Villamost a vonathoz, Óbudán!

2014.09.15. 06:20 - vancat

Erkölcsi, szakmai kötelességemnek érzem, hogy újra visszatérjek a budapesti 1-es villamos ügyéhez. Ezügyben írt első posztom röviden összefoglalva arról szólt, hogy találtam egy normális, szimpatikus MSZP-s országgyűlési képviselőt (ez önmagában is szenzáció), aki tett egy érdemi, városfejlesztési javaslatot.

Ennek lényege az volt, hogy hosszabbítsák meg végre az 1-es villamos vonalát Óbudán, az Óbudai temetőt érintve az Esztergom-Budapest vasútvonalig.

A poszt számos visszhangot kapott, és - legnagyobb örömömre - több pozitívat is. Ezért aztán úgy döntöttem, nem eresztem az 1-es villamos óbudai meghosszabbításának ügyét és sorsát, nyomon követem ennek a környezetvédelmi szempontból óriási jelentőségű elképzelésnek az újabb és újabb fejleményeit.

Gyorsan essünk túl az üggyel kapcsolatos negatív híreken, hogy aztán - végre egyszer - pozitív végkicsengésű hírekkel zárhassam soraimat.

foto.JPGNegatívumok:

1. A média egy része - pártállástól függetlenül - azzal a szemenszedett ostobasággal kábítja a nagyérdeműt, hogy az 1-es meghosszabbított vonala (Eurocenter-Bécsi út- Óbudai temető- Aranyvölgy vasútállomás) "nem érint lakott területeket". Ezzel szemben az igazság az, hogy nagyon lefelé kerekített számítások szerint közvetlenül 70-80 ezer, közvetve több mint félmillió ember tömegközlekedési lehetőségét teremtené meg ez a néhány új villamosmegálló. (Ostobaságokat író hírlapíróknak kéretik kimenni Óbudára, egy jó terepszemlére.)

2. A Fidelitasnak, a Fidesz ifjúsági szervezetének az a véleménye, hogy "ez a terv már szerepel a főváros hosszú távú terveiben" - így aztán a megvalósítás részletei le vannak szarva. (Fiatalság, bolondság.)

3. Óbudán a villamos meghosszabbításának tervét a közbeszédbe - nagyon helyesen - bedobó Kiss László országgyűlési képviselő pártjának, Óbudán nincsen polgármesterjelöltje. Van ugyan egy "baloldali jelölt", a neve Béres András, ő azonban láthatóan nagy ívben szarik az ilyesmikre. (Ő inkább azért küzd, hogy újra lehessen éjszaka alkoholt árulni a kerületben, amivel azt gondolom, minden józan embert fel is sorakoztatott maga ellen.)

4. Falus Ferenc, az "ellenzék" közös főpolgármester-jelöltje felvette programjába az 1-es villamos meghosszabbtását, viszont ő szemmel láthatóan nemcsak esélytelen, de beszámíthatatlan is. Így aztán azzal, hogy a szájára vette a tervet, vélhetően sokkal többet árt, mint használ.

5. Tarlós István, Budapest jelenlegi és - minden bizonnyal - jövőbeli főpolgármestere nyilvánosan egyelőre nem kötelezte el magát a terv mellett, ami nagyon-nagyon sajnálatos.

Pozitívumok:

1. Óbuda jelenlegi és - minden bizonnyal - jövőbeli polgármestere, Bús Balázs már korábban is tett lépéseket az 1-es villamos meghosszabbítása ügyében, csak mindezeket szerényen, a nagy nyilvánosság tudta nélkül. Kár, hogy hivatalos programjában nem szerepel a terv, holott - mint a helyi újságból nemrégiben kiderült - elkötelezett iránta.

2. Kiss László pártjának, az MSZP-nek az óbudai jelöltjei határozott, nyilvános ígéretet tettek arra, hogy segíteni, támogatni fogják az 1-es villamos óbudai meghosszabbítását, így, ha Bús Balázs ezt a tervet valóban ambicionálja, ezügyben nem fog ellenállásba ütközni, sőt, politikai ellenfeleiben támogatókra is is lel majd ebben az ügyben.

3. A hibbant, szemkilövető Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltjei Óbudán nem tudtak összeszedni elegendő ajánlószelvényt, így bizonyosan nem kerülnek be a kerületi közgyűlésbe. Így kizárható, hogy egy kis szokásos zavarkeltés ürügyén, szánalmas, pitlák módon tönkretegyék az óbudai villamoshosszabbítási tervnek a megvalósulását.

4. Óbuda két országgyűlési képviselője közül Kiss László ellenzéki, de szinte mindenki által elfogadott, komolyan vett ember, a másik, Varga Mihály pedig befolyásos kormánypárti-kormányzati szereplő. Így - ha eltérő módszerekkel és hatékonysággal is - mindketten hozzájárulhatnak az 1-es villamos meghosszabbításának megvalósulásához.

5. Vitézy Dávid, a BKK vezére Budapest legfontosabb jövőbeli tömegközlekedési fejlesztései közé sorolta az 1-es villamos óbudai meghosszabbítását, ami igencsak jó jel.

Szóval, kedves Óbudáért és a villamosért tenni akaró bármilyen rendű, rangú, pártállású politikusok: itt a lehetőség további érdemeket szerezni önmaguknak - az utókor szemében.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr56698987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törzsmókus 2014.09.15. 17:42:58

honnan veszed, h Tarlós nem kötelezte el magát a terv mellett? az elmúlt X évben a BKK _minden_ terv-térképén rajta van a hosszabbítás. ezt Tarlós ellenében nem tennék meg (kb minden 2. közleményükben szerepel a „Tarlós István főpolgármester úr programja szerint” kifejezés...)

nagyfeszültség 2014.09.15. 17:46:25

@törzsmókus:

Szerintem is van annyira jó fej Tarlós, hogy akarja a villamos hosszabbítását....
De egyébként az tény, hogy a mostani választási programjában nincsen benne, mint ahogy - sajnos - Bús Balázséban sincsen - pedig ő is akarja, sőt tesz is érte.

kócsag 2014.09.16. 10:17:25

Időnként szoktam arra járni, sőt Budapestre befele utazva látom is, hogy mit oldana meg. Mondhatni, hogy nagyon sokat, ha elmenne Ürömhegyig. Nagyjából az ürömi leágazásnál van gond. Ha az ottani vasútállomásig ki lenne hozva vagy onnan a vonat elmenne a temetőig, lenne ott egy jó parkoló, segítene sokaknak. Nem az óbudaiaknak, hanem a Budapesten kívülieknek. Éppen ezért kételkedem, hogy budapesti politikusok ténylegesen segítenék az ügyet.

Ghézaa 2014.09.16. 13:15:43

A V1 Etele úti szakaszát övező lakossági tiltakozásról nem akarsz írni?

gigabursch 2014.09.25. 12:14:45

Ööööööööö... mi lesz ha Staudt Gábor nyer?


süti beállítások módosítása