Üvegpaloták vagy kopott kis műhelyek?

2013.05.18. 13:54 - vancat

Csillogó autóplázák vagy kopottas kis műhelyek? E kettő közül kellene választanunk a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint, akik hosszú ideje nyilvános kampányt és informális lobbitevékenységet végeznek annak érdekében, hogy utóbbiakat akár adminisztratív eszközökkel is ellehetetlenítsék. Érvelésük szerint Magyarországon a válság óta újra egyre népszerűbb kis autójavító műhelyecskék adót csalnak, kontár munkát végeznek, nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat, átvernek, nem vállalnak garanciát a munkájukra, és nem eredeti alkatrészeket építenek be az autókba.

Első hallásra és felszínesen vizsgálta tetszetős és hangzatos érvek, hiszen ki ne szeretné, ha autóját komoly márkaszerviz szakszerű és professzionális műhelyeiben, garanciával, a környezetet is védve, számlával, eredeti gyári alkatrészek felhasználásával javítanák.

Akinek viszont van némi rálátása és/vagy gyakorlati tapasztalata a kopott kis műhelyek kontra csillogó autóplázák kérdésében, az pontosan tudja, hogy a kép korántsem ilyen fekete-fehér. Mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy a magyarországi autókereskedések és a látványosan csillogó-villogó autószalonok egy része ma már bankoké. Hiába a hangzatos családnevek, a jól hangzó brandek, a tulajdonjog sokszor a törlesztőrészleteket fizetni képtelen kereskedőktől a bankokra szállt, akik nyilvánvalóan profitot maximalizálni akarnak, és semmiképpen sem hosszú távon imidzset építeni egy-egy autókereskedés és szakszerviz működtetése során.

Vagyis lelkiismeretességet, ügyfélközpontúságot a legritkább esetben sem várhatunk el, viszont az ilyen banki tulajdonba átment kereskedések általában szakmailag gazdátlan vállalkozások, ahol dübörög a mutyi, a lopás és minden olyan tevékenység, amit a fogyasztók megtévesztéseként aposztrofál a szakirodalom.

Ezzel szemben - elvileg - a legkisebb földszintes garázsműhelyben is lehetőség van szakszerű, korrekt munkavégzésre, sőt: nem ritka, hogy éppen ezekben a kis garázsokban tapasztalható az adott márka iránt legelkötelezettebb hozzáállás. És vannak - különösen vidéken - igazán elkötelezett és korrekt hivatalos márkaképviseletek is, takaros, tisztességes, hozzáértő szervizzel és az adott márka iránti valódi érzelmi elkötelezettséggel.

Szóval, ha készítenénk egy statisztikát például arról, hogy a kis műhelytulajdonosok vagy a márkaképviseleteket működtetők között van arányaiban több adócsaló, bűnöző, a környezetvédelmi előírásokat nem betartó, csaló, tolvaj, akkor nem hiszem, hogy markáns lenne a különbség. Viszont a gépjárműimportőrök egyesülete jóval többet tehetett volna annak érdekében, hogy az általuk hangoztatott - tisztességes, szakszerű, törvényes - munkavégzés hiányát szankcionálják. Ha valaki beleolvas e témában az internetes fórumokba, meggyőződhet arról, hogy mind a mai napig működnek - és a múltban az importőrök cinkos hallgatása mellett elég nagy számban működtek - kifejezetten bűnöző márkakereskedések, amelyeket egy tisztességes importőr, egy szigorúbb állam és egy megfelelő hatékonyságú szakmai egyesület nem hagyhatott volna hosszú időn keresztül az autóvásárlók súlyos kárára működni.

Aztán van itt még egy kifejezetten környezetvédelmi dilemma: hogy tudniillik nem totálisan értelmetlen és pazarló dolog-e egész nap fűtött, hűtött, világított, túlméretezett üvegpalotákban autókat árulni és szervizelni, természetesen beleépítve e mérhetetlen pazarlás rezsiköltségeit az árakba?

Szóval a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete hitelesebb lenne, ha a korrekt kis műhelyek, a tisztességes bontók kriminalizálása helyett először a saját soraiban vágna rendet. Például azzal, hogy kiközösítené azon márkakereskedéseket, amelyeknek elegáns üvegpalotáiban gátlástalanabb átverés, adócsalás és környezetpusztítás zajlik, mint a legolajosabb kis garázsműhelyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr435305983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása