Zöld sóval a környezetért

2010.12.05. 21:28 - vancat

Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére egy kormányrendelet alapján. Ezzel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánja a törvényalkotó megvédeni. Bár az úttesteket ugyanakkor továbbra is lehet még sózni, de az autóállomány minőségének védelmében a módszert itt is lassan kivezethetik a fagyásmentesítő eljárások közül, a só ugyanis korrodációfokozó hatással bír, magyarul: az autók értékét csökkenti, ez pedig az amúgy is elöregedett magyar járműparkot tekintve, hát, nem kívánatos. A hagyományos só főleg az alváz, a karosszériaelemek, a fékek és a gumik ellenállóképességét rontja az időjárás további viszontagságaival szemben.

A hazai fejlesztésű zöld só ezzel szemben a jelen pillanatban rendelkezésre álló leghatékonyabb környezetbarát csúszásgátló és jégmentesítő anyag. Édesvízi mészkő-granulátumból és kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, ami egyáltalán nem tartalmaz kloridiont, amely az első számú felelős a korrózió fokozásáért.

A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer, hiszen még -30 fokon is kifejti ezirányú képességét. Mivel oldódás közben intenzív hőt termel (ami akár elérheti a 60 C°-ot is), ezért egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest nem tartalmaz nátriumiont, ezért a növények nátrium–kálium egyensúlyát nem borítja fel.

Az édesvízi mészkő 1-5 mm közötti szemcsenagysággal a csúszós járdafelületek érdesítését fokozza kiválóan. A hideg idő elmúltával elmorzsolódik, lemosódik a csapadékvízzel együtt, vagy egyszerűen összesöpörhető. Egyáltalán nem ártalmas a fásszárú növényzetre, és hatékonyságára mi sem jobb bizonyíték, mint hogy négyszer, ötször kevesebb is elég belőle, mint a hagyományos sóból, így kevésbé terheli meg a környezetet.

Infóink a remek budapesti webkamerarendszert működtető UTV-től származnak, ahol ráadásul némi kedvezményt is adnak, ha rendelünk tőlük a környezetbarát termékből.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr802495470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drosophilopitecus 2010.12.06. 07:36:53

"Édesvízi mészkő-granulátumból és kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, ami egyáltalán nem tartalmaz kloridiont, amely az első számú felelős a korrózió fokozásáért."
ezt hogy érted?

Mérgeskutya 2010.12.06. 07:41:48

Az lemaradt hogy "pénztárca" barát is.
Az ára, 6-7 szerese a hagyományos sónak.

drosophilopitecus 2010.12.06. 07:43:28

az eredetiben még így szerepel "Édesvízi mészkő granulátumból és kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz klorid iont, amely a korrózió fokozásáért felelős. "

Mérgeskutya 2010.12.06. 07:47:52

@Mérgeskutya:

"egy kormányrendelet alapján"

Valamelyik politikusunk, tán beszállt egy hazai fejlesztésű zöld sót gyártó cégbe?

ihatethisindapassthingy 2010.12.06. 07:53:40

Nem tudom, hogy tavaly konkrétan ezt a fajtát hasznátuk-e, de az is magyar fejlesztés volt, valami granulátumszerű móka. Nyár közepére még mindig nem sikerült az összeset összeszedni (mert nem olvad el, cserébe előbb-utóbb bekerül a növények közé), viszont egyáltalán nem használt. A sónál biztosan jobb, csak hát a jégtelenítő hatása nem volt.

G.kommenter 2010.12.06. 08:04:11

Sejtem én, hogy az indexeseknek kell blogolniuk is, hogy további tartalmat generáljanak. De az sajnos minőség rovására megy.
A kalcium klorid vegyjele CaCl2 a nátrium kloridé NaCl. Alapszintű kémia tudással mire következtetnél ennek alapján.
Itt már több hír ész nélküli átvétele miatt láttam rossz posztokat. De ez kiverte a biztosítékot. Mint ahogy feljebb is írták, az eredeti cikk nem ezt írta.
A zöld maszlag helyett a józan paraszti ésszel többet tehetsz a környezetért.

Serio (törölt) 2010.12.06. 08:07:04

"korrodációfokozó"

Az KORRÓZIÓ te szerencsétlen... Irány a szamárpad!

