásokkal és a szélsőséges időjárással szemben.
Az atomerőmű nem bocsát ki légszennyezést, szén-dioxidot vagy kén-dioxidot az atmoszférába, ezért nem járul hozzá a globális felmelegedéshez vagy a savas esőkhöz. Az uránérc bányászata és dúsítása, az atomerőművek építése és bontása – mint minden erőmű esetén –, valamint a kapcsolódó szállítások során van üvegház hatású gázkibocsátás, de ez az urán nagyobb energiakoncentrációja miatt sokkal kisebb, mint a hagyományos tüzelőanyagok bányászata és szállítása esetén, mivel sokkal kisebb tömegeket kell megmozgatni

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 11:55:39

@$$$=$$$:

Az atomenergia "biztonságos". Ez jól megfigyelhető a lenti képen ahol a sugárszennyezett vizet jelölik Fukushimától elkezdve! Képre kattintva nagyítható.

m.cdn.blog.hu/vi/vilagnezet/image/Atomenergia%20biztons%C3%A1gos.jpg

Az atomerőmű bővítéssel meg várnék legalább 8-10 évet, de inkább többet, ha addig ez a rendszer nem működne, vagy nem lenne közben más és jobb lehetőség, csak akkor élnék vele. Mintegy kényszerből, végszükség esetén. Mert a jelenlegi atomerőművek veszélyesek és nem biztonságosak. Némelyik még az emberi hibákat sem bírja kiküszöbölni, lásd Csernobil. A természetben bekövetkező durvább folyamatoknak, mint a szökőár, földrengés, vulkánkitörés, meteorbecsapódás meg szinte egyik sem tud ellenállni.

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:56:13

@$$$=$$$:

És mi van az atomhulladék tárolással?

grani 2013.10.22. 11:56:50

A "zóldek" valahol a kommunista és a fasiszta szintjén állnak. Elveik vannak és ideológiájuk. Vitatkozni velük felesleges, mert ők "hisznek".

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.10.22. 11:57:48

Tényleg veszélyes az atom?
Sajnos ezt én nem tudhatom.
Energiát termelni kell.
Honnan lesz, ha a ruszkik el-
-húznak?
:)

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 11:59:02

@nagyfeszültség:

az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka.

vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

nagyfeszültség 2013.10.22. 11:59:12

@grani:

Így van.
Nem kell vitatkozni velük.
El kell fogadni, amit mondanak.

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 12:00:39

Jesszomanyám, az Arab Tavaszt nem kéne még belekeverni valahogy?

A németek amúgy nyilván szívesen építenének itt szélerőművet, mivel otthon már nem tudnak...

gatto nero 2013.10.22. 12:01:05

Még ma is azt hazudják, hogy Fukusimába nem halt meg senki!
Iszonyú erőkkel és brutális mennyiségű reklámmal és dezinformációval akarnak ráhangolni mindenkit Paks 2-re.

nnnnnnnn 2013.10.22. 12:01:28

@Iván Gábor IGe: számold már ki hány atomerőmű van és abból hányban következett be bajság. másrészt fukusimával nem az atomerőművel volt a baj, hanem a földrengéssel, felesleges idekeverni.

@nagyfeszültség: malacok szívesen feleszik.

gyárvárosi 2013.10.22. 12:02:16

A németek leépítik az elöregedett atomerőműveiket, nem újítják fel őket!
Szép és hangzatos bejelentés, csak azt még hozzá kellene tenni, hogy a hiányzó villamos áramot a francia atomerőművekben termeltből pótolják. Aztán azt sem ártana számba venni, hogy a zöld lendület nyomán jócskán megemelkedtek a német háztartások és a termelők jó részének az energiaköltségei.
Érdekes példa volt erre Schwarzenegger kormányzósága idején Kalifornia. Kötelezően harminc százalékra írta elő a kormányzat, (vagy a kormányzó) a zöld energia arányát az államban. Nagyjából ennyivel csökkentek az adóbevételek, nagyjából ugyanennyivel nőtt meg a munkanélküliek száma, mert a kisvállalkozások pánikszerűen menekültek a szomszédos kevésbé zöld államokba, mivel nem tudták kigazdálkodni a megnövekedett energia költségeket!
Csúnya oroszok atomerőművet akarnak építeni, így hajtanának bennünket újra rabigába!
Tessék már megmondani a gázt, az olajat ki a franctól mástól vesszük? Az nem függőség?!
És ha már bővítés, akkor nem lehet csak úgy az orosz technológiát a francia, vagy amerikai technológiával összeházasítani, mert abból valóban bajok lesznek!
Példa volt rá a legutóbbi paksi karbantartás, mikor a franciák nagy lendülettel nekiálltak a kiégett fűtőelemek cseréjének, de mégis az oroszokkal kellett befejeztetni. Nem azért mert a franciák ostobák, az oroszok meg nem, hanem mert a két eltérő technológia ilyen bonyolult és veszélyes rendszerben szinte össze egyezhetetlen!
Cégemnél sokkal egyszerűbb technológiákat próbáltunk meg összeházasítani, és vért izzadtunk, mire elértük a kívánt eredményt.
Persze, legyen szélerőmű, napelemes energiatermelés, és a többi zöld technológia, csak egy ország gazdaságának, és lakóinak a mai világban biztosítani kell, az állandó és biztos, megfizethető energia ellátást!
Ne legyen atomerőmű, ne legyen vízierőmű, mert azok aztán környezetszennyezőek!
Csak valaki írja már meg hogy miért és hogyan szennyeznek?
A szomszédos Ausztriában a nálunk megvédett Dunán, tizennégy erőmű működik!
És meg lehet nézni a kulturált szépen kiépített karbantartott környezetüket! Bár nálunk is ilyen lenne a "környezetszennyezés"!

nagyfeszültség 2013.10.22. 12:03:26

@vak komondor is talál szemet:

Akkor érdemes lenne kizavarni a ruszkikat és behívni a németeket - egy kis szélerőmű építésre!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:03:29

@gatto nero:

Sokan haldokolnak ma is miatt, de tengervíz sugárszennyezése miatt még csak most fog felszaladni a halálozások és a megbetegedések száma.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:07:10

@$$$=$$$:

Már miért nem az atom erőművel volt a gond? Azt méretezik földrengésre is. Pláne Japánban. Csak vízár ellen nem voltak kelőképpen méretezve. De nincsenek kellőképpen méretezve vulkánkitörés és meteorbecsapódás ellen sem.

Sajnos az atomerőmű az a műfaj, hogy ott elég nagyon ritkán egy-két nagy baleset és azt nagyon sok ember és az emberiség egésze is megszívhatja. A fukisimai katasztrófát már a pajzsmirigygondokkal küzdő amerikai tengerparti gyerekek is érzik.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 12:09:45

@gatto nero: 10millió energetikus és atomtudós országában ez természetes. Esetleg végezhetnének közvéleménykutatást a dihidrogén-oxid kitiltásáról az élelmiszeriparból.

Szerintem szavazzuk meg népszavazáson, hogy az áram a konnektorból jöjjön, ne gyártsák mindenféle környezetszennyező drága módon.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 12:11:11

@nagyfeszültség: Ok, de akkor te majd nem netezel amikor lemegy a nap és eláll a szél. Én kérek inkább egy kis atomáramot estefelé.

nnnnnnnn 2013.10.22. 12:12:13

@Iván Gábor IGe: itt se tenger, se földrengés, se szeizmikusan aktív terület.

Reggie 2013.10.22. 12:14:14

@Iván Gábor IGe: A biogazzal az a baj, hogy nem olyan jo a futoerteke, igy hiaba olcsobb, ha tobb kell. A geotermikusbol pedig nem lehet igazan nagy kapacitast kicsikarni, meg ujzelandon is megall a sztori eromuvenkent 200 MW alatt.

Reggie 2013.10.22. 12:15:08

@Reggie: Ja es a geotermikusnal meg ott van a visszasajtolas is, ami elegge energiaigenyes.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:15:26

@eßemfaßom meg áll:

Azért erre is vannak megoldási lehetőségek, de igaz eléggé faramiciak, de működnek. Főként Kaliforniában találták ki. A szélerőművek az áramtermelésen kívül össze vannak kötve vízi erőművekkel is. A felesleges árammal szivattyukkal felviszik a vizet a víztározóba az erőmű fölé. Ami szélcsendben és kis vízállást kiküszöbölve tud termelni áramot.

nagyfeszültség 2013.10.22. 12:15:42

@eßemfaßom meg áll:
Én inkább majd napenergiával netezek - ahogy ez már ma is lehetséges egy laptophoz köthető kis napelem panellel.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 12:15:49

Hajrá Németország és az atommentes világ

hvg.hu/gazdasag/20131016_Ingyen_van_az_aram_aramkimaradas

"Emellett pedig az is elképzelhető, hogy már idén télen áramkimaradások lehetnek Európában, ugyanis az alternatív forrásból származó elektromos energia ingadozása rossz ütemben találkozhat a hagyományos erőművek termelésének visszafogásával."

Reggie 2013.10.22. 12:17:09

@nagyfeszültség: Szeleromu magyarorszagon? Amikor az atlagos szel el sem eri a 18 km/h-t? Kesz vicc.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:18:15

@$$$=$$$:

Itt csak egyszerűen túl drága és értelmetlen. Pénzügyileg csőd. Soha meg nem térülő beruházás. Bankok nem adnak rá pénzt az tuti.

Persze régebben ez más volt, amikor nem számított annyira az emberi élet a környezetszennyezés, meg minden elvtársi rubelben volt elszámolva.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 12:19:24

@nagyfeszültség: meg rátolsz egy napelemes aksit a routerre/kábelmodemre, meg nem nézed este a 120centis tévén a filmet, elég erre a laptop is, a gázcirkó keringtetője is elmegy egész éjjel aksiról, olvasni meg elég egy viharlámpa. Különbenis, sötétedés után a rendes ember alszik.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:19:25

@Reggie:

Persze igazad van és ezt én is tudom. Ezért javasoltam valami hibrid, vagy vegyes megoldást. Biztosan fel lehet javítani földgázzal is.

Reggie 2013.10.22. 12:21:09

@Iván Gábor IGe: Hat varialni lehet, de mar most is az a szitu, hogy a gazeromuvek uzemeltetese problemas a magas gazar miatt. Mondjuk bos-nagymarosi vizeromuvet lehet nem artana ujra kilatasba helyezni.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:21:19

@Reggie:

Az én szüleim Veresegyházon élnek és ott simán gazdaságos a dolog. Minden középületet már azzal fűtenek és már a lakosság is ráköthető. Működik és nagyon jól.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 12:21:28

@Iván Gábor IGe: Tökéletes, akkor most jelöld ki Magyarországon a nappal szélviharban feltöltendő tározót.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:24:02

@Reggie:

Igen az butaság volt, (neked meg igazad van) de a dunakanyart tényleg kár lett volna tönkretenni miatta. Persze így is ott az kikerülő folyószakasz most.

Máshol, amire volt is javaslat simán kivitelezhető lett volna és ott meg is kellett volna építeni.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 12:24:20

@Iván Gábor IGe: upsz egy pillanatig nem figyeltem, nem kell reagálnod, te az ignore-on listán vagy

2013.10.22. 12:24:28

"és akkor már inkább jöjjenek a németek - szélerőművet építeni"
Nem a zöldek rinyálnak, hogy a szélerőművek megzavarják a madarakat?...

Egyébként az atomenergia egy tiszta energiaforrás. A két ismert, súlyos nukleáris baleset meg nem reálisabb nálunk, mint hogy egy Richter 8-as földrengés ledönti az összes szélerőművünket.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:25:19

@eßemfaßom meg áll:

Jeleztem, hogy ez nem Magyarországra, hanem a hegyes-sivatagos szeles Kaliforniára lett kitalálva. Ott egyébként tényleg működhet.

jeriko 2013.10.22. 12:25:55

A fő baj nálunk az, hogy olyanok ordibálják tele véleményükkel a médiákat, akiknek az égvilágon semmi kompetenciájuk nincs hozzá. Például rögtön felhozhatnám a poszt íróját, de egyáltalán: hogy jut valakinek eszébe az az orbitális baromság, hogy közvélemény kutatási adatokra támaszkodjon a tekintetben, kell-e atomerőművet építeni vagy sem. A "köz" kb. annyira ért hozzá, hogy látott a TV-ben nyilatkozni egy szimpatikus vagy éppen unszimpatikus valakit, és most együtt bégeti vele a reklámízű demagóg propagandát. Ennyi ésszel arról is megkérdezhetnénk a "köz"-t, fizessünk-e szja-t és áfá-t jövőre, vagy töröljünk-e el minden adót.

Most őszintén: nem szakembereknek kellene eldönti az ilyen jellegű kérdéseket? A politikusok ezen a téren a "köz"-zel együtt kb. mélységesen hallgassanak (a posztíróval együtt), esetleg a finanszírozási formák megoldásán (atomerőmű vagy egyéb) törjék a fejüket. Legyenek viszont számítások, melyeket nem lobbisták készítenek, hatástanulmányok, megvalósítási tervek minden lehetséges opcióra. Aztán a szakemberek döntsék el, mivel járunk legjobban.

Tudom, álomvilágban élek...

nnnnnnnn 2013.10.22. 12:32:01

@Iván Gábor IGe: kiszámolnád nekem kérlek hány darab szélerőmű helyettesít egy darab atomerőművet? de magyarországi viszonylatban, ahol épp - jéde érdekes - nem fúj a szél.

nyisztor 2013.10.22. 12:35:17

ez abszolút szakkérdés.
micsoda baromság itt közvéleményezni, társadalmazni, népszavazni. a sok hozzánemértő hőbörgő majd dönt, mi? a liberális, világbékés szívcsakrájával. az Aszódi meg "szélsőséges, mondhatni elvakultan atompárti szakértő".
ennyi barmot!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:39:30

@$$$=$$$:

Ezt számolja ki az, akit ez érdekel. Engem nem. Mert szerintem egyik sem jó megoldás. A saját családi házunk építésénél például a hőszigetelésre ügyeltem oda jobban. Annak is van egy optimális mértéke. Amint lemegy még jobban a napkollektorok ára, akkor telepítek egy egy napkollektoros rendszert a meleg víz és a fűtés miatt. A meleg vizet 1500 -2000 literes puffer tartályokban tárolom meg a vastagabb téglafalakban. Este meg szépen megy a padló fűtés.

Jelenleg ha kikapcsolom a fűtést estére akkor reggelre 0,5 - 0,8 fokot hűl csak le a családi házunk. Tehát elvileg ha kész a rendszer, akkor elég lesz ha hetente 1-2 nap van némi napsütés.

KAMA3 2013.10.22. 12:41:13

5 éven belül igenis meg lehet emelni az atomenergia részesedését az energiapiacon. Orbán bezárja az összes szén, gáz, és vízerőművet, aztán máris megemelkedik az atom részaránya 30 %-al.

deruyter 2013.10.22. 12:45:34

@Reggie: Hát én nem tudom. Japán nyilvánvalóan egyedi eset, nincsen se szene se gáza stb. de még elérhető közelségben sincs ilyen, ergo ezeket tankerrel kell szállítania. Nyilván drága, ha nem csővezeték. Plusz irtózatos tárolókapacitásokat kellene fenntartania ezeknek. Ha jól gondolom a franciáknál egyrészt ez valami föüggetlenségi ügy is, másrészt az atomfegyverekkel is lehet összefüggés. De amennyire tudom ezzel a két országgal ki is merült a sok atomenergiát használó fejlett országok listája. És hát azért azt is látni kell,hlgy iszonyatosan veszélyes. Még egy olyan precíz, technikailag magasan fejlett és fegyelmezett népnek , m int a Japán is sikerült a cunami miatt atombalesetbe keveredni. Kiváncsi lennék, hogy ennek kezelése kárai, mennyibe kerültek nekikk eddig. És milyen katasztrófát tud okozni egy szén, szél vagy naperőmű? Talán a víz vagy gáz igen, de az atoméval így sem összemérhető. Pedig ennek a várható valószínűséggel szorzott kárait is bele kellene számítani az árba. Megjegyzem az sem mindegy pénzügyileg, hogy egy már megépített atomerőművet indítasz-e újra, hogy ne álljon, mint ha megépítesz egy újat. ui: Horn Gyulára -mindamellett, hogy én sem szerettem - nem tudtak semmit rábizonyítani.
Plusz még annyit, hogy minden egyéb fajta erőműnek lehet megrendelője magáncég, akinek nincs érdeke abban, hoyg drága legyen. Az atomot meg az állambácsi építi, aki általában abban érdekelt, hogy drága legyen.
Na persze, nem azonnal, hanem valami szép kis bonyolult hitelkonstrukcióval, aminek a költségeit szintén mi fizetjük majd 20-30 évig, csak nem fogunk tudni róla.

eszim 2013.10.22. 12:47:35

@Iván Gábor IGe: "Ezt számolja ki az, akit ez érdekel."
Korábban ezt írtad:
"Itt csak egyszerűen túl drága és értelmetlen. Pénzügyileg csőd."
Akkor ez utóbbi csak kijött belőled, miközben gőzöd sincs az egészről.

tobeor 2013.10.22. 12:47:46

A ruszki függésről nem lehet eleget beszélni, pláne hogy a fideszmaffia láthatóan el akarja sunnyogni a kérdést.

A függésnek két formája lehetséges (részleges átfedéssel):

- A magyar állam vesz fel hitelt az erőmű építésére - ezzel nem mellesleg kapásból 100% fölé nyomva az ország államadósságát.
Ebben az esetben "csak" arra a jó 10-15 évre lesz az ország közvetlen függésben Putyintól, amíg az építkezés tart. Utána csak államadósság kamati nyomnak majd minket

- A ruszkik saját pénzen építik, mi gyakorlatilag lízingeljük az erőművet vagy garantált áron átvesszük 50 évig tőlük az áramot, ez esetben az építkezésen túl még 50 évig tart a függés.

A ruszkik híresek arról, hogy a politikai befolyás kiterjesztését, a "nagy-orosz" múlt felélesztését momentán gazdasági eszközökkel csinálják. Putyin meg végképp gátlástalanul és profin csinálja ezt.

Akik azzal jönnének hogy a gázt is a ruszkiktól vesszük: ez igaz, de az kölcsönös függés, mivel a ruszkiknak meg el kell adniuk a gázt, különben éhen halnak. Ez tehát kölcsönös dolog, nem kiszolgáltatottság. Egy erőmű építése azonban méregdrága dolog, és csak nekünk lenne fontos hogy ne csússzon, mert állnak benne a kamatozó ezermilliárdjaink, az tehát egy egyoldalú függés lenne, amit Putyin maximálisan ki is használna, röhögve.

Különösen vicces a palagáz-forradalom közepén atomot fejleszteni, amikor a gáz egyre olcsóbb, és még csak Amerikában láttak neki a palagáz kitermelésének, hol van a még a többi kontinens.

nnnnnnnn 2013.10.22. 12:49:45

@Iván Gábor IGe: ez oké, de az atomerőművet nem a családi energiaellátásra találták ki, hanem a nemzetire :D

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:51:54

@eszim:

Igen. Jelenleg nem csak Magyarországon, de egész Európában pénzügyi csőd atom erőművet építeni. Nem is épülnek éppen ezért.

