Etanollerakat vagy Európa éléskamrája?

2011.02.25. 16:27 - vancat

Múltkor, amikor a bioetanolos cégek erőteljes (és felettébb aggasztó) magyarországi nyomulásáról írtam, egy kedves kommentelőtől erős feddést - mit feddést: leb@szást - kaptam. Azt vágta a fejemhez: miért fáj nekem, ha a magyarok végre összefognak és hazai földben, hazai energianövényekből, hazai bioetanolgyárban, hazai autósoknak készítenek jó kis magyar E85-öt.

Ritka pillanat az, amikor az embert úgy küldik el a francba, hogy közben a szívéből szólnak; ugyanis én magam is valahogy úgy gondolom, hogy nekünk, magyaroknak, itt a Kárpát-medencében össze kellene fognunk, és legalább valamit reprodukálni abból az egykor működött gazdasági rendszerből, amely egy erős, nagyrészt önellátó ország képét mutatta.

E sokak szemében túlzottan patetikus és patrióta - de talán helyes - gondolatot most egészen új megvilágításba helyezi a fokozódó nemzetközi helyzet. Ma már ugyanis nemcsak szókimondóbb tudósok, felvilágosultabb újságírók és bloggerek, de az őszinteséget általában csak a legutolsó pillanatokra tartogató politikusok is elismerik: a világban élelmiszerválság van. Befolyásos emberek és médiumok világszerte kongatják a vészharangot, az elmúlt héten pedig itthon is két lap, a Magyar Nemzet és a HVG is foglalkozott terjedelmes és alapos összeállításokban ezzel a globális problémával.

Az élelmiszerválságnak szinte mindenhol alapvetően három okát jelölik meg: a túlnépesedés, a tőzsdei machinációk és az energianövények térnyerése az élelmiszertermelő mezőgazdasági kultúrákkal szemben. Mindezek fényében, ha komolyan vennénk és tartalommal töltenénk meg a fenti patetikus közhelyet, akkor itt, a Kárpát-medencében tuti biztos, hogy fű nem teremne az etanollal ügyeskedőknek.

Ugyanis mindenki, mindenhol élelmiszer-alapanyagokat termesztene, felhasználva nemcsak a jó földeket, de azt a tényleg legendás évszázados magyar mezőgazdasági, gyümölcskertészeti szaktudást is, amely, úgy tűnik, a huszonegyedik században újra igazi versenyképes kinccsé válhatna a kezünkben. Aki pedig arra biztatna, hogy gyárakban tüzeljük el mindazt, amit a magyar föld megterem, csak azért, hogy valakik úgy érezhessék, rohadt olcsón és környezetbarát módon autóznak, azt minimum elzavarnánk melegebb éghajlatra.

Apropó melegebb éghajlat... Bizonyos jelek szerint a melegebb éghajlaton, például épp a trópusi országokban szintén kezdenek rájönni, hogy a biodiverzitás nagyszerűségét és a megfelelő emberi élelmezés lehetőségét botorság elégetni néhány, az adóinkból ellopott pénzből épített bioetanol-erőműben...

De visszatérve ránk, magyarokra. Tényleg hasznos lenne, ha a politikai és gazdasági elit minél hamarabb hozna egy alapvető döntést arról, hogy a következő évtizedekben Magyarország ne egy kísérleti bioetanol-lerakat, hanem inkább - ismét - Európa éléskamrája legyen. És akkor legalább az élelmiszerválságban nem előidéző, hanem megelőző szerepben tűnhetnénk fel a világ előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr982690246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyfeszültség 2011.02.25. 16:54:30

Vancat,

ez olyan szép gondolat, mint Németh László
Kertmagyarország elmélete!
Reméljük azzal ellentétben, ez meg is valósul!

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2011.02.25. 17:59:17

ha nem állna a termfőföldek jelentős hányada megműveletlenül, akkor a fenti okfejtés akár igaz is lehetne.

élelmiszerválság? najah, Afrikában. a (túlzottan) jóléti államokban meg az elfogyasztott élelmiszer dupláját/háromszorosát veszik meg, és ennek megfelelően dobják ki, felhasználatlanul.

gatto nero 2011.02.25. 18:09:24

@kutya_zzr:

Abban igazad van, hogy a modern világ túlfogyaszt, az elmaradott pedig túlnépesedik.
De ettől függetlenül én tényleg méltóbbnak tartanám Magyarországhoz, ha alma, körte, szilva, dió, hagyma, dinnye, cseresznye és egyéb gyümölcsösök, csonthélyasok természtésében lennénk világhírűek, mint ha szaktudást nem igénylő "energianövényekben".

vanek_ur (törölt) 2011.02.25. 18:16:50

A felsoroltakat tényleg a kukoricaföldek helyén kéne termelni? Jelenleg választhatunk, vagy itthon dolgozzuk fel a megtermelt kukoricát, vagy eladjuk, és külföldön teszik ezt. Később lehet több választásunk lesz, bár jelenleg inkább az látszik, hogy ami eltüzelhető, azt felégetjük. Szép volna meggyőzni a világot, hogy állítsák le az ipart, és inkább csak együnk és aludjunk, de kevés rá az esély.

Walter Hartwell White 2011.02.25. 18:20:24

Egyetértek a végkövetkeztetéssel.

Nge Swazili Mbeko 2011.02.25. 18:40:57

Tökéletesen egyetértek. Ritka eset.
A poszt toló hálistennek nem a ma még jellemző (és jellemzően kielégíthető) európai túlfogyasztás kényelmes karosszékéből szemléli a dolgokat. Mindenképpen támogatandó. A holnap ugyanis rohadt kemény lesz, még ha sokan nem is hajlandók gondolni rá.

okostojgli (törölt) 2011.02.25. 19:02:37

Te egyre demagógabb vagy, bazdmeg.

Egyrészt, ha energianövényekkel csökkenteni lehet Magyarország energiaigényét két legyet is lehet egy csapásra ütni: nem kell drága devizáért annyi olajat/gázt vásárolni, és ezáltal az energiafüggőségünk is csökken.

Másrészt Franciaország, Németország, Dánia, Hollandia, Lengyelország mellett soha a büdös életbe nem lesz Magyarország Európa éléskamrája. (Volt egyáltalán, vagy ez is olyan városi legenda mint a világhíres magyar bor?) És már csak azért sem mert import(!) búzából fog készülni hamarosan a kenyér, a szlovák tej ideszállítva is olcsóbb, a szegedi Pick-szalámi meg ki tudja mióta lengyel disznóból készül. Persze lenne mit fejleszteni a magyar mezőgazdaságon, de ahhoz mindenképpen az kellene, hogy az a faszság, hogy külföldi kezébe ne kerüljön a szent magyar föld egyetlen rögöcskéje sem végre ne legyen az állami politika "világbajnok" vívmánya. Ugyan mit csinálna a holland paraszt a magyar földdel, talán hazavinné? Na ugye. Viszont megművelné. Gazdaságosan, hatékonyan, korszerű technológiával. Amihez nyilván nem kell annyi földművelő mint amennyien ma próbálnak megélni ügyeskedve a mezőgazdaságból. De továbbmegyek. Amíg ennyire gazdaságtalanul működik a magyar mezőgazdaság addig a francia meg dán paraszt röhög a markába, mert egy konkurenciával kevesebb. És ezt a egészet ki szívja meg? Hát mi. Mert ugye a Teszkóban nem a magyar tej a legolcsóbb a polcon.

Az meg, hogy a kukoricából bioetanol vagy kolbász készül teljesen mindegy addig amíg ilyen szarul működik a magyar mezőgazdaság.

2011.02.25. 19:06:44

szerintem tegyünk a benzinre, Magyarország állítson elő víz vagy elektromos hajtású autót, szerintem az emberek összedobnák a gyártócsarnokra valót egy népszavazáson, nem kellene olajmágnásokhoz rohangálni (több ilyen elkészült prototípus létezik már hazánkfiaitól!)
Majd álljunk át a megújuló energiaforrásokra, termeljünk búzát, kukoricát, gyümölcsöt, ismét milliós szarvasmarha állományunk legyen. Ha minden kötél szakad nyissuk újra az Északi-Középhegység egyetlen megmaradt szénbányáját, aknázzuk ki a Makói földgázt amíg mi tesszük és nem más. Lassan át lehet állni az alternatív üzemanyagokra és megreformálni az egész termelésünket. Az élelmiszer és a víz a jövő kincse, nem az olaj!