Serio (törölt) 2010.12.06. 08:09:32

"kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, ami egyáltalán nem tartalmaz kloridiont"

Ez nagy művészet, tekintve hogy a nevében is benne van...

Szóval... Vö. "A tejberizzsel ellentétben a tejbegríz nem tartalmaz tejet, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják"?! wtf.

Csavarhúzós 2010.12.06. 08:13:04

Én azt nem értem, hogy ezek szerint valakik valahol nagy mennyiségben tárolnak kalcium-kloridot.

Francér' nem azt vetették be a vörösiszap-NaOH ellen a folyókban.
A gipsz ugyanis alig ér valamit (rövid távon), a sósav meg veszélyes. kalcium-kloriddal meg az oltott mész szintjére le lehet vinni (azonnal) a pH-t. ( kalcium-hidroxid csapadék válik le)

magyar bucó 2010.12.06. 08:20:46

@Csavarhúzós: Az oltott mész erősen lúgos, szóval az ötleted nem válna be. És még vízben is oldódik.

megrettent 2010.12.06. 08:21:40

én csak annyit kérdeznék hogy hol lehet beszerezni ezt a terméket?

kafferbivalybalamber 2010.12.06. 08:24:16

No akkor hol is lehet ezt venni, meg mennyiért? Gugli is csak ezeket a reklámcikkeket dobálja, mint ez is.
UTV meg csináljon UTV-t, vagy ha már mindenképp ezt a szart akarja árulni, akkor webáruházat is csináljon mellé. Faszom fog összevissza levelezni egy rohadt útszórósóért.

TemplarOmega (törölt) 2010.12.06. 08:38:39

Emberek Karthagot büntetésből sózták be, Ti meg azért mert olcsó. Eszed van-e?

sirsteve 2010.12.06. 08:44:19

Ha valaki megtalálta már a fentebb említett kormányrendeletet, ugyan linkelje már be, mert én sehol sem találtam. Pedig jó lenne tudni, hogy milyen összetételű sóval lehet síkosság-mentesíteni majd télen.
@Csavarhúzós: Talán mert gipsz viszonylag nagy mennyiségben áll rendelkezésre a széntüzelésű erőművek kéntelenítő rendszereiből.

Nguyen 2010.12.06. 08:44:56

"kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, ami egyáltalán nem tartalmaz kloridiont"
Nem ciki, hogy egy tudományosnak titulált posztban alapvető, általános iskolás szintű kémiai hibák vannak? Értem én, hogy jó marketingduma, meg hogy az egyszeri Józsi bácsi el fog ájulni tőle, hogy húú milyen jó, nem tartalmaz kloridiont... de egy jobban képzett hetedikes is már tudja, hogy ez marhaság. A kalcium-klorid (CaCl2) ionrácsos vegyület (hasonlóan a legtöbb I. és II. főcsoportbeli elem halogenidjeihez), ennél fogva kétszeresen pozitív töltésű kalcium-, és egyszeresen negatív töltésű kloridionokból áll.
Ha már állítasz valamit, nézz is utána, mielőtt marhaságokat írsz.

Csavarhúzós 2010.12.06. 08:54:08

@magyar bucó: Az oltott mész erősen lúgos
-Hát több lúgosság-fogalom van, mindenesetre mivel vízben alig oldódik, így a pH erősen csökken. (továbbra is a lúgos tartományban marad, az igaz)

ezüstérem 2010.12.06. 08:54:51

@Mérgeskutya: 5-ödannyi kell belőle, 6-szoros áron, akkor még mindig csak alig kel többet fizetni érte. Hosszú távon persze meg természetesen csökkenni fognak az előállitási költségek, és még olcsóbb lesz.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.12.06. 08:54:54

@TemplarOmega:

Hajdanában (mikor még nem volt környezetvédelem)gázfogadó állomások karbantartásával foglalkoztunk. Munkánkhoz tartozott a gaztalanítás is, mivel volt konyhasónk beástunk a kertjébe néhány száz kiló sót, ne kelljen evvel foglakoznunk többet. Legnagyobb megdöbbenésünkre semmiféle hatása sem volt. Legközelebb ott vigyorgott a pitypang meg a többi gaz.

