Szili Katalin betiltotta az éjszakai lovaglást

2013.10.26. 12:28 - vancat

Ígérem, utoljára turkálok a politika pöcegödrében és elemezgetek olyan nem létező pártokat, amelyek kivétel nélkül egy-egy sikertelen, bukott vagy éppen lejáratódott, korrupt figura one man show-ja köré szerveződnek. Arra, hogy korábban és most is ilyet teszek, csak egyetlen elfogadható mentségem van: úgy vélem, egy zöldblognak kötelessége nyomon követni, véleményezni, sőt adott esetben akár biztatni azokat, akik zöld gondolatokat kívánnak megjeleníteni a politikai palettán. Még akkor is, ha egy-egy ilyen pártszerűség kicsi, gyenge, reménytelen.

Szili Katalin egyelőre bejegyzés alatt lévő, munkanevén Szociális Uniónak keresztelt pártját nem akarom Fodor Gábor Liberális Pártjához hasonlítani. A hasonlóság csak abban áll, hogy mindkét párt vezére magáról számos alkalommal azt állította, hogy környezetvédő, és mindketten az államigazgatásban (miniszterként/politikai államtitkárként) felsővezetőként dolgoztak a magyar környezet- és természetvédelem irányításában. Ráadásul maguk is azt ígérik magukról: pártjaik és ők maguk fontosnak tartják a környezet védelmét.

De tényleg nem Fodorral akarom hasonlítgatni Szilit: Fodor egy kezdetektől lusta, sumák figura, míg Szili Katalin - valljuk meg őszintén - a baloldalon egykor maga volt a remény. A barcsi születésű hölgy Pécsen tanult jogot, humánökológiát, majd a helyi közigazgatás és politika terepe után az MSZP parlamenti szakértője lett. Akkor sokan úgy tartották: fehérek közt egy európai; a Horn Gyula-féle pártállami bunkók között egy zöld gondolatok iránt fogékony, ráadásul azokhoz valamelyest értő, kedves, szorgalmas hölgy, aki - gondolták sokan - egyszer majd akár fontos környezetvédelmi posztot tölthet majd be egy MSZP kormány idején.

Sajnos így történt. Csak minden túl gyorsan történt.

Míg 1990-ben Szili még nem került be a Parlamentbe, ezért - ahogy említettem - az MSZP parlamenti szakértőjeként több, kisebb-nagyobb zöld ügyben fogalmazott meg fontos és hiteles véleményt, 1994-ben pedig már a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, 2002-ben a parlament elnöke, és 2005-ben Sólyom Lászlóval szemben megkísérelte elnyerni a köztársasági elnöki pozíciót.

Szóval a harmonikus kezdést igazi pusztító villámkarrier követte, és hát a kabát - már államtitkárként is - nyilvánvalóan óriási nagy volt. Szili innentől kezdve szinte egyik pillanatról a másikra simult bele a félrebeszélő, közhelyeket pufogtató, improduktív protokollpolitikusok közé, akik folyamatosan személyes imázsuk tökéletesítésével voltak elfoglalva, amihez legfeljebb néhány látványos, de semmitmondó zöld javaslat, védnökségek és egyéb protokoll-lófaszok illettek komplementerként.

Szili javasolta például az egészséges környezethez való jog beemelését az alkotmányba. Azt, ami már korábban is benne volt, és a világ legképmutatóbb közhelye. Hiszen ha van alkotmányos alapjogunk, amelyet minden percben milliószor tipornak sárba, akkor ez pontosan az.

Szakított az MSZP-vel, de nem szakított Medgyessy Péterrel, aki a maga módján legalább olyan kártékony pancsere a magyar politikának, mint Gyurcsány, Mesterházy vagy éppen Bajnai. így aztán Szili finnyássága ez utóbbiakkal szemben abszolúte hiteltelen.

Nyilván Medgyessy erkölcsileg, anyagilag támogatja a háttérből: gründolt neki francia becsületrendet és Szili az ő védnökségéért védnökséggel fejezte ki háláját: független országgyűlési képviselőként és az alkotmányelőkészítő bizottság tagjaként védnöke lett ugyanis a megalakuló "Állatvédőrségnek", amelynek szóvivője - nem fogják kitalálni - Medgyessy nevelt lánya, Tornóczky Anita. Aki egyik legfontosabb állatvédelmi ténykedéseként gyorsan ki is tüntette egy állatvédelmi díjjal bambán sármos barátját, Pantl Pétert, a Playboy nevű döglődő, nagyjából már csak remittendára termelő magyar lap főszerkesztőjét. (A nagyszerű eseményről egyébként mi számoltunk be elsőként.)

Itt tart Szili: Medgyessy a védnöke, ő meg Tornóczky Anitáé. Tornóczky menedzseli Szilit, ő Tornóczkyt. Medgyessy meg mindkettőt.

Szili legutóbb a Fidesz lovasturizmust támogató - egyébként abszolút helyes - törvényéhez nyújtott be módosító indítványt: azt javasolta, hogy éjszakára tiltsák meg a lovastúrákat, mert az veszélyes.