Az építés, csak állami dotálással, azaz eleve kalkulált ráfizetéssel megy. Ergo olcsóbb vásárolni az áramot bárhonnét, mint atom erőművet építeni Magyarországon.

deruyter 2013.10.22. 12:52:44

@$$$=$$$: Hú!!! Döbbenet, hogy ilyen hülyeséget le bírsz írni: "fukusimával nem az atomerőművel volt a baj, hanem a földrengéssel, felesleges idekeverni". Ezen azért még gondolkodjál.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 12:57:48

@$$$=$$$:

Persze, ezt tudom, de ha a fűtést és a meleg víz ellátást mindenki megoldja magának nagyjából házilag, akkor a nemzeti energiafelhasználás is csökkenni fog. A kieső lakossági fűtőgáz mehet az áramtermelő gázerőművekbe. Olcsóbb lesz a gáz és több lesz belőle. Olcsóbb lesz az áram is.

Megjegyzem gyerek koromban a hőtárolós villanykályhák voltak a leggazdaságosabbak és a legkomfortosabbak. Mi is azzal fűtöttük a szülői családi házunkat, vagy 10-15 évig. Előtte gázolaj kályháink voltak, utána meg gázkonvektorok.

Most a jövő a vákumcsöves napkollektoroké lesz megint vagy 10-15 évig, vagy még tovább is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 12:59:05

Komolytalan szöveg, A tiszta, olcsó energia létszükség.

nnnnnnnn 2013.10.22. 12:59:35

@Iván Gábor IGe: szerinted ma hány embernek van erre pénze magyarországon?

igazi hős 2013.10.22. 13:04:30

@jet set: Franciaország ellátásbiztonságát a németeknek köszönheti, konkrétan a német szénerőműveknek. Így mi is könnyedén el tudjuk érni akár a 100%-ot is: mindent lekapcsolunk Pakson kívül (fagyjanak meg a panelprolik) és a hiány bejön az ukrán és szlovák határmetszéken.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.22. 13:06:52

"legelőször mégis csak 1989-ben, Orbán Viktor bátor beszédében napvilágot látott mondat."

ez nem igaz. elhangzott korábban is nyilvánosan

rezvez 2013.10.22. 13:06:58

Az hozott volna igazi nagy hasznot, ha Viktor vitt volna magával még egy(millió) embert, a rejtett erőforrásból.

rezvez 2013.10.22. 13:06:58

Az hozott volna igazi nagy hasznot, ha Viktor vitt volna magával még egy(millió) embert, a rejtett erőforrásból.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.10.22. 13:09:05

"Somerset-ben épül az első új atomreaktor Nagy-Britanniában"

hu.euronews.com/2013/10/21/megallapodtak-somerset-ben-epul-az-elso-uj-atomreaktor-nagy-britanniaban/

"Olkiluotóban épül a világ legnagyobb teljesítményû atomerõmûve"
www.finland.hu/public/default.aspx?contentid=114352&nodeid=39310&contentlan=28&culture=hu-HU

biztos ők a hülyék, és nem a blog szerzője.:)

eszim 2013.10.22. 13:09:22

@Iván Gábor IGe: Akkor az valami félreértés lehet, hogy Paks termeli legolcsóbban az áramot (amiben Paks majdani mentesítése is benne van)

Az lesz majd vásároljuk az áramot, ha lesz honnan és majd megmondják mennyiért adják (pl a szlovákok meg röhögnek a bősi erőművel meg az atomerőműveikkel a hátuk mögött.)

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 13:11:09

@$$$=$$$:

Lassan már nem kerül többe, mint bármely más fűtési rendszer. A legkisebb működő rendszerek, 200-300 ezer forintba kerülnek. Tehát mint egy vegyes tüzelésű kazán + csövezés+ radiátorok.

Egy átlagos családi ház rendszere olyan 600-700 ezer forint. A gázra alapuló rendszernél már most olcsóbb a bekerülési költsége. Persze ez padló, fal, vagy plafonfűtési rendszernél igazán jó. Radiátorokra kapcsolni nem célszerű és nem is kifizetődő.

Szúnyog 2013.10.22. 13:12:50

A szerző össze kever hetet-havat. Igen, ruszki megszállók haza, s igen, működjünk együtt pl. az atomenergia terén is.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 13:14:10

Gigantikus blődség az '56-os megtorlásokból az orosz atomenergetika veszélyességét levezetni.

Mint ahogyan baromság laikus, részismeretekkel rendelkező emberek véleményére, vagy érzelmi motívumokra alapozni az energia-gazdálkodásunkat.

Tetszik vagy nem: közép-hosszútávon nincs más alternatívája az atomerőműnek, mint alap-erőműnek - tudjátok, amelyik éjjel és nappal, szélben és szélcsendben, alacsony vagy magas vízállás, netán jégzajlás esetén is rezignáltan működik.

Bármely erőmű-tipussal szemben úgy olcsóbb (nagyságrendekkel), hogy az előállítási költségbe bele van számolva a reciklálás és a kiégett fűtőelemek tárolásának költsége is - legalábbis amíg más elven működő erőművek el nem terjednek, amelyekben a kiégett fűtőelem is felhasználható.

Tovább elemezve a helyzetünket, az energia-függőség terén is látható, hogy nem vagyunk képesek más üzemanyagból önellátásra, a gázt enélkül is külföldről vesszük, fosszilis erőműveinkhez pedig településeket rombolunk, földrajzilag forgatjuk fel a földet (lignitért), barna vagy feketeszenünk pedig olyan és annyi van, hogy már több évtizede bezárták a tárnákat.

A zöld-energia egyenlőre fikció, akárcsak az elektromos autó, mindkettő kiforratlan technológia, kezdeti gyerekbetegségeivel egyetemben.

Szóval ruszkik ide vagy oda, de ők sem dőltek hátra a '60-as években, hogy ehol a reaktor, egyébként meg meneküljön ki merre lát. Azért annyira nem hülyék, hogy ne okultak volna Csernobilból, ahogy bizonyára okulnak a japánok is Fukusimából, - közbeszúrva, hogy Paks egyik 'majdnemkatasztrófáját' éppen azok a nagyszerű franciák okozták, akik fittyet hányva az orosz tecnológiai utasításoknak, hipp-hopp akartak fűtőelemet cserélni, mert "ami orosz, az csak rossz lehet"...

Számomra az atomerőmű ellen egyetlen ellenérv van: ha a regnáló hatalom a párthűség alapján akar vezető(ke)t kinevezni:-(((

Akkor tényleg inkább import áram:-(((

nnnnnnnn 2013.10.22. 13:15:11

@Iván Gábor IGe: először is ott kezdődik, hogy fel kell javítani ha kicserélni nem is a nyílászárókat. ne akard tudni, ez mennyibe kerül már alapban.

Ignác Pióker 2013.10.22. 13:16:59

@Morgan kapitány: Egyetértek.

Szerintem sem akkor nem voltak, sem most nincsenek erre utaló adatok. A szovjet laktanyák és a helyiek többnyire jó kapcsolatokat ápoltak, ezt tapasztaltam. Statisztikákat az elutasítottságukról nem olvastam. Mert nem voltak. Minden egyéb szubjektív feltételezés.

A kérdés nem magyar-orosz relációban értelmezendő.

Ha kell atomerőmű, akkor építsék azt a legnagyobb tapasztalatokkal rendelkező, rengeteg erőművet építő orosz cégek.

Ha nem kell, akkor pedig értelemszerűen ne építse senki.

Az atomerőmű gazdaságilag verhetetlen.

A biztonsági kockázatok alacsonyak, bár, ha bekövetkezik egy baleset, abból óriási zűrök lehetnek. A kiégett fűtőanyag tárolása is problémás.

Szóval, nem könnyű kérdés.

A "Ruszkik, haza!" válasz pedig primitív. Régen sem volt túl fennkölt, de most már tényleg hülyeség ilyesmit leírni.

Orbántól telejsen függetlenül.

igazi hős 2013.10.22. 13:17:20

@Reggie: Ehhez képest Mo-n a "zöld" áram 40%-át szél adja, másik 40%-át biomassza (értsd fatüzelés).

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 13:17:29

@eszim:

Ja persze:-) Meg a volgai vízi erőművek építése volt a legolcsóbb hadifoglyokkal meg malenkij robottal. Paks csak azért olcsó jelenleg, mert konvertibilis rubelben fizettük ki. Rendszer örökség.

Megint megépíteni pénzügyi csőd. Nem is fog éppen ezért meg sem épülni. Ez tuti.

Nem lesz senki sem aki finanszírozza.

@Brendel Mátyás:

Ja a finnek már önként belátták, hogy hülyék voltam, mert többszörösére ugrott közben a beruházás ára. Csak már most több a veszteség azon, ha leállnak, mintha meg sem építik. Tehát eleve elkönyvelték a veszteséget. Az építkezés folytatásával csak a veszteséget csökkentik.

Szúnyog 2013.10.22. 13:18:31

@eszim: Bős teljesítménye 90-100 MW, Paks teljesítménye 2000. Ha bősőn minden turbina menne, mert lenne csúcsrajáratás, akkor a teljesítménye 720 MW lenne. Ennyit a röhögésről.

dr. vuvuzelafan 2013.10.22. 13:20:45

@eßemfaßom meg áll: Meg még az akkumulátorok is olyan baromi környezetkímélőek. Főleg a gyártásuk...

eszim 2013.10.22. 13:23:55

@Iván Gábor IGe: az a tény nem zavar, hogy ugyanakkora kapacitás kiépítése szélerőműből jóval többe kerül??? És akkor még nincs is hozzászámolva, hogy szél-nap erőmű mögé ugyanakkora tartalékkapacitás kell, mert előfordulhat, hogy se szél, se nap.

nagyfeszültség 2013.10.22. 13:24:52

@Vu, de ja vu:
A "gigantikus blődség" az, hogy a "zöldenergia egyelőre fikció".
Több európai gazdaság ma már zöldenergiára épül.
Így már csak logikai alapon sem lehet fikció.

Reggie 2013.10.22. 13:25:13

@igazi hős: Igen, mert a rendszerben puki a megujulo mennyisege. Abbol konnyu 40%-ot szellel produkalni. Peldaul nalam az otthoni energiafelhasznalasom megujulo reszenek 100%-at a napelem adja, mert van egy napelemes szamologepem...

De itt azt mondta, hogy az atomeromuvet epito oroszokat kuldjuk haza es hivjunk nemeteket szelparkot epiteni. Szoval szerinted menni fog 2GW zsinoraram szellel? Komolyan?

dr. vuvuzelafan 2013.10.22. 13:26:01

@HUN_Sector: Hát, én olvastam már olyan elemzéseket is, amik azt feszegették, hogy a túl sok óceánpartra telepített szélerőmű kimutatható mértékben beleszól az időjárásba, a széláramlatokba. Ráadásul marha nehéz az energia tárolása és időzített visszanyerése akkora méretekben, amiket egy nemzetgazdaságnál figyelembe kellene venni.

Reggie 2013.10.22. 13:27:21

@Iván Gábor IGe: A futest ne keverjuk ide, mert az egy kicsit torzitja a kepet. Mondjuk pakssal is lehetne futeni, ha nem lenne olyan messze mindentol, de gondolom egy varosba epitett atomeromunek meg kevesebben orulnenek. Raadasul geotermikussal futeni jobban lehet mint aramot termelni, ugyanis ahogy Carnot ota tudjuk, a viz homerseklete erosen befolyasolja a hatasfokot.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 13:33:09

@Iván Gábor IGe: Írj már be pár hivatkozást árakkal is, hogy miként hozol ki egy ilyen rendszer néhány-százezer forintból. Utoljára szerelt ilyen rendszer - kiegészítő fűtéssel - kb. másfél milla volt, amiből csak a kollektorral összehozható HMV-s gázkazán volt több mint 700 eFt, a puffertartály meg 200 ezer!!!

www.acrux.hu/sun/rszarak.html

60-100 m2-es lakásba FŰTÉSRÁSEGÍTÉSSEL 3 mFt-is is el lehet menni, ez a realitás, nem pedig a 2-3 főre szóló használati melegvíz-előállítás 600 ezertől kezdődően!!!

Emberek!!! Vissza a talajra, de gyorsan! Katalógusárakkal, tervezett élettartammal, megtérülési idővel számolni, de gyorsan!!! A támogatást nem figyelembe venni, mert az eshetőleges, ráadásul nem biztos, hogy pont azt fogják támogatni, amelyik a legmegfelelőbb az adott épület esetében (pl. történelmi belvárosba, ahol kötött még a felhasználható tetőfedő anyag anyaga és színe is, hova lehet napelemet-napkollektort tenni???

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 13:33:20

@Reggie:

Nagyon is ide kell keverni a fűtést, mert mint írtam a hőtárolós villanykályháknak is volt hazánkban egy 10-12 éves fénykora. Esti árammal felfűtődtek és este és nappal is fűtöttek.

Ami energia nem megy el fűtésre, az a "rendszerben marad." Nem kell új erőműveket építeni, vagy nem akkor a az import energia függőségünk.

Dr.Démonmac1 2013.10.22. 13:36:14

A Fidesszel nagyon sok mindenben nem értek egyet, de azzal, hogy Paksot bővítik, maximálisan.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.10.22. 13:38:53

Paksot bővíteni kell. Pont. A posztoló meg idióta. Pont.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 13:40:42

@Vu, de ja vu:

Energiatakarékos fűtés, napkollektoros fűtés rendszer árak

tokyosolar.hu/olcso-futes-rendszerek.html

Napkollektor, split napkollektor rendszer

tokyosolar.hu/napkollektor-split-napkollektor-rendszer-2.html

"Heat Pipe (hőcsöves), nyomásos, 150 literes, 18 vákuumcsöves split (különálló, oszott) napkollektor rendszer.
Jellemzők:

Max. üzemi nyomás 7 bar (0.7 Mpa; próbanyomás 1.0 Mpa)

HEAT PIPE (hő csöves) technológia

EXTRA HEAT PIPE (hő cső), hőátadó mérete: Ø24 mm

Jó hőtartó képesség

Vákuumcsövek mérete: 58-1800mm

Extra korrózióállóság

Magnézium rúd

Elektromos fűtő betét (1500W)

3-4 fős háztartásoknak

150 literes hőcserélős víztartály (puffer tartály)

WILO keringtető szivattyú

Tágulási tartály 5L, áramlásmérő

Nyomás határoló, ellenörző szelep, mentesítő szelep

Napkollektor -szolár- vezérlő

Alumínium szerelő keret ferde tetőhöz rögzítő kampókkal

Alumínium gyűjtőfej

Fagyálló szolár folyadék

Biztonsági szelep, túlnyomás leengedő biztonsági szelep

4 évszakos működési időtartam

Napkollektor felület: 2.31m2

Bruttó vételár személyes átvétellel: 349.950,-ft
Futárral előre utalással: 362.000,-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)
Futárral utánvéttel: 367.000,-ft (az ár tartalmazza a futár költséget)"

Vu, de ja vu 2013.10.22. 13:42:16

@nagyfeszültség: Abból, hogy EGYES gazdaságok zöldenergiára épülnek, nem következik sem az hogy olcsóbb fajlagosan a zöldenergia, sem az hogy képes a szükséges volumenű és idejű rendelkezésre állásra!!!

Egy naperőműves kertészet elfűtögeti a melegházát és termelhet időszakosan annyi elektromos energiát, ami a működéshez kell és tárolható is korlátozott mértékben, de a létezésük csak annak bizonyítéka, hogy így is megoldható az energiaellátás... de nem bizonyítja a teljeskörű alkalmasságot, mint ahogy részecskegyorsítókat sem építünk csak azért, hogy az aranyat atomonként szedjük össze, elkerülve a sajnálatos tiszai ciánszennyezés lehetőségét pl...

flamer 2013.10.22. 13:44:59

@Parajpuding: "Mondjuk nem értem, hogy az atomerőműbe ölni szándékozott csillagászati összeggel (vagy akárcsak egy részével) miért nem a megújuló energiákra (különösen napenergia napelemmmel való hasznosítása) való átállást támogatjuk és ösztönözzük. "

Ha tipped sincs, akkor az azért van, mert kurvára semmit sem tudsz az áramtermelésről.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 13:56:49

@Iván Gábor IGe: Elolvastad a hivathozott oldaladon azt a hivatkozást, ahol pl. 60 m2-es családi házra minimálisan br. 720 eFt a bekerülési költség, amely nem tartalmazza a hagyományos lemezradiátorok lecserélését langyosvizes radiátorosra (esetleg padlófűtés vagy falfűtés meglétére)???

És hogy 5 év a garancia???

150 liter a puffer??? Egy bojler méret??? És mindehhez kevesebb mint 2.5 m2 szolárfelület??? Mi van a beépített 1500 W teljesítménnyel??? Az napi hány kW plusz áramfogyasztás???

Sherlock79 2013.10.22. 14:03:06

Ez írás igen jó,bár kicsit elvakult,de vegyük háromfelé a dolgot:

1. UNDORÍTÓ,hogy ez a rohadt ostoba nép a mai napig nem tudja kikényszeríteni,hogy az 1945-1989 közötti időszak aljas,mocskos gyilkosai,spiclijei és egyéb szemétládái ki legyenek rángatva a napfényre és szét legyen rúgva a pofájuk, SŐT,ezek az emberek mind a mai napig komoly pozíciókat elfoglalva szívják az ország vérét. Egy alja birka szar nép vagyunk,aki,ha van mit ennie,elégedetten röfög,mint egy mocskos disznó.

2. UNDORÍTÓ,hogy a jelent illetően a szánalmas idióta választópolgárok nem értik meg a sötét agyukkal,hogy itt MINDEN politikai erő mocsok oroszbérenc maffia,akinek az érdeke,hogy Mo. energiafüggőségét fenntartsák,ezeket egyszerűen ezért fizeti a Putyin-maffia (most épp,előtte meg az elődei). Vizsgáljuk már meg ezt egy picit: en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Hungary , fő importpartnereket nézzük,a ruszkik része 10%,de tudjuk,hogy a nyugatról jövő import jó része technikai,mert be is épül az exportba a bérmunka-cégekben (mint Audi- ,Mercedes-gyár stb.),szóval a valós importunk 20-25%-a jön a mocskoktól,ami CSAK energiahordozó,ez évi 20-30 Mrd dolláros üzlet... Persze,hogy megér nekik pár milliárdot Ft-ban,hogy ez az állapot fennmaradjon.

3. SZÁNALMAS az energiagazdálkodásunk, és a mocskos oroszbérencek még inkább beengednék a gazdáikat az országba (persze szép kis vesztegetési pénzért),hagy szívják a pénzünket az újabb rohadt atomerőművükkel. Nem keresek elő végtelen mennyiségű tanulmányt,de két dolgot nem nehéz alátámasztani: Mo. területének jelentős része alatt 70-80 fokos termálvíz van,héééééééééééééé,azzal lehet ám fűteni... Svédországban olyan ütemben állnak át erre,hogy azt nem érted,pedig ott a fűtésre használható víz elérhetősége is rosszabb + sokkal hidegebb van. A másik a napenergia,amiben szintén nem állunk annyira rosszul,arra kellene törekedni,hogy ezzel a technológiával növeljük az energia-előállító képességünket,ezt kellene támogatni. A szél amúgy Mo-n nem szerencsés,mert nem elég erős és nem elég egyenletes. Persze sem a geotermikus energia,sem a napenergia kiaknázásához nincs szükség arra,hogy a kedves orosz medve ránk tenyereljen,így a mocskos szolgáik,akiket kézből etetnek (a mai politikai elit 100%-a),nem támogatják az ilyen projekteket,csak annyira,amennyit az EU áldoz rá.

