Plázacicák és plázahiénák

2012.02.27. 09:28 - vancat

Környezetvédő létemre kifejezetten megkedveltem a plázákat. Tetszenek bennük a jó könyvesboltok, az időjárástól függetlenül, kényelmesen, gyalogosan bejárható terek, a különleges kávézók és a kényelmes mozik. Különösen azokat kedvelem persze, amelyeknek jó a tömegközlekedési kapcsolatuk, van tetőkertjük és a világításba, az áramellátás mellett besegít a napfény is.

Nincs bajom a plázacicákkal sem: nem szégyellek diszkréten utánuk fordulni - persze csak az esztétikai élmény kedvéért... Viszont sokmillió magyar plázabaráttal együtt meggyőződéssel vallom, hogy már éppen ideje volt meghozni a plázaépítési stopot előíró törvényt, hiszen akár Budapesten, akár vidéki nagyvárosokban nézünk körül, nyugodtan kijelenthetjük: több, mint bőségesen elegendő az egy főre eső plázamennyiség.

Éppen ezért szemlélem különös, speciális antipátiával a plázacicákkal ellentétben nem csinos, nem szexi és nem kedves plázahiénákat: azokat a várospolitikusokat, akik a törvény ellenére mostanában suttyomban próbálnak utat törni újabb, nagyszabású plázaprojekteknek. Különösen visszataszító és cinikus ez kormánypárti (vagyis fideszes, KDNP-s) várospolitikusok esetében, hiszen esetükben a saját többségük által helyesen meghozott törvény abszolút cinikus leszarásának és azonnali kikerülési szándékának esetével állunk szemben.

Legyünk őszinték: ha ma, 2012-ben, várospolitikusként valaki újabb pláza építésén erőszakoskodik - a pontos terminus technikus szerint "felmentést kér a törvény alól" (ami már önmagában is abszurdum, hiszen ennek szellemében a lopás, a csalás és az ölés tilalma alól is felmentést lehetne kérni), annak két oka lehet: az egyik, hogy totál hülye és érzéketlen a várospolitikához, ráadásul semmi kreatívitása sincsen hozzá. A másik, hogy le van fizetve, és mindent leszarva egyetlen cél lebeg a szeme előtt: keresztülverni a "rábízott" projektet. Harmadik lehetőség nem nagyon van...

Az egyik legvisszataszítóbb ilyen plázahiénának jelenleg Puskás Péter, Óbuda alpolgármestere tűnik, aki csak úgy mellesleg, mintha a kutyaszar problémájáról lenne szó, megerősítette az urbanista.blog.hu értesülését, miszerint Aquincum néven 140 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont épülhet hamarosan a városrészben. Később az is kiderült: a beruházók - véletlenül - már régen megkapták az Aquincum név használatának jogát Óbuda - imidzsén egyébként helyesen őrködő - önkormányzatától.

Puskás, ez az első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő külsejű fiatalember arról viszont nem beszélt, hogy esetleg mindezt eddig miért nem tárta a nyilvánosság elé és egyáltalán: tulajdonképpen miért akar ő egy nemrégiben elfogadott törvény alól mindenáron felmentést kérni egy beruházónak. Arról sem szólt Puskás, miért nem koncentrálnak inkább a környék két fontos, de pangó plázájának, az Új Udvarnak és az Eurócenternek, illetve környezetüknek a rehabitálására.

Szóval, hogy kinek lesz jó az, ha újabb, sok százezer autós forgalmat vonzó üzletház nyílik a Filatorigát környékének egyik utolsó, viszonylag csendes részén. Vagy egyáltalán: a városépítészet sokszáz opciója közül miért éppen egy újabb pláza lebegett a szeme előtt és kivel, milyen felhatalmazás alapján egyezett meg minderről?