Szóval, kedves olvasóim, ha Önök a jövőben nem látnak éjszaka, erdei utakon lovagló embereket, tudjanak róla: azt Szili Katalinnak köszönhetik, nem másnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://noemisszio.blog.hu/api/trackback/id/tr165600134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2013.10.27. 01:11:24

szilivel nem az a gond, hogy zöld ügyekben hülyeségeket beszél, még csak az sem, hogy mindenféle egyszemélyes pártot próbál gründolni, a politikai túlélésre az esélye úgyis nagyjából annyi, mint féllábúnak a seggberúgó versenyen győzni.
politikailag nímand, jelentősége erősen tendál a zéróhoz, így a vele való foglalkozás szinte kárbaveszett energia- de azért azt meg kell jegyezni, hogy összetehetjük a két kezünket, hogy nem lett belőle köztársasági elnök. nem azért, mert sólyom olyan nagyon jó elnök lett volna... bár, az utódokat elnézve ez nem is annyira biztos...

szilivel kapcsolatban az egyetlen említésre méltó megjegyzés, hogy egy végtelenül ostoba és korlátolt tyúk, akinek képességei maximum egy párszáz fős zsákfalu párttitkári posztjára predesztináltak és csak a politikai véletlen emelte fel olyan posztokra, amely posztok jelentősége fényévekkel haladták meg a képességeit.
és ez elsősorban nem az ő felelőssége, hanem azoké, akik tolták előre.
ő a lehető legrosszabb konstelláció: a szorgalmas ostoba.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.10.27. 01:32:36

"a félrebeszélő, közhelyeket pufogtató, improduktív protokollpolitikusok" - a képviselők 99%-a leírható így, és ezek még a jobbak, nem a vakkomondoros bunkók, akik a "vidéket" képviselik. egyetlen előnye lesz annak, ha jövőre mégis elbukik az ellenzék: az mszp szép lassan rothadásnak indul és nem böfög fel több mesterházyt, medgyessyt és szili katalint.

MACSKANŐ 2013.10.27. 05:14:20

Ránézésre nem egy bizalomgerjesztő hölgy ez a Szili. Nem bíznám rá a környezetvédelmet - sem.

nagyfeszültség 2013.10.27. 05:18:45

@nandras01:

Abban egyetértek, hogy Szili és Tornóczky Anita (A D-209-es komminista ügynök nevelt lánya) összeillenek: két ostoba, akaratos alak, akit előretolnak.
Egyébként meg nekem onnantól Szli egy totálisan vállalhatatlan alak, hogy minden eszközt bevetve megpróbált Sólyom ellenében köztársasági elnök lenni. Ebből látszik, hogy ezeknek a kommunista akarnokoknak semmi önkritikája sincsen.

gatto nero 2013.10.27. 05:25:12

Ne szépítsük: Szili politikusban, Tornóczky nőben, Pantl meg férfiban egy igazi igénytelen sutyerák.
(Tornóczkyt az egyetemen hódarcúnak hívták, de ez súlyosan sértő a hódokra és túlontúl hízelgő Tornóczkyra.)
A legszórakoztatóbb ebből a társaságból az öreg, beszédhibás hazaáruló, Medgyessy. Ő legalább mond vicceseket vagy legalábbis orbitális hülyeségeket. Néha olyan, mint egy oligofrén: így az ember könnyebben megbocsájtja, hogy a saját hazája ellen kémkedett.

roka 2013.10.27. 05:31:42

Ez nagyon primitívre sikerült!

roka 2013.10.27. 05:37:06

Mellesleg a baloldal impotenciáját jelzi, hogy a jobboldal választott államfőt! A Szili egy akarnok.

Bogyó 2 2013.10.27. 07:48:33

Értem. Le lehetett volna azt is írni, hogy szavazzatok a Fideszre.
Szóval a lejárató posztok egyik állomása ez, most éppen Szili karaktergyilkossága van soron, nehogy bárki is bármilyen veszélyt jelentsen a drága Orbán úr hatalmára.
Mert ő aztán nagyon fasza környezetvédő!

Kicsit ügyesebben kellene csinálni, mert túl egyoldalú, hogy az MSZP-ben mindenki milyen kártékony meg hülye, Fodor lusta meg sumák (na innen tudtam meg hogy egy Orbán-hívővel van dolgunk, elterjedt duma volt ez amikor küzdöttek '93 táján) Bezzeg a Fideszről csak annyi futotta, hogy hej de helyes törvényjavaslatai vannak.

Ez a sorban levadászás egyik újabb állomása, bár nem érdekel Szili túlságosan, de a posztból semmit sem tudtunk meg arról, hogy Szili mitől is kevésbé környezetvédő vagy károsító mint teszem azt a minden szempontból tökéletes tekintetes úr.

Kedves posztoló, mondjuk Illés Zoltán környezetvédelmi tevékenységének ellentmondásairól nem akarsz írni?
Persze, hogy nem, nyilván az is tökéletes, csak ezek a csúnya ellenzékiek vannak útjában a magyar nép boldogulásának. Szánalmas.