Ja, hogy ez az olajlobbi kezében lévő politikuskáinknak nem érdeke. Akkor nélkülük kell megvalósítani, maximum az lesz itt is mint Líbiában. Nembaj, rosszabb már nem lehet!

Shawher 2011.02.25. 19:15:11

egy kis alkoholmatek:

alkoholgyártási technológia: 3 kg kukorica/1 liter etanol
kukorica termésátlag: 80 mázsa/ hektár
kukorica termésátlag: 8 000 kg/hektár
kukorica termésátlag: 800 000 kg/ négyzetkilométer
egy négyzetkilométeren előállítható: 266 667 liter alkohol/nkm
egy átlagautó éves futása: 15 000 km
egy átlagautó átlag fogyasztása/km: 0,1 10l/100 km
egy átlagautó éves fogyasztása: 1 500 liter

1 nkm hány autó hoz elég: 178 autó
autók száma: 600 000 000 db
szükséges termőterület: 3 375 000 nkm
a szárazföld területe a földön: 148 939 100 nkm
az üzemanyag termőterület aránya: 2,3%

mivel a földnek csak kb. fele hasznosítható szorgos munkával, ezért cca 5%kal növelt termésátlaggal nem kéne olajat bányászni és enni is lehetne

na?

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.02.25. 19:18:33

Új kérdés: "Eszik vagy vezet?"

Egyébként már a "bio"etanol mánia kezdeténél őrültségnek tartottam az új üzemanyagot.
30 éve sokkal kevesebb autó volt és mégis éltek, éldegéltek az emberek.
Szerintem sokaknál egy új szenvedélybetegség alakult ki, aminek tárgya, a tulajdonképpeni drog, a személy autója. Amikor a parkolókban nézem a sok gépkocsit, mindig egy olaj utáni kor képe dereng fel előttem, ahogy rozsdásodnak eme járművek a helyükön állva. Persze már kifosztva.

Shawher 2011.02.25. 19:21:58

ez a Szahara területének kevesebb, mint a fele, épp most néztem meg

Dolgozni kéne, nem mondom, a helyieknek, nem a töküket vakargatni a napon.

Ha Izraelben meg tudták csinálni, hogy a sivatagból kertet teremtettek, akkor bárhol meg lehet.

Shawher 2011.02.25. 19:23:57

@Gamma Leonis: az autó a szabadság megtestesülése. Oda mész és akkor, ahova és amikor akarsz.
Szabadok voltunk 30 éve? Ja, nem......

Anti Anyag (törölt) 2011.02.25. 19:35:55

A paraszt azt termel, amit el tud adni. Hiába drága az élelmiszer, ha a nepper a paraszttól olcsón veszi meg.

toroloco 2011.02.25. 19:41:22

Milyen furcsa hogy olyan híresen ostoba emberek
mint az OTP-s Csányi idióta módon milliárdos felvásárlásokat eszközölve a hazai húspiac topragadozójává nőtte ki magát és további milliárdokat költött beruházásokra.

Ilyenek ezek a blőd bankvezérek, lövésük nincs a stratégia fogalmáról és ráadásul bedőlnek olyan hülye elméleteknek, hogy miszerint elkerülhetetlen és globális élelmiszer válság lesz.
Értelmes ember pontosan tudja, hogy az olaj ára sosem lesz magasabb és különben is akár 1000 forintos gázolaj ár mellett is lehet olcsón élelmiszert termelni.

Az meg, hogy Kína és India lassan 2.5 milliárd lakosa + a déli irányban lakó országok további 3-4 száz millió lakosa esetleg állag havi plusz tíz dolcsi/hó kajára költhető töbletjövedelmet lesz képes virítani rövidesen, na az szijenszfiksion.
Ja és ha mégis, a kaja ára akkor se lesz megfizetketetlen.

Na, szóval semmi ok az izgalomra.

Ha aztán meg mégse úgy lesz mint fentebb akkor megunt pecsenye kacsámat elcserélném Lamborghinire. Mármint traktorra.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.02.25. 19:42:32

@Shawher: Én úgy látom, hogy az autó az önzés és a pazarlás szimbóluma, és semmit sem ér vele a fene nagy szabadságát megélni kívánkozó ember, ha nincs semmiféle üzemanyag, vagy egy négylábú igavonó, amit a jármű elé befoghatna. :-)

Walter Hartwell White 2011.02.25. 19:42:55

@Shawher: Ja, ez az autófetisiszták legfőbb érve.

roki 2011.02.25. 19:50:53

A blogger igen nagyon szorgalmas, ámde hatalmas tájékozatlanságról árulkodik az írása, egy helyes stratégia kialakításához szükséges víziót nem tud felmutatni, úgy tetszik a "világbéke" és "mentsük meg az éhezőket" típusú cukiság-faktoron nem terjed túl az érzékenysége.

A gabonanövények bioetanillá átalakítása során azok szénhidrát tartalmából készül üzemanyag, míg a fehérje, zsír és ásványi anyag tartalom melléktermékként megmarad, állati takarmányozásra már a jelenlegi technológiai körülmények között is felhasználható, széleskörűen fel is használják.
Mivel nagyüzemi álattartás elsősorban az izomtömeget felépítő fehérje bevitelen alapszik, ezért nem annyira egyértelmű a kérdés felvetés, hogy vagy bioetanol vagy éhezők megsegítése, mivel bioetanol gyártás melléktermékéből elméletileg ugyanakkora mennyiségű izomtömeg nevelhető, mint a szénhidrátot is tartalmazó teljes értékű gabonából, csak a szervezet működését biztosító energia hiányzik belőle.

A probléma elsősorban abban jelentkezik, hogy milyen formában legyen felhasználva a gabona, tehát mint növényi alapanyagot fogyasszák el, vagy álati hússá, tojássá, tejtermékké feldolgozott formáját.

Amennyiben utóbbi, akkor felvetődik, hogy az állítsa elő az állati fehérjét aki a növényi alapanyagot előállítja, vagy az állítsa elő, aki az állati fehérjét elfogyasztja, vagy a fogyasztókat késztermékkel ellátja.

A gabonafélék bioetanollá feldolgozása elsősorban annyiban érinti az élelmiszert importálókat, hogy nem vagy nehezen kaphatnak növényi alapanyagot, lényegében gyarmatárut a világpiacon arra a célra, hogy saját maguknak helyben állítsák elő az állati fehérjét, helyette azt késztermék formájában kell megvenni a növényi alapanyagot termelő vidékről, ahol az etanol gyártása mellett melléktermékként képződő fehérjét állati alapú termékek előállítására hasznosítják.

Nyilvánvalóan drágulni fog tehát az élelmiszer, hiszen a jövőben eltűnik a gyarmatárú és a magasan feldolgozott termékek piaca fog bővülni.

Na most aki ragaszkodik a növényi alapanyagok világkereskedelmi túlsúlyának a fenntartásához, az a magyarság esetében ahhoz ragaszkodik, hogy gyarmatárú termelő pozícióban ragadjon bent a nemzetközi együttműködésben.