Mindez persze lényegtelen, ha - remélhetőleg - kiderül: a terv egy túlbuzgó, törtető és mohó fiatalember elképzelése, nem pedig egy egyébként elég jól és elég tisztességesen vezetett városrész irányítóinak összehangolt, titkos álláspontja. Jó jelnek tűnik, hogy Óbuda polgármestere, Bús Balázs egyelőre nem szólalt meg az ügyben, így esély van arra, hogy még a nagyobb botrányok kirobbanása előtt elsimítja ezt az ügyet. "Plázálmai" után Puskás Péter pedig újra rákoncentrál valódi alpolgármesteri munkájára: egy tisztább, zöldebb, biztonságosabb és élhetőbb Óbuda megteremtésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr314213141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2012.02.27. 14:41:39

"sokmillió magyar plázabaráttal együtt " ... forrás? Vagy a kétharmadra gondolsz? Végülis az 6,666 millió ember.

Garbai Sándor 2012.02.27. 15:01:25

Miért is jó a plázastop? Mert nem engedi meg még a közértek építését sem? 300 négyzetméter mitől pláza?

Az is érdekes kérdés lehet, hogy miért is rendelkezhet ilyen módon az óbudai önkörmányzat az Aquincum név használatáról.

A fideszes-kdnp-s arcok pár millióért még a Szent István Bazilika nevet is eladnák egy ingatlanfejlesztőnek.

Rommel6600 2012.02.27. 15:06:42

"Viszont sokmillió magyar plázabaráttal együtt meggyőződéssel vallom, hogy már éppen ideje volt meghozni a plázaépítési stopot előíró törvényt"

Atyaég...
Volt már ilyen korszak nálunk, amikor pártucat ember (szintén több millióra hivatkozással) megkérdőjelezhetetlen törvényeket hozott, miközben a saját zsebüket tömték. Segítek, kommunizmusnak hívták.
Majd a piac eldönti kell-e még pláza, ne a kenőpénzek és az ismeretségek irányítsák már az életünket! El kell innen menekülni de gyorsan, a postoló félék úgyis boldogan maradnak alattvalónak...

Gera 2012.02.27. 15:06:52

Én itt lakom és szerintem jó lenne, alig van normális üzlet a kerületben, egy bazi nagy lakóövezet az egész. Annyi ember lakik itt meg megy keresztül pont ott, hogy röhögve eltartanák. Az bizonyos "csendes hely", a hatsávos Szentendrei út és a HÉV közötti lepattant ipartelep maradvány, pedig tökéletes hely erre a célra.

TubiTubiNixTubi 2012.02.27. 15:14:03

egyrészt az építőiparnak jót tesz a beruházás, másrészt meg ha nem éri meg (nem érdekli a tömegeket) ,majd nem épül annyi pláza

penelope garcia 2012.02.27. 15:19:09

Bocs, de nem, nincs elég pláza. Pontosabban vannak "fehér foltok" a plázatérképen, ahova viszont nagyon kéne. Ilyen például a Kelenföldi pályaudvar környéke. Szerencsére ezt nem csak én látom így, mert terveznek is ide egyet, csak nagyon lassan jut el a megvalósításig.

nagyfeszültség 2012.02.27. 15:25:15

Megnéztem a neten Puskást...hát tényleg nem valami bizalomgerjesztő pofa. De azt nehezen tudom elképzelni, hogy önállóan mutyizgatna.
Ahhoz kisstílűnek tűnik...
Viszont azért nem értem, miért szól bele óbudai ügyekbe, amikor nem is ott lakik.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.02.27. 15:26:31

Édes, drága, egyetlen, hülye haverom! Te azt hiszed, hogy a gonosz plázaépítők kizárólag környezetünk és kultúránk rombolása céljából épít plázákat? Fenét! Azért mert jövedelmező! Ha nem lennének tele ezek a helyek emberekkel, akkor senki nem építene ilyet! Tessék jól megnézni néhány vidéki város döglődő, üres plázáit. Lehet avval is csődbe menni, de nem mennek. A korlátozás igazi célja az építőipar kicsinálása, csak azt nem értem minek. Mert az eredmény a gyönyörű céltól teljesen függetlenül ez lesz! És akkor bizony a Te lakásépítkezésed is megdrágul. Remélem, majd annak is örvendezni fogsz!

Peetee 2012.02.27. 15:28:57

Ez (végre) rendben van, ott a pont Vancat !!!

