Hiénák a gátakon

2013.06.16. 20:21 - vancat

Elmúlt a közvetlen árvízveszély, a védvonalakról levonultak a tragédiahiénák: a politika pöcegödréből előbújt, mesterségesen elegánsból álszakadttá változott, megközelíthetetlen menőből jóságos közemberekké módosult, homokzsáktöltést és intézkedést imitáló politikusok.

De eltűntek a tévéképernyőkről a hiányzó bájaik helyett mimikátlanra botoxozott, majd színesre sminkelt árvízi tudósító hölgyek is. Egy időre kikerültek az első nyilvánosságból a mindenféle állami szervnél szóvivőként rezsiző, hullafehérre alapozózott szóvivő asszonyok is, akiknek nagyobb erőfeszítést jelentett néhány épkézláb mondat megfogalmazása, mint a gátakon dolgozóknak egy-egy buzgár megfékezése.

De visszakerültek saját helyükre, a bulvárlapok celebrovataiba az ostobaképű, de legalább csinos, gátakon alkalmatlankodó gumicsizmás szépségkirálynők is. Nem láthatjuk többé a közszolgálati tévében oly sokszor bemutatott, árvízsújtotta és otthona elhyagyására kényszerült "Szabó családot" sem.

Azt a Szabó családot, akinek családfője korántsem egy egyszerű kedves szentendrei családapa. Ő a hírhedt Szabó Imre, minden idők egyik legkártékonyabb magyar környezetvédelmi minisztere, akinek áldásos tevékenysége abban állt, hogy több mint százmillióért luxus-Lexusokat vásárolgatott magának és közvetlen munkatársainak.

Elvonult az ár, elmúlt a pánikhangulat, amikor szinte bárki, bármilyen marhasággal bekerülhet a tévébe: így aztán nem kell tovább hallgatnunk a másik egykori semmittevő, délben kelő környezetvédelmi minisztert, a jelenleg valamilyen tagság nélküli liberális párt elnökeként, Budapest belvárosában és a Rózsadombon rendszeresen luxus Phaetonjával kószálgató Fodor Gábort sem.Ő a legnagyobb vészhelyzet idején arról oktatta a rádión és a tévén keresztül Magyarországot, hogy kinek kell adnunk az árvízi segélyeket ahhoz, hogy majd minden jó legyen.
Szóval eltűntek az árvízi média politikai és celebhiénái.

Nem maradt más utánuk, csak a fertőtlenítés, az úttisztítás, újjáépítés keserves, hosszadalmas munkája és a kérdés: hogyan tovább árvízügyben? Vagy ha úgy tetszik; hogyan, milyen elvek szerint készülünk a következő árvízre? A kettő között meg a pusztító aszályra....

Ha a fővárosi védelmi bizottság vezetőjének, Pesty Imrének a szellemisége hatja át jövőbeli kapcsolatunkat az áradó vízzel, akkor nem sok jó elé nézünk. Ő fogalmazta ugyanis meg legeklatánsabban, hogy mi is a feladat: "csatát kell nyernünk a vízzel szemben."

Még tiszta szerencse, hogy az elmúlt ezer évben nem ilyen Pesty-félék irányították Magyarországot, mert ha így lenne, magyarság talán már nem is létezne. A magyarok - és az itt élő más népek - ugyanis lényegében az Árpád-kor óta nem harcoltak a víz ellen, hanem azt a jólét, a mezőgazdaság, a halászat, az öntözés szolgálatába állították. Nem küzdöttek ellene, hanem felhasználták gazdasági, társadalmi céljaikra.

Sajnos a hatalmat gyakorlók előterjesztéseken és mások által megírt beszédeiken kívül mást nem nagyon olvasnak, pedig elég lenne Takács Károly régészprofesszor és Andrásfalvy Bertalan néprajzprofesszor könyveibe, tanulmányaiba (például a nemrég újra kiadott A Duna mente népének ártéri gazdálkodásába) belenézni ahhoz, hogy világossá váljon: a magyar hagyományok nem a víz elleni osztályharc, hanem az áradó vagy apadó folyóinkkal szimbiózisban, harmóniában élés stratégiáját tekintette a helyes útnak.

A dolog nem annyira bonyolult: az ártereken nem lakóparkokat, hanem halastavakat, víztározókat, gyümölcsösöket kell létesíteni, és újra ki kell ásni azoknak az artériáknak a rendszerét, amelyek oda szállítják a vizet, ahol kevés van, onnan, ahol túl sok. Ezeken a 20-25 méter széles artériákon vagyis csatornarendszeren mellesleg hajózni is lehetne: árut szállítani vagy akár túrázni, sportolni, kirándulni.

Ez a fajta ártéri gazdálkodás a mi ezeréves hagyományunk: ha követjük, akkor és annyi vizünk lesz, amennyi kell, ha viszont továbbra is békeharcot folytatunk éltető vizeink ellen, nos, akkor nem marad más, mint a homokzsákot töltő Gyurcsány, és Bajnai, a luxusautójából okoskodó Fodor, vagy a hülyeségeket beszélő Pesty Imre. Valamint minden árvíznél újra és újra túlsminkelt, ostoba szóvivők, riporterek, szépségkirálynők és a velük együtt mozgó katasztrófaturisták, az egyre magasabb és magasabb gátakon.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr305364207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.06.17. 08:30:23

Szerintem minden idők legkártékonyabb környezetvédelmi minisztere a kádár rendszeré, aki Buda kiránduló ösvényén a panoráma "megállót" egy kurva nagy házzal beépítette.

Most ő és családja látja a csodálatos panorámát, a turisták pedig ha magasak, belátnak a csóka konyhájába.

El lehet képzelni, ez hogy védette a környezetet.

nagyfeszültség 2013.06.17. 08:46:20

@Fejesrob:

Ha beleszámítjuk a Kádár rendszer nem létező környezetvédelmi minisztereit, nos, ők valóban még Fodor Gabriellánál, Szabó Imrénél is sokkal kártékonyabbak és abszolút bűnözők voltak.

MACSKANŐ 2013.06.17. 08:50:54

Tetszik ez a poszt. Kicsit durva, de igaz, ráadásul egész más szemszögből világítja meg az árviz ügyét.

gatto nero 2013.06.17. 08:54:21

Pesty Imréről legutóljára valami korházprivatizációs mutyi kapcsán hallottam. Most meg a víz ellen küzd?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.17. 09:18:22

@Fejesrob:

Környezetvédelmi minisztérium NEM LÉTEZETT a rendszerváltozás előtt.

politikailagnemkorrekt 2013.06.17. 09:21:04

Nagyon igaz. A Homokhátság elsivatagosodása, a Balaton egyre gyakrabban aggasztó alacsony vízállása, ezzel együtt az ország élhetőségének, a mezőgazdaság és a turizmus lehetőségeinek csökkenése lényegesen nagyobb és megoldásra váró probléma, mint a 2 hétig tartó szokatlanul magas vízállás. Ez persze semmit nem von le a védekezésben részt vevő több tízezer ember, "profik", önkéntesek (sőt nota bene: politikusok) munkájának értékéből. Riszpekt.

nagyfeszültség 2013.06.17. 09:22:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A vége felé már létezett: a sültbunkó Maróti elvtárs már környezetvédelmi miniszterként ivott a Balatonból - ha emlékszel.
A rendszerváltás után pedig jött Keresztes, Fodor, Szabó és a többi alkalmatlan szarházi.

Shopping 2013.06.17. 09:26:16

@politikailagnemkorrekt: ez a " sőt nota bene" körülbelül olyan mint a "flexibilisen rugalmas"...

Fejesrob 2013.06.17. 09:28:00

@nagyfeszültség: Ezért kellett volna olyasmi rendszabály, hogy párttitkártól felfelé semmilyen politikai funkciót nem vállalhat.

Egyrészt előreléphetett volna irányítóként a csendes ellenzékben lévő idősebb értelmiségi réteg, "technikusi" rétegnek pedig ott vannak a fiatalok.

E helyett a "külföld", Sorosék döntöttek. Demszky, Magyar, Haraszti és tsai, akik szépen át is mentették a kommunistákat. Annyi, hogy a háttérben Apróék mellett már Sorosék is ott álltak. (Az akkoriban törvényszerűen feltámadó nemzeti érzésekkel szemben az SZDSZ-ben akkora volt a bizalmatlanság akkoriban, hogy (női) ismerősömet, aki lelkes SZDSZ-es volt és náluk is dolgozott, azért utálták ki, mert nem volt zsidó. A biztosítékot végül az verte ki, hogy felvett valami "magyaros" mentét a blúza fölé)

Az MSZMP középrétege úgy lépett előre, mintha mi sem történt volna, Lendvai Ildikó és sok társa a Kádár rendszerben lassabban jutott volna előre mint most.

Ijesztő, hogy ezek még megvannak és visszajönnének.

Fejesrob 2013.06.17. 09:29:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az lehet, hogy nem, de környezetvédelmi miniszter igen. Persze csak az utolsó, talán 3 évben. Gondolkodom a nevén, de nem jut az eszembe.

opati666 2013.06.17. 09:30:37

Pesty Imre egy külön szám. Ahogy mondani tudta, hogy "mindenáron meg kell védenünk a Margitszigetet", na az nem semmi... A helyzet viszont az, hogy nem Pesty Imre, nem Orbán Viktor, de még csak nem is Fidesz védte meg az ártól a településeket, hanem az emberek. Azok az emberek, akik megvédték az előző árhullámok esetében is. Politikától függetlenül! Orbán Viktor a gátakon... na persze... ja, hogy már kampány van? Akkor értem!

nagyfeszültség 2013.06.17. 09:49:45

@politikailagnemkorrekt:

Az "artériák" visszaállítását, ahogy Vancat írja, meg lehetne kezdeni a 150 éve félbehagyott Duna-Tisza csatorna befejezésével. Öntözni, hajózni, erdősíteni stb...stb.

Éhes_ló 2013.06.17. 10:15:03

Jó post.
Ha csak feleannyit lopnának ezeket 10 év alatt meg lehetne mind építeni (ezzel együtt a sok hulladékot pedig elmosatni egy szép árvizzel, még integethetnénk is nekik).

Lajoska1026 2013.06.17. 10:29:05

Nem értem, miért csodálkozol, hogy "csatázunk" a vízzel... manapság egy erre repülő szúnyoggal is min. harcban állunk, de még inkább szabadságharcban... mi mindennel "küzdünk", mert az milyen frankón heroikus, ergo látványos, de legalább 3x annyi energiát emészt fel, mint az "egyszerű" problémamegoldás.

Fejesrob 2013.06.17. 11:04:27

@Lajoska1026: Éppen onnan látszik mennyire profi volt a védekezés, hogy te ezt az árvizet jelentéktelennek látod.

A hisztibe belekötni pedig marhaság, ezek okozzák azt, hogy rengetegen ingyen kimennek homokzsákot tölteni, sokan SMS-ben hívják a segélyszámokat.

Ha azt látják, hogy Orbán mindenütt ott van, akkor érzi a súlyát. Az persze nyilvánvaló, hogy nyafogóbb értelmiségiek "felfedezik", hogy ez egyben politikai reklám és ezen problémáznak, pedig Orbánt aztán tényleg a nép választja, így az ő felelőssége az, hogy a gátakon pattog, vagy nem zavartatja magát és elmegy nyaralni.

A nyafogó értelmiség a helyében pontosan úgyanúgy csinálná, ha nem, akkor nem alkalmas politikai pályára, de vezetői pályára sem.

protézisesh 2013.06.17. 12:03:00

megint hülyeség, mint ezen a blogon szinte mindig...

Tudomásul kellene venni, hogy pár évtizedet leszámítva mindig is a víz volt az úr a Kárpát-medencében. Az Alföld közepe mocsárvidék volt, a Hanság lápvidék volt, a víz mindig is folyt. Az 50-es-60as évekig bezárólag rendszeresek voltak a pusztító árvizek mind tavasszal (jeges ár), mind nyár elején (zöldár).