Egyetlen óriási szerencsénk van,hogy tagjai vagyunk az EU-nak,így legalább,bár egyáltalán nem érdemeljük meg és a tényleg legbrutálisabban ostoba módon még ellen is állunk neki,legalább néhány jó dolog is történik ebben a szánalmas pöcegödörben,de mire legalább alulról nyalogatjuk csak az osztrák színvonalat,addig is legalább 300 évnek kell eltelnie,mert a Mo-t uraló mérhetetlen ostobaság egyszerűen ennyire mélyre húz le minket. Sajnos.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 14:05:43

@flamer: Az atomerőmű kapcsán laikusnak mindössze két alternatíva közül kell választania: kell vagy nem (olcsó és állandó áram).

Emellett ahol erre mód van, lehet "zöldben" is gondolkodni, ami szinte biztosan drágább és van néhány hátránya, de amíg nincs jelentős áttörés, többnyire rongyrázás és fölös pénzráfordítás.

A szakembernek lényegesen nagyobb döntési felelőssége van: jelen helyzetben, a magyar gazdaság energiaigényét tekintve újabb blokk létrehozásának egyetlen indoka az lehet, hogy a meglévő blokkok élettartama lassan lejár, a helyüket kell átvenni. Bővíteni felesleges, hiszen a nagy ipari fogyasztók - sajnos - már füves puszták vagy dzsindzsás lepusztult romok.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 14:09:21

@Vu, de ja vu:

Ne kötekedj. Te is tudod, hiszen köztudomású tény, hogy a napkollektoros rendszerek évről-évre egyre jobbak és egyre olcsóbbak. Ami 4-5 éve 1,2-1,5 millió forintba került, az ma már csak a harmadába. Sőt jobb lett a minőség és a hatásfok is.

Másrészt ne is csúsztass, mert itt azt kell számolni, hogy egy meglévő padló fűtéses, közepesen szigetelt, közepes családi háznál mi lenne a különbség pénzügyileg, ha a padló fűtésre

- turbós gázkazánt
- kondenzációs gázkazánt
- vegyes tüzelésű kazánt
- elektromos kazánt
- napkollektoros rendszert

teszünk. A napkollektoros rendszer már önmagában is képes a 4 évszakos fűtésre, csak annak megfelelően kell méretezni a puffertartályokat, amelyekben akár 95 fokon is lehet a meleg vizet tárolni. Aki nem akar túl nagy puffer tartályokat, az megteheti, hogy kisebb tartályok mellett, biztonság miatt vagy elektromos fütőszállal, vagy bármilyen más hagyományos kazánnal rásegíthet a kritikus időszakokban.

A lényeg, hogy már a megfordult a RÁSEGÍTÉS. Nem a napkollektor segít rá a fűtésre, hanem a négy évszakos napkollektorra kell esetleg rásegíteni.

belekotty 2013.10.22. 14:09:37

@Sherlock79: Te olyan hülye vagy, hogy azt formalinba áztatva kellene mutogatni!

Sherlock79 2013.10.22. 14:10:51

@belekotty: nem,te vagy hülye. Játsszunk ovisat vagy tudsz valamit írni érdemben is? Ha nem,akkor kuss vissza az óladba,disznó.

vontod75 2013.10.22. 14:11:05

@Iván Gábor IGe: És mi van a szélerőművek által ledarált madarakkal, vagy a napelemek készítéséhez felhasznált nehézfémek tárolásával, lebontásával, újrahszniosításával? Egyébként meg ha ennyire fontos az energia akkor elkezdhetnél spórolni vele. Mondjuk úgy hogy kikapcsolod a géped...

belekotty 2013.10.22. 14:12:32

@eszim: "hogy szél-nap erőmű mögé ugyanakkora tartalékkapacitás kell, mert előfordulhat, hogy se szél, se nap. "
- Ne túlozzunk, nem ugyanakkora kell. 90 százalékot tart szükségesnek a villamos szakma. :-))

vontod75 2013.10.22. 14:14:40

@Iván Gábor IGe: Esetleg még a bébifókákat ide keverhetnéd...

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 14:15:07

Az atom nem tökéletes, csak momentán nincs jobb.
Veszélyesnek nem mondanám, a személygépkocsi ezerszer veszélyesebb.

Halogatni a beruházásokat meg már nemigen van hova a dolgokat, jó 20 évet elhalogattunk mostanában...

belekotty 2013.10.22. 14:15:09

@Sherlock79: Seggfejke! Semmi köze a mai atomerőműveknek a rendszerváltáshoz. Az oroszok egy olyan 3. generációs erőművet szállítanának, amely garantálja hogy súlyos baleset esetén sincs szivárgás. Te vagy az aki nem szakmai vitát folytatsz, hanem baromságokat hordasz össze mindenféle pénzügyi és műszaki érv nélkül.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 14:15:30

@vontod75:

Ezt a kérdést annak kellene feltenned, aki a szél erőműveket, vagy a napelemeket preferálja.

Jómagam a geotermikus energiában és a napkollektoros rendszerekben látom a rövidtávú áthidaló lehetőséget. Azt preferálom és támogatom.

belekotty 2013.10.22. 14:16:28

@Sherlock79: Mellesleg én az ólamban megnyomok pár gombot, és bazdmeg az országnak nem lesz árama, te barom!

belekotty 2013.10.22. 14:17:29

@Iván Gábor IGe: De itt áramtermelésről beszélünk, nem fűtésről. Szándékosan kevered a kettőt?

tobeor 2013.10.22. 14:25:20

@belekotty:
"én az ólamban megnyomok pár gombot, és bazdmeg az országnak nem lesz árama"

Az orvosod kicsit alul tervezhette a gyógyszeradagod, nyugodtan duplázd meg.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 14:25:59

@Sherlock79: Ez az orosz-fóbia nem természetes...

Azt gondolod, hogy ha bárki mással szerződünk energia-hordozóra, az nem fogja kihasználni, hogy alig vagy egyáltalán nem vagyunk önellátásra berendezkedve???

Miért gondolod, hogy a MOL-on át hozzád került benzin és az ÖMV-kutakon vásárolt benzin a MOL-nak nagy biznisz, mert az orosz olaj (meg a gáz is) még mindig olcsóbb, mint a Bering-tengeri vagy pl. arab olajok és gázok???

Az ilyen orosz-fóbia miatt a Szovjetunió felénk fennálló államadóssága ment a levesbe, mert bizonyos politikai pártok nem voltak hajlandóak belemenni, hogy az oroszok haditechnikával illetve más hasznos dologgal (pl. energiahordozók) fizessenek:-(((

belekotty 2013.10.22. 14:28:10

@igazi hős: "Franciaország ellátásbiztonságát a németeknek köszönheti, konkrétan a német szénerőműveknek."
- Ezt komolyan írtad?

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 14:28:51

@belekotty: Viszont nem csak a baj, ha nincs szél, hanem az is, ha valahol épp túl sok van...

www.sg.hu/cikkek/93041/tul_nagy_a_szelenergia_aranya_nemetorszagban

belekotty 2013.10.22. 14:29:10

@tobeor: Tudod te mi a vészleállító gomb?

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 14:30:14

@vontod75:

Ja ezzel kapcsolatosan meg apósom álláspontját tudom idézni, amikor a vízi erőmű legyen vagy Paks téma még időszerű volt.

"Inkább a halak dögöljenek meg, mint az emberek."

tehát ő akkor a vízi erőmű mellett voksolt paks ellen. Egyébként meg a Duna akkor és most is csak egy szennyvíz csatorna.

Itt a gond inkább az, hogy ha bekerül a táplálékláncba a sugárzó anyag, mint ahogyan bekerül most a tengerbe Japánnál, az bekerül a végén az emberi szervezetekbe is.

Aztán meg ha nem is halnak bele az emberek, elég lesz az is, ha csak két fejjel, meg négy lábbal születnek. Az is elég nagy gond.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 14:32:04

@nagyfeszültség: "Több európai gazdaság ma már zöldenergiára épül."
Meg arra,hogyha mégsefúj a szél és süt a nap, akkor jön onnan a nemződ áram ahol nem annyira faszok a vezetők, és cserébe a nagy szabályozhatatlan ződenergia miatt időnként összeomlik az egész európai villanyrendszer.,

Sherlock79 2013.10.22. 14:32:20

@belekotty:
"Mellesleg én az ólamban megnyomok pár gombot, és bazdmeg az országnak nem lesz árama, te barom!"

Aha,értem,tehát te a jelenlegi rendszerben dolgozol és érdekelt vagy ennek a minél nagyobbra pumpálásában,mert ha esetleg jelentősen átalakulnának a dolgok,akkor te és a hozzád hasonlók repülnének,mint a huzat. Nagyon hiteles a pozíciód ebben a vitában,tényleg,abszolút nem vagy elfogult...

Ha olyan okos vagy,akkor igazán készíthetnél pár számítást arra vonatkozóan,hogy milyen napenergia/szélenergia/biomassza-erőmű mixet kellene összeállítani ahhoz,hogy ne kelljen újabb atomerőműveket építeni,sőt,lehetőleg a meglévőtől is meg tudjunk szabadulni. Ezeknek ugyanis meglenne az a pici előnye,hogy nem kell a szörnyen korrupt,maffiaszerűen működő oroszokkal kokettálni.

És ezt kellene számolgatni minden energiaipari szakembernek,a kormánynak pedig minden energiát erre fordítani,hogy amennyire lehet,megszabaduljunk a külső függőségtől.

Persze amíg a politikusokat az oroszok fizetik,addig nem nagyon van mit tenni...

vontod75 2013.10.22. 14:33:26

@Vu, de ja vu: Az orosz fóbia kb egy hazaárulással ért fel. Gallyra vágta a mezőgazdaságot, ment a levesbe az államadósság egy része, ráadásul az általunk feladott orosz piaci pozíciókat röhögve foglalták el a vetélytársaink. A kelet nyugati tranzit vasutat is lenyúlták előlünk a tótok. Szóval csak gratulálni tudok az oroszok ellen hergelőknek... Ja és nem feltétlenül kellene a világ egyik vezető katonai és gazdasági hatalmának úton útfélen beszólogatni...

nagyfeszültség 2013.10.22. 14:33:48

@Sherlock79:

Ráadásul atomerőművet épyteni nem "nemzeti ügy". Ahhoz közül van a szomszédoknak is: egy esetleges baleset őket ugyanúgy érinti.

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 14:35:46

@belekotty:
Nyilván nem. Igazi hős nem csak hogy fordítva ül a lovon, de ő van alul... :)

belekotty 2013.10.22. 14:36:13

@Iván Gábor IGe: Jaj, ez az örök fosás a sugárzástól! Az ilyen sugárzások csak olyan balesetnél fordulnak elő mint Fukusima. Ilyen Pakson nem lesz.

Szúnyog 2013.10.22. 14:37:54

@vontod75: hagyjuk már ezt a süketelést, hogy kivonultunk az orosz piacokról! Akkoriban egyszerűen nem fizettek az oroszok, ezért nem szállítottak a szövetkezetek, vállalatok egy idő után.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 14:38:33

@Iván Gábor IGe: Mivel szakmám, ráadásul új házat építettem és speciel az alsó szint padló és/vagy radiátoros fűtésű, adná magát bármilyen megoldás, amivel a ház LEHETŐLEG TELJES energia-igényét meg lehetne oldani.

Erre legalkalmasabbnak egy napelem-rendszer tűnik, lévén azzal a fűtés egy része, valamint a teljes villamosenergia-igény megoldható lenne, a rendszerbe pufferolás lehetőségével. Ez most ~6-7 mFt, aminek megtérülési ideje jelen árak mellett kb. azonos a garancia idejével, azaz 20 év körüli.

Egy jól megtervezett napkollektoros rendszer megtérülési ideje is elég hosszú ahhoz, hogy még utólag se érje meg felszerelni.

Mindezek természetesen a jelenlegi energiahordozó-árak mellett érvényesek!!!

Vagyis amíg a meglévő gázos fűtésemet ki tudtam egészíteni vegyestüzelésű rendszerrel, amihez az idei szezonra való lignit kevesebb mint 100 eFt-ból kijött, addig nincs értelme viszonylag drága, bonyolult és drágán javítható rendszer telepítésének...

belekotty 2013.10.22. 14:39:19

@Sherlock79: Okoska. Az atom zsinóráramot ad, a szél és a nap meg nem. A szél például pont a nyári rekkenő melegben nem ad, amikor a legtöbb áram kell. Nemzetközileg elfogadott hogy a szél és nap mellé 90 százalék tartalékkapacitás kell.
A németeknek ez a rendszer irányítás még a maguk hatalmas országában is gondot okoz észak és dél között, és a felesleges áramot a csehekhez nyomják olyankor.

Sherlock79 2013.10.22. 14:40:07

@Vu, de ja vu:

És itt van az,amitől annyira messze vagyunk a fejlett világtól,mint Makó (bán) Jeruzsálemtől...

"Ez az orosz-fóbia nem természetes..."

Szoktad így figyelni,hogy az oroszok mit művelnek otthon,az ellenzékükkel,vagy mostanában Szíriában? A hideg kiráz ettől a bűnöző bandától...

"Azt gondolod, hogy ha bárki mással szerződünk energia-hordozóra, az nem fogja kihasználni, hogy alig vagy egyáltalán nem vagyunk önellátásra berendezkedve???"

Talán ezért kéne törekedni az önellátásra,hm?

"Miért gondolod, hogy a MOL-on át hozzád került benzin és az ÖMV-kutakon vásárolt benzin a MOL-nak nagy biznisz, mert az orosz olaj (meg a gáz is) még mindig olcsóbb, mint a Bering-tengeri vagy pl. arab olajok és gázok???"

MINDEN erőnkkel az ellen kellene küzdeni,hogy a fosszilis energiahordozóktól függjünk...

"Az ilyen orosz-fóbia miatt a Szovjetunió felénk fennálló államadóssága ment a levesbe, mert bizonyos politikai pártok nem voltak hajlandóak belemenni, hogy az oroszok haditechnikával illetve más hasznos dologgal (pl. energiahordozók) fizessenek:-((( "

Persze,kaptak egy kis pénzt a mocskos politikusaink és szépen elengedtük az adósságot... Sajnos a japánok felénk nem voltak ennyire jó fejek.

gatto nero 2013.10.22. 14:40:09

Ez az atomvita pont jó apropó lenne arra, hogy alakuljon egy rendes, tisztességes és erős zöldpárt.

vontod75 2013.10.22. 14:41:15

@Iván Gábor IGe: A sugárzó anyag folyamatosan jelen van, mint ahogy a sugárzás is teljesen természetes dolog. Ha annyira tartasz a sugárzás káros hatásaitól akkor igazán nem olyan bonyolult dolog manapság egy sugárzásmérő műszert vásárolni azzal meg leellenőrizheted, hogy van-e a kajádban sugárzó anyag.

vontod75 2013.10.22. 14:42:56

@Szúnyog: Dehogynem fizettek. Ment a barter, csak mi nem voltunk elég rugalmasak. Mások meg igen...

gatto nero 2013.10.22. 14:48:42

@Iván Gábor IGe:

Lehet, de az 56-os hősök attól még hősök, a vértanuk vértanuk, a gyilkosok meg gyilkosok.

Reggie 2013.10.22. 14:50:45

@Sherlock79: Azert annyi kulonbseg van, hogy meg jopar helyrol lehet futoelemeket beszerezni, nem csak az oroszoktol. Mint ahogy Pakson is vegeznek munkalatokat nem orosz vegek, pl. franciak, hogy egyet emlitsek. Tehat ez a fuggoseg koran sem akkora, mint a gaznal, mert a gazcsovek nem epulnek meg azonnal, de az futoelemeket barhonnan meg lehet rendelni, oszt hozza a vonat.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 14:52:37

@Vu, de ja vu:

Mi gyerek korunkban tavasztól őszig egy az udvarunkon felállított napenergiás bojlerből szerettünk fürödni. Nem volt túl bonyolult és házilag barkácsoltuk. Egy régi 120 literes bojlerről leszedtük a szigetelést és hegesztettünk rá egy tartószerkezetet és körbe egy üvegtartó konzolokat. Feketére festettük a vasat, beüvegeztük és feltettük egy 4-5 méter magas oszlopra, ahol már semmi sem árnyékolta be és körbe sütötte a nap. Az oszlop aljára tettünk egy zuhanyzószettet és hideg-meleg keverő csapot. Az év felében ingyen volt a meleg vizünk.

Próbáld ki te is, mondjuk a vákumcsöves napkollektor rendszert, a legolcsóbbat, csak a meleg víz ellátásra. (esetleg nyári pancsoló medence fűtésére) tetszeni fog és megszereted. A rendszer előnye, hogy modulszerűen bővíthető és fejleszthető. A mai vákum csövek, ha el is törik egy, nem vész, mert a rendszer attól még működik és elég egy csövet, illetve csak annak az üvegburáját. kicserélni.

Jómagam úgy építettem ki a fűtési rendszerűnket, hogy vegyes tüzelésű kazánnak is meg van a a külön kéménye és a bekötési helyei. Még is inkább a napkollektor mellett teszem le a voksomat. A napkollektor rendszerek már nem túl drágák, nem is bonyolultak. Érdemes elgondolkozni rajtuk neked is, mert úgy is azzal fogsz te is fűteni 2-3-4-5 éven belül.

belekotty 2013.10.22. 14:53:41

@Iván Gábor IGe: Talán ha azt is megadnád, hogy milyen sugárzási értékek tartoznak az egyes színekhez!

tobeor 2013.10.22. 14:54:14

@belekotty: Ja és személyesen a te kezedben van az ország sorsa... ilyen marhaságot még szegény barom Vikike se mond, pedig annak is az agyára ment a megalománia.

Bambano 2013.10.22. 14:54:31

@MetaLogika: amely kijelentéseket a forrásnál már régen megcáfoltunk.

a poszthoz: ritka süket zöldség, mert kádár gyerekgyilkos volt (???) 60 éve, azért ne legyen most atomerőmű?

Sherlock79 2013.10.22. 14:56:38

@vontod75:
"Ja és nem feltétlenül kellene a világ egyik vezető katonai és gazdasági hatalmának úton útfélen beszólogatni... "

Úristen,te fosol tőlük,vagy mi? Nézd csak: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29 Oroszo. pont annyira a világ vezető gazdasági nagyhatalma,mint az olaszok, de a német GDP 1,5-szer akkora...

És azt most ne említsük,hogy a németek gazdasági teljesítménye mekkora külföldön (Mo GDP-jének a 10%-a kb. szintén a németekhez kötődik...),az oroszoké meg hogy épül fel (2000 mrd dollár a GDP-jük, ebből 300 Mrd-ot a Gazprom meg a Lukoil tesz ki...),ugye azért az olaj- meg földgáz-kitermelés nem egy high-tech ipar szintű dolog,hanem az egyik legparasztabb,legalja tevékenység (lefúrsz oszt gyön főfele),még a mezőgazdasághoz is több ész kell...