MACSKANŐ 2013.10.27. 08:07:18

@Bogyó 2: szerintem, ha valahol, ezen a blogon nagyon keményem megírták, hogy orbán milyen szégyenteljesen nem környezetvédő...

herut 2013.10.27. 08:14:52

@nandras01: Teljesen igazad van! Önkritikával nyomokban rendelkező ember régen feladta volna Szili helyében.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2013.10.27. 08:19:21

@Bogyó 2: nem hinném hogy a fideszben bárki is komolyan számona Szilivel.

gatto nero 2013.10.27. 08:23:09

@Bogyó 2: buta vagy, mint szili, mert írsz, de nem olvasol: ha visszanéznéd, a noemisszio a legkarakánabbul kritizálja illés, orbán, semjén disznóságait, aljassàgait. Szili nem karaktergyilkossàg àldoza, csak ostoba mint tornoczky ès medgyessy.

nandras01 2013.10.27. 08:37:27

@nagyfeszültség:
"Egyébként meg nekem onnantól Szli egy totálisan vállalhatatlan alak, hogy minden eszközt bevetve megpróbált Sólyom ellenében köztársasági elnök lenni."

azért tisztázzunk egy- két dolgot:
azzal semmi probléma, hogy - amint írod - "minden eszközt bevetve megpróbált Sólyom ellenében köztársasági elnök lenni.", mivel a közt. elnöki poszt politikai poszt, a politika szabályai rá is érvényesek, vagyis aki elindul jelöltként, az természetes, hogy minden eszközt bevet, hogy nyerjen is a versenyben.
az egy másik kérdés, hogy szilit elindítani, súlyos felelőtlenség volt, de ez nem szili hibája.
a másik, hogy azért ne dőljünk el sólyom tevékenységétől csak azért, mert az utána következők levitték a szintet a pincébe.
súlyos, nagyon súlyos felelősség terheli sólyomot a mai helyzetért.

tarnóczkyra pedig szót is kár vesztegetni, és nem azért, mert a nevelőapja az aki -neki ehhez semmi köze-, hanem azért, mert az őszerepe marginális, jelentéktelen.
hogy buta?
istenem, nem tehet róla :)

♔bаtyu♔ 2013.10.27. 09:45:49

Nem olyan hülye ez a Szili, mint amilyennek sokan itt beállítják. Idejében és jól érezte meg, hogy az MSZP-nek vége. Jól érezte meg ráadásul az új irányt is (környezetvédelem) amivel régi kommunista barátait és kollégáit maga mögött hagyja, sőt egészen jó szövetségeseket is szerzett Medgyessy.

A süllyedő hajó elhagyásának taktikája nagyszerű volt, különösen annak fényében, hogy a Fidesznek végül is nem kellett semmilyen módon Szili.

Az másik dolog, hogy nem sikerült, az MSZP szimpatizánsoknak és a liberálisoknak nem kellett az áruló Szili, a jobbosok pedig akármit csinál, alapból utasítják el, hiszen vastagon komancs.

altona 2013.10.27. 10:48:08

sztyupid katalin egy ízig-vérig kommunista, agitpropos nyomorult ribancz!

feryke 2013.10.27. 10:53:01

jók a kommentek de bocs minden POLITIKUS nyomul bármelyik párt tagja vagy ha annyi esze van mint a tyúknak vegyétek már észre hogy itt nincs felelősség lelkiismeret. Itt nincs SEMMI kit érdekel közülük hogy ért e hozzá vagy sem a POZÍCIÓ ÉRDEKLI SEMMI MÁS

balage_81 reloaded (törölt) 2013.10.27. 12:55:51

szili-témában klasszikus:

w.blog.hu/2009/05/12/a_legszebb_orom_1

@♔bаtyu♔: "Nem olyan hülye ez a Szili, mint amilyennek sokan itt beállítják." - de, pont olyan hülye. egy jelentéktelen senki, a parlamentbe nem jut be jövőre, azt viszont kitűnően elérte, hogy a baloldalon árulóként tekintsenek rá, a jobboldalon viszont kiröhögjék, vagyis nem kap tőlük semmit - ahogy nem kap semelyik áruló sem, aki bedől az ellenség csábításának, és elhiszi, hogy ha átáll, vagy árt a sajátjainak, leesik egy-két falat. szili egész nyugodtan beállhat a deutsch-szanyi-fodor vonal mögé, az ország létező leghaszontalanabb megélhetési politikusai sorába.
emellett pedig egy undorító komcsi karrierista.

Mercel 2013.10.27. 19:58:15

Szerintem meg ez a poszt sima fröcsögés volt.
Azzal együtt, hogy szili katalint nem sokra tartom.

"Frigyes"

gatto nero 2013.10.28. 09:43:47

@altona:

Így is lehet fogalmazni -:)

Imre István Gálos 2013.12.01. 23:55:01

@Bogyó 2: Ha részletesebb infód lenne Sziliről és Lampert barátnőjéről, lehet, hogy infarktust kapnál. Érdeklődj Baranyában, de az ország más részein is, hasonlóak történtek "tréning" ügyekben.


süti beállítások módosítása