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2012.02.27. 15:33:52

1. Jól írták páran itt már, remélem mások is megértik: fel kéne dolgozni a tényt, miszerint PIACGAZDASÁGban élünk.

2. a pláza, vagy bevásárlóközpont, vagy simán franchise rendszerben bérelt üzlet a legtökéletesebb módja a pénzmosásnak. Ameddig ez így van (márpedig a rendszerben benne van, tehát egy darabig így lesz) ne is álmodjuk mindenféle plázastopról, vagy bármi ehhez hasonló idealista hülyeségről.

gatto nero 2012.02.27. 15:36:22

@Rézfánfütyülő fűzangyal:

Továbbra sem világos, hogy miért az egyetlen megoldás a területrehabilitációra, a magyar építőipar megsegítésére a plázaépítés?
Miért nem lehet valami kreatívabb feladattal ellátni a magyar építőcégeket és egy kicsit a hely szelleméhez illőbb, valami hasznos, méltóságteljes és maradandó építményt létrehozni.

Lilibeth 2012.02.27. 15:36:34

Nem feltétlenül rajongok a plázákért, de kétségkívül kényelmes, hogy mindent egy helyen megtalálok. Éppen emiatt egyetértek Gerával, én is ott lakom a környéken és szerintem is lenne kereslet rá. Az Eurocenter és az Új Udvar nem sokat ér, ez a kettő olyan, mintha a Flórián Üzletközpontot említenéd. Alig van pár üzlet és az tuti, hogy nem találsz meg több dolgot egy helyen.

1kutya 2012.02.27. 15:40:48

"tulajdonképpen miért akar ő egy nemrégiben elfogadott törvény alól mindenáron felmentést kérni egy beruházónak"

mert amennyiben sikerül átvernie, annyi pénz üti a markát, amennyit te életedben sem fogsz látni (összesen, nem egyszerre!)

the cat 2012.02.27. 15:42:22

Remélem Bús Balázs idővel rendet vág a Puskáshoz hasonló mutyisták között, mert megint kezdenek elhatalmasodni ezek a nyílvánosság előtt viszonylag ismeretlen zavarosban halászók Óbudán. Volt már ilyen korszak és nem lenne jó, ha visszatérne.

nandras01 2012.02.27. 15:44:21

baromira nem értem, hogy mi ez a hisztéria a plázák/bevásárlóközpontok ellen.
ha van annyi vásárló, hogy eltartson akár tízszer annyit, mint amennyi jelenleg van- akkor indokolt az építésük.
ha nincs elég vásárló, akkor bezárnak.
nehogy már a politikusok/zöldnácik, tökömtudja honnan szalajtott (ál)civil izék döntsék el, hogy mire van igény. ha nem csal az emlékezetem, akkor a "majdazállambácsimegmondja hogymiajónekünk" idő már elmúlt, volt errefelé egy rendszerváltás, vagymifene...

the cat 2012.02.27. 15:46:54

@nandras01:

Inkább megfordítanám: nehogymár néhány
szarházi plázaépítő és lefizetett politikai kommiszárjaik döntésék el, hová mi épülhet.

nandras01 2012.02.27. 15:49:13

@the cat: az, és oda épül, ahol az megéri.
tudod, a piacgazdaságtan első óra, első lecke....

the cat 2012.02.27. 15:52:38

@nandras01:

pontosabban az, és oda épül, amit az érvényes jogszabályok lehetővé tesznek. Jogállam, első lecke.

nandras01 2012.02.27. 15:54:04

@the cat: igazad van - ezért hülye, de irtózatosan, a jelenlegi szabályozás...

nandras01 2012.02.27. 15:55:19

@the cat: ráadásul nem egyszerűen csak hülye, hanem alattomos és sunyi módon a haveroknak (cba) kedvez

the cat 2012.02.27. 15:57:48

@nandras01:

Na látod, ebben tökéletesen egyetértünk.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.02.27. 15:58:08

Nincs sok pláza, csak szar helyen vannak. Jobban szét kéne szórni ezeket és nem lenne gond.