Mondjuk ez meg is látszik azokon az országokon,akiknek volt lehetősége a kezdetektől erre építkezni,hogy micsoda óriási paraszt helyek lettek (nem sorolom fel,úgyis mindenki tudja...)

grigorij 2013.10.22. 14:57:01

Nőgyógyászati műtéteket nem végzel öreg?
Mert a történelmet nem ismered és az energetikában sem vagy láthatóan járatos.
Így nem marad más, mind a családod egészségügyi kielégítése.
Idióta!

Reggie 2013.10.22. 14:58:40

@belekotty: az egyes szinekhez hossz mertekegyseg tartozik, nem sugarzas. Hogy mit jelol az rejtely.

Geonczeol Gyula Felvidek 2013.10.22. 14:58:46

Az orosz erőmű a legdrágább a leggazdaságtalanabb, legdrágább, mintegy 50% hatásfokkal szemben a japán, vagy pl. francia 72%-al és a koreai 85%-al. És a legtovább épül. És politikai befolyást akarnak cserébe. Elment az IMF jön az orosz. Közönséges gyarmatositás az egész. A három hiányzó dunai erőmű darabja 300 és 500 MWatt-t termel, tehát kiad egy atomerőművet, felébe kerül, de megoldja az árvizeket ömtözést és ujra termelődik és a felébe kerül, sőt hamarabb megépülne. Egyetértek azokkal, akik a kádári rezsim sleppjének tevékenységéről beszélnek. Csak Magyarországon nem hozták nyilvánosságra a szovjet titkosszolgálat magyarországi katonai elháritásának tagjait azt a 60-80 ezer beszervezett állampolgárt. Őgy is néz ki az egész.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 14:59:05

@belekotty:

Van a képen egy pecsét. Ők készítették és a honlapjukon megleled. Viszont a képen van egy színérték táblázat is, igaz nehezen kivehető és értelmezhető. Rákeresel megleled.

belekotty 2013.10.22. 15:00:45

@tobeor: Meglepődnél milyen jogosítványai vannak egy műszakvezető reaktor operátornak.

www.atomeromu.hu/balesetek

"1:23:40. A pozitív visszacsatolású reaktor hőteljesítménye 20 másodperc alatt 0,20 GW-ról 0,32 GW-ra ugrik. Ezt látva Akimov operátor megnyomja a vészleállás gombját. "

Ilyen itt is van ám!

Reggie 2013.10.22. 15:01:33

@Sherlock79: Ja a mezogazdasaghoz tobb esz kell:) Bolcsesz vagy?

belekotty 2013.10.22. 15:03:14

@Iván Gábor IGe: Nem én fogom ezt előkeresni. Adtál egy értelmezhetetlen ábrát, értékek nélkül. Akkor adjál te sugárzás értékeket hozzá.

@Reggie: Jaja! Amit értékek lesznek hozzárendelve, rögtön kiderül hogy röhejes, csak riogatás.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 15:07:48

@Szúnyog: Nem vonultunk ki sehonnan, a SZU esett szét, maga mögött hagyva egy csomó tartozást. A piacai nagy része megmaradt, a tagállamoknál és Oroszországnál. A SZU tartozását hajlandóak lettek volna természetben fizetni, emellett maradhattunk volna a piacon, mi több, még nagyobb volumenben nyíltak meg kereskedelmi lehetőségek, egyszerűen a geopolitikai helyzetünk volt kiváló. Csakhogy mi nem fogadtunk el semmit természetben, azt sem, amit utána pénzzé tudtunk volna tenni (nem csak Kalasnyikovokat és nem csak a blokád alatt álló Jugoszlávia felé árulhattunk volna levetett orosz technológiát...), a piacokat nem tudtuk megtartani, mert az első demokratikus kormány rögtön szétprivatizálta az értékkel bíró vagy piaccal rendelkező gyárakat-üzemeket, kijátszva azokat idegen gazdasági érdekeknek, akik azután vagy saját hasznukra működtették, vagy sima piacrablásként tönkretették. Ahogyan tönkre tették a jól és a rosszul működő tsz-eket is, amik anno a Szu felé tudták értékesíteni a terményeiket, a SZU ugyanis szinte mindent felvett... amíg volt honnan. Ahogy ez megszűnt az utódok kerestek más piacot. Mostmár megb.szhatod a búzádat, szabolcsi almádat, a sertéstelepeidet és a többit is, mert ahol nincsenek nagy elvárások, oda már nem kellünk, máshol pedig finnyásak lettek, a nyugat-európai - nem ritkán államilag dotált - piacokra nem vagyunk képesek minőséget vinni nyereséggel:-(((

És van olyan, aki azt meri mondani, hogy a nagy rendszerváltók nem voltak egytől egyik a szó szoros értelmében hazaárulók??? Hiszen gazdaságilag és politikailag is kiszolgáltatták az országot a szabadrabló külföldi multiknak, politikai nyerészkedőknek!!!

Nem kellettek a T-72-esek, nem kellettek a MIG-29-esek, nem kellettek az olcsón NATO-kompatibilissé építő cégek, kellettek viszont a Lockheed-levelezések (ugye tudjuk, hogy ez az a cég, amelyik létezni sem bír anélkül, hogy ne vesztegessen), kellett a semmilyen harci tapasztalattal nem bíró, drága, semmivel nem kompatibilis, ergo nulláról induló Gripen-flotta, új szerelőszemélyzettel, új fegyverrendszerrel, akkor beintünk a malmői ügyészségnek, aki a nyomára akar járni, hogy ha Ausztriát és Csehországot megvesztegették, netán nálunk is történhetett-e ilyen...

Nem baj, megérte, hiszen azóta virágzik igazán kishazánk, amióta felrúgtuk a paktumot és saját urai vagyunk magunknak... Ki az a Putyin??? Ide vele, megveszem kilóra... ez a duma jól áll egy kocsmatölteléknek, de egy felelős politikus, gazdasági vezető érzelmi alapon nem tép szét meglévő kapcsolatokat, csak nagyon nyomós esetben... Mi nem voltunk abban a helyzetben, hogy ezt a luxust megengedjük magunknak, mégis megtettük...

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Kádár-rendszerben sok minden épült, sok olyan is, aminek nemigen volt haszna, de azt magabiztosan kijelenthetem, hogy a rendszerváltás többet ártott a magyar önállóságnak és fejlődésnek, mint a szocializmus!!! Ez sok mindent takar, oktatás-egészségügy és gazdaság is, így aki vitába akar szállni, hagyja az érzelmi oldalt, összehasonlításokkal jöjjön: hány kutatóintézetünk volt, a világban hanyadik helyet foglaltuk el a tudományokban, mennyit ért az akkori iskolai tudás más országban stb-stb...

Sherlock79 2013.10.22. 15:08:20

@Reggie:
"Ja a mezogazdasaghoz tobb esz kell:) Bolcsesz vagy? "

Mint az olajkitermeléshez? Kétségtelenül IGEN,mert ezt még bányászatnak se nevezném (ott legalább annyi rizikó van,hogy le kell menni a föld alá),de nézd meg,hogy az olajkitermelő államok többsége micsoda sötét,ostoba hely (Szaud-Arábiától Oroszországon át Venezueláig, az Irak-Irán párosról nem is beszélnék...),persze akik már előbb eljutottak egy viszonylag jó szintre,azok nem őrültek meg az olajtól (mint Norvégia).

neutreality 2013.10.22. 15:08:33

Kedves blogger, a posztod elso felet olvasgatva az az erzesem tamadt, mintha ugy gondolnad, hogy birtokaban vagy az erkolcs egyetemes mercejenek. Valojaban ilyen nincs, kulonbozo idokben mas szamitott jonak es helyesnek (sot, egyazon idoben kulonbozo helyeken szinten nagy kulonbsegek lehetnek, nezd meg, hogy mast ne mondjak, az arab orszagokat). Ezert nem mondjuk, hogy Dozsa voros terrorista volt, Matyas egy karrierista diktator, Istvan pedig hazaarulo, akiknek a lelken soktizezer magyar lelke szarad, akiknek azert kellett meghalniuk, mert ezek a sajat almaikat kergettek.
Arrol nem is beszelve, hogy a kornyezeted es a szemelyes tapasztalataid nagyban befolyasoljak a vilagkepedet, nem tudhatot pontosan, hogy Nagy Imre vagy Horn hogyan es miert leptek be az MSZMP-be. (Mindket nev emlitese hidegen hagy amugy, es nem vagyok "baloldali szavazo", de meg csak szimpatizans sem.)
A tobbirol annyit, hogy energiakerdesben total inkompetens vagyok, de az oroszokkal valo bizniszeles tenyleg nem latszik jo otletnek. Nem azert, mert Oroszorszagban szerintem nem elnek joindulatu emberek ugyanolyan aranyban, mint mashol, csak Putyin valoszinuleg nem ebbe a kategoriaba tartozik, raadasul az a tapasztalat, hogy ma az orosz uzleti kultura nem igazan a win-win szituaciokrol szol. Meg az sem ugy tunik, hogy a regnalo kormanynal uzleti kerdesekben az orszag hosszutavu erdeke lenne a prioritas. Mindez azonban fuggetlen a tortenelemtol.

belekotty 2013.10.22. 15:08:38

@Geonczeol Gyula Felvidek: "Az orosz erőmű a legdrágább a leggazdaságtalanabb, legdrágább, mintegy 50% hatásfokkal szemben a japán, vagy pl. francia 72%-al és a koreai 85%-al."
- Ez akkora baromság mint ide Lacháza. A 85% azt jelenti hogy 2400 fokosnak kellene lennie a primer kör kilépő hőmérsékletének, ami kb 2700 fokos üzemanyag hőmérsékletet feltételez minimum. A Carnot ciklust tessék átolvasni!

deruyter 2013.10.22. 15:09:00

Na fokozódik a helyzet. Az atomerőmű támogatók úg ylátom meggyőzhetetlenek. "Az atom jó, és az oroszok jók." Hát én nem így látom. Lehet, hogy azért mert én nem vagyok az atomlobbi része? De a legfontosabb, hogy legyen a döntéshozói szinten komoly szakmailag alátámasztott érdemi vita. Na ez az ami nincs. És igenis jó, hogy néha valaki a neten feldobja a témát, mert annyira fű alatt megy a biznisz, hogy az már önmagában gyanús. Orosz barátaink, meg ugye ha kedvük tartja elzárják a gázcsapot is. Ne szeressük már őket ennyire. Vagy például, amikor kibasztak a Richterrel csak úgy stb. A makovecz akadémia bekerült az alaptörvénynek nevezett cuccba, de az energiastratáégia (aminek része az energiabiztonság, kitettség kérdése is)) csak annyi figyelmet és szakmai elemzést kap, mint egy harmadrangú ügy. Ebben a kérdésben nagyon komoly társadalmi vitának kellene zajlania. Ezt még az itt kommentelő atom és oroszpártiak közül senki nem javasolta? Ugyan mé? Nem azt mondom, hogy a mari néni mondja meg, hogy milyen technológia legyen, de legalább készüljön már valami elemzés. Azt meg nem fogadom el, hogy bízzuk csak rá teljesen a "hozzáértőkre" mert egy demokráciában ez nem így megy. Az egészségügy is rá van bízva a hozzáértőkre, meg a politikusokra, és mégis egy szarkupac. A hozzáértők sokszor csak hazudják, hogy hopzzáértők másrészről meg gyakran megvásárolhatók.Minél kevesebben döntenek róla annál inkább garantált a bukta.

Reggie 2013.10.22. 15:09:03

@Iván Gábor IGe: sokkal egyszerubb lenne, ha adnad a linket ahonnan konkretan loptad a kepet.

belekotty 2013.10.22. 15:09:57

@Vu, de ja vu: "Nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Kádár-rendszerben sok minden épült, sok olyan is, aminek nemigen volt haszna, de azt magabiztosan kijelenthetem, hogy a rendszerváltás többet ártott a magyar önállóságnak és fejlődésnek, mint a szocializmus!!!"
- De nem azért mert a Kádár rendszer olyan jó volt, hanem azért mert a globalizáció részei lettünk.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 15:11:04

@belekotty: @Reggie:

Keressétek meg, hiszen titeket érdekel és nem engem.

belekotty 2013.10.22. 15:11:07

@deruyter: "Orosz barátaink, meg ugye ha kedvük tartja elzárják a gázcsapot is."
- Pont ezért kell az atom. Azt nem tudja senki elzárni.

belekotty 2013.10.22. 15:12:30

@Iván Gábor IGe: Te riogatsz vele. Mi majd körbe röhögünk, amikor előjönnek a sugárzási értékek. És te ezt tudod, ezért nem mered előkeresni.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 15:12:44

@Sherlock79: "...Szoktad így figyelni,hogy az oroszok mit művelnek otthon,az ellenzékükkel,vagy mostanában Szíriában? A hideg kiráz ettől a bűnöző bandától..."

Szoktad figyelni, hogy a magyarok mit művelnek itthon az ellenzékükkel vagy az alsó-középosztálybeliekkel, hajléktalanokkal, munkanélküliekkel??? A hideg kiráz ettől a bűnöző bandától...

belekotty 2013.10.22. 15:14:14

Na, lejárt a műszakom. És ahogy a múltkor is írtam, picsába lekapcsolom a reaktorokat és akkor nem fogtok ennyi hülyeséget pötyögni.

Reggie 2013.10.22. 15:17:51

@Iván Gábor IGe: Inkabb nem kossz. Sokkal valoszinubb, hogy te hamisitottad, hiszen a forrast nem tudtad megjeloni.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 15:19:01

@Iván Gábor IGe: Gyerekkorodban az Ezermestert járattátok??? Ez kb. az a szint, de eléggé bántó, hogy engem is ennyire lehúzol...

A napkollektoros rendszer meg a feketére festett, 3 m-re feltett zuhanyrózsás vashordó elég messze van egymástól...

Tőlem hihetsz a napkollektorban, mint ahogy mások is kidobtak több milliót geotermikus fűtésre, a gázfogyasztásuk drasztikusan csökkent is, csak a hőszivattyú villanyszámlája borzolta fel a kedélyeket meg a csendes de állandó zaj, mert a motor zaja mindenhova eljutott a csöveken, falakon keresztül:-/

deruyter 2013.10.22. 15:19:43

@belekotty: Ebben is van igazság. Azért most már tényleg kíváncsi lennék egy érdemi elemzésre, hogy melyik technika mennyiért termeli az áramot pl. beleszámítják e a sugárzási riadók mentések sokszoros extra költségeit, amik nem csak akkor merülnek fel, amikor valóban szivárgás van, hanem mindig. És hogy a felépítés költsége hányszorosára fut fel a végére, mire valóban felépül? Vagy milyen termeléshez viszonyítják a költséget? Azt az energiát is beleszámítják, amit akkor termel, amikor a kutyának sem kell, mert pl. mindenki alszik? Pl. Belgiumban is azért vannak éjszaka is kivilágítva az autópályák, mert az atomerőművek termelése érdemben nem változtatható napi szinten. De gondolom a statisztikában ez is megjelenik, mint megtermelt áram, pedig a kutyának sem kell. ehet, hogy nem minden igaz, amit leírtam, de gondolat ébresztőnek talán jó.

eszim 2013.10.22. 15:21:13

@Szúnyog: "Bős teljesítménye 90-100 MW, Paks teljesítménye 2000. Ha bősőn minden turbina menne, mert lenne csúcsrajáratás, akkor a teljesítménye 720 MW lenne. Ennyit a röhögésről."

Én azt írtam, lefordítom neked, hogy azok az országok röhögnek majd, akik netto áram exportőrök tudnak lenni mert értelmes erőműveket építettek. pl Szlovákia megépítette a bősi erőművet és befejezte, befejezi a mohi atomerőművet. A bősi erőmű termelését kérlek hasonlítsd a nagymarosi erőműéhez, ja az 0. És igen a szlovákok röhöghetnek, én még határozottan emlékszem, amikor a magyar "szakértő" nyilatkozott anno a tévében, hogy márpedig nem lehet és nem is tudják elterelni a Dunát a szlovákok.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 15:25:06

@belekotty: Igen, a globalizáció részei lettünk, ÉS még ostobán is viselkedtünk:-((( Szvsz így lesz teljes...

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.22. 15:25:32

A fideszes aljasságnak, szarháziságnak nincs határa.

Szoci módon sumákok, gennyek, pofátlanok. Persze megy nekik hisz a szocikon szocializálódtak, az ő csecsbimbóikon nőttek fel!
Mennyi közpénzt lopnak el a kormány önfényező, istenítő reklámjaira. Közpénzen kampányolnak.
Micsoda szemét dolog, a nemzeti ünnepre CÖF-ös birkamenetet szervezni.

Én ünnepelni szeretnék, és nem a savazó, birkamenet bégetését hallgatni!

Kérem most ne gyújtsák fel a tévé székházat!

A fizetett külföldi bérbégetőkön kívül, közpénzen kirándul a fidesz család Budapestre.

A hazudós Kocsis Máté gyereket szeretne, hát b.sszátok meg!

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 15:25:52

@Vu, de ja vu:

Napkollektoros házi barkácsolásra is külön klubok alakultak és vannak. Simán meg lehet csinálni az egyszerűbbeket házilag is.

A vízszivattyú zúgása tervezési-kivitelezési hiba. Nálunk nincs semmi ilyesmi.

Igen sok lap járt nekünk gyerek koromban, de inkább a könyvtárba szerettem járni. Igen sokszor borzoltuk a kedélyeket olyasmivel a falúban, hogy az utcánkban nem volt a házakban áram, de mi simán néztük a tévét és világítottak a lámpák. ( A megoldás egyszerű volt mindig, ha csak 2 fázis esett ki a nálunk lévő háromból. A megmaradt fázisra kötöttük át a rendszert)

Reggie 2013.10.22. 15:25:55

@Iván Gábor IGe: Gratulalok. Az a terkep azt jeloli, hogy a cunami hol mekkora magassagu hullamot okoz. Semmi koze sincsen a sugarzashoz. Ekkora egest:)

www.noaa.gov/features/03_protecting/japantsunami_oneyearlater.html

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 15:29:44

@Iván Gábor IGe: meg kell szakítanom az ignoret egy ekkora kamuzásra :)))

"Az atomenergia "biztonságos". Ez jól megfigyelhető a lenti képen ahol a sugárszennyezett vizet jelölik Fukushimától elkezdve! Képre kattintva nagyítható.

m.cdn.blog.hu/vi/vilagnezet/image/Atomenergia%20biztons%C3%A1gos.jpg""

A kép nem sugárszennyezést mutat, köze sincs hozzá, hanem a 2011-es japán tsunami hullámmagasságterjedését ábrázolja ami rá is van irva az eredeti képre, csak valaki lefotosopolta:

nctr.pmel.noaa.gov/honshu20110311/Energy_plot20110311_no_tg_lables_cropped_ok.jpg

nctr.pmel.noaa.gov/honshu20110311/

Japan (East Coast of Honshu) Tsunami, March 11, 2011
Main Event Page

Web Link Compilation | Model and Data Comparison Plots
: Listen to the Honshu earthquake & Historical Japan Tsunami

The Honshu, Japan tsunami was generated by a Mw 9.0 earthquake (38.322°N, 142.369°E ), at 05:46 UTC, 130 km (80 miles) E of Sendai, Honshu, Japan (according to the USGS). In approximately 25 minutes, the tsunami was first recorded at DART® buoy 21418. Forecast results shown below were created with the NOAA forecast method using MOST model with the tsunami source inferred from DART® data.