The_Assassin 2010.12.06. 09:03:30

jó is ez csak 2500 Ft egy 10 kg-s zsák, pont most vettem a madaras tecsöben.
tavaly 50 kg-s sót vettem kb 4000 Ft-ért.
no comment...

sirsteve 2010.12.06. 09:03:52

Időközben megtaláltam a vonatkozó szabályozást:
346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről
5. § (2) Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Ha kötözködni akarnék, azt mondanám, hogy a cikkben említett zöld só is az idézett paragrafusba ütközhet, mivel a mészkő meg - ha kis mértékben is, de - növeli a talaj pH-ját, vagyis szikesíti azt, így lehet, hogy egyes helyeken már ártalmas a fás szárú növényekre.
A rendelet csak fás szárú növények védelméről szól, így, ha valakinek a portája előtt ilyesmi nincs, akkor szerintem továbbra is azzal sóz, amivel akar.

@portis: "Legközelebb ott vigyorgott a pitypang meg a többi gaz."
Arról nem is volt szó, hogy a lágyszárú növényeknek különösebben ártana a konyhasó.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.12.06. 09:15:27

@sirsteve:

Az erdélyi sóvidéken növő fák se tudnak arról hogy nekik ártana. :)

sirsteve 2010.12.06. 09:27:16

@portis: Azért Erdélyben az a só nem a talajban van, hanem a hegyek gyomrában.

somlói galuska 2010.12.06. 09:27:29

Nagyon "jó" ez az új cucc!!
Főnökeim vettek(1000ft/kg..tudom biztos van olcsóbban is, nem ez a lényeg)..megszóratták vele a járdát.
Én meg ki-be járkálok, és amikor éppen bent vagyok, egy helyen ülök, egy recepción.Kb.12 órán keresztül.Egy idő múlva éreztem, fura szagot, könnyezett a szemem....mire rájöttem, hogy ezt a xart behordtam a cipőmmel,ott megszáradt, és a meleg hatására felszállt, bele az arcomba.Persze felmostam egyből a helyiséget..de másnap otthon folyamatosan könnyezett a szemem, és vörös volt a szemem fehérje.
Megnéztem a címkéjét..valamilyen 99%-os klorid, gyerekektől távol tartani,bőrrel ne érintkezzen,szembe ne kerüljön, a porát NE LÉLEGEZZÜK be.
Nem vagyok egy hipochonder típus, orvoshoz az elmúlt 20 évben kb.6X mentem..de ez elgondolkodtatott..ha egész télen ezzel jégmentesítenek,mi marad a hártyáimból? orvosi szakvéleményt fogok kérni a következő alkalommal, mert ez nem normális dolog sztem.Örülök, hogy védjük a természetet...főleg ott, ahol egy fűszál nincs 1km es körzetben, csak beton, és aszfalt, közben meg az ember egészsége le van xarva??

Void Bunkoid 2010.12.06. 09:42:30

@TemplarOmega: a "sóval behintés" legendája amúgy kb annyiból igaz, hogy jelképesen egy marék sót vetettek a rómaiak a lerombolt város főterének a közepére, ezzel is szénné alázva őket, hogy nesztek, még a fű se nőjön ki nálatok ezután.

Egy - akkori mértékkel nézve - hatalmas város (ma sem lenne amúgy annyira kisváros...) teljes besózása kissé sokba került volna :P

portis · http://www.online-szallas.com 2010.12.06. 09:42:41

@sirsteve:
Nem a fenét... néhol kilátszik a fák gyökerei közül!

www.panoramio.com/photo/5302969

sirsteve 2010.12.06. 09:52:27

@portis: Azért a képen látható fák a talajból nőnek ki, nem a lentebb látható sziklákból, amik azért lehetnek akár mészkőből is. Én kép alapján nem tudom megkülönböztetni a kősót a mészkőtől.

handle 2010.12.06. 09:52:38

környezetbarát útszóró só szimszoval egy csomo arus feljön a neten.

Egyebkent meg itt lehet egy csomo környezetbarát terméket kapni.

www.enesabarataim.hu

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.12.06. 09:54:13

Az utv.hu-n már javítva van:
"és kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz klorid iont"

szóval igya meg a kávéját a kedves szerző és javítsa, mert ez így FAIL.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.12.06. 10:14:33

@sirsteve: pedig rengeteg helyen látni a felszínre bukkanó sórétegeket. Parajd környékén néhol több méteres magasságban van felszínen só, és mossa le az esővíz a talajba (gyönyörű csipkés sókúpok vannak, pengeéles tarajokkal: picasaweb.google.com/falevelphotos/ErdLy2006#5149427875984769842 ill. href.hu/x/dx86). Szováta környékén is csomó helyen látni sókúpokat a felszínen, néhol a mellette folyó patak is rendesen sós.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.12.06. 10:15:01

@sirsteve:

Az ott só, garantálom!