Bambano 2012.02.27. 16:06:34

azért kell a plázastop törvény alól felmentést adni, mert ez egy ökör törvény. persze normális országban nem felmentést adnak, hanem eltörlik az ökörséget, még normálisabban meg sem hozták volna.

a plázák építését szabályozza a piac. nem a törvényhozás. a piacnak több esze van.

nagyfeszültség 2012.02.27. 16:11:25

@1kutya:

Magyarán nem is plázaépítés, hanem korrupció zajlik. Mindenesetre elég feltűnő.
Csodálkozom is, hogy eddig senkinek nem tünt fel.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.02.27. 16:20:45

@gatto nero: Igazad van! Elő a pénzedet és adj megbízást! Ne úgy, mint a hülye tőkések, hogy csak a megtérülési időt számolják. Segítsük ki az építőipart állami adófillérjeinkből, és az nem kell, hogy jövedelmező legyen! Csak ki kell szórni a pénzt az ablakon!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.02.27. 16:24:00

@gatto nero: bocs, folytatás: ugye te is láttál már 1. Széchenyi Terv-ből épült, és azóta tönkrement szállodákat!

dr Smittpálelnökúr 2012.02.27. 16:30:45

Mi az értelme a pláza-stop törvénynek?

Teljesen egyértelmű:

Nehogymá' a rohadék plázát építsen oda, ahova akar, ha nem a mi kutyánk kölyke!

Vagyis ezzel a megoldással lehet biztosítani, hogy csak a kormány számára kedves vállalkozók építsenek plázát, oda, ahova ők akarnak, és akkor, amikor ők akarják, ebben nem zavarhatja őket a konkurencia.

Bambano 2012.02.27. 16:40:51

@dr Kangörény: nem csak az a bajuk, hogy aki most épít, az kinek a kutyájának a kölyke, hanem az is, hogy a korábban a jó kutya alomba született plázája nem megy-e csődbe, ha épül mellé egy sokkal jobb.

Itt Kósafalván is azt hitték, hogy eltart a város 4-5 plázát, a második megépülése után jöttek rá, hogy már attól az egy újtól is vegetál a régi...

csakhogy ezeket a tényeket egy demokratikus országban a közgazdászok is el tudják mondani a politikusoknak, nem kell hozzá törvény.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.27. 16:44:09

"Viszont sokmillió magyar plázabaráttal együtt meggyőződéssel vallom, hogy már éppen ideje volt meghozni a plázaépítési stopot előíró törvényt, hiszen akár Budapesten, akár vidéki nagyvárosokban nézünk körül, nyugodtan kijelenthetjük: több, mint bőségesen elegendő az egy főre eső plázamennyiség."

Ezt talán had döntse már el a piac! Ha túl sok van belőle, akkor tönkremennek. A plázastop amúgy is inkább a meglévő plázák tulajdonosainak kedvez, hiszen csökkenti a jövőbeli konkurenciát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.27. 16:45:59

Ja, és még egy dologra jó a plázastop, a mutyizásra, így ugyanis ilyen felmentések születnek, ha haver akar plázát építeni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.27. 16:47:11

@Bambano:
Az, hogy a pláza mennyire nyereséges, esetleg csődbe megy, legyen már a tulaj dolga.

the cat 2012.02.27. 17:16:50

@Zabalint:

Az, hogy mennyire szennyez, az meg a mi problémánk.

MACSKANŐ 2012.02.27. 17:24:22

Plaza helyett park kellene a filatorigathoz.

magyar ember teli szájjal 2012.02.27. 17:27:26

@the cat: @nandras01: Viccesek vagytok, fiúkák. Az egyik jogállammal érvel, a másik piacgazdasággal!
Pedig 2012-ben vagyunk, Magyarországon, ez se nem jogállam, se nem piacgazdaság.

karikaV43 2012.02.27. 17:39:54

A fél fővárost ledózerolni és be parkosítani oszt élhető lesz,csak akinek a háza megy az ne nyivákoljon utána.
Kispest,újpest,kőbánya,angyalföld helyén simán lehetne parkosítani meg a középére plázát rakni,pestnek úgy is mindegy csak neoklasszicista,neobarokk,reneszánsz giccs legyen. Az építőipart már tönkre tették szépen,néhány fityesz cégen kívül kuka az összes.

nandras01 2012.02.27. 17:58:08

@magyar ember teli szájjal: ahogy a vicc mondja:
... neked is igazad van (ide most egy vigyorgó szmájli illene, de nincs kedvem vigyorogni...)