Kamukirályok bazmeg :)

Sherlock79 2013.10.22. 15:31:14

@Vu, de ja vu: úristen,te aztán tényleg bolond vagy,nem tudom,hány éves lehetsz,de nagyon szomorú,hogy sajnos az ország egy igen jelentős része még mindig így gondolkodik...

"Nem vonultunk ki sehonnan, a SZU esett szét, maga mögött hagyva egy csomó tartozást. A piacai nagy része megmaradt, a tagállamoknál és Oroszországnál. A SZU tartozását hajlandóak lettek volna természetben fizetni, emellett maradhattunk volna a piacon, mi több, még nagyobb volumenben nyíltak meg kereskedelmi lehetőségek, egyszerűen a geopolitikai helyzetünk volt kiváló."

Nem, az oroszoknak egyáltalán nem volt pénzük,ahogy most sincs,egy csóró putri ország egy nagyon vékony,de iszonyat gazdag (tolvaj) réteggel. A dollárért is eladható energiahordozóikat meg hülyék lettek volna elbarterezni velünk a szar termékeinkért,eladták inkább annak,aki tudott fizetni érte...

Csakhogy mi nem fogadtunk el semmit természetben, azt sem, amit utána pénzzé tudtunk volna tenni (nem csak Kalasnyikovokat és nem csak a blokád alatt álló Jugoszlávia felé árulhattunk volna levetett orosz technológiát...), a piacokat nem tudtuk megtartani,"

Nem volt mit megtartani,mert úgy omlott össze a SZU a külföldi segítség (ja,további IMF-hitelek) nélkül,mint a kártyavár,ráadásul ott aztán tényleg elprivatizáltak mindent,a Gazpromtól kezdve a Rusalig...

"mert az első demokratikus kormány rögtön szétprivatizálta az értékkel bíró vagy piaccal rendelkező gyárakat-üzemeket, kijátszva azokat idegen gazdasági érdekeknek, akik azután vagy saját hasznukra működtették, vagy sima piacrablásként tönkretették. Ahogyan tönkre tették a jól és a rosszul működő tsz-eket is, amik anno a Szu felé tudták értékesíteni a terményeiket, a SZU ugyanis szinte mindent felvett... amíg volt honnan."

Miért,mi a fenét csinált volna? Talán maradt volna állami kézben továbbra is az ipar meg a mezőgazdaság? Antall József lett volna az új Kádár János vagy mi???

"Ahogy ez megszűnt az utódok kerestek más piacot. Mostmár megb.szhatod a búzádat, szabolcsi almádat, a sertéstelepeidet és a többit is, mert ahol nincsenek nagy elvárások, oda már nem kellünk, máshol pedig finnyásak lettek, a nyugat-európai - nem ritkán államilag dotált - piacokra nem vagyunk képesek minőséget vinni nyereséggel:-((("

Persze, mert hülyék és nagyképűek vagyunk ahhoz,hogy megtanuljuk a külföldiektől,hogy hogyan kell kihasználni az egyébként remek adottságainkat. Az,hogy nem engedjük ide a külföldi gazdálkodókat,hogy valahogy eltanuljuk tőlük a szakmát, A LEGNAGYOBB KÁROKOZÁS A MAGYAR MEZŐGAZDASÁGNAK,nem pedig a magyar termőföld védelme...

"És van olyan, aki azt meri mondani, hogy a nagy rendszerváltók nem voltak egytől egyik a szó szoros értelmében hazaárulók??? Hiszen gazdaságilag és politikailag is kiszolgáltatták az országot a szabadrabló külföldi multiknak, politikai nyerészkedőknek!!!"

Azok voltak,de nem azért,AMIT csináltak,hanem azért,AHOGY csinálták. Egyébként a teljes magyar gazdasági a kgst-blokkon kívül egy nagy kalap szart nem ért,szóval jó is volt valahol,hogy porig rombolták...

"Nem kellettek a T-72-esek, nem kellettek a MIG-29-esek, nem kellettek az olcsón NATO-kompatibilissé építő cégek, kellettek viszont a Lockheed-levelezések (ugye tudjuk, hogy ez az a cég, amelyik létezni sem bír anélkül, hogy ne vesztegessen), kellett a semmilyen harci tapasztalattal nem bíró, drága, semmivel nem kompatibilis, ergo nulláról induló Gripen-flotta, új szerelőszemélyzettel, új fegyverrendszerrel, akkor beintünk a malmői ügyészségnek, aki a nyomára akar járni, hogy ha Ausztriát és Csehországot megvesztegették, netán nálunk is történhetett-e ilyen..."

Ennek az AHOGY-hoz van köze,amúgy semmilyen hadseregre nincs szükségünk,ezt a baromállat magyar kormány csak a saját népe ellen használhatná fel maximum,minden más célból inkább állomásozzanak itt az amerikaiak és fizessék ők a honvédelem költségét... Nem mintha nagyon félni kéne attól,hogy mostanában Európában háború lesz.

szvsz 2013.10.22. 15:31:34

Ok, nem akarunk atomenergiát. De nem akarunk szénerőművet sem és ökológiai katasztrófát a Dunakanyarban sem. Energiát azonban igen.
Hádeakkor miabánatból? Egy ország energiaellátását nem lehet megoldani kendácsolt sörösdoboz napkollektorokból. Aki szerint igen, az kapcsolja ki a gépét és úgy kommenteljen.

belekotty 2013.10.22. 15:32:39

@Iván Gábor IGe: Na akkor most jön a röhögés. A Fukusima közelében való extra dózis az 35 banán elfogyasztásával egyenlő és kevesebb egy fogröntgennél. :-))

www.origo.hu/i/1104/20110411sugarzasi1.jpg

Mondtam, hogy röhögni fogunk. :-))

belekotty 2013.10.22. 15:34:22

@Reggie: @eßemfaßom meg áll: Ez tényleg óriási égés!!!
És ekkor barmok mint @Iván Gábor IGe: okoskodnak itt! :-))

szvsz 2013.10.22. 15:34:46

@Sherlock79: "semmilyen hadseregre nincs szükségün"
Ezt mondták 1918 környékén is az idióták... meg is lett az eredménye.
"Nem mintha nagyon félni kéne attól,hogy mostanában Európában háború lesz"
Ezt mondták '90-ben is. Igaz nem is európában lett, hanem itt a Balkánon, a szomszédunkban. Ők is voltak olyan okosak mint te, ma már kiállíási tárgy az átlőtt koponyájuk. Sajnos másoknak is, akiknek nem kellett volna...

Reggie 2013.10.22. 15:35:22

@Sherlock79: De nem is maguk a sotet ostoba orszagok termelnek ki, hanem a hozzajuk meno fejlett cegek, akik kepesek ezt a munkat elvezezni. Nem veletlen, ha annyira egyszeru lenne, mint a foldmuveles, akkor nem kene kiadni a kezukbol. Csak, hogy erre egyedul nem kepesek.

Reggie 2013.10.22. 15:37:00

@belekotty: Gyanus is volt az a cm mint mertekegyseg. Meg hulyesegbol sem tudtam kitalalni olyat, amivel ra lehetet volna huzni, hogy koze van a sugarzas mertekehez.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 15:39:19

@deruyter: "...Azt az energiát is beleszámítják, amit akkor termel, amikor a kutyának sem kell, mert pl. mindenki alszik? Pl. Belgiumban is azért vannak éjszaka is kivilágítva az autópályák, mert az atomerőművek termelése érdemben nem változtatható napi szinten..."

Az atomerőmű nagyon nagy vonalakban olyan mint a fosszilis erőmű: vízből gőzt forral, amivel turbinát, azon keresztül generátort hajt...

Én egy fosszilis erőmű mellett dolgozom, ritkán, de előfordul hogy "lefúvatják" az erőművet, ez azt jelenti hogy pár perctől kezdve akár órákon át is orbitális hangorkán mellett nyomják ki a gőzt a megszaladt blokkból, mert pl. nagy terhelés mellett hirtelen kiesés van, megfut az erőmű, a lignit meg izzik, a fölös gőzzel valamit csinálni kell.

Az atomerőműben a gőztermelés leállítása másodpercekben mérhető, onnan indul az erőmű visszahűtése, ami - olvasva a Fukusimai eset elemzését, ahol ehhez ~6 órára lett volna szükség - szerintem elég gyors szabályozhatóságra vall, kisebb hőtehetetlenségre, mint fosszilis erőművek esetében...

jeriko 2013.10.22. 15:39:23

@Iván Gábor IGe: Azt azért megnézném, hogy mikor fogsz napkollektorral fűteni. maradjunk annyiban, hogy érdemes lenne utánajárnod a témának.

Egyébiránt meg hazánk sem dúskál sem a gázban, sem a szénben, sem a kőolajban, ha nem tévedek. 10 éven belül jó eséllyel itt vannak az elektromos autók is, szóval az elektromosság iránti igény csak nőni fog, arról nem is beszélve, hogy a fűtés (gáz, fa, szén) is kiváltható elektromossággal, ha olcsó. Nem mellesleg azt a pénzt ami külföldre megy az olajért / gázért cserébe, annyira azért nem lenne rossz másra költeni.

Itt egyszerűen gazdasági / környezetvédelmi stb. szempontok alapján kellene eldönteni, merre tovább. 3000 milliárd forintból (kb. ennyi lenne egy új atomerőmű) kétmillió házra lehetne darabonként másfélmilliót költeni. Ennyiért fel lehetne őket szerelni egyenként kb. 4kW-os napelemes rendszerrel (összesen 8 GigaWatt napsütésben) - adott esetben úgy, hogy a felesleges áramot a rendszerek fordítsák fűtésre / HMV előállításra / elektromos autó töltésére. Vagy éppen lehetne a házakat szigetelni jó vastagon, mert az az energia a legolcsóbb, amit nem kell megtermelni / szállítani / elosztani.

De ismétlem: ez nem közvélemény kutatási téma kell legyen, hanem szakemberekkel megalapozott gazdasági stratégia!

Mária 2013.10.22. 15:39:36

Ezt a blogot is megvette az MSZP kilóra?

Mária 2013.10.22. 15:39:36

Ezt a blogot is megvette az MSZP kilóra?

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 15:39:45

@belekotty: ebben az a durva, hogy kb 10mp megkeresni az eredeti képet, szóval vagy tudta, hogy kamu de direkt hazudott, vagy annyira faszkalap, hogy mielőtt valami összeesküvésblogról felhasznál egy képet és nagypofával bedobja egy vitába érvnek, rászánja azt a 10mp-et, hogy leellenőrizze nem fog-e arcon csúszni vele.

belekotty 2013.10.22. 15:40:34

@Reggie: Én igazából meg sem néztem a képet, mert tudtam hogy bármit is mutat, lófasz sugárzásilag. Ugyanis olvastam Fukusimáról a NAÜ jelentést, amiből kiderült hogy a lakosság nem kapott és nem kap akkor sugárzást tőle, amit a normál egészségügyi vizsgálatokon egyébként is kap.
Biztos voltam benne hogy @Iván Gábor IGe: ezzel keményen oda fog égni. De azt nem gondoltam hogy ennyire tájékozatlan hogy a lötty magasságát összekeveri a dózissal. Szemfülesek voltatok. :-))

Reggie 2013.10.22. 15:40:57

@Vu, de ja vu: Ja, de szamold bele a megtermelt goz arat, ami a levegobe megy, valamint a containmentet ero termikus es mechanikai sokkot, ami oregiti az eromuvet.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 15:42:51

@Iván Gábor IGe: amelyik oldalnak a neve az Igazság szót tartalmazza, azt magára valamit adó ember nem hivatkozza.

belekotty 2013.10.22. 15:42:52

@Vu, de ja vu: "Az atomerőműben a gőztermelés leállítása másodpercekben mérhető, onnan indul az erőmű visszahűtése," - Ez nem így van. Mert ugyan a 100 százalékról másodpercek alatt 10 százalékra leviszed, de a remanens hő még órákig 10 százalék lesz és hetek mire 1 százalékra lemegy.

tobeor 2013.10.22. 15:43:05

@belekotty: Szóval te vagy Akimov? Napóleont a szomszéd szobában kezelik?

Reggie 2013.10.22. 15:44:19

@Iván Gábor IGe: Igen, megvan. Es linkeltem is a kep forrasat. Tudod, hogy miert cenitmeter skala van a szinekhez rendelve? Mert a balesetet megelozo szokoar altal letrehozott hullamok maximumat mutatja a kep. Az, hogy beirod az altalad megadott kulcsszavakat a keresore es kidobja ezt a kepet is teven, kis mertekben a kereso hibaja, viszont az, hogy te ezt gondolkodas es minimalis utanajaras nelkul felhasznalod teljesen tevesen, mar teljes mertekben a te hibad. Ennel nagyobb szellemi igenytelenseg nem is tudom, hogy letezik-e.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 15:45:11

@belekotty: TineEye plugin telepít, jobbklikk keresés TinEye és ott is a kép eredetije :)

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 15:47:20

@Reggie: A legszebb, hogy van aki veszi a fáradfságot és lefotosopozza a képre írt feliratot a szökőárról és hullámmagasságról.

belekotty 2013.10.22. 15:47:40

@tobeor: Vészleálltító gomb? Mond ez neked valamit?

Sherlock79 2013.10.22. 15:48:46

@Vu, de ja vu:

""Nem baj, megérte, hiszen azóta virágzik igazán kishazánk, amióta felrúgtuk a paktumot és saját urai vagyunk magunknak... Ki az a Putyin??? Ide vele, megveszem kilóra... ez a duma jól áll egy kocsmatölteléknek, de egy felelős politikus, gazdasági vezető érzelmi alapon nem tép szét meglévő kapcsolatokat, csak nagyon nyomós esetben... Mi nem voltunk abban a helyzetben, hogy ezt a luxust megengedjük magunknak, mégis megtettük..."

Csakhogy kishazánk nem azért nem virágzik,mert az oroszok nem veszik meg a szarainkat,hanem azért,mert túl hülyék vagyunk ahhoz,hogy olyan terméket állítsunk elő,amit a világpiacon BÁRKI megvesz. Amúgy ha szerinted ez akkora Kánaán lett volna,kérlek,említs már csak EGY olyan országot,aki korábban szovjet megszállás alatt volt,majd 1990 után a borzasztó orosz vásárlóerőre alapozva megőrizte a kapcsolatait a medvével és iszonyat gazdag lett? Segítek,egy ilyen sincs, az exkomcsi blokkból azok állnak a legjobban,akik rá tudtak kapcsolódni a németekre (ezek sajnos a csehek).

"Nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Kádár-rendszerben sok minden épült, sok olyan is, aminek nemigen volt haszna,"

Hitelből,baszki,amit most fizetünk,óriási,tényleg...

" de azt magabiztosan kijelenthetem, hogy a rendszerváltás többet ártott a magyar önállóságnak és fejlődésnek, mint a szocializmus!!!"

Te totál hülye vagy? Ma,amikor a főgyökér OV Brüsszelben magából kikelve szidhatja az EU-t? Ma nincs önállóság? Öreg,Moszkva nyilvános szidásáért még 30 éves is eséllyel lecsuktak,ha nem tetszett valami,okosabb volt,ha kussoltál,ez volt a nagy magyar önállóság??? Szerinted nem élünk ma jobban,mint 30 éve? Ezt komolyan mondod? Azt ne keverd össze,hogy akkor a Lada volt a legjobb autó és akinek az volt,az már óriási császárnak érezte magát,mert nem tudta,hogy van a világon Ferrari is. Ma ugyan Forddal jár,ami dimenziókkal jobb autó,mint akkor a Lada volt (természetesen a kor színvonalával összevetve mindkettőt),de egy szarnak érzi magát,mert nincs Ferrarija. Az,hogy kitágult a világ,nem a világ hibája,hanem az ostoba emberé,aki nem tud ezzel mit kezdeni.

"Ez sok mindent takar, oktatás-egészségügy és gazdaság is, így aki vitába akar szállni, hagyja az érzelmi oldalt, összehasonlításokkal jöjjön: hány kutatóintézetünk volt, a világban hanyadik helyet foglaltuk el a tudományokban, mennyit ért az akkori iskolai tudás más országban stb-stb... ""

ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚristen,ez a leggyalázatosabb,legalja nagyképű,idióta aranykor-felemlegetés,amitől az ember hányingert kap. Persze radikális lépés volt,hogy a semmi helyén épült egészségügyi és oktatási rendszer (ezek 1945 előtt nem nagyon voltak),de a színvonala egy nagy szar volt már akkor is,ahogy ma is az, csak akkor a kgst blokkon belül kellett helyt állni,ma pedig kicsit más a pálya mérete. A gazdaságunk szintén egy kalap szar volt,hitelekből mesterségesen éltetve,kreált piacokra szállító semmi,ami szerencsére összedőlt a picsába.

Hanyadik helyet foglaltuk el a tudományokban? Ez milyen kérdés egyáltalán??? Sehanyadikat, egy Mo-n dolgozó magyar nem kapott Nobel díjat Szentgyörgyi óta,vagy mi a jóistent fedeztünk mi fel,amitől akkora királyok lettünk volna??? Külföldön,külföldi egyetemeken igen, de itthon tudod,mi volt és van ma is? Rohadt drágán tartott állami intézetek 0 teljesítménnyel és folyamatos fürdőskurva-szintű rinyálással. Persze minden értelmes tudós már régen kint van olyan helyen,ahol van érdemi munka is,mert be kellene látni,hogy Mo. nagyon kicsi ahhoz,ahogy jelentős tudományos eredményeket érjen el,kár is ebbe ölni a pénzt.

És hogy mit ért a magyar iskolai tudás külföldön? Semmit a kgst-n kívül,de nem is lehetett tudni,mert külföldre sem lehetett menni... Amúgy annyit, mint ma, döntően mosogatónak meg pincérnek meg kurvának jók a magyarok.

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 15:49:16

@Iván Gábor IGe: Mi a céold azzal, hogy bekopizod az összes "wilágvége, tudd meg az igazságot" összeesküvésoldalt amin ott van a bekamuzott kép, mikor többen linkeltük neked az EREDETIT?

Próbálod még mélyebbre ásni magad a hazugságban? Ha igen, jól haladsz.