Nem mellékesen a jövőben a biotechnológia fejlődésével éppen az etanolgyártás után melléktermékként megmaradó növényi fehérje jelenti fejlett műanyagipari molekulák, széleskörű, pl. textilipari felhasználhatóságú elemi szálak és számtalan, jelenleg fantázia világába tartozó egyéb, magas használati értékű dolog alapanyagát... gondoljunk csak pl. a selyemhernyók fehérjéből épített szálára.

magyar bucó 2011.02.25. 20:03:08

@kutya_zzr: Gondolom, nem szoktál vásárolni, ezért nem tűnt fel neked, hogy nemcsak Afrikában, hanem itt is elszabadultak az élelmiszerárak.

magyar bucó 2011.02.25. 20:08:04

@Shawher: Ügyes vagy, csak nem értesz hozzá. Szerinted mi kell a kukoricatermesztéshez? Elárulom: gázolaj. Sok.

gatto nero 2011.02.25. 20:10:05

Egy biztos: jó lenne, ha inkább élelmiszerből lennénk önellátóak, mint autó üzemanyagból.
Talán az előbbi mégiscsak fontosabb...

magyar bucó 2011.02.25. 20:10:17

@Shawher: Ők elhasználták öntözésre a Jordánt. Ez is komoly feszültségeket kelt, de a Szaharában nincs folyó, amiből öntözhetnének. Persze, te hordhatod nekik a vizet vödörrel.

magyar bucó 2011.02.25. 20:14:17

@roki: A gabona tápértékénak nagyon nagy hányada a szénhidrát, amiből az etanol készül. A fehérje egy bűzös, zavaros, romlékony trutyi formájában marad vissza, ami takarmányként nyomába sem ér a gabonának.

magyar bucó 2011.02.25. 20:15:49

@toroblanco:
"akár 1000 forintos gázolaj ár mellett is lehet olcsón élelmiszert termelni. "

Hogyan? Ökörrel szántva? Mert a traktor baromi sok olajat fogyaszt.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 20:20:47

@magyar bucó: és az osztrékok tudnak biódízellel menni?
ahogy egy deka kőolaj nem kell,csak repce.
etanolt hulladékból is elő lehet állítani.Az meg hogy Afrikában éheznek ki nem szarja le??
A franciákat érdekli hogy mi hogy élünk? nem!!
Ez egy ilyen világ ,én leszarom az Etiopokat és teletankolom a 2,6 -os benzines kocsimat:-)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.02.25. 20:27:19

A mai gépesített gazdaságok (népszerű nevükön farmok) ugyan sokat termelnek, de keveseket is foglalkoztatnak. Még az öntözőberendezéseket is számítógép irányítja.
Na, ez az agyongépesített és túltermelő gazdálkodási mód megszűnik, ha nincs üzemanyaga a gépeknek.
Azonban enni kell, ezért a földet meg kell művelni. Ismét sokan fognak a mezőgazdaságban dolgozni.

Acmee 2011.02.25. 20:28:19

@roki:

Pluszban azért hozzávenném, hogy amennyiben a magyar földművelő nem a parlament előtt égeti el a terményt (avagy töri össze a dinnyét a Tuskó előtt), hanem beviszi egy biodiesel préselő/etanol főző üzembe, akkor abból haszna lesz, és nem kell:
1. Munkanélküliként eltartani
2. Felvesz munkaerőt
3. Lesz pénze jó, új, versenyképes technológiára

Eztán az európai piacon is versenyképesen fog tudni termelni - akár - élelmiszernövényt is.

Ergo: Amennyiben _ideiglenesen_ átáll a magyar "paraszt" az energianövény termesztésre, akkor haszna keletkezik belőle, meg tudja teremteni a befektetéshez szükséges alapokat. Ha nem, akkor jó baloldali módjára mehet a parlament elé traktorral, hogy "merazállam".

Welcome to capitalism...

Mindenki azt termelje, amit éppen a piac igényel, és akkor nem döglik éhen, ráadásul akkor "közösbe" input érkezik Tőle, nem pedig output megy felé.

Ha jól átgondolom, akkor a posztoló erősen szembehugyozik a fejlődés lehetőségeinek irányával...

SÖTÉTzöld szempontból elfogadható amit ír, de figyelembe véve a "teljes" képet, elég nagy marhaság...

roki 2011.02.25. 20:34:23

@magyar bucó:

A fehérje az fehérje formában marad vissza, nem kell a rizsa.
Amúgy a kukorica glutén piaci termék, dehidratálva, zsákba ömlesztve por alakban kapható.

Az állatok a testtömeg felépítése során továbbra is fehérjét használnak fel.
A szénhidrát a mozgáshoz és egyéb vegatatív funkciók ellátásához kell.
Ha itt felmerült, hogy 1 liter etanolhoz 3 kg kukorica kell, akkor 3 kg kukorica után visszamarad ~ 2kg fehérje.
(A valóságban 2 kg kukoricából lesz 1 l etanol.)
Nem véletlen, hogy a takarmányozástechnikában premix, növényi magok örleménye mellett magas fehérjetartalmú anyagot, legtöbbször extrachált, azaz olajeltávolításon túlesett, szóját használnak fel.

Az USA-ban az etanolgyártás melléktermékeként fellépő kukorica gluténben több különböző technológiában is jellemző, hogy elindítják az irányított enzimre bomlást, és a gyomortartalmakra jellemző biológiai folyamatnak egy előrehaladott állapotában etetik el, kimondottan magas hatékonysággal..... ne beszéljünk már itt magyarugaros zavaros löttyről ha kérhetném.

Nekünk magyaroknak nem az arab államok érdeke a fontos, akik olcsón szeretnék vásárolni a kukoricát és búzát.

Mi nem akarunk az ő élelmiszertermelő gyarmataik lenni.
Van pénzük, fizessék meg a húst, tejet, tojást.

roki 2011.02.25. 20:42:12

@Acmee:

Az etanoltermelés után ittmaradó fehérjén állatokat kell tartani, azokat pedig efl kell dolgozni.

Magyarország számára az etanolgyártás tehát a mára lényegében leépült feldolgozóipari kapacitások helyreállítását jelenti és megteremti az alacsony képzettségűek számára is a testhezálló lehetőséget.

Természetesen nem hipp-hopp holnap létrejövő csodáról van itt szó, de a bioetanol világszintű elterjedésével előídézett folyamatok Magyarországra egyértelműen pozitív kilátásúak, Nem kellene okvetetlenkedni azokkal, akik csinálni akarják, mert az ellenük áskálódók esetében én bizony fel fogom tenni a kérdést, hogy ugyan már, melyik olcsón gabonát importálni akaró érdek mellett kampányol az illető.

magyar bucó 2011.02.25. 20:43:25

@roki: Kezdjük az elején: kukorica glutén nincs.
A fehérje (sok egyéb anyag mellett) a kifőzött cefrében marad, ami nem egy zsákos porszerű anyag. Ha be akarod párolni, rengeteg energiára van szükséged.

roki 2011.02.25. 20:45:44

@Acmee:

Pontosan.
Ne felejtsük az etanolgyártás melléktermékének feldolgozása során visszaépülő vidéki feldolgozó kapacitást.
Sok-sok munkahelyre van szükségünk.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 20:45:59

Még hálásak leszünk Kadafinak,az 500 forintos benzinért!!
akkor bár bárhol megéri kukoricát termelni.

magyar bucó 2011.02.25. 20:46:04

@Gyurma73: A biodízel sem a kúton keletkezik, pont úgy meg kell termelni, mint a bioetanolt.
Tudod, szántás, vetés, növényvédelem, betakarítás, szállítás, az olaj kinyerése és átalakítása. Ehhez mindhez energia kell, jellemzően olaj.

roki 2011.02.25. 20:48:47

@magyar bucó:

Kapaszkodj meg, de van kint a garázsomban még egy negyed zsákkal.

Szabadegyházáról származik, egy mellette levő falu táplerakatában vásároltam.

magyar bucó 2011.02.25. 20:49:30

@roki:
"Ha itt felmerült, hogy 1 liter etanolhoz 3 kg kukorica kell, akkor 3 kg kukorica után visszamarad ~ 2kg fehérje."

Te teljesen hülye vagy.
3 kg kukorica 0,25-0,3 kg fehérjét tartalmaz. Ebből marad szerinted 2 kg...

magyar bucó 2011.02.25. 20:51:09

@roki: Leírni lehet ilyent, de a kukoricában nincs búzafehérje, azaz gluén. Se sok, se kevés, semennyi. Hogy zsákodban mi a szar van, azt nem tudhatom.

hackbard.celine 2011.02.25. 20:53:08

@Shawher: a válasz egyszerű: nem kell hülyeségeket copy-paste módszerrel blogkommentelni. Mert a járművek jelentős része dízel. Nyilván Ön is tudja, hogy kukoricából nem lesz dízel. Magyarországon a személygépkocsik 1/3-a dízel üzemű és ez az arány egyre inkább a dízel felé tolódik.
Magyarország benzinfogyasztása kb. 40%-a a teljes eladott üzemanyag mennyiségnek (2010-ben összességében éves szinten kb. 1250 millió liter 95-ös, ami eleve tartalmaz 4-5% bioetanolt).
Ha az E85 kb. 25% többlet fogyasztását számoljuk a nem arra optimalizált szikragyújtású motoroknál (kompresszió lehetne akár 14:1 is), akkor az jön ki, hogy a téli-nyári időszak izooktán tartalmát figyelembe véve 1430 millió liter bioetanolra lenne szükség a mostani motorok változtatása nélkül.
A cellulóz tartalmú mezőgazdasági melléktermékek feldolgozása nélkül jelenleg 4 T/ha üzemanyag állítható elő génmódosított energianövényekből (az etanol ráadásul könnyebb, tehát literben mérve még több). Az EROEI-t figyelembe véve 3 T/ha jön ki, ami kb. 3,6 ezer liter etanol/ha, 360000 l/nkm.
Magyarország teljes E85 etanol hányad ellátásához szükséges termőföld terület 1 430 000 000 l/360000 l/nkm=3973 nkm. Magyarország területe 93000 nkm.

