Vadászbűnözés, madármérgezés

2013.12.08. 19:50 - vancat

Sok tekintetben lehet vitatkozni azon: Magyarország tényleg jobban teljesít-e, vagy sem. Van azonban egy olyan egyértelmű mutató, amelyben hazánk egészen biztosan a korábbiaknál sokkal, de sokkal jobban teljesít. Ez pedig a ragadozómadarak mérgezésének évenkénti darabszáma. Ebben a Fidesz kormányra kerülése óta évről évre exponenciális az emelkedés.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a réti sas, a parlagi sas és a kerecsensólyom mérgezése és lelövése immáron hungarikummá vált. A művelt világban legalábbis nincsen még egy olyan szemétláda társadalom, ahol a közösség hallgatólagos beleegyezése - vagy ha úgy tetszik, cinkos némasága - mellett éppen azokat a szigorúan védett madarakat mérgezik, amelyek ennek a társadalomnak, ennek a népnek a legősibb szimbólumai is: honfoglaló eleink társai, szentjei, csodálatos hitviláguk misztikus madarai.

Nem lesz hosszú ez a poszt, mert még a kezem is remeg a billentyűn a dühtől, amikor arra gondolok, hogy a sok magyarkodó, "mi magyarok"-ozó, "hajrá magyarokozó", "ősmagyarozó" faszfej ezt a világszégyent tétlenül tűri.

A madárgyilkosok köre egyébként elég jól körülhatárolható, még a rendőrség szerint is: vadászok, nagyobb mezőgazdasági gazdálkodók. A vidék Magyarországának véleményvezérei, akik mellett falun kuss a neve mindenki másnak. Nyilván egy kistelepülésen ahol a vadász, meg a nagygazda sasokra lövöldözik, kerecsensólymokat mérgez, nos, ott a kisember inkább félve hallgat, még ha pontosan tudja és el is ítéli ezt a gyalázatot.

A rendőrség? Nem tudom. Állítólag a Nemzeti Nyomozóirodánál alakul egy madármérgezések felderítésére alakult csoport, de én szkeptikus vagyok: amit ugyanis a nemzeti nyomozóiroda szakemberei ki akarnak nyomozni, azt ki is nyomozzák. A madármérgezőket meg nem találják.

A nemzeti érzelmű pártok? KDNP? A legsötétebb vadászmaffia kijárópártja, élükön a macskákra bizonyosan lövöldöző vadásztársakkal.

Fidesz? Szarnak ők a védett, ősmagyar szimbólumnak számító madarakra és a természetvédelemre: nem fogják szavazóbázisukat, a "gazdákat" ilyesmivel basztatni.

Jobbik? Őket jól láthatóan csak a cigánybűnözés meg a zsidóbűnözés érdekli. Szerencsétlen ragadozó madarak pechére rájuk viszont általában nem cigányok, zsidók, hanem "igazi magyar" vadászok lövöldöznek és "igaz magyar" gazdák mérgezik őket.

MSZP? Együtt-PM, egyebek? Világéletükben érzéketlenek voltak mind a magyarság szimbólumai, mind pedig a természetvédelem iránt. Szerintem azt sem értenék, mi ezzel az egésszel a baj.

LMP? Nem tudom. Belőlük talán kinéznék némi empátiát, de vidéken nem is nagyon léteznek.

Tudják ki az egyetlen, akit madármérgezés-ügyben eddig Magyarországon basztattak? Nem fogják elhinni: a Hortobágyi Madárkórházat. Hortobágy település önkormányzata közgyűlési határozatban levetette az út széléről azt a táblát, amely megmutatja, hogy merre található a kórház. Például azoknak, akik mérgezett, haldokló madarakkal rohannak hozzájuk.

Láttak már ilyen országot?

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr485682022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2013.12.09. 13:21:37

@Gera :"Én sem hiszek abban, hogy bárki védett ragadozó madarakra vadászna"

Az ok egyszerű, hogy az általuk még értékesebbnek, "védettebbnek" tekintett fácán és nyúl állományt ne pusztítsák. Arról nem beszélve, hogy a fácán telepeken igen nagy kárt tud okozni, egy oda szokott ragadozó madár.

exilis 2013.12.09. 13:21:58

@BigPi: :(

Én itt a dunántúlon még nem is láttam soha kuvikot. De bunkó vadásszal, aki el akart zavarni az erdőből, mert "csak" már én is találkoztam. Még szerencse, hogy kinyomtatva nálam van az erdőtörvény ide vonatkozó passzusa nagyjából ez a lényege "Az erdőben a sportoló vagy kiránduló személyeket az erdő tulajdonosának kötelessége megtűrni" :)

tééényleg? 2013.12.09. 13:23:41

@BigPi: Nem értünk egyet ezzel a mérgezős dologgal kapcsolatban, sem a vadászokkal kapcsolatban, de nem is kell (egyelőre). Ez a te véleményed, én meg megtartom a magamét.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.12.09. 13:26:01

@BigPi: Hát kedves barátom, ezzel most nem loptad be Magad a szívébe.

Nálunk is volt kuvikolás pár éve, két évet bírt, aztán kész.

Mi a gyilkosság, meg mi nem?

Természetesen filozófiai kérdés.

Viszont az semmiképpen sem az, hogy megzavartuk-e a létünkkel a környezetet.

És a saját területünkön igen keményen elintéztük az őshonos fajokat.

Tehát korrekt lenne legalább ott nem jelen lenni, ahol - területük visszaszorulása miatt - Ők élnek.

Legalább ott.

De jönnek valakik, és azt mondják, ez nem jó.

Miért nem jó?

Mert NEKIK nem jó.

Ilyen egyszerű.

monddazigazatmar 2013.12.09. 13:35:47

Orbán Viktor 2010 áprilisi szűk körben elmondott beszéde:
"Kedves barátaim! Megcsináltuk, megvan a kétharmad. Végre teljesülhet a régi álmunk. Menjünk sasokat mérgezni!"

Kelly és a szexi dög 2013.12.09. 13:38:11

A fácánt meg a nyulat a róka irtja - de azt sem lehet kifüstölni, így nem is füstölik...
Szóval semmi értelme nem lenne annak, ha a vadász mérgezne...