Reggie 2013.10.22. 15:50:22

@eßemfaßom meg áll: meg rosszabb, hogy a forumozok a thetruthwins.com oldalon meg is jegyzik, hogy hibas a kep. Csak meg ennyit sem olvasott el. Megjegyzem en sem olvastam el, csak rakerestem az oldalakon a picture es az image szavakra, hogy hivatkozik-e a cikk a kepekre, es termeszetesen nem teszik, mert tudjak, hogy akkor mar hazudnanak. Igy csak egy "illusztracio" amit a sok idiota helybol osszekapcsol a tartalommal es erre apellalnak.

belekotty 2013.10.22. 15:50:40

@Iván Gábor IGe: Figyu! Az összes cikk hibás. Minden képen centiméter van és abban nem mérünk sugárzást. Egyik hülye vette át a hülyeséget a másiktól.

deruyter 2013.10.22. 15:51:18

@Vu, de ja vu: Kösz a választ. Erre is lenne egy javaslatom. Például valakinek meg kellene vizsgálnia, hogy a csúcsidőn kívüli áramkibocsátást kik veszik meg. Mert, ha például az állam, vagy annak szervei akkor lehet gyanakodni, hogy a felesleges kapacitások bújtatott vásárlásáról van szó. Nem mondom, hogy így van de simán el tudom képzelni, hogy amikor Paks leszerződik az MVM-mel, akkor egy utolsó lábjegyzetes napirendi pontba bekerül az is, hogy "ja és bélám, tudjátok van ez az éjszakai kapacitás, kellene erről egy kormányhatározat vagy valami, hogy az MVM átveszi" aztán meg lesz egy másik, ami előírja pl. a kórházaknak stb. , laktanyáknak, hogy vegyék meg, akkor is ha nem kell nekik. Szóval szépen el lehet bújtatni a felesleges kapacitásokat. Na persze nem az a baj, hogy olcsóbban eldja mondjuk a technológiából fakadó többletkapacitásokat, csak azt mondom, hogy lehet csalni azzal, hogy melyik mennyibe kerül nekünk.

belekotty 2013.10.22. 15:51:41

@Reggie: De látod, erősködik tovább a hülyeségével. A hülyeség kitartással párosul. Rossz kombináció.

Reggie 2013.10.22. 15:52:24

@Iván Gábor IGe: Itt sem hivatkoznak a kepre. Komolyan most azzal akarod vedeni magad, hogy tizenx oldal atvert teged a 70 IQ-s idiotaknak szant csellel, mert nem neztel utana annak, hogy mit is nezel?

Bambano 2013.10.22. 15:52:42

@Sherlock79: mert az jobb, amit az usákok művelnek a világban?

deruyter 2013.10.22. 15:53:07

@Vu, de ja vu: Kösz a választ. Erre is lenne egy javaslatom. Például valakinek meg kellene vizsgálnia, hogy a csúcsidőn kívüli áramkibocsátást kik veszik meg. Mert, ha például az állam, vagy annak szervei akkor lehet gyanakodni, hogy a felesleges kapacitások bújtatott vásárlásáról van szó. Nem mondom, hogy így van de simán el tudom képzelni, hogy amikor Paks leszerződik az MVM-mel, akkor egy utolsó lábjegyzetes napirendi pontba bekerül az is, hogy "ja és bélám, tudjátok van ez az éjszakai kapacitás, kellene erről egy kormányhatározat vagy valami, hogy az MVM átveszi" aztán meg lesz egy másik, ami előírja pl. a kórházaknak stb. , laktanyáknak, hogy vegyék meg, akkor is ha nem kell nekik. Szóval szépen el lehet bújtatni a felesleges kapacitásokat. Na persze nem az a baj, hogy olcsóbban eldja mondjuk a technológiából fakadó többletkapacitásokat, csak azt mondom, hogy lehet csalni azzal, hogy melyik mennyibe kerül nekünk.

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 15:53:50

@belekotty: Mert szidta a posztoló a mi Marisunk szerelmét, azért. Eccerű, mint a békemenetes faék.

tobeor 2013.10.22. 15:54:03

@belekotty: hagyjuk már. unatkozó kisnyugdíjas vagy. rajtad múlik, hogy nem robban fel Paks, te meg egész nap netezel? jah persze...

belekotty 2013.10.22. 15:54:10

@deruyter: A magyar minimum fogyasztás sosem megy Paks teljesítménye alá. A fosszilis erőműveket pedig könnyedén vissza lehet szabályozni.

Reggie 2013.10.22. 15:55:03

@belekotty: Gondolom arra meg nem jott ra, hogy ha beismerne a tevedeset, akkor kevesbe rombolja a renomejat, mint igy. Neha tevedni emberi dolog, de megmagyarazni, hogy marpedig nem az o hibaja, az mar nagyon gaz.

Bambano 2013.10.22. 15:56:16

@Sherlock79: lásd pl. önálló cukoripar....

belekotty 2013.10.22. 15:56:43

@vak komondor is talál szemet: Ja igaz. Vagy irigy mert ennek a blognak többet fizet az MSZP mint a mária blognak a fidesz.

belekotty 2013.10.22. 15:57:38

@Reggie: Szerintem azon már nincs mit tovább rombolni.

Na sziasztok! Én elmentem!

Reggie 2013.10.22. 15:57:55

@belekotty: @Reggie: bocsanat. meg ha beismeri, hogy tevedett akkor is nagyon gaz, csak icipicit kevesbe. Mert volt kepes es meg egy postjaba is beletette. Azert ha valaki postol, akkor nem artana, ha utananezne a felhasznalt informacioknak...

vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

Reggie 2013.10.22. 16:03:08

@vak komondor is talál szemet: Az Igenyessegtol 300km-re a Hit kozseg mellett:)

Sherlock79 2013.10.22. 16:05:35

@Bambano:
"mert az jobb, amit az usákok művelnek a világban? "

Említsek pár helyet,amik amerikai megszállás alatt voltak 45 után? NSZK,Japán,Dél-Korea... Nem tudom,szerinted ma ők élnek jobbak,vagy azok,akiket az oroszok szálltak meg? Talán kicsit okosabb volt,amit ők "műveltek",nem gondolod?

"lásd pl. önálló cukoripar"

Arra a cukoriparra gondolsz,ami totál veszteségesen működött a világpiacnál jóval kevésbé hatékonyan? Én nem nagyon siratom....

Reggie 2013.10.22. 16:10:15

@Sherlock79: Ha annyira rosszul mukodott volna, akkor minek zarattak be EU akaratra, ahelyett, hogy hagytak volna maguktol becsodolni? Hiszen igy az EU egy csomo penzt megsporolhatott volna. A vesztesseg nagyobb volt, mint az igy allastalanokra kellett koltenie az orszagnak? Ha annyira rosszul mukodott, akkor miert dragult itthon ennyire durvan a cukor?

Sherlock79 2013.10.22. 16:15:26

@Reggie:

"Ha annyira rosszul mukodott volna, akkor minek zarattak be EU akaratra, ahelyett, hogy hagytak volna maguktol becsodolni?"

Nem hiszem,hogy bármit be lehetne záratni ebben az országban "EU-akaratra".

Amúgy fogalmam sincs a cukoriparról,annyit tudok,hogy a nádcukor előállítása nagyságrendekkel olcsóbb,mint a répacukoré. Egyébként kit érdekel ez,a nemzetgazdaságunkat nem mezőgazdaságra kell építeni,az teljesen marginális terület. Azt meg,hogy mennyire drága már a cukor,nem tudom,sose vennék és másnak sem javaslom,iszonyat egészségtelen.

kvadrillio 2013.10.22. 16:19:01

"Megszabták a kiskereskedelmi árat a nagy könyvkiadók, ezért nem alakulhatott ki árverseny. Egészen komoly, 70 milliós bírságot osztott ki a GVH.....

EZT HÍVJÁK A KAPITALIZMUSBAN VERSENYNEK ????? :o))))))))

Sherlock79 2013.10.22. 16:22:10

@szvsz:

"Ezt mondták 1918 környékén is az idióták... meg is lett az eredménye."

Nem tudom,mit mondtak,de akkor sem nagyon számított,hogy van-e hadseregünk vagy nincs...

"Ezt mondták '90-ben is. Igaz nem is európában lett, hanem itt a Balkánon, a szomszédunkban. Ők is voltak olyan okosak mint te, ma már kiállíási tárgy az átlőtt koponyájuk. Sajnos másoknak is, akiknek nem kellett volna... "

Ha itt háború lesz,jobban szeretném,ha a NATO elsősorban amerikai csapatai védenének minket,mint a balek magyar hadsereg. Ha pedig azok nem lesznek erre hajlandóak,inkább adjuk meg magunkat feltétel nélkül,ne okoskodjunk,mert abból csak a baj van mindig.

Nash vs. Keynes 2013.10.22. 16:22:38

Vegyünk japán atomerőművet, esetleg amerikait :)
Akinek ennyi évvel a nagy okt szoc forr után is az jut eszébe az oroszokról hogy ruszkik haza, az jobb ha nem ír blogot. Ez üzlet, ahogy az is az lenne ha bárki más építeni. Majd meglátjuk ki építi, ha építi. Azon meg szintén elgondolkodhat a kedves blog író, hogy mi lesz itt (és az egész világon), ha a 10 éven belül rászabadul az elektromos autó ipar a piacra..

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 16:29:03

@Nash vs. Keynes: Várhatóan nőni fognak az energia árak, ami sok minden termelési módot (és beruházást) gazdaságossá tesz majd, ami ma nem számít annak.

Az egyetlen valódi zöld út a felhasználás visszafogása, aminek egyetlen reális módja az energia drágítása. Mivel ilyennel nemigen kampányol senki, kimondható, hogy őszinte és reális zöld politika jelenleg nem létezik... :)

eßemfaßom meg áll 2013.10.22. 16:29:15

@Sherlock79: 2Nem hiszem,hogy bármit be lehetne záratni ebben az országban "EU-akaratra""

Tud olyan kvótát megadni, ami miatt be kell zárni a gyárakat mert egyszerűen nem szabad többet termelni. Hajrá tervgazdálkodás.

www.hirek.sk/szines/20110607164720/A-lengyelektol-ovjak-a-cukrot-a-nemet-boltok.html

"Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, s ebből a kvóta alapján 105 ezer tonnát gyárt az ország, jelentős mennyiséget kereskedőktől vásárol – nyilatkozta Fábián Zoltán, a cég kereskedelmi igazgatója. Legalább 200 ezer tonna cukor külföldről érkezik Magyarországra, a szállítási költséggel megemelt áron."

Sherlock79 2013.10.22. 16:40:34

@eßemfaßom meg áll:

"Tud olyan kvótát megadni, ami miatt be kell zárni a gyárakat mert egyszerűen nem szabad többet termelni. Hajrá tervgazdálkodás."

Az EU tudomásom szerint csak arra ad megy kvótát,hogy mekkora termelést TÁMOGAT,azon kívül bárki termelhet,ha nyereséges...

Amúgy a cukorgyárak szerintem mind külföldi kézben voltak (mint a 4) és a cukorrépa az egyik legalja növény,inkább takarmány tkp.,nem erre kellene pazarolni a termőföldjeinket.

Az egyébként egy általános probléma ebben az országban,hogy ha pofázni kell,mindenki óriási magyar,de ha pénzt költeni,akkor a "nyugati mindig jobb" elv alapján bemegy a teszkóba és ott veszi meg a magyar kenyeret is...

Persze nem mintha a magyar boltok nem lennének annyira alja szarok,hogy az ember elhányja magát,ha belép,de azért én a cba-ban vásárolok,legalább ennyit tegyünk már meg...

Nazarin 2013.10.22. 17:04:28

Kedves posztoló! Szerintem kezeltesd magad.

Nazarin 2013.10.22. 17:08:41

@Iván Gábor IGe: Szökőár, földrengés, vulkánkitörés, meteorbecsapódás: Magyarországon ezek közül melyik a valószínű?

Vu, de ja vu 2013.10.22. 17:09:03

@Sherlock79: A gyűlölködéssel szemben nincsenek érveim. Elkezdtem egy hosszú bejegyzést, de elveszett, a lényege az, hogy szerintem vagy túl fiatal vagy ahhoz hogy ne csak a negatív oldalát lásd a rendszerváltás előtti államnak, vagy a családod érintett és felmenőkön keresztül átívelő gyűlölet van benned minden iránt, ami '90 előtti...

Ám sokan vannak, akik nem azért ajnározzák Kádárt, mert személy szerint őt szerették, hanem mert valóban ő békét akart az országban, ha olvasod és hiszed egy a kommunizmusát nyíltan felvállaló Moldova Kádárról szóló könyvét, akkor azt is látnod kellene, hogy '56 utáni Kádári megtorlások a szovjetek által elvárt mértéknek töredékei voltak és a politikai okból bebörtönzöttek is kikerültek a '60-as években, ha nem is eredeti beosztásukba, de azért a nevük fennmaradhatott, mint Antall Józsefé, Göncz Árpádé és még lehetne sorolni, talán még Csurkát is, bár vele kapcsolatban mások véleménye megoszlik, én meg azt mondom hogy nem akkor éltem, nem velük éltem, nem vettem részt '56-ban sem a karhatalom, sem a reform-kommunisták oldalán (érdekes, hogy a két kommunista közé hova lövi be magát a jobboldal), sem pedig azon csőcselék közé, akik ezidőben kizárólag felforgatók, orvlövészek meg apáca-erőszakolók, emberi mivoltukból kiforgatott zavargáskeltők, orrgyilkosok és kegyetlenkedők voltak.

Oroszországra visszatérve, a piacaikkal nem tudom hogy mi lett, tény hogy mai napig sok nélkülözés van és az is tény, hogy a tagköztársaságaikhoz nem véletlenül ragaszkodnak, olyan országban, ahol a terület kb. fele terméketlen, fagyos stb.

És egy ország - ha fizetni nem is tud vagy akar pénzben - tud fizetni nem konvertibilis eszközökben, nem csak a hadászat terén, egyre inkább más téren is. Biztosan nem szoktál orosz oldalakon lődörögni, de bizony sok minden megváltozott ott is, bár Putyin és a tagállamok többé-kevésbé diktatórikus vezetői látszólag egyszemélyi döntnökök, ŐK a saját országaik érdekeit tartják szem előtt, míg ugyanezt saját hazám vezetőiről - egyesekről különösen - nem mondhatom el.

Nos, ilyenkor sírhatják vissza velem együtt az idősebb korosztály Kádárt és Horn Gyulát, ezét a 'pufajkásét', aki nagyon sokat tett, engedett azért, hogy az ő kormányát demokratikusnak mondhassák, és aki nélkül a mostani 2/3 édeskevés lett volna egy alkotmányos puccshoz, amiben a látszólagos demokratikus keretek között mégis 'diktatórikus egypártrendszer' épült fel:-(((

Én már régóta komolyan gondolkodom azon, hogy egykori 'jó oroszosként' újratanulom a nyelvet, és a követségen próbálkozom valami munkával, lévén hogy a nyugat telített, a fiatalokból is kiválogatja a javát, míg az oroszok felé kevés vállalkozás nyitott, könnyebb arrafelé nyitni mezei ismeretekkel. Ha mégsem így van, akkor a mi korosztályunknak annyi... még 4 év és SZomália II. leszünk:-(((

gatto nero 2013.10.22. 17:12:03

@Iván Gábor IGe:

Így van.
Elő kellene venni a "hagyományos" megújuló energiaforrásokat is.

gatto nero 2013.10.22. 17:13:02

@Nash vs. Keynes:

Megmondom mi lesz: sok-sok napkút - vagy ahogy mostanában nevezik: park-green.

Kakimaki0123456789 2013.10.22. 17:14:48

Akkor lenne ertelme Paksot boviteni ha arammal akarunk futeni telen.
Akarunk? Megeri?
Ha nem, csinaljunk megujulo eromuveket, es varjuk szepen ki ameddig megoldjak az energia tarolasat...

nagyfeszültség 2013.10.22. 17:15:14

@vak komondor is talál szemet:
Paks egykor csodálatos halászfalú és szőlőtermű vidék a Duna partján és büszke sváb település.
Ma egy rettenetes erőműtől fenyegeteett, a beszédképtelen és írástudatlan Dr Kovács Antal (Atom Anti) nevű egykori sportolóról ismert kőrengeteg.

tobeor 2013.10.22. 17:15:23

@belekotty: te alszol, miközben rajtad múlik hogy robban-e paks? ejnye bejnye napóleon, ebből baj lesz....

Bambano 2013.10.22. 17:28:12

@Sherlock79: az nszk pl. nemigen volt amerikai megszállás alatt, lévén szövetségesek voltak, ami de jure kizárja a megszállást.

De nézd csak meg, mit művelnek az amerikai titkosszolgálatok, a nagy amerikai szoftverfejlesztő és szolgáltató cégek a privát szférával. egész nyáron meg még most is zeng az internet a sok disznóságról, ami napvilágra került ezen a téren. nincs két napja, hogy a franciák pofánverték amerikát emiatt.

vagy beszélhetnénk arról is, milyen elbaszott szerzői jogvédelmi rendszert akarnak ráerőltetni magukra és a világra. hogyha nagy örömödben felveszed, mikor a gyereked életében először bilibe trottyantott, nem a pelenkába, és véletlenül van valami zene alattad, jönnek az amcsi tankok és lerombolják a házadat, téged meg visznek a gulágra... (a képzavar szándékos).

Ez jobb?

A magyar cukorról meg annyit, hogy azóta ment 400 forint fölé a cukor kisker ára, hogy olyan okosan odaadtuk a cukoriparunkat a külföldnek. És ha nem vigyázunk, jön a gmo lobbi és két hét alatt vendég leszel a saját hazádban.

Úgyhogy maradjunk annyiban, megértem, hogy nem szereted, hogy az oroszoknak politikai céljaik is vannak, csak azt hinni, hogy az oroszok a patás ördög, az usákok meg angyal mind, az súlyos tévedés.

ja, azt tudd, hogy a cukorrépa nem takarmánynövény kategória, hanem egy igényes növény, aminek a termesztése sokban hozzájárult a mezőgazdaság fejlődéséhez.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 17:31:28

@deruyter: Namost gondolj bele, hogy Budapesten is van jónéhány hőerőmű, mag jónéhány olyan bérlakás, amit még - állítólag - szovjet mintára kötöttek a központi fűtésre, vagyis az összes lakás sorba van kötve, teljesen elzárni egyik radiátort sem lehet, kerülőkört nem tettek bele, ezért hogy a legfelső szinten is meleg legyen lentebb szinte minden lakást túlfűtöttek...

A villanyáramnál azonban ez a fajta mozgástér viszonylag szűk, egy kórházba nem fognak 200 kW-os fűtőbetétet építeni, hogy fölös kapacitásként használhatók legyenek, nem dolgozom benne, de a fogyasztás-kiegyenlítést szolgáló éjszakai-nappali mérők és rákötött fogyasztók szerintem közel sem tudják lekötni az erőművi csúcsteljesítményt, maximum a gyors megfutások ellen lehetnek időleges ballasztok, amíg az erőművi tehetetlenség is le nem fullad vagy részben elnyelődik a fogyasztók által.

Erre való az MVM, ami egy az országnál jóval nagyobb elosztói hálózatot kezel, pótolja az erőművi kieséseket és betáplálja a termelt felesleget.

Az csak most jutott eszembe, hogy ugye egykor 220 V-os lakossági hálózatokról beszéltek, ami az utóbbi időkben 230-240 v-ig is felfuthatott, legalábbis a készülékek feliratain újabban ez szerepel. Három fázisú rendszerekben a 380 V helyett újabban 400 V-tal találkozom. Ez azt jelentheti, hogy a háztartásomat, az ipari létesítményeket is úgy manipulálhatja az elosztó hálózat, hogy azokra 210-240 V egyfázisú, illetve 360-400 V háromfázisú feszültség kerüljön, így az analóg fogyasztók fényesebben, melegebben működnek, míg a teljesítményhez kötött fogyasztók nagyobb teljesítménnyel, de rövidebb ideig működnek - mindenesetre ez a mozgástér kicsit hasonlíthat a gázművel trükkjeihez, vagyis nyáron rosszabb minőségű gázt adnak, télen jobbat, így elfogy a hazai gyengébb gáz, télen megfizethetőbb a jobb égéshőjű anyag... ritka esetben pedig egyszerűen olyan sz.r a gáz, hogy egy lábas vizet sem képes felforralni.