roki 2011.02.25. 20:58:06

@magyar bucó:

Szénhidráton, fehérjén kivül mit is tartalmaz a kukorica olyan arányban, hogy meglegyen a súlyaidnál jelentkező különbség?... mert zsírt, vitamint és nyomelemeket nem tartalmaz olyan tömegsúlyban.;))

Amúgy pedig gugli a barátod, beütöd azt, hogy kukorica + glutén, de itt is tájékozódhatsz:

www.europrotein.hu/userfiles/termekleiras_hu/kukorica_gluten.pdf

magyar bucó 2011.02.25. 20:59:50

@roki:
Glutén: hu.wikipedia.org/wiki/Glut%C3%A9n
Ezért ehetnek kukoricát a gluténérzékenyek.

toroloco 2011.02.25. 21:00:42

Ezt az elhasználták a Jordánt meg már meg sem akartam említeni csak röhöghtem egyet kínomban.
Arról hogy ráadásul a környéken a talaj vízkészleteit is kiszivattyúzták és hogy a megtermelt mezőgazdasági termékeket exportálják az meg maga
a tragikomédia. Rövidesen se kaja se víz a természet, jelen esetben a sivatag, visszaveszi ami az övé.

@roki : összességében neked legyen igazad és a tudomány majd adjon választ a problémákra.
Amúgy a kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy a növényeket az emberek egyék meg vagy meglehetősen pocsék hatásfok mellett állatokkal ettessük meg akiket aztán mi eszünk meg.
Ja és amihez még plusz energiát használunk fel de azt végül is fedezi a bioetenol. A kilónként 1000 liter víz amit egy kg hús előállítása során az ipar felhasznál meg nem tétel.
A sok hülye tudós, vízügyis, klimatológus aki arról pampog , hogy esetleg a nagyon közeli jövőben esetleg globális vízhiány lehet meg szívjon kevesebb kendert.

Állítólag bioetanollal lehet locsolni is és bár inni nem jó de a rövidesen üzembe álló bioetanol fúziós erőmúvekben a fúzió mellékterméke viz

magyar bucó 2011.02.25. 21:04:26

@roki:

A kukorica összetétele (15% nedvesség, USA)
Fehérje (%) Olaj (%) Keményítő (%)
Átlag Szórás Átlag Szórás Átlag Szórás
7.7 5.7-9.7 3.3 2.6-4.9 61.7 59.9-64.8

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.02.25. 21:06:03

Tudtommal az etanol=etil-alkohol, ami a szeszes italokban is van. :-)
Lesz itt mulatozás. :-D

roki 2011.02.25. 21:07:16

@toroblanco:

Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy mi etessünk mindenkit aki azt mondja, hogy ő szegény, ezért adjuk neki olcsóbban.

Ráadásul azért adjuk nekik olcsón, mert ők húst akarnak előállítani odahaza belőle saját munkaerőt felhasználva, nem, hogy tőlünk vennék meg, akik szintén szeretnénk a saját polgártársainknak munkát biztosítani.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:10:57

@magyar bucó: csak előszőr kell olaj:-)
utána már lehet csak repcéből használni a traktorokat.amúgy nálunk is lehet a mezőgazdasági járművekbe saját előállítású biódízelt tankolni.

magyar bucó 2011.02.25. 21:11:02

@toroblanco: Nem vicces, hogy elhasználják a Jordán vizét. A szomszédos országok sem tartják viccesnek, folyamatos feszültségforrás Jordániával.

És egyáltalán nem vicces a folyók vizének elhasználása, nézd meg, mi lett az Aral-tóból.
Elhasználták az Amu-Darja és a Szir-Darja vizét a gyapotföldeken.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Aralship2.jpg

roki 2011.02.25. 21:12:00

@magyar bucó:

Akkor annál jobb.
Az állatok izomtömeg felépítéséhez kellő, mindenképp megmaradó fehérjén túl még az állatok vegetatív funkciójához energiaként szolgáló szénhidrát is marad az etanoltermelés maradékában.

magyar bucó 2011.02.25. 21:14:39

@roki: T teljesen hülye vagy. A keményítőből lett az etanol. Keményítő és cukor nincs a kierjedt cefrében.

roki 2011.02.25. 21:16:25

@magyar bucó:

Érdekes, hogy megy itt a jajkenolás a Jordánról, de se a Tigris, se az Eufrátesz, se a Nílus környékén nem valósították meg azt a fejlett vízgazdálkodáson alapuló mezőgazdálkodást, amit nyilvánvalóan csak és kizárólag azért nem tudtak megcsinálni, mert a tudjukkik rabolják a szegény arabok vízét.

A tököm tele van a lusta, semmitérő, pótcselekvésből vádaskodó mohamedán bagázzsal.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:17:16

amúgy éves szinten 1500millió liter benzin fogy.ennek 6%-a bioetanol,vagyis 90 millió liter etanol.ebből is látszik hogy nálunk a MOL adja el a legtöbb etanolt,mert a tiszta etanol fogysztás nem éri el az 40 millió litert.

toroloco 2011.02.25. 21:18:28

@magyar bucó:
te drága jó barátom, most akkor azérd döntsük már el, hogy neked nincs antennád az iróniához vagy nekem érzékem hozzá? :)

roki 2011.02.25. 21:19:17

@magyar bucó:

Ne hülyézzél, hanem matematikázd ki a maradékot.. ha már nincs keményítő benne.;))

magyar bucó 2011.02.25. 21:20:50

@roki: Nézd meg az Aral tavat. Illetve, ami maradt a helyén.
A kirgízek, kazahok, üzbégek (jórészt muzulmánok) használták el a vizet.

magyar bucó 2011.02.25. 21:21:50

@roki: Te megeszel naponta egy kiló táplálékot. Hízol naponta egy kilót? Nem? Hová lesz a táplálék?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:23:39

Magyarországon a 4millió tonnából ami a felesleg a kukoricából,amiből fél millió tonnát ,kb 250 millió liter etanolt állítanak elő.
Vagyis ha az összes feleslegből etenolt állítanának elő akkor bőven elég lenne a hazai autózáshoz.
2 millió tonna=2,3 milliárd liter!!!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:24:43

@magyar bucó: egy kiló táplálékot??
abból kb fél kilót híznál.Egyél meg egy kiló zsírszalonnát!!
na látod:-)

greycup 2011.02.25. 21:25:12

@hackbard.celine:
szerintem a hektár-km2 számításnál elnéztél egy tizes szorzót, ami azért eléggé módosít a végeredményen...

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:25:42

kb 30 deka szalonna elég egy kohásznak is.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:28:10

MÉGEGYSZER:MAGYARORSZÁGON EGY JÓ ÉVBEN 4 MILLIÓ TONNA FELESEG TERMELŐDIK KUKORICÁBÓL!!
2 milliárt liternyi etanol állítható elő belőle,az éves fogyasztás.1,5 milliárd.

magyar bucó 2011.02.25. 21:29:29

@Gyurma73: Valószínűleg megeszel naponta ennyit, mégsem hízol. Semmi sem 100 %-os hatásfokú, az élesztő sem. Annak is kell energia a létfenntartásához.

greycup 2011.02.25. 21:30:17

@greycup:
nem, én néztem el, elnézést

hackbard.celine 2011.02.25. 21:31:09

Az eredeti komment szorzóját vettem át: 1 ha = egy század nkm.

magyar bucó 2011.02.25. 21:31:45

@Gyurma73: Nagyon sok kenyérrel. 30deka szalonna 2100 kcal, ez egy irodista kislánynak talán elég.

roki 2011.02.25. 21:34:10

@magyar bucó:

A kukorica fehérje, amiből az állatok felépítik az izomszövetet, az ott marad az etanolgyártás melléktermékeként, mint ahogy ottmarad a zsír túlnyomó részét tartalmazó csíra rész is, amit az erjesztés előtt kiütnek a magcsúcsról.
A kinyert etanolon kívül ez a két termék ugyanolyan hatásfokkal használható a különféle takarmányozástechnikákban, mint az eredeti mag egy-egy képletes alkotóeleme.
Természetesen a kukoricaglutént különféle módokon kezelik, de ez a kezelés még előnyös is a hasznosulásra nézvést, hiszen az állatnak ezzel besegítenek az emésztési folyamatoknál.

magyar bucó 2011.02.25. 21:38:17

@roki:
Mondom: NINCS KUKORICA GLUTÉN!!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:38:33

@magyar bucó: 1500 kalória elég neki az kb 20 deka szalonna.