Reggie 2013.12.09. 13:38:12

@gatto nero: Ebben semmilyen filozofiai kerdes sincsen. Ez ennek a magyar szonak a jelentese. Akar tetszik, akar nem.

Gera 2013.12.09. 13:45:15

@BigPi: Évente vagy ötszázezer fácánt és százötvenezer nyulat lőnek Magyarországon, nem hinném, hogy a ragadozó madarak teljesítménye ezzel összemérhető lenne.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.12.09. 13:47:29

Érdekes látvány, ahogy az egyszerre több nicket üzemeltetö Habony-bérenc saját magával diskurál.

@Sun9us:
@tééényleg?:
@bontottcsirke:
@Vombatus Ursinus:
@Bogas:

Jól esik a saját popsimogyoród, hülyegyerek? :)))))

Egyébként mennyit fizetnek ezért? Nick-darabra mérnek vagy kommentre? :))))

Bogas 2013.12.09. 13:52:14

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: Hát, ezzel most eléggé mellélőttél. Nem vagyok sértődékeny, de csak akkor vitatkozom, ha az érvek megütnek bizonyos szintet. Ez utóbbi hozzászólásod nem ez a kategória. De csak folytasd. Segítek: Most kell annak jönnie, hogy "rohadtmocskosszadista", meg hogy "avadnakiskénepuskátadni".

BigPi 2013.12.09. 13:52:53

@Vicces Gyerek: Pontosan mire gondolsz? Ha kuvikokra, akkor , csak tud, hogy nem miattam nincsenek. Kifejezetten poénos jószágoknak tartom őket. Arról nem beszélve, hogy iszonyat hasznosak, mert rengeteg a rágcsálót megesznek. Bár, sajnos a hörcsögök nagy falat nekik, pedig abból is van bőven, ezért is szerettem, hogy nagyobb madarak is fészkelnek nálunk. Csak a sok mérgezés betett nekik.

tééényleg? 2013.12.09. 13:55:32

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: Mi az a popsimogyoró? Te tééényleg ennyire egyszerű vagy? :D

oceanwave 2013.12.09. 13:57:41

Van egyetlenegy bizonyítékod a leírtakra, vagy csak írogatsz mindenféle alaptalan hülyeségeket? Az ellenkezőjére amit írtál, ugyanis van konkrét példa!

Rétisast mentettek a vadászok Állampusztán

www.vadaszmester.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5305:retisast-mentettek-a-vadaszok-allampusztan&catid=35:napi-sajt&Itemid=92

Sun9us 2013.12.09. 14:13:11

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: Tudod, a trafikok nem hoznak olyan sokat, és az egykulcsos SZJA is csak 50-60 at hagy a konyhán, így kell egy kis mellékes. Mellesleg beküldtelek a főhadiszállásra, nézzenek már utánna a srácok az IP címednek. Nem szeressük a hozzád hasonló felforgató elemeket.

Reggie 2013.12.09. 14:29:01

@oceanwave: Ez igy van. Tudni kell, hogy vancat sotetzold. Mivel vadaszt tobbet latott, mint gyikembert, ezert az elobbire kente, mert nem tudja elkepzelni, hogy mit csinalnak. Kb. ennyi a sztori.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.12.09. 14:34:33

@monddazigazatmar:

"Te egy nagyon beteg ember vagy..."

Bizony. Szégyellem is magamat miatta, hogy téged kihagytalak a felsorolásból :)))

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.12.09. 14:35:31

@Sun9us:

Csókoltatlak benneteket :)))) Muhahahaha... :))))

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.12.09. 14:41:21

@oceanwave:

"oceanwave 0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban"

Komolyan gondoljátok ezeket az átlátszó nicke-eket ott a Lendvayban?

Basszatok már oda a köztörvényes bübözö fidesz bandának :))))

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.12.09. 14:43:30

Basszatok már oda a köztörvényes bünözö fidesz bandának.

tééényleg? 2013.12.09. 14:51:56

Én továbbra is azt nem értem, hogy hogyan lettek összemosva a vadászok, meg a semjén meg a fidesz? Szerinted csak fideszesek vadásznak? Ha ők nem lennének, akkor még tán grizzlyk is lennének az erdőkben?
Mi lesz, ha kiderül, hogy orbán szereti a tulipánokat? Minden tulipán ültető aljas dísznövény kertész lesz aki kizsákmányolja a hazai anyaföldet? :D

gatto nero 2013.12.09. 15:06:08

@tééényleg?:

Egyrészt: Semjén és a komcsik abszolút együtt gyolkolásszák az állatokat, mint, ahogy a fideszes bankárok és a komcsik is.
Semjén miniszterelnök helyettességével csak annyi vátozott, hogy az egész államigazgatást áthatotta a vadászbűnözők privilegizált helyzete és érinthetetlensége. Ne felejtsétek el: ezeknek egyik első dolguk volt Rodics katalint kirúgni a Földművelési Minisztériumból (most védékfejlesztési).
Szóval Semjén politikai prioritás szintéjére emelte a vadászbűnözést: nem véletlen, hogy exponenciálisan emelkedik a védett madarak lelövögetése és mérgezése - aminek abszurditásáról ez a poszt is szól.
Ja, és még ezek merik nemzeti érzelműnek vallani magukat.

gatto nero 2013.12.09. 15:09:07

@tééényleg?:

Én igen, de mielőtt megkérdeznéd, nem gondolom, hogy ez elvárható mindenkitől.
Az viszont igen, hogy hobbiból, szórakozásból ne lődözzen és mérgezzen madarakat.
Egyébként Semjénék gátlástalan vadászlobbija minden jó érzésű emberben - a fidesz soraiban is - megdöbbenést kelt.

tééényleg? 2013.12.09. 15:11:51

@gatto nero: ez mekkora marhaság... "politikai prioritás szintjére emelte a vadászbűnözést" ez most mi? egyáltalán mi az, hogy vadászbűnözés? olyan mint a rezsidémon? :) a vadász lelőheti a rezsidémont vagy az is védett állat? sörétessel vagy golyóssal? erdőben vagy csak mezőn? mekkora torkolati energiával rendelkező puskával? azt is csökkenteni kell? különben bűnözni fog a vadász és vadászbűnöző lesz?
komoly téma megfontolt komoly emberekkel, komoly tárgyi tudást igényel :)

Bogas 2013.12.09. 15:15:05

@tééényleg?: hagyd már... Nem látod, hogy szerinte vadászat = vadászbűnözés?

