Ingyenáram nincs

2013.08.19. 08:02 - vancat

Nem tudom, önök, hogy vannak vele, engem zavarba ejt az eltúlzott nagyvonalúság. Hajlamos vagyok ilyenkor valami hátsó szándékra gyanakodni. Különösen így vagyok ezzel, ha egy olyan cég részéről érkezik az a bizonyos nagyvonalúság, mint a Magyar Villamos Művek (MVM).

Márpedig az MVM mostanában igazán nagyvonalú: újabb és újabb elektromos töltőállomásokat nyitnak Budapesten, a Balaton környékén, a nagyvárosokban és az autópályák mentén, az áramot pedig ingyen adják ezekből. Nem nagy ügy, mondhatnánk, hiszen annyira kevés az elektromos autó a magyar utakon, hogy nem oszt, nem szoroz ez a fajta ingyenesség.

De azért gondoljunk csak bele magába az elvbe: ingyenebéd - mint tudjuk - nincs, ingyenes oktatás, orvosi ellátás sincsen, és persze általában ingyen áram sincsen. Sőt, ma már kegyetlenül és szociálisan érzéketlenül, rövid türelmi idő után egyszerűen kikapcsolnak minket a hálózatból, ha nem tudjuk kifizetni akármilyen csekély összegű áramszámlánkat.

Csak ott és akkor van ingyenáram, ha a villanyautó-töltő állomásokon megjelenünk egy elektromos autóval. Ráadásul még arra sincsen lehetőség, hogy - akár egy jópofa marketingakció keretében - úgymond virtuálisan kiszámlázzák nekünk a töltés árát, és így megtudjuk, mennyivel kevesebbe került volna, ha fizetni kellett volna érte, mintha benzint/gázolajat, esetleg gázt tankolnánk.

A villanyautók árama az MVM-nél ingyen van és kész. Nincs apelláta. 

Ennek bizony okának kell lenni, ráadásul nem is akármilyen oknak.Az elektromos autózás terjedése az MVM számára óriási lehetőségeket, de rendkívüli veszélyeket is hordoz. Ha ugyanis a villanyautózás terjedésével párhuzamosan az emberek tudatára ébrednek annak, hogy ebből a benzinből villanyra váltásból még egy igazi paradigmaváltás is kialakulhat, akkor az MVM - és a hozzá hasonlók - óriási bajba kerülnek. Míg ugyanis benzint nem tudunk a földből szivattyúzni magunknak, áramot bizony magunk is előállíthatunk napból, szélből, sőt tárolhatunk, beoszthatunk magunknak. Majd szabadon, vagy ha úgy tetszik: ingyen és valóban komoly szennyezés nélkül közlekedhetünk vele a leendő villanyautóinkkal.

Ha viszont az elektromos autózás terjedésével párhuzamosan nem alakul ki komoly privát, ha úgy tetszik civil, nap- és szélenergia-infrastruktúra, nos, akkor az MVM típusú cégek egy-két évtizeden belül az olajtársaságok és benzinkúthálózatok hatalmát és profitják is bezsebelhetik.

A tét tehát nem kicsi. Az MVM érdeke, hogy akár az első években akármennyi ingyen villanyautó-árammal is, de elaltassák az igényt a saját áramnyerési lehetőségek kialakítására. Ha ingyen adják az áramot, minek vegyek/csináljak napelemes, szélkerekes áramtermelő rendszert a jövendőbeli villanyautóm üzemeltetéséhez?

Ahogy ingyenebéd sincsen, úgy természetesen ingyenáram sincsen. Nemcsak abban az értelemben nincsen, hogy nyilvánvalóan a mostani ingyenkutak áramhasználatát már most is ránk, átlagos áramfogyasztókra terítik szét.

De nem ez a lényeg. Hanem az, hogy ha az ingyenáram kábításával sikerül megakadályozni, hogy milliók váljanak ön- és környezettudatos jövőbeli villanyautó-használóvá - akkor, amíg világ a világ, az MVM-eké lesz az árammonopólium. És családi házak kertjeiben, meg közterületeken létesülő park-green kutak helyett, a megnövekedett igényekre hivatkozva - természetesen közpénzek felhasználásával - újabb és újabb nagyerőműveket építenek majd. 

Persze értünk és nekünk.

Csak nehogy mi csináljuk, nélkülük, magunknak. Mert akkor ők feleslegesek, a profitjuknak meg annyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr425466585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2013.08.27. 09:40:53

Nettó üzletpolitika és én se nagyon gondolnám másfelé az igazságot.

nagyfeszültség 2013.08.27. 09:42:18

@gigabursch:

Üzletpolitika, amely megtévesztésre és információk elhallgatására alapul...

Anna Óvári 2013.08.27. 12:52:05

Mikor tanuljuk meg végre? Ingyen csak a sajt van, az egérfogóban.

gatto nero 2013.08.27. 13:10:56

@Anna Óvári:

Utóbb annak is nagy ára van az egerekre nézve....

teddybear01 2013.08.29. 02:42:02

Itt valamit benéztél posztoló!
A közelben, egy parkolóban nemrég állítottak fel egy töltőoszlopot. Ki van táblázva, hogy ahhoz, hogy használd, fel kell hívni mobilról egy ügyeleti számot, és akkor bekapcsolják az áramot. Ha végeztél, megint. A fogyasztást a mobilszámra fogják terhelni.

cassio 2013.10.09. 09:27:00

Elviekben egyetértve, de megjegyzem. Egy autó akár csak 100 km-re hajtásához a posztoló sosem fog otthon annyi energiát megtermelni hogy azt felhasználhassa erre a célra. Egy kicsit érezni kellene a fizikát. Ezért nagy valószínűséggel azt (az energiát) vagy olajcégtől vagy monopol áramcégtől fogjuk a jövőben is megvenni. Az egy más kérdés hogy a szolgáltató cégek mennyire legyenek monopolhelyzetben de ez politikai döntés. Amúgy az is fizikai tény hogy hatékonyan energiát termelni kicsiben nem lehet. (lásd második mondatom)


süti beállítások módosítása