Hasonló volt pl. a '70-es években, amikor apám a csöves tévéket hobbiból javította, ilyen csöves tévé volt a szobatévé is... időnként a képméret annyira összeugrott, hogy a négy oldalt fekete sáv volt, ilyenkor márt apám a konnektorban 180-190 V-ot...

Akkoriban épült a Gagarin Hőerőmű, beindulása után az ilyen ingadozások megszűntek, mint ahogy a villámcsapások is: a kertünk fölött ment el az egyik 220 kV-os távvezeték, utána az minden 'célzott lövést' elkapott Zeusztól:-)))

amergin 2013.10.22. 17:32:13

"Nemrégiben - Orbán Viktor kezdeményezésére - állampénzen állami díszsírhelyet kapott Horn Gyula. Az az ember, aki annak a forradalomnak a során, amelynek mártírjairól most emlékezünk, pufajkásként forradalmárokat gyilkolt." - Igen, bizonyíték, kedves nagyképű szerző? Rossz oldalra állt, igen, volt akkor is ilyen. Mégis nagyon sokat tett a rendszerváltásért - annyira szurkoltam neki, hogy béke Nobel-díjat kapjon; jót nevettem volna azon, hogy megüti a guta a hazai jobboldalt.

A hócipőm tele van már Horn Gyula mocskolásával, hogy olyanok mocskolják, akik a lábujja hegyéig sem érnek fel x(

Sherlock79 2013.10.22. 17:35:37

@Vu, de ja vu:
"A gyűlölködéssel szemben nincsenek érveim. Elkezdtem egy hosszú bejegyzést, de elveszett, a lényege az, hogy szerintem vagy túl fiatal vagy ahhoz hogy ne csak a negatív oldalát lásd a rendszerváltás előtti államnak, vagy a családod érintett és felmenőkön keresztül átívelő gyűlölet van benned minden iránt, ami '90 előtti..."

Nem gyűlölködök,amiket leírtam,azok tények. A rendszerváltás előtti időknek volt sok pozitív oldala is,de azt valamiféle aranykorként visszasírni szerintem borzasztó tévedés. Persze lehet,hogy neked sokkal jobb volt,mert akkor voltál fiatal és fiatalnak sokkal jobb lenni,mint öregnek,akármilyen a társadalmi/politikai berendezkedés nagyjából...

"Ám sokan vannak, akik nem azért ajnározzák Kádárt, mert személy szerint őt szerették, hanem mert valóban ő békét akart az országban, ha olvasod és hiszed egy a kommunizmusát nyíltan felvállaló Moldova Kádárról szóló könyvét, akkor azt is látnod kellene, hogy '56 utáni Kádári megtorlások a szovjetek által elvárt mértéknek töredékei voltak és a politikai okból bebörtönzöttek is kikerültek a '60-as években, ha nem is eredeti beosztásukba, de azért a nevük fennmaradhatott, mint Antall Józsefé, Göncz Árpádé és még lehetne sorolni, talán még Csurkát is, bár vele kapcsolatban mások véleménye megoszlik, én meg azt mondom hogy nem akkor éltem, nem velük éltem, nem vettem részt '56-ban sem a karhatalom, sem a reform-kommunisták oldalán (érdekes, hogy a két kommunista közé hova lövi be magát a jobboldal), sem pedig azon csőcselék közé, akik ezidőben kizárólag felforgatók, orvlövészek meg apáca-erőszakolók, emberi mivoltukból kiforgatott zavargáskeltők, orrgyilkosok és kegyetlenkedők voltak."

Ezek tökmindeggyek,Kádár nyiéván gúzsba kötve táncolt,szerintem először legyünk gazdagok,aztán majd bárki bármit gondolhat,szíve joga.

"Oroszországra visszatérve, a piacaikkal nem tudom hogy mi lett, tény hogy mai napig sok nélkülözés van és az is tény, hogy a tagköztársaságaikhoz nem véletlenül ragaszkodnak, olyan országban, ahol a terület kb. fele terméketlen, fagyos stb."

Ha nem tudod,akkor minek írsz hülyeségeket? Abból ítélve,hogy egyetlen exkomcsi ország sem lett csudagazdag az orosz kapcsolataiból,gondolom,sokat nem lehet ott keresni...

"És egy ország - ha fizetni nem is tud vagy akar pénzben - tud fizetni nem konvertibilis eszközökben, nem csak a hadászat terén, egyre inkább más téren is. Biztosan nem szoktál orosz oldalakon lődörögni, de bizony sok minden megváltozott ott is, bár Putyin és a tagállamok többé-kevésbé diktatórikus vezetői látszólag egyszemélyi döntnökök, ŐK a saját országaik érdekeit tartják szem előtt, míg ugyanezt saját hazám vezetőiről - egyesekről különösen - nem mondhatom el."

Nem tudom,az orosz ellenzék is azt gondolja-e,hogy a saját hazájuk érdekeit tartják szem előtt... Elég nehéz ezt innen megítélni,sőt elég nehéz azt is megítélni,hogy mi per pillanat Mo. érdeke,erre sem nagyon vállalkoznék...

"Nos, ilyenkor sírhatják vissza velem együtt az idősebb korosztály Kádárt és Horn Gyulát, ezét a 'pufajkásét', aki nagyon sokat tett, engedett azért, hogy az ő kormányát demokratikusnak mondhassák, és aki nélkül a mostani 2/3 édeskevés lett volna egy alkotmányos puccshoz, amiben a látszólagos demokratikus keretek között mégis 'diktatórikus egypártrendszer' épült fel:-((("

Nem épült fel,ezt választotta a nép,és láthatóan bármit csinálnak,a kedves birka magyarokat nem igen érdekli,még most is sorba nyerik az időköziket... Megnyugtatlak,ha nyernek jövőre,ennél sokkal jobban bele fognak húzni a tahóskodásba.

"Én már régóta komolyan gondolkodom azon, hogy egykori 'jó oroszosként' újratanulom a nyelvet, és a követségen próbálkozom valami munkával, lévén hogy a nyugat telített, a fiatalokból is kiválogatja a javát, míg az oroszok felé kevés vállalkozás nyitott, könnyebb arrafelé nyitni mezei ismeretekkel. Ha mégsem így van, akkor a mi korosztályunknak annyi... még 4 év és SZomália II. leszünk:-((("

Najó,mondjuk ez az a szint,amiért nem alázlak tovább,mert láthatólag kicsit más a szellemi szintünk és ugye óvodásokkal nem szép dolog pofozkodni... A követségen? Mivan? Nyugat telített??? Mi????? Az oroszok felé könnyebb nyitni????? Szomália 2??????????????? Are you fuckin' kiddin' me?

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.22. 17:44:04

@Reggie:

Az adott képet valóban nem néztem meg alaposan, mert először egy olyan verziót raktam be, amelyen legalább 3 féle adat szerepelt. A képminőség miatt még a blogbejegyzésem írásakor lecseréltem, de ezen már valóban hiányzik egy adatsor.

Végül is ha tévedtem, akkor tévedtem. Nincs ebben semmi. A tévedést ki nem javítani az igazi nagy hiba. Tehát javítom, de a lényeg ettől még megmarad. Fukusimánál folyik a radioaktív víz a tengerbe és egyre nagyobb gondokat okoz.

Tehát az új kép:

m.cdn.blog.hu/vi/vilagnezet/image/Atomenergia%20biztonsagos.jpg

és egy új linken egy hivatkozást is beraktam hozzá:

www.bbc.co.uk/news/world-asia-24606357

Bambano 2013.10.22. 17:45:50

@Vu, de ja vu: gyengébbek kedvéért: a melegnek van egy olyan hülye tulajdonsága, hogy felfelé megy. tehát nem az alsó lakásokat fűtik rommá, hogy fent is meleg legyen, hanem a felsőket, hogy alulra is jusson valami. ugyanis a közvetlen felfutó ágon megy fel a forróbb víz, ami utána a lakások radiátoraiban fokozatosan hűl és azon az ágon jön le.

az mvm nem kezel az országnál nagyobb elosztóhálózatot, hanem része annak. Európában van egy nagy hálózat, meg pár (relatíve) apróság. Nem játszanak a feszültséggel, mert nem akarják megégetni a távvezetékeket. Európa területének zömén azonos feszültségű, azonos frekvenciájú, fázisban levő váltóáram van. Azért van 230 volt a 220 helyett, hogy a páneurópai hálózatot össze lehessen drótozni. nálunk emeltek, máshol csökkentettek, így lett meg a konszenzusos 230.

Sherlock79 2013.10.22. 17:51:11

@Bambano:

"az nszk pl. nemigen volt amerikai megszállás alatt, lévén szövetségesek voltak, ami de jure kizárja a megszállást."

Nem sorolom fel,hány amerikai támaszpont volt/van az egykori NSZk területén,mert nem elég rá 5000 karakter... Ha nem tudod,ülj le,egyes,ezt hívjuk katonai megszállásnak.

"De nézd csak meg, mit művelnek az amerikai titkosszolgálatok, a nagy amerikai szoftverfejlesztő és szolgáltató cégek a privát szférával. egész nyáron meg még most is zeng az internet a sok disznóságról, ami napvilágra került ezen a téren. nincs két napja, hogy a franciák pofánverték amerikát emiatt."

Na ez a kedvencem,hogy komolyan emberek hogy lehetnek ennyire ostobák. Figyi már,fogyatékoska,szerintem a kínai/orosz/bármilyen titkosszolgálatok NEM UGYANEZT CSINÁLJÁK?????????????????? Tudod,mi a demokrácia nagy eredménye? Hogy az USA-ban egy ilyen kiderülhet és lehet róla beszélni. Tudod,az nem úgy van,hogy amiről nem tudsz,az nincs,hanem van,csak sokkal rosszabb,mert nem tudsz róla... Te ostoba állat.

"vagy beszélhetnénk arról is, milyen elbaszott szerzői jogvédelmi rendszert akarnak ráerőltetni magukra és a világra. hogyha nagy örömödben felveszed, mikor a gyereked életében először bilibe trottyantott, nem a pelenkába, és véletlenül van valami zene alattad, jönnek az amcsi tankok és lerombolják a házadat, téged meg visznek a gulágra... (a képzavar szándékos)."

A szellemi tartalmakért fizetni kell MINDENKINEK,ezzel mi a baj? Ha a dj fizet a zenékért a diszkóban,amit játszik,akkor te miért ne fizetnél,ha alákevered a szaros gyereked alá? A kóla sincs ingyen,ha otthon iszod,nem???

"Ez jobb?"

Hát ha most hirtelen választani kéne,hogy Oroszo-ban akarok-e élni vagy az USA-ban,nem is tudom,melyiket választanám.... Várj.......................... Igen,az USA-t (mint a világon pár tízmillió ember évente).

"A magyar cukorról meg annyit, hogy azóta ment 400 forint fölé a cukor kisker ára, hogy olyan okosan odaadtuk a cukoriparunkat a külföldnek. És ha nem vigyázunk, jön a gmo lobbi és két hét alatt vendég leszel a saját hazádban."

Na várjcsak, 400 Ft egy kiló,az előbb írta valaki,hogy évi 300 000 000 kiló fogy,ha kiszorozzuk,az azt jelenti,hogy évi 120 Mrd Ft-ot költünk cukorra,ami úgy 600 millió dollár. Az oroszoknak évente 20-30 Mrd dollárt fizetünk az energiahordozókért,ami nem sok,csak a 40-50-szerese. MOST vagy vendég a saját hazádban,idióta,vedd már észre...

"Úgyhogy maradjunk annyiban, megértem, hogy nem szereted, hogy az oroszoknak politikai céljaik is vannak, csak azt hinni, hogy az oroszok a patás ördög, az usákok meg angyal mind, az súlyos tévedés."

Az oroszoknak nem politikai céljaik vannak,hanem lefizetik a rohadék vezetőinket,hogy pumpolhassák ki innen a pénzt tonnaszám.

"ja, azt tudd, hogy a cukorrépa nem takarmánynövény kategória, hanem egy igényes növény, aminek a termesztése sokban hozzájárult a mezőgazdaság fejlődéséhez. "

Ja,biztos többe kerül egy kiló,mint paradicsomból vagy bármilyen kerti növényből,amit szintén termeszthetnénk jó minőségben,ha értenénk hozzá,de ehelyett inkább takarmányt termesztünk,mert azzal nem kell foglalkozni,ha meg nincs belőle elég pénz,az állam úgyis kompenzálja a rohadék parasztokat,akiknek szintén óriási nagy pofájuk van.

nagyfeszültség 2013.10.22. 17:51:36

@neutreality:

Az említettek (Dózsa, istván, Mátyás) megítélésüktől függetlenül a magyar történelem nagy figurái.
Igazad van: ha megkérdeznék Temesvári Pelbártot Mátyásról, Koppányt istvánról nem lenne hízelgű a véleményük.
(Dózsa más: ő egy rendes királypárti ember volt, csak nem szerette a törököket, a habsburgokat és a hülyéket...)
De nem is ez a lényeg: Kádár, Horn, Nagy köztörvényes gyilkosok voltak mindannyian. Ez nem kérdés. Egyelőre ennyi bizonyos róluk. Olyan korban gyilkoltak, amikor a törvény tiltotta a gyilkosságot - nem úgy, mint a magyar történelem általad említett nagyságai idejében.
Göncz, Vásárhelyi gyáva, a bajtársaikat eláruló figurák voltak - ez speciel minden korban egyformán bűn.
Ráadásul a hetvenes évektől luxusban és képmutatásban éltek megfeledkezve a halálba küldöttekről.
Ha Orbán Nagyot, Kádárt vagy Hornt bármilyen szinten kanonizálja, misztifikálja, akkor szégyelheti magát ugyanúgy, mint amikor oroszokkal akar atomerőművet építtetni.

Arra pedig majd száz év múlva ráérünk visszatérni, milyen is volt a Kádár korszak gazdaságilag és egyéb vonatkozásokban.

Bambano 2013.10.22. 18:04:49

@Sherlock79: hiába állatozol le, attól még nem lesz igazad.

ohh, tehát attól, hogy amcsi támaszpont van egy országban, azt máris megszállták az amcsik? hmm. mi is van Taszáron, csak nem amcsi támaszpont? akkor megintcsak borul az elméleted, mert nekünk rossz volt az orosz megszállás alatt is, de nem lett jobb az amcsi megszállás alatt se.

"Figyi már,fogyatékoska,szerintem a kínai/orosz/bármilyen titkosszolgálatok NEM UGYANEZT CSINÁLJÁK?": oké, akkor sorold fel azokat az országokat, akik törvény alapján bírósági felhatalmazás nélkül bárkit (nem csak a saját országa állampolgárait, hanem bárkit) korlátok nélkül megfigyelhetnek. Csak az usa ilyen, sehol máshol nincs ilyen.

A dj nem fizet a diszkóban, legalábbis nálunk nem. Másrészt meg amíg az agyhalott szabadalmi rendszerük miatt (szabadalmaztatni lehet például a lekerekített téglalapot!) én nem vehetem meg azt a terméket, amelyik nekem tetszik, addig ezek normálatlanok. És az sem normális, hogy egy szerzői jogi sértésért kiszabott büntetés nagyságrendekkel komolyabb, mint mondjuk egy emberölésért. Tegyél fel torrentre két mostanában futó lemezt, és nagyobb büntetést kapsz érte a matematikához minimálisan sem értő jogvédőktől, mintha bemennél egy gépágyúval a jogvédő hivatalba és mindenkit lelőnél.

A cukorrépáról: további ismerethiányodról teszel tanúbizonyságot, mikor összekeversz egy szántóföldi növényt egy kertészeti növénnyel. kell is tovább mondanom, mennyire alap nélkül osztogatod itt a jelzőket nálad sokkal értelmesebb hozzászólásokra? nem.

maradjunk annyiban, a cukorrépa termesztése pont nem a "azzal nem kell foglalkozni" kategória. ehhez (sem) értesz.

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 18:06:37

@nagyfeszültség: "halászfalú és szőlőtermű vidék"

Izé, ki is az írástudatlan szerinted? :)

Bambano 2013.10.22. 18:13:45

Az orosz atomerőmű építésről még annyit: kik is barkácsoltak Pakson, mikor az eddigi legsúlyosabb magyar atomincidens kialakult? a franciák.
kik takarították fel a franciák szarját? az oroszok.

ezek (és más ismereteim) alapján a franciáknak max. a paksi üzemi konyhán adnék munkát, máshol nemigen.

gatto nero 2013.10.22. 18:17:22

@Bambano:

Én a történelmi tapasztalatok alapján se a franciáknak, se az oroszoknak nem adnék itt munkát.

vak komondor is talál szemet 2013.10.22. 18:23:38

@Bambano: "az nszk pl. nemigen volt amerikai megszállás alatt, lévén szövetségesek voltak"

Ne kavarjunk már mindent mindennel...

1945-55 között tartott a formális megszállás, 1949-ben 3 (amcsi, brit, francia) megszállási övezet egyesítésével jött létre az NSZK, amelynek 1955-ben deklarálták a függetlenségét. Az új, független német állam 4 naposan, éppa a legyőzésének 10. évfordulóján lett NATO tag, nyilván minden kényszer nélkül...

Vu, de ja vu 2013.10.22. 18:26:18

@Bambano: A "meleg" tulajdonságairól szóló történetet megköszönöm, elsősorban emberi hangja miatt. Mivel ezzel tisztában vagyon (meleg fel, hideg le), épült padlófűtés és radiátoros a földszintre, kizárólag radiátoros a tetőtérbe. A pincelejáróba a sokféle nyomás hatására sem raktam ajtót, pont az említett tulajdonságok miatt. A pincében így a fűtött földszint ellenére kellemes 16 fok van, télen-nyáron.

Az általam energetikusként felügyelt épületben pedig nem vizes, hanem gőzfűtés volt a maga szabályozhatóságával. Két lehetőség volt regulázásra: tapasztalati úton a földrajzi fekvés és mért hőmérséklet alapján radiátortagszám csökkentésére ('80-as évek, sok iroda, sok meló, elbukott), de mivel az elvárás az energiafelhasználás csökkentése volt, inkább építettek be hőcserélőt és töltötték fel vízzel a gőz helyét, kapott egy tessék-lássék elektronikus szabályozást a külső hőmérséklet arányában és tadá: tényleg drasztikusan csökkent a gőzvételezés, pedig még akkoriban radiátor termoszelepek sem voltak, sem lézeres ponthőmérők - mármint átlagembernek...

Vu, de ja vu 2013.10.22. 18:33:08

@Sherlock79: Nézd, a tahóságnak is van határa és szerintem metszetted ezt...

A tény nem attól tény, hogy TE mondod ki, hanem mert a valóság kritériumainak is megfelel.

Ellenben valakit azért leovisozni, mert nem lát relációt itthon és Ny-Európában, kb. egálban van azzal, aki MNK-t kiállt, mihelyt nőt lát, főleg ha sosem volt viszonya még azzal a nemmel...