Spikk 2011.02.25. 21:41:59

@magyar bucó: Én ehhez nem értek, de az édes borok azért édesek, mert olyan magas cukortartalmú mustból készültek, hogy amikor a kis mókusok annyi alkoholt csináltak cukorból, hogy belehaltak, még maradt is.

roki 2011.02.25. 21:43:54

@magyar bucó:

Mondd ezt az europrotein.hu-nak is, mert te biztos jobban tudod mint az, aki kereskedik vele.;))

Itt van egy holland cég, aki szintén jelentős ágazati szereplő, biztos ők is rosszul tudják.

www.cefetra.hu/

magyar bucó 2011.02.25. 21:46:51

@Spikk: A szeszgyárban ezért nem készítik olyan töményre a cefrét. Minél jobb kihozatalra törekednek.

magyar bucó 2011.02.25. 21:48:11

@roki: Búzafehérje, azaz glutén kukoricában nincs. Ezért ehetnek kukoricát a gluténérzékenyek. Ráírhatod a zsákra azt is, hogy sárkánytrágya, akkor szerinted az lesz benne?

roki 2011.02.25. 21:52:16

@magyar bucó:

Ne legyél nevetséges.
Az egész szakma kukoricagluténnek hívja, majd pont te fogod megmindani, hogy mi a helyes elnevezése.
A Cefetra nevű holland terménykereskedő multi is kukoricagluténnel kereskedik mint látható.

magyar bucó 2011.02.25. 21:54:53

@roki: A kukorica fehérjéje zein, nem glutén.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:57:30

@magyar bucó:
az eleje lemaradt:-))
Például egy 25 éves, 168 cm magas, 60 kilós lánynál az alapanyagcsere napi kalóriaszükséglete 1378 kcal (14,7 x 60 = 882 + 496 = 1378). Ez azt jelenti, hogyha nem csinál semmit, szervezete az életben maradáshoz ennyi energiát igényel.

Átlagos mozgás esetén a napi kalóriaszükséglet nőknél az alapanyagcsere 1,6-szorosa, férfiaknál pedig 2,2-szerese.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 21:58:24

vagyis ha semmit nem csinál akkor 1378 kell neki.

roki 2011.02.25. 22:06:47

@magyar bucó:

Az etanolgyártás melléktermékeként képződő magas fehérjetartalmú anyagot kukorica gluténnek nevezik. Ne okoskodd már meg.

Giba 2011.02.25. 22:09:57

Igen ebből az országból nem lesz még egyszer mezőgazdasági hatalom... egyrészt mert már a pick se olyan minőségű mint 20 éve, de ez elmondható mindenre. Valami oknál fogva drágább is megtermelni az élelmiszert mint bárhonnan máshonnan importálni. E85-ből meg lehetne annyit termelni, hogy a lakosságnak elég legyen, a fölösleges kukoricából és repcéből.
Mellesleg mindig nagy gondot okoz a gazdáknak, hogy nem tudják eladni a terményüket....
Pl a szolnoki és a megyei vasútállomások tele vannak repcével a vágányok és sínek között... és ott nem termelnek élelmiszert, de E85-nek megfelel :).
És valaki megvonhatná már a gazdáktól a belvíz támogatást, mert sok mezőn azért nem lesz termés, mert direkt befelé vannak szántva, hogy még véletlenül se a csatornába (árokba) folyjon a víz! (Hollandiában nem ismert a belvíz fogalma) Megvonás után, lehet több élelmiszer lenne amit ellehetne égetni vagy oda lehetne adni annak aki fizet érte :P

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 22:16:44

a növekvő élelmiszerárak kedveznek a vetésnek!!
majdnem duplája lett a kukorica ára.

okostojgli (törölt) 2011.02.25. 22:23:37

@Shawher:
A brazilok erről kicsit másképp vélekednek.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.02.25. 22:24:43

Azért egy jó van abban hogy csökkenmagyarország lélekszáma: nő az egy főre eső GDP:-)

okostojgli (törölt) 2011.02.25. 22:26:50

@Shawher:
Bocs, benéztem.

Kiindulásként a bioetanol mellett nem rossz érvek.

okostojgli (törölt) 2011.02.25. 22:29:42

@Gamma Leonis:
Csak nem most tanultátok a XIX-i gépromboló mozgalmakat?
Esetleg valami Marx, talán Engels?

is 2011.02.25. 22:53:41

@poszt: "Ugyanis mindenki, mindenhol élelmiszer-alapanyagokat termesztene, felhasználva nemcsak a jó földeket"

bocs, sajnos nincs igazad. hallottál már a FIZETŐKÉPES kereslet fogalmáról? Mo-n senki nem hajlandó 10Ft/kg-ért krumplit termeszteni. Haitin meg nem tudnak érte többet adni, és oda még el is kellene szállítani a krumplit. ez csak visszafelé megy, hogy ők még krumpli helyett is bioetanolnak valót termesztenek, mert olyan olcsók, hogy még szállítással is. Európában folyamatos élelmiszertúltermelés van, itt már nincs mit termelni, a földek parlagon hagyásáért fizetnek.

szóval ez a poszt egy közgazdasági butaság. gondold át még egyszer a fenti szempontokat is, aztán fuss neki mégegyszer, azzal a címmel: mihez kezdjen Európa a sok parlagon lévő földjével, ha nem energianövényt termeszt (akár fűtésre, akár villamosáramtermelésre, akár etanolra). de nehogy arra juss, hogy termeljen élelmiszert!

Shawher 2011.02.25. 23:02:54

@hackbard.celine: Én nem mondtam, hogy az ország üzemanyagszükségletét egy az egyben meg lehet termelni. De:
1. a felét meg lehet
2. a másik felét inkább megvenném szegény parasztoktól, mint arab sejkektől, vagy ruszki maffiózóktól

Shawher 2011.02.25. 23:04:04

egy biztos, a föld területe bőven elég, hogy akár 1-2 éven belül leállíthassunk minden olajkutat

gatto nero 2011.02.25. 23:14:59

A sok hozzáértő hozzászól közül meg tudná valaki mondani, hogy kik állnak Magyarországon az etanolbiznisz
mögött?
Mert ez számomra nem egészen, sőt mondhatni egyáltalán nem világos.

Giba 2011.02.25. 23:20:08

energia füvet mindenhova :). De az energia függőség megszüntetésére az se lenne rossz gondolat, hogy a magánházak csináljanak egy kis szélmalmot vagy tegyenek napelemet a tetőkre... A felesleges kukorica meg repce mehet E85be :)

Bambano 2011.02.25. 23:29:34

no, megint egy poszt, aminek köze nincs a valósághoz... Európában túltermelési válság van. Ismételgesd lassan: túltermelési.

miből akarsz te éléskamrát? itt ugrálnak a fejünkön a modernebb mezőgazdasággal rendelkező nagyobb pofájú eu tagállamok, nehogy produkáljunk valamit a földből, mert akkor a francia meg a spanyol paraszt éhendöglik.

Bambano 2011.02.25. 23:32:15

@gatto nero: az etanolbiznisz azon kevés dolgok közé tartozik, ami sok mindenkinek, de lehet, hogy mindenkinek jó. A termelőnek főleg azért jó, mert hosszútávú, előre kiszámítható szerződéseket köthet etanol alapanyag felvásárlásra. A molnak gyakorlatilag mindegy, hogy mit és miből adja el, neki úgyis megvan a haszna, az autósnak is jobb egy kicsivel.

A statisztikák nem igazolják, hogy az etanol alapanyag termesztés miatt veszélyben lenne a kaja alapanyag.

@Bambano: annyi kiegészítés: lehet, hogy az idén nem lesz akkora túltermelés a viharos idő miatt, de ez ritka kivétel.

Giba 2011.02.25. 23:41:50

Éhezés is azon a részen van, ahol egy ember 5-10 gyereket csinál és a lakosság fele nem dolgozik. a Túltermelő országok meg nem akarják bagóért odaadni a kaját, inkább azt mondják kevesebb van, csak hogy feltornázzák az árakat. Azt a rengeteg hitelt nem is élelmiszer termelésre kellene fordítani, hanem egy új gazdaság kiépítésére. Az e85 elég jó ötlet, de lenne még itt mibe befektetni, de szerintem a rendszerváltás óta létrejött tőkés rétegnek halvány lila segg fingja sincs miből lehetne pénzt csinálni azon kívül, hogy mindent eladunk :S

TuskóHopkins 2011.02.25. 23:46:23

@roki: A corn gluten az kukoricasikér.
Az angolban a gluten szó sikért is jelent.

Bambano 2011.02.26. 00:07:07

@Giba: az lenne a jó megoldás, ha csökkentenék az export-támogatásokat. Akkor nem jutna ide spanyol meg egyiptomi paradicsomnak látszó szemét.

gitáros 2011.02.26. 00:31:04

@Bambano:
Fujjj, azok a spanyol zöldségek, aha...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.02.26. 01:12:04

@okostojgli: Akar a fene szép, 10 milliós traktorokat és egyéb modern mezőgazdasági gépeket tönkretenni. :-) Csak arra utaltam, hogy eme gépek sem működnek üzemanyag nélkül.

Azért félelmetes, hogy a kőolaj milyen rövid ideje uralja az emberi civilizációt, és milyen gyorsan fog a hiánya komoly üzemzavarokat okozni a világgazdaságban. Érdekes lesz az átállás egy újabb energiaforrásra. Az biztos, hogy a jelenlegi világunk megszűnik a kőolaj elfogytával. Készüljetek egy újabb korszakra. :-)

jssyjrm 2011.02.26. 04:14:36

Hihetetlen, hogy pár szaros hippi miatt ezt az esélyt is bebukhatjuk.

Európa éléskamrája?
Persze, mint a '800-as évek elején a Birodalom éléskamrája.

Szerinted miért lázadtunk fel?

Az élelmiszert kurvára nem fizetik meg.
Nem is fogják.
Ma sem a magyar gazdák termelik meg a leggazdaságosabban a magyar asztalra kerülő élelmiszer egy jó részét.

Végre van esélyünk, hogy OLAJAT termeljünk helyette, amiből egész biztos, hogy SOKKAL nagyobb válság lesz ezen a területen, mint élelmiszerből.

Hogy néhány afrikai meg délkelet-ázsiai a csökkent élelmiszer termelés miatt fog éhezni?
Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezzel mi foglalkozzunk.

Persze, szegény norvégok nem tudnak élelmiszert kitermelni a tengerből, így kénytelenek 20x olyan színvonalon élni mint mi, magasról leszarva európát, vagy a világot (némi könyöradományon kívül, amit mi is nyugodtan megtehetünk ha olyan kurva gazdagok leszünk).

Ha a sok álszent balf*sznak, javarészt persze olyan országokból ahol a mezőgazdaság leépülése már rég megtörtént, nem tetszik, hogy csökken a világ élelmiszer termelése, fizessék ki a különbözetet azoknak akik termelik.
Ennyi.

NEM FOGJÁK.

Miért mi fizessünk az afrikai élelmiszer hiány miatt? Most komolyan.
Éléskamrának lenni már 200 éve is látszott, hogy NEM ÉRI MEG.
Ez nem fog változni.
Azokon a helyeken, ahol az élelmiszer gondot okozhat, nincs fizetőképes kereslet.
Valamilyen élelmiszer mindig fog jutni európai szinthez mérten elfogadható áron az embereknek.
Olaj nem. Nagyon nem.

Falhoz kéne állítani az ilyen szaros hippiket, akik a saját országukat rombolják a harmadik világért..

finalNmbr 2011.02.26. 05:50:52

Kb hülyeség ez a poszt mert Mo.n a termőföldek gyak. túltermelnek (legalábis kukoricát) illetve Mo.n nagyon sok termelésből kivont terület van ami megnövekedett igény esetén azonnal bevethető

tengier1 2011.02.26. 05:54:19

Azért én lehet,hogy mégiscsak korlátoznám a blogolás és kommentelés szabadságát,hogy enyi baromság ne kerülhessen a széles publikum elé. Az egész vita baromság,mert hibás a gondolatmenet alapja. Ugyanis az energianövényekből,innen onnan kinyerhető etnoloknak stb. az ENERGIAMÉRLEGE NEGATÍV. Magyarul több energiát kell fektetni az előállításába,mint ami kinyerhető belőle. Miről vitatkoztok?

finalNmbr 2011.02.26. 06:02:26

@tengier1: és ez az amit cáfolnak az etanolgyártók.. mi értelme lenne ha veszteséges lenne az egész? (amúgy nézd meg a gyártás folyamatát.. neten jópár írás van erről..)

tengier1 2011.02.26. 06:11:11

@Steve_Jobs: csak mindíg elfelejtik hozzáadni az alapanyag előállítási energiaigényét,mint ahogy te is. A válaszom a kérdésedre:semmi értelme.

Nick Leeson 2011.02.26. 07:18:41

Majd ha a kőalkesz bugrisok képesek lesznek legalább olyan olcsón termelni paradicsomot, mint amennyiért több ezer kilométerről idehozzák, akkor lesz miről beszélni Magyar mezőgazdaság címszó alatt. De most ez egy vicc...

padisah 2011.02.26. 07:22:39

a kukorica glután vitához: egész biztos hogy a kukorica glutén, vagy legalábbis abból az egyik fajtát gliadint nem tartalmaz, ezért kukoricából állítják elő a lisztérzékenyeknek a tésztákat.

Itt valszeg a kémiai megnevezések zavara van, ami a magyar kémia/biológia szerint glutén, az egy szűkebb fogalom. Az aki kukorica gluténről beszél glutén alatt valszeg egyszerűen fehérjét ért, és a szóhasználat a búzából jön át, mert annak a fehérjetartalma tényleg glutén. De kémiai megnevezése alapján az a fehérje ami a kukoricában van az nem glutén.

Maga a bioetanol körül az egyik tisztázandó téma, hogy mennyi az energiamérleg. Vagyis a bioetanol előállításához mennyi másfajta üzemanyagot kell invesztálni. Érdekes módon egyik ilyen technológia sem arra épül, hogy a bioetanolt használják fel termelés során a mezőgazdasági gépekbe. Hanem ehelyett az történik, hogy a traktorba gázolajat tankolnak, majd a folyamat végén visszakapunk etanolt. Vagyis jó drágán átalakítottuk a gázolajat etanollá, és elhitettük magunkkal hogy ez így karbon semleges, pedig nem mert az etanol előállításába ölt energia (pl bepárlás) fosszilis energiahordozóval megy, és co2-t bocsájt ki.

A másik kérdéskör az a támogatások ügye. A bioetanol is azért szárnyal, mert egyéb szektorok jövedelmét a támogatásokon keresztül oda csatornázzák. A biotetanol népszerűségét egyértelműen a jövedéki adó hiánya eredményezi. A támogatások másik fele magának a gabonatermelésnek a támogatása.
Konkrétan azért van mezőgazdasági túltermelés Európában, mert az európai államok évtizedek óta azon versenyeznek, hogy ki támogatja jobban a mezőgazdaságát. Ráadásul a támogatás termékszerkezet torzulást is okozott, mert a földalapú úniós támogatások jóvoltából mindenki gabonát vagy búzát akar termelni, olyan mennyiségben amire értelemszerűen nincs (fizetőképes) kereslet.

Holott, az egész intenzív, nagy energiainputot felvevő szántóföldi gazdálkodást le kéne cserélni legeltetésre és kertgazdálkodásra. Ennek megvalósulását konkrétan megakadályozza a földalapú támogatás.

