Forza, Honda!

2014.11.10. 07:17 - vancat

Forza1.pngNem a két legnagyobb nemzetközi motorkiállítás valamelyikén, a kölni Intermoton, vagy éppen a milánói Eicmán, hanem a Párizsi Autószalonon mutatta be új, elegáns robogóját, a Forzát a Honda. A világ legnagyobb motorkerékpárgyártója nem nagyon üzenhetett volna egyértelműbben: az új Forza egy robogó, autósoknak, nagyvárosokba.

De miben különbözik valójában egy autósoknak szánt robogó mondjuk egy motorosoknak, robogósoknak vagy éppen gyalogosoknak szánt robogótól?

Aki autóból ül át motorra, - gondolom én -, szeretne az autójához hasonló kényelmet, viszont ezzel egy időben elvár az autójánál jelentősen kisebb fogyasztást. Akár még a kicsi, városi, 3-4 literes átlagfogyasztású autójánál is jelentősen kisebbet.

Köztudomású, hogy a motorkerékpárok és a nagyobb, kényelmesebb óriásrobogók fogyasztása - finoman fogalmazva is - hagy némi kívánnivalót környezetvédelmi szempontból. Egy hatszázas nagyrobogó könnyedén elfogyaszt 6-8 litert száz kilométeren, de egy exkluzívabb, ezer-ezerötszáz köbcentis nagymotorral egyáltalán nem biztos, hogy tíz liter alatt megúszunk száz kilométert.

Ami azért elég botrányos adat.

Forza2.pngNos, annyi bizonyos, hogy robogót nem hobbiból, hanem racionalitásból használó autósnak ez bizonyosan nem alternatíva. Egy a dugókra és a költségekre ráunt autós akkor ül át robogóra, ha a teljeskörű, garantált kényelem mellé semmiképpen sem társul két liternél sokkal magasabb fogyasztás.

A 2015-ös, 125-ös Honda Forza pont ilyen: autós szempontú robogó. Exkluzív kényelem, ledes fényszórók, visszapillantóba integrált irányjelzők, amelyek részei a szinte tökéletesen menetszél-mentesítő burkolatnak. Továbbá két liter körüli fogyasztás és mindenféle kényelmi kütyü: szinte személyautós műszerfal és alá két karosszék, amely egy sportos futúművön gurul.

Míg a Honda néhány évvel ezelőtt egy zseniális 125-össel, a PCX-szel, úgy gondolom, sok gyalogost, motorost tudott átültetni egy környezetbarát kétkerekűre, addig mostani újdonsága, a Forza 125 az elkényelmesedett autósok és túlméretezett nagyrobogókhoz szokott - szintén nem kis - célcsoportját fogja elgondolkodtatni a járműtípus- és életmódváltáson.

Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a PCX 125 és a Forza 125 léte, a Honda e két nagyszerű, igényes és környezettudatos járműve talán elgondolkodtatja a világ motorkerékpáriparát arról: ha lehet, 2,29 literes száz kilométerenkénti fogyasztással (ennyi az új Forza pontos adata) beérő élvezhető kétkerekűeket gyártani, nem tekinthető-e környezetvédelmi, etikai szempontból súlyosan visszatetszőnek 8-15 litert fogyasztó motorszörnyek garmadát a piacra erőltetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr236882717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.11.12. 06:35:40

Tetszik. És szerintem is, egy használatra szánt robogó ne nagyon fogyasszon többet két liternél.

nagyfeszültség 2014.11.12. 11:25:32

@magyar bucó: szerintem normálisan vezetve még 1.5- el is beéri. Legalábbis a PCX 125 simán elgurul másfél literrel...

magyar bucó 2014.11.12. 11:54:30

@nagyfeszültség:
Az jó. Régen kinőttem abból, hogy robogóval versenyezzek, nekem ez a (költség)hatékony közlekedés eszköze.

nagyfeszültség 2014.11.12. 14:56:36

@magyar bucó: vagyis az, amire kitalálták -:)


süti beállítások módosítása