Ha nem esne le: bunkó vagy, Baxy...

Bambano 2013.10.22. 18:53:41

én úgy emlékszem, hogy a rendszerváltás előtt gyerekként vagy nagyon fiatalként élni kifejezetten jó volt. akkor, mondjuk 8 éves gyerekként a kutya nem foglalkozott azzal, hogy hitelekből nyomják fel az életszínvonalat és abból később milyen bajok lesznek.

szóval ha csak az életszínvonalat nézem, a gulyáskommunizmus jó volt. ha az életszínvonal mellé hozzáveszem a gazdasági hátteret is és együtt mondok ítéletet, akkor meg disznóság volt. de ezt akkor az én korosztályom még nem tudhatta, azt csak a módszerváltás után tudtuk meg (leginkább az életkori sajátosságok miatt).

Vu, de ja vu 2013.10.22. 18:58:57

@gatto nero: "Én a történelmi tapasztalatok alapján se a franciáknak, se az oroszoknak nem adnék itt munkát."

Emlékszel még arra, amikor a Progressz-M34 elnavigálta magát és nekiütközött a MIR egyik egységének? Egy amerikai és két orosz űrhajós volt az űrállomáson, az amerikait azonnal a mentőkabinba zsuppolták és nekiálltak helyrehozni a hibát. Láttam a Michael Foale-val készült interjút: halálfélelme volt, mivel szökött az oxigén az állomásról, és kizárták a probléma-megoldásból, vagyis maguk akarták megoldani és meg is oldották a krízist...

Én szeretnék annyira uralkodni saját életösztönöm felett, hogy egy vészhelyzetben én legyen az utolsó szempont saját tevékenységem során, vagyis legyen erőm másokat magam elé helyezni...

Az oroszok közül sokan megtették ezt, akiknek a neve ennek ellenére sem maradt fenn, mert pl. rossz képet festettek volna a közvélemény előtt. Más nációk ezeket az embereket hősként ünnepelték, mert elismerték azt hogy az egoizmusaikon felül tudtak kerekedni, a küldetéseik sikerét képesek voltak minden elé helyezni... És bár ilyen esetről számos amerikai film készült, kiderült hogy az amerikaiaknak és voltak és vannak bőven fóbiáik, akármelyik háborúban szenvedték el, legyen az a II vh, Vietnám, Kambodzsa, Afganisztán, az Öböl-háború vagy Irak bevétele.

Szóval nem sztárolom azt amit csinálnak, de elismerem és tisztelem... Amerikának sokszor annyi pénze volt, hadizsákmány-tudósaik, mégsem tudtak a hidegháború idején az oroszok fölé kerekedni, mert amit ők nem tudtak pénzzel elérni, azt az oroszok elérték elhivatottsággal - mindegy hogy az nemes vagy önös érdeket szolgált.

Szóval ha az életem múlna rajta, én inkább bíznék egy a parancsokat vakon követő oroszban, mint a saját eszére és annak döntésére hagyott franciában... Biztosan van bátor francia is, de akkor jobban titkolják, mint az oroszok:-P

igazi hős 2013.10.22. 19:24:41

@belekotty: Látsz szmájlit? Keress utána bátran, hogy hányszor kellett a németeknél "befűteni", hogy ne maradjanak áram nélkül a szomszédok. Nyilván ezzel a németek is jól jártak, ahogy a olcsó francia atomárammal is. Ez tipikus win-win szituáció, amikor az egyik az atommentességére büszke, a másik az atomenergiára épülő olcsó áramára, és valóságban meg közös spot piacuk van. Na ide kell egy szmájli :-\

igazi hős 2013.10.22. 19:41:40

@Bambano: "az nszk pl. nemigen volt amerikai megszállás alatt, lévén szövetségesek voltak" Bazmeg, nekem meg azt hazudták, hogy az USA az angolok oldalán, a németek ellent szállt hadba a II. vh-ban, amit (pont emiatt) a németek elvesztettek, két irányból angol és amerikai illetve orosz seregek elfoglalták az országot. Köszönöm, hogy felnyitottad a szemünket.

igazi hős 2013.10.22. 19:45:53

@Vu, de ja vu: "Erre való az MVM, ami egy az országnál jóval nagyobb elosztói hálózatot kezel, pótolja az erőművi kieséseket és betáplálja a termelt felesleget." Az MVM nem foglalkozik szabályozással, ő is csak egy piaci szereplő a MAVIR által irányított "játékban".

igazi hős 2013.10.22. 19:51:39

@Bambano: "Azért van 230 volt a 220 helyett, hogy a páneurópai hálózatot össze lehessen drótozni." Ez konkrétan marhaság. Van "220-as" távvezeték, de az 220 kV, de a határmetszékeken 400 kV és 750 kV a jellemző.

Bambano 2013.10.22. 20:01:34

@igazi hős: jogos. a háztartási cuccok piacát akarták egységesíteni.

MACSKANŐ 2013.10.22. 22:52:10

Nagyon különleges és formabontó ez a poszt. Remélem hozzájárul egy atommentesebb jövőhöz.

Vu, de ja vu 2013.10.22. 23:50:44

@igazi hős: Régen volt már, amikor én ezt hallottam, a lényeg azon van, hogy az erőmű - légyen az bármilyen féle - nemzetközi irányítórendszer eleme, vagyis fokozatos hálózatba vezetése vagy kivétele, beleértve a hirtelen eseményeket is - valamilyen szinten kontrollált esemény, azaz átlagfogyasztó számára nem több pár tizedmásodpercnyi kimaradásnál - amire az UPS-tápokat kitalálták.

Vu, de ja vu 2013.10.23. 00:02:08

@Kim Јong Un: Ördögöd van: tényleg értek valamennyit a feszkóhoz...

Például tudom, hogy váltóáram esetében a terhelés növekedése akkor okoz frekvenciaváltozást, ha az egy bicikli-dinamó. Egyes nagyfogyasztók a freki-csúszás kiegyenlítésére kondenzátorokat szoktak használni, mármint azok, akik általában sok induktív fogyasztót működtetnek, ezzel a frekvencia-csúszást - iskolában tanult nevén a fázis-eltolódás avagy cos φ értékét 0-felé közelítve a meddő-áram mértékét csökkentik, vagyis fogyasztást takarítanak meg.

Mivel ezt el kellett magyarázni, javaslom hogy kotródj vissza a többi bértollnok közé, nem azért kapod a Júdás-pénzedet, hogy tudományos kérdésekbe ugass bele!!!

Tapintatlan, moslék pribék!!!

igazi hős 2013.10.23. 02:29:41

@Vu, de ja vu: Ezt a témát egy picit jobban ismerem, ezért kijavítalak. Minden erőmű _felajánlhatja_ a szabad kapacitását, hogy azt a rendszerirányító (itthon a MAVIR) szükség esetén használja felfelé szabályozásra (áramhiány esetén) vagy lefelé szabályozásra (áramtöbblet esetén). Ráadásul többféle szabályozás van, egy rész automatikus (frekvencia által szabályozott), más része termelés-fogyasztás kiegyenlítésére szolgál a forgó (üzemelő) eszközökkel és van szabályozásnak a nem működő eszközökre vonatkozó része.
Ha felnézel ide: www.mavir.hu/web/mavir/elszamolasi-egysegarak-2013 és megnyitod az egyik excel fájlt, látod, hogy hat felszabályozási termék van. Érdemes a www.mavir.hu/web/mavir/szakmai alatt böngészni, sok érdekes iromány és szép riport van ott :-)
Megjegyzem a kiserőművekre (50MW alatt) semmilyen utasítás nem adható, ezért a "légyen az bármilyen féle" kijelentés erről az oldalról is hibás.

igazi hős 2013.10.23. 02:33:37

@Vu, de ja vu: El kel szomorítsalak, az átviteli hálózaton a feszültség állandó és a frekvencia változik a terheléssel. Most is a tiszta forrásra tudok csak hivatkozni: www.mavir.hu/web/mavir/frekvencia

gatto nero 2013.10.23. 09:01:28

@igazi hős:

És ki építi a Mecsekben az atomhulladék tárolót?
Azt is a ruszkik?

eßemfaßom meg áll 2013.10.23. 09:05:16

@Iván Gábor IGe: "de ezen már valóban hiányzik egy adatsor."
nem " már hiányzik egy adatsor", hanem egy teljesen másról szóló kép, semmi köze a témához. kamuzol.

"és egy új linken egy hivatkozást is beraktam hozzá:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-24606357"

ezen a linken sem szerepel a linkelt kép. A változatosság kedvéért. Nem tudnád valami adatokat is tartalmazó hivatalos oldalról belinkelni? Mert az, hogy valamit a képen jelzünk sárgával, az nem jelent semmit, ha a sárga szín mondjuk, 0,000001% emelkedést jelöl.

eßemfaßom meg áll 2013.10.23. 09:15:31

@Iván Gábor IGe: Most nézem, oltári nagy szegénységi bizonyitvány törölni a blogodból a kamuzásodra figyelmet felhívo kommentet.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.10.23. 09:22:58

@eßemfaßom meg áll:

Az az én internetes naplóm és bunkókat nem hagyok bele írni. A képet kijavítottam, így utólag már felesleges emlegetni. Előtte kellett volna felhívni rá a figyelmemet. Már csak azért is, mert a lényeget nem érinti ez a hiba, mert a az óceán radioaktív szennyeződése ettől még tény marad:

m.cdn.blog.hu/vi/vilagnezet/image/Radioakt%C3%ADv%20v%C3%ADz%20%C3%BAtja.jpg

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.23. 09:30:54

@eßemfaßom meg áll:

Csak utólag néztem nem alaposabban, de három adatsor volt az első képemen, amit valóban hibásan raktam be. Bedőlve annak a megtévesztő jelenségnek, aminek nem egyedül, hanem tömegesen voltunk áldozatai.

- színskála
- domborzati térképhez hasonló
- tengerparti folyamatos öt jegyű adatsor

Másfél, két hónapig nem csak én, de rajtam kívül más sem vette észre. A mostani jelzést köszönöm, javítottam, most már jó. Mit kellene még tennem? Szerintem semmi mást. Ennyi volt a dolgom.

igazi hős 2013.10.23. 10:04:10

@gatto nero: ??? Hogy jön ez a szabályozás kérdéséhez?

igazi hős 2013.10.23. 10:08:29

@vilagnezet.blog.hu: Ez már tényleg szánalmas "tény". Szereznél egy olyan ábrát, amin számok is vannak?
Tudod, amikor Pesten szivárgott ez izotóplabor, azt Norvégiában észrevették, holott nálunk is csak a megengedett századrésze volt a sugárzás. Az, hogy valami mérhető, nem jelenti, hogy veszélyes. Persze pánikkeltésre/hülyítésre alkalmas.

eßemfaßom meg áll 2013.10.23. 10:22:22

@vilagnezet.blog.hu: vadász vadász, te szopni jársz ide?

news.discovery.com/earth/tsunami-debris-floating-fast-towards-hawaii-111025.htm

A kép a 2011-es tsunami által az óceánba vitt hulladékok szimulát terjedését ábrázolja, Fukusimához anyi köze van, hogy a Fukusima nevű halászhajót is elvitte a víz a messzibe

"The 20-foot fishing boat had "Fukushima" written on it, making it the first confirmed report of tsunami debris"

www.greenport.com/news101/americas/floating-tsunami-debris-response

"A 25 million tonne marine debris field created by the Japanese tsunami back in March is currently floating across the North Pacific and will reach Hawaii by this winter, according to experts."

www.greenport.com/__data/assets/image/0008/686636/Floating-tsunami-debris-response.JPG

"NOAA’s predicted trajectories for the debris field - the red zone may be affected this year. Photo: Courtesy of J. Churnside, NOAA; created using Google. - See more at: http://www.greenport.com/news101/americas/floating-tsunami-debris-response#sthash.3ns0e3ZL.dpuf"

eßemfaßom meg áll 2013.10.23. 10:23:45

@igazi hős: Számok tényleg vannak rajta, csak nem rádioaktivitásról :)

eßemfaßom meg áll 2013.10.23. 10:27:09

meglepetés

storify.com/noaaocean/japan-tsunami-marine-debris-tweetchat#publicize

saunie
@saunieindiego

@NOAAdebris Is any of the debris showing radioactivity?
1:41 AM - 7 Mar 2013

NOAA Marine Debris
@NOAADebris

@saunieindiego Some debris has been checked and all levels are normal. Experts think its highly unlikely debris is contaminated.
3:20 PM - 7 Mar 2013

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2013.10.23. 10:33:51

@igazi hős:

Google rulez :-) keress rá

@eßemfaßom meg áll:

Ja csak a törmelék rádioaktív is egyben.

A medve sztori így pontos:

Kandalló előke helyett...
2007.05.31. 15:24 IGe

Ez egy általam átírt és stilizált állatvicc. A felsőfokú tanulmányaim alatt, nálunk szállóige volt az utolsó mondata.

A vadász medvét szeretne lőni trófeának, hogy bőrével díszíthesse lakását, ezért bemegy az erdőbe a medve barlangjához és várja a medvét.

Amikor az kijön rálő a puskája egyik csövéből, a medvéről lepattan a golyó, rálő a puskája másik csövéből, a medvéről lepattan a golyó. Amíg próbál újratölteni, odacammog hozzá a medve, megragadja a vadászt, hogy mozdulni se tudjon és azt mondja neki: Vadász az életemre törtél, most vagy lemónikaluinszkizol, vagy megöllek. A vadász majd szét robban a dühtől , de nincs más választása meg kell tenne amit a medve kér. Tehát letérdepel és a medve felé hajol a szájával ....

Bosszút esküdve hazamegy és egy golyószóróval tér vissza (már nem sajnálva a trófea épségét) a tett színhelyére és ismét várja a medvét. Rálövi a medvére az egész tárat, de a medvéről ismét lepattannak a golyók. Amíg próbál újratárazni, odacammog hozzá a medve, megragadja a vadászt, hogy mozdulni sem tudjon és megint azt mondja neki: Vadász az életemre törtél, most vagy lemónikaluinszkizol, vagy megöllek. A vadász majd szét robban a dühtől , de nincs más választása meg kell tenne amit a medve kér.

Bosszút esküdve hazamegy és egy ágyúval tér vissza (már a trófea egyáltalán nem is érdekli, csak a bosszú) a tett színhelyére és ismét várja a medvét. Amikor az kijön a barlangjából rálő. Buuummm!!! Nagy porfelhő és még a barlang is rádőlt a medvére, mindenütt kőtörmelék. Na ennek most már vége mondja és elő akarja venni a kulacsát, hogy igyon a medve bőrére... ekkor viszont megmozdul az egyik kőkupac, előmászik alóla a medve, leporolja magát és odacammog, megragadja a vadászt, hogy mozdulni sem tudjon és azt mondja neki:

- Te vadász,
- Mondd!!!!
- Vadászni jársz te egyáltalán ide?

eßemfaßom meg áll 2013.10.23. 10:38:22

@Iván Gábor IGe: "a csak a törmelék rádioaktív is egyben."

vadász vadász....

NOAA Marine Debris
@NOAADebris

@saunieindiego Some debris has been checked and all levels are normal. Experts think its highly unlikely debris is contaminated.
3:20 PM - 7 Mar 2013

gatto nero 2013.10.23. 10:51:17

@igazi hős:

Sehogy, csak számomra úgy tűnik itt szakemberek vitatkoznak. Gondoltam megkérdezem.
Mert azért az is érdekes lesz, amikor elkezd gyűlni az atomhulladék és azt is le kell nyomni az emberek torkán, hogy a lakhelyük mellé ássák el.

eßemfaßom meg áll 2013.10.23. 19:59:30

@vilagnezet.blog.hu: Igen, ezt a viccet ismeri mindenki évztizedek óta (leszámítva az újszülötteket), elsőre is ismerte, attól még, hogy sokszor bemásolod belinkeled, te jársz ide szopni a kamuképeiddel..

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2013.10.23. 22:05:17

@eßemfaßom meg áll:

Pedig te vadászol rám és amint látod lepattannak rólam a lövedékek.

Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép posztolásom olvasott és sikeres. A fő mondanivalója, meg változatlan volt és maradt is:

A fejlődés felgyorsult és meggondolatlanság egy drága és lehet, hogy néhány éven belül véglegesen elavulttá és korszerűtlenné válható atomerőmű bővítésbe fogni, amikor a világ más országai éppen az ellenkezőjét teszik. Igyekeznek leépíteni és más alternatív lehetőségekkel kiváltani az atomerőműveket.

igazi hős 2013.10.23. 22:53:09

@gatto nero: Akkor ezt dicséretnek veszem. De sajnos én csak az árampiacot és a szabályozást (a rendszerirányítói oldalt) ismerem és még abban sem merném magam szakértőnk nevezni, csak mert engedtek turkálni az adatokban. Se a termelői (üzemeltetői), se a végelosztói dolgokra nincs rálátásom.
Azt hiszem belekotty a te embered.

eßemfaßom meg áll 2013.10.24. 11:01:27

@vilagnezet.blog.hu: érthető, aki kellően buta arról simán lepattanak a tények "lövedékei"

gatto nero 2013.10.24. 17:14:35

@igazi hős:

De gye laikusként is egyetértesz abban, hogy ha atomenergiáról és atomerőműről beszélünk a sugárzó fűtőanyagok néhány ezer éves tárolási problémája sem lényegtelen kérdés - és költség.

igazi hős 2013.10.24. 21:16:47

@gatto nero: Persze, hogy költség, minden bizonnyal a mi fizetésünkhöz mérten óriási összegek. A Pakson megtermelt áram értéke évi több száz milliárd. Ha az ártalmatlanítás 100 milliókba vagy akár milliárdokba kerül (gőzöm sincs a konkrét értékről), az eltörpül emellett.

gatto nero 2013.10.25. 10:08:29

@igazi hős:

De itt nem csak a költségről van szó, hanem az elfogadtatásáról.
Te laknál atomhulladék mellett/közelében?

nagyfeszültség 2013.10.25. 10:30:16

@Vu, de ja vu:

Egyébként az teljességgel elképzelhetetlen, hogy valami érdemi dolgot magyarok tervezzenek, gyártsanak, üzemeltessenek Magyarországon?

igazi hős 2013.10.25. 12:57:47

@gatto nero: Ha a szomszéd utcában épülne egy atomtároló, az kevesebb káros sugárzással terhelne egész életem során, mint egy panoráma röntgen a fogorvosnál. Szóval egy ilyen építkezés csak a vele járó forgalom és kosz miatt zavarna, illetve hogy az atombabonások félelmei miatt csökkenne a házam értéke.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.31. 09:44:46

" ha tud a kedves olvasó jobb szót arra, hogy egy halálos ítélettel valaki beváratja egy fiatalkorú esetében, hogy felnőttkorú legyen, aztán felakasztatja, nos, akkor segítsen."
Bár abszolút mellékszál, de ez nem egészen így volt. Mansfeldet a törvények szerint simán felakaszthatták volna akár 16 évesen is.

DFK 2013.11.27. 14:54:36

@igazi hős: na igen, a sok atomellenes símán befekszik egy CT-re. Pedig ott aztán kap egy szép nagy dózist.


süti beállítások módosítása