Aztán van még egy olyan pont, hogy mivel az élelmiszertermelés nagyon sok energiát használ fel, ezért az élelmiszer és az olaj ára rendre együtt változik. Mivel most megint kilő az olaj ára, ezért kilő az élelmiszeré is. Ez pedig meg fogja drágítani a bioetanolt is.

Maestro 2011.02.26. 07:44:25

véletlenül van egy kis rálátásom a dologra, magyarország olyan elképesztő tartalékokkal rendelkezik, hogy választhatunk, vagy ránk rohad az egész, vagy ránk rohad egy kicsi de lesz egy csomó etanolunk.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2011.02.26. 07:47:40

@magyar bucó: így van, nem vásárolok, fényevő vagyok.
az élelmiszeráraknak pont úgy semmi köze a termőföldekhez, mint a kenyérnek végárának a liszt árfolyamához...

nemecsek ernő áruló 2011.02.26. 08:39:46

@okostojgli: Örülök, hogy végre valaki kimondta ezt. Soha nem értem, miért csodálkoznak rajta, hogy a portugál paradicsom, meg a francia tej még szállítási költséggel együtt is olcsóbb, mint a hazai "igazi jó minőségű". Jó minőségű az is, ha jó helyen veszed, vazee, de mégsem megfizethetetlen, mint a magyar.

bobbafet 2011.02.26. 08:56:28

Ezt az egész bioüzemanyag-energianövény dolgot nem lehet pusztán közgazdasági, nemzetgazdasági vagy mezőgazdasági fogalmakkal megérteni. Ezért téved itt óriásit sok, a saját területén egyébként jártas hozzászóló is. Mint minden "a környezettel" kapcsolatos kérdést, ezt is ökológiai összefüggésekbe kell elhelyezni. Az ökoszféra globális eltartóképessége, terhelhetősége, a biodiverzitás szükségessége stb. azok a fogalmak amelyek kijelölik ennek a vitának a valódi kereteit. (És érvelés nélkül most csak röviden: semmilyen módszerrel, így bioüzemanyagokkal sem tehető fenntarthatóvá a jelenlegi globális energiafogyasztási ráta a Föld jelenlegi népessége tekintve.) Persze aki csak tele akarja tankolni az autóját, és amúgy szarik mindenre, vagy gondolkodásának végső határait a gazdasági fejlődés víziója határozza meg, annak ez nem lesz releváns. De attól még ez marad a lényeg.

Tikus 2011.02.26. 08:58:13

@padisah: Köszönöm, hogy végre értelmes választ adsz a sok idiótának. Na, nem mint ha sokat értenének belőle, csak figyeld majd a kommenteket.

Mrs.Columbo 2011.02.26. 09:38:47

@padisah: szerintem a moderátor törölje ki az összes hozzászólást (az enyémmel együtt) és hagyja meg egyedül a tiédet! :)

victor vacendak 2011.02.26. 09:48:42

Az E85-ben az a legjobb, hogy a kb. 1996 utáni benzines turbókba átalakítás nélkül tankolható...hurrá!

Ettől függetlenül, sem az árammal hajtott motorok, sem az etanol nem megoldás, mert mindegyik előállítása végső soron környezetszennyező és egészében semmivel sem gazdaságosabb, mint a kőolaj alapú üzemanyag előállítása.

padisah 2011.02.26. 10:22:09

@B.Flóra: Köszönöm hogy ilyen kedvesek vagytok :)

Én azért nem vagyok annyira elégedett ezzel a hozzászólással, mert pár része kissé zavarosra sikerült. De talán a lényeg átjön.

Én egyébként is annak a híve vagyok, hogy a gépesített szántóföldi termelés helyett inkább kertgazdálkodás legyen, és legeltetés. Ezek teméke ugyanis a hús, ami fehérjedús, tápláló étel, és a zöldség ami meg vitaminban, rostban gazdag, és épp elég szénhidrátot is tartalmaz. Erre mit támogat az Eu mezgaz? Hát azt a 60%ban szénhidrátból álló gabonatermelést, aminek a fogyasztása következtében elhíznak az emberek, és egy sor betegséget kapnak. Tehát megadóztatnak minket, hogy végső soron a saját pénzünkön betegedjünk meg.

Az egyébként egy logikus kapcsolat, hogy ha már van gabonatermelés, és ebből bioetanol, akkor a maradékát meg lehet etetni állatokkal, és az tápláló nekik. Arra emlékszek, hogy apám amikor tejtermeléssel próbálkozott néhány évig, akkor hozzánk is jött tréber - a sörgyártól, olyan visszamarad gabona őrlemény, amiből már kierjesztették a szénhidrátot.

hackbard.celine 2011.02.26. 14:38:43

@padisah: amit Ön az etanol előállításáról írt az egy nettó baromság, látszik, hogy fingja nincs a témáról.
Az etanol előállításának legkorszerűbb módja a génmódosított E.Colli baktériummal történő cellulóz feldolgozás. Szó nincs élelmiszer célú növényekről (amit a blogpost szerzője állít), egyszerűen a feldolgozás melléktermékeként keletkező gabona szárakat, faipari hulladékot fermentálják etanollá.
Egy kisebb üzem kapacitása 130 millió liter/év, a kihozatal pedig 250-500 liter/tonna. Ismétlem: mezőgazdasági hulladékból, de gyakorlatilag bármilyen magas cellulóz tartalmú alapanyagból.
A hagyományos etanol előállítási eljárások energiamérlege is pozitív, az élelmiszer jellegű növények esetében 2-2,5x több energia keletkezik, mint a felhasznált, génmódosított (étkezési célra nem alkalmas) energianövények esetében pedig 4x a szorzó.
Az utóbbi bejegyzéshez: egy kg marhahús előállításához 30 kg takarmány szükséges. A marha ürülékéből felszabaduló metán üvegház-hatás szempontjából 25x veszélyesebb, mint a CO2. Jelenleg a világon 1,3 Mrd szarvasmarha ontja magából a metánt. Szép zöld gondolat a hústermelés.
A kisgazda szemlélet a 21.században pedig egyenesen nevetséges. Méretgazdaságosságról hallott már esetleg? Vagy a nemes gondolata szerint mindenki túrja kézzel a nadrágszíj parcelláját, mert gépesíteni nem éri meg?

opel16v · http://www.e85power.hu 2011.02.26. 15:12:03

Ismét egy dilettáns olajipari lobbista megnyilatkozás... nagyon hatásvadász, de minden reális és ésszerű
tartalmat nélkülöz.

padisah 2011.02.26. 15:39:53

@hackbard.celine: Először is a cikk nem a cellulóz etanolról szólt, hanem a kukoricából gyártott etanolról. Tehát az arra vonatkozó megtérülési mutatókkal érdemes számolni, más technológiát ne keverjünk ide.

Legjobb tudomásom szerint a cellulóz alapú etanol kisérleti fázisban van, nincs a világon működő ipari alkalmazás, ahol támogatás nélkül piaci alapon üzemeltetnének ilyent. Ha lesz, és megéri akkor hajrá, nem vagyok semmi jónak elrontója.

Egyelőre, pláne a Magyarországon létező ilyen üzemek egészen konkrétan kukoricából csinálják a cefrét, és ezekről beszélünk.

A faipari hulladénak eddig is volt felhaszánlási területe faforgácslap formájában, amely bútoripari alapanyag. Elég valószínű hogy sokkal gazdaságosabb felhasználási módja ez a faforgásnak mint akár az eltüzelés, akár az etanol főzése, mert így végső soron egy tartós fogyasztási cikk lesz belőle.

A hagyományos etanol előállítás energiamérlege a hívei szerint pozitív, és azok is csak szerényen pozitív energiamérlegről számolnak be. A kritikusok szerint meg rendesen negatív. A valóság valószinűleg az hogy kb 1 az eroei, vagyis a folyamat sok pénz és munka befektetésével energiát konvertál. A co2 kibocsátás lehet rosszabb is, ha az energia input barnakőszén, ami fajlagosan több co2 bocsájt ki /kwh.

