A nagyszerűség egyszerűsége

2011.02.27. 09:36 - vancat

A világ egyik legnagyobb és a földkerekség talán legkisebb gyártója állt elő a legszimpatikusabb koncepcióautókkal a Genfi Autószalonon. A Rinspeed BamBoo és a Mini Rocketman között a legnagyobb különbség az, hogy míg Frank Rinderknecht kis svájci manufaktúrájának homokfutó parafrázisa szinte bizonyosan nem valósul meg, a BMW csoport új kisautója viszont egy-két éven belül garantáltan megjelenik a kereskedésekben is. A hasonlóság pedig az a két ötlet között, hogy az autógyártásnak ugyanahhoz a kihalófélben lévő, rendkívül szimpatikus hagyományához nyúlnak vissza, ami - annak idején - röviden megfogalmazva a nagyszerűség egyszerűségében öltött testet.

Rinderknecht úr BamBoojának modelljei, a Citroen Mehari, a Mini Mocke és a korszak többi bájosan egyszerű homokfutója a maga idejében nemcsak különc divattermék volt, hanem olcsó, takarékos, megbízható, tartós és facelifteket nem igénylően eredeti formájú közlekedési eszköz. A mediterrán országokban tavasztól őszig nemcsak a tengerpartokon flangálásra, de akár áruszállításra, rövidebb utazásokra vagy bármi egyéb másra is használható kis gépek voltak a BamBoo ősei. És akkoriban nemcsak a homokfutók voltak olcsók, takarékosak, megbízhatóak és tartósak, de a hozzájuk hasonló méretű zárt kisautók: a Peugeot 104, a Renault 4, a Kacsa, a Bogár, az első Polo, Fiesta...

A kis Rocketman - amely funkciója szerint a legminibb Mini lesz, bár még így is egy-két centivel hosszabb az eredeti Mininél - pedig egyszerűen azt a vagány bájt fogja talán visszacsempészni a posztmodern autóiparba, aminek lassan már az igényét is kiölte belőlünk a bambaarcú tömegautók állandó és sokkoló látványa. Mit is kívánhatnánk? A Mini Rocketmannek talán azt, hogy sorozatgyártásban is őrizze meg a báját, és kapjon valami takarékos kis ökomotort. A BamBoonak meg azt, hogy a Rinspeed, szakítva szokásával, gyártson le belőle legalább egy pár tízezret.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr122694186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyfeszültség 2011.02.27. 11:13:19

Tényleg fantasztikus két kis autó, csak kétg baj van velük. A BamBoo nem fog megvalósulni, a Rocketman pedig nem így. Ettől függetlenül, legalább jó rájuk nézni...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.27. 12:08:36

A mini kinaban a nok kedvence. Alig latok ferfi sofort bennuk.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.27. 12:10:25

Bocs, Mini és Kínában... A Miniben egy elektromotor kellene...

Reterro 2011.02.27. 12:16:11

Tényleg érdekes formák!

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.02.27. 12:51:17

@Chaoyang: Van a Mini E verziója, mely jelenleg kísérleti flottában fut.

gatto nero 2011.02.27. 17:29:26

Sajnos még egyetlen Rinspeed sem került sorozatgyártásba, pedig jó néhány megérdemelte
volna és talán még üzletileg ís sikeresek lehetne
egy-két modelljük.


süti beállítások módosítása