Amúgy meg az zavar az egészben , hogy az állam a polgárainak (járdaszórásért) százezres büntetést lenget be, miközben magának elegánsan engedélyezi (útszórás) továbbra is a sózást.

Roy 2010.12.06. 10:16:03

Ennél jobb síkosság mentesítő a pétisó.
Tökéletesen olvaszt, és a növényekre is jó hatással van.
Árban csak egy kisit drágább mint a hagyományos só.

webuda 2010.12.06. 10:28:28

A kalciumklorid aztán nagyon környezetbarát... Csak a bőrödhöz ne érjen, szádba/tüdődbe ne jusson!
Az állatokkal szemben nagyon agresszív, mert erős nedvességmegkötő hatása van!

@somlói galuska: Te már megtapasztaltad, más ne járjon úgy, mint te.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.12.06. 10:38:18

Szóval a kalcium-klorid nem tartalmaz kloridiont. Hát ez nagyon érdekes...

Darkcomet 2010.12.06. 10:40:01

Ennyi pénzért baszok én csúszásmentesíteni. Mi vagyok én? Nemzeti bank? Értem én, hogy a konyhasó környezetre ártalmas, na de honnan az anyámból vegyek ennyi pénzt, ha esetleg olyan lesz az idei tél is, mint a tavalyi? Inkább azt javasolnám, hogy mindenki vegyen fel tisztességes téli cipőt, oszt jónapot.

sirsteve 2010.12.06. 10:42:41

@xcrow: @portis: Elhiszem én, ha mondjátok. Magam még sajnos nem jártam arrafelé.
@Roy: Esetleg a felszíni vizekbe jutva borítja azok tápanyag háztartását, némi eutrofizációt okozva. Bár belátom, ez azért télen, fagypont alatti hőmérsékleten nem túl valószínű.
@webuda: Legalábbis a vízmentes kálcium-klorid erősen higroszkópos, de a hexahidrátos változat már valószínűleg alig-alig.@lacalaca: A cikk különben is tartalmaz néhány csúsztatást. Nem a konyhasó használata van megtiltva, hanem minden olyan anyagé, amely a fásszárú növények egészségére káros lehet. Mint ahogy a lágyszárú növényekről sem szól a vonatkozó jogszabály egy szót sem, a cikkel ellentétben.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.12.06. 10:46:43

"fákat és egyéb lágyszárú növényeket "

Hm. Ezt úgy érted, hogy "...fákat, és egyéb, lágyszárú növényeket..."

Vagy szerinted a fa az lágyszárú?

Meg van az a kloridionos anomália is, amit már emlegettek, szóval nézd át a posztot egy kicsit, szerintem.

Egyéves Önkéntes 2010.12.06. 11:05:24

Na én vettem ilyet a benzinkúton, pont ötszörösébe került, mint a normál só.
Viszont a jég nem akarta megérteni, hogy neki most el kéne olvadnia.
egyszóval, szart se ér.

Egyéves Önkéntes 2010.12.06. 11:50:16

@Roy: igen az jó tipp
kár hogy kiégeti a füvet, ahol nagyobb dózist kap

mégpedig a sónál is jobban

derabitz 2010.12.06. 11:51:34

Nos, a szomszédnéni "kivállóan" megoldotta a problémát.
Van nekije vagy 3 macskája, tehát adott a zeolitos macskaalom.
Ócon, sok.
Vett a nyanya 1 kg sót a bótosban oszt elkeverte egy nagy vödörben a macskaalommal.
Szórta a gyász marékkal a jegecre, oszt 10 percek múltán volt csusza, nincs csusza.
Én raktam lapátnyival a környezetkímélőből aminek meg is lett az eredménye.
Az egész lakás tele macskaalomra utaló kis göbökkel.
Rohadtul szúr ám az a zokkedlin, de még a házi pacskaren keresztűl is.
Mondom a szomszéd nenőnek, hogy leszen neki nemulass, mert a hatóság jön ellenőrizni a saót.
Mondja erre a böszme nyanya, hogy jöhetnek nyugodtan nyalakodni, ha arra van ingerenciájuk, mert imitt-amott akad egy kis maradék a göbicsek közt a Murczi macska tegnapi vacsorájából is olyan helyre kis kolbászkák formájában.
Valóban! A büdörös nenő a használt macsek talajt keverte el a saóva,l oszt szórta kétmarékkal a világ és a környezete boldogulására.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2010.12.06. 12:00:28

Szerintem zöldborsóra gondolt a szerző.

sirsteve 2010.12.06. 12:04:05

Bennem felmerült a kérdés, hogy milyen eszközökkel gondolták az egyszeri állampolgár ellenőrzését, hogy mégis mivel jégteleníti a járdáját?

kigyurt álat 2010.12.06. 12:05:28

A só a globális autóipar-lobbi találmánya, ahogy a rozsdásodó acélok is, pedig lehetne minden autó rozsdamentesből is.
Most viszont már az olajlobbi harcol a sómentes utakért, hogy a benzines-dízeles személygépkocsi-állomány minél tovább fennmaradjon, bizony. Meglátjuk mi lesz.

Devil 2010.12.06. 12:13:01

@sirsteve: A cikkben bennevolt hogy sehogy :) senkinek sem a feladata az ellenorzes ;) jo magyar szokas szerint.
En egyebkent nem sozok, hanem lapatolok a maradekot felszorom homokkal vagy fahamuval. Undorito anyag mindketto...

Devil 2010.12.06. 12:13:58

@EÖ: Hat be kell locsolni :)

Devil 2010.12.06. 12:14:31

@kigyurt álat: Erre megoldas a globalis felmelegedes! Nem kell sozni ha nem lesz majd tel!

derabitz 2010.12.06. 12:28:25

A CaCl2( aposztrof lent) kevésbé környezetszennyező mint a NaCl.
Kb. annyi a különbség, mint az arzén (As) és a Cián (Cn) között.
Az arzén(As) kicit később hat.

sirsteve 2010.12.06. 12:47:10

@derabitz: Esetleg valami forrást megjelölnél, hogy mégis mennyire környezetszennyező a kálcium-klorid és a nátrium-klorid? Mert így ez a hozzászólás csak a szokásos grínpíszes demagógiának tűnik.

derabitz 2010.12.06. 12:59:15

@sirsteve:

Forrás?
Nyalogasd kicsinyég és megtudod.

derabitz 2010.12.06. 13:00:47

Azért meglehetősen durva sértésnek tartom a grinpiszes hasonlatot.
Eszembe se jutna pénzért környezetvédeni!

sirsteve 2010.12.06. 13:02:55

@derabitz: Magyarul próbálj meg válaszolni, légyszíves, mert fenti mondatod nem ezen a nyelven íródott.

derabitz 2010.12.06. 13:18:19

@sirsteve:
A diszlexia nem gyógyítható, de kitartó fejlesztő pedagógusi munkával enyhíthető.
Mit nehéz megértened?
A nyalogasd szót?
A kicsinyég szót?
A megtudod szót?

Az "és" magyar nyelvterületen általánosan használt kötőszó. Nem feltételezem, hogy ismeretlen lenne számodra.
Amennyiben értése nehézzséget okozna, kapcsolódj a http://hu.wikipedia.org/wiki/Kötőszó oldalra.

indust · http://indust.hu 2010.12.06. 14:14:59

Aldiban adják-e. Egyébként itt év elején akciósan raklapszámra vett a főnökség sót akciósan, szóval kétlem, hogy ne azt használnánk, főleg, hogy másik cikkekben azt lebegtették, hogy egyelőre nem ellenőrzi senki. Jó vicc akkor most decemberben azt mondani, hogy na kérem, vegyél ezt meg azt, mikor még seprűt se tud venni egyik-másik nagyfejű a külsős takarítóknak, miután a benzinpénzt behúzza magának. :D

szaki58 2010.12.07. 10:56:42

Kedves hozzászólók

35 éve dolgozom az útüzemeltetésben.
A cikkel kapcsolatos kritika nagy része igaz.
"Az édesvízi mészkő granulátum" az dolomit ,vagy mészkő zuzalék .Ezt láthatjuk a temetőkben díszítő szegélyként.Önmagában lehet érdesítő anyagként használnnnálni,a vízzel nem keveredik.fagyáspontját nem módosítja.A klodidok és hasonló anyagok a vízzel keveredve módosítják annak fagyáspontját.Nátrium-kloridot régóta használunk keverék formájában,akár fürészporral,vagy szemcsés salakkal,esetleg egyéb alkalmas anyaggal.A kalcium kloridot oldatban nedvesítő szerként használjuk.Szemcsés anyagot a szakma nem kever kálcium -kloriddal.A natrium-klorid óriási mennyiségben előfordul a temészetben és nem veszélyes hulladék,a kalcium-kloridról ez nem mondható el.A mészkő zuzalék és kalcium-klorid keverék mitől "hazai fejlesztésű zöld só "azt végkép nem értem.Összegezve: az egész cikk egy badarság.

szomorú öcsi 2010.12.12. 09:31:48

@sirsteve:
Kedves Mindenki !

Idebiggyesztem a törvény linkjét, bár látom, hogy már volt idézet belőle.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800346.KOR
Ez egy 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről, melynek 5. § (2). bekezdésének egyetlen mondata körül forog most ez a „só” mizéria.
Azért is érdekes elolvasni a teljes törvényt, mert pont ez a szó, hogy „só” sehol sem szerepel benne, csak az, hogy :
„Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.”
...nos a KRESZ szerint meg az úttest része a járda is... Egyébként...
Az is kérdés, hogy miért csak a fás szárú növények védelme miatt korlátozzák a síkosság-mentesítők használatát? Ugyan is az agyon dicsért CaCl2 (forgalomban levő síkosság-mentesítő neve CC Road) jelentősen elősegíti a fémek korrodálását. Tehát ha a hídakon is ezt használják, akkor az hamarosan nagyon sokba fog kerülni.
Még egy dolog: nem igaz, hogy nincs, aki büntethetne, mert egyrészt feljelenést tehet a rendőr is, pusztán a rendelet be nem tartása okán szabálysértésért, illetve az adott Megyei MgSzH Növény és Talajvédelmi Igazgatósága kiszabhat környezetszennyezési bírságot -
„ A Kvt. szerint, aki jogszabályban, illetve hatósági határozatba foglalt, a környezet védelmét szolgáló előírást megszeg, vagy azokban megállapított határértéket túllép – az általa okozott környezetszennyezés, illetőleg környezetkárosítás mértékéhez, súlyához és ismétlődéséhez igazodó – környezetvédelmi bírságot köteles fizetni.”
Nálunk kvarchomokot szórnak, én mag naponta 5x takarítok. A havazásban csúszik, az olvadásban meg sáros...
Fűteni kell a járdát és kész :)

Karnamantra 2010.12.29. 10:57:31

A VI. kerületi Bajza utcában lakom, minden nap majdnem végigmegyek rajta, amikor munkába megyek-jövök, már évek óta.

Egyre több az üres, eredetileg fákat körülvevő vas díszrács:(( Az öreg fák nyáron nem hajtanak ki, előbb utóbb kivágják, helyükre fiatal csenevészeket ültetnek, amik - most tessék figyelni - már ki sem hajtanak! Kivágás, újabb ültetése, ugyanaz. Aztán már ki sem vágják... Ott a gyönyörű Epres kert, ilyen-olyan művészeti paloták, iskolák, óvoda, nagy kertekkel, az impozáns ex-szovjet nagykövetség (ma orosz), és a járdán nagyszemű, átlátszó SÓ! Idén is! Fotózzam le, és büntessék meg pl az orosz nagykövetséget...? Azt kellene...

Az amúgy is faszegény Bajza utca (VI. ker egésze) meg szép lassan az enyészeté lesz, a fákat nem érdemes pótolni, mert telített az a kevés talaj konyhasóval... és nem hagyják abba...

A kipusztult torzók meg nyáron szégyenfoltjai a kerületnek. Kérem, ha a posztíró érez magában annyi lendületet, hogy tegyen az ügyért, szívesen együttműködöm néhány fotóval, razziáztassuk végig a sózókat...

Egy szomorú terézvárosi...


süti beállítások módosítása