Európa is hathat Amerikára

2012.03.20. 04:04 - vancat

Érdekes és szimpatikus kísérletbe kezdett a Ford, amikor elhatározta: világszerte összefésüli modellkínálatát, és a "one Ford" koncepció jegyében idővel az egész földgolyón egységes arculattal és egyforma típusokkal fog a vásárlók elé lépni. Ők persze nem érdekes kísérletet akarnak végrehajtani, hanem költségminimalizálást és profitmaximálást. Ettől függetlenül azonban a helyzet úgy áll, hogy jó esély van arra: kivételesen nem az amerikai kultúra nyeli be az európait, hanem - ritka alkalom - az öreg kontinens lesz képes hatást gyakorolni a tengerentúlra. Konkrétan arra gondolok, hogy a Ford Focus és a Ford Fiesta fontos és jelentős tényezőjévé válik az amerikai Ford-kínálatnak, ami a sokezer köbcentis behemótokhoz képest mindenképpen üdítően zöld hatással lehet az USA személyautópiacára.

Ráadásul, úgy tűnik, be is fogadták ezeket a nem kifejezetten a hagyományos amerikai életforma stílusjegyeit magukon viselő autókat az Egyesült Államokban: a forgalmazás előtt álló Ford Focus Electric - amely jelenleg a világ leginnovatívabb nagysorozatgyártásra készen álló villanyautója - elnyerte a legtakarékosabb jármű díját. A díj önmagában persze még nem jelent semmit, hiszen díjat valójában minden jármű és annak minden konkurense kaphat - ha nagyon akar. Viszont amennyiben a Ford tényleg képes a környezet tiszteletét és a takarékosságot, ezt a két, Amerikában alapvetően ismeretlen fogalmat autóin keresztül meghonosítani a tengerentúlon, akkor egyrészt elmondhatjuk, hogy egyszer kivételesen Európa hatott Amerikára.

Másrészt, a profitéhség csillapításán felül, valami hozzáadott ökológiai innovációt is magáénak tudhat a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb multicége. És ez is kivételes esetnek számítana a globalizált világgazdaságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr964327369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizsla_barat 2012.03.21. 00:30:24

Majd ha a dizelei is ideernek,akkor mondhatjuk,hogy megalljunk,mert itt van mar a kanaan. Majd ha be meri hozni a rendes tranzitot dizellel (amit a daimler behozott,igaz csak dodge badge kerult a mercire). Sok viz folyik meg le a misipisin.

gatto nero 2012.03.21. 07:22:35

@vizsla_barat:

A Tranzit Connectet viszont már árulják az USA-ban.
Majdnem New York taxi is lett belőle....

vizsla_barat 2012.03.21. 16:45:55

@gatto nero: azert erdekes,hogy a Nissan lenyomja a Fordot a hazajaban.
A tranzit connect ugy viszonyul a rendes tranzithoz,mint egy honda odyssey egy renault espacehoz.


süti beállítások módosítása