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.12.09. 15:23:24

@Bogas:

Azt, hogy magaddal beszélgetsz egyébként úgy hívják, hogy skizofrénia. Vicces vagy egykomám :)))

Bogas 2013.12.09. 15:25:17

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: Magamat idézném:

"Hát, ezzel most eléggé mellélőttél. Nem vagyok sértődékeny, de csak akkor vitatkozom, ha az érvek megütnek bizonyos szintet. Ez utóbbi hozzászólásod nem ez a kategória. De csak folytasd. Segítek: Most kell annak jönnie, hogy "rohadtmocskosszadista", meg hogy "avadnakiskénepuskátadni"."

tééényleg? 2013.12.09. 15:30:16

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: "Hát, ezzel most eléggé mellélőttél. Nem vagyok sértődékeny, de csak akkor vitatkozom, ha az érvek megütnek bizonyos szintet. Ez utóbbi hozzászólásod nem ez a kategória. De csak folytasd. Segítek: Most kell annak jönnie, hogy "rohadtmocskosszadista", meg hogy "avadnakiskénepuskátadni"."
Vagy ezt már mondtam? :D

Bogas 2013.12.09. 15:31:25

@tééényleg?: Nem mindegy? Biztos Te is én vagyok :-))))))))))))))

bridget jones 2013.12.09. 15:42:24

@tééényleg?: a vadászbűnözés szerintem olyan, amikor a vadász bármit megtehet, a többiek ( emberek, állatok) meg rettegnek. Ez van most. Remélem nem sokáig, mert egyszer csak a vadászbűnözők mennek majd a börtönbe, esetleg lelövik egymást. Az emberek, meg az állatok pedig nem rettegnek tovább.

tééényleg? 2013.12.09. 15:58:26

@bridget jones: A vadászok nem tehetnek meg akármit, törvények kötik őket. Most is és korábban is. Pont annyira bűnöznek mint a társadalom bármelyik tagja bárhol másutt. Például az utakon vagy a kereskedelemben vagy az élet bármely területén...

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.12.09. 16:42:52

@tééényleg?:
@Bogas:

Köztörvényes fidesz-bünözöim, csak azt szeretném töletek kérdezni: ez a szerecsenmosdatás hozzátartozik a "Magyarország jobban teljesít" agybetegséghez?

Nekem olyan 15 évvel ezelötti dezsavüs élményem van, amikor internet hiányában a maffiavezér Orbán évente küldözgette az évértékelöt. Onnan tudtam meg például, hogy 2000-ben 3millió mobilelöfizetö van abban a szarkupacban, amit a Habony-bérencek manapság "Jobban-teljesítö" országnak neveznek.

Vicces hallatni: Ti töletek akkora szarkupac.

tééényleg? 2013.12.09. 17:01:35

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: Ritkán engedek meg magamnak ilyesmit, de először is, anyád a köztörvényes bűnöző. Másodszor, annyira beteg vagy, hogy össze-vissza hordasz itt mindent. Fordulj pszichológushoz. Lehet, hogy az impotenciád is elmúlik.
Amúgy pedig, ha egy blogon valami széplelkű keveri a szezont a fazonnal és az ember ezzel nem ért egyet az még nem bértolnok, főleg nem fideszes. Szedd össze magad, aztán írjál sokat a pszichiátriáról, te kis fasz.

gatto nero 2013.12.09. 17:09:06

@tééényleg?: miért kell leszéllelküzni, vagyis lesajnálni azt, aki szót emel a védett madarak mérgezése ellen? Ehhez nem kell széplelküség. Elég egy egészséges, józan lelkület.

Bogas 2013.12.09. 17:10:00

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott: bocs, de mi ez a többes számú megszólítás? Akkor szerinted mégsem egy álcázott "téényleg?" vagyok?

A hsz-ed többi része sima fröcsögés, ilyesmire nem reagálok.

terrer 2013.12.09. 17:43:43

Melléduma helyett:
"Hány sast mérgeztek meg pontosan az elmúlt időszakban?
A Magyar Madártani Egyesület (MME) nyilvántartása szerint:
Az elmúlt 10 évben: 37 parlagi sas, 48 rétisas, 1 szirti sas.
733 védett és 106 fokozottan védett madár, így 114’040’000 Ft Ft-os természetvédelmi károkozásról van adatunk.
Az elmúlt 3 évben: 35 parlagi sas, 30 rétisas, 1 szirti sas.
Mérgezés áldozatául esett további 83 védett és 75 fokozottan védett madár, így 76’160’000 Ft Ft-os természetvédelmi károkozásról van adatunk.
A valós természetvédelmi kár ezen értékeknél jelentősen nagyobb, hiszen a tetemek nagy részéről sosem szereznek a szakemberek tudomást." (2009-es adatok.)
Forrás: www.mme.hu/termeszetvedelem/madarakesmergek.html

terrer 2013.12.09. 17:48:27

@tééényleg?: "Pont annyira bűnöznek mint a társadalom bármelyik tagja bárhol másutt."

Nem igaz. A vadászat sajátságai miatt a lebukás gyakorlatilag nulla. Azoknak kéne őket ellenőrizniük (vadőrök), akiknek maguk a vadászok a munkáltatóik. Maga a vadászat rendszere is még a régi kommunista csökevények alapján működik. Szó van régóta állami alkalmazású vadőri rendszerre való áttérésről, mint az USA-ban, de mindig megfúrták. Szerinted kik? És miért?

terrer 2013.12.09. 17:52:55

@oceanwave: itt pl. egy videó, nézd meg ezt az elpusztult sast 4.20-nál! Tudod, mi van szerte a húsában? SÖRÉT. Szerinted hogy került bele, zsebretette?
www.youtube.com/watch?v=m0dPrgfctG4

monddazigazatmar 2013.12.09. 17:53:40

@terrer: 2009es adatok? Dehát hogy? Az orbán már akkor is mérgezgette a madarakat? Vagy most melyik adat az érvényes? Mert ha 2009 ben 35 sas, és exponenciálisan nőtt a számuk, akkor most már 15ezer körül tarthat..
@bridget jones: Emberek meg állatok rettegnek. Az állatokat nem tudom, én csak attól rettegek, hogy egyszer szavazni fogsz ennyi ésszel.