Aztán lecsapolták a mocsarakat, kiegyenesítették a folyókat, néhol gátak is épültek. A gond csak annyi, hogy a kiegyenesített Duna nem lerakja kavicshordalékát, hanem a kanyarok hiányában gyorsul. A gyorsulás mossa, mélyíti a medret (ez a medersüllyedés, hátha valakinek ismerősen cseng...). Normális vízállásnál a meder közepén csordogál a víz, az árterekben (=a töltések között) meg felbokrosodik, beerdősödik a terület. Így árvízkor a töltések közötti térben "állóvíz" képződik, nem pedig az ár gyorsabb levonulását lehetővé tevő nagyobb keresztmetszet. Csak középen folyik, az ártéri erdőkben szinte áll a víz.

Szimbiózis itt nincs és nem is volt, a régiek megtanultak olyan helyre építkezni, amit a víz nem bántott. Az új rendben meg teleépítették az ártereket (Római-part) társasházakkal, felparcellázták a mindig is belvizes kaszálókat családi házas telkeknek, aztán most sírás van...

Pár ilyen alkalom majd beárazza ezeket az ingatlanokat. Kár, hogy a kárvallottak azok az - esetenként megtévesztett, megvezetett - szerencsétlenek, akik pont ugyanannyit költöttek a belvíz közepére épített házuk megépítésére, mintha száraz púpra építettek volna.

@Lajoska1026: kétségtelen, hogy túl van reagálva minden természeti esemény, de ez az árvíz nem csak az ertéelklubban volt komoly. Ha kimentél volna egy gátra, magad is láttad volna. Persze Szentendrétől felfelé, mert lejjebb nem volt veszélyes, hiába volt magas a víz. A Szigetközben, Komáromnál, a Duna-Kanyarban viszont komoly gondok voltak, bármennyire is nem akarod elhinni...

protézisesh 2013.06.17. 12:06:15

@Fejesrob: Orbán Ceaucaescu- és Kim Jong Un-módra mindenhez ért, és ez baj. Jól tette, hogy kiment a gátra (minő véletlen, hogy pont akkor aludt Győrben, mikor itt játszott a válogatott Kuvait ellen...), de csak annyit kellett volna mondania:
"a kormány minden támogatást megad a védekezéshez, pénz nem lehet akadály. A konkrét teendőkről pedig ez a szakember tájékoztatja Önöket, akinek a szót most átadom." Ez a szakember persze nem a semmihez se értő Bakondi, meg nem is a Hende. Hanem a Janák Emil (az ÉDUVÍZIG volt igazgatója), akit tisztán politikai okokból távolítottak el, de most fű alatt mégiscsak visszahívták, hogy mit is kellene csinálni...

élhetetlen 2013.06.17. 13:40:01

Mese nincs, árterek, vízgyűjtők kellenének, nem hősies küzdelmek. A kicsiben működését írom le, nagyban ugyanígy működhetnene, ha valaki érdemben foglalkozna vele. A Kapos partján nőttem fel, általában kis folyó, néha nagy. Ott, ahol beért volna a faluba, volt egy nagy rét, a nagy rét folyótól távolabbi oldalán egy komolyabb partfal, ami felett ez a talajmagasság maradt is, itt a focipálya, a temető, a 61-es út, majd lakott rész. Ez aztán a falu nagyobb része felé lejt, egészen a falun belül levő folyópartig. Ideális terep, ki is használták. A rétet felárkolták, karban is tartották, ha jött az ár, átvágták a folyóparti gátat, kiengedték a vizet a rétre, így a faluban max három ház volt, ami még így is belóghatott a Kaposba, azaz kiköltöztek. (mi, gyerekek pedig, természetesen a szülők tudta és engedélye nélkül, az otthonról lenyúlt mosó- ill. dagasztóteknőkkel mentünk csónakázni). És ahogy a vízszint csökkent, a víz szépen visszakerült a folyóba, a szintnek megfelelő tempóban. Nem volt hősies védekezés, működő rendszer volt. Úgy tíz éve lementem a rétre, az árkok már nem voltak meg. Ennyi.

nagyfeszültség 2013.06.17. 18:52:36

@Fejesrob:

Orbánról ebben a posztban egy szó sem esett...

gatto nero 2013.06.17. 18:54:05

@élhetetlen:

Szép és idilli állapot - harmónia a természettel.


süti beállítások módosítása