A hústermelés nem zöld hanem húsevő gondolat. A hús egyszerűen jobb táplálék mint a gabona, az ember számára, ezért ha lehet akkor inkább azt kéne enni. Az hogy sok szarvasmarha van a földön relatív, eredetileg a nagy prériken és sztyeppéken valszeg még a mostaninál is több volt, és azok is tudtak ürüléket és metánt gyártani. Az hogy a szántóföldön vaskos energiainputtal megtermelt takarmányt etetik az istállóba zárt szarvasmarhával, az egy abnormális állapot. Ezt csak az teremti meg, hogy van földalapú támogatás és fosszilis gázolaj, ami relatíve olcsóvá teszi a takarmányt, cserébe a szántóföld drága, ezért nem éri meg legelőnek használni. A normális az lenne hogy a szarvasmahát legeltetik, és akkor egyrészt nincs fosszilis energiainput, másrészt a szarvasmarha az ember számára ehetetlen füvet alakítja át ehető hússá.

A metán sokkal kevésbbé veszélyes üvegház gáz mint a co2. Tényleg nagyobb üvegházhatást okoz( 17x) amíg a légkörben van, de idővel eloxidálódik, és ezért kb 8-10 évig van csak egy adott metánmolekula a levegőben. A co2 viszont stabil molekula, az itt marad több milliárd évig, és szigorúan monoton nő a mennyisége a fosszilisek égetésével.

Én nem írtam sehol olyat hogy a nadrágszíj parcellát látom helyesnek, a kézmunkát már inkább, mert mégis milyen munkát lehet adni a képzetlen, túlkoros és motiválatlan magyar vidéki munkanélkülieknek? Őket egy kertgazdálkodás fel tudná szívni, és emelett a melléktermék zöldhulladékkal lehet állatokat is etetni.

Azt még nem is ecseteltem, hogy a szántóföldi gazdálkodás amellett hogy energiaintenzív, műtrágyázást és vegyszerezést igényel, ami viszont gyakorlatilag egy ipari méretű környezetszennyezés, és a biodiverzitás szándékos és drámai csökkentése. A legeltetés sokkal természetesebb, és magasabb a biodiverzitás, de ugyanez igaz lenne energiaerdőkre is, ha az ön elképzelése alapján cellulóz alapú etanolgyártás valósul meg.

hackbard.celine 2011.02.26. 16:57:01

@padisah: a blogposzt említést sem tesz a kukoricáról. Valami pátoszos gyümölcskertészeti izé lebeg a poszt toló szeme előtt, ugyanakkor az élelmiszerválság kontra üzemanyag kérdést feszegeti.
A hagyományos etanol előállítás energiamérlege 8x-os Brazíliában, ahol a termőterület mindössze 2-3%-át (5-6 Mha) használják cukornád termesztésre, ugyanakkor az ország üzemanyag szükségletének 50%-át fedezte már 2008-ban is az etanol. Az esőerdőket sem az üzemanyag miatt égetik fel, épp ellenkezőleg: kell a terület a marhatenyésztéshez: dupla öngól CO2 elnyelés csökken, metán termelés nő.
A kukoricakeményítő alapú etanolgyártás a kezdet kezdetén is 1,3-1,5x szorzóval működött, az előállítási kapacitás növekedésével (méretgazdaságosság ismét) mára elérték a 2-2,5x szintet az élelmiszernövényekből.
2007 óta működnek különböző cellulóz alapú üzemek, jelenleg az enzimes és a baktérium alapú technológiák versenyeznek.
Aki a biodiverzitással érvel, az egy szellemi 0. A vetésforgó feltalálása óta a biodiverzitás konkrétan értelmezhetetlen a mezőgazdasági termelésben. Aztán mégsem halt ki az ember.
Ez a lenéző "tehénkét a képzetlen és öreg vidékinek, csak hogy legyen munkája" szemlélet meg egyenesen ellentétes a józan ésszel. Nem veszi át a tejet egyetlen üzem sem ha nincs megfelelő minősítés, mert a származást igazolni kell. A húst állatorvosi vizsgálat nélkül ugyancsak nem veszi meg senki. Egy-két (tíz) tehénnel nem lehet állandó megrendelést megfelelő minőségben biztosítani.

padisah 2011.02.26. 17:29:54

@hackbard.celine: Berakhatnál egy linket erről a cellulózos etanolról, ami mérvadó, mert tényleg érdekel milyen potenciál van mögötte. Ezzel együtt a cikk, és a többi hozzászóló is egyértelműen a kukoricás etanolról szól, mivel a magyarországi megvalósítások lehetnek érdekesek. Tehát pl cukornád sem, mert az itt nem terem meg. Brazíliában a cukornádat évente többször is lehet aratni, és a szárával fűtik a lepárlást.

Az elve egy olyan rendszer, és ország ahol igyekeznek spórolni a fosszilis üzemanyaggal. Nálunk viszont az etanol témája eredendően a támogatás kicsalásáért, és a mezgaz túltermelés levezetéseként kerül elő, és nem nézik milyen input energiák kerülnek be a termelésbe.

A biodiverzitás azért érdekes, mert az ember a mesterséges mezgaz révén kiszorítja a honos fajokat, életteret semmisít meg. Azért gondolom neked is egyértelmű hogy mennyire más a biodiverzitása egy erdőnek, vagy egy legelőnek mint egy vegyszerezett kukkoricaföldnek, vagy búzaföldnek. Nem az ember kihalásáról szól ez, hanem hogy morálisan milyen kárt okozunk a természetnek, és hogy ennek esetleg milyen következményei vannak a talaj állapotára nézve. Az előfordulhat, hogy az intenzív gazdálkodás úgy lepusztítja a talaj humusztartalmát, hogy idővel még a kemizálás mellett is esik a termőképessége, és akkor a méregdrága termelés is egyre esik. A vetésforgó ezen legfeljebb javít, de nem oldja meg a problémát teljesen. Sőt, a vegyszermaradványok nehezítik is a dolgot.

Nem tudom hogy jön ide a méretgazdaságosság, az általam leírt dolgok nem méretfüggőek. Felőlem lehet az a legelésző csorda 1000 szarvasmarha is... az a lényeg hogy ne legyen alatta a talaj megmunkálva, vegyszerezve.

hackbard.celine 2011.02.26. 17:47:57

@padisah: Magyarországon megterem a cukorrépa (az energiasűrűsége talán még a cukornádat is megelőzi), ráadásul a termelésére és feldolgozására volt korábban kapacitás.
Nem csak műtrágyázás létezik a világban, megfelelően előkezelt faszén beszántásával jelentősen javítható a terméshozam. Sőt zárt üvegházakban a CO2 gáz bevezetésével felére harmadára csökkentették a növények (elsősorban dísznövények) teljes terménnyé fejlődési idejét, illetve ugyanilyen arányban növelték a terméshozamot.

Giba 2011.02.28. 14:07:36

@Bambano: Jó lenne az is, meg ha gyökeresen megváltoztatnák a tszek működését... Mert ez egy nem fentartható állapot, gondolok a föld folyamatos mérgezésére állami pénzből, mellette az alföldön megéri belvízzel elárasztani a földeket azért mert a támogatás és a segély nagyobb mint a megtermelt cucc értéke.... Emellett a belpiacos magyar termék minősége folyamatosan romlik, és egy Tsz-ben igen is megéri szarul csinálni mindent mert több uniós pályázatot kapnak... A szentmártonkátai Tsz-ben dolgoztam jó pár évvel ezelőtt, ott akkor az ment, hogy amit lehetett tönkretettek, és az folt a feladat, hogy az elásott vasakat kiássuk és leadjuk... Hihetetlen de mindenféle szerszám gép alkatrész a földbe volt :)

Giba 2011.02.28. 14:10:36

a Tsz-ek uniós pénz (nem pályázatot) kapnak. Szóval lehet felkéne hagyni a mezőgazdasággal erdőt telepíteni mindenhova, és energia növényzetet termelni. Az élelmet meg lehetne importálni! Szerintem igy kivitelezhető lenne :|

Earendil 2011.02.28. 21:06:23

Európában is csak a termőföldek 2/3-a van megművelve, (en.wikipedia.org/wiki/Arable_land) Amerikában alig több, mint a fele. Európában azért fizetnek, hogy ne termelj, még mindig azért, mert túl sok a termék, és az európai előállítási költség mellett nem lehet eladni külföldön. Szóval a kérdés elég összetett, és én pl már feladtam, hogy átlássam :-)

Világoszöld 2011.02.28. 21:37:52

Etanollerakat, lol, nevicceljünkmár... Amíg ukrajnából beszállított cukorrépa hulladékból készül nálunk az etanol, nincs miről beszélni...


süti beállítások módosítása