Adrian Mole 2013.12.09. 18:06:38

@terrer:
Ezek az adatok így önmagukban nem jelentenek semmit. Csak akkor lehetne a szád íze szerint értelmezni, ha kiderülne, hogy a mérgezett madarak keresésére fordított energiák szinten maradtak. Ellenben az történt, hogy a keresési energiák növekednek, például egy új, nagyszabású projekt is indult. Azt a projektet messze nem a politika, nem a kormányváltás hívta életre, tehát a politikai összefüggéseket nem érdemes belelátni a sztoriba.

terrer 2013.12.09. 18:17:23

Mámeg mivan? Nem járt még le a munkaidő?:-o

terrer 2013.12.09. 18:22:38

@Adrian Mole: "Ezek az adatok így önmagukban nem jelentenek semmit."

De. qrvasokat jelentenek! Azt, hogy évente 20 sasunkat mérgezik meg! Pont 20-szal többet, mint amit szabadna! Ez szerinted kevés? Vagy csak magyarázatokat akarsz kiforgatni?

De vannak 2013. őszi adatok is. Ezt is ki tudnád forgatni?

"Szeptemberben több mint egy tucat védett és fokozottan védett ragadozó madár tetemére bukkant a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) természetvédelmi őrszolgálata Bács-Kiskun megyében. A 20 elpusztított madár miatt a mostani eset önmagában is kiugrónak számít, ráadásul a 16 barna rétihéja és egy egerészölyv mellett három fokozottan védett, példányonként egymillió Ft természetvédelmi értékű kerecsensólyom is az áldozatok között volt! "
Érted!!! Csak ősszel, és csak az egyik nemzeti parknál!

Forrás: www.mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/2225-ragadozomadar-mergezesi-hullammal-kezdodott-az-osz.html

terrer 2013.12.09. 18:24:40

@monddazigazatmar: kit érdekel a zorbán? Ezt nem ő tette nyilván, hanem a vadászlobbi. Tudod, cui prodest?

Adrian Mole 2013.12.09. 18:37:13

@terrer: Szó sincs kiforgatásról. Az általad írtak alátámasztják, amit írtam: növekszik a keresési aktivitás, növekszik a megtalált madarak száma. Az általad is írt adatok mintázatának két oka lehet: már tíz éve növekszik a madarak mérgezése, illetve mindig is magas volt, csak mostanában egyre többet találnak meg.
Az felháborító, hogy mérgezik őket, nem erről írtam. Csak itt több mindenki szeretne olyan okokat tulajdonítani ennek a történetnek, ami nem létezik.

terrer 2013.12.09. 18:46:36

@Adrian Mole: nem érdekel, mások mit látnak bele. A vadásztársadalom hígult fel nagyon, függetlenül a politikai helyzettől, amikben ugye mindig megtalálták a maguk számítását, pártállástól eltekintve. Vannak normális vadászok is, csak sajnos egyre kevesebben.

Adrian Mole 2013.12.09. 19:01:23

@terrer: A hígulásban egyetértünk. Más kérdés, hogy korábban is volt sajnos híg része a dolognak.

monddazigazatmar 2013.12.09. 20:19:13

@terrer: A vadász vadászik, nem mérgez.
Mi a bánatért mérgeznének meg néhány tucat sast? Persze, hogy megmaradjon a nyúl, mert az olyan baromira értékes vadászzsákmány, ugye? Azt ki lehet állítani, mutogatni facebookon, hogy mekkora nyulat lőtt valaki. Vagy hogy mekkora pockot.

gatto nero 2013.12.09. 20:33:12

@monddazigazatmar:

Akkor szerinted ki mérgezi a sasokat és a kerecsensólymokat?

Gera 2013.12.09. 20:47:11

@gatto nero: A fenti MME forrás:
"-Kik csinálják ezt, kiknek állhat ez érdekében?
-Semmi biztosat nem állíthatunk, hiszen a legtöbb esetben jelenleg is folyik még a nyomozás. Az elmúlt két év esetei közül egyben történt eddig vádemelés, amikor is a vád szerint egy jászsági gazdálkodó galambjait féltette a ragadozóktól, és ezért helyezett ki mérgezett csalétkeket és csapdákat. A gyanúsítottak leggyakrabban az apróvad- vagy háziállat-állományukban a vadon élő ragadozók által okozott, vélt vagy valós kár elkerülése érdekében fordulnak ehhez az illegális eszközhöz. A célpontok a legtöbb esetben valószínűleg nem a sasok, hanem a rókák és a varjúfélék (amelyek legális eszközökkel gyéríthetők lennének), azonban a mérgezés nem szelektív, így gyakorlatilag bármely ragadozó, vagy dögevő életmódú állat, vagy szélsőséges esetben akár az ember is áldozatává válhat."

gatto nero 2013.12.09. 20:54:40

@Gera:

köszi.
Igazi barbár, primitív és buta eljárás.
Valószinüleg ez a szégyenteljes állatgyilkolászás
addig fog menni, amíg egyszer egy ember nem esik áldozatul.

gatto nero 2013.12.09. 20:58:59

@monddazigazatmar:

Neked a tv, a rádió meg az origo az etanol?
Amivel ott foglalkoznak az fontos,a többi nem?
Légy nyitottabb,tájékozódj sokrétűbben.

Nem csak a nagyon menő portálokat érdemes olvasni:

www.medicalonline.hu/cikk/ugrasszeruen_megnott_a_madarmergezesek_szama

Gera 2013.12.09. 21:07:56

@gatto nero: Mindenesetre pont így gondoltam. Elég hihetetlennek tűnt, hogy egy vadász mérgezzen meg évi néhány ragadozó madarat azért, hogy az évi több százezres kilőhető állomány százzal nőjön. Sokkal hihetőbb, hogy mindenféle falusi tuskó rókáknak meg nyesteknek állít csapdát mindenféle kamra mélyéről előásott lejárt szavatosságú méreggel, a tyúkjait meg a nyulait védendő, ahelyett, hogy csinálna egy rendes kerítést.

nagyfeszültség 2013.12.09. 21:20:31

@Reggie:

Aki állatot gyolkol, az is gyilkos:

index.hu/belfold/2013/12/09/kegyetlen_szarvasgyilkos_fonyodon/

Aki hobbiból gyilkol állatot, az egy rohadt gyilkos.
Semjén például egy rohadt gyilkos, mert hobbiból öl állatokat. Súlyosbító körülmény, hogy mindezt magát kereszténynek hazudva követi el.

tééényleg? 2013.12.09. 21:21:53

@gatto nero: Itt nem erről volt szó. Vadászellenes kampány van, ahol a vadászok a csúnya gonosz fideszes-semjén természetrongálók, akik védett madarakat gyilkolnak, mert miért is? Csak.
Ez pedig egy rohadt nagy ferdítés. Ha pedig valaki ezt megírja, akkor le van köpködve. Hát erről van szó.
Nem ártana néha gondolkodni és nem csak zsigerből nyomni az értelmetlen vakert...

tééényleg? 2013.12.09. 21:23:04

@terrer: Gondolom a fidesz és a semjén :D

tééényleg? 2013.12.09. 21:28:34

@terrer: És persze az, hogy nem lehet lebukni, az sem igaz. Rendszeresen buknak le olyanok akik nem korrekten űzik a vadászatot. A rendőrök is rendszeresen mennek ki lesekhez ellenőrizni a fegyvereket, alkoholt mérnek stb. Tudok olyanról, amikor a TEK megszállt egy fél erdőt ellenőrizni...

tééényleg? 2013.12.09. 21:35:24

@nagyfeszültség: te meg a másik fele vagy, aki elvette az állatok életterét, aki szennyezed a vizeiket, a levegőjüket, aki miatt egyre kevesebb erdejük, mezőjük és ezáltal élelmük van. Te vagy aki miatt kiírtották a ragadozókat és ezért te miattad szaporodnak túl, kezdenek éhezni és lebetegedni, majd szörnyű kínok közt elpusztulni. A te helyedben folyik vadgazdálkodás, hogy a populációjuk egészséges és életképes maradjon. Te helyetted lövi ki a vadász a felesleget, hogy utána te szabadon fröcsöghesd a gyilkosos észmenésedet. Te tehetsz egy szívességet, utána pedig szállj magadba a többi nagyarcú semmiről semmit nem tudó csak az indexről tájékozódó seggfejjel együtt.

Gera 2013.12.09. 21:53:49

Nekem alapból nincs bajom a vadászattal, de azért vannak fenntartásaim. Azt nem tartom a teljes igazságnak, hogy a vadászatra szükség van, mert kiirtottuk a ragadozókat és túlszaporodnának a vadak, mert a valóságnak az is része, hogy a mezőgazdaság miatt sokkal kisebb élőhelyek eleve el se tudnának tartani ennyi vadat, egyértelműen túlszaporítjuk őket, hogy legyen mire vadászni, ez ugye a pénzről szól. De az is igaz, hogy ez viszont egyfajta humánus állattenyésztés, ahol az állatok dobozok helyett a természetes közegükben érik el a vágósúlyt.

Ami a vadászokat illeti:
-Van az az ember, akinek a vadászat a munkája, a megélhetése, ezzel nincs semmi bajom.
-Van az, aki ugyan kedvtelésből vadászik, de ez kb annyit jelent, hogy alkalmanként társaságban járja a természetet és elejt néhány vadat, adott esetben a húsából is fogyaszt, ezzel sincs bajom.
-És van az, aki kedvtelésből százával lövöldözi a vadakat-madarakat, na, az nyilvánvalóan egy pszichopata állat.

És rengeteg van az utóbbiból. Nemrég túrázni voltam és a közelben volt egy vadászterület, ahol éppen vadászat folyt. Én nem tudom, hányan voltak a jóemberek, mert ugye nem láttam, de a dolog úgy nézett ki, hogy két-három órán át hallgattam, ahogy kb 1-2 másodpercenként poffogtattak. Én nem tudom, de szerintem nem normális dolog ez, akárki akármit mond.

monddazigazatmar 2013.12.09. 21:54:36

@gatto nero: Eddig itt szidtad a vadászokat...
A legvalószínűbbnek azt tartom, hogy hörcsögöt, meg ürgét, patkányt meg nyulat akarnak megmérgezni, aztán onnan kerül át a ragadozómadarakba a méreg.
Ami felelőtlenség, fel kell hívni rá az emberek figyelmét, alternatívát kínálni nekik, stb.
De nem így, ahogy ez a sötétzöld blog leugatja mindenkinek a haját, belekeveri a politikát, meg ilyen hozzád hasonló seggek kommentjei, akik gyilkosoznak. Mert ti úgy állítjátok be, hogy van párezer beteges politikus, akiknek attól áll, ha megmérgez egy csomó sast - az igazság meg vlaahogy ott van, hogy Józsibá kiteszi a mérget ahogy azt a nagyapjától tanulta, és eszébe sem jut, hogy nem csak a nyestet öli meg, hanem a táplálékláncot is megbassza.

Reggie 2013.12.10. 03:29:42

@nagyfeszültség: Nevetnem kell:D Az indexesek olyan hulyek mint a seggem, az egyik szerint magnessel ki lehet kapcsolni a gravitaciot. Majd pont a szavak ertelmevel vannak tisztaban...

nagyfeszültség 2013.12.10. 06:26:36

@Reggie:

nem az index itt a lényeg, hanem a közbeszéd. amely ma már - helyesen - ölésnek, gyilkosságnak nevezi azt, ha egy élőlény életét elveszik.

gatto nero 2013.12.10. 06:30:30

@Gera:

Végre valaki pontosan összefoglalta mi a különbség a vadász-vadőr-vadgazdálkodó és a hobbosta eszetlen gyilkosok között. Továbbá azt, mennyire abszurd, hogy ma már félni kell a vadászoktól az erdőben kirándulva.

Ez a helyzet lényege:

"És van az, aki kedvtelésből százával lövöldözi a vadakat-madarakat, na, az nyilvánvalóan egy pszichopata állat."

Bogas 2013.12.10. 07:19:45

@nagyfeszültség: Van olyan ország, ahol már betiltották a sportvadászatot:

hvg.hu/vilag/20130702_A_vadaszat_betiltasara_keszulnek_Izraelbe

Szeretnél ott lakni?

nagyfeszültség 2013.12.10. 07:37:54

@Bogas:

Köszi, de inkább nem -:)
Inkább tiltsák be itthon is - de ne ők....

Bogas 2013.12.10. 07:46:22

@nagyfeszültség: OK, tiltsák be itthon is. De akkor mi biztosítja majd a fedezetet a vadőrök fizetésére, a vadkárra, az etetésre? Ezt a vadászok jelenleg saját zsebből és a bérvadásztatásból meg vadhúseladásból származó bevételből fedezik.

Bogas 2013.12.10. 08:03:00

@nagyfeszültség: Olyan ország is van, ahol a vadászoknak csak sörétes puskájuk lehet, fejenként egy darab. Kötelezően a rendőrségen kell tárolniuk, ahonnan csak a vadászat idejére vehetik át őket. Maga a vadászat pedig igazából a kampányszerűen folytatott kártevőirtást jelenti. Ez az ország Kína. Ez volna a követendő példa?

nagyfeszültség 2013.12.10. 08:54:58

@Bogas: kérlek ne várd, hogy egy elbaszott, magából kifordult világ minden abszurditására itt és most megoldást kínáljak...

Bogas 2013.12.10. 08:56:50

@nagyfeszültség: Nem várom, de akkor legalább ne tégy olyan javaslatokat, amik megvalósulásuk esetén pont a problémákat szaporítanák.

nagyfeszültség 2013.12.10. 09:11:27

@Bogas: én csak az élőlények elleni ön és hobbicélu barbárság ellen emeltem szót.

Bogas 2013.12.10. 09:25:53

@nagyfeszültség: Az évente elejthető vad darabszámát a vadászati hatóság határozza meg, írja elő. A vadászatra jogosultnak kötelessége annyit lőni, amennyit előírnak neki. Ha nem teszi, megbírságolják. Ilyen módon a vad elejtése soha nem öncélú. Még akkor sem, ha sokan vannak, akiknek a vad elejtése örömet okoz.

terrer 2013.12.10. 09:42:26

@Bogas: Te nem sokszor járhattál a vadászat közelében... Az általuk elejtett vadmennyiség köszönő viszonyban sincs a hatóságok által meghatározottal. Már az előző rendszerben volt egy mondás: "egyet magadnak, egyet a MAVAD-nak..." (ahol anno a vadhúst le kellett adni). A vad elejtése minden esetben öncélú, amikor ellopják, és ez a mai világban jóval többször történik meg, mint ahányszor a közt (az egyesületet) gyarapítja. Romlottak az erkölcsök... Van itt, aki ezt a mindenki által ismert tolvajlást szükségszerű állományszabályozásként állítja be, de a tisztességes vadgazdálkodástól a mai újgazdag rablómagyar kiváltságos módi olyan messze van, mint szántóvető paraszttól a sasmérgezés.

terrer 2013.12.10. 09:50:22

@Bogas: a követendő példa Ausztria lenne, ahol mindenki annyi fegyvert tart, amennyit akar, és nem akar minden hülye hobbivadász (civilben suszter, építész, jogász vagy vendéglős) vadgazdálkodni, mint nálunk, ahol a közgyűlésen leugatják azt az egyetlen szakembert, aki ért hozzá - a hivatásost. Kint vadgazdálkodási körzetenként állami szakemberek gazdálkodnak, és leosszák a hobbivadászoknak, ki mennyit lőhet. Anélkül, hogy azok beleugatnának a részletekbe. De ott - érdekes - egy suszternek nincs is olyanja, hogy bele akarna ugatni. Itthon meg megy a mantrázás, hogy azért van a minimális 3ezer hektár, hogy gazdálkodni lehessen, de könyörgöm, kik gazdálkodnak? A jogász meg a vállalkozó, aki elnöknek meg vadászmesternek választatja meg magát, mert pestről gyüttment, és ettől már úgy érzi falun, hogy ő lett a jani? Vagy mert összeköttetései révén ő tudta a helyiek elől kinyúlni a területet, mint ahogy a földpályázatoknál is lenni szokott?

terrer 2013.12.10. 09:54:02

@monddazigazatmar: "az igazság meg vlaahogy ott van, hogy Józsibá kiteszi a mérget ahogy azt a nagyapjától tanulta"

Aha, a szegény vadászok meg ártatlanok, mi? Akkor ez...?
"vádemelési javaslatot tett természetkárosítás vádjával egy helyi hivatásos vadász ellen, aki saját bevallása szerint mérgezett tojásokat helyezett ki "dúvadak" irtására, amely során többek között három védett barna rétihéja is áldozatul estek."
Forrás: mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/2248-elso-sikerek-a-madarak-elleni-tomeges-buncselekmenyek-es-az-orvvadaszat-felszamolasaban.html

Bogas 2013.12.10. 12:25:43

@terrer: Szövegértelmezési problémáid vannak? Nem írtam, hogy nem lőnek többet, mint a hatóság által meghatározott mennyiség. Nem vagyok hülye, sem álszent.

Azt írtam, hogy ha kevesebbet lőnek, akkor megbírságolják őket. Ez olyan, mintha leírnám, hogy kék az ég, te meg azzal jönnél, hogy "de ez nem is igaz, mert a fű meg zöld".

Bogas 2013.12.10. 12:30:56

@terrer: A gond ott van, hogy a hivatásos vadászok feladata kettős. Egyrészt vannak hatósági feladataik (terület ellenőrzés, orvvadászkergetés, stb.), másrészt meg vannak a társasági feladatok (lesépítés, etetés, utánkeresés, stb.). Mindezt úgy, hogy a vadásztársaság fizeti őket, úgy-ahogy.

Szét kéne választani a feladatokat. Lehetne egy csúnya szóval élve "ranger-szolgálat", ami a hatósági feladatokat venné át, és lennének a társaságok alkalmazásában álló "vadgazdálkodási technikusok".

Bogas 2013.12.10. 12:34:32

@terrer: Ha bármilyen célja van az elejtésnek (akár az ellopás) az már nem öncélú vadászat. Tudod mi az az öncélú vadászat? Az, amikor Marokkóban, a disznóskertben a sejk meglő 10 disznót egy délelőtt, a melósok (köztük magyarok) meg kupacra hordják őket és elégetik. Mivel tisztátalan állat, nem tudnak mást csinálni vele.

nagyfeszültség 2013.12.10. 14:19:25

@Bogas:

nem csúnya szó: annakidején még a hazudós illés zoltán ígért "rangereket".

Bogas 2013.12.10. 14:27:02

@nagyfeszültség: Illés úr ezt csak nemzeti parkokkal kapcsolatban javasolta. De igazad van, ha már meghonosította ezt a gyönyörű szót, akkor jobb híján használjuk nyugodtan.

terrer 2013.12.10. 17:56:13

@Bogas: Sajnos nem nekem vannak értelmezési gondjaim, hanem neked fogalmazásiak.
Idézlek: "Az évente elejthető vad darabszámát a vadászati hatóság határozza meg, írja elő. A vadászatra jogosultnak kötelessége annyit lőni, amennyit előírnak neki. Ha nem teszi, megbírságolják."
Később: "Azt írtam, hogy ha kevesebbet lőnek, akkor megbírságolják őket."

Nos, ez a két beírásod ELLENTMOND EGYMÁSNAK. Az elsőben nem azt írtad, hogy akkor van bírság, ha kevesebb, hanem ha nem annyi...
Egyébként ha lennének ismereteid a vadászatról, tudnád, hogy ha többet lőnek, akkor is megbírságolják őket... +10%-ot esetleg tolerálnak (ez is rajtuk múlik), de többet nem.
Bónuszpontért esetleg azt is megmondhatod, ilyen esetben vadvédelmi vagy vadgazdálkodási bírságot kell-e fizetni, esetleg vadvédelmi hozzájárulást:-)

terrer 2013.12.10. 17:58:47

@Bogas: "Szét kéne választani a feladatokat."

Erre írtam korábban ,hogy ezt az összes lézető kormány már leszavazta. Eszük ágában nincs a hatékony vadászati elenőrzés feltételeit megteremteni! Jó így nekik, ahogy van!
Ezek után az se lehet vita tárgya, hogy ez a jelenlegi, annyira féltve őrzött álapot NEM a hatékony ellenőrzés állapota...

terrer 2013.12.10. 18:15:25

@Bogas: "Tudod mi az az öncélú vadászat?"

Persze. Amikor maga a tevékenység okoz örömet, nem az elért cél.
Forrás: idegen-szavak.hu/autotelikus
Fennebb viszont azt írod: "Ilyen módon a vad elejtése soha nem öncélú. Még akkor sem, ha sokan vannak, akiknek a vad elejtése örömet okoz."

Akkor viszont megint ellentmondasz magadnak... Mert IGENIS ÖNCÉLÚ abban az esetben, ha a vad elejtése, nem pedig a megszerzése okoz örömet! Ahogy ezt sportvadászaink a hivatalosan elejtett vad esetében teszik... hiszen abból a vadászat élvezetén felül az égvilágon semmi hasznuk sincs. (Még a közösségen keresztül se, mert legfeljebb a vezetőség többet tud ellopni.) Nem beszélve a bérvadászaton elejtett vadról!
A cél tehát a bírság elkerülése lenne? Marhaság. Ha nem akarnak olyan sokat lőni, amennyit nem bírnának, egyszerűen eleve kisebb becsült állományt írnak be, kevesebb lesz az éves terv is, és máris nem lesz bírság. Még az a Magasságos se tudna utánaszámolni, náluk a bokrokban tényleg annyi vaddisznó futkozik-e...

Bogas 2013.12.11. 08:02:32

@terrer: egyik állításommal kapcsolatban sem írtam, hogy kizárólagos volna... Egyébként akárhányszor írod le, hogy mennyire nem értek a témához, nem fogom elárulni, hogy hány éve van vadászjegyem, hol lakom, melyik nyumtatott vadászújságba írok, stb.

Bogas 2013.12.11. 08:03:45

@terrer: Persze hogy leszavazták. Nem hiszem, hogy azért mert nem érdekük a hatékonyabb ellenőrzés, inkább azért mert pénzbe került volna.

Bogas 2013.12.11. 08:09:24

@terrer: Tehát szerinted bérvadászat = öncélú vadászat. Hmmmm
Az vad elejtése feletti öröm után jön a zsigerelés. A vad megy a hűtőbe, a vt meg számláz a hús után. Tök mindegy, hogy a felvásárló fizeti a vt-nek a pénzt vagy az elejtő eszi meg a húst otthon, valahogy hasznosul.

Úgy látom otthon vagy a témában (nem úgy mint én, ugye). Akkor biztos eljuttattad az új szabályozással kapcsolatos javaslataidat az illetékeseknek (OMVV, OMVK). Kár lenne, ha elsikkadnának.

Bogas 2013.12.11. 08:10:59

@bridget jones: Öööööö, azt hol írják, hogy elkapták a tettest és vadász az illető?

terrer 2013.12.11. 10:57:53

@Bogas: "nem fogom elárulni, hogy hány éve van vadászjegyem, hol lakom, melyik nyumtatott vadászújságba írok"

Ez itt k.vára nem is érdekes! Itt csak az vagy, amit perpillanat ide leírsz... Hahó, ez az internet!!! Itt nem számít, hogy valahol már régóta ölbetett kézzel ücsörögsz... itt semmi előjog nem jár érte cserébe! Tudom, ezt vadászati körökben nehéz megérteni...

Bogas 2013.12.11. 11:00:01

@terrer: Nem erre céloztam, hanem arra, hogy tévedsz, és van vakami közöm a vadászathoz. Én is utálom a "én már 30-40-50 éve, amikor te még sehol" kezdetű mondatokat.

terrer 2013.12.11. 11:06:37

@Bogas: "Tehát szerinted bérvadászat = öncélú vadászat. Hmmmm
Az vad elejtése feletti öröm után jön a zsigerelés."

Hagyományosan a vadászat része lenne. Az újgazdag azonban nem akar zsigerelni. Nem is tud.

"A vad megy a hűtőbe, a vt meg számláz a hús után. Tök mindegy, hogy a felvásárló fizeti a vt-nek a pénzt vagy az elejtő eszi meg a húst otthon, valahogy hasznosul.""

Ez mellékkörülmény, nem pedig cél! Arról beszéltünk, mi a célja a vadászatnak adott esetben. Hát bérvadásztatás esetén nagyon nem az, hogy eladhssák a hűtőből a húst, az csak egy járulékos, "hamárottvanadjukel"-tevékenység. A cél, hogy a vadász lőhessen (hamar, gyorsan, drágán, sokat), mert délután már megy a repülője, vagy várják a k.rvák.

terrer 2013.12.11. 11:32:47

@Bogas: "Akkor biztos eljuttattad az új szabályozással kapcsolatos javaslataidat az illetékeseknek (OMVV, OMVK)"

Ne röhögtess... Semjénnek, Feiszt Ottónak??? Semjénre, mint vadászra szerintem kár is szót vesztegetni. Feisztnél meg beképzeltebb, más babérjait folyton learató alakot még a politikában se nagyon találnál, pedig ott nem kispályás játékosok vannak! Pedig nagyot esett, de ez csak rontott a nagyképűségén. Mit tettek le ezek az asztalra??? A sameszaik munkáját magukénak elkönyvelésen, és annak dicsőségében való sütkérezésen kívül? Kamara? Pechtol, Bárándy, Imre??? Pénzbeszedés, azonkívül egy nagy nulla! Meg lehet nézni a hivatásosok helyzetét, egy siralom. Amit Fekete István írt a "szomszéd vadőrről", örökérvényűek, sőt a mai viszonyok még annál is rosszabbak. Védegylet, Semjén "helyreállítjuk a magyar vadászat becsületét" Zsóti, a macskagyilkos, a plágium-szakdolgozatos, védett madarak vadászhatóvá tevője (olvasgatott volna ő is Fekete Istvánt, akkor nem akarná az egerészölyvet pusztítani, dehát ezekre nem ragad a kultúra, ők már "vadásznak születtek". Elnézést, nem találok szavakat...

Bogas 2013.12.11. 11:44:48

@terrer: Sosem hittem volna, de azért egyetértünk egyben-másban. Feiszt szerintem nem lesz márt elnök jövő ilyenkor.

terrer 2013.12.11. 11:49:14

@bridget jones: Nem életszerű, hogy ne vadász lett volna (orvvadász aligha vadászik kutyahúsra, hacsak nem kínai). Mondjuk a cikk is megér egy misét... nem tökmindegy, hogy egy kutyát hátulról vagy elölről lőnek le? (Meg oldalról is el lehet hátul találni.) Az nem ember, hogy számítson, a szemébe néznek-e nyíltan vagy nem... Ha meg a gazdája nem hallotta a lövést (!), amit több kilométerről hallani, akkor meglehetősen eltávolodhatott! Erdőn-mezőn ne kóboroljon kutya őrizetlenül! Az őzgidákat nem sajnálja senki, amiket ezek lemészárolnak:-( Ja, azoknak nincs gazdájuk, aki kelti f.aszbúkon a hullámokat? Mondjuk akárki gyerekét is megtámadhatja egy kóbor kutya! Akkor is szegény állat lenne?

terrer 2013.12.11. 11:53:36

@Bogas: Feiszttel legnagyobb "élményem" , amikor egy találkozón kiválasztotta azt a két embert, aki "számít", velem meg egy ismerősömmel meg nem fogott kezet, hiába nyújtottuk, csak felemelt orral elment előttünk. Nos, egy ilyen alak engem ne képviseljen! Legfeljebb majd odalenn, ahol mindig meleg van...

Bogas 2013.12.11. 12:02:24

@terrer: Nem hallottál valami arról, hogy kik aspirálnak az elnöki posztra? Eddig Semjén úrról hallottam meg Tengerdi Győzőről.

Bogas 2013.12.11. 12:12:48

@terrer: "Még a Maya lábából kiszedett golyót is bevittem megmutatni. Az egyik rendőr szerint egy kisebb puskából lőhették ki."

Ha mondjuk egy .22 LR-rel lőtték meg a kutyát, akkor az tényleg nem hallatszik messzire. Tele az ország kispuskákkal, amiket még az MHSz-től vittek haza a bennfenntesek.

terrer 2013.12.11. 12:22:26

@Bogas: nem lepne meg Tengerdi Győző "tornatanán úr", mint fő vadászati szakember... Állítólag bekebelezi a Bakonyerdőt is, alapító fideszes, most fut a szekér... Semjén meg csak biodíszlet.
A .22 LR miatt nemnagyon kell nagyobb testű kutya lábát amputálni, bár a yellow jacket már goromba, de az szól is, azt is km-re hallani.

Bogas 2013.12.11. 12:27:52

@terrer: Ja, még az előzőhöz. Állítólag az általad említettek közül az egyik azért nem ment el egy vadászati rendezvényre, mert csak sima meghívót kapott és nem VIP-meghívót... Nem tudom, tényleg így volt-e...

Ha valaki biodíszlet, az inkább Feiszt, szerintem. Győző legalább csinálna valamit, nem csak kitüntetéseket adna vagy venne át. PJ helyett is kéne valaki, meg Székely helyett is.


süti beállítások módosítása