Gera 2012.02.27. 18:33:24

@MACSKANŐ: Minek? Nem nagyon mászkál ott senki, a sziget meg kb három percre van gyalog.

Advanced Flight 2012.02.27. 18:40:48

@penelope garcia: komoly? nagyon jó lenne.....
Az a BMK nevű förmedvény a kerület szégyene. Én 20 éve jártam oda könyvtárba, moziba stb. és már akkor nagyon pukkant volt.

Elnézést az offért.

oszi1113 2012.02.27. 18:54:22

ostoba fajankók!
nézzetek már körül, hogy mit művelt a szabad piac, meg piacgazdaság!
meg hogyan beszélhetünk piacgazdaságról akkor, amikor maximum oligopóliumokról beszélhetünk!?
ostoba, vak, megvezetett csürhe!

MACSKANŐ 2012.02.27. 19:14:06

Fenntartom: legyen inkabb park!

kifordított nagyanyó 2012.02.27. 19:25:32

Szerintem is mi a francnak annyi pláza.Elég sok van belőlük így is.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2012.02.27. 19:31:09

@oszi1113: Igazad van! Tehát elvetni a piacgazdaságot, éljen a tervgazdálkodás! Vagy ez már volt? Akkor merre? Hiszen értem én, olyan piacgazdaságot szeretnél, ahol a piacot az állam a te elképzeléseid szerint befolyásolja. Akinek meg más elképzelése van az megvezetett csürhe. És te?

Anti Anyag (törölt) 2012.02.27. 19:37:11

A környék üzleteiben nyugodtan lehúzhatják a rolót.

Nálunk is ez történt, 3 nagy pláza kb. 3 km-es sugarú körben kipusztította az üzleteket, fontos főútvonalakon is.

Anti Anyag (törölt) 2012.02.27. 19:41:29

@oszi1113: Van olyan, lúzer, aki itt hőzöng, hogy a magyar termék szar, ő csak külföldit vásárol, meg neki ne mondják meg.

Aztán amikor az utcára kerül, mert bezárt a magyar bisz-basz gyár, vagy szarul megy neki, akkor Orbán miért nem biztosít neki munkát.

Ezeket hívom én konzumidiótáknak. Meglátja a reklámozott kamut és telepakolja vele a kosarát és elégedett, hogy milyen jól járt, kapott 60 pontot, miközben a termék tartalma már csak fele a tavalyinak, az ára meg 20%-al több.

flippant 2012.02.27. 20:11:59

@oszi1113: Ezt akartátok, erre szavaztatok sorozatban birkák. Élvezzétek hát!

igazi hős 2012.02.27. 20:21:36

Nem tudom felmérni, hogy ha a posztoló ennyire nem ért egy törvényt, akkor miért ír róla. Egyrészt a törvény szövegében van benne, hogy egyéni felmentés adható, innen kezdve más törvényekhez hasonlítgatás nem áll meg. Másrészt ennek a törvénynek még véletlenül sem célja a plázák számának befagyasztása, hanem a kiskereskedelmi láncok (Lidl, Aldi, Tesco Express) további növekedése a CBA kárára. Ha ez egy valódi "plázatörvény" lenne, akkor a mérethatár 3-4-10 ezer nm lenne.
A plázacicák emlegetése ehhez képest már bocsánatos bűn.

király vagyok 2012.02.27. 20:58:27

dicsak vegyetek sokmindent asz betörö tudjon mit elvinni
ocskástol nincs mit csorelni dolgozatok

penelope garcia 2012.02.27. 23:54:37

@Advanced Flight:

hg.hu/cikk/epiteszet/3044-kelenfoldi-kevert
Pár hete valaki blogolt is róla, de azt most nem találom.
De messzi még a kivitelezés, sajna. Tartok tőle, hogy amíg Hoffmann a polgi, addig nem is fogják elkezdeni.

penelope garcia 2012.02.27. 23:57:09

@Anti Anyag:

Így is van! Vásárolj CBA-ban! Szar is, drága is, de magyar ember magyar szart vegyen.


süti beállítások módosítása